Билка змийско мляко за лечение на кокоши трън, псориазис и др.
В тази статия даваме конкретни рецепти и приложения на билката змийско мляко за псориазис, кокоши трън и други заболявания.

Билка змийско мляко за лечение на кокоши трън, псориазис и др.

Как се ползва змийско мляко на билка, фермент, сок, настойка и мехлем? Цена по аптеките. За мазане при псориазис, кокоши трън, бенки и пр.

Змийско мляко: тази популярна билка е растение от семейство Макови, растението е широко разпространено в природата – можем да си го обясним с факта, че в рамките на лятото то дава зрели семена 2-3 пъти. Съдържа множество полезни вещества, което обяснява активното му прилагане в народни медицини на европейски и азиатски страни. Важно е да знаем, че част от компонентите му са токсични и това не бива да се забравя при билково самолечение.

Какво представлява ценната билка змийско мляко?

Ценната билка змийско мляко е многогодишно растение, вид храстовидна трева с тъмно зелени листа и жълти цветове. Латинското му, название е Chelidonium – “лястовичка”. Древна легенда сочи, че с целебен сок от билката лястовиците лекуват очите на малките си. друго тълкуване на названието е в полза на превода “небесен дар”, защото растението лекува човешкия организъм и външно, и вътрешно.

Змийско мляко билка
Така изглежда билката змийско мляко на рисунка за по-добро виждане на детайлите.

Как се ползва за лечение и на какво? Рецепти

Змийското мляко е доста добре изследвано растение, качествата му се използват за приготвяне на не едно лекарство. Сок и екстракти от билката се влагат в унгвенти, настойки и други ефективни продукти.

Особено активно е приложението му в хомеопатията. Препоръчвано е за лечение на черния дроб, чревния тракт и за регулиране на обмяната. Особен интерес представлява теорията за противогъбично и противораково действие на змийското мляко.

У нас сокът от змийското мляко се прилага като обезболяващо и спазмолитично средство при заболявания на черния дроб и жлъчния мехур, при жлъчни камъни, жълтеница, гастрит и колит.

За кокоши трън. Домашен мехлем

Най-често споменаваният подход към кокоши трън е да се намазват внимателно образуванията със сока, който пуска откъснатото стебло от билката. Кокошият трън се накапва с малко количество от растителния секрет, като внимаваме да не се засяга здрава кожа – това може да се прави до 3-4 пъти на ден.

Кокоши трън и други образувания по кожата могат да се лекуват и с домашен мехлем, в който змийското мляко е задължителен компонент; може да се използва прясна билка или сушена растителна маса. Ето как се прави:

  • Приготвяме основа за мехлема, която може да е бял вазелин или детски крем. Може да се използва и преварена животинска мазнина. Ако работим със суха билка, трябва да я стрием ситно; една част от този прах се смесва с 4 части вазелин или крем и хубаво се разбърква.
  • Друг вариант е приготвянето на отвара от сушената билка – в 100 мл вряща вода сипваме две супени лъжици змийско мляко и оставяме да къкри, докато остане наполовина. Оставяме да се охлади, прецеждаме и смесваме с вазелин/крем поравно.
  • Ако имаме налична прясна билка, достатъчно е една част от сока й да смесим със същото количество крем или вазелин.
За бенки и брадавици

Прясно изцеденият сок от змийско мляко може да се използва и за премахване на брадавици. Разчита се на ефекта на своеобразно изсушаване, изгаряне; системното третиране води до отмиране на тази неприятна тъкан. Ако се касае за бенки – не бива да предприемаме подобна терапия преди да се консултираме с дерматолог. Има известен риск – възможно е да се активира злокачествена трансформация на клетки.

Ето как е правилно да действаме при лечение на брадавици със змийско мляко:

  • Желателно е да накиснем в топла вода тази зона, където се намира брадавицата. След това внимателно отстраняваме най-горния слой на брадавицата със стерилно острие. Подсушаваме и намазваме здравата тъкан около образуванието с крем, за да я предпазим от агресивното действие на билковия сок. С пресен сок мажем брадавицата на всеки 2-3 часа и оставяме мястото  да изсъхва, без да мием или покриваме. Този интензивен режим, провеждан в продължение на 2-3 дни, обикновено води до изсъхване и отпадане на неприятните брадавици.
При псориазис

Малки петна от псориазис се мажат два пъти дневно със сок от змийско мляко. Ако петната са с по-голяма площ, могат да се поставят компреси с  билкова запарка и да се държат по около 2-3 часа; за целта се използват корени от растението. Корените трябва да се залеят с кипящата вода и да киснат, докато омекнат – обикновено за това са необходими два часа; следва прецеждане и с получената течност се навлажняват памучни или ленени кърпи. Такива компреси могат да се поставят по 3-4 пъти дневно.

Фигурин лесно отслабване диета 10 килограма

Подходящо средство са и лечебните вани; приготвянето им изисква да се правят настойки с прясна, нарязана билка; пропорцията е 10 г зелена маса на литър вряла вода.

Папиломи – успешно лечение със змийско мляко

При невродерми

Невродермитът е хронично заболяване, свързано с генетична предразположеност, отслабен имунитет, болести на нервната или ендокринната система, чревна дисбактериоза.  Проявите му са специфични: характерен е със силен и постоянен сърбеж. При разчесване сърбящите места се зачервяват и по тях се появяват плоски възелчета; впоследствие те се покриват с корички и се белят. Засегнатата кожа е с променена текстура: поразените огнища в центъра са червени и задебелени, с пигментни петна, които към периферията преминават в зона с бели или розови възелчета.

Лечението при невродермит предполага обработка на засегнатите зони и терапия, насочена към вътрешните причини за патологията. За овладяване на специфичните симптоми в помощ е мехлемът от змийско мляко. Приготвянето му е следното:

  • 50 г суха билка змийско мляко се смесват с 500 г масло от жълт кантарион, 250 г несолено краве масло, 100 г наситнени брезови пъпки, 100 г борова кора на прах, 100 г пчелен восък, 30 г креда на прах, 50 г сух брезов лист. Медът и кравето масло се кипват в емайлиран съд; добавя се боровата кора и се оставя на тих огън за десетина минути при постоянно бъркане. Добавят се едновременно змийското мляко и брезовите листа и къкрят пет минути, след което се налива бавно кантарионовото масло, разбърква се и се насипва кредата.
  • Съдът се оставя за два часа и половина в слаба фурна, като съдържанието се разбърква от време на време. След това отново поставяме съда на котлона, добавяме брезовите пъпки и държим така десетина минути. Целебната смес е готова: отдръпваме и оставяме да изстива на стайна температура. След 6 часа отново кипваме и докато сместа е още гореща, прецеждаме и разсипваме в сухи бурканчета; затваряме ги плътно още докато са горещи. Лекарството се съхранява на тъмно и хладно и е годно за употреба в продължение на една година.
  • Приложение: мехлемът се нанася върху памучни или ленени компреси и с тях се покриват проблемните зони на кожата; процедурата се повтаря по 3-4 пъти на ден.
При хемороиди

При хемороиди помагат лечебните клизми със змийско мляко. Изчислява се половин грам билка на килограм телесно тегло. Съотношението между сухото вещество и водата за приготвяне на разтвор е 1:10. билката се залива с вряла вода и се оставя да се запарва два часа. Прецежда се и се използва за лечебната клизма – действието й е противовъзпалително и обезболяващо.

За кожата въобще. За лице. За пъпки

Ако кожата на лицето е суха и чувствителна, може да се поддържа с лосион от змиъско мляко. Смесваме две супени лъжици суха билка с половин литър вряла вода. Оставяме да престои три часа и прецеждаме. Два пъти дневно с тампон, напоен с лосиона, обтриваме лицето за около десетина минути.

  • Може да се използва и домашен мехлем, приготвен от аптечен вазелин и сок от змийско мляко. Съотношението на съставките е 5:1. мехлемът се държи в хладилник; с малки дози от него лицето се обработва вечер преди сън в продължение на две седмици.
  • При мазна кожа се приготвя друг лосион; той върши работа и при акне. Прави се на спиртна основа – необходими са 100 мл спирт, сок от една неголяма краставица и 50 мл сок от змийско мляко. Получената течност се държи в хладилник; може да се използва в продължение на 10 дни. Лицето се обтрива с навлажнен в нея тампон два пъти дневно.
  • Ето и рецепта за маска против акне: забърква се от чаена лъжичка билков сок, един суров жълтък от прясно яйце и чаена лъжичка зехтин или бадемово масло. Сместа се нанася върху измито лице за десетина минути; може да се прави 2-3 пъти седмично.
Билка змийско мляко за кокоши трън
Продуктите със змийско мляко лекуват широк кръг от заболявания
За коса. При косопад

Змийското мляко тонизира скалпа, успокоява и насърчава растежа на косъма. Спасява от косопад, ако редовно се прави маска със сок от змийско мляко. Задължително е обаче това да става в съчетание с мазнина. Ето вариант:

  • 100 мл масло от репей се смесват с две супени лъжици сок от змийско мляко. С тази смес се намазва скалпът, масажира се, след което косата се разресва. Слага се шапка за баня и хавлиена кърпа за час и половина; след това косата се измива обилно с топла вода и неутрален шампоан. Такава маска може да се прави 1-2 пъти седмично.
За гъбички по ноктите

Гъбичките са опасна патология, която може напълно да разруши нокътната пластинка. В тежки случаи гъбичното поражение може да засегне структурата на меки тъкани и да причини интоксикация на организма. Настойката от змийско млако може да помогне за овладяване на инфекцията; да потисне растежа на гъбичките и да подпомогне възстановяването на нокътя.

Засегнатият нокът и зоната около него се почистват със сапунен разтвор; след това ходилото се накисва в топла вода със сода. Следва подсушаване и нокътят се обработва с билкова настойка от змийско мляко. Прави се всяка вечер преди сън; настойката се приготвя по стандартна рецепта.

За очи

Настойка от змийско мляко и лайка помага да се премахне умората от очите, а чаят се препоръчва при възпаления. Препаратите се използват за навлажняване на тампони, с които се обработва болното око.

При конюнктивит могат да се правят промивки със стандартна отвара.

При полипи. В носа и др.

Ако се касае за полипи в правото черво, практиката на народната медицина препоръчва клизми. Разтворът се приготвя, като на 60 мл преварена вода се добавят 6 капки сок от змийско мляко.

При полипи и възпаления в носа помага въвеждането на 2-3 капки от сока на билката във всяка ноздра. Първата реакция е парене и пощипване, неприятно усещане – когато отмине, трябва да се капнат още 1-2 капки. Процедурата се повтаря три пъти дневно.

При папиломи

Папиломите са доброкачествени образувания, най-често под мишниците, в зоната на деколтето, шията и половите органи. Възможно е в някои случаи да настъпят злокачествени трансформации на клетките им. Препоръчва се точно диагностициране от дерматолог, преди да се предприеме каквото и да било по отношение на въпросните папиломи. Ако няма риск от усложнения, те могат да се третират със сок от змийско мляко. Пресният сок не е така агресивен, както спиртната тинктура от растението. Стерилна марля, навлажнена със сок, се поставя върху папиломния израстък и се държи там около 15 минути; това се прави два пъти в денонощие.

За простата

Възпалителен процес в простатата може да се овладее с помощта на вече коментирания билков сок. След като е изцеден от прясното растение, той се смесва със студена вода – две чаени лъжички на 100 мл вода. Приема се вътрешно: трябва да се пие без връзка с храненията, в продължение на 10 дни.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Оздравителният процес ще е по-ефективен, ако едновременно с това се правят и клизми. Разтвор за клизмите се приготвя от по една равна супена лъжица лайка и градински чай – салвия, и 200 мл вряла вода. Когато сместа поизстине, добавяме супена лъжица сок от чистотел и разтворът е готов.
За рани

Инфузия от змийско мляко се използва при лечението на рани, включително трудно зарастващи. Ефектът е свързан с антисептичното действие на билковите съставки и със способността им да блокират размножаването на патогени в проблемни зони на кожата. За приготвяне на инфузия се залива супена лъжица суха билка с чаша гореща вода и се вари 15 минути. Сетне се отдръпва от огъня и след 45 минути се прецежда. Тази течност е ефективна дори при рани, които не се повлияват от антибиотична терапия. Помага и при гнойно възпаление на устната лигавица.

При прясно нараняване, ако сме сред природата и край нас има от това растение,  правилно действие е да откъснем няколко стръкчета и да обработим раната със сока им. Със сигурност това ще ни предпази от замърсяване и инфекция.

За стави

Ако страдаме от ревматизъм или остеохондроза, трябва да си набавим 100 мл сок от змийско мляко. Течността се смесва с 200 мл спирт или вода. Сместа се затопля, без да ври или кипи. Потапяме в нея памучна или ленена тъкан и, както е топла и влажна, я поставяме като компрес върху болната става. Държим компреса няколко часа веднъж дневно, но може и да го направим вечерта за цялата нощ.

Билка змийско мляко хомеопатия
Билката има място и в хомеопатията

Ако проблемът със ставите е свързан с артроза или артрит и възпалителният процес е в остра фаза, такъв компрес само ще навреди. Тогава могат да се правят за кратко апликации с тампони, навлажнени със смес от спирт и сок от змийско мляко. Така болките отслабват и подвижността на ставите нараства.

За черен дроб. За пиене

При чернодробна цироза се смесват две части сухо змийско мляко и една част комбинация от равни дялове бял равнец, полски хвощ и горицвет. От сместа се вземат две чаени лъжички и се заливат с 200 мл вряла вода. След 15 минути запарката се прецежда; изпива се топла  няколко минути преди хранене. Може да се използва и съветът да се приема по малка чаена лъжичка пресен сок преди хранене, макар това да предизвиква неприятни усещания. Народни целители уверяват, че ползата е по-голяма от причинения дискомфорт.

  • Ако в черния дроб са диагностицирани възпалителни процеси, смесваме равни части билка сухо мляко и корен от блатен аир. Две чаени лъжички от сместа се заливат с 200 мл вряла вода и се оставят за един час. След прецеждане количеството се дели на 6 равни части. Порциите се пият през равни интервали от време за ден; лечението може да продължи две-три седмици.

Билката е чудесна и при лечението на хепатит; използва се в комбинация с други лековити треви. Целебната смес се приготвя от корен глухарче – 10%, суха змийска билка – 30%, анасон семе – 20%, царевична свила – 20%, мащерка – 20%. Една супена лъжица заливаме с 400 мл вода, варим пет минути и оставяме да изстине. Пият се по няколко глътки малко преди хранене в продължение на 7-10 дни.

Видове продукти със змийско мляко, рецепти и цена

Някои продукти с целебното змийско мляко могат да се набавят готови от аптека или онлайн; за други е достатъчно да се снабдим с билката и – като следваме указанията от проверени рецепти – да си приготвим отвара или мехлем вкъщи.

Змийско мляко на билка

Змийско мляко на стрък може да се купи от аптеките с билков щанд; сухото растение може да се използва за приготвяне на отвари, чай или мехлеми. Цената му е около 1.50 лв за 40 г.

  • Тъй като билката е доста разпространена, не е проблем и сами да си изсушим, ако имаме намерение да я използваме за домашно лечение. Избират се здрави цъфтящи растения от чисто място; стеблата се режат от май до юли-август на височина около 10 см от земята. Това се прави внимателно, като пазим здравата кожа на ръцете от неизбежно отделилите се капки билков сок. Сушим на сянка, като полагаме растенията на тънък пласт върху хартия. Сухите растения се прибират в памучна торбичка или хартиен плик и се държат в полутъмно, сухо място. При правилно съхранение билката се запазва за три години.

Билката може да се суши и цяла, заедно с корена. Растението се изважда внимателно, коренът се измива и подсушава и цялото растение се окачва на сянка с корена нагоре. След като изсъхне, коренът се увива с хартия и се окачва да виси на тъмно и хладно. В този вид растението може да служи пет години.

Сок от змийско мляко

Готовият продукт, който купуваме от аптеката и който обикновено наричаме сок, всъщност е билкова тинктура от листа и цвят на змийско мляко. Най-често такъв продукт се използва за премахване на бенки и брадавици; цената му е около 10 лв за 10 мл.

Натурален сок от змийско мляко можем да си приготвим и сами – не е трудно. Ако се погрижим за това, ще го имаме целогодишно като базов продукт за няколко целебни смеси за различни заболявания. Най-малкото ще ни послужи като антисептик – вместо йод, при малки наранявания. Понася се по-леко от йода, не щипе.

Пресен сок може да се използва през цялото лято, а за зимата приготвяме и консервираме такъв продукт:

  • Избираме млади и здрави растения и ги вадим от почвата с целия корен; почистваме, измиваме и подсушаваме. Нарязваме цялото растение на неголеми части и го смиламе – получава се зелена маса, която изцеждаме през марля и разливаме в бурканчета с нови капачки. Оставяме ги на хладно, но не в хладилник. След 4-5 дни сокът започва да ферментира, затова бурканчетата се отварят да излязат събраните газове и отново се затварят. Тази процедура се повтаря няколко пъти, докато ферментацията се прекрати.

Готовият сок се пази на хладно място в плътно затворени съдове. Той не губи целебните си качества в течение на две-три години.

Фермент от змийско мляко

Фермент или квас от змийско мляко използва в лечебните си практики руският академик Болотов. За приготвянето на продукта е необходимо строго спазване на точната рецепта; използва се за очистване и като противовъзпалително при заболявания на дихателната система, на вътрешните органи – особено черен дроб и жлъчка, стомашно-чревен тракт.

Ето как се приготвя:

  • В трилитров буркан се наливат 2 – 2.5 л преварена вода; добавя се чаша захар и се бърка до разтварянето й. Сипва се чаена лъжичка сметана, след което и марлена торбичка с половин чаша суха билка змийско мляко. Гърлото на буркана се завързва с марля. През ден разбъркваме и събираме образуваната на повърхността плесен. При образуване на утайка течността се пресипва внимателно в друг буркан и се долива толкова преварена вода, колкото е изхвърлената утайка.
  • След около две седмици се получава ферментирал квас със змийско мляко. От цялото количество се взема един литър за употреба. Същевременно в буркана се добавя един литър преварена вода и 1/3 чаша захар. Процесът на ферментация продължава, а готовият продукт се пие три пъти дневно, по една супена лъжица, половин час преди хранене. Междувременно повторно заредената смес продължава да ферментира и описаната операция може да се повтори с една и съща доза змийско мляко до 4 пъти. Ако потребителят понася приема добре, дозата може да се увеличава плавно, докато достигне до половин чаша еднократен прием.
Мехлем за мазане

Мехлеми със змийско мляко могат да се приготвят вкъщи от суха билка или сок от живо растение (вижте по-горе раздела за премахване на кокоши тръни и брадавици). Може обаче да се потърси и готов продукт; интересен в това отношение е пчелният мехлем със змийско мляко.

Билка змийско мляко мехлем за мазане
Змийското мляко може да се комбинира и с други билки

Той съдържа билката в комбинация със студено пресован зехтин, прополис, пчелен восък и медицинска дъвка. Препоръчват го като локално външно средство за лечение на кожни заболявания от различен тип. Действа като природен антибиотик – противовъзпалително, бактерицидно и антисептично; обезболява и подкрепя възстановяването на здрава кожа. Прилага се на тънък пласт 2-3 пъти дневно. Цената на бурканче от 50 мл е 6 лв.

Хомеопатия със змийско мляко

Като хомеопатичен продукт змийското мляко – Chelidonium, се прилага при лечението на жлъчните пътища, при болести на черния дроб, артрити и артрози, ставни проблеми. Изпълняват се потенции D6, D30, D1000. Приемът на този продукт трябва да бъде назначен от лекар хомеопат.

Мнения за змийското мляко

Билката е популярна сред пациенти с различни здравословни проблеми. Най-често се коментират приложението й при отслабена имунна система и кожни заболявания. Особен интерес има към противотуморното и противораково действие на продукти с компоненти от змийско мляко.

Официалната медицина признава лечебните ефекти на растението, но винаги е налице предупреждението за токсични ефекти. Змийското мляко действително има съставки, които в по-голямо количество са отровни. Ако обаче билката и произведените от нея продукти се прилагат по правилата, може да се очаква само положителен ефект. Професионалната препоръка е да се търси консултация със специалисти, за да се избегнат рисковете на самодейната употреба.

Противопоказания. Отравяне

За жалост не всеки човек може да се възползва от полезните ефекти на билката. Противопоказанията за използването на препарати с нейно участие са доста обширни:

  • На първо място: трябва да се избягват всякакви продукти за вътрешен прием на база змийско мляко от бременни и деца под 12 години. допускат се по време на бременност мехлеми и други продукти за външно приложение, но само след консултация с лекар.
  • Деца до 7 години също могат да се лекуват с някои  мазила, но пак под лекарски контрол.
  • Ето кои пациентски групи още не трябва да се лекуват с билката:
  • Болни от епилепсия и психични разстройства, тъй като някои алкалоиди причиняват конвулсии.
  • При астма;
  • Сърдечна недостатъчност; стенокардия;
  • Неврологични заболявания;
  • Хроничен запек или диария, причинена от дисбактериоза;
  • Хипотония;
  • Безсъние;
  • Заболявания на централната нервна система;
  • Алергия към растението.

Токсичните ефекти при неспазени правила за приготвяне и употреба на целебни продукти със змийско мляко:

  • Слабост, безсилие;
  • Главоболие, халюцинации;
  • Задух;
  • Гадене и повръщане;
  • Коремни болки;
  • Жажда;
  • Диария;
  • Сърбеж, обриви.

За още информация проследете част от нашите източници на английски: Плюсове и минуси на змийското мляко. Употреба. Ползи.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Как да се отървем от розов лишей?

Розов лишей. Ефикасно лечение с крем, кислородна вода и хомеопатия

Как да се отървем от розов лишей? Ефикасно лечение с цинков крем, кислородна вода, хомеопатия …

3 Мнения

  1. Биляна Нешева

    Доста време ме измъчваше грозна брадавица на шията. Лекувах се с какво ли не – и нищо. Научих от приятелка рецептата за мехлем със змийско мляко: билков сок и вазелин 1:4. Седмица мазах брадавицата по 3-4 пъти на ден. Брадавицата изсъхна и падна, а заедно с нея и 2-3 по-малки край нея. Препоръчвам!

  2. Станимир Михайлов

    Моя близка страдаше доста време от болки в стомаха; лекува се при добър специалист, който й препоръча – освен диета и медикаменти – и билкова настойка със змийско мляко. Мисля, че в нея имаше също лайка и мента. Тя оздравя, но и сега от време на време пие тази настойка, защото е убедена, че най-голяма помощ е имала от нея.

  3. Д-р Ангел Манолов

    Аз съм общопрактикуващ лекар и нерядко препоръчвам на пациентите си билкови продукти като допълнение към  лекарствата. Змийското мляко е сред тях; само че съветът ми винаги е бил да се използват готови продукти от аптеката. Не всеки пациент има достатъчно познания и търпение сам да си приготвя билков продукт и неоправдано поема рискове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *