Лекарства и лечение при паник атаки и страхова невроза
Лекарства, други медикаменти и лечение при паник атаки, паническо разстройство, страхова невроза, хапчета

Лекарства при паник атаки, хапчета за страхова невроза. Лечение на паническо разстройство без антидепресанти

Какви лекарства се дават при паник атаки? Кои хапчета за страхова невроза са добри? Какво лечение на панически атаки без антидепресанти може да се предприеме?

Страхова невроза и паник атака: как да си помогнем сами. Възможни ли са терапии без лекарства – какви. Лекарства – полезен ефект, странични действия; лежим на прием. Лечение с билки

Паническа атака, страхова невроза: има ли човек, който в днешните времена да е застрахован от подобни страдания?

Наясно сме, че паническата атака не е заболяване в собствения смисъл на думата, но тя свидетелства за някаква “авария” в организма ни. Задължително е да научим как да си помогнем в подобни случаи, а също и какви лекарства може да ни препоръча лекарят – без консултация със специалист ще е трудно да се справим.

Основни принципи при лечението на паник атаки

Съществуват два ефективни метода за лечение на паническите атаки: медикаментозна терапия и психотерапия. Най-добри резултати дава комбинирането на тези методи. Лекарствата осигуряват овладяване на вече започналия пристъп и профилактика срещу повторение на такива епизоди.

Сред медикаментите най-ефективни се считат транквилизаторите. Мускулното инжектиране на диазепам например прекратява пристъпа до десетина минути. При тежки и продължителни атаки може да се наложи повторно въвеждане на медикамента.

За профилактика на повторни пристъпи успешно се прилага терапевтичен модул, сериен прием на антидепресанти със седативно и комбинирано действие. Паралелно с приема на антидепресанти се използват ноотропни препарати, провежда се общоукрепваща терапия.

В качеството на допълнителен метод за профилактика на рецидиви може да се прилага лечение с билки – вършат работа продукти от лайка, липа, дяволста уста, маточина, валериана, хмел и мащерка.

Как да се борим самостоятелно

Въпросът – как да се избавим от панически атаки завинаги, трябва да си зададем дори и само след единичен епизод. Първата ни работа все пак е да идем на лекар. Важно е да разберем дали това, което сме преживели, зависи от физиологични фактори. Лекарят може да назначи изследвания на сърцето, на главния мозък, на органи от коремната кухина. Ако се окаже, че липсват патологии – причината е психологическа. Има ред начини и подходи, които дават възможност сами да си помогнем в преодоляването на проблема. Разбира се, това ще е само част от комплексната терапия, в която имат свое място специалистите. Може да се наложи да се подложим на психотерапия, да приемаме лекарства – но без собствената ни активност процесът на оздравяване ще е труден.

паник атаки лекарства, страхова невроза
Психотерапията може да помогне срещу рецидиви на паник атаки
Какво да правим по време на атака?

Ако пристъпът се е случил насаме, излезте навън – когато наоколо има хора, самочувствието ви ще се подобри; това е заради неосъзнатата мисъл, че бихте могли да получите помощ. Дишайте дълбоко, ако имате близки или познати наблизо – говорете с тях.

Ако пристъпът се случи нощем и горните съвети са безполезни, наплискайте се с вода, отворете прозореца; разходете се из стаята, като дишате дълбоко. Проверете дали телефонът ви е налице – ако се наложи, да потърсите помощ. Опитайте се да мислите позитивно; пуснете телевизора и потърсете нещо леко и разтоварващо; ако и това не помага – вземете успокоително. Ако не живеете сами, събудете близък човек – разговорът с него бързо ще ви успокои.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

За да предотвратите подобни епизоди, приемайте подходящи билкови продукти с профилактична цел. Правилно е този прием да бъде консултиран с фитотерапевт. Домашното лечение може да включва още контрастни душове, топла вана, масажи, общуване с домашен любимец. Съобразената с индивидуалността физическа активност също има място в комплексната терапия.

Консултация с психотерапевт

Споменахме, че при липсата на физиологични патологии паническите атаки налагат консултации с психолог. Съществуват няколко направления в психотерапията, които могат да се прилагат за корекция на панически атаки. Особено ефективен и популярен метод е когнитивно-поведенческата терапия; практикува се и провеждането на сеанси за психоанализ. Много медици са склонни да прилагат и хипноза; считат това за оправдано, тъй като нерядко паническите атаки се отключват на базата на преживени в детството и забравени негативни случки. Положителен ефект при корекцията на панически атаки дават методики като телесно-ориентирана психотерапия или семейна терапия.

Терапии без “сериозни” лекарства

Приемът на медикаменти може да е част от терапията при панически атаки. Понякога употребата им не е наложителна, в повечето случаи това е само част от комплексния подход. Доказано промяната в начина на живот, прилагането на релакс-техники като медитация, санаториалното лечение могат да повлияят положително и да бъде постигнато балансиране на нервно-вегетативните процеси с избягване на паник атаки и удължаване етапите на ремисия при страхова невроза.

Психотерапия

Психотерапията е с доказана ефективност в коментираните случаи; това е доказано както експериментално, така и в живата практика. Работи се не върху симптоматиката – а върху причината за паник атака или тревожно разстройство. Особено популярна е когнитивно-поведенческата терапия, чрез която се неутрализират страховете и последствията от симптомите. На база сеансите с психотерапевт, пациентът овладява емоциите си; условно-рефлекторните реакции на организма постепенно отслабват и спират да активират паническата симптоматика.

Психотерапията често помага да се преодолеят паническите атаки без лекарства; повишава се устойчивостта на даден човек срещу стрес; изработват се умения и навици ца самостоятелна корекция на емоциите – т.е. човекът става сам на себе си психолог. Дори да са приемани медикаменти, в един момент те могат да станат излишни. Самият риск от рецидиви клони към нула.

ТЕС

ТЕС или Техника за емоционална свобода представлява форма на въздействие при паник атаки, страхова невроза или състояния на тревожност. Основава се на теории от алтернативната медицина и представлява активиране на енергийните меридиани в тялото на пациент, докато съзнанието му е фокусирано върху определен проблем. Активирането става чрез триене или почукване в определени телесни точки; подходът се нарича също “акупресура без игли”. Привържениците на този подход обръщат внимание върху бързия резултат от прилагането му – не е трудно да се овладеят практическите стъпки и да се неутрализират състояния на силен уплах, тревожност, безсъние, натрапчиви мисли. Критиците на ТЕС намират всичко това за лъженаука и не вярват в обективните резултати на препоръчваните техники.

Режим на труд и отдих

Балансираното редуване на труд и отдих е сигурен способ за самопомощ; помага срещу рецидиви на паник атаки или прави преживяването им по-кратко и лесно. Препоръката е да се избягва твърде дългото фиксиране върху работата – без почивка; физическата и умствената преумора. Важно условие е здравият сън. За да бъде такъв, е необходимо да се поддържа нормален режим – избягвайте тежките и дразнещи храни на вечеря, не висете до безпаметство пред телевизора или компютъра. Препоръчват се леки физически упражнения в удобно време на деня и кратки разходки вечер, преди сън.

Медитация

Медитацията като средство за преодоляване на страхове и паника е препоръчвана от редица специалисти. Научно е потвърден позитивният ефект при опитите за балансиране на нервната система. Тя подобрява настроението и самочувствието, държи емоциите под контрол. С помощта на медитиране може успешно да се пребори паниката, но достигането на положителен ефект изисква редовни занимания. Който се е научил да медитира твърди, че е най-добре това да се прави два пъти дневно. Средно половин година е достатъчна, за да отшумят паническите пристъпи. След година идва и пълната увереност, че въпросът с паник атаките е окончателно решен.

хапчета за паник атаки и страхова невроза
Медитация срещу паник атаките

Наистина се иска време – но резултатът е дългосрочен. При това той не се отнася само до коментирания проблем, но напълно променя личностната характеристика. Медитиращият човек развива трезв ум, твърда воля, способност да не затъваш в мисли и негативни емоции; желязно спокойствие да владееш целия си по-нататъшен живот. Тъкмо по тази причина медитацията е силно препоръчвана практика при паник атаки и страхова невроза.

Басейн, масаж, физиотерапия. Санаториуми в България

Има немалко възможности за противодействие на паническите атаки без хапчета и болнична койка. Една от тях е плуването: в басейна водата действа отпускащо, при плуване са ангажирани големите мускули на крайниците. Интензивното плуване, особено кроул, доказано неутрализира негативите от всекидневния стрес.

Паническата атака ангажира мускулите на потърпевшия по начин, напомнящ състоянието след бързо бягане. За да се освободят от остатъчното напрежение, още по време на пристъпа те могат да се масажират  внимателно с цел отпускане. Принципно професионалният масаж със загряващи кремове или ароматни масла може да се практикува като профилактична мярка за предотвратяване на рецидиви.

Физиотерапията може да има допълващ ефект при лечението на панически атаки. Вижте какво може да се прилага в такива случаи:

  • Контрастни вани, душове или подводен масаж – намаляват напрежението и редуцират риска от атака;
  • Електрофореза, магнитотерапия, билкови компреси – това помага за укрепване на съдовете и възстановяване нормалната работа на нервната система;
  • Иглотерапията съдейства за релаксация, намалява стресовото ниво и ускорява оздравяването.

Санаториалната мрежа у нас също дава варианти за допълване лечението на тревожни разстройства и страхова невроза. Най-подходящите места са Нареченски бани и Вършец. Подходщи места за релакс са също малките планински села в Родопите и Стара планина.

Лекарства при паник атаки и свързани болести

Медикаментознто лечение на панически атаки предполага индивидуален подбор на лекарствата за всеки пациент. Изборът на препарат обикновено се прави сред петте общи групи сът съответстващо действие:

  • Седативни (успокоителни);
  • Транквилизатори (анксиолитици);
  • Невролептици;
  • Антидепресанти;
  • Ноотропни.
Седативни препарати

Седативните или успокоителни средства са първото, което се пие при панически атаки. Много често потърпевшият си ги “препоръчва” сам, стараейки се да избегне ходене по лекари. В начален стадий на една патология те вършат работа. Обикновено са продукти на растителна основа или съдържат в състава си бром. За производството на леките седативи като средство против паник атаки най-често се използват природни компоненти от валериана, мента, пасифлора, божур, дяволска уста, жълт кантарион. Капки и хапчета в валериан, продукти от рода на валидол и персен са бърз вариант за прием при паническа атака.

Тъй като концентрацията на активните съставки в тези продукти не е голяма, те се продават свободно в аптеките. Препаратите действат добре върху нивото на тревожност, върху раздразнителността и безсънието; успокояват сърдечната дейност при тахикардия.

Персен хапчета (лекарства) при паник атаки, паническо разстройство, страхова невроза

Дайте мнение и Вие тук!

Известно е, че спиртните настойки със седативен ефект действат доста бързо, в рамките на 5 до 30 минути. Таблетките със същото действие са по-бавни, но притежават способността да натрупват активния компонент и вършат работа по-дълго време.

  • Персен. Таблетките съдържат сухи екстракти от мента, валериана и маточина. Опаковка от 40 таблетки струва около 6 лв. продуктът има успокояващо действие; облекчава нервното нарежение и улеснява заспиването. Продуктът се квалифицира като лек; може да се използва инцидентно или за по-продължителен срок. Подходящ за възрастни и деца над 12 години. Не се препоръчва за бременни и кърмачки. При тревожност се вземат по 3-4 таблетки три пъти дневно; при безсъние приемът е само вечер – 3 или 4 таблетки един час преди сън. Осезаем ефект може да се очаква след прием в продължение на поне две седмици.
Транквилизатори

Транквилизатори или анксиолитици – това са голяма група синтетични лекарствени препарати, прилагани по лекарска преценка при панически атаки. Те имат противотревожно действие; успокояват, балансират съня и могат да се препоръчват като сънотворни; прилагат се и като седативни с по-изразен ефект. Медикаментите от тази група съдействат за стабилизиране на вегетативната нервна система; неутрализират симптоматиката при фобии, упражнват миорелаксиращо въздействие.

Проблемът с транквилизаторите е бързото привикване, затова лекуващият най-често ги дава са срок от две седмици.

Транквилизаторите могат да се систематизират в четири подгрупи в зависимост от активната си съставка:

  • Бензодиазепини – често търсени сред тях са диазепам, бромазепам, клоназепам, етизолам.
  • Дифениламини – атаракс, неуролакс, амизил.
  • Карбамати – примерен продукт е мепробаматът, прилаган при състояния на тревожност.
  • Производни на други химични групи (сборна) – афобазол, буспирин и спитомин, последните подходящи за генерализирани тревожни разстройства с паник атаки.

Транквилизаторите могат да се класифицират и според продължителността на въздействието си. Ето какви са трите основни варианта: краткосрочни – ефектът им продължава до 6 часа; препарати със средна продължителност на действието – около денонощие; продукти с продължителен ефект – до 48 часа.

диазепам - хапчета (лекарства) при паник атаки, паническо разстройство, страхова невроза

Тази група е добре развита и към нея се числят вече лекарствени препарати с анксиолитично или транквилизиращо действие от три поколени. Разбира се, изборът на точния препарат не може да бъде направен самостоятелно от пациента – редно е да оставим тази задача на лекуващия. Той ще препоръча продукта, който би постигнал най-добър терапевтичен ефект в зависимост от диагнозата и от състоянието на пациента.

  • Диазепам. Бензодиазепин с продължително действие; препоръчва се при безпокойства, алкохолна зависимост, епилепсия, мускулни спазми, премедикация. В определени случаи може да се дава на деца под лекарски контрол. Не се прилага при бременност и кърмене. Обичайната дневна доза може да е от 5 до 30 мг; медикаментът създава бързо привикване, затова срокът му на прием обичайно е две седмици, при отделни случаи до четири. Спирането на приема става по лекарско указание; бързият отказ може да провокира симптоми на отнемане. При някои диагнози са допустими и по-високи дози, например при епилепсия е до 60 мг. При възрастни пациенти, деца или потребители с чернодробни увреждания дневната доза трябва да се редуцира. Набавянето на продукта е с рецепта; цената за опаковка от 20 таблетки по 5 мг е около три лева.
Невролептици

За лечение на панически атаки се препоръчват също и невролептици от второ поколение. Обикновено това е за допълнителна терапия, а не основно лекарство. Невролептиците са своеобразни успокояващи средства, които редуцират реакциите на външни стимули, спестяват психомоторната възбуда и афективната напрегнатост, потискат страха, подпомагат овладяването на агресивността. Такива лекарства са например тиоридазин, хлорпромазин, халоперидол, пимозид и пр. Групата медикаменти се нарича още и “антипсихотици”.

тиоридазин при паник атаки, паническо разстройство, страхова невроза

При лечението с такива продукти се блокира т.н. ретикуларна формация – специфична зона в главния мозък. Така се отслабва активиращото й влияние върху кората на главния мозък. Медикаментите тип невролептици нямат сънотворен ефект. Продължителният им прием може да провокира тремор на китките и нарушения в ендокринната система.

  • Тиоридазин. Медикаментът помага при психически нарушения и депресия. Съдейства за нормализирането на патологични състояния, свързани с повишено артериално налягане или повръщане. Приложението на лекарството трябва да е само в случаи, когато не е постигнат желаният ефект с други подобни средства; подходящо е за пациенти със забавена сърдечна дейност. Преди прием се изисква ЕКГ и изследване за нивото на калия в кръвта.не се дава при бременност и кърмене. При лечение с този продукт не бива да се шофира.  
  • Обичайната доза за възрастни е 50 до 100 мг, три пъти дневно. По лекарска преценка дневният лимит може да достигне до 800 мг. Препоръчително е плавно намаляване в етапа на поддържане. Лекарството може да се дава и на деца над 6 години; изчислява се индивидуална доза в зависимост от телесното тегло. Цената на продукта е 1.50 лв за 25 таблетки от 5 мг.
Ноотропни

глицин при паник атаки, паническо разстройство, страхова невроза

При панически атаки в комплексната терапия могат да се включат и ноотропни лекарствени средства. Ролята им е да потискат тревожността. Те регулират активността на централната нервна система, подобряват функциите на мозъка, паметта, вниманието. Особеност на тези лекарства е способността им да подобряват адаптационните възможности на организма, способността му да се противопоставя на стреса и да се справя с тежки физически и психически натоварвания, със страха. Най-популярен медикамент от тази група е глицинът.

  • Глицин. Заменима аминокиселина, чийто прием постига множество положителни ефекти за здравето. В случая ни интересува прилагането на продукт от този тип при психоемоционални напрежения, стрес, безсъние, податки за страхова невроза, паник атаки. Пациенти с чернодробни или бъбречни заболявания задължително се консултират със специалист, преди да предприемат терапия с глицин. Продуктът може да се намери под формата на дозирани прахчета; достатъчно е едно дневно – разтворено във вода; прием един час преди сън. Цената е 13 лв за 30 прахчета по 3.7 г.
Антидепресанти

Антидепрессанти се прилагат при паническа атака, тъй като повтарящите се пристъпи и постоянното очакване за всеки следващ могат да причинят депресия. Активното вещество в тези продукти подкрепя невронната мрежа на главния мозък, за да възстанови нормалната си работа. Антидепресантите също така възстановяват емоционалната устойчивост, намаляват възбудимостта, напрежението, общата тревожност; подобряват настроението и самочувствието и предотвратяват нови панически атаки.

При лечението на панически атаки с антидепресанти лекуващият първоначално препоръчва ниска доза, която постепенно нараства – след което плавно се редуцира до пълен отказ. Медикаментите от този тип се приемат продължително, от 6 месеца до година. Положителна характеристика на продуктите е липсата на привикване. Минусите им обаче са доста. Сред най-често съобщаваните са главоболие, хранителни разстройства, вялост, световъртеж, слабост, безсъние или сънливост.

амитриптилин при паник атаки, паническо разстройство, страхова невроза

Групата е доста богата на предложения; на пазара са четири поколения антидепресанти. Сред най-новите са милнаципран, ремерон, миртазапин. Те са бързо действащи и със сравнително малко странични ефекти. Същевременно съхраняват популрността си и антидепресанти от по-старите поколения: доказани в практиката и по-евтини от най-новите продукти като амитриптилин, флуоксетин, прозак, бифлокс, сарафем.

  • Амитриптилин. Антидересант, чийто прием балансира продукцията на серотонин и норепинефрин; активира протичането на определени нервни импулси. Има и успокояващо действие. Не бива да се взема паралелно с МАО-инхибитори; приемът е 50-100 мг дневно, еднократно или на два приема. При плавно увеличаване на дневната доза може да се достигне до 200 мг, след което да се пристъпи към бавна редукция до пълна отмяна. Тези промени могат да се извършват единствено по лекарско указание. Продуктът е за възрастни и подрастващи над 16 години; продължителността на лечението обикновено е 3-6 месеца. Цената на опаковка от това лекарство е 3 лв за 60 таблетки по 25 мг.

Леки успокояващи и билки

Ксанакс, клоназепам, деанксит са считаните за леки успокоителни, които се препоръчват най-често при паник атаки и тревожност. Дават се за краткотрайно лечение; не бива да се нарушават лекарските препоръки заради ефекта на привикване, който проявяват.

Леки форми на тревожност могат да се овладеят също и чрез здравословен начин на живот и народна медицина. Вече споменахме билките, които най-често се препоръчват заради успокоителния си ефект в подобни случаи: лайка, жълт кантарион, брезови листа, валериана, мента, маточина, пасифлора.

Панически атаки. Лечение с билки, мед и хапчета за страхова невроза (паническо разстройство)

Как да разберем причината?

Често се казва, че паник атаките идват внезапно и не винаги може да се определи причината им. Понякога тази причина е стрес или емоционална травма от детството, “затрупана” в мислите и забравена. За да се разбере истинската причина за паник атаки, тревожност, невроза, трябва на първо място да се отхвърли вероятността състоянието да е свързано с реално заболяване. Следва консултация с психотерапевт, психолог, психиатър – това е единственият начин да се назначи адекватна терапия след точно диагностицираната причина за състоянието.

Паник атаки: Изтръпване и др. симптоми на паническо разстройство (страхова невроза)

Източници:

  • https://stopvsd.net/preparaty/pri-panicheskih-atakah/
  • Список лекарств для лечения панических атак

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Паник атаки, изтръпване, лечение на страхова невроза

Паник атаки: Изтръпване и др. симптоми на паническо разстройство (страхова невроза)

Изтръпване при паник атаки. Симптоми на паническа атака. Как да познаем пристъпите на страхова невроза …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *