Kosa2

Естествена коса: здравословни и/или естетически проблеми

Интересът към чудото естествена коса; как да се грижим за нея, къде е границата между естествено и изкуствено. Начини да подобрим визията си с добавки; перуки и кичури.

Споделете и вие мнение за търговията с коса, даряването на коса и пр.

Разкошната естествена коса в днешно време е “нива”, за която трябва да се грижиш всеки ден, внимателно и педантично.

Жените отглеждат смайваща грива с години; щадят всеки косъм, подхранват и решат, боядисват и подстригват с усърдие и трепет, не жалят време и пари.

Рано или късно обаче им “прищраква” и ги обзема неудържимо желание да променят визията си кардинално. Дългокосите решават без отлагане да се подстрижат като момчета, а на тези с къси коси им се прищява за една нощ да си отгледат конска опашка. В мигове на трезва преценка идва прозрението, че този порив ще отмине, а подстриганата коса няма да си върне дължината с желаната скорост.

За щастие на суетните жени – а защо не и мъже! – изкуството на коафьорите е измислило технологиите за бързо удължаване чрез всякакви добавени екстеншъни, кичури и пр. всичко – почти! – вече е възможно, стига да разполагаме с естествена коса!

Активното предлагане на естествена коса, косата като стока

Естествена коса: една от стоките на съвременния пазар. Формулата за търсенето и предлагането тук няма грешка. Тази стока е търсена, защото много хора са решили да подобрят визията си чрез добавяне на някакво количество от нея. За човека, който има нужда от пари и отглеждането на хубава коса не му е проблем – решението не е трудно.

Съдържание:

Да се чудиш кое е по-лесно и безопасно: да продадеш кръвта, бъбрека или … косата си?!

Човеците, които не си задават такива въпроси, при възможност и желание просто даряват собствената си естествена коса. Жест към някой онкоболен, на чието място могат да се окажат някой ден.

Как да се ориентираме?

И така – стоката е на пазара. Как да се ориентираме? Добре е преди да си купим, да се консултираме със специалист в добър фризьорски салон. Естествена коса се пазарува на едро от специализирани складове; коафьорите я препродават с добавка към първоначалната цена и с петдесетина лева за “монтажа”.

Трябва да сте наясно, че ако сте новак в това поприще, могат да ви пробутат смесени кичури с добавка от изкуствен косъм. Такива коси не ви вършат работа, защото не могат да се боядисват и къдрят. Освен това предлаганата естествена коса се различава визуално и по структура в зависимост от произхода си; специалистите различават азиатска и европейска, славянска, дори южнославянска коса.

Ако добавяте към прическата си естествена коса, пригответе се за доста харчове
Ако добавяте към прическата си естествена коса, пригответе се за доста харчове
“Фигурин

Добрата стока има добра цена; ако не сте готови да харчите оттук нататък допълнително – не започвайте. Не се опитвайте сами да си защипвате разни кичурчета, защото си личи. Грижата за новата коса изисква по-грижлива поддръжка и разните шампоани и балсами не са сред най-евтините.

С две думи – не действайте самодейно, онсултирайте се със специалиста!

Вижте за какво става дума:

Обявите “Продавам естествена коса”

Истинско изобилие в мрежата от подобни обяви! От единични анонси за “55 см 70 г кестенява за 65 лв”, до “треси” от всички цветове – 100 г, 55 см за 120 лв, а за светлите цветове – 130. Убедете се сами – достатъчно е да се изпише – естествена коса.

Естествена коса на клипси за удължаване

Според легендите първата коса “на клипси” за удължаване е била използвана от Клеопатра. От нейното време до днес, разбира се, тази процедура е претърпяла редица усъвършенствания. Сега можете да си набавите цели редички от кичури изкуствена или естествена коса (треси), които се прикрепват за собствената ви с помощта на клипси. Кичурите могат да са с различен цвят и дължина, но обикновено варират от 10 до 75 см.

естествена коса
Добавките с естествена коса се “монтират” със завиден професионализъм

Естествено – колкото по-богати са въпросните треси, толкова повече ще трябва да платите за разхубавяването си. Клипсите също са претърпели еволюция и са станали по-слабо забележими, по-сигурни и по-щадящи по отношение на собствената коса, за която се прикрепват. Като най-усъвършенстван модел се сочат тресите естествена коса Glam Time Hair, чиито клипси притежават споменатата силиконова защита за собствената коса.

Изборът на варианта с треси не е всичко, което трябва да решите. Важен е и видът на косата, която ще “поникне” на главата ви! Ето какви са вариантите:

  • Славянска естествена коса: преобдладаващи са натуралните цветове. Текстурата е приятна, подобна на коприна, притежават естествен блясък. Обикновено е естествена, необработвана и без боя.
  • Азиатска: по-евтина е от славянската. Купувате естествена коса, която е понесла химическа обработка и боядисване.
  • Естествена коса Remy. Специално обработени кичури, които са подредени косъм по косъм в специален ред. Блгодарение на това не се разрошват, лесно се сресват и поддържат, но цената им е значително по-висока.
Опашка от естествена коса

Опашка от естествена коса: представлява добре подреден материал с дължина около 55 см, обикновено 80-100 грама. Косата е прикрепена към специално накрайниче, с чиято помощ се прикрепва към собствената коса – събрана и завързана по подходящ начин. Опашката дава възможност за бърза промяна на визията; придобиват се лесно умения да се поставя самостоятелно.

Опашката от естествена коса трябва да бъде обгрижвана като живата коса – да се измива и изсушава, може да се боядисва и къдри. Цените в зависимост от качеството и размера варират между 130-180 лв.

“Ментетата” от изкуствен косъм с прилично качество могат да се намерят за 3-4 пъти по-малко пари. При тях трябва да се спазва правилото за ресане с четка за изкуствена коса; може да се мие, но не се боядисва и къдри.

Цени. Кои са добри и кои – не
естествена ктоса
Пазарът на естествена коса е богат

Цените за естествена коса се определят в зависимост от качеството на косъма, дължината, добавките за прикрепване и “монтаж”. Една треса, редичка върви по 150-200 лв; ако е приготвена на клипс – за придаване на дължина и обем, струва по 140-180. Добър бретон върви по 45-50 лв. Естествена коса на опашка с дължина 55 см е около 140-190 лв. Цяла отрязана и необработена българска коса на пакет – от една глава – в зависимост от плътността и дължината може да достигне до около 300 лв. Отделно се заплаща обработката й, плетене и прикрепване на клипси и други аксесоари за прикрепване (kosabg.com).

В сайтовете за продажби “на всичко” могат да се намерят и продукти на по-ниски цени, но обикновено те са вече използвани. Преценете дали ви се иска точно това, ако ви предложат треси на 3-4 клипса по 80-90 лв.

Какво са т.нар. екстеншъни за коса

Екстеншъни, удължаване: този тип “работа” с помощта на естествена коса променя за броени часове външния вид. Променя се не само дължината, но и обемът. Избирайки този вариант, вие трябва да сте наясно, че приятната промяна означава повече последващи грижи за обогатената прическа. Макар да ви уверяват, че нещата ще са си досущ като да сте със собствена коса, това няма да е съвсем така. Вашата коса ще расте – а добавената не. Прическата ви оттук нататък ще се съобразява с възможностите и изискванията на екстеншъните, без значение колко и какви са те. Специфични гребени и четки, шампоани и балсами – пресметнете и това.

Екстеншъни всъщност са добавените кичури коса, които имат специално оформена крайна зона с детайли за прикрепване. Кичурите могат да са подредени в редичка -. треса, или да са самостоятелни. Могат да се “закопчават” със специални клипси, или да се залепят за тънки кичури от собствената коса с помощта на специална смола. Разбирането за екстеншън се покрива именно с последния тип удължаване.

Хубаво е да сте наясно, че ако имате проблеми от рода на косопад, псориазис, пърхот, себорея, дерматит – просто забравете за подобна екстра. Лекувайте собствената си коса и скалп и един ден може и да достигнете до възможността да се подложите на такава процедура. Истината е, че удължаване може да се прави само при здрава и силна коса. Слабата коса, косата с някой от изброените проблеми няма да е в състояние да издържи на удължаването.

За екстеншъни говорим принципно, когато имаме прилагане на една или друга технология за удължаване на косата. Има различни техники за това; с някои по-елементарни операции като добавянето на кичур на клипс можем да се справим и сами, но други изискват наистина висок професионализъм.

Как се слагат екстеншъни

Обикновено под екстеншъни се разбират трайно “монтираните” количества чужда естествена коса. Този монтаж може да се извърши чрез гореща или студена технология. Същността: към собствената коса, на около половин сантиметър от корените, се прикрепват допълнителните кичури. Практикуват се няколко основни типа технологии за слагане на екстеншъни. Когато избирате кой да бъде вашият, трябва да си давате сметка както за плюсовете, така и за минусите му. Вижте как се прави!

Английска технология. С помощта на кератинова смола и пистолет към тънки кичури от собствената коса се “запояват” аналогични донорски кичури с по-голяма дължина. Мястото на спойката напомня оризово зърно. Сръчният коафьор може да свърши успешно работата си за около четири часа, прикрепвайки от 100 до 150 допълнителни кичура. Ако косата на клиента е здрава и силна, той може да носи новата си прическа до половин година без корекции. Какви са кусурите на тази разкрасяваща работа? Известно е, че на неоново осветление местата на спойките блестят и истината излиза наяве. С такива екстеншъни не може да се посещава сауна, защото прическата се разпада заради размекнатата смола на спойките. Ако по естетически причини спойките са съвсем малки, буйната коса започва да се скубе и за два месеца загубите могат да достигнат до 30%. Заради смолтаа не бива да се използват никакви маски за коса или балсами, освен специално препоръчваните. Задължително е след измиване на косата да се сушите със сешоар.

Италианска технология. Тя е сходна с английската – гореща е и също предполага залепване след нагряване. Само че в този случай необходимата доза смола фабрично се монтира във вид на лентичка върху горния край на кичура, а стилистът само го залепва с помощта на специално електроустройство. Макар поставянето на екстеншъни да е улеснено по този начин, методиката ограничава монтажа до 120 кичура на глава. Освен това готовите кичури са вкарани в регистър с 63 нюанса на цветовете и трябва да се избира  сред тях единствено. Но това все още не е сериозен минус за технологията. Всъщност смущаващото е, че лентичките за прикрепване лесно се  опипват, а понякога и виждат. При растежа на косата някои от тях могат да се изместят и да се обърнат в позиция, която да създава проблеми при лягане.

Особено неприятен е фактът, че снемането на екстеншъните става с препарат, който по миризма напомня ацетон и който със сигурност вреди на здравия естествен, собствен косъм.

Испанска технология. При нея прикрепването на кичурите става не със смола, а със специално лепило. Местата на залепване са по-фини в сравнение с тези чрез смола; по-малко се забелязват – но само ако сте блондинка. Брюнетките трябва предварително да бъдат предупредени, че залепеното е по-светло и ще се забелязва, ако не е специално прикрито.

Този тип удължаване може да удържи без допълнителни грижи от четири до шест месеца. Общо взето получените екстеншъни са доста издръжливи, особено ако е използвано качествено оригинално лепило, а не някакво менте. Във втория случай “ремонтът” и снемането на допълнителната коса може да бъде истинско мъчение – а при него бива зле засегната и собствената коса.

Удължаване с метални мъниста. При тази технология собственият и донорският кичур се промушват  в мънистото, след което то се стяга със специални щипци. За да се постигне красива, обемна прическа по този начин, трябва да се “сглобят” от 150 до 200 подобни кичура. Постигнатото има трайност около четири месеца. Макар технологията да изглежда някак примитивна, тя е сред най-щадящите: при нея собствената коса не търпи нито термично, нито химическо въздействие. Единствен недостатък на мънистената технология е цветовото ограничение: свързващите елементи се предлагат само в четири основни разцветки.

Немска технология. При нея удължаването става с т.н. ленти, които “носят” донорския кичур и които се закрепват за собствената коса чрез силикон. Ширината на лентата е до четири сантиметра. Благодарение на технологията много бързо се постига различна визия на косата и тя може да бъде оформена в красива прическа.

Недостатък на технологията е необходимостта от чести “ремонти”. Растежът на собствената коса прави местата на залепването видими, а и краищата на лентите могат да се деформират. Все пак използването на безвреден полимер предлага щадящ вариант на закрепването, а и това е най-добрият избор за дамите с тънка и слаба коса. Недостатък на лентите е блясъкът, който издава присъствието им при изкуствено осветление. Залепването на тънки и широки кичури пък ограничава възможностите за оформяне на някои желани прически.

Цени и предлагане онлайн

Както лесно се досещаме, цената на едно удължаване зависи както от качеството на косата, от нейната дължина, така и от категорията на салона, в който бихме отишли за процедурата. Справка в интернет може да даде ориентир за това колко струва самият материал, като се обявяват грамажът и дължината на кичурите, както и цветът. Например в quattro.ovo.bg 70 г екстеншъни на клипс – 7 бр. с дължина 38 см, струват 79 лв, избират се руси или кестеняви кичури. Осем кичура кестенява естествена коса с дължина 61 см – 120 г, вече са за 179 лв.

В някои от обявите се съобщават както грамажът и дължината на кичурите, така и произходът  им. За около 400 лв се сдобивате със 150 г индийска коса, “сглобена” за собствената ви чрез кератин. Ако сте решили да предприемете промяна на визията по този начин, освободете си достатъчно време за проучване в интернет: информацията е цяло море.

Къде в София, Пловдив, Варна, Бургас

В alegran.bg има  богата информация за цени, промоции и студиа в столицата, в които професионално може да се направи удължаване на коса.  Любопитна е офертата за работа със сурова българска коса при цена от 229 лв за пакет до 390 лв за цяла, 410 лв за двоен пакет и 292 за европейски материал.

Ако живете в Пловдив, Варна, Бургас или в близост до големите градове, към набирането на информация от мрежата  добавете и мнения на ваши познати, които вече са си направили удължаване на косата. Иска време, но за точната ориентация е хубаво да добиете и лични впечатления. Не се доверявайте на “гаражни” салончета, примамени от ниските цени. Рискувате! Ако офертите на първокласните студиа не са по джоба ви – просто се въоръжете с търпение и най-добре изчакайте да порасне собствената ви коса.

Какво се прави за удължаване на коса

Промяната на визията чрез добавяне на коса може да се направи не само чрез трайното й прикрепване по описаните по-горе технологии, но и чрез прикрепване с клипси. Простичко казано, това е “защипване” на кичури на определени места, обогатяване на собствените наличности при изработването на специална прическа и пр. Удължаването чрез клипси може да се направи “светкавично”,  само за един ден. Сръчните момичета и жени бързо овладяват техниката и се справят сами, докато при лепене с кератин например е необходима работа на професионалист.

Ето как:

Удължаване с клипси и капси

“Защипването” на кичури дава възможност бързо да се постигнат дължината и желаният обем; пазарът предлага разнообразни варианти и е достатъчно да се набави подходящият цвят и флакон лак за коса. Не бива да се правят компромиси с цвета и текстурата; трябва да се внимава и за стърчащи от захващането отделни косми. Все пак този начин на удължаване не е като класическия екстеншън и не дава особено много варианти на прически, защото клипсите трябва да бъдат умело прикрити. Не бива да се прекалява и с лака за коса, тъй като това ще затрудни “разглобяването”. При отстраняването на кичурите с клипси не трябва да се дърпа и скубе, защото от това страда собствената коса.

Специалистите препоръчват варианта с клипси за краткосрочна промяна, като отбелязват, че не е добра практика да се спи с клипсите.

Удължаване на коса с кератин

При този метод удължаването може да се направи само от опитен стилист. Кичурите за удължаване са предварително обработени с накрайниче от кератин – протеинов компонент, който се прилепва с горещ пистолет или клещи за предварително подготвената собствена коса. Подготовката се състои в разделяне на собствената коса на снопчета – за всяко от тях се залепва допълнителен кичур. Понякога желаният резултат се постига с помощта на 120 до 150 снопчета донорска коса, а понякога са необходими и до 250. Високата температура буквално споява кератиновата добавка за собствената и чуждата коса – близо до скалпа. Ясно е, че термичната инвазия в някаква степен уврежда косъма, затова тази практика не е сред най-популярните. Полагането на кичури с кератин продължава 3-4 часа.

Дайте мнение и Вие тук!

Коса с кератиново удължаване може да издържи в добра форма и до 4 месеца.  Животът й зависи от това колко бързо расте собствената коса, тъй като високата скорост променя пропорциите и е възможно да се виждат зоните с кератин. Снемането също изисква професионална ръка, използва се специален разтворител – римувер.

Удължаване на коса магама

“Магама” е популярна марка салони за козметика, в чиито предложения удължаването на коса заема едно от основните места. На практика специалистите там извършват пълната гама от практики за промяна на косата, от добавяне на кичури до изработване на прическа с африкански плитки. Цените си ги бива – от 6.50 за добавяне на един кичур от 20 см естествена коса, до вплитане на 100 г треси за 750 лв. Само преместването на един кичур е за три лева, а нашиването на цяла коса – за 80.

Кичури

Използването на кичури позволява да се постигне бързо ефектна промяна на визията, особено при вкус към екстравагантност и добавяне на цветни и с необичайна дължина. И в този случай подборът е важен в зависимост от намеренията: ако е необходимо инцидентно добавяне за обем при изработването на специална прическа, например кок, най-често се търси коса със същия цвят и текстура.

Кичурите трябва внимателно да се снемат непосредствено след събитието. Не е желателно да се обработват прекалено често – да се къдрят или фиксират с лак, тъй като по същество това е мъртва коса и издръжливостта й е крехка.

Кичури на кестенява коса

Обикновено при кестенява коса се добавят кичури от същия цвят или по-светли, до русо. Кичурите трябва да са тънки и обикновено се търси преливане, а не рязък контраст. Счита се също, че оцветяването на кичури от собствената коса е междинна фаза към тоталното изрусяване. Ако добавените руси кичури преобладават, ефектът ще е русо с кестеняви кичури.

Кичури на тъмна коса

Най-често в този случай се търси ефектът на прошарване с бели или сиви кичури, както и добавяне на цветни – например червени или сини.

Кичури с фолио или шапка

Актуални ли са все още? Това са популярни техники за обработка на кичури от собствената коса. Форумите, които коментират темата, отдават предпочитания на работата с фолио. Ето как се прави:

Кичури цена

Обяви в мрежата препоръчват поставянето на кичури с кератин, като са обявени цени за поставяне, поддръжка и снемане. Цените са в зависимост от качеството и дължината на косата, като тези от 40-45 см са около 4 лв за брой, при 50-55 см по 5 лв, 60-65 – по 6.00. Поддръжката е съответно по два лева, а снемането – по 1.50 лв за брой.

Кичури в домашни условия

Добре е да се реши еднозначно дали става дума за боядисване на кичури от собствената коса, или за добавяне на донорски кичури. Очевидно темата е ориентирана към втория вариант, т.е. добавяне на кичури. Вече коментирахме възможността обемът и дължината на косата да се обогатят чрез добавяне на кичури; в домашни условия това е напълно постижимо с кичури на клипс. Необходима е известна сръчност и следване на техника, позволяваща здраво закрепване и умело прикриване на сглобките.

Прикрепването на кичури с кератин е другата възможност, за която обаче се изисква намеса на професионалист.

Кичури балеаж

Балеаж или “целунати от слънцето” е техника за специфично оцветяване на кичури от собствената коса. Чрез нея отделни кичури се изсветляват – за тъмните коси, или потъмняват – за русите, като цветът е все по-интензивен в посока от корена към върха. Балеаж също е работа за професионалисти; обработката е от 10 до 40 лв в зависимост от категорията на салона, най-често се прави за 27-30 лв.

Ако такова оцветяване се направи за цялата коса, а не само за кичури, обработката е тип “омбре”.

Перуки от естествена коса

Перуките са били използвани още в Древния Египет – но не за красота, а…за защита от слънцето. Истинската родина на съвременната перука всъщност е Франция: именно оттук е започнало навлизането й в живота на европейците.

Първоначално перуките са били използвани в театъра, но в миналия век те стремително “излизат на улицата”. Сега вече знаем какво може да се измисли и направи, от подобна на жива прическа перука от естествен косъм – до фантастична измишльотина, която изобщо не се преструва на нещо истинско.

Днес модата на перуките се възражда – това е удобен начин за промяна на визията без скъпите и времеядни изработки на всякакви екстеншъни. Освен това има житейски ситуации, при които перуката има друг смисъл – за болните от рак, преживели химиотерапия.

Перуки за онкоболни

Загубата на косата е една от последиците при химиотерапия за онкоболни. Падането започва около две седмици след първата химиотерапия и продължава десетина дни. Хората, на които предстои такова лечение, биха могли да се погрижат за перука още преди да започнат процедурите. Обикновено дамите, които не биха искали да се появяват с оголен череп, предпочитат да носят перука, а не кърпа или шапка. Перуката може да е изработена от изкуствена коса или от естествена. Разбира се – вторият вариант е по-добър, но и перуката е по-скъпа, особено ако е индивидуална изработка. Съществува световен пазар за този артикул и най-крупният производител е – познайте! – Китай. По информация от специализирани сайтове такива перуки могат да струват до 150 долара за изкуствени, и десетина пъти повече за перуки от естествена коса.

В много страни периодично се провеждат кампании за даряване на коса в полза на онкоболни. В рамките на тези кампании се събира материал, от който впоследствие се изработват перуки на по-ниска цена или се даряват, включително на деца с онкологични заболявания.

Възможно е да се получи помощ от 100 лв с пакет документи от лекарска комисия и социалните служби за придобиване на перука, ако е необходимо да се носи продължително време. Такава помощ за перуки се полага веднъж годишно и на хора с диагностицирана алопеция.

Магазини за перуки София, Варна, Пловдив и Бургас

Разбираемо, най-много варианти за избор има в София. Потребители препоръчват продуктите на “Магама” и “Дима стил”. Информирани твърдят, че най-богат избор на перуки има в “Амоена” – справки на 02/9534042.

В Пловдив според справка в интернет може да се провери на следните адреси:

Светослав Тенев
Адрес: ул. ”Полоковник Сава Муткуров” №37
тел: 032/964320, 032/957626

ЕТ “Анжело”
Адрес: бул. “Цар Борос III Обединител” 54
тел: 032 / 650 578
GSM: 088 754 67 78

Хоспис “Възраждане”, д-р Д. Димитров
Адрес: Бул. “6-ти Септември” 110
GSM: 0898699714

За Варна – търсете ателие “Крез”, 088 831 1154.

В Бургас – дистрибутори на “Амоена”, “Реха Консулт”  ЕООД, жк “Зорница”, бл. 50, партер 8000, тел. 056/862161, 0897994152

Перуки онлайн

Има доста оживено предлагане на перуки онлайн, като цените варират от 90 до 500 лв. Предлагат се перуки с изкуствен косъм, смесени и с естествен косъм. Българските дистрибутори признават, че износването на тези с естествен косъм е приблизително същото като на изкуствените: те имат живот около година при постоянно носене. Изкуствените се поддържат по-лесно и са по-леки.

Недостатък на онлайн-пазаруването на перука е това, че не може да се пробва.

Опашка от естествена коса

Европейска коса на опашка може да се намери в специализираните онлайн магазини за 130-180 лв. Обикновено се обявява дължина на косата, най-често 55 см, и грамаж. Цветовете са доста широка палитра и може да се направи подходящ избор. Опашките са приготвени за “монтаж” с различни клипси и еластични ленти (вижте на extensionbg.com, opashki.com и cosabg.com).

Пазарът предлага доста активно и опашки от индийска коса. Счита се обаче, че най-добър вариант е смесената опашка, наполовина изкуствена и естествена коса. Податлива е на всякакви обработки с изключение на боядисване. По лесна за поддържане, по-лека и по-евтина.

Цени на опашките

Опашка за коса от добро качество, с дължина 60 см и тегло 110 г, може да се намери за малко над 200 лв. понякога цената на артикула зависи както от основния материал, така и от професионалната обработка и добавените приспособления за закрепване. Освен всевъзможните щипки и фиби, опашката обикновено има един допълнителен кичур, който е прихванат трайно за основното “тяло” и който позволява умело прикриване на мястото за прикачване.

Ако се интересувате от обявите за продажба на опашки в интернет трябва да знаете, че опашката от естествена коса не може да струва по-малко от 120-130 лв, докато тази от синтетика е по 20-25.

Как се прави “конска опашка” с удължена коса

Собствената коса трябва да е достатъчно дълга, за да се направи от нея самата базова опашка. Допълнителната коса-опашка се поставя върху мястото на завързване и се “закопчава” или завързва със специално прикачените за нея приспособления. Ако е необходимо се увива допълнителния кичур коса, за който споменахме по-горе. За стабилност се използват фиби, фуркети, лак за коса. Ето как се прави най-лесно:

Опашка с обем

За по-впечатляващ обем на една конска опашка коафьорите обикновено прибягват до леко тупиране, по-хлабаво завързване и лак. Тези обработки са позволени, но много внимателно, и за прикачената опашка от естествена коса. Вижте някои трикове за създаване на опашка с обем:

Изкуствена коса

Изкуствената коса от миналото е била разпознавана веднага по специфичния си блясък, особено на изкуствена светлина. В съвремието изкуствената коса е все по-близо с качествата си до естествената и в някои случаи е предпочитана заради по-ниската цена и по-лесно поддържане. Прилични опашки могат да се купят за 25-30 лв, треси за удължаване с 60 см – около 20, кичури по 5.

Как се ползва за удължаване

Техниката на удължаване е аналогична на тази за естествена коса на треси, кичури, опашка. Сред множеството коментари по форумите все пак се налага мнението, че колкото и да се подобрява качеството на изкуствената коса, все пак синтетиката си остава синтетика. Изкуствената коса по-лесно се заплита, променя се при миене, не издържа на сериозна обработка с преса, за маша да не говорим. Извод: дайте повече пари и си купете “добавката” от естествен косъм.

Изкуствена коса на щипки (треси)

Тресите от изкуствена коса на щипки са лесни за монтаж и по-сръчните дами могат сами да си ги монтират. Хубаво е да се прецени колко на брой и с какъв размер да са “рекичките”, чрез които ще се удължава и сгъстява косата. Около 110-120 г струва 30-35 лв. Изкуствените коси издържат на термична обработка до 200 градуса, но е по-добре да се въздържане от температура над180.

Особено популярен днес е т.н. канекалон – синтетичен материал, фибри за негърски плитки, расти, за вграждане в кокове и обемни прически с ефекти.

Сгъстяване на коса

Сгъстяването на коса се прилага при слаби и редки коси с тънък косъм. Процедурата представлява вграждане на ленти с донорска коса в основата на собствената (методиките на вграждане разгледахме по-горе).

Източници:

  1. http://womanadvice.ru/naturalnye-volosy-na-zakolkah
  2. http://hairhomecare.ru/naturalnye-volosy-na-zakolkax/
  3. http://womenstalk.ru/narashhivanie-volos-otzyvy-i-sovety.html

Първоначално публикувано на:13.07.2016 @ 16:22

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Едно мнение

  1. Емилия К

    Аз съм ползвала много различни екстеншъни за коса и като цяло съм доста доволна, но ме е дразнел винаги моментът с отвратителното лепило. Иначе предпочитам испанската технология, защото ми се вижда малко по-хигиенична от италианската, сори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *