Витамини, минерали и микроелементи 02 vitamini-minerali-microelementi-01
Витамини, минерали и микроелементи 01

Приемът на витамини, минерали и микроелементи – как се отразява на човешкото здраве?

В съвременния напрегнат живот всички знаем от какво значение за здравето ни е богатия прием на витамини, минерали и микроелементи.

Те участват в редица функции, които ежедневно протичат в нашите тела.

Защо са толкова важни витамините, минералите и микроелементите?

Човешкото тяло е сложен механизъм, в който всяка секунда протичат безброй реакции. За правилното функциониране на всяка една от системите в организма ни, имаме нуждата от различни елементи, чието присъствие в тялото осигурява правилното протичане на всички тези процеси и оптималната работа на всяка една от човешките симптоми.

Витамините не само в името си носят думата живот (от лат. „vita“ – живот). Те де факто дават живота на нашето тяло. Витамините през последните над 100 години се използват като профилактика срещу редица заболявания и дори участват в лечението на много такива.

Минералите и микроелементите са елементи, от които тялото ни се нуждае от самото раждане. Те се грижат за това химичните реакции в организма да протичат по най-добрия начин, а оптималните им нива осигуряват протекция срещу редица болести.

Кои са основните витамини, минерали и микроелементи за човека?

Витамините, минералите и микроелементите работят в тясна връзка помежду си. Те се грижат за по-добрата устойчивост на стреса, защитните механизми на имунната система, хормоналния баланс, работата на сърцето и много други.

Водоразтворими и мастноразтворими витамини

Витамините се делят на мастно и водоразтворими. Водоразтворимите се разграждат във вода и затова е от особено значение да ги приемаме с храната си, тъй като са лесни за изхвърляне с урината. Представителите на водоразтворимите витамини са Витамин С и Витамини от група В. Витамин С е известен със своето силно влияние върху имунната система, но освен това е и мощен антиоксидант, който има стопиращо процесите на стареене действие.

Витамините от В Комплекс

Витамини В Комплекс участват в производството на червени кръвни телца, които са от фундаментално значение за имунната система. Основните представителите в групата са Витамините В1, В2, В6, В9 и В12. Комплексът оказва благотворно влияние върху нервната система. Дава устойчивост по време на психически и физически натоварвания. Фолиевата киселина (Витамин В9) пък е от важна за правилното развитие на плода в пренаталния период. Той е единственият способ за превенция на спина-бифида – вродена аномалия на гръбначния стълб.

Мастноразтворими витамини

Витамини, минерали и микроелементи 03 vitamini-minerali-microelementi-02Мастноразтворимите витамини имат нужда от реакция с мазнини, за да се усвоят добре от организма. Сред тях е Витамин А, който подпомага зрението и здравето на очите. Той способства производството на кортикостероиди, синтезирани от надбъбречните жлези, а също така балансира и нивата на половите хормони и при двата пола.

Витамин Е е също сред онези витамини, минерали и макроелементи, които са мастноразтворими. Той е мощен антиоксидант, който спомага за справянето с оксидативния стрес. Витамин Е също е важен и за кожата, тъй като заедно с Витамин С подпомагат синтеза на колаген. И не на последно място, Витамин Е регулира нивата на LDL холестерола в кръвта. Той се грижи и за здравето на репродуктивната система, като спомага при проблеми с потентността и безплодието.

Витамин D е от основно значение за здравето на костите и кожата. Неговият синтез възможен под въздействието на слънчевата светлина. Това е и причината през зимата често да страдаме от неговия недостиг. Чрез този мастноразтворим витамин се повишава имунният отговор на организма при срещата с вирусите и бактериите. Той подпомага и облекчаването на мускулните болки, успокоява нервното напрежение, прави ноктите здрави и повишава сексуалното желание. И въпреки че недостигът му най-често се свързва с риск от развитието на рахит, липсата на Витамин D може да доведе до редица неблагоприятни за здравето последици като диабет от втори тип, автоимунни заболявания, психични разстройства, остеопороза и др.

Кои са най-важните минерали за човешкия организъм?

Демир бозан за безсъние

Минералите са жизнено важни елементи за работата на ензимите в организма. Тези ензими участват в почти във всеки процес, който се случва в тялото. Минералите са и от първостепенна значимост за функционирането на кръвта и нормалната работа на клетките.
Основните минерали за нормалната работа на тялото са:

Дайте мнение и Вие тук!
  • калций – грижи се костната плътност и здраве и е минералът с най-голямо разпространение в тялото. Важен е за работата на сърдечната функция и мускулите;
  • фосфор – също поддържа здрави костите и активира работата на калция;
  • натрий и калий – минерални соли – електролити, от първостепенна важност за електролитния и алкално-киселинния баланс в тялото. Важни са за поддържането на
    доброто състояние на чревната флора, мускулите, психичното здраве, работата на сърдечната система и много други;
  • магнезий – има задачата да активира ензимите в тялото и да участва в техния метаболизъм. Осигурява нормалната мускулна работа и спокойната нервна система;
  • сяра – сярата е изграждащ тъканта на ставите минерал. Тя е важна за състоянието на съединителната тъкан и се грижи за здравите нокти, кожа и коса.

Кои са основните микроелементи, важни за доброто здраве на човешкото тяло?

Желязото е важен в организма микроелемент и е основен за изграждането на хемоглобина. Отговорен е за пренасянето на кислорода към клетките и тъканите и отвеждането на въглеродния диоксид от тях към дробовете.

Цинкът е от особено значение за имунната система на всеки човек и участва в най-много реакции на ензимите в организма. Той регулира стойностите на инсулин и половите хормоните в тялото.

Хромът подпомага действието на инсулина и регулира кръвната захар. Влияе върху апетита към сладки храни и активира по-бързото изгаряне на мазнини.

Йодът участва в синтеза на щитовидните хормони. Също така поддържа нормалните количества естроген в организма.

Селенът подсилва защитните функции на имунната система и подобрява имунния отговор. Прави ни устойчиви при срещата с вирусите, увеличава издръжливостта при натоварвания и има лек седативен ефект, който отпуска организма.

Както се вижда приемът на витамини, минерали и микроелементи е от особена важност за цялостното ни здраве. Повечето от тях можем да набавим чрез храната си чрез добре балансирано дневно меню. За съжаление, масовите храни, които консумираме през последните години са преминали сериозна обработка и трудно биха могли да ни доставят достатъчни количества от тези елементи. Поради тази причина е важно да си ги набавяме чрез хранителни добавки.

MagHerbs.com предлага богата база от качествени хранителни добавки, с които можете да си набавите всички необходими витамини, минерали и микроелементи в тялото. Те са както под формата на капсули, така и в течен вариант, за да са удобни за всеки вкус и начин на живот.

Вижте и ТОВА:

Кога се пият витамини: Сутрин или вечер и кога са полезни/вредни

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

витамин С за коса кожа бременни марсианци 01

Витамин С: За коса, при бременни и още 25+ приложения

♠ Роля на Vitamin C ♠ Разлика между витамин С и аскорбинова к-на ♠ За контрол …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *