Дексофен или Диклофенак? dexofen-diclofenac

Дексофен или Диклофенак? На гел и ампули. Мнения

Дексофен и Диклофенак са противовъзпалителни лекарства с подчертан обезболяващ ефект. Ще ни изпишат някое от тях, ако изпитваме ставни или мускулни болки.

Лекарствата си приличат, но имат и достатъчно различия, за да се запитаме: кое ще ни помогне по-добре?

Сравнение

Дексофен дава по-силен обезболяващ ефект, чиято активност се доближава до наркотиците. За разлика от тях не причинява привикване, замъгляване на съзнанието и сънливост. Предпочита се след операции, при травми, прищипване на нерв, бъбречни и чернодробни колики, ракови тумори, метастази и подобни сериозни състояния.deksofen-01

Диклофенак не е така ефективен при остра и много интензивна болка. При него на преден план излиза противовъзпалителното действие. Той се изписва при неврологични, ставни и гръбначни болки. Диклофенак се натрупва в ставните повърхности, поради което е №1 при болести на опорната система. За предпочитане е при всички разновидности артрити и подагра, остеохондроза, артрози и други случаи на разрушаване на ставните повърхности и намаляване на подвижността.

deksofen-02
Различни форми на Дексофен

Забележително висока е ефективността на диклофенак в съчетание с колаген. Приемането им заедно води до бързо овладяване на острото състояние, след което започва излекуването и възстановяването на засегнатото място. Оптимално е добавянето и трети компонент – антиоксиданти за постигане на пълно възстановяване. Някои по-модерни продукти са предвидили тази необходимост и съчетават в състава си колаген с антиоксиданти. Пример за такава добавка е…

С Колаген CH Alpha plus

Добавката съчетава течен колаген със селен, витамин С и извлек от шипка. Патентованата формулата е насочена подчертано за възстановяване на стави и гръбначен стълб, когато пациентите са си поставили за цел пълно излекуване и възстановяване.

Противовъзпалителните като диклофенак овладяват спешната симптоматика (болка, зачервяване, отичане, възпаляване), но за възстановяване на тъканите е необходимо нещо повече. Оптимален вариант са добавки като Колаген CH Alpha plus, в които строителният материал на засегнатите тъкани е съчетан с компоненти против възпаляването и с антиоксидантна активност.

Комбинацията от диклофенак + течен колаген за пиене трайно стабилизира ставите, регенерира структурата им, възстановява хрущяла и ставните връзки.

Можете да се снабдите с него от ТУК: Колаген CH Alpha plus.

На гел или ампули?

Дексофен и Диклофенак са разпространени и използвани лекарства. Те се произвеждат в максимално широк набор от форми. Има ги на таблетки и капсули, на ампули за инжектиране, както и във форми за местно приложение като маз, гел, пластири, свещички, капки за очи.

По-лесно ще изберем, ако погледнем ефекта на различните форми.

Дайте мнение и Вие тук!

Таблица

ЕФЕКТИВНОСТ
СВОЙСТВОДЕКСОФЕНДИКЛОФЕНАК
Бързина на обезболяване при мускулно инжектиране10 – 45 мин.8 – 20 мин.
Бързина на обезболяване при венозно инжектиране5 – 8 мин.около 30 мин. (само капково въвеждане)
Бързина на обезболяване при таблетки10 – 20 мин.60 мин.
Срещу каква болка помагатсилна, много силнадо умерена
Продължителност на обезболяването8 часа6 – 8 часа
Трайно обезболяване настъпва след…3 – 5 дни7 – 10 дни

Разлики в показанията и противопоказанията

  • Деца: Дексофен се използва от 18 г., а лекарствата с диклофенак – от 6 г.;
  • Чернодробни болести: диклофенак се преработва в черния дроб, затова заболяването му е пречка за неговото използване. За разлика от него, Дексофен няма ограничения, освен цироза и активен хепатит;
  • Излагане на слънце: Дексофен повишава реакцията към светлината, затова не се използва при фотодерзатози и след кетопрофен, фибрати и др. вещества.
    deksofen-03
    Диклофенак се продава под различни имена

Дексофен или Диклофенак — кое е по-добро?

  • Дексофен е по-добър от Диклофенак при остър пристъп на болка;
  • Диклофенак е по-добър от Дексофен при хронични болести на ставите и гръбнака.

Кой е по-силен?

  • Дексофен е по-силен по отношение на обезболяващия ефект;
  • Диклофенак е по-силен по отношение на противовъзпалителния ефект.

Може ли да се приемат заедно?

“Демир

Не трябва да се пият заедно, защото имат сходен механизъм на действие и ще се получи предозиране. Значително се завишава рискът от странични реакции като стомашни болки, алергия, вдигане на кръвното, кръвоизливи, бронхоспазъм, нарушено съсирване и други.

При ставни и гръбначни патологии оптималното е съчетаването не с второ противовъзпалително, а с колагенов препарат.

Добавянето на колаген бързо стабилизира ставната капсула, с което допринася за трайното прекратяване на болката и възпаляването, както и за бъдещо пълно излекуване.

Вижте и ТОВА:

Дексофен на ампули (инжекции), таблетки и др. След колко време действа и как?

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Видове мазила при подагра, кремове и мехлеми, които се използват като най-ефикасно лекарство или болкоуспокояващо. Какво се прави при криза? Диклак, Дипрозон, Метилпреднизолон, Ибупрофен и народни лекове.

Мазило за подагра. 10+ идеи

Ултравиолетов скенер показва поражения, които могат да доведат до рак

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *