Проблемът „топли вълни“: що е то, защо се случва.
Можем ли да ги контролираме топли вълни – съвети.

Топли вълни – какво да направим, когато ни се случат. Менопауза, климактериум

Проблемът „топли вълни“: що е то, защо се случва. Фактори, които усилват неприятните симптоми в менопауза. Можем ли да ги контролираме – съвети. Лекарства и народна медицина; помага ли „Фигурин“

Топли вълни: това е най-характерният симптом от палитрата на т.н. климактеричен синдром. Климаксът може да протича леко, почти неусетно – но може заради въпросния синдром да е мъчителен етап в живота на една остаряваща жена.

Въпросните топли вълни са свързани с усещане на горещина в главата, лицето, гърдите; обилно изпотяване, повишена телесна температура, ускорено сърцебиене, недостиг на въздух, световъртеж, безпричинен страх.

Защо се случва всичко това?

Защо се получават топли вълни при менопауза?

През менопаузата в женския организъм се развиват сложни промени. Функциите на яйчниците затихват и нивото на женските полови хормони в кръвта спада. Хипоталамусът, който е висшият мозъчен регулационен център на хормоналния фон в организма, се заема да компенсира недостигът на естрогени.

Как го прави? Като отделя в кръвта допълнително количество фоликулостимулиращ хормон. Но яйчниците на практика са функционално недееспособни – така че въпросният допълнителен хормон не може да се свърже с рецепторите им и остава в кръвта. Ако жена в това състояние не приеме допълнително естрогенни препарати, концентрацията на въпросния хормон ще продължи да нараства.

Има ли начин да се справим с неприятните топли вълни?

Какво се случва по-нататък: при вече създадения през климакса хормонален дисбаланс се объркват и функциите на хипоталамуса. Този мозъчен център започва да зарежда в кръвта не само фоликулостимулиращия хормон, но и други хормони на хипоталамо-хипофизната система, включително тиреотропен хормон. Ето че започва да ни се изяснява и механизмът, по който в женския организъм се развиват мъчителните топли вълни.

Механизъм на развитие на приливите

Приливите, както още се наричат коментираните топли вълни, са проява на хормонална активност от щитовидната жлеза. Като следствие от описаните по-горе възрастови промени, щитовидната жлеза периодично отделя в кръвта специфичните си хормони. Това е придружено от повишаване на телесната температура, усещане на горещина, тахикардия, повишено кръвно налягане, усещане на безпокойство и тревожност, паникьосване. При това синтезът на хормони от щитовидната жлеза е подчинен на денонощните ритми – основно активността е през нощта.

 • Хипоталамусът не само регулира секрецията на хормони: той е и координатор на вегетативната нервна система. В менопаузата е нарушена хармонията във функционирането на хипоталамуса, хипофизата и надбъбречните жлези – затова дори при незначителни дразнения като стрес или физическо натоварване, симпатико-адреналиновата система реагира мощно.
 • Рязкото повишаване на тонуса в тази система има кризисно изражение: нараства честотата на сърдечните съкращения, повишава се кръвното, разширяват се кръвоносните съдове. При това разширяване към кожата се втурва голямо количество кръв, тя почервенява и температурата й нараства. Паралелно се развиват симптоми като изпотяване, световъртеж, задух, тревожност.

Това на практика са коментираните топли вълни; за тях казахме, че по-често се развиват нощем – така организмът „разрежда“ напрежението, натрупано заради необходимостта от самоконтрол през деня. Още една причина за топлите вълни е и повишеният синтез на пролактин, друго следствие от дисфункцията на хипоталамо-хипофизната система.

Има ли горещи вълни, не свързани с менопауза?

Пристъпите на топли вълни могат и да не са свързани с менопаузата. Тогава на практика те са симптом на едно или друго заболяване:

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Патология на вегетативната нервна система. На фона на различни неблагоприятни фактори – хронична умора, стрес, недоспиване – нервната система се изтощава. Тогава дори при най-малко дразнение или дори в състояние на покой избухва бурна реакция на симпато-адреналиновата система. Развиват се истински кризи с топли вълни, повишаване на температурата, зачервяване, световъртеж, тахикардия, задух, страх.обикновено такива състояния се квалифицират като паник атаки, вегетативно-съдова дистония, синдром на вегетативна дисфункция.

Патология на централната нервна система. За появата на топли вълни извън менопаузата могат да са причина различни поражения на самия хипоталамус: тумори, черепно-мозъчна травма, влошено мозъчно кръвообращение. Тогава хипоталамусът не е в състояние да оцени точно потребностите на организма и продуцира в кръвта неадекватно количество хормони. Така се имитира състояние, подобно на това при климакс и топлите вълни са напълно обясними. Топли вълни могат да се развият и при някои форми на епилепсия.

Хапчетата помагат – но дали сме взели точните?

Заболявания на щитовидната жлеза. Хипертиреоза или тиреотоксикоза е състоянието, свързано повишена продукция на хормони от щитовидната жлеза. Топлите вълни са един от симптомите на такова състояние.

Заболявания на надбъбречните жлези. Ярък пример за състояние, свързано с патология на жлезите, е развитието на т.н. феохромоцитом. Това е тумор, чието развитие е причина за интензивно отделяне в кръвта на адреналин, норадреналин и допамин. Последиците са повишено кръвно, сърцебиене, топли вълни, изпотяване, тревожност.

Инфекциозни заболявания. Много инфекции причиняват топли вълни, но най-чести са те при туберкулоза и СПИН.

Онкологични и хематологични заболявания: тумори на мозъка, стомаха, чревния тракт, лимфната система, кръвотворните органи. Особено интензивни са вълните при карциноидните новообразувания.

Признаци и симптоми

Определящ симптом за топли вълни в менопауза е периодичното разгръщане на състояние с бързо загряване на лицето, главата, шията, ръцете и горната част на гърдите. Споменатите зони се зачервяват, започва интензивно изпотяване.

Общата картина на приливите се допълва от още симптоми:

 • Повечето жени преди такъв пристъп изпитват дискомфорт, който трудно може да се обясни и опише;
 • Повишаване на температурата – случва се за кратко и не при всяка жена. Ако се приемат температуро понижаващи, ефектът е нулев;
 • Усещане на силно сърцебиене;
 • Затруднено вдишване;
 • Нервни реакции – тревога, страх, главоболие, световъртеж, понякога дезориентация.

След прилива настъпва „отлив“: усещане на умора, студ, разбитост. Проявите на топли вълни могат да включват всички симптоми или само някои от тях.

Фактори, засилващи топлите вълни

Някои външни причини могат да усложнят протичането на тези състояния; ако сме наясно с тях и се постараем да ги избегнем или да игнорираме въздействието им, със сигурност ще ни е по-леко. Ето за кои фактори става дума:

 • Стресови ситуации, емоционално претоварване, недоспиване, умствено напрежение;
 • Вредни навици – употреба на алкохол, тютюнопушене. Трябва все пак да отбележим, че и отказът от цигари е стрес за организма – подобна стъпка също може да усложни протичането на климакса;
 • Пребиваване в задушно помещение; тук трябва да споменем също и престой в баня, сауна, хамам; горещите вани;
 • Прием на някои препарати като кофеин, тамоксифен, никотинова киселина, пентоксифилин.

При всички жени в менопауза ли ги има?

Топли вълни по време на менопауза са нещо типично за 75-80% от жените. В някои случаи все пак късметлийките са пощадени от това преживяване в крайните му форми. Има дори и такива жени, при които хормоналното пренастройване почти не се проявява по този начин.

 • Разбира се – пременопаузата настъпва с нарушения на менструалния цикъл; сетне в менопаузата и постменопаузата месечният цикъл напълно се прекратява. Развиват се други признаци на естрогеновия дефицит като окосмяване на лицето, нарастване на мастните депа, изтъняване на костната плътност, сухота на кожата, незадържане на урина.

Как да се справим с горещите вълни?

Първият съвет, който специалистите дават при оплаквания от горещи и топли вълни, е да се внимава с храненето и да се поемат умерени физически натоварвания. Препоръчва се носене на свободни дрехи от естествени материали – лен, памук, коприна, вискоза.

 • Важни са стриктната хигиена и приемът на достатъчно течности, нещо от порядъка на два – 2.2 л за денонощие. Трябва да се избягват стресови ситуации, умствено и физическо пренатоварване, прием на витамини и минерали.

Ако топлите вълни са твърде интензивни, изтощаващи и чести, трябва да се провежда определена от лекар терапия. Съвременната медицина има ефективни и щадящи женския организъм средства, които могат да се подберат според индивидуалните оплаквания. Разбира се, когато става дума за медикаменти, определянето им може да се повери единствено на специалист.

За много жени климаксът е сериозно изпитание
Помощ по време на пристъпа

Много жени усещат приближаването на топлите вълни; самоконтролът е в състояние да облекчи протичането им и дори да ги предотврати – включително и в домашни условия. Лекарите дават следните съвети в подобни случаи:

 1. Осигурете си приток на свеж въздух: отворете прозореца, излезте на улицата, включете климатик, разкопчайте горните копчета на дрехата си; така топлоотдаването се подобрява, действа облекчаващо;
 2. Пийнете няколко глътки студена вода;
 3. Пристъпът може да се стопира чрез преразпределяне на кръвта в организма. За целта краката се потапят в съд с гореща вода, а на главата се поставя студен компрес;
 4. Тонусът на вегетативната нервна система може да се възстанови чрез дихателни упражнения от следния вид: вдишайте дълбоко през носа за 5-7 секунди, задръжте за 12-15 секунди, сетне бавно издишайте през устата. Ангажирайте диафрагмата в това упражнение.

Всички тези прости трикове няма да ви спасят от тегобите на климакса, но със сигурност ще облекчат проявите на много от неприятните симптоми. Трябва все пак да е ясно, че има случаи, при които всички тези съвети са безполезни: ако желаното облекчение не настъпва при стриктното им изпълнение, вероятно ще се наложи хормонална терапия.

Диета

Храненето в климакс трябва да осигурява на организма всички необходими вещества за нормалното му функциониране – но трябва и много да се внимава с килограмите. От менюто трябва да се изключат или да се редуцират чувствително „наслади“ като подсладени газирани напитки и сокове, сладкиши, печива, т.е. бързите въглехидрати.

Допълнително се включват продукти с фитоестрогени – тези вещества са подобни на вече недостигащите естрадиоли. Това донякъде компенсира дефицитите и облекчава протичането на менопаузата. Богати на такива компоненти са храни като соя, леща, всички видове зеле, пшенични кълнове, ленено масло, сусам.

мнения, отзиви, коментари, форум

И някои продукти от животински произход съдържат подобия на естрогените – например млечните храни, особено сирената с плесен.

Витаминотерапия

Най-важните витамини в периода на климакса са А и Е.

Витамин А, ретинол. Влияе осезаемо на състоянието на кожата и лигавиците, като възстановява тяхната еластичност и влажност. Съдържат го в голямо количество морковите, боровинките, спанакът, яйцата, говеждият дроб.

Витамин Е, токоферол. Има силен антиоксидантен ефект; освен това усилва чувствителността на естрогенните рецептори. Набавя се от растителните мазнини, яйцата, пшеничните кълнове.

Дайте мнение и Вие тук!
Към какъв лекар да се обърнем

Много жени не търсят медицинска помощ заради топлите вълни; те са склонни да си обясняват цялата симптоматика на възрастта с преумора, стрес, недоспиване, дефицит на витамини. Едва когато приливите станат нетърпимо интензивни и чести, когато качеството на живот видимо пострада – те започват да се чудят при какъв лекар да идат.

Описваното състояние често изисква комплексен подход с участието на лекари с различни специалности. Обикновено притеснената жена първо търси мнението на гинеколога си. Ако симптоматиката е изразена в поносими параметри, гинекологът може самостоятелно да подбере необходимите средства за регулация на проблема.

Храненето е според възрастта

Ако обаче етапът на пременопаузата започне с развитието на патологии, засягащи различни органи и системи, консултацията със специалисти е неизбежна. Вижте какви могат да са те:

Ако усложненията засягат сърцето, необходим е интернист или кардиолог;

Ако са проявени признаци на метаболитен синдром, захарен диабет и остеопороза, без ендокринолог трудно ще се стигне до ефективно решение;

Незадържането на урина означава консултация с уролог;

При изразена дисфункция на вегетативната нервна система е необходим невролог, в някои случаи и психотерапевт.

Диагностика

Първа задача на лекаря, при когото е дошла пациентка с описвания проблем, е да получи максимално подробна информация по въпроса: от какво се оплаква тя, кога са се появили описваните симптоми, кои са възможните провокиращи фактори, в коя част на денонощието най-често се развиват въпросните топли вълни.

При снемането на анамнеза е особено важно да се проследят промените в цикъла. Внимателно се оглеждат и някои характерни за възрастта външни белези: например състоянието на кожата и разпределението на подкожните мазнини.

Още при първия преглед с оплаквания от топли вълни пациентката трябва да сподели дали при приливи усеща сърцебиене, тревожност, задух.

Съществена роля играе гинекологичният преглед: един от симптомите на климакса е атрофията на влагалищната лигавица.

Лабораторни изследвания

Обикновено лабораторните изследвания започват с общ анализ на кръв и урина. Не би следвало да има драстични отклонения в основните показатели, освен завишен брой епителни клетки в урината. При наличието на отклонения се препоръчва консултация със специалист, тъй като всяко заболяване в тази възраст може да развие усложнения.

Прави се анализ на кръвната захар, тъй като нерядко диабетът дебютира именно в тази възраст.

Определя се и стойността на различните хормони: пълноценният анализ изисква да се установят  стойностите на фоликулостимулиращия хормон (FSH), естрадиола, лутеинизиращия хормон (LH) и прогестерона.

Вид на хормонаФертилна възрастПостменопауза
FSH1.09 до 17.2 IU/Lнад 15IU/L
LH1-17 IU/L19-100 IU/L
Естрадиол15-350 pg/mlпо-малко от 10 pg/ml
Прогестерон0.18-75.9 nmol/Lдо 0.4 nmol/L

Означения: IU/L – международни единици на литър; pg/ml – пикограм на милилитър; nmol/L – наномол на литър

Лечение с народни средства

Народната медицина предлага немалко рецепти, чието изпълнение действително носи облекчение от симптомите на климакса – особено от коментираните топли вълни. Все пак трябва да е ясно, че билките не могат изцяло да заменят специфичните терапии, назначени от лекаря.

 • Най-популярните средства от народната медицина са различни чайове, запарки и настойки с лайка, змийско мляко, бял равнец, къпина, бял смил, лазаркиня.  Всички тези растения имат успокояващо действие или са със слаба естрогеноподобна активност.

Помага ли Фигурин срещу топли вълни?

Билковата композиция Фигурин е едно от доказаните средства за редуциране на топлите вълни. Част от посочените по-горе билки участват в състава на продукта и действат облекчаващо по време на приливите. Припомняме, че Фигурин съдържа точно изчислени дози от натурални компоненти; всяка от билковите съставки упражнява специфичния си ефект, а всички заедно представляват средство за балансиране на нарушения хормонален фон.

Кои билки носяат облекчение при топли вълни?

Поръката е стандартна: пият се дневно по три дози чай Фигурин в продължение на два месеца. Категорично изразен положителен резултат има още в края на първия: пристъпите на топли вълни се разреждат и протичат по-леко.

1.Само с билки не става, но Фигурин помага

Надявах се да премина през тази възраст без медикаменти; опитах да се спася от топлите вълни с билки. Е, не ми се получи. Наложи се да приемам хормонален препарат, но моята лекарка ме посъветва да пия два месеца чай Фигурин, по 2-3 пакетчета дневно да запарвам. Убедена съм, че добрият резултат, на който се радвам сега, се дължи и на този чудесен продукт. Това е чудесен букет от растителни естрогени, витамини и минерали. Моята лекарка смята, че той има малък принос и за профилактика на остеопорозата. Вижте много мнения и информация за справянето с топлите вълни благодарение на този чай ТУК!

2.Опитайте с Фигурин и соя!

Освен Фигурин за облекчение от топли вълни може да се използват и соеви продукти. Има различни фитопрепарати с екстракти от соя – въздействието е свързано с наличните изофлавони. Как ще понесем топлите вълни, зависи също от физическата ни активност и от характера: ако повече се смеем и гледаме на неприятните преживявания като на нещо преходно.

Още информация и източници на английски: Диагностика на топли вълни и терапия; * Какво означават горещите вълни и защо се появяват; * Какво може да се направи при топли и горещи вълни?

3.Цимицифуга

Има един екзотичен продукт, екстракт от цимицифуга. Има го в различни продукти и върши чудесна работа. С такива продукти може да се компенсира някакъв хормонален дефицит; стимулира се балансът на естрогените в менопауза и неприятните прояви на климакса избледняват. Съчетавайки такъв препарат с Фигурин, гарантирано постигаме успокояване.

Вижте и ТОВА:

Може ли да се забременее в менопауза? Симптоми, начини и рискове. Инвитро

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Бактериална вагиноза. Какво означава сърбеж в интимната област.

Лечение на сърбеж в интимната област, бактериална вагиноза, вагинит с лекарства, билки и др.

Какво означава сърбеж в интимната област. Бактериална вагиноза. Симптоми и лечение на вагинит. Лекарства за …

3 Мнения

 1. Полезна статия. Има насочващи съвети, много конкретно как на практика може да се неутрализира ефектът от топлите вълни. Благодаря

 2. Л. Ангелова

  Всичко казано за Фигурин е точно 1:1. Освен описания ефект при топли вълни трябва да споделя, че ми помогна да се успокоя и да си върна здравия сън. Продуктът е универсален, истинска панацея.

 3. Някой да е пробвал с билки и да не му се получава? Включително и с Фигурин. Очевидно ще се наложи отново да пия хапчета. Може би след време фитотерапията ще ми е достатъчна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.