Как се спазва метаболитна диета?
Конкретни рецепти за метаболитна диета. Мнения, противопоказания и странични ефекти.

Метаболитна диета. Таблица с точки, меню и рецепти. Противопоказания и мнения

Как се спазва метаболитна диета? Вярната таблица с точки. Какво меню трябва да имаме? Конкретни рецепти. Мнения, противопоказания и странични ефекти. Принципи, резултати и отзиви. Връзка с Точкова диета.

Нека да започнем с това, за което най-често ни питат читателите. То е най-общото. После ще продължим надолу с конкретните неща, които се изискват за успешното спазване на метаболитната диета, като рецептите и менюто, противопоказанията, страничните ефекти и най-ценното – таблицата с точките, която, ако е сбъркана, всичко отива по дяволите!

И така: Какво представлява Метаболитната диета? В голям процент от случаите, особено с напредване на възрастта, излишното тегло не се поддава на корекция, въпреки постоянните диети и активните физически натоварвания. Даже най-популярните препарати не успяват да помогнат, когато причината е в обмена на веществата. В резултат отслабващите махват с ръка и се отказват от опитите да премахнат излишните килограми. Всъщност те не са намерили подходящата формула, която би проработила при тях. Възможност дава метаболитната диета, насочена към „преформатиране“ на обменните процеси. Тя е структурирана така, че да нормализира метаболизма и хормоналния фон. Казват, че помага и на загубилите надежда.

Основен принцип

Тайната е там, че “метаболитната” въздейства на хормоналната с-ма, което прави процеса на отслабване максимално ефективен. Храненето се поставя на ясно определени принципи, които влияят на две групи хормони:

  • забавят работата на инсулина и естрогена, които се занимават с трупането на мастна тъкан;
  • активизират работата на норадреналина, адреналина и тестостерона, които изгарят мазнините.

В резултат отлаганията се разграждат и извеждат от тялото, без да се образуват нови мастни пластове.

Като всеки точков режим, и тук няма разрешени и забранени храни. Всички възможни са „точкувани“ в няколко големи групи според тяхната калоричност. Знаейки в какво време на денонощието и на кой етап от диетата може да се употребява всеки продукт, човек си съставя разнообразно меню, което не го заставя да гладува, но пак килограмите си отиват.

Точкова диета

Метаболитната диета се структурира на етапи. Те не са измислени за прегледност, а следват естествените процеси в тялото. Спазването на етапните указания е осигуровката, че няма да бъде навредено на обменните процеси в тялото. Внимание! Диетата регулира хормоните и всяка грешка води до сериозни последствия.

  • I етап: целта е тялото да се постави в условия, при които да изгаря излишните мазнини. Етапът е „стресов“, продължителността му е няколко седмици. Диетуващият приема единствено храни с 0 точки. През този етап се добавят мултивитамини и зехтин в количество до 3 лъжички (чаени).
    I етап е много жесток и не всеки успява да го извърви – в храната не присъстват въглехидрати. Пълното им изключване предизвиква съпротива – физическа и психична, защото по правило хората с повечко килограми имат и някаква степен на пристрастеност към въглехидратите. Затова самонаблюдението и гъвкавите реакции в началото на диетата определят успешния ѝ край. Практикуващият е длъжен да усети момента, в който да приключи етапа и да премине нататък. Сигнал за това дава известно влошаване на състоянието. Тогава се изпиват 250 мл силен чай, хубавичко подсладен, като преход към II етап.

    Точкова диета
    Чудесно блюдо за точковата диета – месото преобладава и е печено, а зеленчуците вътре са само за вкус и не носят повече от 1-2 точки
  • II етап: целта е стабилна загуба на тегло. Това става чрез 5-кратно хранене в определени часове.

Прекъсването без храна не надхвърля повече от 3 часа. Точките на този етап са фиксирани на хранене, а не за деня.

  1. Начало на деня (8 – 9 часа) – 4 точки
  2. Предиобедно похапване (11 – 14 часа) — 2 точки
  3. Обяд (14 – 16 часа) – 2 точки
  4. Следобедно похапване (16 – 19 часа) – 1 точка
  5. Вечеря (18 – 20 часа) – винаги е точно 0 точки

Нулевата стойност на точките на вечеря предполагат употребата на протеинови храни. Така се активизира синтезът на соматотропния хормон – горелката за мазнини, а загубата на тегло се осъществява по време на сън.

Внимание! Разрешено е посочените за едно хранене точки да бъдат намалени като брой, но е забранено „спестените“ точки да се прибавят към друго хранене, по друго време на деня.

Продължителността на II етап зависи от личните цели. Щом кантарът покаже желаната цифра, се минава към следващия момент.

  • III етап: целта е укрепване на резултатите. Това е „изходът“ от метаболитната диета. В първата седмица се прибавя по 1 точка към първите хранения и никога към вечерята.
  1. Начало на деня 8 – 9 часа) – 5 точки
  2. Предиобедно похапване (11 – 14 часа) — 3 точки
  3. Обяд (14 – 16 часа) – 2 точки
  4. Следобедно похапване (16 – 18 часа) – 1 точка
  5. Вечеря (18 – 20 часа) – винаги е точно 0 точки
“Фигурин

Следи се теглото и спрямо него се решава по-нататъшното действие:

  • ако теглото продължи да намалява, се прибавя още 1 точка към всяка хранене;
  • ако теглото се установи на едно ниво и не се променя, храненето продължава по същия начин;
  • ако теглото тръгне да се покачва, се отнема по 1 точка от сутрешните хранения, които по-рано бяха подкрепени.

„Играта“ с точките в този етап продължава до стабилизиране (минимум 60-90 дни кантарът не отчита значителни разлики от над 0.500 – 1.0 кг).

Таблица на продуктите по точки

Най-готината част от метаболитната диета. Вместо обичайните дълги списъци с храни, всяка с различен брой точки, режимът предлага групирана селекция на продуктите спрямо въглехидратното им съдържание. Категориите са 5 на брой, точките – до 5 на брой и това прави режима лесен за прилагане. А всяко лесно нещо работи!

Преснимайте или препишете таблицата и я приберете в чантата си. Скоро ще я знаете наизуст. Тази диета има всички дадености да е начин на живот, защото може да се прилага автоматично, без да се мисли.

ГрупиБрой точкиПродукти
10Яйца, месо (пуешко, бялото месо на пилето: гърди), морски дарове, риба, млечни продукти с масленост до 2%, листни, зеленчуци, лимон, лайм, свеж грах, чесън, гъби, лук, подправки, винен и ябълков оцет
21Фасул, плодове, натурални зеленчукови сокове
32Растително масло, маслини, хляб с трици (груб), зехтин, варени моркови и цвекло, кисело-сладки и кисели плодове, козе сирене, фета сирене, авокадо, елда, ориз, овесени ядки, мюсли, семена и ядки, млечни продукти с масленост от 2 до 4%, месни субпродукти, червено месо (говеждо, телешко, агнешко) + черното месо на пилето
43Черен шоколад, твърди и топени сирена, йогурт, натурални плодови сокове
54Млечни продукти с масленост над 4%, газирани напитки, алкохол, бира, готови сокове, консерви, майонеза, сладки неща, хляб, чипс, картофи, грис, от месата – свинско, патешко и гъше
Диетата е достатъчно строга, за да се експериментира с нея. Тя се отразява на хормоналния фон, който командва органи и системи. Разстройването на тънко „акордирания“ механизъм застрашава здравето и понякога води до необратими последствия. Такъв режим се прилага внимателно и отговорно. В помощ на практикуващите идват примерните менюта, които демонстрират принципа на съставяне на максимално разнообразно хранене, без да се лишава тялото от групи храни и видове хран. в-ва. Примерът е за II етап, защото на първи храненето е само на база първа група (нулев брой точки).

Дайте мнение и Вие тук!
Примерно хранене през II етап
  1. Веднага след събуждане: чаша филтрирана/ минерална негазирана, на стайна температура вода (250 мл);
  2. Първо похапване в 4 точки: овес.ядки, сварени в обезмаслено мляко с късчета плодове (250 гр), чаша мляко;
  3. Предиобедно похапване в 2 точки: 1 круша среден размер (100 гр), 1 зелена ябълка среден размер (100 гр);
  4. Обед в 2 точки: варено телешко (200 гр), салата зеленчуци (100 гр);
  5. Следобедно похапване в 1 точка: 2%-на извара (150 гр), свежи плодове (150 гр);
  6. Вечеря 0 точки: омлет с гъби и зеленчуци/ салата.

Обемът на една порция/ едно хранене не надвишава 300 г.

Обемът на течностите се нормализира на не под 2 л на денонощие.

Рецепти за метаболитната диета

Трудността в “метаболитната” е подбирането на подходящи рецепти спрямо групирането на храните и сравнително ограничения брой точки за отделните хранения. Но на това се свиква с времето. Като начало ползвайте опита на вече отслабналите, които са стигнали до „оптималните“ за режима блюда.

Бъркани яйца с гъби и зеленчуци (0 точки)

Съставки: гъби 100 г, 50 г зелен грах, 50 г друг зеленчук по вкус, 2 яйца, 1 гл. лук, малко зехтин, по желание: малко домати, чесън, зелен лук, сол, чер.пипер;

Приготвяне: разрешено е гъбите, лука и доматите да се запържат в зехтина. Останалата част е по обичайния начин за приготвяне на бъркани яйца или омлет. Друг вариант е продуктите да се смесят, да се поставят под фолио и да се запекат за 20 минути на температура 200 °С. Преди сервирането се поръсва магданоз.

Студен фасул с месо (1 точка)

Съставки: домати 100 г, 250 г пил.гърди, 100 г червен фасул, зелен лук, подправки, магданоз – на вкус;
Приготвяне: фасулът и месото се сваряват отделно, гърдите се делят на парченца, охлаждат се и се омесват с другите съставки.

Гръцка салата (2 точки)

Съставки: домати 100 г, ½ краставица, ¼ глава червен лук, 20 г зелен лук, 90-100г сирене фета, за подправяне – зехтин 50 мл, лим.сок 20 мл, риган, сол, чесън, маслини — по вкус;

Приготвяне: първо се смесват зехтина, намачкания чесън, подправките и лимон.сок се оставят да постоят, за да смесят вкусовете си. Зеленчуците се нарязват и се излива сосът. Отгоре се поръсват сиренето и маслините.

Противопоказания

Повечето източници, публикували метаболитната диета, твърдят, че този метод няма противопоказания. Но твърдението е смело, защото „форматирането“ на хормоналната с-ма представлява стрес, който не всеки организъм ще понесе, особено щом е засегнат от:

Точкова диета
Точковата диета топи мастните слоеве на трудни места, но е добре да се подпомогне и с движение
  • диабет;
  • онкологични патологии;
  • нарушения в работата на ендокринната с-ма.

Някои естествени състояния също не са подходящи за прилагане на крайно строги режими:

  • бременност и периода на лактация;
  • постоянно тежко физическо натоварване;
  • период на умствено напрежение (например при изпити);
  • психологически дисбаланс във връзка със семейни или професионални проблеми и др.

Странични ефекти:

Точкова диета
“Точковата” ще свали мазнините от ръцете, но само гимнастиката ще стегне кожата
  • шум в ушите;
  • световъртеж;
  • снижение на работоспособността;
  • гадене;
  • обща слабост;
  • обилно потоотделяне.

При такива симптоми, получени в I етап, указанието е незабавно да се премине към II етап. В случай че дискомфортът съпътства провеждането на II етап, препоръката е режимът да се спре и да се търси медицинско обяснение за настъпилото състояние. Има вероятност от „скрито“ заболяване, неизвестно на диетуващия.

Вижте и ТОВА: Таблица за точкова диета. Меню за т.нар. Кремълска диета. Колко свалихте с нея за 10 дни? Мнения. Как се изчисляват точките? Гръцка точкова диета.

Резултати и отзиви

Най-добрите резултати се получават при стриктно преминаване през първите етапи на режима и дълготрайно задържане на третия. Крайните цифри естествено зависят от индивидуалните параметри на тялото и начина на приложение. В общи линии очакваните резултати са:

  • I етап: загуба на до 10 кг за 2 седм.;
  • II етап: загуба на оставащите до желаната цифра килограми, като времето зависи от личната амбиция и изходното тегло.
Преимущества на метаболитната диета
  • групово точкуване на продуктите;
  • липса на забранени продукти;
  • възможност за дълготрайно приложение, което води до стабилни резултати;
  • подобряване на метаболизма;
  • нормализиране на хормоналния фон;
  • подобряване на работата на храносмил. с-ма;
  • липса на слабителен ефект;
  • активиране на регенериращи процеси;
  • подобряване на вида на кожата.

Метаболитната диета е дотолкова балансирана, че всъщност тя не е диета в пълния смисъл на думата, а режим, подходящ за постоянно спазване.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Стафидена вода, рецепти, за отслабване

Стафидена вода: за отслабване, диария и кисти. Диети и рецепти

♠ Полза ♠ Рецепти ♠ Стафидена вода ♠ Със сена и шипка ♠ Със зърнастец …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *