понеделник, 6 декември, 2021
Сънна артерия: къде се намира, защо се нарича така. Последици от заболяване или травми, засягащи сънна артерия. Лечение
Къде се намира сънната артерия?

Сънна артерия: Запушване, болки, смърт. Анатомия

Сънна артерия: къде се намира, защо се нарича така. Последици от заболяване или травми, засягащи сънна артерия. Лечение

Сънна артерия: когато кажем това, разбираме крупен кръвоносен съд от мускулно-еластичен тип, който храни органите на главата и шията. От кръвообращението в сънната артерия зависи работата на главния мозък, очите, езика, щитовидната и паращитовидните жлези.

Нарушената проходимост води до исхемия на мозъчни участъци с неврологична симптоматика. В последните години се прилага доплерографско изследване на разклоненията на сънната артерия с цел ранна диагностика на атеросклероза.

Какво е сънна артерия?

И така – сънна артерия е най-големият кръвоносен съд в шията, отговорен за кръвоснабдяването на главата. На практика това са три двойки съдове: две общи, които в даден момент се разклоняват на две външни и две вътрешни.

Колко сънни артерии има човек?

Сънните артерии по същество са две, разположени симетрично отляво и отдясно на тялото. Тe са големи кръвоносни съдове, с правилна цилиндрична форма, еластични. Това са т.н. общи дялове на сънните артерии или само “обща сънна артерия”.

Всяка от общите сънни артерии се разделя на два клона: вътрешна и външна сънна артерия. Ето защо анатомично се обособяват три двойки съдове: две общи сънни артерии, две външни, две вътрешни.

Външна и вътрешна сънна артерия. Обща

Сънната артерия принципно е отговорна за постъпването на кислород и хранителни компоненти към главния мозък, очите, тъканите на лицето и шията.

сънна артерия, разклонения
Сложната мрежа от разклонения на сънната артерия има отговорни функции

Има разлики между функциите на външната и на вътрешната сънна артерия, както следва:

Сънна артерия – функции
Външна  – кръвоснабдява лицевите мускули – мимически и дъвкателни; кожната обвивка на черепа; устната и носовата кухина; средното ухо; слюнчените жлези; зъбните корени; езика; щитовидната жлеза; гълтача; гръкляна.

 

Вътрешна – отговорна за кръвоснабдяването на главния мозък, очите, мускулите на челото и слепоочията, челната зона на лицето; вътрешната и външната сънна артерия имат многобройни връзки помежду си, те се свързват също и с гръбначните артерии в основата на мозъка. Този механизъм защитава главния мозък от спиране на кръвоснабдяването, ако някъде по основното трасе на кръвта настъпи забавяне на движението.
Защо се нарича така

Названието “сънна артерия” е свързано с факта, че при притискането й настъпва подобно на сън състояние: губи се яснотата на съзнанието, пулсът се забавя, както и дишането, а кръвното налягане спада.

Тези вегетативни реакции се обясняват с отслабване на мозъчното хранене и наличието в близост на центрове от блуждаещия нерв. Неговата активност е значително по-висока нощем, отколкото в дневните часове. При натиск върху сънната артерия се активира поток импулси от рефлекторните зони на шията и човекът може буквално да се “изключи” за кратко.

Топография
“Фигурин

Сънната артерия се намира от двете страни на щитовидния хрущял, т.е. Адамовата ябълка, и “върви” по дясната и лявата страна на шията.

Началните сегменти са разположени в гръдната кухина, като лявото трасе се отделя от аортната дъга, я дясното – от разклонение на аортата, т.н. брахеоцефален ствол. Левият дял е с по-голяма дължина, което впоследствие не се отразява на симетричното разположение на двата кръвоносни съда.

Общата сънна артерия – без значение лява или дясна, се разполага в пространството встрани от трахеята и хранопровода, между шийните прешлени и специфичен гръдно-ключичен мускул. Някъде около Адамовата ябълка общата артерия се разделя на външна и вътрешна това разделение е известно като бифуркация. На въпросното място сънната артерия е разширена и в разширението се намират специфични рецептори – чрез тях се възприема налягането на кръвта, съставът й, нивото на кислород.

Как да я намерим сами на шията?

Най-лесно пулсациите на сънната артерия могат да се почувстват в зоната под долната челюст, около щитовидния хрущял. Значи първата ни задача е да локализираме Адамовата ябълка. От двете му страни, в ямките под долната челюст, ще усетим пулсации. Проверката се прави чрез внимателно опипване на мястото с показалец и среден пръст, но без да притискаме. Натискът ще причини дискомфортно усещане.

Диаметър

Нормално сънната артерия има диаметър 5.98 мм при отделянето си от аортата. Ако артеришалното налягане е повишено, диаметърът се увеличава до 6.15 мм. Двете разклонения при бифуркацията – външна и вътрешна сънна артерия, са с диаметър по около 5 мм. При хората в напреднала възраст проходимостта намалява, но общият диаметър не се променя съществено. Това е така заради удебеляването на артериалната стена – резултат от разрастването на съединителните влакна в строежа й.

Налягане

Кръвното налягане в сънната артерия е същото, каквото и в други части на артериалното русло. При здравия човек то е 100-139 / 60-89 мм. Нивото му може да се променя с възрастта, при заболявания, при физически и емоционални натоварвания, при промяна на атмосферното налягане. Чрез регулации на съдовия тонус колебанията остават в рамките на нормалнот

Притискане на сънната артерия или удар

Слабото притискане на сънна артерия забавя пулса, възстановява сърдечния ритъм при тахикардия. Ако натискът е силен и напълно се прекратява циркулацията на кръвта, кръвното налягане спада рязко, следва припадък.

Какво се случва?

Ако натискът върху сънната артерия е умерен, пулсът леко се забавя. Масаж в тази зона може да се прилага при тахикардия. Ефектът е свързан с активиране на центрове на блуждаещия нерв, който отслабва възбудимостта на клетките от сърдечната тъкан.

сънна артерия болести
Патологиите на сънната артерия са с тежки последици за здравето и живота
Последствия от прекаляването

Продължителният или по-силен натиск върху сънна артерия влошава мозъчното кръвоснабдяване и има сериозни последствия: падане на кръвното налягане, световъртеж, притъмняване пред очите, прилошаване, загуба на съзнание.

Как да приспим човек?

Ако притиснем внимателно сънната артерия, това няма да може да приспи човека в буквалния смисъл. Всъщност ще се получи “изключване” на съзнанието за няколко секунди, един вид припадък. След това човекът ще се опомни – но ако натискът е бил продължителен и силен, може да се увредят необратимо някои мозъчни зони. Ето защо подобни техники за “приспиване” никога не се прилагат за лечебни цели. Те дори са направо забранени, особено за “лечители” без медицинско образование и невладеещи техниките за реанимация.

Загуба на съзнание

Ако сънната артерия се притисне силно, човек може да изгуби съзнание. Това е много опасно; за жалост сред някои тийнейджъри подобно занимание е разпространено като игра. Защо? Защото при недостиг на кислород в главния мозък настъпва кратък стадий със симптоми на наркотично опиянение. Такава “игра” се играе от двама – за да може вторият участник да помогне при необходимост. Страшното е, че поради липса на опит и нарушаване на естествените функции на кръвоснабдяване към главния мозък смъртните случаи не са един и два.

 • Загуба на съзнание може да настъпи и поради някакъв болестен процес, чиито последици са влошаване или прекратяване на кръвообращението в посока към главния мозък. Ако обаче продължим коментара за натиск върху сънната артерия като игра; бихме препоръчали на семействата, в които има подозрение за странности на техен близък в тази посока, да внимават за следното:
 • Нещата са сериозни, ако човекът има необясними синини по шията, под очите; силно зачервени очи; бледа кожа на лицето; чести главоболия; затормозване, задушаване и при най-беко физическо усилие; влошена памет и др.
Смърт на мозъка

Натискът върху сънна артерия – съзнателен или при инцидент, се отразява крайно негативно на функциите на главния мозък. Последиците могат да са умствено изоставане, необратими неврологични разстройства, смърт.

Ако се притиснат и двете сънни артерии, притокът на кръв към мозъчните центрове отслабва с около 60%. При продължително притискане са възможни и необратими изменения: загиват клетки и може да се достигне до мозъчна смърт. Това е особено опасно, ако междувременно се забави кръвообращението и по гръбначните артерии.

Симптоми за проблеми с артерията

Заболяванията, свързани с промени в сънната артерия, се разпознават по някои характерни симптоми. Най-осезаеми са транзиторните или временни исхемични атаки към мозъчните полукълба. Ако по някаква причина е отслабен притокът на кръв към едно от тях, може да се развие слепота на едното око, слабост и загуба на чувствителност в крайник от противоположната страна на тялото. При възпалена артерия се наблюдава повишаване на температурата, загуба на апетит, необяснимо отслабване, упорито главоболие.

 • Обикновено тези симптоми се свързват с намален просвет на сънната артерия, склеротични промени в стената на кръвоносния съд, запушване. Какъв точно е прблемът, може да се изясни чрез точни диагностични методи – освен преглед, също и ултразвуково изследване, ангиография. Лечението предполага прием на подходящи медикаменти, спазване на диета, а в някои случаи и оперативна намеса.

Болки в сънната артерия

Болките в зоната на сънната артерия могат да се дължат на стеснение и забавено кръвообращение, на склеротични промени или най-сериозното, на запушване. Не се изключва и хипотезата за възпаление.

мнения, отзиви, коментари, форум

Заболявания и отклонения

Най-често се коментират т.н. облитериращи заболявания на сънните артерии – т.е. свързани с намалената им проходимост. При тях е стеснен вътрешният просвет на кръвоносните съдове. Запушването и стенозата са основни механизми в нарушаването на мозъчното хранене при атеросклероза.

Запушена сънна артерия. Тромбоза

Стеноза или стеснение, както и запушване на сънната артерия означава затруднено циркулиране на кръвта. Стесненията на вътрешния просвет най-често са причинени от натрупването на склеротични плаки. Този тип промени в ранна фаза не се усещат и могат да бъдат открити само при инструментално изследване. Когато се проявят първите признаци като главоболие, световъртеж и слабост в крайниците, просветът практически е стеснен вече наполовина.

По принцип тук може да се говори за възрастови промени, но не само. Формулирани са рисковите фактори, които ускоряват процеса. Вижте кои са те:

 • Неправилно хранене – излишък на мазнини и захари, недостиг на фибри; наследствена предразположеност; случаи на инсулт и инфаркт у кръвни роднини; затлъстяване; тютюнопушене и алкохолизъм; захарен диабет; хипертонична болест; патологии в развитието на кръвоносните съдове – недоразвитие, слаба съединителна тъкан; автоимунно възпаление; повишена съсирваемост на кръвта, увеличени показатели на еритроцити и тромбоцити; формиране на тромби при нарушен сърдечен ритъм; напреднала възраст, менопауза; хипотиреоза; хронични възпаления, постоянни огнища в организма; слаба физическа активност.
Синдром на сънната артерия

Синдромът на сънната артерия включва следните комплекси от симптоми:

Дайте мнение и Вие тук!
 • Периодична загуба на зрение в едното око; при прогресия слепотата е постоянна;
 • Преходни исхемични атаки към едното мозъчно полукълбо;
 • Исхемичен инсулт.

Запушването на сънна артерия първоначално причинява епизодично влошаване на мозъчното кръвоснабдяване. Клиничните прояви на подобно състояние са отслабване на крайниците в противоположната част на тялото; намаляване чувствителността на ръка и крак в едната половина на тялото; объркана реч; влошено зрение в едното око.

 • Ако кръвообращението се възстанови, тези симптоми изчезват в рамките на едно денонощие. Ако обаче те се съхранят за по-дълъг период, това означава развитие на инсулт. Хроничното нарушение на мозъчното кръвообращение протича с характерни ранни признаци: бърза умора при умствени натоварвания; забравяне; забавено мислене; затруднена концентрация на вниманието; периодични главоболия; световъртеж; отслабване на зрението; шум в ушите.
 • Постепенно сънната артерия поради запушване или стеснение пропуска все по-малко кръв, което се отразява и върху качествата на характера: за човек с такъв проблем това е мнителност, раздразнителност, потиснатост, загуба на интерес към предишни увлечения, влошаване на паметта до пълно забравяне на отделни събития и връзки; неустойчивост на походката, световъртеж, загуба на професионални навици.

Крайната фаза е свързана с настъпването на съдова деменция – слабоумие, при което пациентът напълно губи способността си да се самообслужва и да поддържа личната си хигиена.

Възпаление

При възпаление на сънната артерия се проявяват следните симптоми: повишена температура до 40 градуса и треска; обща слабост, безсилие; отслабен апетит; главоболие, което е постоянно и не се влияе от обезболяващи; загуба на зрение с различна продължителност, двойно виждане; световъртеж, олюляване при ходене; припадъци.

При около 50% от пациентите се развиват язви в устната кухина, отслабват дъвкателните мускули, появяват се болки в шията в зоната на сънната артерия. Може да има и прояви на мозъчна исхемия като влошаване на речта, слабост в крайниците, лицева асиметрия.

Аневризма на сънната артерия

Аневризма на мозъка – последици. Симптоми. Възстановяване след спукана аневризма

Аневризмите представляват разширения на кръвоносен съд, в случая сънна артерия, като неголям мехур или венец. Това е възможно заради отслабване и изтъняване на съдовата стена. Аневризмите могат да са вродени – поради тъканни дефекти на съдови стени, или атеросклеротични, придобити.

Появата на такова образувание е изключително опасна, тъй като има висок риск от разкъсване и мигновена крупна загуба на кръв.

Атеросклероза

Атеросклероза: болестта и рисковете й за здравето. Лечение

Атеросклерозата представлява отлагане на плаки от вредни липиди в кръвоносните съдове. Във вътрешната стена на артериите се развива възпаление, което привлича различни вещества-медиатори, включително активиращи агрегацията на тромбоцити. Получава се двойно увреждане: първо – стесняване на просвета поради натрупваните във вътрешността плаки, и образуване на тромби от слепващи се вплътнени тромбоцити.

Появата на плаки в сънната артерия започва незабелязано. Просветът на артерията е доста широк, затова често първият сигнал за склеротично поражение на сънната артерия нерядко е доста драматичен – когато процесът е напреднал и се развива инцидент, увреждащ главния мозък.

 • Любопитното е, че външната сънна артерия рядко търпи поражения от атеросклероза. За жалост това често се случва на вътрешната.
Стеноза

Освен стеснение или стеноза на сънната артерия поради атеросклероза, може подобна патология да е вродена. За късмет, в ¾ от тези случаи артерията е стеснена не повече от 50%. На практика клиничните прояви на стеноза се наблюдават, ако стеснението на съда е 75% и повече. Подобен дефект се открива случайно, ако се провежда ядрено-магнитен резонанс или Доплерова диагностика по друг повод.

Методи за диагностика

Проблем със сънната артерия може да бъде диагностициран по клинични симптоми, но за поставянето на правилна диагноза е необходима и инструментална диагностика. Ето какви технологии се прилагат:

 • Електроенцефалография;
 • Ултразвуково доплерово изследване на кръвоносните съдове по шията и главата;
 • Ангиография с прилагане на контрастен компонент;
 • Магнитнорезонансна ангиография;
 • Компютърна томография.
Доплер

Доплер. Изследване на глава, крака и др. Цена, как и къде се прави

Доплеровата ехография е един от съвременните варианти за изследване при съмнения за стеноза на сънна артерия. Специалистите са на мнение, че при техника в добро състояние  и опитен специалист надеждността на подобно изследване достига до 90%. Ехография от този тип може да покаже образно състоянието на артериите, местата със стеснения, начинът по който се движи кръвта, пулсаците на кръв, атеросклеротичните промени, рисковете от инсулт.

Изследването се препоръчва при чести главоболия, схващания на лява или дясна ръка, при хора алкохолици и пушачи, с диабет, хшипертония, наследствено обременени и пр.

Други

Друго изследване е компютърно-томографската ангиография с контрастна материя. Процедурата се счита за рискова, тъй като означава впръскване на контрастно вещество директно в сънната артерия. Използва се обикновено като първа фаза при подготовка за поставяне на стент в сънната артерия.

Как да определим пулса по сънната артерия на пострадалия

Нормален и ускорен пулс. Измерване и лечение с лекарства и билки

Сънната артерия е един от вариантите за измерване на пулса. За тази цел два изпънати пръста – показалец и среден, се поставят върху зоната встрани от гръкляна; пулсациите се хващат най-добре с върховете на пръстите. Притискането не бива да е силно, особено при по-възрастни пациенти при хипотеза за склеротични промени. Измерването се прави само отляво или отдясно – никога едновременно от двете страни; така има риск от влошаване на кислородното хранене за мозъка.

Лечение на заболяванията

Заболяванията на сънна артерия могат да се лекуват чрез консервативни или оперативни методи. Консервативните – т.е. с прилагане на различни медикаменти, имат смисъл при ранни стадии на патологията, при малки размери на аневризмите. При сериозни и живото застрашаващи състояния се налага оперативно лечение: възможно е поставянето на стент, замяна на увреден сегмент от артерия с пластичен материал или изграждане на обходен път за кръвообращението и пр. Последните варианти определено са с висок риск и рядко се практикуват; освен това дори при успешна операция има вероятност от рецидиви и усложнения.

 • Много важен компонент от лечението е спазването на диета. Ако то е свързано с развитието на атеросклероза, силно се ограничават продуктите с животински мазнини – субпродукти, полуфабрикати, колбаси. Освен това сладкиши, готови сосове, пълномаслени млечни продукти. Препоръчват се зеленчуци, каши от пълнозърнести продукти, варена нетлъста риба, зелени храни, кисели млека с ниска масленост, плодове.
Медикаментозно лечение

Консервативната терапия включва препарати за понижаване на холестерина като крестор; разреждащи кръвта като аспирин; нормализиращи кръвното налягане, подобряващи мозъчното хранене и функциите му.

 • Тромболитиците от типа на фибринолизин или урокиназа могат да са ефективни само през първите 4 до 6 часа от настъпването на тромбоза в сънната артерия. Когато се прилагат  антикоагуланти като хепарин, трябва да се контролират показателите за съсирваемост.
 • За овладяването на спазъм и разширяване на артериалното русло може да се проведе новокаинова блокада на най-близките симпатични възли.
 • При възпалена сънна артерия терапията включва хормони – дексаметазон; цитостатици – метотрексат.
Операция. Поставяне на стент

Ако стеснението на сънна артерия е до 60-70%, започва се с медикаментозна терапия. Над този показател е препоръчителна операция.

След операцията трябва да се приемат дългосрочно подходящи медикаменти, да се спазва диета; да се спрат цигари и злоупотреба с алкохол, да се избягва стрес и да се подобри двигателната активност.

Оперативната интервенция може да се изрази в поставянето на балон за разширяване на просвета с последващо въвеждане на стент; премахване на поразената част от артерията и заместването й с изкуствена материя – протезиране; създаване на обходен път чрез шунтиране.

Източници (на английски): Какво представлява сънната артерия? Болести на сънната артерия. Симптоми за болна сънна артерия.

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

tini3

Капки за шум в ушите, хомеопатия и бабини рецепти

Кои капки за шум в ушите са добри? Каква хомеопатия се изписва за тинитус? Има …

3 Мнения

 1. Боян Николаев

  Текстът е доста полезен; ясен и на разбираем език. Моя близка има повечето симптоми, които тук са описани – възможно ли е да става дума за заболяване на сънна артерия?!

 2. Не разбирам как може да се задават подобни въпроси тук. Очевидно болестите, свързани със сънната артерия, са нещо много сериозно и всяко съмнение трябва да се проверява при специалист, а не в интернет!

 3. Каквото и да се говори за състоянието на родната медицина, повярвайте, такива болести има къде да се лекуват – в големите болници. Знам го от личен опит и стига сме оплювали докторите, които могат да помогнат – ако навреме ги потърсим.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *