Кои са добрите лекарства при цистит? Какво означават: Болки при уриниране,
Рецепти за възпаление на пикочния мехур

Болка при уриниране, след и в края на уринирането. Лекарства за цистит и пикочен мехур

Кои са добрите лекарства при цистит? Какво означават: Болки при уриниране, болки в пикочния мехур след уриниране и в края на уринирането. Рецепти за възпаление на пикочния мехур и при дискомфорт в пикочния канал. Режеща болка

Болка при уриниране стандартно насочва към заболяване на отделителната с-ма – инфекции, камъни, възпалителни и туморни процеси.

Варира и момента на поява на болката – в началото на уринирането, при излизане на първата порция или в края на източването на мехура. При някои патологии болката възниква с уринирането, но се отдава към други области на тялото – към кръста, корема или перианалното пространство.

Във всички случаи болката е причина за обстойни изследвания и откриване на източника.

Пикочни заболявания с болка
ПатологияХарактеристика
Полови инфекцииЧеста е урогенитална хламидиоза, която при мъжете протича като уретрит. Хламидиоза нерядко се съпътства с други полови патологии, напр. гонорея. Друга болезнена инфекция е трихомониаза
ПростатитВодеща причина за болки при мъжете е простатит – възпаляване на жлезата. Болката се отдава към кръста и половата зона
ЦиститВодеща причина за болки при жените е цистит – възпаляване на пик. мехур. Виновници за инфектирането са чревна пръчица, стафилококи и др.
ГъбичкиКандидоза (млечница) – условно патогенна флора, която се размножава при благоприятни условия и причинява болки при уриниране и при полов акт
Неинфекциозни причиниНай-честата е камъни в пик. мехур, при която болката е ниско в корема, перианалната област и половите органи
Новообразуванияболка възниква при локализация на тумор в пик. мехур, простатата, пикочния канал (полипи). Болката при рак на пик. мехур е постоянна

Ще разкажем и за други проблеми, за които ни информира болезненост при уриниране.

Симптомът болка при уриниране

Болката показва травмиране на пикочната с-ма – механично, чрез възпаляване, инфектиране или новообразувание.  Свидетелства за нарушена цялост на лигавиците по пътя на урината.

Възникването на болката е ключов показател за диагностициране на причината. При някои болести тя възниква със стартовата урина, при други – едва след приключване на облекчаването.

Болка в началото

Възникване на болезненост в началото на уринирането, още щом тръгне течността по пикочния канал, говори за възпалена лигавица на мястото, където уретрата се съединява с пикочния мехур.urinirane-02

При мъжете това е простатната част на уретрата. Болка в тази локация показва:

  1. Бактериален простатит;
  2. Уретрит (възпаляване на уретрата);
  3. Генитален херпес;
  4. Полова инфекция като хламидиоза, микоплазмоза, уреаплазмоза, гонорея.

При бактериално провокирания простатит болката възниква в мига на отделяне на първите капки урина. След края на уринирането настъпва облекчение, но остава усещането, че не е излязла всичката урина.

“Фигурин

При жените болка в началото на уринирането указва вагинит, колпит или церцивит (възпаляване на маточната шийка). Ако заедно с болката има и дърпане ниско в корема, да се провери за пиелонефрит (възпаляване на бъбречната с-ма от каналчета).

Присъствието на кръв в урината най-често указва бъбречно-каменна болест. Камъкът се придвижва по уретрата, дразни рецепторите на лигавицата, а в местата на контакта се образуват неголеми кървящи рани. Но за тази патология е присъща болка в процеса на уриниране.

Болка по време на уриниране

Твърдите конкременти причиняват болезненост както при тръгване на урината, така и през целия процес на нейното извеждане. Камъкът дразни лигавиците, докато през него минава течността и го мести. Болката се разпространява надолу по корема и кръста.

urinirane-01
Според причината за възникване болката има разен характер – остра (пронизваща), режеща, тъпа…

Друга причина за симптома е кандидоза, патологично нарастване на гъбички.

При мъжете е възможно диагностициране на фимоза – свиване на крайната част на половия член, поради което урината се събира преди изхода от уретрата, притиска тъканите и причинява болка и уриниране на малки порции.

Болки след уриниране

При жените основна причина за такава болка е циститът. Болката се съчетава с прерязване и парене, фалшиви позиви за уриниране. Впрочем цистит се развива и при мъжете, макар и по-рядко. Заболяването се разпознава без съмнение по болката след посещението в тоалетната..

Симптомът указва още възпалителни процеси не само в пикочн. мехур, но и в уретрата. Както и свиване на уретрата, която е притисната от аденом или е отекла на фона на простатит.

Болки в края на уринирането

Има и друго обяснение на болката в края на уринирането. Понякога урината успокоява лигавицата на канала, докато минава през него. Щом приключи, лигавицата отново започва да боли. На такъв принцип възниква болката при цистит.

Болки в пикочния мехур

Тук отново ще споменем цистит – разпространена причина за болката в пик. мехур е неговото възпаление. Причина за инфекцията обикновено са бактерии, най-често – чревна пръчица.

urinirane-03
Възпалението е по-често бактериално провокирано

Допълнителни симптоми са спешни позиви и често уриниране. Анализите показват левкоцити и кръв в урината. Такава патология се лекува с антибиотици.

Дискомфорт в пикочния канал

Синдром на болезнения пик. мехур е хронично състояние, което поражда болка в областта на мехура и въобще в малкия таз. Характерни са често уриниране, силни позиви, особено през нощта. Симптомите се менят, например се усилват в седнало положение, през цикъла или при интимен контакт.

Пациенти с ярки симптоми могат да опитат да уринират до 100 пъти на ден. Дискомфортът се появява при напълване на мехура, а с изпразването му настъпва облекчение.

Режеща болка

Възприятието за болка при хората е различно, както и прагът на издръжливост. Затова за диагностициране е ключов не толкова характерът на болката, колкото времето на поява и съпътстващата симптоматика.

Например прорязването може да се съпровожда със секреция, подобна на извара, с характерен мирис или със сърбеж във влагалището/ пол. органи. Логично е да се търси възпалително-инфекциозна причина, което става чрез лабораторно изследване.

Още нещо интересно ТУК: Често уриниране без болка и парене. При настинка (деца). Домашно лечение. Мнения за Везомни. На психологическа основа.

Възможни заболявания

Болката при уриниране почти на 100 процента води към патология на отделителната с-ма. Изключение е развитието на тумор в съседни на уретрата тъкани, който механично натиска канала. При жените с голяма вероятност болката показва цистит – инфекцията е твърде често срещана.

Цистит

Цистит е инфекциозно възпалителен процес в стените на пик. мехур, локализиран преимуществено в лигавицата. Острият цистит мъчи предимно нежния пол заради особености на пикочната с-ма. Възниква на фона на отлично здраве, по-често при небременни, до менопаузата.

Съществуват редки неинфекциозни форми на остър цистит, провокирани от физическо въздействие. Например при лъчева терапия се получава лъчев цистит. Най-често обаче има инфекциозен причинител, който възпалява вътрешността на пик. мехур – ешерихия, стафилокок, клебсиела, протеи.

Основни симптоми на цистит са болка в ниската зона на корема, често и болезнено уриниране, кръв в урината, потъмняване и помътняване на урината. Общото състояние е на удовлетворително ниво.

Свръхактивен пикочен мехур

Представлява комплекс от симптоми, съпроводени от често уриниране, внезапни пориви, особено през нощта и като цяло неспособност да се задържи урината. Всичко това се появява без инфекция или друга патология на пикочните пътища.

urinirane-04
Мускулите се свиват, щом мехурът се напълни

Най-яркият симптом е императивен позив за уриниране, дотолкова силен, че пациентът не успява да отиде до тоалетната – уринирането започва незабавно.

Причина за хиперактивността е особено изменение на мускулната обвивка на пик. мехур, което води до произволни съкращения. Нервните окончания в мехура се дразнят постоянно и предават хаотични сигнали към мозъка. Това не позволява на пик. мехур адекватно да събира урина и да се изпразва едва при напълване.

Състоянието се лекува немедикаментозно – с поведенческа терапия за формиране на нов модел на уриниране и корекция на режима на приемане на течности.

Раздразнен пикочен мехур, възпаление

Представлява описаното по-горе състояние, само че на фона на неврогенни причини – нарушения на централната и периферната нервна с-ма, на мозъчното кръвообращение, Паркинсон, деменция, множествена склероза, травми на гръбнака, дискова херния и др. В съзнанието на пациента подобни причини нямат пряка връзка с уринирането и затова медицинска помощ се търси късно или никога.

Има и други причини за раздразване на мехура като аденом на простата или свиване на уретрата. Мускулният слой на мехура хипертрофира, намалява качеството на кръвообращението и доставката на кислород. Следват денервация – нервните клетки загиват.

При старите хора се случва само поради намалена способност за регенерация на тъканите на фона на нарушено кръвообращение и атрофични процеси.

Стандартното лечение разчита главно на лечебните упражнения за укрепване на мускулатурата в малкия таз и на физиотерапия.

Рак на пикочния мехур

Злокачественото образувание в стените на пикочния мехур или неговата обвивка се диагностицира по-често при мъжете и по-често над 50 г. Започва безсимптомно и не тревожи болния.

Един от първите признаци е оцветяване на урината с кръв. Кръвните включвания са с различен обем – от минимални до големи съсиреци, които запушват пик. мехур и причиняват остро задържане на урина. Симптом на рака са едностранни болки в кръвта, необяснима загуба на апетит и тегло.

Спукан пикочен мехур

Това е типична травма – механично разкъсване на мехура, което се случва при катастрофи, падане от високо, аварии. Възможно е да се случи при ендоскопска хирургия.

Представлява нарушена цялост на органа. Първи признаци на закрит разрив са болка ниско в корема, непрекъснати безплодни позиви за уриниране, отделяне на кръв вместо урина или неголеми порции урина, оцветена в червено.

При разрив в коремната кухина се явява и наличие на течност в свободното пространство.

Дайте мнение и Вие тук!
Уретрит

Той е типичен за мъжете заради значителната дължина на уретрата. Възпалението се причинява от обичайната патогенна флора в тялото, нарастваща на фона на преохлаждане, след медицински процедури или случайни пол. контакти. Вторични уретрити се наблюдават при разпространение на бактерии от съседни органи. Тогава симптоматиката е комбинирана и неясна.

Кристализация на урината

Болезнени усещания възникват заради образуване на кристали, чиито остри ръбове травмират лигавицата на уретрата. Наблюдава се при подагра, пясък в бъбреците и бъбречно-каменна болест. Допълнителни признаци са кръв в урината и бъбречна колика.

Венерически болести

При мъжете по-често се развива специфичен уретрит, при жените – остър вагинит. И двата случая е възможно хронифициране на процеса и разпространение на инфекцията в съседни органи.

Болезнено уриниране безпокои пациентите със следните патологии:

  • Гонорея. Инкубационният период е 5 – 10 дни. Разпознава се по появата на обилна секреция, която е гъста и подобна на сметана;
  • Трихомониаза. Показва се 5 – 14 дни след заразяване. Отделят се слузесто-гнойни, жълтеникави или зеленикави секрети;
  • Хламидиоза. Проявява се средно след 3 седмици. Симптоматиката е незначителна или умерена;
  • Уреаплазмоза. Първите прояви възникват след 3 и повече седмици. При жените протича с малко и леки симптоми. При мъжете има патологична секреция и болезненост при сексуални контакти;
  • Микоплазмоза. Инкубационният период варира от 2 седмици до 2 месеца. Проявите не са интензивни.

Наред с изброените заболявания при мъжете причина за болка при уриниране причинява кандидозен уретрит – инфектиране с гъбички при контакт с болна партньорка.

Лекарства при цистит и лечение

Бактериалните инфекции в отделителната с-ма изискват антибиотична терапия. Изборът на препарат се извършва според откритата патогенна флора. Назначението се прави от уролог или нефролог след проведени анализи и откриване на бактерията – причинител. За лечение на различните патологии е необходим индивидуален план, избор на медикаменти и съпътстваща  терапия.

urinirane-07
Лекарства при спастична болка

За болката лекарите назначават Но-Шпа или Папаверин – спазмолитици. За получаване на комбиниран ефект обезболяване + противовъзпалително въздействие се приемат Бускопан, Бусколизин, Цистенал. Може да се вземат комбинации от нехормонално противовъзпалително с кодеин като Солпадеин и Паракофда, както и чисти противовъзпалителни като Нурофен и други с ибупрофен.

В такива случаи много помагат и растителните седативи, базирани на успокояващи билки като валериана, лайка, мента, лавандула и др.

При цистит с болки добре действат растителните уросептици, които едновременно дезинфекцират и обезболяват. Такива са Канефрон, Цистон.

При уринарен дискомфорт помагат препарати като Цистостоп, Урорен, Уроцист, Уроренал, Урофит и др.

В тежки случаи се назначават ниски дози кортикостероиди, например Преднизолон.

Лекарства за мъже за парене при уриниране

Парене + болка обикновено води към патогенна причина за състоянието. Подходящо е провеждането на 7-дневно антибиотично лечение с препарати като Ципрофлоксацин, Зефацет, Цефиксим, Левофлоксацин. За някои инфекции е достатъчен Бисептол 3 или 7 дни.

При инфектирания по половия път се комбинират антибиотици и медикаменти за точното заболяване. Например при гонорея се дават пеницилини, при трихомониаза – метронидазол или ниморазол, при хламидиоза се добавят интерферони и хепапротектори, при кандидоза – антимикотици, при херпес – противовирусни, при микоплазма – макролиден антибиотик и т.н.

Често облекчение настъпва от антихистамини като Зодак и Тавежил, които добре потискат паренето и сърбенето.

Съвсем различна е терапията при откриване на камъни. В този случай се изписват препарати за стопяването им и за отрегулиране на метаболизма.

Погледнете и ТУК: Домашно лечение на парене при уриниране. Какво да пие? Лекарства и лечение на болки при уриниране. При мъжете и жените.

Особености при жените

Извънредни хормонални състояния при жените нерядко се съчетават с уринарни инфекции и дискомфорт. Особено типични са те за бременността и менопаузата. Причината е, че всички структури на пикочната с-ма и особено пик. мехур, уретрата, сфинктера и мускулите на тазовото дъно са хормонозависими. Ендокринната с-ма играе ключова роля за тяхното състояние. Ето защо жените във възрастта 40+ постъпват в групата на риска за урогенитални нарушения, заради намалената секреция на важни хормони.

Клинични варианти на урогенитални нарушения:

  • Хроничен рецидивиращ цистит – засяга 15-20% от жените. Обострянията са от 1 до 10 пъти годишно. След 40 г. заболяването прогресира до менопаузален хроничен цистит;
  • Стресово незадържане на урина – засяга 30% от жените до 60 г. и 50% над 60 г. Базира се на слабост на тазовата мускулатура и на сфинктера. Представлява изпускане на урина при кашлица, кихане, скачане, в тежки случаи – просто при изменение на позата;
  • Синдром на хроничната тазова болка – днес се сравнява с пандемия. Средно продължава 7 години, при хронифициране – над 20 г. Разчита се на обезболяващи и антидепресанти;
  • Женска сексуална дисфункция – болезненост при интимност на фона на урогенитални нарушения. При 47% от пациентите има стресово незадържане на урината, при 60% – нарушено възбуждане и хронична тазова болка.

Урогениталните нарушения след 40 г. протичат в малко познати клинични варианти и изискват обезателно проучване от специалист, за да се даде адекватно решение. Важно е да се осъзнае, че подобни проблеми не преминават самостоятелно, а само прогресират.

Уринал

Фармацевтичната компания за добавки Валмарк създава линия продукти за урогенитални инфекции, която включва няколко различни форми под името Уринал.

urinirane-06

  • Сироп с патентована комбинация NutriCran на основата на червена амер. боровинка – едно от най-използваните средства за лечение на уринарни проблеми. Пречи на ешерихия да се закрепи в уринарната с-ма и дори извежда бактериите с урината. 150 мл сироп струва 27.70 лв;
  • Иделин на капсули се състои от патентован екстракт от черв. боровинка Exocyan™ в съчетание със златна пръчица за пикочните пътища и вит. Д за имунитет. Този вариант отлично се съчетава с антибиотично лечение. Цена за 60 капсули – 34.20 лв;
  • Дринк на саше – горещата напитка профилактира проблеми по уринарния тракт и се бори с инфекции. Създадена е за пациенти, които не понасят таблетки. 12 сашета струват 24.20 лв;
  • Акут на таблетки – съставът на Иделин, но в много по-голяма доза. Например патентованият екстракт от боровинка е 30 пъти повече. Тези таблетки оказват подчертано лечебно въздействие. Цена за 10 бройки 22.80 лв;
  • Нефро на таблетки – в този препарат също има боровинка, но като количество тя отстъпва на други растителни екстракти, които поставят акцент върху бъбреците. Разчита се на гръмотрън, В2, селен и др. Цена на 30 бр. – 40.30 лв;
  • Баланс на капсули – този вариант е за последващо лечение, след като са приемани антибиотици за уринарния тракт. Боровинката е съчетана с 1 млрд. живи лактобактерии. Цена 26.50 лв;
  • Медикъл на таблетки е създаден за пресичането на рецидивиращи цистити, полови и гъбични инфектирания. Цената е 29.20 лв;
  • Експрес PH на саше – допълва лечебната схема при уринарни проблеми като отрегулира киселинността на урината. Освен ч. боровинка, съдържа бяла бреза, която е благотворна и за бъбреците. Цена 19.20 лв за 6 сашета.
Цистирен

Растителният препарат прилича на Уринал Иделин и Акут по това, че съчетава екстракти от ч. боровинка с такъв от златна пръчица. Само дозата е различна – 15 пъти по-силна от Иделин и наполовина по сила на Акут. Българското лекарство струва 18.90 лв.

Ципрофлоксацин

В урологичната практика изключително важно значение се придава на Еш. коли – чревната пръчица. Тя е виновница за 87% от случаите на остър цистит и за 73% от случаите на хроничен цистит и неусложнен пиелонефрит. Едно от ефикасните средства срещу нея е добре изученият и ефективен флоурхинолон ципрофлоксацин.

  • Антибиотикът се приема на два пъти, като еднократната доза е 125 – 500 мг, дневната – 250 – 1000 мг.
  • Срок. При неусложнени инфектирания на пикочните пътища терапията е 3 – 5 дни, при усложнени – 7 – 14 дни.
Монурал

Съвременно и адекватно лечение на неусложнени пикочни инфекции предоставя антибиотикщът Монурал, чийто прием е еднократен. Особено ефикасен е той срещу ешерихия. Стандарно се изписва при неусложнени цистит, пиелонефрит, уросепсис, уретрит, някои форми на простатит.

Още по темата ТУК: Уринал Акут или Цистирен? Ципрофлоксацин и Уринал акут? Колко дълго се пие и как? Мнения, странични ефекти.

Кой антибиотик е добър?

Други типични антибиотици за пикочната с-ма са азитромицин, ципрофлоксацин, еритромицин, доксициклин, левомицетин. Всички те са широкоспектърни и ефикасни спрямо повечето възбудители. Изборът обаче не трябва да се прави самостоятелно. Специалистът отчита не само причинителя на заболяването, но и реакцията на пикочната с-ма на възпалителните процеси.

Болки при дете

Ако вашето дете се оплаква от болки при уриниране, обърнете се към детски уролог. При мъниците се проявяват същите болести, както и при възрастните – възможни са уретрит, цистит, камъни. Напълно възможно е да възникне хирургична патология. Фимоза и баланопостит са най-разпространените причини за болезнено уриниране при момченцата.

Хвърлете един поглед и ТУК: Антибиотик за цистит при деца и др. лекарства. Сироп и лечение. Рядко уриниране.

Лечение на цистит без лекарства

Много пациенти търсят безлекарствено лечение, обаче това трудно се отдава при цистит, който в повечето случаи е бактериално провокиран.

urinirane-05
Лечебните бани носят облекчение

Обичайно се изписват антибиотици, противовъзпалителни и спазмолитици. В някои случаи антибиотиците намират алтернатива в растителни антибактериални препарати, основно на базата на червената боровинка. Народните и домашните способи имат допълнителен, но съществен принос за бързото облекчаване.

Вижте и ТОВА: Лечение на цистит без лекарства. Кой е най-добрият антибиотик за цистит? Как се ползва Бисептол? Дозировка.

Рецепти при възпаление на пикочния мехур
  • Лечебни бани – с тях се дезинфекцират външните пол. органи, премахва се спазмирането и изразената симптоматика. Подходящи са отвари от хвощ, салвия, хвойна. Отварката се разрежда с топла вода и в нея се седи от 20 до 40 мин. Други подходящи средства са калиев перманганат и сода бикарбонат – отделно. И двете обеззаразяват качествено и дават успокоение;
  • Отвари за пиене – подходящи са билкови сборове с участието на мечо грозде, хвощ, ж. кантарион, лист от боровинка, брезови пъпки, царевична коса, лайка, дъбова кора и др. В аптеките се предлагат и готови урологични сборове с акцент върху дъбилните в-ва и аскорбиновата к-на, които възстановяват лигавиците;
  • Сок от боровинки и от шипка – тези плодове на сок, фреш или чай доставят на организма ключови елементи, които потискат патогенната флора и ускоряват оздравяването;
  • Диета – ефективността на терапията се повишава с лека диета без подправки, оцет, алкохол и лимонена к-на, както и захарни произведения.

Още информация и източници на английски: Болка при уриниране. Причини; * Лечение на болки след уриниране, по време и в края на уринирането; * Лекарства при цистит.

Рецепти за бактерии в урината

Билки, които обеззаразяват отделителната с-ма са репейник, пирей, черен бъз, хвощ, хвойна, живовляк, бял равнец. За борба с ешерихия и други бактериални инфектирания помагат отвари от мечо грозде, невен, лайка, копър, бял равнец, жълт кантарион.

За възрастните пациенти също е подходяща фитотерапия, но за предпочитане с аптечни растителни уросептици като визираните по-горе.

Най-ефикасните природни антибиотици са чесън и карамфил (ефективни срещу ешерихия), мед като мехлем за ограничаване на инфекциите (ефективен срещу зл. Стафилокок), джинджифил срещу множество бактериални щамове.

Освен това помага приемането на ехинацея и хидрастис.

Билки при парене при уриниране

Паренето се облекчава с топли компреси на корема и с топли бани с отвара от лайка. Благотворно влияят и промивките със смрадлика. За жалост в повечето случаи народните средства не са достатъчно ефикасни. Разберете причината и вземете адекватна терапия.

И едно видео на руски (включете си автоматично генерираните субтитри!):

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

цистит

Цистит: симптоми и ефективно лечение. Профилактика

Цистит – симптоми, диагностика. Симптоми на усложнен цистит; развитие. Изследвания. Как лекува цистит официалната медицина. …

3 Мнения

  1. Здравейте, от вчера пишкам на 5-10 минути, накрая с парене и пробождане, и сърбеж във външната част. В урината виждам бели нишки. Пих но-шпа, мина и пак почна. Дали трябва някакво лечение на цистит?

  2. Елена Д.

    И аз имам ужасна болка при уриниране, повече от едната страна. Чудя се дали са бъбреци, защото е от едната страна?!?

  3. Г-жа Иванова

    От години страдат от хроничен цистит и съм много доволна от растителните лекарства за цистит. Каквото и да се купи с червена боровинка, помага и то бързо. Единствено лошото е, че всичките са голяма скъпотия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *