Избелване на зъби - 1 izbelvane-na-zabi-1
Избелване на зъби - 2

Какво може да ядем след избелване на зъби

За белотата на зъбите отговаря пигментът дентин, който се намира под емайла.

Дентин има сив или жълтеникав цвят. Емайлът изпълнява защитна функция. Той е плътен, гладък и блестящ, но с пореста структура. Затова през него могат с лекота да проникват естествени и изкуствени оцветители от храната. С възрастта емайлът става матов, отслабва и се изтънява заради загубата на минерали.

Това го прави по-прозрачен и през него започва да прозира сиво-жълтият оттенък на дентина. В съчетание с изтънелия емайл се създава ефекта „старчески зъби“. На самия емайл от тъмните храни се образува кафяв налеп, особено от вътрешната страна.

Ако вашият вроден пигмент е светъл, професионалното изчистване е достатъчно. Но ако е тъмен, е необходимо да се мине през процедура на избелване. Съществуват няколко метода за професионално избелване на зъби. Пациентът сам подбира желания оттенък с помощта на цветова скала. За тази част отговаря стоматологът, но наша грижа е да съхраним белия цвят за по-дълго.

След избелване на зъби е най-подходяща „бяла диета“.

Бялата диета за зъби няма отношение към теглото. Нейната цел е да запази ефекта от стоматологичната процедура за избелване на зъби по-дълго време.

Просто казано – да пазим емайла от храни с тъмен цвят, който могат бързо да развалят постигнатото. Бяла диета се спазва задължително в първите часове след процедурата. Тогава емайлът е най-възприемчив и буквално „изпива“ пигментите от храната. По време на обработката порите на емайла се отварят и остават в това състояние до 48 часа с лед процедурата. В тези 48 часа е необходимо много строго пазене. При самото избелване пък се образуват микропукнатини. На тях им трябва около седмица, за да се укрепят. Това прави още седмица на бяла диета. Да кажем – 2 седмици след избелване е разумен срок. Разбира се, тук въобще не допускаме цигари, червено вино и кафе. За тях забравяме за минимум месец.

Разрешени храни: всичко с бял или поне светъл цвят. Това са млечните продукти, зърнените и макаронените изделия, бялото месо от птици, риба, морски дарове. Яйчен белтък и прозрачни бульони. От зеленчуците: карфиол, зеле, картофи, целина. Може краставици, гъби и фасул, но изчистени от обвивките. От плодовете подходящи са ябълки, круши и бяло грозде. Ядките са разрешени. От чая – само зелен и то 48 часа след избелване на зъби.

Дайте мнение и Вие тук!

Избелване на зъби - 3 izbelvane-na-zabi-2Частично или напълно забранени продукти: черен чай, кафе, какао, чай каркаде, билкови сборове, оцветени напитки, кока-кола. Дори белите напитки като млякото са вредни, ако са горещи. Откажете се от газирани и сокове или пийте през сламка. Вредни са киселите плодове и цитрусите, защото органичните киселини в тях влияят неблагоприятно на емайла. Растителни храни с ярък цвят са супер рискови: цвекло, морков, ягода, малина, вишни, къпина, боровинка, червено грозде. Ако съгрешите, веднага измийте с паста. Въздържайте се още от шоколад, карамел, сладолед. Доматена паста и спагети с домати или кетчуп.

Същественото е да се следи не само за цвета, но и за консистенцията и температурата на храните. В периода след избелване на зъби не са препоръчителни твърдите храни, които провокират отхапване и схрускване.

Избягвайте и резките смени на температурата – примерно студен таратор преди горещо основно. Изключете временно лютото, соленото и киселото. Непременно и оцета. Те не са толкова вредни, но могат да предизвикат болева реакция или поне дискомфорт.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Вижте и ТОВА:

Избелване на зъби: защо и как да го направим

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

4et1

Каква електрическа четка за зъби да си купя – Oral B, AEG и другите

Какви видове електрическа четка за зъби има и кои са най-добрите. Каква да си купя? …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *