витамин С за коса кожа бременни марсианци 01
Витамин С се дава на деца и на бременни, правят се маски за коса, за кожа и за още куп други неща се използва.

Витамин С: За коса, при бременни и още 25+ приложения

♠ Роля на Vitamin C ♠ Разлика между витамин С и аскорбинова к-на ♠ За контрол над менструацията ♠ Помага ли при рак? ♠ В козметиката ♠ За кожа ♠ За коса и косопад ♠ За бременни

Още в текста: ♠ За кости

♠ За зъбите ♠ За отслабване ♠ При мускулни крампи ♠ При бременност ♠ Против стрес ♠ Оптимална доза ♠ Симптоми на дефицит ♠ Форми на пазара ♠ Таблетки, капсули ♠ Ефервесцентни ♠ С удължено освобождаване ♠ За деца ♠ За смучене и дъвчене ♠ Сиропи ♠ На ампули ♠ На прах ♠ Природни източници ♠ Предозиране ♠ Вреди при децата

Витамин С е органично съединение, родствено на глюкозата.

Той е един от основните водоразтворими витамини, необходим за нормалното функциониране на съединителната и костната тъкан. Има биологични функции в редица метаболитни процеси: подпомага асимилирането на протеините и въглехидратите, осигуряването на желязо, синтеза на някои хормони, на витамин В12. Способства образуването на дезоксирибонуклеинова к-на (ДНК). Той е могъщ антиоксидант. Подпомага кръвосъсирването. Подпомага възстановителните и защитните сили.

Този витамин е безусловно необходим за живите същества, затова те го синтезират. Като изключение само ние, хората, морските свинчета и човекоподобните маймуни го вземаме от храната.

Ролята на витамин С

витамин С за коса кожа бременни марсианци 02
Витамин С има и минуси

Витамин С заздравява имунната с-ма и предпазва от бактерии и вируси.

Съдържание:

Действа против възпаления и алергии. Ускорява зарастването на раните. Оказва влияние в синтеза на ред хормони, включително антристресови, регулира процесите на кръвотворенето и нормализира пропускливостта на капилярите, участва в образуването на колаген, необходим за растежа на клетките в тъканите, костите и хрущялите, извежда токсините (мед, олово и живак) от организма, регулира обмена на веществата. Подобрява жлъчеотделянето. Възстановява секреторната функция на задстомашната и на щитовидната жлези.

Витамин С е разкрит като лекарство срещу скорбута, заради който през 16 и 17 век са загинали около милион души. В последно време му възлагат и антиракови свойства. Намалява интоксикацията при алкохолиците и наркоманите и задържа стареенето на човешкото тяло.

Витамин С се ползва за общоукрепващо средство при разни болести, а също профилактично при недостатъчно постъпление с храната, например през студения период. Намалява потребността от витамините В1, 2 и 9, А, Е, пантотенова к-на. Въвежда се при отравяне с въглероден окис.

Съществуват данни за профилактичната служба на витамин С спрямо рак на тънките черва, хранопровода, пикочния мехур и при ендометриоза.

Витамин С, Vitamin C
Аскорбинова киселина – добавка Е 300 в хранителната промишленост
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Аскорбиновата к-на и натриев аскорбат, заедно с калциевите и калиевите соли, се използват в хранителната промишленост в качеството на антиоксидант Е300-Е305, предотвратяващи окислението на продуктите.

В дози над 500 мг способства извеждането на кортизола от тялото и се използва за ускоряване на възстановяването след високоинтензивни тренировки.

Необходим на бременните за правилното развитие на мозъка на плода.

Разлика между витамин С и аскорбинова к-на

Витамин С, Vitamin CДвете думи се ползват като синоними, но съединенията са структурно различни. Витаминът се среща единствено в суровите плодове и зеленчуци, а киселината е неговият синтетичен вариант, създаден в лаборатория по опростена формула. Природният комплекс съдържа в повече витамини J, K и P, и ензимът, известен като тирозиназа. Ако сравним витамин С с яйце, то аскорбиновата к-на представлява външната защитна обвивка, без съдържанието в него.

Според някои природният витамин и аскорбиновата к-на са различни съединения, които носят еднаква полза, според други – нищо не може да замени природния витамин. Първа службата по контрол на храните в САЩ признава двете вещества за идентични. Естествено сега върху етикетите се указва, че продуктите съдържат витамин С, докато всъщност са обогатени с аскорбинова к-на. Продуктите на фармацевтичната промишленост също съдържат аскорбинова к-на. Днес тя се прилага в три големи индустрии: хранителната, фармацевтичната и козметичната.

Да разгледаме конкретните проблеми, които се разрешават с помощта на витамин С (набавен от суровите плодове и зеленчуци) или аскорбиновата к-на (като добавка и в медикаменти).

За контрол над менструацията

Репродуктивната с-ма се състои от множество протичащи в тялото реакции, които се управляват от половите хормони. А синтезът на хормоните се регулира от ред вещества, включително витамин С. Неговият дефицит има силата да провокира разстройства с различна природа. Менструацията става нерегулярна със склонност към удължаване на цикъла.

На базата на този механизъм витамин С се ползва за ускоряване на настъпването на месечното кръвотечение. Битува мнението, че той има и обратното свойство – да отлага цикъла с определен брой дни, но реално не е вярно. Липсата на витамин С отлага, големите дози – ускоряват.

Какво точно прави витаминът: регулира хормоните. Менструацията започва на фона на спад в нивата на естрогена и прогестерона и ръст на фоликулостимулиращия хормон (FSH). Когато се образува нова фоликула, репродуктивната система е принудена да подготви място за очакваната яйцеклетка. Това става чрез обновяване на вътрешната обвивка на матката, като предишната се разпада и извежда от тялото.

Витамин С, Vitamin C
Витамин С облекчава месечния цикъл: скъсява го и го прави по-оскъден

Витамин С влияе непосредствено върху количеството на ФСХ, като стимулира неговото увеличение. Ето защо приемането на големи дози става пусков механизъм за процеси, чието външно проявление е месечното кръвотечение.

Витамин С участва в изработването и усвояването на витамин Е, свързан с работата на половите жлези, тоест и със своевременното настъпване на цикъла.

Той нормализира работата на нервната система. Стресът е честа причина за забавяне на менструацията, тъй като ЦНС поддържа връзката хипофиза – хипоталамус – яйчници.

И не на последно място: този витамин намалява вискозитета на кръвта, която – както знаем, е „носителят“ на ненужните елементи, които се изхвърлят при месечния цикъл. В големи количества той влияе върху състава на биологичната течност, освобождавайки я от холестерина.

В обобщение, витамин С влияе не само върху менструалната функция, а и върху целия процес на обновяване на маточната лигавица. Като допълнение той има още няколко благотворни влияния върху външната форма на проява на месечния цикъл:

  • отразява се върху количеството кръв, която се изхвърля, следователно – върху продължителността на кръвотечението и неговата обилност. Това става по друг механизъм на действие на витамина – способността му да укрепва обвивката на кръвоносните съдове. С повече витамин С менструацията е умерена, не така дискомфортна и продължава по-кратко;
  • той позволява да се намали ефектът на цикъла върху общото нервно състояние на жената, като се избегнат нервозността, сънливостта и общото отпадане на силите, уклонът към сладко, пъпките по кожата. С тази цел се прилага аскорбинова к-на преди настъпването на цикъла – регулярно и в доза не повече от 100 мг на ден. Това се прави в светлата част, за да може витаминът „да поработи“ на слънчева светлина.
Предизвикване на менструация

Витамин С в големи дози провокира преждевременно месечния цикъл. Способът не бива да се счита за абсолютно безопасен, защото при него се прилагат наистина огромни дози – 2 г на денонощие, разпределени на два приема. При липса на ефект е допустимо ударната доза да се приложи още веднъж. За усилване на ефекта на к-ната краката се слагат в гореща вода. Витаминът се приема след храна, за да не се подлага лигавицата на стомаха на „изгарящото“ му въздействие. След приемането му е потребно да се вземат съществени количества вода. Тя помага за неутрализиране на вредното въздействие на веществата, неизбежно при превишаване на дозировката.

Витамин С, Vitamin CАскорбиновата к-на не бива да се ползва често за предизвикване на месечния цикъл. Разглеждайте я като подходяща за единични случаи, за ускоряване на цикъла при чрезвичайни обстоятелства.

Важно! Необходимо е да сте уверени, че забавянето не произтича от бременност, защото има риск да се провокира аборт и маточно кръвотечение.

Ако закъсняването на менструацията е хронично, по-добре да се потърси причината, отколкото да се посяга към витамин С. Той не е месечен регулатор и не може да замени установяването на истинския причинител на закъсненията: евентуално гинекологично заболяване или нервно, на базата на перманентен стрес.

Витамин С в огромни дози, използвани за контрол над менструацията, носи риск от:

  • поява или обостряне на патологии на стомашно-чревн. тракт. В най-лекия случай ще се образуват киселини, газове (метеоризъм), ще се появи гадене;
  • захарен диабет, защото стимулира изработването на глюкоза;
  • анемии, защото препятства усвояването на желязото, снижавайки хемоглобина;
  • бъбречно-каменна болест.

Аскорбиновата к-на, използвана за регулиране на цикъла, би била доста по-полезна, ако се включва на курсове в съответствие на потребностите на конкретното тяло, а не на ударни дози заради забавяне на менструацията.

Отлагането на менструацията с няколко дни се постига с контрацептиви. Както отбелязахме по-горе, месечното кръвотечение настъпва, щом спадне нивото на половите хормони. Следователно средствата за поддържането им на високи нива работят и за отлагане на цикъла.

За всички начини за влияние върху цикъла може да прочетете подробно ТУК: Предизвикване на цикъл с хапчета, регулиращи менструацията. Постинор, аналгин, примолут нор и другите.

Аскорбиновата к-на е спасително средство за единична употреба, що се касае до контрола върху месечния цикъл. Тя може да попречи на гинеколога да установи причината за хроничното забавяне на кръвотечението. Народните средства, сред които влиза витамин С, са изпитани от милиони жени, но това не дава гаранция, че вашия организъм безвредно ще понесе наложената му процедура.

Помага ли при рак?

Витамин С, Vitamin CЛайнъс Полинг, първият прокламатор на ползата от значителни дози витамин С, е възлагал големи надежди, че това ще е дълго чаканото лекарство срещу рак. Химикът предполагал, че такова действие ще се постига с интравенозно, а не орално приемане. За съжаление неговите прогнози не са потвърдени – не са отхвърлени, но не са и достатъчно проучени. Съществува подозрението, че фармацевтичните компании нямат полза да инвестират в такава разработка, след като няма как да патентоват обикновен витамин С.

Направени проучвания върху животни навеждат на мисълта, че витамин С помага при рак, когато се въвежда венозно, и пречи на лечението, щом се взема орално. Например се установява, че използването му при лъчева терапия води до повишена устойчивост на раковите клетки. Канадски учени изследвали действието на петте най-често ползвани химиотерапевтични препарати.

Те установили, че витамин С намалява тяхната ефективност. Раковите клетки в присъствие на този витамин загивали с 30 до 70% по-малко, отколкото други проби, подложени на специализираните препарати. Така се разбрало, че натрупването на витамина в раковите клетки намалява възможността на химиотерапията да ги унищожи. Стига се и до извода, че пациентите на химиотерапия няма да приемат витамин С.

Обаче изследване на американския институт по здравето, насочено към ефекта на витамин С върху мишки с имунодефицит, страдащи от рак на мозъка, яйчниците и задстомашната жлеза, показало обнадеждаващи резултати. Доказано било, че инжектирането на високи дози – 4 г на килограм телесна маса, забавя развитието на клетките с 41 до 53%.

Изяснило се, че витаминът оказва противораково действие върху 75% от патологично изменените клетки, без да се отразява отрицателно на здравите. Според ръководителя на изследването Марк Левин, противораковият ефект се свързва с образуването на водороден пероксид, който се явява мощен антиоксидант.

Необходимите за противотуморно действие количества витамин може да бъдат въведени в организма само с инжекции, докато под формата на таблетки или в хранителните продукти съединението няма такъв ефект, защото излишъкът се разрушава и се извежда от тялото. Така се стига до обяснението защо витамин С на таблетки затруднява лечението на рака.

През 2008 година, когато са публикувани резултатите от работата на екипа на Марк Левин, е оповестено и намерение да се продължи с проучване на безопасността на венозното въвеждане на витамин С при хора, но засега няма информация по тази тема.

В козметиката

Витамин С, Vitamin CТози витамин е сред любимите и популярни съставки на козметичните продукти. Той се слага в антиейдж, избелващите, овлажняващите средства, както и в тези „за блясък“. Той „живее“ основно повърхностно в епидермиса и частично в дермата. Каква е ползата от него:

Антиоксидантна защита. Ефективно се опълчва на свободните радикали, забавя процеса на преждевременното стареене и съкращава признаците на фотостареенето (в концентрация 15-20%). Освен това фосфатът на аскорбиновата к-на «ремонтира» повредите по ДНК на клетките, предизвикани от слънчевото лъчение.

Защита от слънцето. Повишава защитните свойства на кожата и способността й да се съпротивлява на UV-облъчването. Усилва ефективността на слънцезащитните средства. Самостоятелен крем с витамин С не заменя SPF. Той работи най-добре в тандем с витамин Е.

Количеството на витамин С се снижава след интензивно слънчево облъчване. Затова грамотно направените средства за след плаж задължително съдържат витамин С. Той помага да се намали зачервяването.

Антиейдж функция. Витаминът регулира и стимулира синтезирането на колаген и повишава неговата стабилност. Поддържа еластичността и приспособимостта на кожата, нейния тургор. Предотвратява появата на бръчки и заглажда вече образуваните повреди.

Пигментация. Блокира тирозиназата и производството на меланин. Предотвратява възрастовата пигментация. Ефективно осветлява вече налични пигментирани петна и прави тена равен. Придава сияние.

Акне. Намалява възпаленията и раздразненията. Стимулира регенерацията. Осветлява белезите, така нареченото пост-акне. Нови проучвания разкриват, че 5% разтвор на натриев аскорбил фосфат ефективно лекува акне.

Овлажняване. Укрепва епидермалната бариера и препятства трансепидермалната загуба на вода. Стимулира синтеза на кожни липиди (церамиди), които способстват задържането на влага в кожата.

Регулира pH. От хармонията между киселинност и алкалност на кожното покритие зависи неговия вид, здравина и възможност да сияе. И обратно – от липсата на баланс произтичат повечето патологични отклонения като акнето, изсушаването, лющенето на епидермиса и други. Факторите за изменение на оптималното pH са различни – от небалансирано хранене до вредни лъчения.

Стимулира локалния имунитет. Витамин С повишава съпротивлението на кожата към бактериални инфекции.

Има ли противопоказания

Витамин С, Vitamin CВтори път ще отговорим утвърдително. И по отношение на кожата “С” не носи безапелационни ползи. При множеството полезни свойства той има свои особености, заради които не подхожда на всеки. При неуместна употреба предизвиква зачервяване, щипене и сърбежи. Особено неблагоприятна е комбинацията от високи концентрации върху чувствителна кожа. Освен това при нанасяне той се попива моментално.

Дори да се устремите към незабавно отмиване, ще бъде напразно, защото съединението отдавна ще е достигнало вътрешните слоеве, в които ще остане до 3 дни, докато напълно се използва. Затова задължително изискване (а и срещу дискомфортни усещания) е да се започне използването на козметика с витамин С постепенно и в малко количество.

На следващо място: има риск да провокира размножението на свободни радикали в кожата. Според публикация в Investigative Dermatology, това е действието на мастните производни на витамина под въздействието на UV-лъчение.

Същият ефект понякога показва съединението, предлагано в липидни капсули. Затова ако козметичното средство съдържа витамин С под формата на липозоми и палмитати (мастно-разтворима форма на аскорбиновата к-на), то е по-подходящо за нощно средство, а след него през деня обезателно слагайте слънцезащитен крем.
Важно! Избягвайте слънцезащитни средства с палмитати.

Ефективност на витамин С

Тя зависи от концентрацията му в продуктите, от нивото на pH и наличието на други компоненти.

Витамин С, Vitamin C
Серум с 20 % витамин С
Концентрация (%)

В повечето козмет. продукти витамин С е в концентрация 0.3 – 20%. Високите проценти не са задължителни.

Изследване на Skin Research and Technology показало, че този витамин работи добре и в ниски концентрация от 0.6%. А изследване на института Linus Pauling в Орегон, допълва, че максимално добре прониква в кожата 20 %-на концентрация. Тези над 20% се усвояват от кожата по-лошо и имат потенциала да предизвикат раздразнение.
Оптималната концентрация на витамин за кремове и серуми е 10 – 15%. С такава доза се постига повече от задоволителен ефект и се избягват нежелани ефекти, особено при чувствителните кожи.

Ниво на рН

Витамин С е киселина и като такава най-добре прониква в кожата, ако козм. продукт е с рН 2.8 – 3.4. При ниво над 3.5 той става нестабилен и се руши лесно. При ниво под 2.8 продуктът ще дразни кожата.

Съчетание с други компоненти

Антиоксидантите най-добре работят отборно. Витамин С е най-ефективен в съчетание с витамин Е и ферулова к-на. С този състав е например серум на SkinCeuticals, афиширан като един от малкото от този вид (поръчка по интернет). Според последни проучвания прецизно съчетание на съставките удвоява ефективността на слънцезащитата, както и стабилността. Биодостъпността на витамин С пък се вдига 20 пъти в комбинация с тирозин и цинк.

Стабилност на витамин С

Главната сложност в употребата на витамин С е изключителната му нестабилност. Той лесно се разрушава под въздействието на светлина, кислород, топлина и вода. А в козметичните формули – и в присъствието на желязо и мед. Освен това при окисление той образува ненужни своб. радикали. Тандемът аскорбинова к-на с желязо или мед също провокира синтез на свободни радикали в кожата. И даже без допълнителни фактори витамин С в козметичната кутийка постепенно се разрушава и става все по-неефективен.

Витамин С, Vitamin C
Опаковка с помпичка, която в най-голяма степен запазва витамин С от разрушаване при съприкосновение с въздуха

Заради всичко изброено по-горе, е важно да се обръща внимание на опаковката. В идеалния случай витаминът е във флакон от плътно тъмно стъкло и с помпа. Такава опаковка максимално съкращава контакта му със светлината и въздуха и повишава неговата стабилност. Друг добър вариант са разовите капсули и ампулите.

Максимално ефективно средство с витамин С е серумът. За разлика от кремовете, той не съдържа вода или ако има, е в миниатюрно количество. Средствата на водна основа обезателно трябва да съдържат стабилизиращи компоненти.
Ако вашият серум или крем са станали жълти, оранжеви или кафеникави, това значи, че витамин С си е „заминал“ – окислил се е и загубил напълно полезните си качества. От този момент нататък вие ще нанасяте на лицето си не витамин, а свободни радикали.

Витамин С се стабилизира с добавки и се предпазва с добри опаковки със защитно покритие. Такива добри формули и опаковки са скъпи и струват немалко пари. Така например споменатият по-горе серум на SkinCeuticals е на цена 160 долара за 30 мл. Капсулите с витамин С, предлагани у нас, са с по-ниски цени.

Капсули за лице

Серум за лице, поднесен в капсули за еднократна употреба, в максимална степен отговаря на изискванията за запазване на полезните качества на витамина. Опаковките варират, но най-често съдържат по 29 броя. Някои се продават единично. Серумът без специални добавки е около 1.50-2 лв за брой, докато този с ретинол стига до 15 лв за брой.

Като цяло това са продукти против стареене на кожното покритие и се ползват над 40-год. възраст. Рекламната политика разширява диапазона, афиширайки предпазните функции на витамина. Залага се на антиоксидантната активност на съставките и се цели постигането на незабавен видим ефект върху тена и дълбочината на бръчките.
Капсулите за лице са подходящи за периодична употреба или на курсове до 3 пъти в годината.Витамин С, Vitamin C

Кремове с витамин С

Кремовете за лице с добавен витамин С са главно два вида – антиейдж и избелващи. Производителите, особено чуждестранните, са се спрели на малки опаковки от по 30 г заради нестабилността на основната съставка. По-добрите са с помпа и средният клас от тях е на цена около 30-40 лв. Наши козметични компании предлагат традиционните кутийки по 50 г с капаче на винт, чиято цена е около 5 лв. Антиейдж продуктите са показани за възраст над 30 години.

Процедури с витамин С

Въвеждането на лосиони с витамин С чрез йонофореза отговаря на изискването за бързо локално приложение на съставката, преди да загуби качествата си. Самият метод подобрява възприемането й от кожата. Чрез електрически ток веществата се разграждат на йони, които под тази форма имат по-добро проникване.

Маска с витамин С и мед

Домашно приготвената маска с витамин С би била действена при ползване на капсули. Срещат се рецепти със стрити на прах таблетки, но те не са предназначени за такава употреба и ефективността им е по-ниска.
Маската се готви на момента и незабавно се нанася. Съставки: 2 капсули витамин С, 2-3 лъжици (чаени) мед и един белтък. Размесват се в обратен ред – първо се разбива белтъкът, добавя се медът (в течно състояние) и в последния момент се разчупват ампулите. Следва бързо разбъркване и сместа веднага се разнася по кожата. Достатъчно е да остане върху нея за 10 – 15 минутки.

Витамини за коса

Витамин С, Vitamin C“С” не е най-известният в усилията за подобряване на вида на косата, но той има някои безспорни качества. Най-важното му действие е укрепването на капилярите и подобряване на кръвообращението, отразяващо се върху здравето на космените фоликули и допринасящо за дълготрайното добро състояние на косата, както и за по-бързия й растеж. На тази активност се дължи и ползването му като средство срещу косопад. Той е незаменим за избавяне от прекалено омазняване на къдриците. Маските с аскорбинова к-на правят косата по-обемна, блестяща и мека на допир. Витаминът не може да навреди, но се избягва при алергия към цитруси.

Правила за ползване на витамин С в домашни условия
  1. Ползва се витамин С на ампули;
  2. Никога не се прилага в чист вид. За мазна коса в маската се добавят яйце, коняк и мед, а за сухи – масла от репей и рицин плюс кисело мляко;
  3. Аскорбиновата к-на сваля тъмните бои за коса, за което се използва и специално. Ако не търсите такъв ефект, това средство не е добро за вас. Подходяща е за светли коси, под нейно влияние те допълнително изсветляват.
  4. Маски с витамин С не се прилагат често, защото пресушават косата;
  5. Маските с такава к-на се нанасят върху чисти, още влажни кичури, за да може витаминът добре да попие в косъма;
  6. След нанасяне на маската върху главата се слага найлонова шапчица и се увива с кърпа за затопляне;
  7. След маска или шампоан с аскорбинова к-на не се ползва сешоар.
Шампоан с витамин С

Шампоаните с добавен течен витамин С е прекрасна грижа за повредени коси с накъсани крайчета. Той се ползва и за изсветляване на косата.

Внимание! Добавката не се слага в шишенцето, а се изсипва в шепа върху вече отмереното количество миещо средство, точно преди то да бъде втрито в главата. Подобен обогатен шампоан се ползва веднъж на три или четири измивания.

Изсветляване на косата след неудачно боядисванеВитамин С, Vitamin C

Витамин С идва на помощ, когато трябва незабавно да се изсветли косата след погрешно избран цвят на боята за коса. За такава цел вършат работа и обикновени таблетки, стрити на прах. Те се размиват в гореща вода и се нанасят върху кичурите с памучен тампон. Времето за действие на витамина зависи от желанието – ако се цели слабо изсветляване, косите се измиват веднага, а ако е потребно по-сериозно отмиване на боя, се оставя за известно време.

Маска за ускорен растеж на косата

Съставки: един жълтък, ампула аскорбинова к-на, лъжичка рициново масло (чаена). Сместа се разнася с масажни движение в корените, след което с длани се разпределя по дължина на кичурите. Главата се държи топла под кърпа за 40 минутки. Отмиването става със символично количество шампоан. Маската се прилага не по-често от два пъти на месец.

Маска п/в косопад

Съставки: две ампули аскорбинова к-на, лъжица лим. сок и две – течен мед (супени). Сместа се разпределя по дължина на кичурите, без втриване в корените и без да докосва скалпа. Ако правилно е нанесена, маската спокойно се държи три часа. Прави се през две седмици.

Маските за възстановяване на косата без проблем се обогатяват и с други витамини. „Е“ например е чудесен за безжизнени коси, а „А“ умее да придава еластичност и да предотвратява изсушаването и чупливостта. Подробно за действието на витамините върху косата ще прочетете ТУК: Витамини за коса и против косопад. За растеж на косата, за кожа и нокти. В търсене на най-добрите продукти!

Витамин С и калций за здрави кости

Витамин С, Vitamin CОще едно не особено познато приложение на витамин С – приносът му за здрави кости, стави и хрущялни тъкани. Всъщност е логично – този витамин подпомага синтеза на колаген, а колагенът е изграждащ за тях. Здравината на костите зависи от качеството на тъканта, за което ролята на колагена е незаменима. Витаминът е и „лепило“ за възстановяване след счупване. Той е потребен за образуването на съединителната тъкан, която събира разединените парчета.

Заради заздравяващата роля на аскорбиновата к-на върху костите, а и върху зъбите, ред фармацевтични компании продават комбинация с калций. Такава присъства в асортимента от ефервесцентни таблетки за ежедневна употреба с ниска цена (3-5 лв), има я в дъвчаща форма, както и в класическа. Обичайно съотношението е 200:300 мг калций към аскорбинова к-на.

За зъбите

Повишени дози витамин С мигновено спират кръвотечение от венците. Някои биохимици са на мнение, че изяждането на един лимон е по-добро почистване на зъбите от всяка паста. Витамин С задейства процес на самоочистване на устата и на слюнката, убива бактериите, причиняващи кариеси.

Витамин С за отслабване

L-карнитин, приложим при диета с усилени тренировки за снижаване на телесното тегло, се синтезира в черн. дроб и бъбреците с участието на ред витамини, сред които и С. При дефицит на който и да е от тях, се развива недостатъчност с нарушаване на функциите на организма. Всеки знае, че сигурно 70% от диетичните режими, които съществуват, включват цитруси, богати на витамин С. Даже има диети, които залагат изключително на цитрусите, специално на грейпфрута. Според ред предписания монодиетите пък, заради лишаването на тялото от цели групи вещества, се нуждаят от подкрепата на витамините. Диетата на Ваня Червенкова направи известна комбинацията от 1 ампула „С“ и 1 аспирин протект сутрин на гладно. В интерес на истината има такава готова форма, която се търгува под името Аспирин С.

За ползата на витамин С говори целият животински свят, чиито представители самостоятелно синтезират това съединение в тялото си и не затлъстяват. С помощта на витамин С животните в природата запазват стабилно тегло до самата си смърт. От друга страна приемането на витамин С на гладен стомах крие сериозни опасности от гастрит или язва, доколкото к-ната попада директно върху лигавицата и има силата да я повреди.Витамин С, Vitamin C

При мускулни крампи и натоварване

Допелхерц комбинира магнезий с витамините С и Е за здраво сърце и мускули и срещу спазми в мускулните тъкани. Залага се на това, че витаминът подобрява усвояването на магнезия, а двата компонента в тандем се отразяват върху ред метаболитни процеси.

Витамин С при бременност

Допълнителният внос на витамин С е потребен за нормалното развитие на плода. Той способства формирането на здрава обвивка на оплодената яйцеклетка и здрава плацента. Разбира се, и укрепва имунитета на бъдещата майка. Само че витамин С не се взема през целия период. Той е желателен в първи и трети триместър, а във втория се прави прекъсване, през което да се съсредоточи вниманието към обогатяване на организма с калций и други полезни микроелементи.

Формата на добавката няма значение. Разтворимият се усвоява по-бързо. Оптималната доза за деня е не повече от 90-100 мг след зачеването и 80-90 мг за жените, които се готвят да заченат.

Витамин С, Vitamin C
Плодовата салата с цитруси е богат източник на витамин С – до 60 мг/ 100 г

За да не се гълтат постоянно химич. препарати, се засилва витаминозното хранене. Най-голяма доза се съдържа в цитрусите, но за бъдещите майки не е от полза да прекаляват с тях. Затова те се насочват към другите добри източници на съединението (виж главата за природни източници на витамин С).

Дефицит на „С“ в сегашно време се засича у много бременни. Той обуславя снижение на имунитета и понякога – желязодефицитна анемия. При недостига му се повишава вероятността от кървене и недоизносване на плода. Други вероятни прояви са: тежка форма на късна токсикоза и преждевременно изтичане на околоплодните води.

За детето опасността е от вътреутробна инфекция. Когато витаминът у майката не достига, липсата остава за нейна сметка, докато плодът черпи необходимото му количество. Затова са разработени нарочни витаминни комплекси за бъдещи майки, в които е балансирано количеството на необходимите за бременната компоненти. От какво още се нуждаят бременните, прочетете подробно ТУК: Кои са най-добрите витамини за бременни? Мултивитамини и хранителни добавки при бременност. Плюсове и минуси на Допелхерц.

Витамин С против стрес

При стрес в тялото интензивно се отделят кортизол и адреналин. „С“ участва в биосинтеза им и предпазва адреналина от окисление. Така той помага за по-лекото преодоляване на стресовото състояние, прекрасен адаптоген е и ускорява аклиматизацията. В северните страни, където хората се депресират от липсата на достатъчно дневна светлина, той предпазва от развиването на специфичните за тях неврози.

Витамин С, Vitamin C
Броколи е една от най-витаминозните храни – 56.4 мг/ 100 г
За добро настроение

Нормално е при събуждането си сутрин човек да посреща новия ден с радост, както е и при животните. Това значи, че хормоните и невротрансмитерите функционират нормално. Ако обаче събуждането е съпроводено с мрачни мисли, недоволство и потиснатост, значи нещо не е в ред в нервната система.

Значителна, а може би и главна роля във възникването на приповдигнато настроение играе витамин С. От него се нуждаят преди всичко хора, неполучили достатъчно любов в началните дни и седмици от живота си и са неправилно биохимично „програмирани“. Другата група „нуждаещи“ се са хората, които перманентно се чувстват под преса и изпитват малко любов и загриженост към себе си.

Витамин С, Vitamin C
Плодът от бъз съдържа 36 мг/ 100 г витамин С

Оптимална дневна доза

Дневната потребност на човека от витамин С не е константна стойност. Тя зависи от ред фактори: възраст, пол,

физическа активност, професия, вредни навици, климатични условия, хранителни навици и други.

Потребността се увеличава при:
  • заболявания, особено треска;
  • стрес;
  • токсични въздействия (включително цигари и алкохол);
  • прекалено горещ климат и в крайния Север (потребността се повишава с 30-50%);
  • напредване на възрастта;
  • употреба на противозачатъчни средства (те свалят нивото на “С” и вдигат потребността от допълнителен внос).

Средната физиологична потребност от витамин С се изчислява на 60 – 100 мг на ден. Средната терапевтична доза се изчислява на 500 – 1500 мг.

Дневна потребност от витамин С според възрастта
КатегорияВъзрастВитамин C (мг)
Кърмачетадо 6 месеца30
до 1 година35
Децадо 3 години40
до 10 години45
Мъже и женидо 14 години50
над 14 години60
Бременни70
Кърмачки95
Важно! Дневното количество се дели на части, защото организмът бързо изразходва получената доза. Много по-полезно е да се поддържа на високо ниво концентрацията, което лесно се достига с подаването на малки, но редовни количества. Дозите се повишават и снижават постепенно. Обратно на широкото виждане, тялото се стресира от внезапното приемане на ударно количество витамин С.Витамин С, Vitamin C

Симптоми на дефицит:
  • намалена активност на имунната с-ма;
  • зачестяване и утежняване на респираторните и стомашно-чревни заболявания;
  • хиповитаминоза;
  • кървене на венците;
  • разклащане и изпадане на зъбите;
  • възпаление на лигавиците;
  • лесна поява на синини;
  • бавно и лошо затваряне на рани;
  • вялост;
  • косопад;
  • чупливи нокти;
  • слаб мускулен тонус;
  • бледа и суха кожа;Витамин С, Vitamin C
  • раздразнителност;
  • ставни болки
  • лоша концентрация;
  • депресия и други.
Показания за използване:
  • профилактиране и терапия на хипо и авитаминоза;
  • при риск и наличие на инфекциозни заболявания;
  • интоксикации, алкохолно отравяне;
  • кръвотечения (от носа, венците, маточни и други);Витамин С, Vitamin C
  • капиляротоксикоза;
  • хеморагичен инсулт;
  • остра лъчева болест;
  • посттрансфузионни усложнения;
  • заболявания на черн. дроб (хроничен хепатит, цироза);
  • патологии на стом-чревния тракт (особено след кръвотечения, ентерити, колити и други);
  • холецистит;
  • надбъбречна недостатъчност;
  • незарастващи рани, язва, счупвания;
  • възстановяване след тежко заболяване, тежки тренировки, физически и умствени натоварвания, при преумора;
  • бременност и лактация;
  • дистрофия;
  • ред кожни патологии като псориазис и хронични разпространени дерматози;
  • в качеството му на антиоксидант;
  • при атеросклероза;
  • болести на съединителната тъкан (ревматоиден артрит и др.)
  • предозиране на антикоагуланти.

Форми на пазара

Витамин С, Vitamin CНа таблетки (драже), капсули

Най-разпространената форма. Произвежда се от огромно число фармацевтични компании, като има известна разлика в дозата за един брой:

Цитровит на Актавис: 40 Х 100 мг, 1.50 лв; 80 Х 100 мг, 2.10 – 2.50 лв, 30 Х 500 мг, 4.40 лв. Чиста L-аскорбинова к-на, предназначена за възраст над 1 година. Липсата на нежелани реакции се гарантира с дневна доза от 100 мг – до 6 години, 300 мг – над 6 години и до 600 мг при възрастни.

Медика: 40 Х 100 мг, 1.50 лв. Аскорбинова к-на с натурални оцветители. Максимална доза, посочена от производителя: 600 мг на ден.

Фарма Дупница: 40 Х 100 мг, 1.50 лв. Въпреки че таблетките са стандартни по 100 мг, производителят набляга на необходимостта от приемане на по-ниски лечебни дози – от 1 до 3 хапчета, а за деца – ¼, ½ и 1 хапче (20 – 50 до 100 мг) според възрастта в диапазон 1 – 17 години.

Фитофарма: 60 Х 200 мг, 6 лв.

21st century: 110 Х 500 мг, 19.30 лв. Продуктите са обогатени с шипка, която засилва действието по отношение на менструални отклонения, смущения в гърдите, спазми и схващания. Всяко хапче съдържа 37 мг шипка.

NOW Foods: 100 Х 500 мг, 19.00 лв; 100 Х 1000 мг, 32.00 лв и други опаковки. Този производител обогатява витамин С с биофлавоноиди и екстракт от шипки заради синергистичната му функция. Капсулите се усвояват бързо и са подходящи при склонност към раздразване на стомаха.

NATURE’S WAY: 100 Х 500 мг + 50 мг шипка плод, 21.20 лв. В желатинови капсули, американско производство.

Дайте мнение и Вие тук!

Биовеа: 100 Х 1000 мг, 25.50 лв. Английската компания прави два варианта със съдържание на 1000 мг аскорбинова к-на – със и без шипки (50 мг/таблетка). Вторият вид е на цена от 32.50 лв.

Солгар – витамин С и шипка: 100 Х 500 мг, 22.85; 100 Х 1000 мг, 31.35 лв.

Ефервесцентни

Разтворимите витамини са удобни и приятни, защото стават на шипяща напитка с аромат и вкус. Като правило цената им е в рамките на 4-6 лв. Всички са опаковани във флакони по 20 бр с единични изключения като Допелхерц, който е сложил 15 бр. Предлаганите на нашия пазар продукти са по 1000 мг.

Производители:

Суправит: 20 Х 1000 мг, 3.93 лв.Витамин С, Vitamin C

Биофар: 20 Х 1000 мг, 6.50 лв.

Або Фарма: 20 Х 1000 мг, 4.50 лв.

UPSA – Упсавит: 10 Х 1000 мг, 5.40 лв.

Допелхерц – Витамин С и цинк: 15 Х 600 мг, цинк – 5 мг, 5.70 лв.

Капсули с удължено освобождаване (active vitamin C)

Те се появиха на пазара, за да отговорят на изискването за постъпването на периодични по-малки дози витамин С вместо еднократно ударно количество. Подобно хапче се взема веднъж (което е удобно), но „подава“ към организма частични дози, в рамките на 8 до 12 часа. Това гарантира максимално доброто усвояване на приетото количество.

Медика – Витамин С Актив: 20 Х 300 мг, 4.90 лв. Нов продукт, който комбинира витамина с глицин и рутозид. Оригиналната технология осигурява освобождаване на съставките в течение на 12 часа.

Цетебе: 30 Х 500 мг, 9 лв; 60 Х 500 мг, 17.88 лв; с цинк – 30 Х 500 мг, цинк – 5 мг, 12.50 лв. Продукт на немския SmithKiine Beecham, който с рекламната си кампания преди време представи идеята за удълженото освобождаване пред българския потребител. Освобождаването става за 8 до 12 часа.

Релийз: 30 Х 500 мг, 4.99 лв. Гранулирана аскорбинова к-на, без добавки. Производителят набляга на действието на витамина за здрави зъби и кости.

Витабиотикс – Ултра С: 60 Х 500 мг + 25 мг цитрусови биофлавоноиди, 18.60 лв. Афишира се като протектор за тъканите и клетките.

Ревитал: 30 Х 500 мг, 8.95 лв.

NOW Foods: 100 Х 1000 мг, 32.00 лв; 250 Х 1000 мг, 64.00 лв. Таблетки и капсули на известната марка комбинират витамина с плодчета от шипка и биофлавоноиди по 25 мг във всяка бройка.

SANC BERNHARD: 120 Х 300 мг, 29.00 лв; с цинк: 180 Х 300 мг, цинк – 5 мг, 41.00 – 45.50 лв; с желязо: 180 Х 60 мг, желязо – 10 мг. Марката предлага продукти от целия спектър – с удължено и обикновено освобождаване, обогатени с цинк или желязо. Продуктът с желязо има добавка и екстракт от ацерола 353 мг. Malpighia punicifolia е плод, известен със богатството на витамин С.

Витамикс с цинк: 30 Х 300 мг, цинк – 5 мг, 10.70 лв. Някои опаковки са с бонус от 10 таблетки. Марката е на ФОРТЕКС Нутрасютикалс.

Совита с цинк: 90 Х 300 мг, цинк – 5 мг, 23.70 лв.

Супер 1000 на д-р Полинг

Лайнъс Полинг е експертът, който взема две нобелови награди заради проучванията си върху витамин С. Споменахме, че той първи прокламира употребата му в огромни дози. Продуктът Супер 1000 съдържа освен 1000 мг “С” и 100 мг цитрус. биофлавоноиди и съставка, наречена от него „Удължаване на живота“ – патентована формула, чийто състав остава неясен, в количество от 50 мг. Опаковката е от 90 дражета.

Витамин С за деца

Витамин С, Vitamin CДетските форми на аскорбиновата к-на са наистина впечатляващи. Те търсят най-прекия и лесен път към малчуганите, така че те да свикнат с употребата им и да ги приемат като нещо естествено. За най-малките са предназначени сиропите, а за по-големите – дъвчащи варианти с различен цвят, вкус и дори форма. „Детската“ доза е от 30 мг.

За смучене и дъвчене:

Биомеда, ForsiVit Junior с вкус на банан: 21 Х 30 мг, 2.17 лв, за над 3-год. възраст. Форсивит се предлага и с вкус на портокал, 32 Х 30 мг, 3.00 лв. Подсладен с аспартам. Предназначен специално за деца (1 таблетка до 7 години и 2 таблетки над 7 години) и бременни (до 3 таблетки на ден).

Фарма, Детски витамин С с вкус на карамел, дива ягода и дъвка: 30 Х 90 мг, 2.70 лв. Препоръчително до 3 таблетки дневно.

Ozone, VitaC kid с вкус на ягода, 20 Х 100 мг, 2.46 лв. Комбинирано с витамин В2 в количество от 1 мг.

Big Friends Jr. с вкус на портокал, 90 Х 250 мг, 19.10 лв, за над 1-годишна възраст.

Солгар, Kangavites, 90 Х 100 мг, 24.89 лв, за над 3-год. възраст. Препоръч. доза: 1 табл./ден. Подсладен със захароза. Обогатен с екстракт от дива череша – 11,5 мг, и шипков плод – 4,3 мг.

Джеймисън, Vita-Vi – мултивитамини с повече витамин С, 30 Х 100 мг, 11.90 лв, за на 3-год.възраст.

Валмарк, Марсианци – комплекс с 80 мг витамин С, 60 дъвчащи таблетки, за над 3-год.възраст. Друг продукт под името „Имуноактив“ комбинира 80 мг витамин С и плодчета от шипка с другите витамини, необходими за студеното време. Опаковките по 30 таблетки са с цена 14.80 лв.

Внимание! Отделни производители предлагат дъвчащи таблетки за възрастни. Те се разпознават по високата доза витамин С в един брой, обикновено над 500 мг. Детските „разфасовки“ са с до 100 мг на брой.

Сиропи за бебета и деца

Phyto Wave, 300 мг, съдържащи се в еднократна доза от 5 мл. Шишенцето е от 120 мл с цена от 11.20 лв, за над 6-мес.възраст. Течната форма се усвоява леко, особено от малки деца. Всяка доза е обогатена със 150 мг шипка, 150 мг биофлавоноиди от лимон и 6 мг ацерола.

Childlife, 250 мг в доза от 5 мл, 118 мл/ 17.00 лв, за над 6-мес. възраст. Чиста L-аскорбинова к-на без добавки. Приема се директно или с напитки.

Никсен, 50 мг, 150 мл, 4.20 лв. Подходящ за над 7-месечна възраст в доза четвърт лъжичка от чаените на ден. Макс. доза – 10 мл.

Абока, 250 мг, 118 мл, 16.90 лв.

Витамин С на ампули

Ампулите съдържат разтвор на витамин С, като на 1 мл се падат по 20 или 100 мг. В аптеките се предлагат ампули с обем от 1 или 2 мл. Разтворът има различна концентрация на основната съставка, като тя обикновено е 5 или 10 %.

Ампулите се назначават от лекар по определени показания. Той установява и начина на въвеждане – венозно или мускулно. Обикновено продължителността на един курс се състои от 10 денонощия, но при необходимост той може да се удължи.

Разовото въвеждане на разтвор не бива да превишава 200 мг, а денонощната доза – 500 мг.
Ампулите се използват и за външно приложение в маски за коса и лице. Други са директно предназначени за пиене. Ето някои производители:

Софарма: 10 %/ 5 мл; 1.50 лв за 10 броя.Витамин С, Vitamin C

Софарма: 200 мг/2 мл; 0.77 лв за брой.

Софарма, ампули за пиене: 100 мг/2 мл; 8.10 за 10 бр.

Немски витамин С за пиене: 213 мг/2 мл; 11.35 лв за 10 бр.

Geo Nutrition: 500 мг/5 мл; опаковка 10 броя – 13.00 лв.

Ветпром: 500 мг/5 мл; опаковка 10 броя – 13.00 лв.

Флорилис, ампули за маски за лице, 10 х 3 мл, 25.10 лв. Съдържа висока концентрация на витамин С, заедно с РР и предпазващият от дехидратация глицерин.

Аркая, ампули за уморена и пигментирана кожа, 10 Х 2 мл, 43.00 лв.

Витамин С на прах

В тази форма – насипна или в малки разфасовки, витамин С е подготвен за добавяне в различни рецепти в

Витамин С, Vitamin C
Витамин С на прах, идеален за козметични и хранителни цели

промишлеността и за домашна употреба. Насипният витамин се ползва основно в хранителната и козметичната индустрия, докато малките разфасовки са за маски и други разкрасителни рецепти за ръчно приготвяне.

HEALTH AID: 60 г/ 13.50 лв. Дозата е четвърт чаена лъжица, равняваща се на 500 мг „С“. Удобен за разтваряне в течност – сок или обикновена вода.

Amos Vital, Pulver: 100 г/ 8.40 лв. Предназначен за добавка при бедна на витамин С храна, специално за подложени на изключителни натоварвания, спортисти, бременни, възрастни хора и такива, изложени на стрес.

Swanson: 454 г/ 30.99 лв. Афишира се като продукт за хора, които изпитват трудност да преглъщат таблетки.

Солгар: 125 г/ 27.55 лв. Производителят препоръчва по 0.5 г с храната на ден.

Природни източници на витамин С

Витамин С, Vitamin C
Лютите чушлета често водят класациите по витаминозност, макар че е трудно да се изяде голямо количество от тях

Растителни източници: червени чушки, цитрусите (лимон, портокали, мандарини, грейпфрут, лайм, помело), киви, папая, ананас, грозде, зелени листни зеленчуци, броколи, картофи, брюкселско зеле, цветно и бяло зеле, черна боровинка, люти чушки, репички, хрян, ягоди, ябълки, кайсии, манго, сливи, праскови, диня, домати и други.

Растения, богати на витамин С: шипка, люцерна, лопен, зърнастец, корен от репей, семена от копър, хмел, полски хвощ, овес, мента, коприва, магданоз, листа малина, киселец, спанак и много други.

Животински източници: конско мляко,сурово мляко (не пастьоризирано), риба, чер.дроб, бъбреци, хайвер от треска, стриди. Проблемът с животинските източници е, че те преминават топлинна обработка преди консумация, което разрушава ценната съставка.

Възможни вреди от витамин С

Съществува виждането, че витамин С е безвреден и че не се предозира, защото тялото изхвърля количеството, което му е излишно. Всъщност приемането на голямо количество се отразява на тялото и предизвиква разни изменения.

Симптоми на предозиране (странични ефекти):
Витамин С, Vitamin C
Карфиолът често се подценява като източник на витамин С, а той има 88.1 мг/ 100 г, макар че кивито (93 мг/ 100 г) и шипковият плод (600 мг/ 100 г) са истински витаминозни съкровища
  • диария;
  • разрушаване на черв.кръвни телца у хора, страдащи от липсата на ензима Г6ФД;
  • дози над 1 г са способни да попречат на усвояването на витамин В 12 от храната и хранителните добавки и да доведе до дефицит;
  • зависимост на плода от витамин С при прекалено високи дози, приемани от майката по време на бременността;
  • раздразнение на стом.-чревн.тракт – гадене, повръщане;
  • хипертония;
  • нарушаване на обмена на веществата;
  • потискане на инсулиновата секреция на панкреаса (глюкозурия, хипергликемия) и синтеза на гликогена, противопоказан за болни от захарен диабет;
  • намалява пропускливостта на капилярите, повишава тромбообразуването и други изменения, свързани с кръвта;
  • алергични реакции;
  • образува камъни в бъбреците при дълга употреба;
    Витамин С, Vitamin C
    Суровият ананас дава 47.8 мг/ 100 г витамин С, а пъпешът – едва 18 мг/ 100 г
  • нарушава обмяната на цинк и мед;
  • повишава възбудимостта на ЦНС;
  • нарушава съня и други.

Големи дози не се назначават при повишена склонност към тромбози, тромбофлебит, захарен диабет. В комбинация с аспирин понякога дразни стомаха. В комбинация с психотропни вещества намалява тяхната ефективност.

Вреди при децата

Дъвчащите таблетки, произвеждани за деца, носят риска от повреда на зъбния емайл. Следователно се изисква почистване на устата и зъбите след техния прием.

Родителите обикновено дават витамините безконтролно, убедени, че те само носят полза. Но ако отрано се свикне с употребата на големи количества, организмът се приспособява да извежда излишъка. Ние не може да приемаме вечно витамини и настъпва момент, в който възниква недостиг, защото тялото е привикнало да се избавя в повишено количество от тях.

Нужно ли е – и безопасно, витамините да се приема допълнително от съвършено здрави хора без особени показания? Отговорът е отрицателен. Това е потребно единствено на фармацевтичните компании. За хората е от полза да си набавят нужните вещества чрез разнообразна и полезна храна.

Първоначално публикувано на:02.11.2016 @ 11:51

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Ca

Калциев глюконат при кашлица. На ампули. Сироп

Що е калциев глюконат, какви лечебни ефекти има. Как да го вземаме при различни заболявания. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *