Начало > Наука > Диабет и статини: каква е връзката? Вреда от статините
диабет, статини, вреда
Рискът от диабет е по-малкото зло при лечение със статини

Диабет и статини: каква е връзката? Вреда от статините

Приемът на статини води до трупане на килограми и високи стойности на кръвната захар – а това означава повишен риск от диабет.

В същото време науката е категорична, че ползата от статините е по-голяма от потенциалната вреда. Учени от Университетския колеж в Лондон установиха, че статините стимулират нарастването на теглото, информират от medikforum.ru.

Това увеличава опасността от развитието на диабет от втори тип. Разбира се – откритието не означава медицината да се откаже от използването на статини. Практиката доказва, че ползата от статините за съхраняването на здравето чувствително надхвърля недостатъците им като лекарствено средство.

Лекарствата от групата на статините намаляват стойностите на холестерина в кръвта. По този начин се потиска патологичният процес на запушване на артериите с плаки – а това намалява опасността от инфаркти и инсулти. Ето защо тези лекарства са прилагани за лечението на милиони хора в над 50 страни по света. Експертите всъщност знаят отдавна, че статините имат сериозни странични ефекти. По-рано е изказвана и хипотезата за това, че статините увеличават риска от диабет от втори тип. Науката обаче не е имала категорични доказателства дали това произтича директно от въздействието на самите статини или е свързано с други съпътстващи фактори.

Дайте мнение и Вие тук!

Лондонските учени са успели да установят по време на споменатото изследване, че механизмът на действие на статините може да стимулира трупането на наднормено тегло, а това на практика означава заплаха от диабет. Данните са получени при анализа на генетична информация от 220 000 души. Анализът показва, че приемът на статини повишава риска от диабет от втори тип в рамките на четири години с 12%. Коварството на тази връзка е, че килограмите се трупат “невидимо”: увеличението на теглото при запазен хранителен режим е едва 240 грама годишно.

диабет
Рискът от диабет е по-малкото зло при лечение със статини

Защо все пак е важно в милиони лечебни планове да се включват статини? Ключът към разбирането на ефекта от лечението със статини е във функционирането на черния дроб. Статините намаляват ефективността на чернодробния фермент, което принуждава чернодробните клетки да обират в кръвта липопротеидите с ниска плътност – вредна форма на холестерина. В резултат на това холестеринът се конвертира в соли на жлъчните киселини и се извежда от организма по естествен път. В случая потенциалният риск от диабет е второстепенен проблем, подлежащ на проследяване и регулиране.

За Марта Савова

Прочети още

Как се консумира киноа с кисело мляко

Киноа с кисело мляко. Какво лекува и как се консумира? Диета, отслабване

Как се консумира киноа с кисело мляко (десерт)? Какво лекува? Рецепти за отслабване. Диета с …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!


АБОНИРАЙ СЕ!