най-добрите ортопедични стелки по поръчка.
Цена и мнения. Магазини за ортопедични стелки на Scholl (Шол), Ортотех, Плантограма в София, Пловдив, Горна Баня и др.

Най-добрите ортопедични стелки по поръчка. Мнения. 10+ идеи

Индивидуални ортопедични стелки, цена. Мнения за Feet It. Ортопедични стелки по поръчка Footbalance и Ортотех, Foot Lab. При плоскостъпие и др.

Ортопедичните стелки се поставят в обувките (както обикновените), но имат оздравителен ефект.

Те се използват за профилактика и лечение на природно статично плоскостъпие, ставна хипермобилност, разни степени на артрит, различна дължина на краката с разминаване до 0.5 мм, изменения в петата и т.н. Има ортези за стъпало (медицинският термин) с друго предназначение – хигиенни, затоплящи, дори магнитни и с нагревател.

Стелките се ползват активно в детството, когато се появяват изменения в походката, при младежите се предписват по медицински показания, но с времето стават необходими на широк кръг.

Съдържание:

Например жените след 45 години, особено с изкривени костици на стъпалото, имат потребност от ортопедични стелки до края на живота си.

Ортопедичните стелки са стотици – различават се вид, цели, материали и производители, и при тях има добри марки и евтини варианти. Но…

Кои ортопедични стелки са хубави?

Отговорът е: подходящите за конкретния ползвател. Тези, които решават проблема му, които го лекуват, облекчават и му носят комфорт при движение.

Най-добрите ортопедични стелки по поръчка
Със стелки се повдига сводът на стъпалото

Някои хора казват, че най-добри са индивидуалните изделия – стелки-уникати, произведени по конкретни параметри. И това е така, доколкото с огромна вероятност „личните“ стелки ще бъдат перфектни и ще вършат работата си по всички показатели. Но това не означава, че готов модел не прилепва „като ръкавица“. От ортопедичната стелка се очаква:

  1. да разпределя равномерно натоварването между двата крака;
  2. да подпомага стъпалото във функцията му на ресор и балансиращ механизъм;
  3. да обезпечава правилното положение на стъпалото в обувката;
  4. да нормализира кръвообращението в стъпалото и да предотвратява застой.

Каква вреда носят зле подбраните стелки?

индивидуални ортопедични стелки, цена
И готовите стелки се избират по индивидуални показатели

Има опасност състоянието да прогресира и да се даде път за поява на „дремещи“ до момента изменения.

Стелките не се „самоизписват“ и не се определят на око, а се консултират с терапевт. Основната грешка, която се допуска, е в избора на размер и вид. Така наречените профилактични стелки примерно не работят в напреднал стадий на дегенерация. Както при всяка друга патология, и тук най-същественото е да се подбере правилният начин на лечение.

Критерии за избор
“Демир

Първата грижа е да се постави диагноза. Без да бъде определен точният проблем и неговите параметри, изборът на стелки е безпредметен. Ортопедът ще даде съвет какви средства ще свършат работа – готови (фабрични) или индивидуални по конкретни показатели.

индивидуални стелки при плоскостъпиеВидове стелки

Стелките са фабрични и проектирани индивидуално. Конструктивните елементи на готовите стелки са изработени по зададени размери. Техните величини и разположение е невъзможно да се променят или ако е предвидена възможност за корекция, то тя е минимална.

Това е основното отличие на фабричните от индивидуалните стелки, при които всичко се приспособява към конкретните нужди на клиента. В последно време се появиха и трети вид ортези – „индивидуализирани“, които се поддават на неголеми, но изключително полезни корекции. Изборът на готови или индивидуални стелки се прави по показания.

Показания за фабрични стелки

Фабричните ортопедични стелки се използват при следните показания:

ортопедични стелки по поръчка, цена
Стелката подравнява линията на крака спрямо гръбначния стълб
  1. Болка в стъпалата вследствие на вродена или придобита деформация на долните крайници като:
  • различни видове плоскостъпие;
  • висок свод;
  • О-образно изкривяване на стъпалото;
  • криво стъпало (конско-варусно);
  • вродено криво стъпало (обърнато навътре);
  • различна дължина на долните крайници и други.
  1. Умора в краката и усещане за „спадане“ на свода при продължително време, прекарано на крак. Често се среща при професии, които се упражняват в стоящо положение – лекари, учители, продавачи, сервитьори и други.
  2. Спадане на свода на ходилото по време на бременност, ако стандартните стелки са неудобни. Определени хормони във времето преди раждането водят до повишена еластичност на сухожилията и връзките и до отпускане на сводовете.
  3. Неудобна фабрична стелка в обувките.

ВАЖНО! Списък на показанията за избор на индивидуални стелки няма! Той е почти същият като посочения за фабричните ортези. И това е логично. Просто индивидуалните стелки са нужни, когато готовите са се оказали неефективни или по мнение на лекаря проблемът изисква по-голяма прецизност.

В известен смисъл индивидуалните стелки са следващ етап, по-високо ниво в терапията. Разбира се, не пречи директно да се премине към използване на индивидуални изделия, но опитът показва, че много проблеми се решават ефективно с добре подбрани „готови“ стелки.

Още в текста: Как да изберем най-добрите ортопедични стелки по поръчка. Къде се правят индивидуални стелки при плоскостъпие? Цена и мнения. Магазини на Scholl (Шол), Ортотех, Плантограма в София, Пловдив, Горна Баня и др. Медицински ортопедични стелки за обувки.

Как да определим дали стелката е ефективна?

Всеки, който носи ортопедични стелки, е способен веднага да отговори дали неговите са достатъчно ефективни. Критерият е един – симптомите се облекчават, дискомфортните прояви намаляват и дори изчезват.

И така, да обобщим как се подбират стелки:
Ортопедични стелки, footbalance стелки мнения, Feet IT
Обувките и стелките се съобразяват едни с други, за да остане комфортно място за крака
  1. Поставяне на диагноза;
  2. Избор на фабрични стелки от вид, подходящ за конкретните оплаквания (по съвета на ортопед);
  3. Оценка на ефективността;
  4. Поръчка на индивидуални стелки (в случай на неуспех с готовите) или корекция на избрания фабричен вид.

Защо фабричните стелки стоят на по-предна позиция в избора, след като те са „конфекция“, а индивидуалните ще отговорят на специфичните потребности на потребителя? Причината е, че готовите изделия имат известни преимущества пред изработените по поръчка.

Преимущества на фабричните стелки
  1. Готовите стелки обикновено (макар и не винаги) са по-високо технологични, тоест те са по-съвършени отколкото индивидуалните. Те имат добро износоустойчиво покритие. Самото покритие подлежи на подбор взависимост от условията, в които ще се използва, и това няма да струва цяло състояние. Например нововъведеният материал Ultralon се адаптира по форма към стъпалото. За подобряване на експлоатационните му свойства не са нужни сложни прибори. Стелките просто се слагат в обувките. След кратко време благодарение на ефекта на така нареченото студено формоване те сами се нагаждат към конкретното стъпало.
  2. Главното преимущество е невисоката цена.
Какви стелки са необходими точно на вас?
Стелките се делят на две групи:
ортопедични стелки мнения за Ортотех
Ортопедична подложка за нисък надлъжен свод
  1. Стелки с пластична конструкция, която държи зададената форма. Те са подходящи за спокойно и равномерно ходене и за хора, които прекарват часове на крак. Тънки са и подхождат на всекидневни обувки.
    Ако клиентът се оплаква от болка в ходилата, тогава е по-добре да избере меки стелки. Те са по-комфортни, въпреки че са малко по-дебели;
  2. Стелки без конструкция. Те са подходящи за спортни обувки. Ако мястото в маратонките е ограничено, вземете еднослойни. В случай че има достатъчно място – предпочетете двуслойни. Някои варианти двуслойни стелки са особено добри при ревматоиден артрит и диабет, защото разпределят налягането по ходилото и облекчават болезнените костици от прекалено натоварване.
Още важни подробности при избора на стелки:
  1. Стелките се купуват единствено в съответствие с назначението на лекар. Това винаги ще подобри качеството на избора.
  2. Стелката е приспособление за обувки и винаги се избира в съответствие на типа и формата на обувките, с които ще се носи. Не обратното! Не е нужно да се опитвате да вкарата дебели стелки в елегантна остра обувка на висок ток. Подобна обувка с дебела стелка би станала прекалено тясна и тогава ефектът ще е обратен.
  3. Стелката винаги се подбира в съответствие с условията, при които ще се използва. За спорт са нужни едни стелки, за продължително време на крак – други, а трети са за ежедневен средно натоварен график с изминаване на къси разстояния пеш.

Условно ортопедичните стелки се делят на три големи категории – профилактични, обезболяващи и такива със специални свойства.

Как да изберем индивидуални стелки?

Мнения за най добрите ортопедични стелки по поръчкаПо-правилно е да се каже индивидуално изготвени стелки. Те отчитат оплакванията на конкретния клиент, строежа на ходилата му, както и формата и типа на обувката, с която ще бъдат носени. Ако се направи аналогия с лекарствата, то индивидуалната стелка е като индивидуално лекарство, в което всяка съставка е прецизирана по количество спрямо болестта на дадения пациент. Така и стелката е персонална „смес“ от разни материали, която най-ефективно избавя човека от проблемите му. Механизмът на действие на такива стелки е ясен и прогнозируем.

В световен мащаб стелки се произвеждат по няколко технологии:
  • Extempo – подходящи за профилактика при продължително стоене и нормално ежедневно натоварване, умерено ходене пеш при пациенти със средни изменения в ходилата. Подхождат на стандартни обувки. Ако е необходимо да изготвите 2-3 чифта за различни обувки наведнъж, този вариант е най-бърз спрямо останалите.
  • Sursil – подходящи за профилактика при продължително стоене на крака и ходене при пациенти с умерени изменения в ходилата. Подхождат на широки просторни обувки. Изработват се сравнително бързо.
  • CAD/CAM без корпус с покритие – подходящи за деформации на ходилата с всякаква сложност, за ревматоиден артрит, диабет (непременно след преглед при специалист).

Идеални за професионален спорт, фитнес, при умора в краката при бягане и ходене на дълги разстояния. Подхождат на спортни, комфортни и ортопедични обувки. Параметрите на пациента се съхраняват в компютър и при поръчка на допълнителен чифт стелки не е нужно да се взима повторно отпечатък.

  • CAD/CAM с корпус – подходящи за деформации от всякаква степен. Особено добри при висок свод на ходилото. Идеални за работа „на крака“ . Прекрасно подхождат за тежките видове спорт с големи натоварвания. Проектирани за просторни обувки.

Индивидуалните стелки се изработват за конкретни обувки или за конкретен тип обувки. Не е възможно човек да „изкара“ с един чифт, който да прехвърля в обувките, които носи в момента. Маратонките и ниските ежедневни обувки искат един вид стелки, а високите с токчета – друг.

И второ, стелката винаги съответства на условията, в които ще се изполва. Изделията за спорт, за продължително стоене на крака и за умерена ежедневна активност се различават. Не е правилно да се опитвате да използвате само един чифт за всичко и навсякъде.

Откъде се взимат

Фабричните стелки се предлагат в аптеки, ортопедични и санитарни магазини. Фирмите, които изработват индивидуални, имат приемни, в които свалят конкретните размери и показатели. В последно време стелки се продават и по интернет в специализирани сайтовеОртопедични стелки

Видове стелки според предназначението им:
  • при спадане на надлъжен свод;
  • при спадане на напречен свод;
  • при спадане на двата вида сводове;
  • при болки в петата;
  • за увеличаване на ръста;
  • хигиенни срещу изпотяване, миризма и гъбички;
  • термоизолиращи и затоплящи стелки срещу студени крака.

Видове стелки според използвания материал

Силиконови

В последните години все по-често се рекламират силиконови стелки за обувки, чиято цена превишава стойността на аналогичните изделия от традиционни материали. Силиконът е рядко добър материал, който съчетава красота, надеждност, практичност и много ниска алергенност. Той намира приложение и при стелките заради това, че е приятен на докосване, мек и същевременно як.

Ортопедични стелкиСиликоновите стелки се използват в помощ на крака, които изпитват някакви болки или неудобство при ходене. С тази цел и за разлика от абсолютно плоските им събрати от традиционни материали, те се изготвят с някаква дебелина и уплътняване на определени места. Това позволява да се преразпредели натоварването върху ходилата и по този начин да се облекчат болезнените зони.

Например при плоскостъпие стелката в зоната на свода се прави по-плътна и висока. По този начин се разтоварват пръстите и петата и налягането върху тях спада. Ако клиентът има мазоли, силиконовите стелки също са добър вариант, защото свалят напрежението от удебеленото място. Друго предимство на силикона е, че е приложим в летни и официални отворени обувки, надеждно се закрепят в изделия на висок ток и са незабележими при ходене. Друго тяхно достойнство е порьозната структура, която отлично абсорбира потта, заради което се препоръчва на хора, с повишено потене на краката.

Силиконът се ползва при лечебни ортопедични стелки, но те са препоръчителни при умерено прогресирали изменения. Осигуряват повече мекота и следователно – умерено коригират напречния и надлъжните сводове.

Стелките от силикон са подходящи и за абсолютно здрави хора, които търсят комфорт при ходене и желаят да профилактират евентуални бъдещи изменения в резултат на пренатоварване и пренапрягане на краката. Те са меки и еластични, с което създават много приятно чувство. Предотвратяват появата на мазоли, особено ако са обути неудобни стягащи крака обувки. Компенсират донякъде носенето на евтини обувки със зле проектирана основа.

Ортопедични стелки
Стелка компенсира разлика в дължината на краката до 0.5 см

Минус на силиконовите стелки е високата цена, но според почитателите на тези изделия, тази цена се връща с лихва от часовете, прекарани в удобна обувка, и предотвратените неприятности.

За пети

Силиконът се прилага при ¾ стелки и изделия за пети, насочени към облекчаване на зоната от стъпалото, която поема най-голям дял от тежестта на тялото. Такива подложки са с леко повдигнат свод, което осигурява преразпределение на тежестта. Те са чудесни за бързо изморяващи се крака и умерена степен на болка, предотвратяват изменения по костиците и удебелявания. Плюс е стимулирането на кръвообращението и ефект върху крака, които имат склонност към подуване и хематоми.

Стелки с мемори пяна

Ортопедични стелкиМемори пяната заемат и запаметява формата на стъпалото. По този начин донякъде се индивидуализира вида на иначе фабричното изделие. Пример за такъв вид са стелките Memory Insoles. Те облекчават натоварването на стъпалата, действат срещу отоци и образуване на мазоли. Релаксират ставите, омекотяват стъпването върху петата, която е най-обременена. Продуктът стабилизира ходенето и намалява умората. Предимството на мемори пяната е, че повтаря формата на крака. Обработени са срещу гъбички. Цена от 4.00 до 12.00 лв.

С гел

Материалът е вариант на силикона, който осигурява по-голяма еластичност и нежност към стъпалото. Почти всички големи производители имат такива модели. Сред открояващите са:

Ортотех релакс гел

Под това име се правят силиконови стелки, покрити върху синтетичния слой с втори от текстил, който пропуска въздуха и осигурява дишане на кожата. В областта на напречния свод и на петата са оформени зони с повишена абсорбна способност, наречени шок-абсорбиращи. Подходящи за всякакъв вид обувки. Цена 27.40 лв.

Уокмакс гел

Линията за спортни обувки и маратонки Walkmaxx има и гел-стелки, подходящи именно за този тип изделия. Те са с иновативна гъвкавост, донякъде адаптираща се по ходилото. Подложката от гел се разширява значително – до 1,5 см. Рекламират ги като средство против изпотяване при натоварване. Цена 24.90 лв.

Коркови стелки

Коркът като естествен материал има уникални свойства. Той е много приятен на допир с бос крак, осигурява циркулация на въздуха, чудесно изолира и поглъща вибрации. От корк са изработени някои много приятни модели стелки.

Comfort A

Серия ортопедични стелки на български производител, изцяло базирани на корк и каучук (естествени материали) с микропореста структура и меки на допир. Отличават се по високата си степен на гъвкавост и еластичност. За дългосрочна употреба, здрави и износоустойчиви. Перат се на висока температура (до 90 градуса).

Ортопедични стелки
Строеж на коркова стелка на Comfort A

Модел Optimal от 18.00 лв са насочени срещу деформации на стъпалата, специално разработени за комбинирано спадане и на двата вида сводове, подходящи при травми и счупвания, при болки в различни части, включително в петите.

Модел Activ от 25.00 лв са по-меки и еластични за преразпределяне на напрежението от натоварените зони на ходилото. Освен за плоскостъпие, са показани за активни хора, които прекомерно натоварват краката си – при спорт, работа на крак, туризъм, напреднала бременност. Специфични случаи, при които помагат – след обездвижване, при затлъстяване, което натоварва костно-ставните връзки.

Серията съдържа още коркова подложка за корекция на по-къс крак (15.00 лв), шок-абсорбер за облекчаване на петите (10.00 лв) и супинатори за деца (18.00 лв). Детската супинираща стелка коригира центъра на тежестта и балансира стъпалото в правилното му положение.

Антибакт Лукс

Интересна разновидност, която съчетава корка с вложка, съдържаща активни билкови съставки. Серията е Хербал степс, насочена към поемане на потта и влагата в обувките като способ да се ликвидират причините за неприятна миризма и възникване на гъбична инфекция. Билковите съставки имат антисептично действие. Те са проектирани с постепенно освобождаване, което прави стелките активни за по-дълго време – обичайно в рамките на един сезон. Изделията се състоят от три слоя – памук, корк и абсорбиращ пълнител с билковите активни вещества. Цена 6.00 лв.

Друг често използван материал при ортезите е полиуретанът.

Марки и цени

Моделите, материалите и предназначението на ортопедичните стелки в комбинация води до наличието на буквално стотици възможности на пазара. Някои наблягат на качеството, други търсят по-изгодна за потребителя стойност. Цената се различава в пъти между модерните технологични и най-простите модели.

Съществуват и „ментета“, които всъщност са стелки с претенции за ортопедични, но без такива качества. Да прегледаме основните видове по предназначение.

Лечебни за плоскостъпие (дюстабан)

Нормално контактът на стъпалото със земята/ обувката се извършва в три точки – на петата, която поема най-големия дял, и върху ставите на палеца и кутрето. Тази форма се осигурява от два надлъжни и един напречен свод с прецизно съотношение помежду им. Когато сводовете са по-слабо извити, е налице така нареченото спадане или „плоско“ стъпало.

Ортопедични стелкиПри нормални обстоятелства то не създава големи главоболия, но в случай на дълго ходене и продължително стоене на крака умората настъпва бързо. Някои хора, които водят щадящ начин на живот, минават и без ортопедични стелки. Но ортопедите алармират, че движението в неестествено за цялата опорно-двигателна система положение, води до сериозни и необратими изменения.

Когато краката не вършат работата си да разпределят тежестта, част от нея се поема от гръбнака и кръста. Така некоригирано плоскостъпие е способно да доведе до болки и до изкривявания, ставни проблеми, включително хернии. Има и по-ранни белези, които сигнализират за некоректно натоварване – това е изкривяване на пръстите, поява на удебеления, „измятане“ на стъпалото в неестествено положение (навътре).

Минимален процент от случаите на pes planus са по рождение и следствие от болести и травми. Но в огромната си част хората получават плоско стъпало заради неправомерно натоварване на най-ниската част от тялото с тежест, която ставите и мускулите не са в състояние да понесат. Най-честите причини са:Ортопедични стелки

  • прекарване на продължително време на крака. Натоварването се поражда при изпълнение на служебни задължения, затова продължава с години и е част от „нормалния“ за човека начин на живот;
  • системно носене на некачествени, неподходящи, твърде затормозяващи крака обувки. Тук се числи и предпочитанието към високи токове, които изнасят центъра на тежестта от петата към пръстите;
  • наднормено тегло.

Както се вижда, причините са такива, че липсата на мерки за коригиране на походката и разпределението на тежестта само задълбочават проблема с годините. При дюстабан се прилагат два вида стелки – профилактични и лечебни.

Първият е подходящ за натоварващи краката професии. Хората, които прекарват приблизително ½ от работния си ден в изправено положение, биха могли да прогнозират настъпването на изменения в стъпалото в бъдеще време и да облекчат краката си с профилактични стелки. Вторият вид имат лечебно въздействие върху мускулно-ставните връзки.

Колко е прогресирало изменението

Симптоми на настъпващо плоскостъпие са:

  • умора и болка в краката, настъпващи след относително кратки и леки натоварвания (този показател се задълбочава с времето);
  • разширяване на предната част на ходилото в зоната на пръстите, което се вижда с просто око и понякога изисква купуване на по-широки обувки или на такива с по-голям от точния размер;
  • промяна в походката с цел осигуряване на по-добра стабилност и опора, загуба на елегантността на движение;
  • износване на подметките и „изяждане“ на токчетата от вътр.страна.
Ортопедични стелки
Вземане на отпечатък за индивидуални стелки

По-точен начин да се оцени настъпил спад в сводовете е да се направи отпечатък на стъпалото върху лист хартия (намажете го примерно с олио). При здраво стъпало отпечатъкът в средата заема до една трета от общата ширина. Най-точната диагноза я поставя естествено ортопед.

Профилактични стелки за плоскостъпие се предлагат от почти всички производители. Понякога те са означени като лечебни, но в описанието е посочено, че са подходящи и за профилактика. Подобни стелки имат подкрепяща функция. Основното е човекът да си изработи навик да избягва излишното стоене с обувки и в изправено положение, да ходи бос при всеки удобен случай и да се грижи за разпускане на мускулите на краката (чрез процедури, масажи, гимнастика).

Лечебните стелки се прилагат при прогресирало плоскостъпие. И в този случай те са подпомагащо средство, защото pes planus не се изцелява по този начин. На стелките се възлага да осигурят постоянно облекчаване на тежестта и напрежението, падащи върху ходилата, а при неефективната им работа – към кръста и гръбнака. Неподходящо подбраните изделия ще познаете по засилващите се умора и болка, вместо очакваното облекчаване.

Лечебни стелки на Scholl (Доктор Шол)

Предназначени са за спад в сводовете на ходилото. Подходящи за ежедневно използване от хора, които прекарват много часове на крак. Афишират се като едни от най-добрите модели на Scholl. Покритието им е от естествена – агнешка кожа, а основата – от полипропилен (пластмаса).Ортопедични стелки

Анатомичната форма предоставя опора на трите свода и поема част от тежестта, за да се отпуснат мускулите, връзките и сухожилията. Повдига и напречния, и надлъжните сводове.

Показания:
  • при всички степени на спад на сводовете;
  • при болки в разположените по вертикала стави – колянна, тазобедрена, кръст.

Стелките не заемат цялата обувка, а достигат до напречния свод, затова понякога ги означават като „олекотени“ и подходящи за сандали и плитки обувки. Производителят препоръчва постепенна адаптация като всеки ден времето, прекарани с тях, се увеличава. Произвеждат се в номера от 34 до 45, цената при различни търговци варира от 19.60 до 24.50 лв.

Прочутата немска марка има още три варианта на стелки – за всеки ден, за спорт и за работа, изработени по технологията GelAktiv. Гелът е положен на два слоя – мек и по-твърд. Мекият осигурява еластично поемане на вибрациите, които се пораждат при ходене, а по-твърдият е опора на свода и петата. И трите варианта са на цена от 27.30 лв за чифт, моментни промоции на 17.90-18.00 лв.

Everyday (снимка 2) – профилактично изделие за хора, които работят прави. Разпределя и намалява натиска върху контактните точки. Трайността им е около 6 месеца. Някои търговци предлагат пробен период от 30 дни и опция за връщане при неудовлетворение на клиента.

Sport – проектирани за по-големи натоварвания при активен спорт и тичане за здраве чрез подсилване в областта на сводовете. Пригодени за поставяне в спортни обувки.

Work – проектирани за продължителни натоварвания при упражняване на професии в изправено положение. Пригодени за стъпване върху твърд под. Покритието от текстил осигурява дишане и проветрение на краката предвид многочасовото носене на обувки.

Стелки от естествен латекс с въздушна възглавница

Ортопедични стелки

Моделите с допълнителна възд.възглавница повишават комфорта и осигуряват проветряване. Това ги прави удобни за целодневно носене. С тази идея те са покрити с текстил, напоен с вещества за дезинфекция и ароматизиране. Основната е от вълнообразна латексова пяна, проектирана да поема вибрациите.

Air pillo comfort  са показани за често настъпващи умора и болки в ходилата, както и за патологични изменения в Ортопедични стелкипетите и артрит. Формата и размерът им ги правят приложими към всякакви модели обувки. Цена 5.30 лв за чифт.

Party feet  – серия продукти, насочени към неутрализиране на неудобствата при носенето на обувки с много високи токове. Включва стелка (16.00 лв) с възд.възглавница, силиконови възглавнички за пети (9.00 лв) и за стъпала (11.60 лв), които омекотяват двете опорни зони от ходилото, пластир за пети (8.50 лв) и каишки (7.70 лв), които предпазват изхлузването на крака и протриването на определени зони от него. Всички продукти от тази серия се отличават с дискретност и са на практика невидими. Насочени са към предотвратяване на приплъзването във високите обувки и на практика правят крака по-стабилен.

Анатомични стелки Биорелакс

Стелките Биорелакс се продават в едноименния кабинет за възстановяване на рефлексотерапевт Жоро (Георги) Йоргов. Той практикува на бул.“Христо Ботев“№49 в столицата. Когато в публикации в интернет срещнете да се цитира този адрес, имайте предвид, че там не се продават стелки по принцип, а именно тази марка.

От описанието в сайта на Йоргов става ясно, че те са предназначени целенасочено за плоскостъпие. Те регулират походката, стабилизират свода, предпазват от изкълчване, релаксират краката. Стелките са удобни при носене на високи токчета, за спорт и туризъм, по време на бременност. Цената им е 25 лв.

Дайте мнение и Вие тук!
Лечебни за спаднал напречен свод

Ортопедични стелкиНапречният свод играе ролята на еластичен ресор в края на всяка стъпка, когато петата се е повдигнала и напълно се е отделила от земята. Той има изключително съществена роля, когато се ходи на бос крак.

Мускули с двустранно действие съхраняват сводестата форма на стъпалото, което пружинира и обезпечава еластичност на походката. Нормалното ходило има способността да променя твърдостта си в процеса на ходене. В началото на стъпката то е еластично, а накрая, точно преди оттласкването от опората, придобива необходимата за това твърдост, за да подейства като опорна точка.

Плоското стъпало е неспособно да образува стабилен свод, което затруднява оттласкването от опората и пренатоварва мускулния апарат. Високият свод пък – обратно, има неизменно твърд свод, със снижена еластичност, което води до пренатоварване на костите и ставните връзки. Колкото е по-висок сводът, толкова по-твърдо е стъпалото, толкова по-мощно е оттласкването в края на крачката. В спорта и балета това има голямо значение. Най-явно е при балерините, които придобиват максимално извито стъпало за сила при подскоците.

Способността на стъпалото да се изменя предопределя склонността към различни видове статични деформации. Стъпалата с нисък свод придобиват надлъжно плоскостъпие, а тези с висок свод – напречно плоскостъпие с дистрофични изменения на някои кости.

За приповдигане на напречен свод
На Salamander (Саламандър)Ортопедични стелки

Ортопедични стелки от латекс с покритие от ест.кожа, предназначени за патологични изменения на напречния свод. Показания: болки в ставите, разположени нагоре от стъпалото – коляно, тазобедрена и кръст.

Вградена възглавничка осигурява опора на напречния свод и по този способ противодейства на факторите за болка. Стелките имат лечебен ефект, тъй като отпускат мускулите и сухожилията.

Проектирани са в ¾ размер, като обхващат зоната от петата до напречния свод без пръстите. Това позволява стелката да се поставя във всякакъв вид обувки, включително отворени и елегантни. Моделът Galant е с цена 14.00 лв.

На BerkemannОртопедични стелки

Полустелки от латексова пяна с покритие от ест.кожа, проектирани да осигуряват опора на напречния свод и да отнемат от тежестта, която пада върху предната зона на ходилото. Възглавничката, която подкрепя падналия свод, е с форма на капка, максимално омекотена със специален слой. Естествената кожа на повърхността позволява на стъпалото да диша.
Показания за използване: като при стелки Salamander.

Разлика със Salamander: докато първият вид, който разгледахме, покрива стъпалото от петата до напречния свод, то стелките на Berkemann са проектирани за другата „половина“ – от пръстите до напречния свод. Това ги прави неподходящи за отворени летни обувки. Цена 18.90 лв.

На Tacco
  • Tacco Golf – полустелки за издигане на напречен свод чрез възглавничка. Изработени от латексова пяна и покритие от ест. кожа. Като стелките Berkemann се прикрепят в предната зона на стъпалото – от пръстите до свода, което ги ограничава единствено за затворени обувки. Цена 10.90 лв.
  • Tacco Dur – 3/4 вариант за повдигане на свода с вградена възглавничка, подобрен модел за облекчаване на болки в ставите. Като Salamander се поставят в задната половина на обувките, с което стават удобни за всякакви модели, включително отворени и на висок ток. Цена 16.90 лв.
  • Tacco Fit – друг продукт на фирмата за облекчаване на напречния свод. Това са „капачки“ или подложки с форма на капка, които се поставят под свода, за да го поддържат. Създават облекчение в предната зона на стъпалото.

Изработени от телешка кожа върху мек латекс. Това е минимализиран модел, който помага при много отворени официални обувки, но всъщност при него няма ограничение за модела на обувките, в които ще бъде поставен. Цена 7.90 лв.

За увеличаване на ръста

Ортопедични стелкиСтелките за увеличаване на ръста се делят на два типа: за под пета и за цяло ходило. Целите стелки са малко по-удобни, защото са по-надеждно закрепени и няма безпокойство, че стелката ще се отлепи и ще „тръгне“ напред. Минусите на целите е, че е потребно да се премахне изцяло фабричната стелка на обувките. Новата стелка се взема по размера на дадения чифт и трудно се пригажда към друг чифт обувки.

Стелките за под пета не изискват премахване на фабричното покритие на обувката, а се закрепят върху него. Такива стелки заемат по-малко пространство в обувката.

Материалите, от които се правят изделия за увеличаване на ръста са силикон и пенополиуретан. Силиконът не се свива и смачква и ако стелките са силиконови, през целия срок на употреба те дават едно и също увеличение. Полиуретанът е по-мек и се поддава на слягане под тежестта на тялото, упражнявана през времето на употреба. Той може да се слегне и с 5 мм, което означава в края на носенето да се стигне до значително намаление на ефекта.

Стелките за увеличаване на ръста имат различна ефективност:
  • за увеличаване с 2.5 см (под пета). Обичайно се избира пенополиуретан, очаквано слягане – 5 мм. Оформят се с ножица по конкретния чифт обувки, след което трудно се нагласят в друг чифт. Стелката може да се подреже по дължина, а също и по дебелина, ако 2.5 см увеличение е повече от желаното. Намаляване на дебелината става с макетен нож.
    Такива стелки са подходящи за спортни и ниски ежедневни обувки, затворени откъм петата. Подходящи за поставяне под основната стелка (снимка 5).
  • за увеличаване с 3 см (на цяло ходило). Когато материалът е пенополиуретан, стелката се слага вместо основна и като втора, ако го позволява размерът и формата на конкретната обувка. Подрязва се с ножици по дължина. Може да се намали и на дебелина, но е излишно при наличие на модели с дебелина от 2.5 см.Ортопедични стелки

Стелки за 3-сантиметрово увеличаване на ръста се правят и от силикон. Те не поддават при носене и докрая запазват дебелината си.

  • Стелки за под пета – състоят се от 5 слоя, които се отстраняват с лекота. По този способ се намира точната желана височина (снимка 6).

Силиконовите стелки са еластични, с масажиращ ефект, лесно коригиращи се, лесни за поддръжка, поставят се под и над фабричната стелка на обувката и облекчават петата.

  • увеличаване с 5 см (за цяло ходило) – предпочитан материал пенополиуретан, но заради дебелината си не поддават на смачкване. Поставят се вместо фабрична стелка. Те имат ефект на амортисьори, а покритието от тъкан дава възможност за дишане на краката. Предпочитанието е да се поставят във високи обувки, които покриват и глезена – боти, ботуши. При плитки обувки има риск да се виждат.
Силиконови B-tall за увеличаване до 5 см

Ортопедични стелкиПредставител на многопластовите силиконови стелки на нива, които се отстраняват до достигане на желания ръст. Включва 5 слоя, всеки по 1 см. Така максималната корекция става 5 см. Подходящи за спортни обувки, боти и ботуши, макар че производителят твърди, че са удобни с всички модели обувки . Цена 10.00 лв за чифт.

Силиконови BL-G5 за увеличаване до 5 см

Силиконовите пластове са с различен размер с цел провеждане на програма за адаптиране. Производителят препоръчва в началото да се носят стелките с един-два слоя, които постепенно след свикване да се подкрепят с по още един. По този начин се постига плавно цялостното увеличение на ръста и промяната няма да бъде така забележима, докато краката също имат възможността да се адаптират постепенно към новото положение. Стелките са конструирани така, че първият слой е най-дебел, а последният – най-тънък. Цена 10.00 лв за чифт.

Корекция на ръста посредством ортопедични стелки с повече от 5 см се счита за неподходящо и рисково за опорно-двигателния апарат. Затова утвърдените производители, които подлежат на контрол, не предлагат по-дебели продукти. Но поради наличието на търсене, се намират и такива, изработени ръчно или от нерегламентирано производство. Използването им крие риск за здравето и определено няма да има оздравяващ, а обратният ефект.

За диабетно стъпало

Това е сериозно усложнение от захарния диабет, което налага профилактични мерки, за да не се стигне до ампутация. При установяване на първите симптоми се включват чорапи и специални стелки. Задачата на подложките е да намалят механичния натиск и да предотвратят появата на рани. Съществено е да се изработват от материал,

Ортопедични стелки
Стелките са способни да коригират значителни изкривявания на краката от колянната и дори тазобедрената става

позволяващ изваряване при 100 градуса по Целзий, за да се снижава риска от инфекции и гангрена. В повечето случаи е препоръчително да не се разчита единствено на стелки, а те да се съчетаят и с ортопедични обувки.

Levmigdal (Лев мигдал)

Произведени от естествени материали, те са подходящи за носене при открити рани. Заедно с това действат добре при мазоли и плоско стъпало. Подсигуряват правилно кръвоснабдяване. Омекотява в зоната на петата и пръстите. Цена 21.17 лв.

Diabeto Ped

Стелките от тази марка са конфигурирани, така че разпределят налягането и разтоварват основните опорни точки, в които приоритетно се отварят породени от диабета рани. Подобряват кръвоснабдяването чрез подкрепа на венозния поток в обратна посока. Повърхността е антибактериална, нанесена по нанотехнология. Цена 28.60 лв.

Чорапи за диабетно стъпало

Изделие, което обхваща не само ходилото, но и крака нагоре до коляното. Има по-силно изразено действие върху подобряване на кръвната циркулация и подобряване на оросяването. Действа срещу отоци и предотвратяват инфекции на по-голяма площ. Някои модели успокояват дразнението и сърбежите. Чорапите се произвеждат от разни материали с различен на брой подобрения, което предполага големия диапазон в цените им – от 12 до 70-80 лв за чифт.

За деца

Ортопедични стелкиСводът на детското краче се формира между третата и седмата година от раждането. Затова множество малчугани имат плоско стъпалце, често съчетано с възглавничка. За лекарите това е до голяма степен нормално състояние, което обаче крие риск да прерасне в постоянно плоскостъпие. Профилактиката в ранна възраст включва по-късно слагане на твърди обувки, минимализиране на тяхното носене, стимулиране на малчуганите да ходят боси вкъщи и по трева. Детските стелки се използват за постепенна корекция, ако първоначалните мерки не са дали резултат. Те са показани в по-утежнени случаи, когато детето има болки.

Стелки супинатори

Детето с неразвит свод на стъпалото измества центъра на тежестта при ходене в посока навъртре. Супиниращите подложки го връщат във външната част. Така се постига баланс и правилно натоварване на крачетата. И детските изделия имат известна специализация – масажни, за спорт, термо, направени от силикон или гел. Също така биват фабрични или по индивидуален отпечатък. Цените варират от 5 лв за най-обикновените модели до средно 18-24 лв за специализираните и 50 лв за чифт индивидуални.

Ортопедични стелки
Бебешко плоскостъпие
Хигиенни стелки

Изделия от естествени материали, които имат чисто хигиенни цели. Те предотвратяват:

  • изпотяване на краката;
  • размножение на гъбички и бактерии;
  • поява на неприятна миризма.

Подходящи са за замяна на недостатъчно качествени фабрични стелки на обувките, на захабени от носене подложки, при лечение на гъбички. Добрите изделия не заемат място в обувките, не стесняват мястото за крака и не се свиват и сгърчват при ходене. Ето някои марки и модели:

  1. Tacco City – съчетание на ест. кожа с корк, които абсорбират влагата. Кожата осигурява свободно дишане на кожата, а коркът – изолация. Почистват се със спиртен разтвор.
  2. Tacco Sani – специално насочени срещу лоша миризма в обувките. Два слоя, единият от които абсорбира потта и поддържа средата на стъпалото суха, а вторият с активен въглен действа като филтър срещу неприятните миризми. Подходящи за изпотяващи се крака. Предвидени за пране в перална машина. Цена 4.90 лв.
  3. Salamander Comfort – съчетание от ест. кожа и пенопропилен с активен въглен. Естественият материал поема потта, а основата дава мекота и деактивира неприятните миризми. Периодично се проветряват и се почистват със спиртен р-р. Цена 13.00 лв за базовия модел и 31.00 лв за Comfort+ дамски от дишаща пяна DryTec и активен въглен.
  4. Salamander Odour Stop – насочени срещу появата на гъбички и неприятна миризма. Тези стелки се различават от модела Comfort само по горния слой, който не е кожа, а памучна тъкан, обработена с антибактериални препарати. Цена 4.50 лв.
  5. Scholl Super Odour Control – всекидневни стелки с активен въглен срещу противна миризма в обувките. С противогъбични и антибактериални свойства, придобити чрез импрегниране със съответните препарати. Продуктите на Scholl са от пяна, която създава комфорт за крака. Цена 9.40 – 10.50 лв.

Всички стелки, направени от материали, които „дишат“ и с вложен активен въглен на практика са хигиенни – действат срещу изпотяването, което е защита от гъбички и неприятна миризма. Тези стелки не са ортопедични и нямат други функции, освен посочените.

Антибактериални с канела

Малко по-различен модел – против изпотяване, миризми, успокояващи и затоплящи. Предпазват от инфекции и гъбички, абсорбират потта и влагата, освежават и ароматизират краката. Те поддържат телесната температура и по този начин осигуряват топлина през зимата и хлад през лятото. Стимулират и активизират кръвообращението. Подходящи за страдащи от диабет. Имат текстилна част, приемат формата на краката. Трайност – до 4 месеца. Не се перат. Подходящи за затворени обувки. Противопоказания за носенето им е алергия към канела и бременност.

Мнения от интернет за ползата от хигиенните стелки
  • Prigunta: Антибактериалните стелки са велико изобретение. Откакто ги открих, ми станаха неотменна част от Ортопедични стелкиобувките през всички сезони. С мъжа ми вече 10 години носим такива – краката ни са сухи, защото стелките изпиват влагата.
  • Данита: Приключих с неприятните миризми. Преди изпитвах ужас да се събуя в чужда къща. И се перат лесно – с една четчица за минута.
  • Karim: Налага ми се да ходя много пеша и започнаха проблемите с краката. Ходих да питам в магазините, една продавачка ми каза да си взема хигиенни стелки. Купих първите, които ми дадоха в аптеката, и наистина – приключих с проблемите.
  • Zoom-Zoom: Майка ми от години носи ортопедични стелки, но краката й се облекчиха минимално. Очаквахме по-силен ефект.
  • Павлинка: Взех си стелки за 7-см ми токчета. Само че ми се налага да си купувам с един размер по-големи обувки.
  • Акула: Краката диво ме болят. Поставих силиконови подплънки, но не ми е удобно. Понякога не мога да обуя обувката. С тънките антибактериални става, но не ми е толкова меко отдолу.
Детоксикиращи стелки/ пластири/ лепенки за крака

Продукт, който стои встрани от целите на ортопедичните продукти. Този вид „подложки“ за крака или ходилото са с напълно различна цел – изсмукване на токсините от тялото. По този „заобиколен“ начин се цели противодействие на умората и дискомфорта. Пластирите са напоени с вещества с детокс-свойства, обикновено растителни и напълно натурални. Те се фиксират най-често на стъпалото. Изделията не са стелки в точни я смисъл на думата и заради това, че обичайно се слагат по време на сън. Цена на продукт за пълна детоксикация за една нощ например е 19.00 лв.

Ортопедични подложки

Ортопедични стелкиПодложките са приспособления, които частично покриват стъпалото, само в точката, която се нуждае от корекция. Те приличат на възглавнички и се закрепят на желаното място, според индивидуалната потребност. Целта на подложките е да подкрепят сводовете на ходилото. Размерът и формата им сваля всякакви ограничения към използваните обувки.

Berkemann предлага модел, на подложка с форма на капка, закрепваща се с ластична лента. Конструкцията е такава, че да упражнява умерен натиск върху двата вида сводове на ходилото, а самата възглавничка повдига напречния. Покритие от сребърни йони осигурява антибактериално действие. Подложките са за многократна употреба и се мият. Цената на Berkemann е 32.90 лв за чифт.

Стелки за студени крака

Ортопедичните стелки имат зимен вариант със затопляща функция, особено почитани от хора с лоша циркулация на кръвта, страдащите от студени крака. Подреждаме няколко марки като започваме от най-евтините:

Salamander Astro Therm – трислойни стелки, състоящи се от вълна, пенополиуретан и алуминиево фолио. Първият слой затопля директно стъпалото, вторият поема натоварването, а третият защитава от студ и влага и осигурява закрепването на стелката към обувката. Цена 7.00 лв.

Collonil thermo – изградени от три слоя: агнешка вълна, латекс и алум.фолио с цел максимално изолиране от студа и затопляне на краката в обувките. С ефекта си, подобен на принципа на термоса, изделията са подчертано подходящи за хора, които не успяват да затоплят краката си. Слоят от гума има за цел да омекотява вибрациите при ходене, а фолиото е изолатор и запазва топлината вътре в обувката. Цена 12.00 лв.Ортопедични стелки

Collonil polar exclusive е двуслоен, с агнешка вълна за затопляне и подкрепящ слой, осигуряващ закрепване на стелката в обувката. Цена 20.00 лв.

Berkemann – термостелките са с горен слой от филц, който изолира стъпалото от околната температура и по този начин му позволява да се затопли. Самите стелки са ортопедични, с комбинирано поддържане на напречния и надлъжния свод. Трета функция е предпазване от изпотяване и отнемане на влагата чрез слой от активен въглен. Цената е 30.90 лв.

Детски зимни стелки

Salamander Astro Therm предлага и вариант за деца, изпълнен по същия начин, както и за възрастни – с три слоя за затопляне, омекотяване и изолация. Цена 5.00 лв.

Стелки “Беко”

Производителят на бебешки буйки, топлинки, пантофи и обувки има в асортимента си и два вида стелки – ортопедични за подкрепа на детското стъпало (3.50 лв) и стелки за зимата (1.00 лв), изработени от естествени материали.

Термостелки с нагревател

Хай класа в термо продуктите с презареждане и дистанционно управление. Подобни продукти са с висока цена заради високата си технологичност. Например моделът на Thermo Soles струва 289 лв. Той се рекламира като първите в света електрически стелки без кабел. Вградени термостати отчитат локалната температура и саморегулират затоплянето.

С едно зареждане обувките се топлят 2 ½ до 8 часа според интензивността. Стелките работят с акумулаторни батерии, които се презареждат. Продуктът е разработен за спортуващи при ниски температури, които са изложени на студ за дълго време като скиори, кънкьори и други. Стъпалото е с анатомична форма и подкрепя ходилото.

Сред известните стелки с вградено отопление са Thermacell на Schawbel Corporation с цена около 130 щ.д., но те не се предлагат у нас.

Ортопедични стелки
Добрите стелки извършват всички необходими корекции на стъпалото, дори и да са от комбиниран тип
Масажни стелки

Специфичен вид стелки за обувки, които работят на принципа на акупунктурата. Чрез притискане на определени точки те стимулират и раздвижват кръвообращението. Използват естествените движения при ходене за терапия. Показани са за редукция на болките в мускулите, отпускане на връзките и релакс. Масажът се осъществява по механичен начин със или без магнити.

Магнитни стелки

Към механичната стимулация на стъпалото се добавя действието на магнитно поле, което също е насочено към активните точки, ползвани и от акупунктурата. По този начин се въздейства на всички органи и системи. Комбинацията от физиологично и магнитно въздействие подобрява енергийният обмен в тялото.

Massage insole

Стелки с магнити за подобряване на кръвообращението, релакс на краката и нормализиране на артер.налягане. Препоръчва се да се поставят в домашните пантофи за десетина минути сутрин. На практика с такива стелки се правят процедури, които постепенно се увеличават до 2-3 часа на ден. Носят се на босо и с чорапи. Премахват болки, отоци, застой в съдовете. Цена 5.90 лв.

Биомаг
Ортопедични стелки
3/4 ортопедични стелки, които завършват до напречния свод и оставят пръстите сводобни за отворени обувки и сандали

Стелки с четири зони на масажно-магнитен принцип. Показани при умора, нестабилно кръвно, проблеми със сърцето, за активизиране на защитните сили, дори за подкрепа на храносмилане, памет и други функции. Стелки от този вид компенсират невъзможността в днешно време да се ходи по-дълго време на бос крак и върху неравен терен – упражнение, което развива и тренира мускулите на стъпалата.

Произведени са хигиенична пластмаса с вградени магнити и еластични шипове за механичен масаж. Показани при студени крака, болки в гръбнака, нарушено кръвообращение в краката, деформации, куцане, отоци, гъбични инфекции и много други. Противопоказания: непоносимост към магнитна терапия и бременност. Стелките са произведени в Русия, цена 16.50 лв.

Турмалинови стелки

Продукти, комбиниращи магнити с турмалин – минерал с целебни свойства върху човешкия организъм. Пиер и Мария Кюри са го нарекли “електрически“, когато установили, че в този камък присъства постоянен електрически заряд от 0,06 mА. Неговото излъчване като дължина на вълната е съизмеримо с излъчването на човешките клетки. Това му свойство се ползва оздравяващо.

Турмалиновата стелка подкрепя работата на магнитите в посока: стимулиране на кръвотока, разширяване на съдовете, активиране на клетките и собствените защитни процеси, ускоряване на обмена на веществата, стабилизиране на нервната система. Като продукт за крака те запоплят ходилата, попиват потта, осигуряват проветрение, действат срещу миризми и гъбички. Цената на подобни продукти е от порядъка на 5-7 лв.

Апликаторите на Иван Гарабитов

В Център „Гарабитов“ се предлагат приспособления за провеждане на масажни процедури срещу 101 болести. Те Ортопедични стелкине са стелки – не се поставят в обувките, а пластини с определени неравности, върху които се стъпва за кратко време. Целта е активиране на правилното функциониране на органите в тялото, включително мозъка и двигателния апарат.

Процедурите се провеждат през един ден в течение на месец като поредно се третират предната част, задната зона на ходилото, целият крак и накрая двата крака едновременно. Всеки от етапите е по 30 сек. Гарабитов препоръчва терапията за системно използване по 2 до 3 пъти годишно за укрепване на имунитета, профилактика и различни увреждания. Цена 28.00 лв.

Стелки за спорт и свободното време
Модели в Стенсо (STENSO) за туризъм

Онлайн магазинът за работни облекла, обувки и предпазни средства има раздел и за стелки, насочени към целевата група на спортисти, ловци, риболовци, туристи и други активни хора, прибиваващи се сред природата. Предлагат се 10 модела на цени от 6.50 до 15.90 лв.

За футбол

Такива продукти са насочени към активно трениращи. Те са съобразени с тясната форма на футболните обувки. Конструкцията цели са щади петата и сухожилията и да подкрепя надлъжния свод. Материалите намаляват риска от приплъзване. Обичайно подобни изделия се произвеждат по индивидуален отпечатък и могат да бъдат доста скъпи – от порядъка на 200 и повече лева.

Човешки амортисьор

Оригиналното име е Strutz Cushioned Arch Supports, насочени към спортуващи с ниски сводове на ходилата. Рекламират се като антистрес и „човешки амортисьор” заради „изстрелващата“ сила на еластичната материя. Стелките са ортопедични (подкрепят свода, повдигат стъпалото), изработени от дишаща и неплъзгаща се материя, което е важно за спортистите. Цена 4.40 лв.

Номера на ортопедичните стелки

Ортопедични стелки
Много стелки са с универсален размер, пригодени да се изрежат по индивидуални параметри

Ортопедичните стелки се произвеждат с номерация, съответна на номерацията при обувките. Много рядко производители ги делят на S, M, L, XL. Другият разпространен вариант е универсален размер с възможност за изрязване. Две важни правила:

  • ортопедичната стелка се изрязва не на око, а по фабричната стелка на обувката, с която ще се носи;
  • в дължина се „отпускат“ 1-2 мм повече, за да се предотврати приплъзване.

Магазини за стелки

Стелки от почти всички видове, модели и марки се предлагат онлайн от български търговци. Ако желаете да разгледате чуждестранния пазар, ключовата дума за търсене на английски е insoles. У нас ортопедични, хигиенни и обикновени стелки се предлагат в някои от големите вериги магазини за обувки.

Стелките в магазини Мегияс

Предлагат повече от 40 артикула от всички възможни разновидности – ортопедични, термо, силиконови, подложки за свод и за пети и други, от три марки. Цените са от 3.00 лв за антибактериалните до 20.00 лв за ортопедични от ест. кожа.

Стелките в магазини Deichmann (Дайхман)

В асортимента на веригата има стелки от мемори пяна, кожени с подкрепа на напречен свод и обикновени от естествени материали, всички на цена от 9.90 лв. Предлагат се гел-стелки от 11.90 и 19.90 лв, термо от агнешка вълна и много други.

Стелките в магазини Decathlon (Декатлон)

Във веригата Декатлон се предлага 25 вида стелки от различни материали – гел, силикон, кожа, на цени от 3.60 до 54.60 лв. Разграничават се стелки за активно ходене, за ботуши, за пета, за атлети и други.

Ортопедични стелки по поръчка

Фирмите, които изработват индивидуални стелки, се различават по начина за вземане на отпечатък – механично или чрез компютър. Ето как се сваля анатомичен отпечатък:

Центрове за изработване на стелки
Ортотех (Orthoteh)

Българска компания от 2004 година, която специализира в индивидуалните медицински изделия. Разполага с 5 центъра и една производствена база. Те са:

  • В София: 1) Ортоцентър Горна Баня, намира се в специализираната болница за ортопедия. Работи всеки ден до 14.30 часа.
    2) Ортоцентър 1 на адрес: ул.“Константин Иречек“ 1 с работно време до 19:00 часаи до 17:00 в събота.
  • В Пловдив: търговски представител за региона и център на ул. “Васил Априлов” 102.
  • В Плевен: търговски представител за региона и център на бул.“Русе“ 39.
  • Във Враца: единствено търговски представител на тел. 0899161019
  • Нац. център за протезиране Горна баня

Центърът поддържа мрежа от 16 звена в различни части на страната – основно в големите градове, подкрепени с ортопедични техници за изработване на ортези по индивидуална поръчка. Работят с водещи производители на материали. Стелките са с функционален дизайн, от естествени материали и ръчна изработка.

Адреси: бул.“Никола Петков“ 56 в София и центрове в Благоевград (ул.Славянска 42), Бургас (в ДКЦ 2), Варна (МБАЛ “Св. Анна”), Враца (ул.Христанчо Матов 1), Добрич (МБАЛ – Добрич), Кърджали (ул.Стефан Караджа 5), Ловеч (МБАЛ “Проф. д-р П. Стоянов”), Луковит (МБАЛ – Луковит), Монтана (ул.Св. Климент Охридски 4), Плевен (УМБАЛ “Георги Странски”), Пловдив (УМБАЛ “Св. Георги”), Русе (082 834144), Стара Загора (ул.Св. Княз Борис 100), Ямбол (046 661342).

Лаборатория Плантограф

Прилагат компютърно моделиране на индивидуални стелки и обработването им. Медицинската лаборатория се намира в столичния квартал “Манастирски ливади”, на ул.Казбек 53.

Други ортопедични продукти накратко:

  • Ортопедични обувки – за възрастни и за деца. Следват естествената форма на стъпалото и предвиждат корекции спрямо индивидуалната анатомия. Създават максимално добър микроклимат на ходилата и естествени условия за мускулите и ставните връзки.
  • Ортопедични чехли и сандали – изделия с ортопедични подмети, предназначени за хора, които работят на крак. Изработват се от естествени материали. Профилактират умора в краката, разширени вени и други изменения във връзка с пренатоварване на мускулите и връзките.
  • Ортопедични маратонки – за спорт и свободното време, с подходящи подметки, подложки от материали като мемори пяна и покрития от естествени материали за сцепление и поддържане на стабилност. Такива маратонки са „дишащи“ и профилактират срещу спарване, миризми и гъбички.
  • Ортопедични наколенки – ортези за поддържане и подпомагане на колянна става. Подобни изделия се изработват и за глезенната. Различни видове според специфичната функция.

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

23 Мнения

  1. Асенка Кацарова

    Здравейте!
    След операция на тазобедрена става имам разлика в дължината на краката от 1,5см.
    Моля посъветвайте ме, какви стелки биха били най – подходящи!

  2. На 66 г. съм. Имам плоско стъпало на надлъжен и също така напречен свод, но това е установено преди много години. Необходимо е отново да бъдат проверени стъпалата ми от ортопед-специалист и да си закупя необходимите ортопедични стелки, защото болките са ми сериозни.
    Моля Ви, насочете ме към лекар ортопед в София и магазин за стелките на Шол.

    • Лекар.БГ

      За ортопедични стелки ви препоръчваме да се обърнете към клиниката “Проф. Шойлев”. Те са невероятно добри и ще ви насочат също така откъде и какви стелки да си вземете!

  3. Ползвах услугите на посочената от вас “Лаборатория Плантограф” на улица Казбек 53 и съм ужасно недоволен от обслужването. Хора, не се лъжете да ходите там, грубо, нелюбезно и непрофесионално отношение, стелките, които се правят там са от някакъв миришещ полиуретан и струват 70 лв., a обувките, които продават като ортопедични на цена 190 лв., изобщо не са ортопедични, а най-обикновени, внос от Китай или Турция и едва ли струват повече от 20-30 евро, тук само им добавят стелки и ги представят за ортопедични на клиентите. Фирмата се среща под различни имена – “Вип плюс мтл” ЕООД, “МЕДИКОТЕХНИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ” ЕООД, Плантограф ООД, “Фуут кеър медикотехническа лаборатория” ЕООД и др.

  4. Е, изобщо не съм си правил илюзията, че коментарът ми ще бъде одобрен 🙂 Та нали става въпрос за ваш колега лекар, търговец и бизнесмен преди всичко… Мнението на хората, които ползват тези услуги не са важни. Важна е ПЕЧАЛБАТА!

    • Лекар.БГ

      Извиняваме се за забавеното публикуване. Ще се радваме да пуснем и мнението на засегнатата страна, ако реши да даде полагаемото й се право на отговор.

  5. Атанаска Илиева Коцева от гр.В.Търново ул.Краков 12

    Желая да закупя силиконови стелки за увеличение до 5 см.Моля уведомете ме как може да стане.

  6. От 20 г. си правя стелките в Германия и на всеки две години съм преглеждана от ортопед за да коригира стелката ако има някакви изменения по стойката и стъпалата. Наложи се да се върна в България и срещата ми с така самозваните производители беше фатална. Няма преглед и консултация а стелките са от миришещ твърд материал, груби и непрофесионално направени. Обиколих всички в София и навсякъде едно и също, еднакъв ефтин материал, които не могат дори да се изперат ако се изцапат. Моля ви, кажете ми има ли някой, който да прави стелки, но по европейски стандарт с качествен материал независимо в кой град се намира.

    • Здравейте ,аз съм ортопедичен техник , правя немски стелки индивидуални веднага по вашият крак , взимате си ги веднага а не след няколко дни.Ако желаете обадете се на тел: 0888515643.Намирам се в 8 ДКЦ. Надежда

      • Даниела Иванова

        От Бургас съм.Синът ми има скъсяване на левия крак между 2 и 3 см.Носи силиконова стелка,която е правена преди години,но му е неудобна и има нужда от нова.Как можем да се възползваме от услугите ви без да пътуваме до София?Има ли ваш колега в Бургас,към който можем да се обърнем?

  7. Zehra Hadjieva

    Bih jelala da si poracham silikonovi stelki BL-G5 za udaljavane do 5sm.

    • Лекар.БГ

      Това е прекрасно, но ние не продаваме ортопедични стелки, нито нищо. Това е информационен сайт.

  8. Мария Маринова

    Здравейте,искам да попитам къде в София да направя стелки на дъщеря ми на 8 г?Но да не са Вип плюс и Ортотех.

  9. Хрисиана Христова

    Здравейте, аз съм на 41 години и преди 3 месеца ортопед ми каза, че имам смъкнат свод на двете ходила и трябва да нося ортопедични стелки. Отидох в магазин на Scholl, направиха ми измерване и отпечатък със специален уред, консултира ме специалист и си купих комбинирани стелки. Започнах да ги нося както ме посъветваха по час, два на ден, за да свикна с тях, но след седмица започна да ме боли гърба на различни места и кръста. Преди, когато не носех стелките това никога не ми се е случвало, дори след дълго ходене или стоене права. Какъв е проблемът според вас?
    Предварително благодаря!

  10. Йорданка

    Многото недоволни клиенти от непрофесионализма на тази фирма ли налага толкова честа смяна на името и? Имат табела пред вратата за получени средства по проект, но качеството за съжаление е под всякаква критика:
    1. „Вип плюс мтл“ ЕООД
    2. „МЕДИКОТЕХНИЧЕСКА ЛАБОРАТОРИЯ“ ЕООД,
    3. Плантограф ООД,
    4. „Фуут кеър медикотехническа лаборатория“ ЕООД
    5. „Лаборатория Плантограф“
    Всички тези фирми са на един и същ човек, неудобни обувки и ужасно изработени стелки от груб и неудобен материал, наложи се да ги изхвърля, защото ми направиха пликове и рани по краката, въпреки че ги носех по 20 мин в началото и постепенно увеличавах по няколко минути, но се оказа кауза пердута, да не говорим за грубото отношение на служителите. Може ли някой да препоръча фирма, която да ползва от години и да е доволен от качеството на изработените стелки?

  11. Иванка Йотова

    В 8 ДКЦ на 2 етаж , това е в Надежда има истински ортопедичен техник , а не обущар или търговец на стелки . Там техника измерва и прави индивидуални стелки . Материала с който работи е немски . Прави ги веднага по вашето ходило , а не след 10 дни както е на други места . Истинската стелка се прави веднага по вашият крак , всичко друго е съчинение по картинка.Аз съм много доволна. На всеки който съм го препоръчала е останал доволен.

    • Славена Петрова

      Г-жо Йотова, благодаря Ви за кратката, но ясна и точна информация!

  12. Лечебни стелки на Scholl (Доктор Шол)
    Предназначени са за спад в сводовете на ходилото. Подходящи за ежедневно използване от хора, които прекарват много часове на крак. Афишират се като едни от най-добрите модели на Scholl. Покритието им е от естествена – агнешка кожа, …
    Моля къде се продават тези стелки? Преди имаше магазин на бул.”Хр.Ботев”.

  13. Ивелина П

    Посетих го, определено човекът има познания, материалите са добри, нооо отношението беше твърде лично и недопустимо на моменти.Разбрах че не съм първият случай и не смятам да повторя.

  14. vili vasileva

    Изключително полезна, подробна статия. На такава не съм попадала. С плосkoстъпие съм, откакто се помня, без да зная. Честите падания след 30-годишнината ми ме доведоха до специалист. От тогава без стелки не мога. Голям проблем ми е снабдяването с тях. Най-накрая съвсем случайно попаднах на специалист-ортопед, стелките са ми много удобни. Бих искала да попитам дали няма облекчение при закупуването на стелките, тъй като са доста скъпи – 120 лв., на година, а за един пенсионер, какъвто съм, е трудно да се заделят, но се лишаваш от друго, за да си ги осигуриш. ТЕЛК или помощ от Социалните, щe ви бъда благодарна, ако ме ориентирате. Хубав, спорен и полезен ден ви пожелавам. Наистина ще съм много благодарна, ако получа отговор и се ориентрам, тъй като не съм наясно този въпрос изобщо подпомага ли се – за стелки, за ортопедично обувки и т. н.

  15. Виолета

    Здравейте, къде в София могат да ми вземат отпечатък от спалото за направа на стелки за паднал свод, благодаря.

  16. Ивета Петрова

    Искам да дам мнение за 8 ДКЦ – Надежда и магазинът за ортопедични стелки.Не ходете там!!! Възрастният собственик освен стелките предлага и други “услуги” на жените. Приказлив, разпитва, прави неуместни комплименти, като целта му е друга…. Представя се за специалист, но едва ли има нужната квалификация.
    Тъсете лекар, който да ви насочи към правилното лечение и място за вашия проблем!

    • Румен Янков

      Здравейте, Ивета. Да се надяваме, че чичото просто е бил прекалено любезен. Ще бъдем благодарни и на всички други читатели, които оставят мненията си за този магазин, както и за всякакви идеи относно най-добрите ортопедични стелки по поръчка – индивидуални.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *