точкова диета кремълска отслабване режим меню храни - 01
Бързо отслабване, Диети, Диети за отслабване, здравословно хранене, Как да отслабна, Кремълска диета, отслабване, Точкова диета, Хранителен режим за отслабване

Точкова диета 2019: Мнения, таблица. Как се изчисляват точките на т.нар. Кремълска диета?

Храни, таблици и менюта за различните видове точкова диета. ♠ Как се изчисляват точките ♠ Примерни рецепти и хранителен режим за бързо отслабване ♠ Кремълска диета

Съдържание:

Още в текста: Видове точкова диета Американска: на космонавтите Weight Watchers на Дж. Хъдсън Кремълската Точковата на Силвия Метаболитната Меню и рецепти Традиционната Възможни резултати Продължителност Подробни таблици Някои специфични храни Примерно меню Разкази на “ветерани“ Как да напълнеем с точките Калкулатор

Да се отслабне със 7 кг за десетина дни? Или с 15 кг за месец? Съблазнително предложение. Но какво ще коства? Какви лишения, какви несгоди ще понесем? И дали ще удържим спазването на режима?

Така известната „точкова“ диета дава възможно най-окуражителните отговори на тези въпроси.

Какво представлява диетата и защо е “точкова”?

Не е една-единствена диета, различаваща се от всички други, а принцип, въз основата на който са разработени няколко разновидности на хранителни режими. Вероятно броят им в бъдеще ще расте, защото хората винаги търсят още по-рационални и лесни за приложение диети.

„Точковият“ принцип има няколко характеристики:
 • Видовете храни се оценяват с точки;
 • Поставя се лимит на общия брой точки, позволени за един ден;
 • Точките отчитат въглехидратното съдържание на храните.
точкова диета кремълска отслабване режим меню храни - 02
Точковата диета е доста либерална

В режима е заложен принципът на максимално ограничаване или дори пълно изключване (ако го постигнете) на въглехидратните храни за сметка на завишаване на белтъчния прием (принципът на Аткинс). Затова точковите диети по същността си са белтъчно-растителни. Когато тялото не получава достатъчно въглехидрати, то се принуждава да изразходва вътрешните си запаси. А тези „дълбоки резерви“ са съсредоточени в мастните отлагания под кожата и около органите. Именно те са нашата цел за унищожаване.

Плюсът и недостатъкът на точковите диети е един и същ – това, че няма недопустими храни. Продуктите са „точкувани“ и човек сам преценява как да ги комбинира, без да надвишава дневния лимит. От една страна това предполага приемане на всички видове хранителни в-ва, включително и въглехидрати. От друга страна стои опасността самосъставените менюта да бъдат крайно небалансирани и извън границите на правилното хранене. Затова освен списъци с точки, този тип диети дават и примерно меню, което да демонстрира правилния начин на съчетаване.

Истинският плюс на точковите режими е, че ни спасяват от досадното пресмятане на калории. Всичко е унифицирано в точки, които варират от 0 до 100 за 100 г продукт – лесно дори и за скараните с математиката. Някои по-мързеливи разновидности дори не дават индивидуални, а групови точки, като храните са категоризирани на 5 или 7 големи групи (от 0 до 5/7 точки).

На който и вариант на точкуване да се спрете, на практика ще сте избрали ниско-въглехидратна високопротеинова диета. Защото въпреки привидната свобода на избор, максималният дневен сбор на точките е силно ограничаващ. От гледна точка на математиката, той се достига чрез сборуването на много разнообразни храни с 0 или малко на брой точки (безвъглехидратни), но се изпълва и с ядене на захар (максималните 100 точки), бонбони и конфитюр, само че в миниатюрно количество и за цял един ден. Тоест от гледна точка на здравето и на усещането за глад, сметката не излиза и няма смисъл да се надхитрява принципът, само и само да си хапнем малко от любимите храни.

И така, точковите диети е за готовите да захвърлят въглехидратите. Ако сте от тях, да изберем конкретен режим.

Мнения за точковата диета

Тук публикуваме няколко мнения, които получихме с допитване до читателите преди време. Добавете непременно и своя отзив по-долу в коментарите, за да знаят хората за какво става дума:

 1. Leonora Angelova: Някъде около една седмица успях да я пазя и смъкнах надолу 3 килограма. Хубава е и си струва да се пробва, защото през тези въпросни 7 дни изобщо не съм усещала никакъв глад и ми е действала винаги страхотно. От малко над 64 станах някъде около 61 килограма и нещо. Ще я пробвам пак, този път за две седмици. Такова е моето мнение.
 2. Zafa: Татко ми я е пробвал и каза, че никакъв глад не е усещал при нея, изобщо Точковата диета. Мнението му е, че това е хубава диета, защото сам си изработваш собствения режим и ядеш това, от което се нуждае организмът ти. Гледаш да спазваш принципа да се внимава в продължение на 5 седмици. Най-напред първите 7 дни хапваш яденета на обща стойност пет точки, вторите седем дни – 10 точки и така на седмица качваш по 5 точки. А килограмите си заминават в обратната прогресия.
 3. Мама Веси: За точно три дни на Точковата диета съм успяла да смъкна 2.5 килограма. Много е харна. Не е така драстична, както са повечето други, не седиш гладна и не виеш от глад.
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Пишете ни и вие по-долу какво мислите!

Разновидности на точковата диета

Точкова диета
Хиляди “астронавти” пресмятат точките си всеки ден

Според западни източници, “точковата” е взета от руските авиатори, според руските сайтове – от американските космонавти. Среща се и като „диетата на НАСА“.

Американска: диета на космонавтите

Както и да бъде наречен, режимът прогнозира загубата на 5 кила в първата седмица, а продължението зависи от индивидуалните особености на отслабващия, като границата се поставя някъде към 15-20 кг за целия период (8-10 седмици). Принципът е намалено постъпление на въглехидрати на фона на високи „дози“ бавно усвояващи се белтъчини, които заставят тялото да изразходва мастните си запаси. Процесът се развива по-енергично, ако се поддържа с редовно физическо натоварване.

Описвайки общия принцип на диетата на американските космонавти, се цитира изказване на Крис Хадфийлд – първият канадец, излязъл в открития космос. За храненето в орбита той е казал: Ако на Земята погледнете в хладилника и там нищо не ви се харесва, вие просто излизате от къщи. Но в космоса не отиваш за сладолед, нито поръчваш пица.

За практикуващите астронавтската диета вероятно истинско спасение би било да приемат, че всички сладки неща и въглехидрати са останали зад стъклото на илюминатора. Диетата се дели на стартов, основен и поддържащ етап, които се отличават по количеството разрешени точки.

Как се пресмятат точките? Отчитат се белтъчините от животински произход, на база информацията върху опаковките на продуктите, готовите подробни таблици в интернет или специалните приложения за смартфон. Но смятането не е сложна математическа задача, защото храните са групирани:

Всички меса и месни продукти, субпродуктите и колбасите имат нулев индекс и дефакто изобщо не се водят отчет. Иначе казано – ядат се „на корем“ (0 точки).

Различните зеленчуци имат от 2 до 16 точки, плодовете – от 3 до 68 точки, млечните продукти се зачитат от 0.5 до 28 точки. Точките зависят от маслеността и начина на приготвяне.

За да не се затормозявате да пресмятате, само за да установите, че някои храни не се вписват в диетата, ето готов списък на продуктите, които няма как да влязат в разрешения максимален брой за деня: захар и сладкиши, хляб и тестени, газирани, лимонади, сокове, сладки плодове, сладкият алкохол и бирата, зърнени с високо съдържание на въглехидрати (пшеница, овес, царевица), бобовите, нишестените зеленчуци (картофи, моркови, цвекло), макаронените изделия и сладките млечни продукти.

Силният алкохол не е забранен, но не се прекалява. Същото се отнася с месните полуфабрикати и колбасите, които се добавят за разнообразие, но не и като основна храна.

Разрешени точки:Точкова диета
 • 1-2 седмица: 20 точки на ден;
 • 3-6 седмица: 40 точки на ден;
 • От 7 седмица: 60 точки (поддържащият етап, който продължава по индивидуални показатели. За някои той се превръща в обичайно хранене, а за други е само едноседмичен преход към обичайните гозби).

Диетата на астронавтите се популяризира от легендарния руски хирург кардиолог Лео Брокерия, който сам се придържал към този план на хранене. Пред медиите той разказва, че принципът му е попаднал в САЩ преди почти 40 години. Оказало се, че той напълно покрива енергийните потребности на активен и работоспособен човек, за който на-важна е добрата физическа фигура и форма.

Лео Брокерия интерпретира диетата така:

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Закуска (6:30) — извара с йогурт (без добавки, захар или друго)

II закуска и обяд (12:00 — 15:00) — леко млечно блюдо, понякога колбаси

Вечеря (късно вечер) — основно хранене, най-значително по обем. Съдържа варено месо, риба, пилешко, сурови зеленчуци (задължително домати), картофи (не всеки ден)

Лео Бокерия коментира своя вариант като действен, ако порциите не са с голям обем. Това е съществен фактор за добрия обмен на веществата и задържането на стабилно тегло, но най-важното: предпазва от разширяване на стомаха. За хирурга хлябът е евтина алтернатива на нормалната храна и не го препоръчва повече от два пъти на седмица. Той счита, че тялото основно се нуждае от немазна протеинова храна, особено риба, но призовава за отказ от подправките, сосовете, кетчупа. Единствената здравословна добавка е качественият зехтин.

мнения, отзиви, коментари, форум

Бокерия отрича приемането на голям обем течности. Дневната му норма е 40 мл на килограм тегло. Той пие още черен чай без захар и добавки и обича качественото мляко, макар че вече е трудно да се набави такова. В неговата диета няма абсолютни забрани. Той си позволява и торти, и шампанско, и кафе в случай че е уместно и че „тялото си го иска“.

Бърз вариант на диетата

Точкова диетаЕкспресната диета е за „астронавти“, на които скафандърът е отеснял. Тя сваля 3 кила за два дни и е подходяща след празници или преди море. Не се упражнява за дълго, защото се основава на екстремално ниско постъпление на калории. Бързата диета се основава на триразово меню, еднакво за двата дни.

Схема: Денят започва с ½ лъжица сухо обезмаслено мляко, размито в 0.2 л затопленка вода (допустимо е да се замени с протеин на прах) и неподсладени чай или кафе. На обяд се яде едно яйце (варено или запечено без мазнина), зелева салата със зелен лук, подправена със зехтин и лимонче (без сол). Вечерята е постен стек на грил с порция салата от зелени листни зеленчуци. Водата е 2 л на ден – чиста, негазирана.

Weight Watchers на Дженифър Хъдсън

Програмата е доста известна в англоговорящите страни. До нас тя достигна заради невероятното вталяване на иначе пухкавата певица, която в един момент изненада с абсолютно променена визия. Казват, че е изхвърлила 25 кг с комбинация от Weight Watchers и 5-кратни тренировки седмично под надзора на треньор.

Програмата е вариант на точкова диета, в който контролът върху калориите се осъществява чрез контрол върху обема на порциите. Според сайта на Weight Watchers, неговите членове са загубили повече от 15% от теглото си още в първите 60-тина дни. Програмата съдейства за подбора на здравословни храни по персонален план, за мотивация и за повече движение и тренировки.

„Ъснър форс“

На този режим също му приписват произход от НАСА. Той е разчетен на пет етапа, като на всеки следващ дневният сбор на точките се увеличава с по 5 на брой – започва се с 5 и се стига до 25, като 30 общо е брой на точките, осигуряващ поддържане на постигнатото тегло. Прогнозата е, че за пет седмици се премахват 8 кг от снагата.

Храните са групирани по точки:
 • 0 точки (безотчетно приемане): варени и печени меса, до 0.2 л бульон, риба, печени субпродукти без дроб, кренвирши, дроб, до 0.25 л варени домати/ дом.сок, кафе и чай
 • 1 точка: яйца (варени, пържени), салам, шунка, млечни (кис. и пр. мляко, сметана, кашкавал, кромид лук, печен дроб, вино
 • 2 точки: луканка, наденица, лим. сок
 • 3 точки: млечни (сирене, извара, рокфор)
 • 4 точки: чушки, моркови, брашно
 • 5 точки: зелена салата, кайсии
 • 6 точки: суров домат, краставица (малка)
Храни, които трудно се вписват в диетата

Супи (15-20 т за 0.2 л), готвени ястия с месо (12-15 т), бобови и картофи (20-30 т), ориз, тестени, макарони (40-92 т), хляб (220-230 т), ядки и сладкиши.

Плодовете са особена категория – те носят от 6 до 25 точки, но въпреки това трудно се приобщават дори в поддържащия етап на диетата (30 т), защото човек трудно би прекарал целия ден с 250 г ягоди, малини и пр.или с резен диня.

Руска: „Кремълска” и диета балов/очков (точкова)
Точкова диета
“Точковата” е известна още и като “Кремълска диета”

В руските сайтове „кремълската“ диета пак води до американските космонавти, защото се представя именно за такава. Откъде идва руското й име, няма обяснение. Задълбоченото сравняване на режимите обаче води до откриване на редица разлики. Кремълската диета вече директно отчита съдържанието на въглехидратите (а не на протеините), което създава различие в броенето (точките). Често в руските източници вместо точки се употребява понятието „условна единица“, което е равна на 1 г въглехидрат. Така става съвсем ясно, че 100 г продукт с 8 точки съдържа 8 г въглехидр. Съответно безвъглехидратните храни се консумират без ограничение, а останалите се контролират стриктно.

Преимущества на „Кремълската“:

-отслабването е следствие от пълноценното възстановяване на обмена на веществата, който е бил нарушен заради употребата на прекалено много въглехидрати. Средноденонощната им норма рязко се намалява само в първите 2 седм. после се коригира постепенно в зависимост от индивидуалната потребност на тялото. В резултат човекът отслабва с кратни срокове, доста безопасно, защото не се лишава от белтъчини, витамини и полезни за него минерали.

Обаче! Лекарите не съветват за дълго да се увличаме по „Кремълската“, защото ограничаването на въглехидратите засяга приемането на плодове и зеленчуци, от които не бива да се лишаваме дългосрочно. Опасността се крие в недостига на витамини (авитаминоза) и на влакнини (запек).

 1. отслабването става в индивидуален режим. Дадена е възможността да се регулира доста точно теглото и спрямо него въглехидратното съдържание на ежедневното меню.
 2. протеиновата храна се отразява вълшебно на кожата, която се изглажда и става еластична.
 3. човек се избавя от зависимостта си от въглехидратите, чиито „странични ефекти“ са сънливост, вялост, постоянно усещане за глад, пристрастяване към сладкото, което постепенно заменя нормалната храна.
 4. обръща се внимание на качеството и количеството на продуктите и се създават здравословни навици.

Противопоказания: при каквито и да е хронични заболявания, особено на съдовете, сърцето, бъбреците и стомаха.

Схема
 • 1-3 седмица: 15-20 точки на ден
 • 4-6 седмица: 20-30 точки на ден
 • От 7 седмица: 30-35 точки на ден

Поддържащ режим: 40 точки на ден

Принцип на хранене

Месото, рибата, яйцата и сиренето (голямата разлика!) се консумират без ограничение и без отчет. Зеленчуците присъстват постоянно, но в умерено количество, с изключение на нишестените. Алкохолът е разрешен, но се подбира вид с малко съдържание на въглехидрати. Хлябът, оризът, брашнените и картофените блюда са противопоказани, но не напълно забранени. Като лидери по въглехидратно съдържание, те са сведени до минимум в началото и се хапват по малко за вкус по-нататък. Единствените пълни забрани са по отношение на захарта и сладкарските изделия, защото огромният им брой точки не се вписва в дневното ограничение.

В интернет са публикувани достатъчно таблици с въглехидратното съдържание на храните, по което не съставя храненето по „кремълски“. Но постоянно да се броят точки е уморително и досадно и дори може да провали диетата. За да се запази добър психоклимат, практикуващи са измислили друг подход – съставяне на примерно меню, което да демонстрира принципа. После той се мултиплицира в свободна форма. Наистина, при такъв подход не се отчитат прецизно точките, но се създава усещане за естественост на режима, което допринася дългосрочно за вталяване – за предпочитане пред кратките ударни режими.

Примерно меню за три дни
I денII денIII ден
Начало на деня100 г твърдо сирене (1 т), 2 яйца с шунка (1 т), несладко кафе/ чай (0 т)Омлет с гъби (1 т), несладък чай (0 т)10 маслини (2 т), омлет от 4 яйца с малко настъргано сирене (3 т), несладък чай (0 т)
Обед150 г зеленч. салата с гъби (6 т), 250 г крем супа от целина (8т), печено месо, чай (0 т)100 г салата от цветно зеле със зехтин (4 т), 250 г месна супа със зеленчуци (6 т), кафе (0 т)150 г салата с гъби (6 т), 250 г рибена чорба (5 т), 100 г кюфте/ кебапче/ кебап от чисто месо, кафе (0 т)
Вечеря1 среден домат (6 т), 200 г сварено пилешко (0 т)100 г сварено цветно зеле (5 т), пилешки гърди, запечени с растително масло и несладък чай (0 т)200 г листна салата (4 т), 200 г печена риба, чай/ кафе (0 т)
Общо22 точки21 точки20 точки
Както се вижда от примерното меню, „кремълската“ е добра система за хранене, която дава възможност за безкрайни вариации. Не се ограничава със суха храна като много други режими, а включва готвено и супи. Затова тя се следва с лекота дълго време за разлика от еднообразните и монодиетите.

Точкова на Силвия Балташка

Според следите, останали в интернет, Силвия е читателка на „За жената“, която е участвала в конкурс с диета, наречена Фит Кървс. Описанието е придобило известност под нейно име, въпреки че не се е запазила оригиналната публикация.

Според ревюто на ФитКървс, това е режим, който поддържа теглото. Съдържа 2 етапа за 30 дни до постигане на желаните килограми и трети, поддържащ етап на нормално хранене до живот. Режимът се комбинира с мускулни натоварвания, което водело до успех в 95% от случаите.

Силвия разказва, че в първите три дни е свалила 2 кг, а за 15-тина дни – 5 кг. Според описанието й, точките са 24-40 на ден според личните цели. Таблицата с точките на храните е много подробна, но в обобщен вид изглежда така:

 • 0 точки: месни бульони, месо (100 г), риба (сварена или изпечена), дроб, уиски, сода, неподсладени кафе и чай;
 • 1 точка: шунка, мляко – прясно(до 2 л), кисело (до 250 г), сметана (1 с.л.), яйца – 2 бр. (с шунка, пържени, варени), 100 г кашкавал, коняк (30 мл);
 • 2 точки: луканка, ликьор (60 мл);
 • 3 точки: сирене, 100 г рокфор, свински врат, 1 гл лук, палачинка (1 бр);

Зеленчукови супи (250 г) – 12-20 т: гулаш и картофена (12 т), зелева и гъбена (15 т), смесена зеленчукова (16 т), доматена (17 т);

Хляб (1/4) – 226-236 т, макарони – 37 т;

Ядки (100 г) – 19-74 т;

Калорични ястия: телешко рагу (15 т), виенски шницел (12т), пържена риба (12 т), печен картоф (30 т),

Зеленчуци (1 бр): чушка, морков (4 т), домат, краставица (6 т), грах (21т), 100 г зеле (5 т), 100 г фасул (20 т);

Плодове (1 бр): кайсия (2.5 т), лимон (6 т), слива (7 т), ябълка, мандарина, праскова (10 т), 250 г малини, портокал (17 т), ягоди, 250 г пъпеш (20 т), резен диня ( 22 т), 250 г грозде (18 т), 250 мл компот (25 т), круша (35 т);

Сладости (1 сл): захар (14 т), сладолед порция (15 т), мармалад (11 т), конфитюр и мед (17 т), крем карамел (28 т), торта с крем (28 т), млечен шоколад (54 т), чаена бисквита (12 т);

Напитки: вино, бира и ракия – 10 т.

Метаболитна диета

Точкова диетаВ голям процент от случаите, особено с напредване на възрастта, излишното тегло не се поддава на корекция, въпреки постоянните диети и активните физически натоварвания. Даже най-популярните препарати не успяват да помогнат, когато причината е в обмена на веществата. В резултат отслабващите махват с ръка и се отказват от опитите да премахнат излишните килограми. Всъщност те не са намерили подходящата формула, която би проработила при тях. Възможност дава метаболитната диета, насочена към „преформатиране“ на обменните процеси. Тя е структурирана така, че да нормализира метаболизма и хормоналния фон. Казват, че помага и на загубилите надежда.

Основен принцип

Тайната е там, че “метаболитната” въздейства на хормоналната с-ма, което прави процеса на отслабване максимално ефективен. Храненето се поставя на ясно определени принципи, които влияят на две групи хормони:

 • забавят работата на инсулина и естрогена, които се занимават с трупането на мастна тъкан;
 • активизират работата на норадреналина, адреналина и тестостерона, които изгарят мазнините.

В резултат отлаганията се разграждат и извеждат от тялото, без да се образуват нови мастни пластове.

Като всеки точков режим, и тук няма разрешени и забранени храни. Всички възможни са „точкувани“ в няколко големи групи според тяхната калоричност. Знаейки в какво време на денонощието и на кой етап от диетата може да се употребява всеки продукт, човек си съставя разнообразно меню, което не го заставя да гладува, но пак килограмите си отиват.

Метаболитната диета се структурира на етапи. Те не са измислени за прегледност, а следват естествените процеси в тялото. Спазването на етапните указания е осигуровката, че няма да бъде навредено на обменните процеси в тялото. Внимание! Диетата регулира хормоните и всяка грешка води до сериозни последствия.

 • I етап: целта е тялото да се постави в условия, при които да изгаря излишните мазнини. Етапът е „стресов“, продължителността му е няколко седмици. Диетуващият приема единствено храни с 0 точки. През този етап се добавят мултивитамини и зехтин в количество до 3 лъжички (чаени).
  I етап е много жесток и не всеки успява да го извърви – в храната не присъстват въглехидрати. Пълното им изключване предизвиква съпротива – физическа и психична, защото по правило хората с повечко килограми имат и някаква степен на пристрастеност към въглехидратите. Затова самонаблюдението и гъвкавите реакции в началото на диетата определят успешния й край. Практикуващият е длъжен да усети момента, в който да приключи етапа и да премине нататък. Сигнал за това дава известно влошаване на състоянието. Тогава се изпиват 250 мл силен чай, хубавичко подсладен, като преход към II етап.

  Точкова диета
  Чудесно блюдо за точковата диета – месото преобладава и е печено, а зеленчуците вътре са само за вкус и не носят повече от 1-2 точки
 • II етап: целта е стабилна загуба на тегло. Това става чрез 5-кратно хранене в определени часове.

Прекъсването без храна не надхвърля повече от 3 часа. Точките на този етап са фиксирани на хранене, а не за деня.

 1. Начало на деня (8 – 9 часа) – 4 точки
 2. Предиобедно похапване (11 – 14 часа) — 2 точки
 3. Обяд (14 – 16 часа) – 2 точки
 4. Следобедно похапване (16 – 19 часа) – 1 точка
 5. Вечеря (18 – 20 часа) – винаги е точно 0 точки

Нулевата стойност на точките на вечеря предполагат употребата на протеинови храни. Така се активизира синтезът на соматотропния хормон – горелката за мазнини, а загубата на тегло се осъществява по време на сън.

Внимание! Разрешено е посочените за едно хранене точки да бъдат намалени като брой, но е забранено „спестените“ точки да се прибавят към друго хранене, по друго време на деня.

Продължителността на II етап зависи от личните цели. Щом кантарът покаже желаната цифра, се минава към следващия момент.

 • III етап: целта е укрепване на резултатите. Това е „изходът“ от метаболитната диета. В първата седмица се прибавя по 1 точка към първите хранения и никога към вечерята.
 1. Начало на деня 8 – 9 часа) – 5 точки
 2. Предиобедно похапване (11 – 14 часа) — 3 точки
 3. Обяд (14 – 16 часа) – 2 точки
 4. Следобедно похапване (16 – 18 часа) – 1 точка
 5. Вечеря (18 – 20 часа) – винаги е точно 0 точки

Следи се теглото и спрямо него се решава по-нататъшното действие:

 • ако теглото продължи да намалява, се прибавя още 1 точка към всяка хранене;
 • ако теглото се установи на едно ниво и не се променя, храненето продължава по същия начин;
 • ако теглото тръгне да се покачва, се отнема по 1 точка от сутрешните хранения, които по-рано бяха подкрепени.

„Играта“ с точките в този етап продължава до стабилизиране (минимум 60-90 дни кантарът не отчита значителни разлики от над 0.500 – 1.0 кг).

Таблица на продуктите по точки

Най-готината част от метаболитната диета. Вместо обичайните дълги списъци с храни, всяка с различен брой точки, режимът предлага групирана селекция на продуктите спрямо въглехидратното им съдържание. Категориите са 5 на брой, точките – до 5 на брой и това прави режима лесен за прилагане. А всяко лесно нещо работи!

Преснимайте или препишете таблицата и я приберете в чантата си. Скоро ще я знаете наизуст. Тази диета има всички дадености да е начин на живот, защото може да се прилага автоматично, без да се мисли.

ГрупиБрой точкиПродукти
10Яйца, месо (пуешко, бялото месо на пилето: гърди), морски дарове, риба, млечни продукти с масленост до 2%, листни, зеленчуци, лимон, лайм, свеж грах, чесън, гъби, лук, подправки, винен и ябълков оцет
21Фасул, плодове, натурални зеленчукови сокове
32Растително масло, маслини, хляб с трици (груб), зехтин, варени моркови и цвекло, кисело-сладки и кисели плодове, козе сирене, фета сирене, авокадо, елда, ориз, овесени ядки, мюсли, семена и ядки, млечни продукти с масленост от 2 до 4%, месни субпродукти, червено месо (говеждо, телешко, агнешко) + черното месо на пилето
43Черен шоколад, твърди и топени сирена, йогурт, натурални плодови сокове
54Млечни продукти с масленост над 4%, газирани напитки, алкохол, бира, готови сокове, консерви, майонеза, сладки неща, хляб, чипс, картофи, грис, от месата – свинско, патешко и гъше
Диетата е достатъчно строга, за да се експериментира с нея. Тя се отразява на хормоналния фон, който командва органи и системи. Разстройването на тънко „акордирания“ механизъм застрашава здравето и понякога води до необратими последствия. Такъв режим се прилага внимателно и отговорно. В помощ на практикуващите идват примерните менюта, които демонстрират принципа на съставяне на максимално разнообразно хранене, без да се лишава тялото от групи храни и видове хран. в-ва. Примерът е за II етап, защото на първи храненето е само на база първа група (нулев брой точки).

Примерно хранене през II етап
 1. Веднага след събуждане: чаша филтрирана/ минерална негазирана, на стайна температура вода (250 мл);
 2. Първо похапване в 4 точки: овес.ядки, сварени в обезмаслено мляко с късчета плодове (250 гр), чаша мляко;
 3. Предиобедно похапване в 2 точки: 1 круша среден размер (100 гр), 1 зелена ябълка среден размер (100 гр);
 4. Обед в 2 точки: варено телешко (200 гр), салата зеленчуци (100 гр);
 5. Следобедно похапване в 1 точка: 2%-на извара (150 гр), свежи плодове (150 гр);
 6. Вечеря 0 точки: омлет с гъби и зеленчуци/ салата.

Обемът на една порция/ едно хранене не надвишава 300 г.

Обемът на течностите се нормализира на не под 2 л на денонощие.

Рецепти за метаболитната диета

Трудността в “метаболитната” е подбирането на подходящи рецепти спрямо групирането на храните и сравнително ограничения брой точки за отделните хранения. Но на това се свиква с времето. Като начало ползвайте опита на вече отслабналите, които са стигнали до „оптималните“ за режима блюда.

Дайте мнение и Вие тук!
Бъркани яйца с гъби и зеленчуци (0 точки)

Съставки: гъби 100 г, 50 г зелен грах, 50 г друг зеленчук по вкус, 2 яйца, 1 гл. лук, малко зехтин, по желание: малко домати, чесън, зелен лук, сол, чер.пипер;

Приготвяне: разрешено е гъбите, лука и доматите да се запържат в зехтина. Останалата част е по обичайния начин за приготвяне на бъркани яйца или омлет. Друг вариант е продуктите да се смесят, да се поставят под фолио и да се запекат за 20 минути на температура 200 °С. Преди сервирането се поръсва магданоз.

Студен фасул с месо (1 точка)

Съставки: домати 100 г, 250 г пил.гърди, 100 г червен фасул, зелен лук, подправки, магданоз – на вкус;
Приготвяне: фасулът и месото се сваряват отделно, гърдите се делят на парченца, охлаждат се и се омесват с другите съставки.

Гръцка салата (2 точки)

Съставки: домати 100 г, ½ краставица, ¼ глава червен лук, 20 г зелен лук, 90-100г сирене фета, за подправяне – зехтин 50 мл, лим.сок 20 мл, риган, сол, чесън, маслини — по вкус;

Приготвяне: първо се смесват зехтина, намачкания чесън, подправките и лимон.сок се оставят да постоят, за да смесят вкусовете си. Зеленчуците се нарязват и се излива сосът. Отгоре се поръсват сиренето и маслините.

Противопоказания

Повечето източници, публикували метаболитната диета, твърдят, че този метод няма противопоказания. Но твърдението е смело, защото „форматирането“ на хормоналната с-ма представлява стрес, който не всеки организъм ще понесе, особено щом е засегнат от:

Точкова диета
Точковата диета топи мастните слоеве на трудни места, но е добре да се подпомогне и с движение
 • диабет;
 • онкологични патологии;
 • нарушения в работата на ендокринната с-ма.

Някои естествени състояния също не са подходящи за прилагане на крайно строги режими:

 • бременност и периода на лактация;
 • постоянно тежко физическо натоварване;
 • период на умствено напрежение (например при изпити);
 • психологически дисбаланс във връзка със семейни или професионални проблеми и др.

Странични ефекти:

Точкова диета
“Точковата” ще свали мазнините от ръцете, но само гимнастиката ще стегне кожата
 • шум в ушите;
 • световъртеж;
 • снижение на работоспособността;
 • гадене;
 • обща слабост;
 • обилно потоотделяне.

При такива симптоми, получени в I етап, указанието е незабавно да се премине към II етап. В случай че дискомфортът съпътства провеждането на II етап, препоръката е режимът да се спре и да се търси медицинско обяснение за настъпилото състояние. Има вероятност от „скрито“ заболяване, неизвестно на диетуващия.

Резултати и отзиви

Най-добрите резултати се получават при стриктно преминаване през първите етапи на режима и дълготрайно задържане на третия. Крайните цифри естествено зависят от индивидуалните параметри на тялото и начина на приложение. В общи линии очакваните резултати са:

 • I етап: загуба на до 10 кг за 2 седм.;
 • II етап: загуба на оставащите до желаната цифра килограми, като времето зависи от личната амбиция и изходното тегло.
Преимущества на метаболитната диета
 • групово точкуване на продуктите;
 • липса на забранени продукти;
 • възможност за дълготрайно приложение, което води до стабилни резултати;
 • подобряване на метаболизма;
 • нормализиране на хормоналния фон;
 • подобряване на работата на храносмил. с-ма;
 • липса на слабителен ефект;
 • активиране на регенериращи процеси;
 • подобряване на вида на кожата.

Метаболитната диета е дотолкова балансирана, че всъщност тя не е диета в пълния смисъл на думата, а режим, подходящ за постоянно спазване.

Традиционната „точкова“Точкова диета

Не е най-безпроблемната за приложение диета, но пък е най-известната, защото за нея са издадени няколко книги и дори една трилогия. Не е лесна, защото всяка храна е приравнена към точки индивидуално, което предполага да се носят дълги списъци, в които по всяко време да се правят справки. Все пак тя се прилага у нас над 10 години, което предполага дълга традиция, много опит, много отзиви и вникване в тънкостите на приложението.

Принцип

Диетата е ниско-въглехидратна, високо-протеинова с контролиран прием на мазнини. Чрез точките се отчита количеството на въглехидратите. Въглехидратните храни са с повече на брой точки и с малко количество изпълват дневния лимит, а протеиновите храни са с малко на брой точки и от тях се яде в по-голямо количество. Дневният лимит е:

 • 40 точки за отслабване
 • 70 точки за поддържане

С диетата вървят списъци на основните храни и тяхното точково съответствие. Но точките може да се пресметнат и самостоятелно.

Как се изчислява?

1 точка отговаря на съдържанието на 1 г въглехидр. в 100 г хранителен продукт. Следователно се прави справка на етикета на дадената храна и отбелязаните на него въглехидрати се умножават по количеството, което ще бъде изядено. За храните без етикет (плодове, ядки, зеленчуци и други) се прави справка в интернет.

Пример:
Точкова диета
Яйцата стават основна храна за “точкуващите”. Те се вписват чудесно в салати, ястия и предястия. Стават и за междинно похапване

Ориз – 75 г въглехидр. на 100 г сух, несготвен ориз. 100 г е нормална порция. Следователно блюдо с варен ориз носи 75 точки само от основната съставка. При дневен лимит от 40 точки в отслабващия етап тази храна е неподходяща. Тя е неприложима и в поддържащия етап, освен ако човек не се задоволи с една порция ориз за цял ден. Но така се нарушава принципът на многократното хранене.

Друг пример:

Кашкавал – на 100 г 1.6 г въглех. =1.6 точки. Значи кашкавалът е подходяща храна за този режим. Комбинира се чудесно с:

Домати – 4 г въглехидр. на 100 г. Малкият домат е около 80 г, средният – 120 г. Следователно малък домат – 3 точки, среден домат – 5 точки.

Хляб – 40-60 г въглехидр. за 100 г. Една филия е от 20 до 35 г (за приблизителна преценка се дели общия грамаж на хляба на броя на филиите в пакета). Следователно една филия е от 8 до 20 точки.

Печени картофи на фурна – картофите са 20 г/100 г. Следователно една малка порция изпълва дневния лимит.

Възможни резултати

Диапазонът е практически неограничен. Като минимум се гарантират 3 кг за 2 седмици, в оптимистичен вариант – 3 кг за първите няколко дни. По-важно е как ще продължи режимът и колко време ще се прилага, защото от това зависят цифрите в лентичката на свалените килца.

Продължителност

Препоръчителен принцип е продължително и постепенно отслабване, вместо краткосрочен ударен режим. Без да е задължително, разделянето на етапи води до стимулиращи успехи. Графикът на етапите е индивидуален. Той може да изглежда примерно така:

Точкова диета
Това блюдо изглежда калорично, но всичко в него, освен гъбите, е 0 точки
 • I етап – 2 – 3 седм., максимален брой точки: 20. Това означава пълна липса на въглехидрати, никакви ястия с ориз, картофи, варива, без хляб, със силно ограничени зеленчуци. Периодът е драстичен и е хубаво да бъде минимален (1-2 седмици).
 • II етап – 2 – 3 седм., максимален брой точки: 25. Изглеждат повече на брой, но менюто не се променя съществено. Препоръчително разликата от 5 точки да се попълни с витаминоносители.
 • III етап – 2 – 3 седм., максимален брой точки: 40. Позволява да се хапват въглехидратни храни и дори е препоръчително, защото организмът вече е озверял за тях. Не се правете на герои и не пестете точките. Приемете, че 40 е както максимален, така и оптимален лимит, под който се старайте да не падате.
 • IV етап – неограничено време. Тук принципът е, че за седмица точките се увеличават с по 5 бр докато се стигне до 75 точки. Следва задържане, докато теглото трайно се стабилизира и вече не се влияе от моментно „залитане“ извън релсите.

Ако описаното ви изглежда непосилно, ТУК: (Как да отслабна. Различни начини, между които известните хапчета на Ваня Червенкова. Отслабване без хапчета. Водна диета. Билкови смеси и др.) ще видите билки срещу апетит, за стимулиране на разхода на енергия и други средства за вталяване.

Как се точкуват храните (подробни таблици)

точкиМесо, месниРиба, даровеМлечни, маслазеленчуциплодове
0говеждо, телешко, свинско, овче, гъска, патица, заек, пилешко, сърце, дроб, бифтек, колбаси, сланина, език, яйце, пил.бульонРиба: морска, речна, варена, пушена, консерва, скариди, хайверРастит.масло--
1-5Пил.дроб: 1.5, Кренв.: 1.5-2, панир. месо: 5, месо със сос: 6Омари: 1, раци: 2, калмарите: 4, мидите: 5Сирене: 0.4-2, маргарини: 1, кр. масло: 1.3, извара: 1.7-3, майонеза: 2.5, сметана: 3, кис. мляко: 3-3.4, йогурт: 3.7, пр. мляко: 4.7Гъби: 0-1, целина листа, листна салати и спанак: 2, краставица, зел. боб и лук: 3-3.2, тиква, тиквичка, репичка и домати: 4, карфиол, зеле, маслини, чесън, патладжан и чушки: 5Лимон: 3, Къпинки: 4,6
6-10-Риба в дом. сос 6, стриди 7-целина (корен): 6, праз: 6,5, морков: 7, магданоз: 8, бобови: 8, диня: 9, пъпеш: 9, цвекло: 9, зел.лук: 9Ягоди и грейпфрут: 6.5, малина, дюля, портокал и мандарина: 8, кайсия: 9, круша, праскова, слива и ябълка: 9.5, вишна, киви: 10
10-20-Панирана риба 12-Корен от магданоз: 10.5, грах: 12, картофи: 16Череша: 10,5, нар: 11, нектарина: 13, ананас: 11,5, грозде: 15
20-40----банан: 21
40-60----Суш. кайсии: 55, Сливи суш.: 58, Стафиди: 66
сладкишиядкинапиткиалкохол
Захар: 99, Сладко 60-90, Торта: 50-90, Козунак: 75, Мед: 75, Пасти: 60-80, Халва: 55, Шоколад: 50-54Бадеми: 11, Орехи и тикв. семки: 12, Фъстъци, лешници и шам фъстък: 15, Слънчоглед: 18, Кокос и сусам: 20, Ядка кашу: 25Вода, минер.: 0, Чай и кафе: 0, Яб.сок: 7,5, Порт.сок: 14, Дом.сок: 3,5, Грейп. сок: 8, Кайсиев: 14, Компот: 20-30Коняк, уиски, ром, текила: 0, 250 мл сухо вино: 1, 250 мл пиво: 12, 50 мл ликьор: 18
Хляб и брашнаКонсерви и вариваПодправки (1 с.л)Супи (250 г)
Соево брашно: 16, Ръж.хляб: 34, Пълноз. хляб: 43, Пшен. хляб: 50, Кифли: 51, геврек: 58, пшен. брашно: 68, юфка с яйца: 68, макарони: 69, цар.брашно: 70, картоф.нишесте: 79Фасул стар, варен: 2.5, Грах бланш.: 6.5, Царевица бланш.: 14.5, Фасул: 46, Сух грах: 50, Булгур: 62, Грис: 67, Овесени ядки: 71горчица: 0, соев сос: 1, оцет: 0-2.3, дом.сос: 3.4, кетчуп: 4, дом.пюре (250 мл): 19Гъбена: 15, Зеленч.: 16, Домат.: 17
Някои по-специфични храни

Леща – 1.8 г въглех., 1.8 т за 100 г несготвен продукт. Червената леща е с нулево съдържание на въглехидрати. Някои разновидности зелена и кафява също са 0 т. Добър продукт за диетата, съдържа много влакнини.

Гъби – суровите не съдържат въглехидрати – 0 точки с редки изключения като пачи крак, която има 1.1 точки. Но консервираните и сушените имат средно 2.34 г = 2.3 точки.

Броколи – 1.39 г въглехидрати, ако са сготвени. Суровите са 1.7 т, замразените – 1.35 т.

Тиква – суровата е 2.76 т, варената – 2.08 т, а ако се консервира, точките се вдигат на 3.3.

Точкова диета
Ако изберете точковата, направо забравете за милинките, както и за всички други вкусни тестени закусчици

Тиквички – според някои нито суровите, нито пържените тиквички съдържат въглехидрати, но според други – имат д 4 г/100 г.

Ориз – ако е кафяв, съдържа 0.3 т, готвен – 0.8 т. Белият – 0.5 – 1.2 т.

Патладжан – 5 т суров, но готвен – 3.2 т.

Спанак – суровият няма точки, сготвен, особено без дръжките – от 1 до 2 т.

Картофи – суровите имат 15 т, варените – 20 т, печените – 20 т, пържените – 24 т.

Лютеница – 19-25 точки според начина на приготвяне.

Солети – 60 – 80 т на 100 г, но пакетите стандартно са от 60 г.

Мюсли – за тях средни стойности не се дават, защото съдържанието на различните видове и производители варира според добавените ядки и сухи плодове. Проверявайте на етикета.

Овесени ядки – много богати на въглехидрати, носят минимум 60 точки.

Трици – съставът варира според източника на триците в рамките на 1-3 г, но те се поемат в малки количества, затова са добър източник на влакнини и се включват спокойно в режима.

Сухар – носят минимум 70 точки, не са подходящи за диетата.

Палачинки – между 9 и 33 точки в зависимост от рецептата, ако съдържат брашна. Има безвъглехидратни палачинки на основата на яйца.

Пуканки – 55 точки, неподходящи.

Вафли – 50-80 точки за 100 г, варират според рецептата, проверявайте етикета.

Точкова диета
Сладостите остават зад илюминатора за “астронавтите” на точкова диета. Уви, нищо сладко не успява да се впише в дневното меню

Шоколадов бонбон – 1 брой обикновено тежи от 15 до 20 г. На кутията е изписан грамаж, който се дели на броя на бонбоните и се намира теглото на 1 брой. От етикета се осведомявате за въглехидратното съдържание за 100 г и намирате точките на 1 бонбон. Някои бонбони дават 10-15 точки, което ги прави допустими в последната фаза.

Шоколад – същото важи и за шоколада. Средното съдържание е 52-60 г/100 г.

Сладолед – 20-25 т/100г. Има ниско калорични марки и видове.

Пилешка супа – ако е сготвена от бульон и месо, с раст. мазнина, тя на практика е 0 т. Броят на точките расте при добавяне на зеленчуци.

Таратор – събирате точките на всички съставки. Пресметнато е по стандартна рецепта, че носи от 4 до 8 точки за 400/ 600 г порция.

Пастет – всички видове пастети са 0 т.

Мусака – в средна порция от 250-300 г има минимум 40-50 точки.

Кока кола – по информация на производителя, продуктът съдържа 11.2 г въглехидр. на 100 мл. Бутилка от 0.33 л = 37 точки.

Бяло вино и ракия – тези напитки, заедно с рома, уискито и водката много източници посочват като 0 до 1 точка. Скритата опасност е действието на алкохола върху апетита, който се изостря и по-трудно се овладява по време на диета.

Примерно меню за I етап (20 т)
 • Начало на деня: яйца с шунка, чай/ кафе – 0 т;
 • Предиобедно похапване – 100 г къпини – 4.5 т;
 • Обяд – пил.гърди, салата от 1 домат и ½ краставица – 7 т;
 • Следобедно похапване – 250 мл дом.сок – 3.5 т;
 • Вечеря – риба на скара, варени зеленчуци микс – 5 т.
Ефектът от точките според разказите на “ветерани“ в диетата

У нас „точковата“ има почти 10-годишен стаж. Малко режими могат да се похвалят с хиляди последователи, които са ги пробвали и могат да кажат какъв е резултатът. Подбрахме три разказа, споделени в интернет:

Мама Лу: Свалих 6 кг за 20 дни

Направих „точковата“ в нейния чист вид. Отслабването с тази диета е реално. Главното е да се удържи на прехода с уж нормалното ядене. Аз лично минах на разделно и продължавам да ограничавам лошите въглехидрати, макар че от добрите не се лишавам.

Стоях на 20 точки общо 10 дни. Това е максимумът, в които тялото бива да се остави без въглехидрати. След това качих точките на 60-80 точки. Повече от написаното е, но гледам да внимавам за здравето си. Мозъкът страда от нямането на въглехидрати. Казвам ви да се пазите от стрес по време на режима, ей го най-важното!

Веси994: Отслабнах, но много ми беше лошо

Моят опит е негативен. Свалих килцата, които исках, но цялото време ми беше зле. Като почнах диетата, 3 дни ме боля много силно черн. дроб, после изведнъж ми мина. После постоянно ми се хапваше нещо вкусничко – картофки особено, не мога да не ям картофи. Наистина отслабнах, но ме е страх пак да я правя, защото ми беше зле.

КалинаМалинка: 2 години бях на „точковата“

Бях на „точковата“ цели 2 години. Бях 74 кила, станах 59. Успях да махна 15. Това даже беше твърде много за мен при височина 1.72. Затова започнах да си позволявам от забранените продукти. И постепенно се олях. Сега вече не мога да се върна пак на 59, хем не ям нито сладко, нито тесто, нито нищо. Резултатът е пълна нула след 2 години диета. В момента съм 71 кила и всичко ми е тясно.

П.П22: Отслабнах с 18 кила за 4 месеца

Диетата е яка. Нищо не ми е действало, както тази. Свалих 18 кила за 4 месеца. Е, ходих и на зала през ден, но без диетата нямаше да стане. Приятелката ми й беше зле, нещо с бъбреците й стана, но при мен нямаше никакви проблеми, освен няколко пъти запек.

Други варианти на протеинови диети ще видите:
 1. ТУК: Високо протеинова диета за жени и мъже. Примерно меню за отслабване. Резултати от белтъчна диета от форуми като БГ Мама;
 2. или ако предпочитате да опитате с монодиета, вариантите са ТУК:

Монодиета – начин да отслабнем без зверски глад

Как да напълнеем с помощта на точките?

Някои от нас имат проблеми с теглото, но с обратен знак – не успяват да закръглят ъгловатите си форми. Точковият принцип е приложим и за тази цел. Но внимание! Логиката показва, че ако се предпочетат храни с повече на брой точки, ще се постигне ефекта на напълняването. Само че едва ли някой цели да качи килограми за сметка на мастни слоеве, вместо на мускулна маса.

Затова от „многоточковите“ продукти следва да се подберат само здравословните. Освен да се внимава за източника на въглехидрати, ще се следят и мазнините. Вярно, че с повече мазнини килограмите се повишават, но животинките вдигат и холестерола. Затова предпочитанието пада към зехтина, ядките и рибата. Сладките изделия също „напълняват“, но не са полезни.

Предпочитани храни за напълняване:
 • сладки, сушени плодове и сокове;
 • млечни произведения, високомаслени млека;
 • пълнозърнести макарони и хляб, мюсли;
 • семена и ядки, слънчоглед, тиквени;
 • мед, черен шоколад с висок процент какао;
 • картофи, кафяв и другите видове груб ориз, царевица, грах, маслини;
 • свинско месо.

Предлагаме ви да видите и ТАЗИ СТАТИЯ:

Всичко за глутен. Безглутенова диета. Таблица с храни и много други

Калкулатор за точки

Точковият начин за вталяване става все по-известен. Вече се разработват и електронни калкулатори, които да помагат в изчислението. Ето един много добре направен продукт, който можете да ползвате в комбинация с гугъл преводач: ТУК!

Друга опция за източена фигура ще откриете ТУК:

Хапчета за отслабване – наистина ли вършат работа?

Според вас действа ли точковата диета, или сте открили още по-ефективен начин за поддържане на оптимална фигура? Споделете с нас в коментарите!

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

диета с маслини и шоколад за разхлабване

Сензационно отслабване на корема с шоколад и маслини!

Оказва се, че комбинацията между двата – шоколада и маслините – продукта прави отслабването хем …

4 коментара

 1. Лея Василева

  Аз специално не съм се чувствала добре, докато съм пазела Точковата диета. Имах усещането, че все едно съм се натровила от нещо, излязоха ми болки в корема и срещнах трудности при ходенето в тоалетната.

 2. Вера Стоянова

  Свалих 4 кила на 10-ия ден, обаче трябва стрикно да се отнася човек към нея. Комбинирах я с високо мазнинната, това значи, че махнах всякакви хлябове, оризища и картофища и наблягах на сирене, яйца, кашкавали, кисело мляко и мръвки – колкото си искаш. Все пак гледаш да се вместваш в точките, но като цяло се стараеш да избягваш боклуците, които нямат нужда от хладилник.

 3. Весела Илиева

  Аз свалих 8 килограма за един месец, обаче комбинирах точковата диета с пиене на чая за отслабване Фигурин. Той е прекрасен и диетата е номер 1. Това беше точно преди лятото, когато ми трябваше спешно и немедленно отслабване в областта на корема.

 4. Анжелина Янева

  Точковата диета е позната в България още преди 1980 г. С тази диета сваляхме килограми за категория, съчетана с тренировки, като за 3 дни сме сваляли по 4-5 кг, а за 2 седмици по 10 кг. Е, бяхме и млади!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!
АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!