Benka 01

Подута бенка. Какво може да значи? Зачервена бенка, с коричка и др.

Какво може да означава подута бенка? Опасности от нараняване и кога може да има последствия? Бенка с коричка. Червена, разранена и др. видове и симптоми. + снимки

Съществува мнение, че бенката може да се превърне в злокачествен тумор – меланом, ако случайно я откъснем или разчешем. Или ако постоянно се търка в дрехите или синджира на врата.

На теория е възможно – травмата води до възпаление, а възпалението провокира развитие на злокачествени клетки. На практика се случвай крайно рядко и дори е недоказуемо, че даден меланом се е случил от подута бенка. Напротив, 80% от туморите възникват на чиста кожа.

И все пак, ако имаме бенка, която често се травмира и възпалява, по-добре да се погрижим за нея или направо да я отстраним.

Кога едно нараняване на бенка може да е опасно?

Бенката може да се разрани при епилация, от чесане или лек удар. Ако сме я засегнали еднократно, тя ще заздравее. Не е добре да я увреждаме периодично. Дерматолозите настояват, че е за предпочитане да се премахнат бенки на главата, шията и ръцете, които постоянно се засягат при обличане и манипулации. Особено пък тези, които са на невидими места.

benka-05
Най-честите образувания: 1-родилно петно, 2-бенка, 3-папилома, 4-меланома

Бенките са плоски и изпъкнали – зависи колко дълбоко в кожата са проникнали меланоцитите. Често пигментните клетки мигрират и бенката става от плоска – изпъкнала. Което е различно от подута бенка.

Изпъкналите над нивото на кожата бенки и висящите папиломи на краче най-често се травмират в ежедневието. На страдат и от слънчевите лъчи.

Разранена бенка. Как да действаме?

Когато видим разранена бенка, първо трябва да спрем кръвта. Измиваме ръцете и слагаме стерилни ръкавици. Кислородната вода ще помогне да се справим с кървенето – слагаме на тампон и притискаме към раната за 2 минути. Тампонът да е достатъчно влажен, за да не се закачат власинки към остатъците от бенката

След спиране на кървенето, обработваме раната и кожата наоколо с дезинфекцираща течност като хлорхексидин и прегаряме мястото с йод, калиев перманганат, гранофурин. Налагаме върху разранената бенка стерилна превръзка.

При продължително кръвотечение помага студен компрес със сух лед, приложен през кърпа или салфетка.

“Демир

В случай че бенката частично е откъсната, не трябва да я дърпаме. Правилното е да сложим превръзка и да я види лекар. Във всяка манипулационна ще бъде отстранено парчето в стерилни условия и без риск за инфекция. До пълното заздравяване е необходимо да носим чисти превръзки, които защитават от ново увеждане.

benka-03
Ето как изглеждат нормалните здрави бенки

Понякога бенката се откъсва напълно, но после излиза нова. В кожата са били останали меланоцити. Ежедневно трябва да оглеждаме за злокачествени изменения. При атипично поведение се обръщаме към дерматолог.

Възпаление на бенка. Как да действаме?

Когато имаме подута бенка, травмирана и възпалена, трябва да я пазим от замърсяване и надраскване, от  комари и порязване. Мием с мека гъба, не пипаме, не я разчесваме, не дърпаме краищата й.

Ако се получи бенка с коричка, не бива да я премахваме по-рано, а да я опазим до самостоятелно падане. Зачервена и възпалена бенка, както и бенка с коричка се държи надалече от бани, сауни и басейни. Обикновено заздравяването продължава 2-3 седмици, но само първия път. Когато засегнем бенката повторно, ще трябва повече време за възстановяването й.

Кога трябва лекар

  • Ако бенката се е откъснала частично и една част от нея стърчи/ виси;
  • Бенката кърви продължително време;
  • От бенката изтича секрет, особено гъст с гной;
  • Когато раната заздравява повече от 3 седмици, а околните тъкани се възпаляват;
  • При оток около раната;
  • При парене на кожата по време на чесане;
  • Когато бенката променя цвета си, става асиметрична и има черни включвания;
  • На повърхността на бенката са се появили мехурчета, възелчета или нови пигментни образувания.

Някои от симптомите свидетелства за патологични процеси, а други просто изискват по-специализирана реакция.

benka-02
А това не са бенки

Как изглеждат опасните бенки

Здравата бенка е с правилна форма, равни краища и лежи върху непроменена кожа. Около и върху нея няма подпухване, зачервяване. Опасни са и бенките са надигнати краища.

Сърбяща бенка. Разчесана

Когато бенката се чеше, тя се травмира. Краищата й се повдигат, което още повече повишава риска от откъсване.

Подута бенка

Подува се не толкова образуванието, а кожата около нея. Нерядко подуването върви със зачервяване.

Дайте мнение и Вие тук!
Възпалена болезнена бенка

Възпалението идва не от околната кожа и повърхностната тъкан, а от космения фоликул или мастната жлеза в района на бенката. Но процесът се предава и може да стане видим на повърхността.benka-04

Зачервена бенка

Трябва да направим разлика между зачервена бенка и такава, която е червена на цвят. Някои бенки имат гладка и сякаш прозрачна консистенция с червен цвят. Обикновено това са ангиоми – доброкачествени образувания.

benka-06
Ето “червена” бенка – с цвят на череша. Но това е съвсем друго нещо – ангиом

Как да познаем потенциален злокачествен меланом, наблюдавайки една наглед съвсем обикновена бенка.

Ако имате множество бенки по тялото си, добре е да им обръщате внимание от време на време. Не за друго, а защото бенките често се израждат в далеч по-опасни туморни образувания.

Кои са основните индикации на промяната?

Цвят

На първо място, внимание трябва да се обърне на цвета на бенката. Ако налице е потъмняване, в някои случаи обратният процес – избледняване или появата на участъци с промяна в пигментацията, то тогава е необходимо да потърсите съвет от специалист.

Размер

Ако бенката премине в злокачествен тумор, то големината й без съмнение ще се увеличава. Това е белег на израждане, който лесно може да бъде забелязан дори с просто око. Същестува обаче опасността туморът да започне да расте навътре, което да не даде сериозно отражениe върху повърхността на кожата.

Зачервяване

Първата по-сериозна инидкация, че нещо се случва, е появата на зачервяване около бенката. Това е знак за възпалителна реакция, при която тялото се съпротивлява на разрастването на тумора и инвазията на туморните клетки.

Пигментация

Ако се появат пигментационни петна извън очертанията на невуса, то това е ясен знак, че в началото на процеса туморът е растял на дълбочина, разширил се е под кожата и на този етап отделни периферни негови части са започнали да си търсят изход на повърхността на кожата.

Чувствителност

Основната разлика между бенката и меланома е, че бенката не се усеща. Ако обаче се появят сърбеж, болезненост, дразнене или каквато и да е друга форма на чувствителност, то това е ясен знак, че образуванието променя своята същност.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

злокачествен меланом

Злокачествен меланом: 10 факта, които трябва да знаем

Няма раса или възраст, защитени от злокачествен меланом Ако чуете нещо за злокачествен меланом – …

3 Мнения

  1. милена стефанова

    Имах една подута бенка, периодично я зачеквах и ставаше направо червена, после с коричка. Накрая я махнах с лазер, за да ми е спокойно. Но не съм доволна – остана белег.

  2. Искам да си махна една мега бенка на врата, някой правил ли го е? Чувала съм, че след махане се развива рак и хората умират. Но ми е много грозна!!

  3. Йоана Йовчева

    Имам разранена бенка на носа, какво да правя? Там по-опасно място ли е, в триъгълника нали. Не смея с нищо да мажа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *