суперхрани
Летните суперхрани зареждат за целогодишно здраве

Топ-7 на летните суперхрани

Специалисти от Националния институт по онкология на САЩ съставиха рейтингов списък на най-полезните плодове и зеленчуци, които експертите често наричат суперхрани.

суперхрани
Летните суперхрани зареждат за целогодишно здраве

Наричат ги суперхрани заради способността им да повлияват ефективно върху здравословното състояние на организма, коментират от medikforum.ru. Експертите са убедени, че съдържащите се в тези летни дарове на природата вещества помагат успешно срещу възпалителните процеси в тялото, което се превръща в бариера, възпираща развитието на цял куп сериозни заболявания.

В американския списък на летните суперхрани влизат вишните, тиквичките, дини, грозде, пресни смокини, ягоди и сладък пипер (чушки).

* Вишните, особено тези с най-тъмен цвят, са водещи в списъка на летните суперхрани. Вишните нормализират кръвното налягане и съдействат за възстановяването на организма след физически натоварвания.

* Тиквичките са от онези суперхрани, които съдържат висок процент лутеин – антиоксидант, отговорен за доброто здраве на зрителните органи. Тиквичките пазят очите от силното влияние на слънчевата светлина, а също и от дегенеративни заболявания на очните мускули.

* Динята е един от най-могъщите източници на ликопен. Това определено прави летния плод един от най-желаните сред летните суперхрани, тъй като свойствата му на антиоксидант намаляват риска от рак на простатата и от сърдечно-съдови заболявания.

Дайте мнение и Вие тук!

* Гроздето чувствително подобрява кръвотворните процеси; този “активист” в групата на познатите суперхрани редуцира лошия холестерин в кръвта и е много важен за здравето на костите.

* Свежите смокини не са за всеки вкус, но гледайте на похапването им като лекарствен прием: чрез тези суперхрани се насърчава развитието на полезната бактериална микрофлора в дебелото черво. Това намалява проявите на дисбактериоза.

* Ягодовите плодове (ягоди, малини, къпини, боровинки) са заслужено ценени суперхрани заради силното им имуностимулиращо действие. Те поддържат остротата на зрението и функциите на главния мозък.

* Пиперът също е богат на ликопен; ролята му сред останалите суперхрани е да насърчава борбата с наднормените килограми.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

хрема

Моментално спиране на хрема. Пресичане на хрема при дете

Как се прави моментално спиране на хрема? Как да спрем хремата за 5 минути? Лесни …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *