Лечение в Турция -01

Как протича лечението ако изберем да се лекуваме в Турция?

Да се лекуваш в Турция вече не е рядкост, все повече хора избират професионалистите в болниците, разположени в южната ни съседка.

Цялата процедура по лечение не е сложна, но ако не сте запознати може да ви се стори сложна и объркваща. Нека да разгледаме подробно как протича едно лечение в чужбина и ако обмисляте такова, какво можете да очаквате. От Bridgehealth ни разясниха подробности около лечението в Турция, описаха допълнително какви изследвания може да се направят на място и с каква база разполагат клиниките. Лечението в Турция е избор, който правят хиляди хора годишно, като голяма част от тях, идват и от България. Нека да видим какво научихме за него.

Ще има ли езикова бариера?

Официалният език в страната е турски, но всички доктори говорят английски. Освен това на всеки пациент му е осигурен и преводач, който да му помогне, ако има някакви допълнителни затруднения с езика.

Това на практика означава, че макар и пациентите да са в чужда болница, проблем с езиковата бариера няма. Повечето хора считат, че езикът е огромно препятствие и не смеят да обмислят възможностите за лечение в чужбина, именно заради езиковата бариера. Както стана ясно обаче, това не е реален проблем. Преводачите имат опит с медицинските термини и нищо от желанията на пациента няма да остане неразбрано или недоизказано.

Какво да очаквате в деня на приема ви

Когато пристигнете в болницата, ще е необходимо да предоставите документите, които имате – паспорт, цялата медицинска документация и документите за медицинската застраховка. Ще е необходимо пациентът или неговият настойник да разговаря с медицинска сестра, която да въведе всички данни в системата и да му обясни какви изследвания трябва да си направи. Ще обясни кое къде се намира в болницата, режима за хранене, защото някои пациенти е необходимо да гладуват преди интервенциите и останалите процедури.

Тоест първият човек, с който ще се срещнете е медицинска сестра. Ако е необходимо, тя ще уреди и среща с анестезиолог. Напълно възможно е по време на операцията да се падне друг анестезиолог, но те ще са си предали документацията един на друг, така че това не е повод за притеснение. През цялото време на престоя, ако пациентът има нужда от асистенция, такава веднага му е осигурена.

Какви са условията за настаняване

Лечение в Турция -02Това е най-добрата част – условията за настаняване са изключително добри, като всяка стая си има баня към нея. За удобството на пациентите в клиниките има интернет и естествено кабелна телевизия. Представете си един добър хотел – условията са много подобни. Дори на пациентите им се раздават гривни за ръка или глезен, чрез които да могат да влизат и излизат по-лесно. Допълнително, всеки има достъп до фризьор и козметик. Хората, които се притесняват за личните си вещи могат да използват сейфа, осигурен в стаята им. Относно пък поверителността на данните, не само на вещите, болниците в Истанбул, нямат право да разпространяват никаква част от тях. Тоест независимо за каква манипулация сте били приети в клиниката, информацията ще остане в границите на комплекса.

Сами виждате, че условията и приема са двете неща, за които изобщо не трябва да се притеснявате. Те са съобразени с това, че обстановката е непозната и до известна степен хората са под стрес, защото им предстои лечение.

Дайте мнение и Вие тук!

Какво се случва при изписване

На първо време, преди един пациент да бъде изписан, той трябва да получи разрешение за това от неговия доктор. След това всичко става по начин, подобен на напускането на хотел. Необходимо е да си вземете багажа, да уредите сметката. Възможно е да има нещо за доплащане или пък да са останали пари, които да си вземете обратно. Подписвате се и след това сте изписани.

Важно уточнение е, че ако е необходимо да продължите да приемате лекарства, то ще ви бъде изписана рецепта. Нея я вземате със себе си, заедно с останалата документация от извършената манипулация.

Стаята за цветя

“Фигурин

Нещо, което е наистина уникално, че в повечето клиники в Истанбул има стаи за цветя. Тоест, ако някой ваш близък ви прати букет, предвид това, че можете да развиете алергия към цветята, те не ви се дават до преди да бъдете изписани. Естествено, всеки пациент е уведомен за букета, но той го чака в специално отредено за това помещение. Пациентът си го получава при самото изписване.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Medicina Digitalizacia

Мястото на електронното здравеопазване в модерната българска медицина

Натрупаните проблеми през годините в българското здравеопазване и липсата на специалисти се очертава като основен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *