За белотата на зъбите отговаря пигментът дентин, който се намира под емайла.
Дентин има сив или жълтеникав цвят. Емайлът изпълнява защитна функция. Той е плътен, гладък и блестящ, но с пореста структура. Затова през него могат с лекота да проникват естествени и изкуствени оцветители от храната. С възрастта емайлът става матов, отслабва и се изтънява заради загубата на минерали.
Това го прави по-прозрачен и през него започва да прозира сиво-жълтият оттенък на дентина. В съчетание с изтънелия емайл се създава ефекта „старчески зъби“. На самия емайл от тъмните храни се образува кафяв налеп, особено от вътрешната страна.
Ако вашият вроден пигмент е светъл, професионалното изчистване е достатъчно. Но ако е тъмен, е необходимо да се мине през процедура на избелване. Съществуват няколко метода за професионално избелване на зъби. Пациентът сам подбира желания оттенък с помощта на цветова скала. За тази част отговаря стоматологът, но наша грижа е да съхраним белия цвят за по-дълго.
След избелване на зъби е най-подходяща „бяла диета“.
Бялата диета за зъби няма отношение към теглото. Нейната цел е да запази ефекта от стоматологичната процедура за избелване на зъби по-дълго време.
Просто казано – да пазим емайла от храни с тъмен цвят, който могат бързо да развалят постигнатото. Бяла диета се спазва задължително в първите часове след процедурата. Тогава емайлът е най-възприемчив и буквално „изпива“ пигментите от храната. По време на обработката порите на емайла се отварят и остават в това състояние до 48 часа с лед процедурата. В тези 48 часа е необходимо много строго пазене. При самото избелване пък се образуват микропукнатини. На тях им трябва около седмица, за да се укрепят. Това прави още седмица на бяла диета. Да кажем – 2 седмици след избелване е разумен срок. Разбира се, тук въобще не допускаме цигари, червено вино и кафе. За тях забравяме за минимум месец.
Разрешени храни: всичко с бял или поне светъл цвят. Това са млечните продукти, зърнените и макаронените изделия, бялото месо от птици, риба, морски дарове. Яйчен белтък и прозрачни бульони. От зеленчуците: карфиол, зеле, картофи, целина. Може краставици, гъби и фасул, но изчистени от обвивките. От плодовете подходящи са ябълки, круши и бяло грозде. Ядките са разрешени. От чая – само зелен и то 48 часа след избелване на зъби.
Частично или напълно забранени продукти: черен чай, кафе, какао, чай каркаде, билкови сборове, оцветени напитки, кока-кола. Дори белите напитки като млякото са вредни, ако са горещи. Откажете се от газирани и сокове или пийте през сламка. Вредни са киселите плодове и цитрусите, защото органичните киселини в тях влияят неблагоприятно на емайла. Растителни храни с ярък цвят са супер рискови: цвекло, морков, ягода, малина, вишни, къпина, боровинка, червено грозде. Ако съгрешите, веднага измийте с паста. Въздържайте се още от шоколад, карамел, сладолед. Доматена паста и спагети с домати или кетчуп.
Същественото е да се следи не само за цвета, но и за консистенцията и температурата на храните. В периода след избелване на зъби не са препоръчителни твърдите храни, които провокират отхапване и схрускване.
Избягвайте и резките смени на температурата – примерно студен таратор преди горещо основно. Изключете временно лютото, соленото и киселото. Непременно и оцета. Те не са толкова вредни, но могат да предизвикат болева реакция или поне дискомфорт.
Вижте и ТОВА: