зехтин на гладно дозировка
зехтин на гладно дозировка, как се дава на деца, доза, ползи, приложение

Ползи от зехтин на гладно и сито. Как точно се пие?

Зехтин на гладно: защо да правим това? Ползи и начини на употреба. Може ли да навреди? Има ли противопоказания?

Зехтин на гладно: и официалната, и народната медицина потвърждават уверено ползата от прием на маслиново масло на празен стомах. Лекарите считат, че празният стомах дава възможност най-пълноценно да се усвоят съставките на този уникален продукт. Именно тогава се активират и очистителните процеси в организма, които се развиват през целия ден.

Такъв прием обаче е в състояние и да провокира обостряне на вече съществуващи хронични заболявания. Дори такива, за чието съществуване самият човек не подозира. Ето защо – ако сте решили да се възползвате от програми с прием на зехтин на гладно, задължително най-наред се консултирайте с личния си лекар. Добре е да се запознаете с условията, при които не бива да правите това. И ако все пак започнете – за всяка необичайна промяна в организма правете консултация с медик.

Ползи от приема на зехтин на гладно

Натуралното маслиново масло съдържа рекордно количество незаменими за човешкия организъм мазнини, сред които омега-3 и омега-6, както и мастно разтворимите витамини Е, А, К и В-витамини. При правилно съхранение зехтинът съхранява достатъчно дълго както вкусовите си качества, така и всички ползи. Разбира се, най-пълноценно можем да ги приемем, ако маслото е съвсем прясно и не е претърпяло никаква допълнителна обработка.

Зехтин на гладно
Зехтин на гладно: полезно, но се прави внимателно

Ето как могат да се формулират ползите от приема на зехтин на гладно:

  • Мастните киселини активно участват в борбата с лошия холестерин и следят за концентрацията му в кръвта, предпазват от образуването на тромби, очистват съдовете и артериите;
  • При прием на празен стомах чувствително отслабва апетитът и се подобряват обменните процеси, забавя се преобразуването на липидите в мастни плаки, което съдейства за спасяване от излишни килограми;
  • Зехтинът подпомага заздравяването на язви в стомашно-чревния тракт, тъй като прави тънък филм по вътрешните стени на трасето; освен това оптимизира храносмилателните процеси, редуцира високата киселинност и действа противовъзпалително;
  • Продуктът предотвратява преждевременната гибел на чернодробни клетки, като очиства този орган от токсини и шлаки; освен това стимулира функционирането му, както и работата на панкреаса и жлъчката;
  • Приемът на зехтин на гладно осигурява нормална работа на чревния тракт, предпазва от констипация.

Благодарение на такова лечение може видимо да се подобри самочувствието и да се оптимизира състоянието на кожата; мастните киселини и витамините работят заедно за подобрено хранене на клетките, за забавяне процесите на стареене, задържане на клетъчната влага – и оттам овладяване на видими признаци като сухота, умора и бръчки.

Защо именно сутринта?

Защо се счита, че пиенето на зехтин на гладно, и то сутрин – е особено полезно? На този въпрос специалистите по медицина дават такъв отговор: сутрин нашият организъм е способен в максимална степен да усвои всички ценни компоненти на продукта. Освен това този прием осигурява пълноценно очистване на клетките и тъканите от вредни компоненти, при това за целия ден.

Употребата на зехтин сутрин има и други плюсове:

  • Нормализира артериалното налягане;
  • Стабилизира психо-емоционалното състояние;
  • Предотвратява развитието на ракови заболявания.
  • По този начин приемът – сутрин – на зехтин на гладно може да се определи както като профилактика – така и като лечение на различни болести.

Прочистване на организма

Ако пийнем зехтин на гладно – веднага след като се събудим сутрин, можем лесно да очистим тялото си от шлаки и да нормализираме състоянието на вътрешните органи, най-вече на черния дроб. Най-добре е в такъв случай да комбинираме маслиновото масло с прясно изцеден лимонов сок; първо се приема една чаена лъжичка зехтин, а след това няколко капки сок. Важно е при това да се спазват някои прости правила:

  • Зехтин на гладно означава на празен стомах, преди това не трябва да се пие и вода;
  • Закуската е позволена най-малко половин час след това;
  • Никога да не предозираме.

Защо да добавяме и лимон? Освен богатството от витамини, лимоновият сок има една много съществена роля: той омекотява бурното въздействие на зехтина. За пълно очистване на черния дроб е необходимо постепенно да увеличим количеството на двата компонента до една супена лъжица за всеки. Същият ефект се постига и ако вместо лимонов сок приемаме доматен, но в по-голяма доза: на супена лъжица зехтин – чаша доматен сок.

зехтин на гладно, как се пие?
Зехтинът може да е лечебен за не един орган

За по-добра фигура

“Фигурин

Най-ценна и въздействаща според специалистите е комбинацията от зехтин, лимон и мед. Всяка съставка е уникална сама по себе си, а комбинирането им дава потресаващ ефект. Обикновено тя се препоръчва за подобряване на физическата форма и за извайване на строен силует.

  • Благодарение на меда всички мазнини, които постъпват в организма, се преработват и изгарят по-бързо; лимонът насърчава извеждането на излишните течности и намалява стойностите на холестерина, а зехтинът зарежда организма с маса целебни съставки.

15 мл зехтин вкарват в организма ни 120 ккал. Това не е малко – но всъщност е оптималното при очистване на организма и отслабване. Ако увеличим дозата, битката ни с килограмите ще се затрудни. От друга страна, започвайки деня с доза зехтин на гладно, ние задълго ще усещаме ситост и няма да търсим нещо за похапване – по никое време.

  • С маслиновото масло зареждаме тялото си с добра порция олеинова киселина. Тя оптимизира метаболизма, нормализира работата на стомашно-мревния тракт и стимулира нервните клетки, които изпращат до главния мозък сигнал за ситост. Ето как става по-лесно да се контролира апетитът.

И нещо любопитно: доказано е че не само зехтинът, но дори и само ароматът му е в състояние на намали чувството за глад и да повиши нивото на серотонина.

Рецепти за прием на зехтин на гладно

Възможни са различни начини за използване на зехтин като лечебно и профилактично средство; вижте няколко проверени рецепти:

  • За жлъчегонно действие се пие по една супена лъжица зехтин на гладно сутрин. Оказва леко слабително действие, така че рецептата върши работа и при запек. Поддържаме този режим една седмица, след което се прави прекъсване и подновяване при необходимост.

Подмладяващ ефект има приемът на една супена лъжица зехтин дневно; действа освежаващо на кожата. Може да се пие на гладно, но не е задължително – възможно е просто да се добавя в салати и други блюда. Кожата на лицето става мека и сияйна, ако вечер преди лягане направим обтриване с тампон, леко навлажнен с 2-3 капки зехтин.

  • За отслабване се пие по една чаена лъжичка зехтин половин час преди закуска. Зехтинът поддържа усещането за ситост, а и самото насищане при хранене настъпва при по-малко приети продукти.

Много ободряващо действа сутрин приемът на чаена лъжичка зехтин на гладно, а след това – половин чаша вода с лимон. Това подпомага функциите на стомашно-чревния тракт и подобрява кондицията на вътрешните органи.

  • Ако имате гастрит, започнете деня си с чаша хладка вода; 10 минути след това вземете чаена лъжичка зехтин и след половин час може да закусите. Този курс се изпълнява два-три месеца – до подобряване на състоянието.

При хемороиди: за облекчаване на дефекацията вземайте по една супена лъжица зехтин на гладно, с малко лимонов сок след това.

Мед, лимон и зехтин

Мед, лимон и зехтин на гладно: вече споменахме за ползата от това съчетание. Сместа се приема на гладно за поддържане на хубава кожа и коса.

  • Ето как можем да си приготвим полезна смес, с чиято помощ можем лесно да подобрим визията си. Съставките й са половин чаша прясно изцеден лимонов сок, една чаша мед и 50 мл зехтин. От тази смес, която съхраняваме в хладилника, трябва да вземаме всяка сутрин по една чаена лъжичка на гладно.
  • Смес от трите компонента може да се прилага и външно – под формата на маска за коса. Сместа се състои от сока на един лимон, 4 супени лъжици мед и една супена лъжица зехтин. Смесваме и оставяме да престои на топло половин час. Измитата и подсушена коса се намазва – първо скалпа, след това по цялата дължина; слага се найлонов плик и хавлиена кърпа за 40 минути. Измиваме с мек шампоан.
  • Същите съставки помагат за поддържането на чиста и сияйна кожа. Вземат се равни части – малки дози, например по половин чаена лъжичка. Към трите компонента добавяме суров яйчен жълтък. Намазваме почистената кожа и след 10-15 минути измиваме с хладка вода. Тази маска премахва лющенето на кожата и я прави еластична и свежа.
  • Вижте и ТОВА: Как се ползва жълт кантарион в зехтин?!
  • Също и ТОВА: Зехтин с карамфил!

Варианти и правила за употреба

Освен вече споделяните правила за прием на зехтин на гладно, важно е да спазваме още няколко. Всички препоръки за използването на маслиновото масло като профилактично и лечебно средство се отнасят за студено пресования зехтин. Този продукт съхранява всички полезни съставки на суровината, затова има смисъл да заложим именно на него.

Дайте мнение и Вие тук!
зехтин на гладно, ползи
Полезната доза е до една лъжица на ден

На опаковката трябва да има означен процент киселинност: колкото е по-нисък, толкова продуктът е по-полезен. Най-добра работа върши зехтинът с киселинност 0.8%.

Задължително се купува зехтин в тъмна бутилка; освен това избягвайте големите опаковки, въпреки че така е по-евтино: разпечатаната опаковка допуска контакт на мазнината с въздуха, а от това полезните й свойства отслабват.

Да припомним: зехтин на гладно се взема сутрин, а закуската трябва да почака половин час след това.

Опасности и вреди

Ако прекалим с приема на зехтин на гладно, както и във всяка друга ситуация, можем сериозно да си навредим. Ето защо не бива никога да прекаляваме с идеята, че можем с по-голяма доза масло да постигнем по-бърз ефект.

Ако имаме някакви хронични заболявания, задължително трябва да се консултираме с личния лекар и да се убедим, че приемът на зехтин на гладно няма да ги обостри.

Зехтинът е силно жлъчегонно средство; много специалисти предупреждават при проблеми с жлъчния мехур – например холецистит или камъни, по-добре да не се правят опити за очистване или отслабване със зехтин на гладно.

Потребителите с проблеми на стомаха и червата трябва да са много внимателни с приема на зехтин; най-добре е да го употребяват като хранителна добавка, при това не повече от 30 мл в денонощие. Комбинирането на зехтин с лимонов сок в подобни случаи не се препоръчва.

Някои хора имат свръхчувствителност към маслиновото масло; по-добре е да не правят опити да го използват вътрешно. Дори и напълно здравият човек може да почувства дискомфорт при прием на зехтин на гладно: ако това е така, лечението/профилактиката просто се прекратява.

Зехтинът може да се дава в малки количества на деца, но само като хранителна добавка и никога на гладно.

В кои случаи не бива да употребяваме зехтин?

Зехтинът – както всяка храна, има противопоказания, свързани основно със силното въздействие върху чернодробните функции. Дори само една чаена лъжичка масло на гладно е в състояние да раздвижи жлъчните камъни, ако ги имате. Това боли много; не е изключено при подобно активиране да се наложи хирургична интервенция.

Това са основните причини да потърсим лекарско мнение преди всеки опит със зехтин на гладно. Има и още нещо: всяка програма за очистване или отслабване изисква освен въвеждането на активен компонент (в случая зехтин), да променим хранителния си режим и да изхвърлим от менюто всички ненужни за тялото ни продукти и блюда.

Как да изберем добрия зехтин?

Вижте и ТОВА: Как да изберем най-добрия “Екстра върджин”.

Първото, което трябва да научим от етикета, е дали местата на производството и на бутилирането съвпадат. Ако са различни, качеството на продукта няма да е от най-добрите. Същото е, ако надписът е само Virgin, а не Extra virgin. Направо се откажете, ако продуктът е Pomace: това означава смесване на мазнини, вторична преработка, висока температура и химия. И задължително в тъмна стъклена бутилка!

Кой е най-добрият зехтин? Extra Virgin
Кой е най-добрият зехтин?

Ако всички необходими правила са спазени – можем да си купим избрания продукт и да очакваме ползите от приложението му. Добре е да съхраняваме зехтина на тъмно и хладно, но не в хладилник.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

жълт кантарион

Чай от жълт кантарион – правилното приготвяне

Жълт кантарион в домашното лечение: чай, запарка, настойка. Как се приготвя; режим на прием. Най-често …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *