Хормоните, които ни правят дебели

Всичко зависи от навременния контрол, който се осъществява с правилно подбрана храна

Да започнем с коварните грелин и лептин.

Лептин и грелин

Лептинът сигнализира мозъка за засищане, а грелинът – за глад. За съжаление механизмът на действие на тази двойка не е изучен достатъчно.

Според най-нови изследвания тези хормони отговарят не само за физиологичния ни глад, но и за емоционалния.

Стратегия: Никой не знае защо нивото на грелина нараства при стрес, но това е факт и трябва да се съобразим с него. Когато сте напрегнати и нервни, отвличайте вниманието си от храната с други любими ваши занимания.

Хормон на растежа

Соматропинът се изработва от хипофизата и е необходим за физическото развитие на децата. След 20-ата година производството му намалява със скорост 14% на десетилетие. А този хормон играе огромна роля в липидната обмяна.

Макар че все още не са открити тези продукти чудо и тактики на поведение, които могат да контролират хормоналния ни фон, има възможност да им създадете благоприятна среда, в която да се трудят без прекъсване.Яжте пълнозърнести продукти.

Богатите на растителни фибри храни от пълнозърнести брашна, плодовете и зеленчуците, както и ненаситените мазнини се храносмилат и усвояват по-дълго. Така се предпазваме от преяждане и пълнеене.

Дайте мнение и Вие тук!

Той не просто държи мазнините в норма, но и ни помага да сме жизнени и енергични. Освен това е антагонист на инсулина. Затова недостигът му води до проблеми с килограмите.

Стратегия: Трябва да си осигурите достатъчно сън, защото тогава изработката на соматропин е най-активна и се увеличава няколко пъти.

Пикът на секрецията настъпва 90 мин. след заспиването. Да се стимулира синтезът му може и с приема на някои добавки – аминокиселините орнитин и аргинин, витамини С и от В-група в съчетание с калий, магнезий и калций.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Хапчета за гуша, Л Тироксин и др. лекарства за хипотиреоидизъм

Хапчета за гуша, Л Тироксин и др. лекарства за хипотиреоидизъм

Болестта хипотиреоидизъм и нейното лечение с хапчета за гуша, Л Тироксин и пр. лекарства. Спиране …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *