Хапчета за гуша, Л Тироксин и др. лекарства за хипотиреоидизъм
Болестта хипотиреоидизъм и нейното лечение с хапчета за гуша,

Хапчета за гуша, Л Тироксин и др. лекарства за хипотиреоидизъм

Болестта хипотиреоидизъм и нейното лечение с хапчета за гуша, Л Тироксин и пр. лекарства. Спиране на Л Тироксин

Нека да започнем директно с лечението:

Лечение със синтетични хормони (хормонална терапия)

Като изключим споменатите случаи, всяка диагноза хипотиреоидизъм изисква заместителна терапия. По този начин се неутрализират симптомите на недостатъчност на щитовидната жлеза. Какъв препарат да бъде приложен, се решава индивидуално и се избира от следните синтетични хормони:

  • Натриев левотироксин;
  • Тироксин;
  • Трийодтиронин;
  • Тиреоидин.

Дозирането е работа на лекуващия. Задължително се отчита това, че при напреднала периферна форма на болестта се вземат едновременно два препарата, аналози на хормоните Т-3 и Т-4, или комбиниран продукт.

Л Тироксин (L Thyroxin) до края на живота

Медикаментът съдържа активния компонент левотироксин – тиреоиден хормон от синтетичен тип с гарантиран ефект на естествения. Продуктът се прилага при всички възрастови групи в съответни дози. Приема се, за да компенсира дефицита на този хормон при понижени функции на щитовидната жлеза; предпазва от рецидив на гуша след оперативното й лечение; при злокачествено образувание на щитовидната жлеза след операция; като част от комплексно лечение на някои усложнения, свързани с функциите на жлезата.

1.Как действа? Как се ползва?

Смисълът на хормонално заместителната терапия и в този случай е: приеманият лекарствен продукт да поеме функциите на липсващия или недостигащ естествен компонент. След като веднъж е определена подходящата според лекуващия дневна доза, тя се приема наведнъж – сутрин, на гладно. При пациентите бебета таблетката се разтваря в 10-15 мл вода непосредствено преди приема и се дава наведнъж.

В терапиите могат да се включат рецепти от народната медицина

При щитовидна жлеза с понижени функции лечението започва с ниска начална доза от порядъка на 25-50 микрограма левотироксин натрий дневно. Тази доза подлежи на корекции според повлияването, което означава периодичен лекарски контрол. Дневният прием може да се увеличава през интервали от 2 до 4 седмици, като максималната дневна доза за възрастни е 200 микрограма. При деца се изчислява индивидуална доза от 100-150 микрограма на квадратен метър телесна повърхност. Ако се касае за дете с вродено заболяване, терапията следва да започне колкото може по-рано; предвижда се дневен прием от 10-15 микрограма на кг за първите три месеца от живота на бебето. След това се изчислява и прилага поддържаща доза според хормоналните показатели в кръвта. Ако детето е с придобит хипотиреоидизъм, лечението започва с дневна доза до 50 микрограма; както и при възрастните, тя може да се увеличава плавно до постигане на пълно заместване.

Още в текста: Хипотиреоидизъм – същност на болестното отклонение. Класификация, симптоми, диагностика. Защо боледува щитовидната жлеза, как заболяването влияе върху организма. Терапии и хранене. Възможно ли е пълно излекуване? Хипотиреоидизъм и бременност; наследява ли се отклонението

Терапията с L Thyroxin е доживотна.

2.Странични ефекти

“Фигурин

В началото на лечението е възможно да се проявят някои странични ефекти, които се дължат на предозиране или на прекалено бързо нарастване на дневната доза. те са свързани с рязкото усилване продукцията на щитовидната жлеза и могат да причинят сърцебиене и различни сърдечни смущения като тахикардия или аритмия. Освен това пациенти се оплакват от болка и стягане в гърдите, мускулна слабост, крампи, тремор и горещи вълни, безсъние, тревожност, диария и загуба на тегло, главоболие, нарушен месечен цикъл. В по-редки случаи е съобщавано за увеличено мозъчно налягане при деца, както и за повишена температура, гадене и повръщане.

При някои пациенти се наблюдават алергични реакции, изразени в зачервяване, сърбеж и обриви по кожата, както и дихателни смущения. В такива случаи приемът се спира; лекуващият преценява кога приемът може да се възобнови и в какви дози.

3.Отслабване/Напълняване

Дефицитът на хормони на щитовидната жлеза може да причини натрупване на наднормени килограми – за това вече стана дума. Приемът на L-тироксин може да постигне обратен ефект, тъй като балансирането на хормоните води до нормализация на метаболизма и ускорено освобождаване от задържани течности, токсини и шлаки. Доста хора разчитат на този момент и приемат, че препаратът е успешно средство за отслабване. Ако бъде третиран по този начин от хора, чиито функции на щитовидната жлеза са нормални, L-тироксинът може да създаде проблеми – на практика ще се получи повишено съдържание на хормона, което също е патология и вреди на здравето.

Лиотиронин

Лиотиронин, лиотиронин натрий или Т3 е синтетичен хормон, отнесен към естествения трийодтиронин. Медицинското му предназначение е да подпомага продукцията на хормони от щитовидната жлеза. Продуктът е особено ценен в бодибилдинга като помощно средство за отслабване заради способността му да ускорява метаболизма и изгарянето на мазнините. Същевременно повишава синтеза на протеини и редуцира холестерола. За да се приема като средство за редукция на мазнините/килограмите, трябва да се направи консултация с лекар – за сигурност, че щитовидната жлеза работи без проблеми. От това зависи каква ще е приеманата доза.

Лиотиронинът изисква компетентен прием, иначе може буквално да разцентрова една здрава щитовидна жлеза. Погрешната употреба често причинява опасни симптоми като задушаване и сърцебиене, аритмия, главоболие и изпотяване, гадене, психични нарушения.

Liotrix

Това е комбиниран продукт – съдържа хормоните Т4 и Т3 в пропорция 4:1. Освен при вроден хипотиреоидизъм се използва при лечението на Фашимото, гуша и рак на щитовидната жлеза. Той също е коментиран като средство за отслабване, но специалистите не препоръчват такава употреба заради допустими опасни въздействия и животозастрашаващи състояния на сърдечно-съдовата система (framar.bg).

Други

Лекуващият може да прецени, че пациентът с хипотиреоидизъм се нуждае и от други лекарствени продукти, например йодни, и да ги въведе в една комплексна терапия. Ако лекуваният страда от отоци, може да се изпишат малки дози диуретици. Депресивните състояния пък налагат прием на седативни препарати.

Клиники и специалисти

Много от заболяванията на щитовидната жлеза се лекуват; поддържащата терапия понякога трябва да се провежда през целия живот. Хипотиреоидизмът може да се контролира, при това успешно и със съдействието на самия пациент да се поддържа добро качество на живота му. В сайта на Сдружението на засегнатите от болести на щитовидната жлеза има списък на добрите български болници с клиники и отделения за лечение на тиреоидни заболявания. Сред тях са софийската болница “Акад. Иван Пенчев” с клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания и Клиника по ендокринна хирургия, специализирани секции и клиники в Александровска болница, “Света Йоанна”, университетските болници “Свети Георги” в Пловдив и “Света Марина” във Варна, болница “Токуда” в столицата и отделението по ендокринология в болницата на МВР – София..

Препоръчителна диета. Хранене

Диетата е един от принципите за лечение на болните от хипотиреоидизъм. Лечебното хранене цели да нормализира обменните процеси, да предотврати ранното развитие на атеросклероза, да възстанови доброто кръвоснабдяване на тъканите и да намали наднормените килограми. Налага се ограничаване на животинските мазнини и “бързите” въглехидрати. Основните нутриенти се разпределят по следния начин в рамките на едно денонощие:

  • Протеини – 80 г, от тях 55% растителни белтъчини;
  • Мазнини – до 80 г, от тях 35% растителни;
  • Въглехидрати до 400 г, включително захар до 50 г.

Енергетичната стойност на рациона е 2200-2400 килокалории.

Задължителни са някои правила, чието спазване поддържа общо добро здравословно състояние и съдейства за поддържащото лечение с хормонални препарати и други медикаменти. Не бива да се преяжда – храната се приема на 5-6 хранения през деня, на малки порции. Пърженото е недопустимо; топлинната обработка е варене, варене на пара или печене. Препоръчват се смлени или накълцани продукти, за да се улесни храносмилането. Солта е ограничена в рамките на 5-6 г за денонощие, препоръчително е да е йодирана. Яденето не бива да е нито много студено – нито много горещо. Свободните течности се ограничават до литър и половина, тъй като организмът при това заболяване е склонен да задържа течности и се образуват отоци.

При поставена диагноза хипотиреоидизъм е най-добре да забравите за алкохола. Етиловият спирт забавя метаболизма, а при нашия случай това е основен проблем и без пиене. Горещо са препоръчвани зеленчуците и храните с повече фибри; така храненето обогатява организма с витамини и съдейства за нормализацията на метаболизма.

Препоръчителни храни за естествено лечение

Кои са полезните храни при коментираното заболяване на щитовидната жлеза? На първо място – протеиновите, и тези с богато съдържание на йод, В-витамини, витамин С, линолова киселина. Добри са млечно-киселите продукти, които не обременяват чревния тракт. Подходящи са пълнозърнестият – вчерашен! – хляб, нетлъстите меса, морска риба, кисели млека с ниска масленост, йогурт, айран и извара, изсикнато сирене, кашкавал от краве мляко, белтъчни омлети, зърнени каши, зеленчуци – пресни, на салата, печени и варени на пара; плодове – особено киви, банани, авокадо, вишни, грозде; билков чай – шипков е най-добре, слаб зелен и черен чай, малки дози слабо кафе; зелени подправки.

Храни, които трябва да се ограничат

Специалистите препоръчват ограничаването и дори избягването на храните, които съдържат компонентите гоитрогени. Те препятстват усвояването на йод; съдържат се в крстоцветните зеленчуци – всички видове зеле, както и марули, спанак, праскови, ягоди. Топлинната обработка намалява това действие, затова посочените храни могат в неголеми количества да се хапват готвени. В ограничено количество се приемат също краве масло, хрян, майонеза, сладка, мед, макарони, ориз.

Забранени храни

В списъка на забранените храни е соята и всички продукти, които съдържат соя. Освен това продукцията от бяло брашно – питки, закуски, пасти и торти; тлъсти меса, вътрешности, хайвер, сланина, маргарин, бобови храни, гъби, гъсти мазни супи, осолени и пушени храни, гъби. Нямат място в менюто водата от крана – заради компонентите за дезинфекция, напитки като кока кола, силното кафе.

Причини за хипотиреоидизъм

Причините за появата на това болестно отклонение са най-разнообразни; това определя и начина, по който се развива коментираният хипотиреоидизъм и вида на пораженията върху отделни органи и организма като цяло. Различен тип е и лечението при диагностицирания тип заболяване на щитовидната жлеза. Може да се касае за резултат от автоимунно въздействие, за вродено състояние поради генна мутация, за резултат от облъчване, от злокачествено заболяване на щитовидната жлеза и др.

Дайте мнение и Вие тук!
Тиреоидит на Хашимото

Т.н. тиреоидит на Хашимото е една от основните форми на автоимунно поражение на щитовидната жлеза – в резултат на което се развива хипотиреоидизъм. Възпалява се паренхимната тъкан на жлезата и постепенно нейната продукция на тироидни хормони намалява. Това се отразява на общото състояние, като сред първите признаци са умора, отпадналост, депресия. Нерядко тези симптоми се свързват с преумора от различни занимания, понякога с вирусно заболяване, затова същинското отклонение се открива със закъснение.

При Хашимото болният човек, по-често жена, страда от болки в стави и мускули, необяснимо трупане на килограми, констипация, постоянна умора, дразнене в гърлото, обилно кървене при месечните цикли, депресия, подпухнало лице, проблеми с паметта. Заболяването изисква редовно спазване на описаната по-горе диета, както и прием на добавки с витамини – В, С, D и Е, комбинации с цинк, желязо, магнезий и особено важния за жлезата селен.

Лечението при болестта на Хашимото е насочено към съхраняване на останалата незасегната тъкан на жлезата. В това могат да помогнат някои хомеопатични продукти като Graphites или Calcarea fluorica, Osteocynesine. Според фитотерапевти автоимунното поражение е обратимо, ако е в съвсем начална фаза и се прилага лечение с пчелно млечице и клеева тинктура. Чрез билки, сред които блатен тъжник, глог, бял оман, комунига, исландски лишей и др. пък можело да се предизвика рестарт на имунната система и игнориране на автоимунните въздействия.

В крайна сметка сериозен и резултатен контрол върху проблема може да реализира хормонозаместващата терапия: приемът на една таблетка левотироксин наутрализира хормоналния дефицит и се отразява благотворно върху повлияваните от тиреодефицита процеси.

Лечение с радиоактивен йод при базедова болест

Използването на радиоактивен йод в диагностиката и терапията на тиреоидните заболявания е причина за проявата на нова форма на хипотиреоидизъм. Нарушението най-общо настъпва, след като функционално се изключи по-голяма от необходимото част от щитовидната жлеза. От това следва намалена секреция на тиреоидни хормони – състояние, съответно усещано като дефицитно за функционирането на организма. В някои случаи това е неизбежно следствие от основната лечебна цел – например при карцином на щитовидната жлеза. Унищожаването на неопластичната тъкан или блокирането на нейния растеж се “заплаща” с  дефицита на хормоните. Съвременната медицина обаче, както вече видяхме, е в състояние да компенсира дефицита чрез заместваща терапия.

В други случаи нарушението може да е следствие от грешки в терапията: да кажем, налице е невротичен синдром, който насочва към хипертиреоидизъм, т.е. повишена продукция на хормони от щитовидната жлеза. Прилага се доза радиоактивен йод, която действа прекалено агресивно за случая и причинява състоянието с дефицит. Но най-често хипотиреоидизъм след лечение с радиоактивен йод се получава при терапии на гуша или тиреотоксикоза. И то – не толкова заради неправилно изчислена доза, а поради нееднаквата индивидуална чувствителност на пациентите. Последната особеност на практика превръща една оптимална доза радиоактивен йод в твърде голяма за конкретния човек. За нарушението “принос” имат и някои вторични реакции в тъканта на жлезата, които са свързани с деструкцията й под въздействието на лъчите и които не могат предварително да се предвидят.

Лъчетерапия

Лъчетерапията е един от методите за лечение на злокачествени заболявания. При нея се атакуват точно определени области от тялото; когато са в съседство с разположението на щитовидната жлеза – главата, шията, може да се очаква симптоматика на хипотиреоидизъм. Такива последици според някои източници има и у една трета от пациентите с лимфом, които са лекувани по този начин. Симптомите на хипотиреоидизъм след лъчетерапия са слабо проявени, но впоследствие може да суе развие форма на хипотиреоидизъм. Затова обикновено се препоръчва контрол върху хормоните на щитовидната жлеза (limfom.info).

Операция на щитовидната жлеза

Хипотиреоидизъм може да се развие и след операция на щитовидната жлеза. При това може да се касае за отстраняване само на част от нея или за пълно – тиреоектомия. Липсата или силно пониженият обем на жлезистото тяло е логичната предпоставка за дефицит на специфичните хормони. При онкологични заболявания това е единственият сигурен начин за трайно решаване на здравословния проблем, като е възможно отстраняването на до 90% от тялото на жлезата.

Определени медикаменти

Един от случаите на вторичен хипотиреоидизъм е резултат от токсичното действие на някои лекарства. Трябва да се внимава за подобен ефект при продължително прилагане на сънотворни, седативни, наркотични препарати. Те могат да станат пусков фактор за развитие на усложнена хипотиреоза, след като доказано намаляват активността на обменните процеси. Такъв ефект има например от лекарствата, съдържащи литий.

В резултат на бременност

Възможно е една бременна жена да развие хипотиреоидизъм в даден етап и това следва внимателно да се проследява. Ако процесът се отключи в първия триместър може да се стигне до загуба на плода, спонтанен аборт. Ако нещата се развиват в по-напреднал етап на бременността, понижената функция на жлезата е в състояние да провокира преждевременно раждане. Друга последица е прееклампсията – животозастрашаващо състояние, с висок риск както за плода, така и за майката. Ако понижената функция на щитовидната жлеза не се проследи и не се приложи адекватно лечение по време на бременността, това ще има негативно отражение върху цялостното развитие на бъдещото дете.

Последиците от бременността могат да причинят хипофункция на щитовидната жлеза и след раждането, в рамките на 6 месеца (puls.bg).

Билки и др. средства при хипотиреоидизъм

Диетите и билките са приносна част от лечението на хипотиреоидизъм. Не бива да се забравя обаче, че за да има успех от него, основна роля има хормонозаместващата терапия. Необходими са периодични изследвания, за да се поддържа точно необходимата доза от хормоналния продукт. Приемът на други средства – билкови продукти, добавки и пр. е по-ефективен, ако е в началната фаза на заболяването.

Селен

Недостигът на селен в организма е една от предпоставките за влошени функции на щитовидната жлеза. По-скоро той има значение за трансформирането на неактивния хормон Т4 в активния Т3. нивото на микроелемента в организма може да се поддържа чрез балансирана диета, в която са включени морски риби и морски дарове. Ако все пак дефицитът е силно изразен и това вече е повлияло на щитовидната жлеза, лекуващият може да препоръча прием на селен под формата на хранителна добавка. Първоначално се взема доза от 200 микрограма дневно или 2х1 стандартни хапчета до постигане на оптимални нива, след което се намалява наполовина за следващите 3-4 месеца (hapche.bg).

Бразилски орех

Ядките и особено лешниците и бразилският орех имат място в диетата при хипотиреоидизъм. Бразилският орех се отличава с изключително богатото си съдържание на селен, както и на всички важни микроелементи и витамини. За здравето на щитовидната жлеза е от значение съдържанието на селен, както впрочем и за имунната система и антиоксидантната защита на организма. Освен това той участва в антиейдж процесите – т.е. забавя стареенето и подобрява храненето на клетките. За здравето на щитовидната жлеза е важен и фактът, че селенът от бразилския орех формира  селенопротеини, предпазващи деликатния паренхим от окислителни увреждания.

Необходимо е все пак да се знае, че предозирането с тази полезна храна може да има токсичен ефект. Ако заради хипотиреоидизъм е добре диетата да включва такива ядки, те не бива да са повече от 3-4 на ден.

Прием на йод

Заедно с дефицита на селен – недостигът на йод в организма е негативен фактор с последици върху щитовидната жлеза. По тази причина например се препоръчва употребата на йодирана готварска сол, но при болестни състояния това е недостатъчна мярка. Йодният дефицит отчасти се попълва с храни като морски водорасли, бобови, картофи, яйца, но пък бобовите при хипотиреоидизъм са забранени. Добър вариант са авокадото, кокосовото масло, червените боровинки и черният дроб от треска.

Руската народна медицина препоръчва в случаи като коментирания прием на йод във водка. Две капки йод в 50 мл чиста водка е решението на проблема. От сместа се приема по една супена лъжица, разтворено във вода, два пъти дневно един час преди хранене. Лечебният курс е една седмица, следват 10 дни пауза и нов лечебен модул от една седмица (framar.bg).

Други

В практиката на народната медицина като лечебни растения, полезни при хипотиреоидизъм, са сочени билката очеболец, женшеновият корен, червеното цвекло. Полезни са още кафявите водорасли, боровите иглички и шишарки, натуралният сок от сурови моркови, червено цвекло и картоф.

Лечение с борови шишарки: 15 млади шишарки се измиват и смилат; заливат се в стъклен буркан с 50 мл водка или ракия. Сместа престоява 10 дни на хладно, след което се прецежда. От получения спиртен извлек се вземат три пъти дневно по 5 капки, разтворени във вода; режимът е за три седмици (framar.bg).

Хомеопатия за лечение на хипотиреоидизъм

Използването на хомеопатични лекарства при хипотиреоидизъм е строго индивидуално и зависи от характеристиката на всеки отделен пациент. Такава терапия е възможна като допълваща, като лекарствения препарат/препарати се подбира в зависимост от причината за проблемите с щитовидната жлеза, прогресията на заболяването, възрастта на пациента и общото му здравословно състояние, хранителни навици, естество на основната терапия и пр. Най-често при такава диагноза се работи с хомеопатичните продукти калкареа карбонка, сепия официналис, ликоподиум клаватум, графитес, нукс вомика. Калкареа карбоника е сред най-често препоръчваните от лекарите хомеопатични продукти като средство за контрол върху заболяването на щитовидната жлеза (framar.bg).

Диагностика, изследвания на хормони и др.

Ето как изглеждат най-общо нормалните стойности на хормоните по възрастови групи:

ХормонНормални стойности
Общ тироксин (T4)152-292 наномола/литър при новородени до 28-ми ден; 83-172 nmol/l при бебета и деца; 57-148 nmol/l при възрастни
Общ трийодтиронин (T3)1.6-3.8 nmol/l при деца; 1.3-3.28 nmol/l при подрастващи; 1.2-3.1 nmol/l при възрастни

Хипотезата за хипотиреоидизъм може да бъде формулирана на база на клинични признаци и снета анамнеза, но категоричното й доказване и определянето на адекватно лечение изисква специфични изследвания. Такива са кръвните тестове и анализи – на тиреохормоните тироксин – Т4, трийодтиронин – Т3, както и на хипофизния хормон. При отслабена функция на щитовидната жлеза Т3 и Т4 са понижени, а хипофизният или тиреостимулиращ хормон TSH може да е с отклонения както към увеличаване, така и към намаляване. Освен това следва да бъде проверена стойността на специфичните тирео-антитела за изследване на възможни автоимунни реакции като причина за отслабени функции на щитовидната жлеза.

Други изследвания, които могат да бъдат назначени, са биохимичният анализ на кръвта, ултразвук на жлезата, сцинтиграфия и тънкоиглена биопсия. Биохимичният анализ би установил при хипофункция увеличени стойности на холестерола и проблем с липидния обмен. Задачата на ултразвуковото изследване е да получи информация за размера и структурата на жлезата. Чрез сцинтиграфия се проверява функционалната активност на жлезата, възможно наличие на възлести образувания, тъканни трансформации и пр. Биопсията е начин да се потвърди или отхвърли съмнение за онкологичен процес в щитовидната жлеза.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене на Примолут нор и мнения. Дуфастон, Оргаметрил

Примолут нор. Мнения, странични ефекти

След колко дни идва цикъл след Примолут нор? Странични ефекти след прием. Схема за пиене …

Едно мнение

  1. Маргарита

    Здравейте и благодаря за изчерпателната статия! Искам да попитам за изследване на щитовидната жлеза достатъчен ли е ехографския преглед? Аз поисках да ми изследват хормони, но лекарката ми направи само ехограф на жлезата. Намирам се в чужбина и просто се нуждая от съвет как да постъпя.
    Бяха ми открили анемия, след като опитах да бъда вегетарианка. Проведох 3-месечно лечение с таблетки желязо, след което контролния преглед след още 3 месеца показа, че вече съм добре. Известно време по-късно (наскоро) при кръвен тест по друг повод се оказа, че пак имам понижени стойности на желязото. Тамошният доктор не се притесни особено и ми каза, че при жените едва ли не това е нормално. А аз си консумирам месо, храня се добре и разнообразно, и просто се чудя каква е причината все да ми е ниско желязото. Притеснявам се да не е свързано с щитовидна жлеза, тъй като от много време насам имам и косопад, умора, депресия, а също и винаги съм имала мазна кожа, която се промени и започна да съхне, да се лющи на места, постоянно напукани пети, колкото и да ги мажа и т.н. Винаги съм била слаба, а сега много бързо качвам килограми. Имам и запечен стомах, независимо какво консумирам и колко вода пия… Това е общо взето, да не изпадам в подробности, но исках да опиша по-ясно “картинката”, за да е по-лесно за Вас да се ориентирате. Ще очаквам съвета Ви,
    Благодаря

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *