Топ класация на най-добрите инвитро клиники в България.
Разглеждаме ин витро методи, специалисти, клиники в България, цена 2018 г. и Турция. Справочник с описание и мнения. Къде и как се прави. В пловдив, инсеминация.

Най-добрите инвитро клиники в България 2022. Колко струва инсеминация? Форум

Топ класация на най-добрите инвитро клиники в България. Колко струва операцията инвитро и инсеминация у нас? Инвитро в София, Плевен, Пловдив, Тутракан, Турция (Истанбул) и др. Мнения за Селена, Вита, мед. център Радост, Афродита и пр.

Терминът е екстракорпорално оплождане (изкуствено, инвитро, «in vitro») вече е общоприета процедура. Буквално означава сливане на яйцеклетка и сперматозоиди в стъкло (блюдо) на Петри. То не прилича на епруветка, но се е наложило разговорното „бебе в епруветка“.

Инвитро не е моментен акт, а продължителна процедура на лечение и подготовка + проследяване след оплождането.

Ефективност при инвитро: успешният резултат (раждането на дете) най-много зависи от възрастта на жената. В таблица показваме средни статистически данни за успеваемостта:

Възраст на женатаУспеваемост в проценти
До 35 години40 %
От 35 до 37 години30 %
От 38 до 40 години20 %
От 40 до 44 години10 %
След 44 годиниМалко над 1 %

Данните са за изкуствено оплождане без спомагателни технологии, които значително повишават процента успеваемост. Най-популярните са ИКСИ и ИМСИ.

  • ИКСИ — въвеждане на сперматозоиди през обвивката на яйцеклетката. Повишава ефективността на изкуственото оплождане при мъжко безплодие.
  • ИМСИ — по-точен от ИКСИ, представлява метод за подбор на сперматозоидите. Увеличение от 6600 пъти (при ИКСИ то е 200-400 пъти), позволява да се подберат най-активните и с максимално добра морфология (размер и форма) сперматозоиди. Това съществено повишава честотата на оплождане и подобрява качеството на получените ембриони.

Класация на най-добрите инвитро клиники в България

В ИА “Медицински надзор” са регистрирани общо 42 медицински заведения, които работят в областта на репродуктивната медицина. Към момента 27 от тях са договорни партньори на Фонда за асистирана репродукция.

Успеваемост на инвитро клиниките през 2021-2022 година

Най-новите данни за успеваемост са дадени към 2019 г. и са обобщение за три години по-рано. Те са публикувани в сайта на Център за асистирана репродукция към МЗ. Информацията е систематизирана по клиники. Вижда се брой процедури, брой успешни оплождания и брой родени деца.

  • Най-висок резултат според тази статистика дава МБАЛ Надежда – 78.95%, почти двойно над най-добрите постижения;
  • Най-добрите постижения варират около 40%. Дават ги МЦ Инвитро Тракия (46.52%), Св. Иван Рилски Тутракан (47.16%) и едноименното в Шумен (44%),  Афродита (45.65%), Нова Радост (45.30%);
  • Среден – няколко клиники са в сектора от 20 до 40%. Това са Майчин дом, МЦ Кирм, Репромед Плевен, Селена Пловдив, Ню Лайф и др.

Може да разгледате всички данни в сайта на Центъра към МЗ.

Колко струва инвитро в България?

Рискуваме да дадем грешна информация, ако обобщаваме цени. Първо, клиниките са много и всяка има своя политика. Второ, услугите са в доста широк диапазон, а техният обхват влияе много върху крайната стойност.

За ориентация да разгледаме обявени пакетни цени.

  • В България: клиника Щерев дава няколко пакета. Минималният е 2795 лв, стандартният – 8990 лв, а експресният – 10 900 лв.
  • В Турция: центърът „Бахчеси“ в Истанбул дава пакетна цена от 2250 €.
“Демир

По-нататък ще цитираме цени на конкретни центрове, но те може да са неактуални към момента на прочитане на тази статия, защото динамично се изменят.

Къде правят добро инвитро в София?

В столицата функционират 25 заведения за асистирана репродукция.

САГБАЛ „Д-р Щерев”, инвитро клиника

Проф.Атанас Щерев е всепризнат и известен специалист в сферата на стерилитета с четвърт век в асистираната репродукция. В представянето си частната му клиника набляга на това в колко много направления е била първа – във внедряването на нови методи, апаратура и практики. Стига фактът, че първото бг бебе „в епруветка” е заченато с помощта на професора.

Заради тези показатели частната клиника е една от най-уважаваните.

Според ценоразписа на клиниката, цените на инвитро са от 685 лв при естествен цикъл, 1685 лв при стимулиран цикъл до 1985 лв за ИКСИ при стимулиран цикъл. Изборът на донорски сперматозоиди е с отделна цена.

Поделението на клиниката в Русе е прекратило дейността си в средата на 2016 година.

Виена ин витро МЦ

Инвитро оплождане44% успешни раждания за една година – тези данни посрещат посетителите на сайта на Център Виена. Според диаграмата успеваемостта при жените от 30 до 34 години е 66%, а при тези над 40 години – 16% (за подробности виж диаграмата).
Центърът предлага безплатни консултации и прегледи, включително изнесени в страната. В края на ноември предстои такава в Кърджали.

Цената на стимулиран ИКСИ цикъл е 3220 лв, на стимулирано инвитро – 2870 лв. При спонтанен цикъл: 1770-1990 лв според метода. Инсеминацията в центъра е на цена 430-550 лв.

Подробен ценоразпис информица за цената на консултациите, лабораторните изследвания, замразяването и съхранението на репродуктивни клетки и другите услуги, които не са включени в стойността на процедурите, посочени по-горе.

Инвитро АГ МЦ „Димитров”

Повече от 1500 здрави бебета – на това послание залага центъра на д-р Йосиф Димитров. Както и на факта, че специалистът вече 20 години сбъдва мечти. Клиниката е специализирана в цялата палитра услуги в сферата на репродуктивното здраве. Като консултант е привлечен специалист, който е създал първото инвитро бебе в Австрия.

Цените на различните видове инвитро процедури варират от 1510 до 2800 лв, като най-ниската е при спонтанен цикъл, а класическото оплождане е 2500 лв.

Център „Димитров“ разполага с криобанка и наред с другите услуги предлага замразяване на стволови клетки.

Открихме интересни отзиви на дами в ходене постоянно по мъките и търсене на резултатно и гарантирано инвитро. Цени – най-различни. Интересно е например това:

инвитро цени, медицински клиники и центрове, прочутият център Димитров
Това е отзивът за АГ център “Димитров”

MAIA от БГ-мама е обикаляла 5 години различни клиники и е имала 3 за съжаление неуспешни опита. Най-накрая одисеята ѝ е приключила в Ин витро медицински център “Димитров”, където според нея самата се е случило чудото. Това е докторът, възкликва тя по адрес на известния д-р Й. Димитров.

Инвитро МЦ „Братя Тодорови”

Гинекологичната клиника под управлението на д-р Иво Тодоров, която има сектор за инвитро. Сайтът на медицинското заведение не съдържа информация за прилаганите оплождащи процедури, не са публикувани и цени. Като цяло съдържанието му е съвсем ограничено.

Д-р Иво Тодоров е сред най-дискутираните във форумите на бъдещи и настоящи майки. На него са посветени поне три теми в bg-mamma и четири в сайта на Сдружение „Зачатие“. Прави впечатление, че всички отзиви във форума на майките са крайни – едни го славят като най-добрият професионалист, а други го обвиняват в много тежки грехове – от невнимание и допускане на грешки до фатални последствия. В тези теми обаче се дискутират качествата му на гинеколог, като инвитро процедурите не стоят на вниманието на потребителките.

Подчертано положителни са коментарите за работата му във форума на „Мама и бебе“, където двете теми – зачеване и раждане, се смесват. Инвитрото основно се коментира във форума на „Зачатие“ и там преобладават негативните оценки.

МБАЛ за женско здраве „Надежда”, МЦ „Надежда репродуктив София”

Индивидуален план за лечението на всеки пациент – това е кредото на „Надежда“. Както и намерението лекари и пациенти да намерят заедно верния път до дълго очакваното дете. Сайтът на болницата е много добре разработен, изпълнен с полезна информация, с детайлни обяснения по извършваните процедури.

Инвитро оплождане

Интересен е разделът с десетте причини, поради които двойките избират „Надежда“, като от някои от тях никак не звучат рекламно. Това, което липсва, е съществената информация за цените на услугите или поне ние не успяхме да открием ценоразпис.

Сред четиримата специалистите по репродуктивна медицина, с които разполага „Надежда“, е д-р Георги Стаменов. В момента във форума на „Зачатие“ се изписва 20-та тема, в която негови пациентки преживяват заедно променливата крива на оплождането инвитро до щастливия ( а понякога не) резултат. Темата е изпълнена с оптимизъм. Такъв изглежда и самият Стаменов, който казва, че новостите в сферата се раждат извън България, но българските лекари трябва винаги да се опитват да бъдат по-добри, да усвояват новото и да го довеждат до пациентите.

МЦ „Афродита”

Всеки има право на ново начало – мотото на „Афродита“, по-известна със съхранението на стволови клетки. Но Центърът има и отдел за инвитро с екип от четирима специалисти. Обявената цена на сайта е 2 500 лв без включени лекарства.

МЦ „Вяра”

Работи от 1999 година. Основан е от д-р Методий Генов, практикувал в чужбина преди да се заеме с репродуктивните проблеми на двойки у нас. Водещият принцип на Центъра е да привлича и ангажира изтъкнати специалисти, които прилагат най-съвременните методики в диагностиката и терапията. Акцентира се на сътрудничеството с БАН – Институт по репродуктивна имунология и Медицинската академия.

Цени на инвитро не са посочени.

СБАЛ „Свети Лазар”

С удоволствие откриваме, че „Свети Лазар“ е от малкото леч. заведения в инвитро-сектора, което предоставя данни за успеваемостта в асистираното оплождане. При това афишираните цифри навеждат на мисълта за реални данни, а не надута рекламна политика. Болницата отчита 35% успеваемост за 7-те години, в които е водена статистика. При това за успешен се счита случай, който е завършил с раждането на здраво и жизнено бебе.

От Болницата подчертават засиления си интерес към жените на възраст над 35-40 години, които се считат за неособено надеждни за инвитро зачеване. Д-р Тияна Николова споделя в едно свое изказване, че много от техните пациентки са били връщани от редица центрове заради възрастта си.

Цените за инвитро в „Свети Лазар“ са от 1600 лв (при спонтанен цикъл), 2 800 лв за стимулирано инвитро до 3 200 лв за ИКСИ при стимулиран цикъл.

СБАЛАГ „Майчин дом”

Инвитро оплождане„Предстои ми да избера клиника. Опитах се да намеря инфо за отделението в софийския Майчин дом, но освен тази тема, няма друго. Някой ще сподели ли?“

Апелът е пресен – от 7 окт 2016 година, в bg-mamma, където има позабравена тема за инвитро в Майчин дом – с една голяма въпросителна. Установихме, че дейността там е с кратка история, но дълго желана и даже извоювана. През лятото на 2013 година от болницата се радват на първите близнаци инвитро.

И така, проблемът с информацията идва оттам, че дейността се води в Трета гинекологична клиника по репродуктивно здраве.

ПСАГБАЛ „Света София”

Една от двете държавни болници у нас, които работят по програма за инвитро, докато останалата част от сектора е зает от частни клиники. Инвитро центърът е открит на специална дата – 11.11.2011. В екипа е проф. Илия Ватев, който бе удостоен с орден “Стара планина” като “баща” на българското инвитро.

Цените: 1000 лв за инвитро на спонтанен цикъл без ембриотрансфер и 1300 с трансфер, 1400 лв за ИКСИ на спонтанен цикъл без и 1700 лв с ембриотрансфер.

МЦ „РепроБиоМед”

„Достъпно инвитро“ – пакет за 3 500 лв, е водещата информация в раздела на МЦ. Според ценоразписа, само класическо инвитро е на цена 1000 лв, а ИКСИ – 2250 лв, но действителните разходи по пълната услуга, заедно с всички изследвания и медикаменти, възлиза на от 4 000 до 6 000 лв, се обяснява на сайта. По тази причина много двойки не съумявали да участват навреме, което рефлектирало върху успеваемостта. Затова клиниката е изготвила общ пакет за 3 500 лв, но има условия към пациентите, които могат да го използват. Изискванията са за възраст – до 36 години, и медицински показатели.

МЦ „София – 2000”

Центърът съветва пациентките си за един по-спокоен ритъм на последващ опит инвитро при предходен неуспешен. Набляга се на възстановяването на тялото на жената и психологическия фактор. Специалистите, на които се разчита, са лекарите Таня Янакиева и Георги Вакрилов, които се сочат като едни от пионерите в прилагането на инвитро на наша почва, а това значи опит над 20 години.

СБАЛАГРМ „София”

Това е специализирана болница, в която се набляга на редукцията на време и повишаване на успеваемостта чрез високи технологии и високи етични стандарти. Директор е известният д-р Явор Владимиров, едно от утвърдените имена в репродуктивната медицина. Обявените цени са от 410 лв за инвитро естествен цикъл до 2730 лв за ИМСИ стимулиран цикъл.

Във форума на мамите (bg-mamma) има актуална тема на пациентките на д-р Владимиров, изпълнена с много положителни отзиви и примери за трудни случаи, в които е постъпвал професионално и коректно.

Дайте мнение и Вие тук!
СБАЛГАР „Д-р Малинов”

Инвитро оплождане

Клиниката на д-р Максим Малинов е сред познатите в столицата, създадена като семеен бизнес. В представянето й се подчертава водещият стремеж да се излезе от матрицата на успехите и провалите. Амбицията е винаги да се стигне до самата граница на възможното. Здравното заведение кани световноизвестни експерти в репродуктивната медицина, организира научни форуми.

За стимулиран цикъл класическата процедура е 1300 лв, ИКСИ – 1600 лв.

Инвитро във Вита

МБАЛ „Вита” се гордее, че е първото частно мед. заведение в столицата, прераснало в първата частна многопрофилна болница в страната. Част от него е „Инвитро център“, който работи от 2011 година. Водещото послание е: всички изследвания, които са необходими, на едно място.

Според ценоразписа, класическата инвитро процедура е на цена 2 500 лв. „Вита“ предлага и консервация на ембриони и сперматозоиди.

Инвитро в Плевен. Инсеминация

В Плевен работят две заведения. Това са:

  • МЦ КИРМ ЕООД с удостоверение за действие от 2016 г. Обработва и съхранява необходимия материал, вкл. предимплантационни ембриони;
  • МЦ Репромед с удостоверение от 2010 г. МЦ „Репромед”: Център с 21-годишна история, основан върху принципа на едновременно качествена и достъпна услуга под управлението на д-р Веселин Пенков.
Инвитро в Селена – Пловдив
Инвитро оплождане болница Селена Пловдив
Болница Селена Пловдив

Инвитро-клиниката е част от комплекс СБАЛАГ „Селена”, който дава предимството за всички необходими изследвания на едно място и за кратък срок, според представянето на болницата. Оттам подчертават, че притежават най-модерните ултразвукови технологии у нас. Екипът включва 11 акушер-гинеколози, сред които известните д-р Ангел Ставрев и д-р Здравко Минев.

За работата на центъра се изписва вече 12-та тема във форума на майките, откъдето може да се почерпи актуална информация и много отзиви. Повечето мнения в тези теми са положителни.

Инвитро в Шумен

АСМП-МЦ „Свети Иван Рилски” – Шумен. Ръководи се от д-р Даниел Димов, който казва, че съдбата го е събрала с неговия приятел и колега Георги Стаменов, за да създадат царство на надеждата, където добротата отстъпва на комерсията. От Центъра заявяват упорството да работят по най-трудните случаи и да се интересуват от успеха на пациентите, а не от финансовия план.

Мед. център Радост

МЦРМ „Нова радост” („Радост”) е модерен център във Варна, чието кредо е дискретността и иновационната апаратура. До края на настоящата година извършва безплатни консултации по документи, но е необходимо предварително записване на час. Цените в клиниката са от 1000 лв за класическа процедура до 2600 лв стимулирано ИКСИ.

Инвитро в Турция, Истанбул

Провеждането на инвитро в Турция нашироко и подробно се коментира в bg mamma и форуми на Зачатие“. Последните теми съдържат много ценна информация – адреси, телефони на клиниките, имена на специалисти, дори аптеки, от които да се купуват лекарствата. Има и много детайлна и конкретна информация за цените, които варират според точната процедура.

Най-общата представа е, че в турските клиники инвитрото е на цена около 6000-8000 турски лири, които към момента се равняват на 3 500 – 4 500 лв.

В прочутите теми 16, 17 и 18 има още безценна информация за пътуване, настаняване, удобни хотели, цени, градски транспорт и всичко, което би било от полза на двойките, които пътуват за инвитро до южната ни съседка. Данните постоянно се допълват.

  • Болница Гювен: лечението е в Анкара, но болницата има представителство в София за консултиране и подготвяне на документи;
  • Болници Мемориал: гордеят се с титлата най-добър инвитро център в световен мащаб за 2015 година. Център за репродуктивна медицина има три филиала в Анкара, Истанбул и Анталия. Водещи в диагностиката и използването на най-модерна техника.
МЦ Афродита
Инвитро в Пловдив
  • Ню лайф СМЦГ. Водещата философия е грижа за здравето и в усилията да се стане родител. Центърът се афишира като първи у нас, внедрил израелско ноу-хау в асистираната репродукция. Разчита се на това, че страната е много напреднала в това направление. Управителят д-р Добринка Петрова и водещият ембриолог д-р Румен Димитров са с висока квалификация и редица обучения в чужбина. Заведението има отделен център, специализиран по мъжкия стерилитет.
  • МЦ „Бора”. 42% успеваемост след инвитро и ИКСИ и 33.3% раждания – това е равносметката за 2014 година, последните оповестени данни на медицинския център. Резултатите са постигнати на фона на сравнително висока средна възраст на пациентките от 39.2 години. Цени: 1600 лв инвитро на спонтанен цикъл и 5 500 лв ИКСИ пакетна цена.
  • МЦ „Салманида”. За центъра не се намира информация в интернет. С такава цел е открита тема в bg-mamma, но тя остава с 2-3 немотивирани мнения.
  • Д-р Асен Даскалов от ДКЦ-IV. Името му често се споменава като добър специалист, но от друга страна пациентки го бъркат с д-р Васил Даскалов, който също е акушер-гинеколог. И двамата за известно време са работили едновременно в „Селена“. В момента Асен Даскалов е част от екипа на ДКЦ-IV.
  • Център “Д-р Васил Даскалов”. Предлага вътрематочна инсеминация, която извършва в други лечебни заведения.
КИРМ – Пловдив

МЦ „КИРМ” е с филиали в Пловдив и Бургас. Публикува най-подробната статистиката на извършените в него процедури. Актуални са към 2015 година. Според тях от 257 цикли са постигнати 101 клинични бременности. Успеваемостта се пресмята на 39.3%, 36.96% са родили дечица. Абортите са 8%, а отменените цикли – 6.6%. Работи от 19 години като водещият принцип е екипен подход;

Инвитро Тутракан

МЦ „Свети Иван Рилски” – Тутракан. Докторите Любомир Бойчев и Богомил Бойчев, значителен екип и галерия с много усмихнати лица. Това е първия поглед към сайта на прочутата клиника в Тутракан. Работи от 10 години.

Инвитро опложданеПроцедурите са от 1050 до 1850 лв – базови, но според коментарите в специализираните форуми общата сума с изследванията и медикаментите набъбва до около 5 000 лв. Темата в bg-mamma е актуална и в момента в нея пишат реални пациентки.

Инвитро във Варна
АМЦСМП „Д-р Марио Давидков”

Клиника с 14-годишна история, която обслужва пациенти от Североизточна България. От 2009 има инвитро център. Кредото на екипа е прецизна диагностика и идентифициране на най-точното поведения за всеки отделен случай. Философията е акцент върху състрадание и помощ, като разчупване на кръга „правене на пари“, наложен в сектора.

АМЦСМП „Майчин дом”

Втората държавна болница у нас, която работи по програма инвитро. Процедурите са на цена от 2 300 до 2 800 лв. Залага на специалисти с много висока квалификация.

АМЦСМП „Олимед”

Инвитро опложданеЧастна клиника с 19-годишна история, основана от д-р Маргарита Монастирска. Обявени са две цени – за класическо оплождане (600 лв) и ИКСИ (1100 лв). Клиниката афишира индивидуален подход към всяка двойка. Разчита на доц. Цветан Цветков като представител на малкото наши андролози. На него се възлага да работи със силния пол, тъй като виждането е, че мъжкият стерилитет е неглижиран, докато той е причина за половината случаи на липса на зачатие.

В екипа е д-р Росица Мурад, която заедно с д-р Симеонова са най-широко коментираните варненски специалисти в майчинските форуми. И те, и самата Клиника са предизвикали крайно противоречиви коментари. Едни пациенти ги отхвърлят като комерсиални и непрецизни, докато други защитават реномето им с адекватни реакции и правилно лечение.
Цени: 1900 лв при естествен цикъл до 3 800 лв пакетна цена с всички разходи, включително лекарства.

МЦ за Асист. репродукция “Варна”

Центърът е публикувал данни за успеваемост за периода 2008-2010 година, според които всяка втора пациентка получава положителен резултат. В определени периоди успеваемостта е стигала до 60%, включително при пациентки над 38 години. В Центъра работи известният д-р Кателия Александров, който се радва на много поддръжници във форумите и само на отделни негативни оценки от пациентки. Цените са между 2 200 и 2 500 лв.

Други градове
МБАЛ Бургас, Клиника за асист. репродукция

Инвитро опложданеТова е засега единственото местно звено за асистирана репродукция в Бургас, без да се считат филиалите. Работи от 2011 година с капацитет от около 1000 двойки на година. Ръководи се от известната д-р Павлета Табакова, считана сред пионерите в сектора.

Водеща философия: инвитро се налага само при 5% от двойките, а останалите решават проблема с правилно лечение. Затова в клиниката се набляга на диагностиката.

МЦ “Ин Витро Тракия” – Стара Загора

Това е официалното име, с което е сключен контракт с ЦАР, но клиниката е по-известна като Инвитро център „Стефанов“, както е изписано и на официалната страница. Д-р Стефан Стефанов е специалист на КИРМ-Плевен, който се е отделил и е създал собствено звено в Стара Загора, увличайки и част от своите пациентки, ако се съди по коментарите във форумите. Забележителен е с това, че е първият в света медик, реализирал успешно инвитро на пациентка с отстранена с робот маточна шийка.

В момента Центърът предлага пълният цикъл услуги, включително проследяване на бременността. Цените са пакетни от 1700 до 2950 лв.

МЦ „Пулс” – Благоевград

Звено към Болница „Пулс“, единствено в района. Работи под ръководството на водещия специалист д-р Георги Николов и завеждащ гинеколог. отд. д-р Любомир Малчев.

Важно: Ако имате по-нова информация за цени през 2021 г., за това, кои са най-добрите инвитро клиники в България, ако искате да споделите мнението си за тях или пък имате личен опит с тях, молим, пишете ни във формата за коментари ТУК! Така ще помогнете на стотиците хиляди наши читатели да направят избора си по-лесно, без да допускат фатални грешки!

Нормативна база

Дейностите по асистираната репродукция са регламентирани с наредба на МЗ под № 28 от 2007 година, обнародвана в ДВ, бр.55. Тя е достъпна и в интернет. В нея се излага редът за взимане на яйцеклетки и сперматоиди, донорството, изследванията, имплантирането, индикациите и всичко, свързано най-подробно с процедурата, документацията и отчитането

Фонд „Асист. репродукция“

През 2009 година се формира фонд към МЗ, за да се подпомагат финансово двойки, които възлагат на инвитро метода създаването на поколение. Пълна информация за дейността му е поместена на официалната страница на здравното ведомство.

(линк към официалния им сайт)

Инвитро оплождане

Фондът плаща до 3 опита инвитро на двойка, всеки на стойност по 5 хиляди лева. Правоимащите са определени много прецизно. Има списък на причините за безплодие, при които се полага подпомагане, като в него не фигурират всички възможни. Спазват се контраиндикациите, описани в наредба №28, която посочихме по-горе, плюс допълнително –липсващ яйчников резерв или ФСХ над 12,5 mIU/ml (ограничен резерв).

Фондът не финансира абсолютно всички дейности по процедурата отначало докрай. Той не заплаща предварителните изследвания, редица диагностични тестове, инвитро матурация, донорство на яйцеклетки и ембриони, инсеминация и други. Заплаща основно етапите от стимулация до замразяване на ембриони, които включват:

  • медикаментите, прилагащи се за стимулиране;
  • изследванията, чрез които се контролира ходът на стимулирането;
  • ИКСИ, в която се включва пункция, оплождане и трансфер на ембрионите;
  • замразяване (съхранение) на ембриони.
Кандидатстване, документи

Фондът финансира процедури, които се извършват в клиники, с които е сключил договор за съвместна дейност. Списъкът на мед.заведения е публикуван на http://www.car-bg.org/clinics.htm. Към момента са вписани 34 на брой клиники и болници. В по-стари документи в интернет са налични и по-кратки списъци. Сключването на договори продължава, затова е потребно да се проверява актуалното състояние единствено на официалната страница на фонда, на която използваното име е Център за асист. репродукция.

За кандидатстването документите се съставят от договорно мед.заведение. За самата процедура двойката има право да се обърне към друга клиника от списъка на Фонда.

В пакета документи са включени разнообразни медицински свидетелства за стерилитета, за липсата на контраиндикации и индикации, декларация, че партньорите не са роднини по права линия и други. Готовият пакет се подава в Центъра по хигиена, стая 36 на 11 етаж. Телефони за информация 895-31-46 (48) с код за Сф 02.

Входящ номер, одобрени

Документите се приемат с входящ номер и се обработват по поредност. Към края на октомври 2016 година Фондът ще издаде разпореждане за всички номера до 31600 включително. По-късно подадените документи очакват обработка.

Одобрените биват уведомени по телефона за решението на Фонда и за датата, на която ще им бъде връчена заповедта. Заповедите се дават лично от директора на Фонда, отново в Центъра по хигиена. Отхвърлените кандидати за финансиране също биват уведомявани по телефона.

Има ли безплатно инвитро?

Имало е, по изключение, възможно е да се появи пак. Кампанията е организирана от “Инвитро България“. Повече информация за събитието, състояло се през 2015 година, ще видите тук:

Успеваемост при инвитро в България

Това е „болната“ тема. И двойките, които решават да ползват инвитро, и неправителствените организации, дори и медици от сектора желаят да разполагат с национална статистика, която освен общите за страната проценти (които имат само информативна стойност), да дава и официални и гарантирано достоверни данни за успеваемостта на десетките медицински и центрове. Така двойките ще имат реална база, върху която да направят своя избор.

За съжаление, към този момент няма подобна информационна банка, въпреки активното настояване на ниво общественост. Някои от клиниките оповестяват данни за успеваемостта си година по година, но те са с рекламна цел. Дори да не поставяме под съмнение достоверността, такава фрагментирана статистика носи малко полза, щом не може да се направи сравнение на всички участници на този пазар.

Впрочем самите центрове за инвитро също са неясни като брой. В официалния сайт на Изпълнителната агенция по трансплантация, която е регулаторен орган за асистираната репродукция, е налице информация за четири здравни заведения. На страницата на Фонд Асист. репродукция към МЗ има списък с 34 заведения, в браншовата асоциация  посочва наполовина по-малко, макар че членството не е задължително.

От няколко интервюта на водещи специалисти в сектора се разбира, че резултатите от инвитро в България са съотносими с европейските постижения. Ако на континента 6% от бебетата са плод на „епруветката“, то у нас те са 5 % или около 3000 на година. Успеваемостта е също на европейско ниво: около 30-35%. Но на кои клиники се дължи успехът, остава въпрос на догадки.

Ако и вие имате своя история, споделете я. Ако желаете да похвалите клиника или лекар, направете го. Или се оплачете. Пишете ни!

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

цезарово сечение, секцио

Секцио: това ли е по-добрият начин да родиш?

Важните неща при избор на секцио или естествено раждане. Задължителните условия, при които се прави …

20 Мнения

  1. Честно казано, за такива сериозни неща избора трябва да се обмисли наистина добре. Аз лично избирам след мнения на мои близки и познати и след посещение на определено място, за да се срещна с екипа и да видя дали ще се чувствам добре с тях.

  2. Валентина Германова

    От Пловдив съм. Трябваше да се ориентираме, да прибегнем към инвитро през миналата година 2016 и започнах да проучвам кои евентуално са най-добрите инвитро клиники в България. На каква цена работят и колко струва ин витро с донорска яйцеклетка. Препоръчаха ми клиниката в Тутракан, по-точно приятелката на един френд, която вече беше успешно и без ядове родила, тя каза, че имат приемливи цени, въпреки уравниловката, която съществува между тези центрове за инсеминация, ако мога така да кажа. И действително не беше толкова скъпо, направиха някаква врътка и забременях. Това е моят принос към нужните мнения, защото знам колко е затрудняващо за човек да избере.

  3. Мария Симеонова

    Тутракан и Бойчев – с две ръце

  4. Мариета

    Твърдението, че в сайта на Изпълнителната агенция по трансплантации има информация само за 4 репродуктивни клиники, не е вярно.

  5. Наталия М.

    Проучвах на каква цена се прави ин витро не само в България, но и колко струва в Истанбул. Колебаех се между Тутракан и Пловдив, по-специално Ню Лайф и болница Селена. Накрая с мъжа ми се спряхме на Селена и мога да кажа, че всичко мина окей, въпреки някои мнения на платени завистници очевидно, и за мен това е най-добрата инвитро клиника в България. Детето се роди, здраво е, хубаво е. Нямаше никакви инциденти и инфекции.

  6. Здравейте,аз правих IVF с донорска яйцеклетка в Украйна ,в град Киев, препоръчаха ми клиниката BioTexCom.Имам много благодарност на та клиника,защото след 4 неуспешни опита,в BioTexCom всичко се получи от първия път,и те имат голяма донорска база

    • Здравейте, какви са цените на донорски яйцеклетки в BioTexCom? Колко на брой ДЯ се предоставят?

      • По преценка на док
        Обикновено връщат 4
        Цената е различна ,зависи от случаите
        Но и там е проба-грешка,причина не се търси

  7. pravih in viyro s donorska qizekletka v med.zentar afrodita.4akam rezultata na 26.02 .18g.v na4aloto govorihme za 7000lv.dadohme 9000lv.dotuk.na horoto sme.pi6ete za tozi zentar,

  8. Красимира

    Здравейте имам една опаковка гонал останала. Незнам къде да пиша. Ако някой иска може да му я продам. Благодаря .пишете на емайла:pasifi@abv.bg

  9. Резултатите за успеваемост на някои клиники са посочени невярно. Умишлено не са посочени много неуспешни случаи, за да се повиши процента на успеваемост на някои клиники. Така тези клиники, които лъжат за високия процент успеваемост, който уж имат, си печелят клиенти. В действителност, когато отидете при тях като клиент, не си вършат качествено работата /защото нямат сметка да забременеете веднага и искат да си направите повече инвитро процедури при тях/ и ще ви мотаят без да се усетите. От друга страна по тяхна преценка може да направят някоя успешна бременност, защото все пак ще стане много подозрително, ако съвсем не си вършат работата.

  10. Мариела Борисова

    Само на МЗ за успеваемост вярвам, а не на цифрите, които публикуват клиниките. МЗ няма да им прави реклама, друг е въпросът дали им проверява подадените данни. Защото точно статистиката е най-добрата реклама – ще отида, където дават най-висок % успеваемост, но ако ме излъжат какво правим!!

  11. Стоянка Панова

    На сайта си Селена дават не под 50% успеваемост. Цени няма! Още съм на етап събиране на инфо, но почти няма твърди цени. Във Вита класическото инвитро е 2500 лв, обаче едва ли ще остане на толкова.

  12. ана стоянова

    това не е лекар пре2015 кървях той ми ми беше лекар и место да ме сстани в болницца миказа дасилегна у дома итака си загибих бизнаците

  13. Каталина

    Мед. център Радост и Нова Радост едно и също ли е? На Нова Радост гледам класическо за 1000 лв, стимулирано 2300, спонтанен цикъл на 1200 лв. В Афродита спонтанното е на 1000 лв, ICSI/PICSI е 2400 на цикъл. Това крайни цени ли са?

  14. Бивша пациентка

    Здравейте, искам само да напиша като бивша пациентка на МБАЛ Надежда че тяхната статистика е 100 % фалшива и манипулирана.Неуспешните случаи, особено когато не са финансирани по фонд изобщо не се съобщават, това е и причината да мотаят хората и да ги карат да чакат месеци наред за коментар след неуспешен трансфер – за да се обезверят и да си заминат а рейтинга на болницата да не пострада.Бих я определила с две думи – печалбарски конвейер.Щерев е на същото ниво, но една идея по-зле като специалисти.

  15. Виктория Иванова

    Здравейте, виждам че всеки се е отчаял от здравната система.За съжаление губят от ценното време на жените.Времето си минава и яйчниковият резерв си намалява.И накрая ако имате сили и средства може и да се получи.Аз предпочетох да не си губя времето направо се упътих към Турция – Бахчеджи клиника за инвитро и това е.
    Цените са почти същите но отношението и компетенцията която получих в замяна беше многооооо далеч от това което се предлага в България.
    Технологията и протоколите на лечение лекарствата и цветната снимка боже коренна разлика. Няма смисъл да стоите и да се борите там.Времето е най важното нещо което имаме не си го хабете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *