глаукома лечение със и без операция
глаукома лечение изследвания, симптоми и диагностика

Глаукома. Как точно и къде се лекува? Симптоми и операция

Глаукома – за болестта и за опасните й последици. Как да я предотвратим? Лечение на глаукома – къде, как. Какви са цените на консервативното и на оперативното лечение; плаща ли се от НЗОК?

Глаукома: какво знаем за тази очна патология? Почти нищо, ако самите ние нямаме такъв здравословен проблем. Всъщност говорим за офталмологична патология, изразена в повишено вътреочно налягане. Това води към развитие на оптична невропатия и нарушения на зрителните функции. Клинично въпросната глаукома се проявява чрез свиване на зрителното поле, болка, бодежи и рязане в окото, усещане за тежест, замъглено зрение, влошаване на сумрачното зрение, дори при тежки случаи – в слепота. Диагностиката при този вид заболяване включва периметрия, тонометрия и тонография, томография, лазерна ретинотомография. Лекува се консервативно и оперативно; помагат антиглаукомните капки, режим или хирургична интервенция.

Какво е глаукома?

Глаукома е едно от най-страшните заболявания, водещи при прогресия до загуба на зрението. Според здравната статистика от това страдание са засегнати 3% от човечеството. При 15% от незрящите в света глаукомата е причина за слепотата. В по-серозна опасност са хората над 40 години, но са възможни и форми като юношеска или вродена глаукома.

  • Честотата на заболяването нараства с възрастта: вродената се среща при едно на 20 000 новородени; при тези на 40-45 години процентът е 0.1; при групата 50-60-годишни процентът вече е 1.5, а след 75 години достига до 3%.
глаукома симптоми и лечение
Високото вътреочно налягане при глаукома може да причини пълна загуба на зрението

При глаукома става дума за хронично заболяване на очите, протичащо с периодично или постоянно повишение на вътреочното налягане; с разстройство при оттичането на вътреочната течност, трофични нарушения в ретината и зрителния нерв. Това на практика е сборно понятие, което обединява около 60 различни очни заболявания.

Защо е опасна?

Най-разпространеният тип глаукома протича безсимптомно – напълно безболезнено за пациента. В продължение на няколко години засегнатият човек ще развива влошаване на зрението; но тази промяна е толкова плавна, че той може и да не я забележи. Има случаи, когато пациент внезапно установява, че е ослепял с едното си око.

  • Диагностицирането на глаукома е работа за професионалист офталмолог, който при това борави с модерна апаратура. Пациентът сам не може да установи възможните отклонения, не е в състояние да определи стесняването на зрителното си поле, не е по силите му да разбере дали зрителният му нерв е увреден. Именно в това се състои опасното при глаукома: заболяването рядко се улавя в ранна фаза, когато лечението може да предотврати по-лесно тежките последици от патологията.

Лечението при веднъж диагностицирана глаукома трябва да се провежда компетентно и търпеливо, под лекарски контрол. Понякога и най-добрият офталмолог не може да върнете нещата към нормалното им състояние, ако действа само чрез консервативните методи. Тогава иде ред на операцията.

Рискови групи

Очите могат да се разболеят във всяка възраст, коментираният проблем се среща дори и у новородени. От друга страна установени са факторите, които увеличават риска от подобна патология. Ето кои рискови групи трябва да внимават за симптомите на това заболяване:

  • Хора на възраст 60-70 години. През този възрастов диапазон проблемът се проявява у 2% от хората. При това болният може да е без каквито и да било оплаквания по отношение на зрението.
    Хора над 40 години с променливо вътреочно налягане, което може да е на границата на нормалните показатели или да е налице различно налягане в двете очи. В рисковата група са и хората с понижено артериално налягане.
  • Фактор фамилна обремененост: пациентът има близки родственици с глаукома и сходен строеж на окото.
    Офталмологични заболявания, преживени очни операции.
  • Рискови са и пациентите, преминали през хормонални терапии.
  • Хора с късогледство или далекогледство на 40-50 години или по-възрастни; преобладаващи в тази група са жените над 50 години.
  • Хора, страдащи от диабет или заболявания на сърдечно-съдовата, ендокринната и нервната система.

Видове глаукома

Ако се интересувате от тази тема, може да намерите различни класификации на патологията. Обикновено лекарите коментират три типа глаукома: откритоъгълна, закритоъгълна и нормотензивна.

Откритоъгълната е най-разпространената форма на заболяването. При нея има проблеми с циркулацията на вътреочната течност, тъй като са налице патологии на дренажната система на окото. Налягането в зрителния орган нараства постепенно, така че пациентът не усеща промяната или си дава сметка едва при вече напреднало заболяването. Промяната засяга двете очи, като не е задължително влошаването да се развива в тях с еднаква интензивност.

Закритоъгълната глаукома се развива в случаите, когато оттичането от предната камера е блокирано поради заболяване или при специфични анатомични особености на окото. В този случай налягането се повишава изведнъж, рязко. Подобни прояви обикновено има във възрастовия диапазон 35-40 години.

Нормотензивната глаукома е сравнително слабо проучена; характерното в този случай е увреждане на зрителния нерв при нормално вътреочно налягане.

глаукома развитие на болестта
Много често прогресията на глаукомата остава незабелязана от пациента
Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Освен това специалистите коментират случаи на първична глаукома – при самостятелна патология на предната камера на окото, или вторична, която е усложнение вследствие на друго офталмологично заболяване.

  • По отношение на прогресията на заболяването обикновено се говори за четири стадия на развитие, от начален до четвърти, като в крайна сметка накрая се достига до пълна загуба на централното зрение или съхраняване единствено на светоусещане.
  • В зависимост от възрастта, при която е възникнала глаукомата, се говори за вродена форма – при деца под тригодишна възраст; инфантилна – за три- до десетгодишни; ювенилна . 11 до 35; глаукома при възрастни – над 35-годишни.

Причини за развитие на болестта

Всички причини за възникването на глаукома могат да се причислят към една от четири основни категории: диетични, етнически, полови и генетични.

  • Диетични. Има една недоказана хипотеза за ролята на хиповитаминозата за възникване на повишеното вътреочно налягане. Затова пък е установено със сигурност, че активна роля за патологията има кофеинът.
  • Етнически. Народите от Източна Азия имат особеност в строежа на очната ябълка, която при тях е с по-малък обем и това увеличава 40 пъти риска от развитието на закритоъгълна глаукома.
  • Полови. Женското око е с по-малък обем на предната очна камера; това също увеличава риска от глаукома значително повече в сравнение с мъжете.
  • Генетични. Още един рисков фактор е положителната фамилна анамнеза. Рискът от откритоъгълна глаукома нараства 2-3 пъти у децата в семейство, където заболяването вече се е проявило у по-възрастни.

Има и други стимулиращи патологията фактори, като продължителна употреба на стероидни препарати, очни травми, операции на окото. По принцип глаукомата се развива и на двете очи. При напреднал процес не е възможно да се възстанови увреден очен нерв. Ако обаче навреме се вземат мерки за профилактика и лечение, ако редовно се контролира вътреочното налягане, патологията може да се блокира и прогресията й да се забави значително.

Симптоми на глаукома

Откритоъгълната глаукома обикновено протича безсимптомно. Повишеното вътреочно налягане се установява случайно – при профилактичен преглед или при посещение при очен лекар по друга причина. За болестното състояние все пак сигнализират някои симптоми.

лечение на глаукома с капки за очи
Има консервативни терапии за лечение на глаукома

Ето кои са възможните признаци на глаукома:

  • Слаби болки, чувство на тежест в очите;
  • Бърза зрителна умора;
  • Влошаване на зрението в сумрак/нощем;
  • Виждане на двойни образи;
  • Виждане на цветна дъга около източник на светлина;
  • Усещане за повишена овлажненост на окото.

С времето човекът започва все по-трудно да се ориентира в пространството поради стесняване на зрителното поле. В късните стадии на заболяването засегнатият човек има чувството, че гледа на околния свят през нещо като телескоп. Силно е засегнато и нощното зрение – болният на практика е напълно незрящ в тъмното.

Закритоъгълната глаукома протича изключително бурно. Човекът има силни болки в окото, боли го цялата половина на главата. Вдига температура, тресе го, гади му се, може и да повърне. При опипване окото се усеща твърдо като камък.

Диагностика

Глаукомата е на практика състоянието с повишено вътреочно налягане, но диагнозата не се поставя единствено чрез измерването му. При съмнения за подобна патология се проверява състоянието на очното дъно с помощта на компютърна техника. Офталмологът освен това изследва зрителното поле, способността на окото да пречупва светлинен лъч, дълбочината на предната очна камера и дебелината на очната леща, състоянието на вътреочната дренажна система и движението на течности в зрителния орган.

Тези данни дават възможност да се състави една точна картина на състоянието на окото. Причина за повишеното вътреочно налягане например може да е неправилната форма на лещата. Изясняването на причините за отклонението означава да се диагностицира глаукома заедно с възможните посоки на лечението й. Ето защо лекарите препоръчват такава диагностика да се прави веднъж годишно с профилактична цел за всички, които попадат в описаните рискови групи.

Измерване на вътреочното налягане

Стойностите на вътреочното налягане се установяват с помощта на апаратура за тонометрия. Измерването е в милиметри живачен стълб, като показателите определят налягане от тип А, В и С. Първият тип – А, е характерен с колебания на вътреочното налягане в рамките на нормалното, т.е. под 22 мм. Група В е за умерено повишено налягане – при него налягането е в диапазона 22-29 мм. Категория С е за пациенти с високо вътреочно налягане, стойностите са над 29 мм.

В миналото определянето на състояние с повишено вътреочно налягане е било извършвано и чрез палпация – притискане на затвореното око с показалец.

Други изследвания

Чрез тонография се установява оттокът на вътреочната течност, което дава възможност за избор на подходящите лекарства. Препоръчва се и офталмоскопия – апаратен метод за оглед на очното дъно.

Чрез еластотонометрия и денонощна тонометрия се проследяват колебанията на налягането в рамките на денонощието. Показателите на вътреочната хидродинамика се определят с помощта на електронна тонография на окото.

Неразделна част от диагностиката при глаукома е периметрията: определяне границите на зрителното поле чрез компютър, изоптопериметрии, кампиметрии. Така се установяват промени в зрителното поле, за които пациентът няма усещане.

Изследвания и диагностика за глаукома.
От точната диагностика зависи успешната терапия на глаукомата.

По-точен количествен и качествен анализ на структурните изменения в окото/ретината се прави чрез лазерна сканираща офталмоскопия, лазерна поляриметрия, оптична кохерентна томография или хайделбергска лазерна ретинотомография.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение

Съществуват три основни подхода към лечението на глаукома: консервативен или медикаментозен; хирургичен; лазерен. Изборът на лечебна тактика зависи от типа глаукома, както и от състоянието на пациента.

Лекарства и препарати

Задача на медикаментозното лечение е да намали вътреочното налягане, да подобри кръвоснабдяването на очния нерв и да оптимизира метаболизма на тканите в окото. Антиглаукомните капки са три групи:

  • Препарати, подобряващи оттока на вътреочната течност: миотици – пилокарпин, карбахол; симпатомиметици – дипивефрин; простагландини F2 алфа – латанопрост.
  • Средства, потискащи продукцията на вътреочна течност: селективни и неселективни ß-адреноблокатори – бетаксолол, тимолол; a- и β-адреноблокатори.
  • Комбинирани препарати.
Процедури

Едновременно с лекарствената терапия се провеждат т.н. отвличащи процедури: поставяне на вендузи, хирудотерапия – поставяне на пиявици в зоната на слепоочията; поставяне на пластири, горещи ванички на краката.

За освобождаване на блокирана вътреочна течност и възстановяване на циркулацията й може да се наложи лазерна иридотомия или хирургична интервенция.

Лазерна операция

Методите на лазерната хирургия при глаукома са много. Различават се по типа на използвания лазер, начина на въздействие – коагулация или деструкция, по точката на въздействие, показанията за провеждане и пр. широко разпространени са лазерната иридотомия и иридоектомия, лазерната иридопластика, лазерната трабекулопластика, лазерната гониопунктура. В голяма част от процедурите идеята е да се разшири трасето за движение на вътреочната течност или да се проправи алтернативен път. В някои случаи т.н. филтриращи операции не дават ефект, затова се имплантират микродренажи.

Лечение на глаукома с операция
Съвременните технологии в офталмологията решават не един тежък случай с глаукома

При тежки случаи на напреднала глаукома може да се препоръча лазерна циклокоагулация – извършва се частична деструкция на цилиарното тяло и коагулация на кръвоснабдяващите го съдове.

Други методи за операция

В офталмологията не са изгубили актуалността си и класическите хирургични интервенции. Те са фистулизиращи или проникващи, и нефистулизиращи/непроникващи. Най-разпространени са трабекулектомия и трабекулотомия – създаване на условия за оттичане на вътреочната течност, вследствие на което налягането спада. Практикува се и склеректомия, при която по оперативен път се освобождава блокираната вътреочна течност.

Нормализирането на вътреочната циркулация може да се постигне и чрез интервенции като иридоциклоретракция, иридектомия и др. на неспециалиста тези термини едва ли говорят нещо; задачата при всички случаи е понижаването на вътреочното налягане, което се постига чрез различни подходи.

Кой начин да изберем?

Когато специалистът прецени консервативната терапия като безперспективна, възниква въпросът кой начин за оперативно лечение да изберем. Лазерната операция принципно превъзхожда останалите методи; тя дава продължителен положителен ефект, няма странични ефекти и вероятността от усложнения е минимална. Ето още преимущества на лазерната терапия:

  • Бързина – процедурата не е по-дълга от десетина минути;
  • Безболезненост – прилага се местна упойка, пациентът не усеща нищо;
  • Кратък рехабилитационен период: възстановяването продължава 5-7 дни; през това време е възможно да се усеща единствено лек дискомфорт;

Лечението на глаукома чрез класическа хирургия се препоръчва само тогава, когато вътреочното налягане не може да се контролира медикаментозно, а лазерните процедури не са в състояние да постигнат желания резултат. Обикновено в тези случаи се касае за глаукома от категория С.

Къде се лекува?

Практиката както и при други заболявания първо да се направи проучване за възможните места за лечение на глаукома. Те обикновено са държавни или частни клиники в големите градове – София, Пловдив, Варна. Добра база с опитни специалисти има в университетските болници.

Очна болница “Луксор”

Очната болница “Луксор” се намира в Пловдив. Тя е модерно заведение за диагностика, лечение и научни изследвания в областта на офталмологията. Работи се при съвременни условия, с отлично оборудване от Америка и Европа, с възможности за лазерни терапии от различен тип.

Лазерно лечение на глаукома в очна болница Луксор
“Луксор” е сред пионерите в лазерното лечение на глаукома

Лечението на глаукома, включително профилактика и консервативна терапия, е едно от направленията във функционирането на болницата. Прилагат се индивидуални подходи при определянето на най-добрата за конкретния пациент лечебна програма. Болницата е специализирана в лазерни интервенции от различен тип; лечението е щадящо, с кратък възстановителен период и висок ефект.

Други клиники в България

Известна очна клиника е софийската “Ден”, призната като един от пионерите при въвеждането на лазерно лечение на очни заболявания у нас. Намира се в центъра на столицата, в портфейла й е и лечението на глаукома.

Други надеждни обекти са Очна болница СБОБАЛ във Варна, отделението по очни болести в “Токуда”, Специализирана очна болница “Д-р Тасков” в Търговище, очната клиника в Александровска болница, очната клиника в УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив, Очен лазерен център “Вижън”, Очна клиника “Света Петка” – Варна и др.

Цени на лечението

Оперативното лечение на глаукома се покрива от НЗОК, но клиничната пътека не включва импланти и консумативи. Самата операция, ако се извърши на неосигурено лице, може да струва 350-500 лв, а имплантите са от 400 до 2000 лв.

Съвети по профилактиката

Важно е да се знае, че глаукома не може да се излекува окончателно – но може добре да се контролира. В ранен стадий на заболяването, когато още не са се случили необратими промени, воже да има добри функционални резултати в лечението на глаукома. При неглижиране е висок рискът от необратимо увреждане на очите и загуба на зрението.

Профилактиката на глаукома се състои в редовни прегледи при специалист – това е задължително за хората от рисковите групи. Пациентите с установена глаукома следва да се диспансеризират и на всеки 2-3 месеца да минават на контролен преглед. Лечението е пожизнено.

Вижте и ТОВА:

Зачервени очи. 10+ причини и болести. Как да действаме?

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

кавинтон форте 10 мг cavinton цена, противопоказания

Мнения за Кавинтон: Колко дълго може да се пие Кавинтон Форте?

Как действа Кавинтон Форте 10 мг. Кавинтон или Ноотропил? Той или Вицетин е по-добър? Бетасерк …

Едно мнение

  1. Сложено е видео от Очна Клиника Св.Николай Чудотворец, но не присъства в линковете за “Източници”.
    Моля да бъде поставен линк към болницата eyecenterstnikolay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *