менопауза
Кървенето след менопауза е тревожен симптом

Кървенето след менопауза е тревожен сигнал

Постменопаузалното кьрвене се определя като кървене, което настъпва след 12-месечна липса на менструация.

За патологично се смята и наличието на менструация след навършване на 55-годишна възраст.

Това са тревожни симптоми, които могат да сигнализират за злокачествено заболяване, затова се налага своевременно посещение при гинеколог и провеждане на съответните изследвания.

Най-честите причини за кървене след менопауза са:

изтъняване на маточната лигавица (атрофия на ендометриума), хормонозаместителна терапия, полипи, хиперплазия на ендометриума (прекомерно разрастване на лигавицата), ендометриален карцином.

Други по-редки причини за кървене след менопауза са възпаления на матката и маточната шийка, хронични заболявания, като проблеми с щитовидната жлеза, приложение на определени медикаменти и някои онкологични заболявания с друга локализация.

На всеки 8 пациентки с кървене след менопауза при една се установява рак на ендометриума.

Като кървенето е относително ранен симптом и при своевременно поставена диагноза лечението най-често е успешно.

Рискови фактори за кървене след менопауза са наднормено тегло, късна менопауза, липса на овулация и нередовни менструални цикли, поликистозни яйчници, рак на яйчника, на млечната жлеза или на дебелото черво, фамилна анамнеза за рак на ендометриума.

Повече от половината жени, които провеждат хормонозаместителна терапия (ХЗТ), се оплакват от вагинално кървене с различна интензивност, което спира на 6-ия месец от началото на приема на хормони. Пациентки, които минават на ХЗТ по-рано от третата година след спиране на мензиса, по-често страдат от такова кървене.

менопауза
Кървенето след менопауза е тревожен симптом

То буди тревога, ако продължава повече от 6 месеца след началото на терапията или ако се появява след липса на кървене.

При наличие на кървене след менопауза е наложително извършването на гинекологичен преглед.

С помощта на ултразвук се изследват матката и яйчниците.

След това се прави кюретаж на матката за хистологично изследване на маточната лигавица, което поставя окончателната диагноза.
Лекарства, подходящи при менопауза и в частност при кървене. Билки, които могат да ви помогнат да облекчите симптомите на менопаузата и кървенето. Каква хомеопатия е удачна. Какво е рак на ендометриума. Ендометриална хиперплазия – подробности

Какви лекарства могат да се вземат при менопауза и менопауза с кървене?

Демир бозан за безсъние

Неведнъж е ставало дума, че за менопауза не бива да се говори като за заболяване. Това е етап от цялостния жизнен цикъл, който има своите особености и проблеми. Ако обаче тези особености се отразяват на общото здраве, могат да се потърсят средства за облекчаване на неприятната и мъчителна симптоматика, съветват от pharmacy-bg.com.

На първо място е хормоналната терапия: приемът на естроген или комбинация от естроген и прогестерон облекчават най-често срещаните неприятни усещания: горещи вълни и сухо влагалище.

Вече стана дума за това, че кървенето след менопауза е тревожен симптом и че при един от всеки осем случая с подобни проблеми изследванията констатират злокачествено заболяване. Ако става дума за отклонения в кървенето при подход към менопауза, помагат пероралните контрацептиви.

Едновременно с това се облекчават и другите неприятни симптоми на менопаузата. Ако обаче кървенето настъпва след менопауза, на първо място е задължително обстойно изследване, за да се установи каква е причината за него. В зависимост от диагнозата проблемът може да бъде решаван чрез хормонална терапия, но по-често се налага оперативно лечение.

Прилагат се също антидепресанти и се препоръчват алтернативни терапии и лечебно хранене.

Дайте мнение и Вие тук!

Билки, които облекчават симптомите на менопауза и кървенето

менопауза
Точната диагноза определя вида на лечението при кървене след менопауза

При навлизането в менопауза билките и фитопрепаратите могат значително да облекчат неприятните симптоми – въздействат преди всичко върху склонността към тревожност и депресии, “укротяват” горещите вълни, неутрализират болките в гърдите. Има полза от отвари и чайове от жълт кантарион, див пипер, черен кохош, вечерна иглика. Могат да се приготвят в домашни условия или да се ползват готови хранителни добавки, в които е вложен сух екстракт от билките. Вижте рецепта за домашно приготвен чай от жълт кантарион при депресия в менопауза:

2-3 супени лъжици суха билка се пускат в половин литър вряща вода. След 5-6 минути се отдръпва и когато поизстине леко, се прецежда. Това количество се изпива на 2-3 приема за един ден.

Има ефект от продуктите с жен шен, корени от божур и китайска ангелика (bilki.bg).
Важно е в менопауза и след това да се приемат храни с растителни естрогени – соя, ленено семе, чесън, зрял и зелен боб, сусам, зърнени храни, тиквени и слънчогледови семки, краставици, царевица, ябълки, семена от анасон, зеле, цвекло, зехтин и маслини, грах (narodnirecepti.blogspot.com).

Каква хомеопатия да опитаме?

менопауза
Ендометриална хиперплазия след менопауза може да се развие в рак

Специалистите по хомеопатия са категорични, че хомеопатичните препарати могат да съдействат за облекчаване на описаните симптоми. Те се подбират в зависимост от симптоматиката и типа женски организъм (в tophomeo.com). Преди това обаче са необходими обстойни изследвания, особено ако става дума за смущаващи кръвоизливи или за кървене след менопауза.

Целта на изследванията е да се изключи злокачествено заболяване, при което терапията е съвсем различна. Споменаваните хомеопатични продукти за въздействие в менопауза и постменопауза са Lachesis, Sepia, Sulfur. При често и обилно кървене може да се въздейства чрез продукти от рода на Arnica Montana, Sabina, Phosphorus, Bovista, Secale cornutum, Carbo Vegetabilis, Lachesis.

Специалистите обаче подчертават, че е необходимо внимателно да се анализира всеки конкретен случай и да се изработи индивидуална лечебна схема.

Какво е рак на ендометриума

Това заболяване засяга лигавицата на матката – ендометриум. Най-често се развива у жени на възраст 50-60 години (medik.bg). Заболяването се развива за 8 до 10 години обикновено след хиперплазия на ендометруима и е резултат от хормоналния дисбаланс в тази възрастова група.

В повишен риск са жени, които са били дълго време на хормонозаместваща терапия, имат наднормено тегло, диабет или хипертония, наследствено предразположение, лекувани са от стерилитет, развивали са тумори на яйчниците.

Най-ясният признак за рак на ендометриума е кървенето. Това е категоричен знак, особено след менопауза. Кървенето може първоначално да е воднисто и постепенно да се промени и усили. Друг симптом е болката ниско в корема – това се наблюдава в стадий, когато туморната маса е нараснала и матката се опитва спастично да я изхвърли. Болките при уриниране и полов акт също са сред обезпокоителните белези.

Лечението зависи от степента на развитие на заболяването, както и от възрастта на болната жена. Най-често се стига до оперативно отстраняване на матката, понякога заедно с яйчниците, и последваща лъчетерапия и/или хормонална терапия. При такава диагноза се търсят възможни метастази и се преценява възможността за комбиниране на терапии.

Ендометриална хиперплазия – подробности

Ендометриалната хиперплазия е прекомерно разрастване, удебеляване на вътрешния маточен слой. Причина за това са хормонални промени или развитие на злокачествен процес (koog-vma.com). Статистиката сочи, че в около 22% от случаите с ендометриална хиперплазия настъпва зокачествено израждане на тъканта и се развива рак.

мнения, отзиви, коментари, форум

Такъв тип промени – ендометриална хиперплазия – настъпват при повишени стойности на естрогените без наличие на достатъчно прогестерон (framar.bg). В повишен риск са жени, които не са раждали, с рано настъпил първи цикъл или късна менопауза, с поликистозни яйчници, наднормено тегло, приемащи естрогени, диабетички.

Тази диагноза предполага лечение, което зависи от възрастта и общото здравословно състояние на жената с ендометриална хиперплазия. При момичета и млади жени се предприема хормонално лечение с естроген-прогестерони по схема. То продължава половин година, като целта е да се неутрализира хормоналният дисбаланс – причината за промените в маточната лигавица. При жени в постменопауза обикновено се преминава към хистеректомия, т.е. отстраняване на матката.

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

отзиви на болни от биполярно разстройство

Отзиви на болни от биполярно разстройство. Тест за циклофрения и др

Отзиви на болни от биполярно разстройство. Циклофрения – тест, форум. Отзиви „Излекувах се от биполярно …

7 коментара

 1. Радостина

  Аз съм на 32 години и ме е премахната матката и като правя секс и моя партньор свършва в мен аз имам само тогава
  Кървене аз казах на личния лекар и ми казаха че това е невъзможно

 2. Аз съм в критическа години .Появи се менструация за един ден ..лтначало кафяво после алко кръв и спря .Да се тревожа ли?

 3. Аз съм на 45 Г. Цикъл нямам от пет месеца, прокърви розово, а после и в червено. Дали е нормално или е проблем ?

 4. Таня Кондакова / Tania Kondakova/

  На 70 години съм, а в менопауза – от 23 години. Преди 5 години бях оперирана от карцином на гърдата. Извършена ми бе мастектомия и ми бе назначена хормонотерапия с ароматазни инхибитори. Днес най-неочаквано при уриниране установих, че от влагалището ми изтече малко яркочервена кръв и разбира се, много се уплаших. Трябва ли да се притеснявам от най-страшното – злокачествено заболяване?

 5. Клара Горанова

  След премахване на щитовидната жлеза минах в менопауза, бях на 50 год, преди з дни отново ми дойде мензиса, нормално ли е след повече от 5 год. да се случи това? Трябва ли да се притеснявам?

 6. Аз съм на 55г. От две години нямам мензис но прокървих. Първо кафява течност а сега е като мензис. Имам хошимото на щитовидната жлеза. Трябвали да се претеснявам?

  • Здравейте , прочетох Вашият коментар и Ви моля за съвет. Имам същият проблем – преди две години с последен мензис (сега съм на 55) , от няколко дена имам секрети, кафява течност , а сега е обилно като нормален мензис. Как постъпихте Вие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *