Когато изпитваме глад, по инстинкт търсим продукти да го утолим. От някои храни обаче засищане не се получава и след като похапнем – чувстваме се още по-гладни.
От кои храни – независимо от поетите порции – се усещаме по-гладни? Ето примерната класация на medikforum.ru :
1. Бял хляб. За приготвянето му се използва брашно от обработени зърна, от които са отнети полезните фибри. Защо се чувстваме по-гладни скоро след като сме похапнали бял хляб? При такова хранене нивото на инсулин в кръвта рязко се повишава, а паралелно с това нараства и чувството на глад. Спасението е в пълнозърнестия хляб.
2. Сокове. Те са истински дар за тялото, особено ако са прясно изцедени. Бедата е, че обикновено съдържат твърде много захар. От соковете ставаме по-гладни по същата причина, както при белия хляб: много захар и малко или почти никакви влакна, които да направят асимилацията бавен и продължителен процес. Високи инсулинови стойности в кръвта; по-добрият вариант е да правим не сокове, а смути – в този случай фибрите се съхраняват.
3. Фаст фууд. Почти всеки ингредиент в продуктите за бързо хранене е направен така, че да изядете колкото може повече. Забелязали ли сте, че след подобно хранене не само стомахът ви бързо-бързо отново се обажда, но и се чувствате по-гладни отпреди трийсетина минути?! Проблемът е в наличието на много трансмазнини в този тип храна: те започват да изгарят в чревния тракт и това затруднява производството на компоненти от типа на дофамин и серотонин, които регулират и потискат апетита.
4. Алкохол. Приемът на спиртни напитки по време на хранене може да намали до 30% стойностите на лептина в организма ни. Именно това е хормонът, създаден да контролира глада; естествено – щом е в недостиг, ще се чувстваме по-гладни.
5. Спагети от бяло брашно. Досещате се, че след такова похапване ставаме по-гладни по същата причина, както в случая с белия хляб. Нещата дори са по-сложни: спагетите ни провокират да поемаме по-голямо количество, отколкото хляб. Преяждаме, без да си даваме сметка за това – което не ни спасява почти веднага да сме по-гладни.
6. Натриев глутамат. Тази подправка често се добавя в различни храни като подобрител на вкуса и аромата. Испански учени установиха, че ако храната я съдържа, консумацията може да нарасне с 40% . Повишеният апетит в този случай не означава, че сме били по-гладни от обичайното и затова сме си позволили по-големи порции.
7. Суши. Вие само си въобразявате, че приемате здравословна храна – риба и зеленчуци. В действителност по-голяма част от съдържанието на ролцата е ориз. Когато си похапвате суши трябва да сте наясно, че все едно се тъпчете с бял хляб (вижте по-горе защо след такава храна се усещаме по-гладни).
8. Изкуствени подсладители. Добавките от рода на аспартам и захарин лъжат мозъка – карат го да очаква, че организмът ще получи сладка енергия, т.е. много калории. Понеже това не се случва – възниква характерното усещане, че сме по-гладни от всякога.
9. Детско мюсли. Обикновено правят този продукт от бяло брашно. Не се чудете, че мъниците ви след такова похапване са по-гладни: ефектът е като при белия хляб и спагетите.
10. Пица. Колкото повече ядете, толкова сте по-гладни и ви се иска още и още. Едно парче пица не ви засища не защото тестото е тънко, а защото се замесва от бяло брашно. Помислете си за добавките от рода на хидрогенизирани мазнини, топено сирене, шунка и консерванти: всичко това понижава стойностите на хормона на насищането и вие продължавате.