хранене при рак на гърдата
Кои правила са важни за хранене при рак?

Хранене при рак на гърдата. Какво специално трябва да знаем?

Специалисти съветват пациенти и близки за хранене при рак на гърдата (млечната жлеза) – да изключат от менюто мляко, сирене и кашкавал, йогурт и сладолед.

Консумацията на тези продукти намалява двойно шанса на болните жени да оздравеят. Тази специфика за хранене при рак е огласена в изследователския център Kaiser Permanente в САЩ.

Учените отбелязват защо е важен този режим на хранене при рак: съдържащият се в млякото и млечните продукти хормон естроген е нещо като гориво за раковите клетки – това хранене при рак насърчава размножаването на раковите клетки в млечната жлеза. Всички научни данни сочат, че връзката между млечните продукти и рака на млечната жлеза е устойчива. Ето защо е важно да се знаят особеностите на съвременното хранене при рак, коментират от medikforum.ru.

Науката не от вчера има доказателства за това, че всяко хранене при рак е от значение за това дали пациентът ще удължи или ще съкрати живота си. Млечните продукти привличат вниманието заради съдържащия се в тях хормон естроген. Проучването по темата за хранене при рак на млечната жлеза е обхванало 1500 пациентки, чиято диагноза била поставена от 1997 до 2000 година. Анкетите трябвало да установят какво е тяхното хранене при рак, потвърден с диагноза, какви количества млечни храни са консумирали до и след диагностицирането и започналото лечение.

Оказало се, че всички пациентки били любителки на сладоледа, сиренето и йогурта, както и на горещия шоколад с мляко. А е достатъчна една порция от млечните храни на ден, за да се намалят шансовете за продължаване на живота наполовина – в рамките на следващите 12 години. Тук има една особеност на коментираното хранене при рак. Голямо количество мляко във Великобритания и САЩ се събира от бременни крави, а в организма на такива животни е пълно с естроген. Най-големите му дози се съдържат в продуктите с висока масленост.

Науката коментира междувременно и това, че за наблюдаваното хранене при рак изключителна роля играят гладните паузи. В американския Thomas Jefferson University е направено изследване, доказващо ролята на глада при пациентки с рак на млечната жлеза. Дори в случаите на тройно негативен рак, който е с възможно най-висока смъртност, развитието на болестта се забавя и често спира при нискокалориен режим. Това само още веднъж доказва колко съществена е ролята на подходящото хранене при рак на млечната жлеза.

Същевременно препоръките за хранене при рак на млечната жлеза съдържат съвети за здравословни продукти, чието включване в менюто помага при лечението. Препоръчва се например засегнатите пациентки да консумират по три праскови дневно. Опитите с лабораторни гризачи са доказали, че екстракт от праскови спира деленето на агресивните ракови клетки MDA-MB-435. Благотворният ефект се дължи на съдържащите се в плодовете феноли. Включването на прасковите в хранене при рак има и профилактичен ефект. Според учените може да се окаже, че прасковите са най-приятното лекарство за пациентките с кошмарната диагноза.

Вижте и ТОВА: Колко се живее с рак на гърдата? Симптоми и форум. Има ли излекувани? За колко време се развива?

Зеле, броколи: Кръстоцветните зеленчуци намаляват риска от рак на гърдата!

Консумацията на кръстоцветни зеленчуци, сред които зеле, броколи, карфиол, намалява риска от развитието на рак на гърдата, както и от метастази при жените, които вече са преминали през заболяване, категорични са китайски изследователи, провели серия от експерименти.

Дайте мнение и Вие тук!

Според учените, добре за здравето на представителките на нежния пол е да се консумират всеки ден по поне 150 грама зеленчуци – кръстоцветни. Това се потвърждава и от серия от експерименти, в които участие взели над 5000 жени, които били на възраст между 20 и 75 години, които били преминали през изпитанието, наречено рак на гърдата.

Доброволките, които взели участие в експеримента, трябвало да попълнят въпросници, в които проследени бил хранителните им предпочитания. Това станало на три пъти – в началото на експеримента, на 18-ия и на 36-ия месец.

хранене при рак
Кои правила са важни за хранене при рак?

Всички участнички били разделени в крайна сметка на пет групи, в зависимост от това колко често и в какви количества кръстоцветни зеленчуци присъстват в менюто им. Оказало се, че средно около пет години след поставяне на диагнозата при жените, които консумирали по около 150 грама кръстоцветни зеленчуци на ден, се наблюдавал фатален край средно 42% по-рядко.

“Фигурин

Потвърдено е, че и редовната консумация на въпросните храни предпазва от повторно развитие на болестта.

Още нещо интересно ТУК: Бяла химиотерапия при рак на гърдата. Продължителност на червена химиотерапия. Форум.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Правилното хранене може да унищожи рака

Ракът е такава диагноза, при която едни хора изпадат в ужас, чувайки я от устата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *