диетично хранене
диетично хранене

Диетичното хранене изисква много знания и воля

Правилното диетично хранене изисква много задълбочени знания и тренирана воля.

Това казва доц. Попова, началник на Университетската клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика при УМБАЛ ” Царица Йоанна -ИСУЛ”.

В науката, когато се говори за диета, фактически става въпрос за изграждане на хранителен режим, с който да се подпомогне лечението на хронично или остро заболяване.

В този случай винаги трябва да има намеса на лекар, който да определи точното заболяване и точните нужди на пациента.

Диетотерапията има място при всички хронични заболявания: диабет, хипертония, коронарна болест, мозъчносъдова болест, инфаркти, инсулти, прединфарктни състояния.

Те много често се придружават от наднормено тегло и затлъстяване. Това е болестта на цивилизацията, която взема все по-масови размери.

И затова, когато хората говорят за диети, на практика най-често подразбират лекуване на наднормено тегло и затлъстяване.

То наистина става и с участието на диета, но чисто диетичният подход отдавна е отречен. Защото много нискоенергийните хранителни режими показаха, че реално имат вредни последици, дисбалансираните диети – също, обяснява доцент Попова. Днес се набляга повече на промяната на стила на живот.

Прочетете още: Чудото активен въглен за прочистване и отслабване

Акцентира се на разумния нискоенергиен диетичен режим, в който обаче има балансираност.

И е в съчетание с физическа активност, която трябва да е умерена, да не води до изтощение и да не предизвиква дори задъхване.

За поддържане на теглото е достатъчно бързо ходене 5 дни в седмицата по 30 мин. Ако искаме да свалим килограми, трябва да ходим бързо поне 1 час, а ако държим на по-големи резултати – 90 мин.

Но всичко е индивидуално. И където има място, една подходяща хранителна добавка, предписана от лекар, също върши чудесна работа.

Дайте мнение и Вие тук!

Доц. Попова има богат опит. Нейната клиника е създадена като единственото по рода си университетско звено, акцентът в чиято дейност е преди всичко върху нарушенията и заболяванията, свързани с храненето и метаболизма, и върху хранителната терапия, върху ползването на различни хранителни режими и храни за лечение и превенция.

Този профил на клиниката с над 30-годишна история се е запазил и до днес.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Към нея има и консултативни кабинети, в които доц. Попова и колегите й приемат пациенти от цялата страна.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *