зачервени очи

Зачервени очи. 10+ причини и болести. Как да действаме?

Зачервени очи – каква е причината? Всички симптоми и възможни диагнози. Изследвания; лечение с медикаменти и с народни средства. Профилактика

Зачервени очи – това може да изглежда различно и да се изразява или като червено петънце и точка, или с червени жилки по бялото на окото, а също да се запълни изцяло с алено. Така можем да разберем, че причините за подобни патологии са от разнообразно естество.

Всъщност ако освен описаните симптоми няма нищо друго притеснително, зачервяването може да е причинено от безсънна нощ или преумора. Случва се, защото окото не е овлажнено достатъчно, изморено е и не е в състояние да се самовъзстанови бързо. При добра почивка нещата се нормализират и зачервяването изчезва.

Описание на симптома зачервени очи (хиперемия)

Хиперемия или зачервени очи е основен симптом за преумора и недоспиване. Това често явление в днешно време е свързано най-вече с ритъма на живот. Червената жилка върху бялото на окото обикновено означава спукан кръвоносен съд – от напрежение, но причините за всяко зачервяване могат да са най-различни. Ако такова състояние със зачервени очи е постоянно или се случва често, задължително трябва да се потърси лекар. Възможни са инфекции, последица от които да е влошаването на зрението.

Причини, предизвикващи зачервени очи

Причините за зачервени очи могат да бъдат различни: например климатични фактори или рязка промяна на температурата на въздуха. Мнозина са забелязвали симптомите във ветровито време – след разходка или пребиваване навън, след посещение на градски басейн и пр. други причини са силната кашлица или кихане при простуда, алергични реакции, дори носенето на неподходящи очила или замърсени лещи. При всички случаи причината трябва да се изясни, за да се намери и точният подход за овладяването на проблема.

Конюнктивит

Конюнктивитът се отнася към очните болести, но си струва да се коментира отделно като една от най-честите причини за зачервени очи. Болестта се изразява във възпаление на очната обвивка. При възникването на конюнктивит е добре да се обърне внимание на преглед и изследване от специалист, за да се установи точната причина за състоянието. Ако причина за него е вирус или инфекция, то може да е опасно и за околните.

Ако зачервяването е локализирано само в едното око, почти сигурно процесът ще засегне и другото. Конюнктивитът може да възникне и като алергична реакция.

Претоварване на очите

Случва се много често на хора, чиято работа е свързана с постоянни зрителни натоварвания. Не бива да се забравя, че продължителните занимания на компютър, концентрацията на зрението върху дребни детайли, работата при слабо и лошо осветление – всичко това причинява коментираното състояние със зачервени очи.

зачервени очи
Претоварването е една от баналните причини за зачервени очи
Спукан кръвоносен съд

Зачервени очи поради спукан кръвоносен съд – това не се случва особено често. Обикновено подобно състояние си има първопричина, нерядко става дума за сериозно заболяване. На първо място – може да е свързано с нарушения на сърдечно-съдовата система. Захарният диабет и други болести на кръвта също често провокират подобни състояния.

Алергия

Зачервени очи – това е една от главните прояви, по които можем да разпознаем алергията. Обикновено заедно със зачервяването е налице сърбеж, сълзене на очите. Премахва се чрез специфична терапия на алергичното състояние.

Раздразнени слъзни жлези

Зачервени очи при раздразнени слъзни жлези – обикновено това е преходно и безобидно, най-често няма негативни последици за зрението. Може да бъде провокирано от попадането на чуждо тяло в окото – например песъчинки, прах, дим. Зачервяване и раздразнение на слъзните жлези може да се появи при въздействието на някои химически компоненти; обикновено такива дразнители се свързват с някои козметични продукти.

“Фигурин

Раздразнението може да е и резултат от малки травми.

Махмурлук

Зачервени очи при махмурлук – едва ли има нужда от специални обяснения за причината. Състоянието се обяснява с разширените кръвоносни съдове по очната ябълка; предизвикано е от алкохола. В този случай освен зачервени очи махмурлията може да има и оток на лицето, свързан със задържане на течности и повишено артериално налягане – последното също е фактор за промени в кондицията на малките кръвоносни съдове.

Очни болести

Ако се установи, че причината за зачервяването на окото не е механично или физиологическо въздействие, значи окото развива някакво специфично очно заболяване. Такива заболявания могат да са свързани с вирусна или бактериална инфекция, или с функционални изменения – например глаукома.

Травми

Зачервените очи са нещо обичайно като последица при травми на главата. Самото травмиране причинява увреждания на кръвоносни съдове, включително такива в зрителния апарат. Към този тип прояви спадат и зачервените очи на родилките: при самото раждане върху кръвоносните съдове – в това число очните – се стоварва изключително натоварване и част от тях се пукат.

Проблем с миглите

Зачервени очи може да има и пациент с трихиаза: това е заболяване, при което е налице аномалия в растежа на миглите. Те се развиват някак накриво след операции, поради наличие на белег, поради заболяване от трахома, след изгаряния, при възпаление на клепача и пр. Обикновено е поразено само едното око; растежът на миглите настрани дразни конюнктивата, т.е. очната лигавица и това е причина за зачервяването.

зачервени очи
Не винаги очите са зачервени само от преумора

Какви болести може да се открият?

Своевременното диагностициране на причината, довела до зачервяване на очите, е важно за успешното лечение на не едно сериозно заболяване. Както и при други болести – лечението в ранен етап дава значително по-добри шансове за пълно излекуване и за избягване на тежки усложнения. Ето какви болести могат да са причина за зачервяването на очите:

Възпаления. Стафилококова инфекция

Възпалителните процеси, които причиняват зачервяване на очите, на практика могат да засегнат всяка част на окото; описваният симптом обикновено се свързва с т.н. панофталмит. Това е гнойно заболяване, при което възпалителният процес засяга всички обвивки и структури на зрителния орган. В най-тежките и занемарени случаи е възможно дори да се достигне до разграждането на тъкани, атрофия и загуба на око.

За развитието на споменатата патология могат да са причина различни травми, изгаряния, попадане и задържане на различни частици в окото; бактериален кератит – често това е стафилококова инфекция; прободна язва на роговицата; увеит, абсцес, ендофталмит.

Понякога патогенните микроби попадат в окото при друго заболяване на пациента – туберкулоза, синузит, сепсис, фурункули. Хиперемията обикновено е съчетана с оток на клепачите и конюнктивата.

Други симптоми на възпалителните процеси са отслабването на зрението, болка, обилно сълзене и рефлекторни блефароспазми.

Язва на роговицата

Очната ябълка може да се зачерви и поради наличието на язва на роговицата. Това е тежък здравословен проблем, който може да доведе до образуването на т.н. перде. Язвите на окото могат да са повърхностни, дълбоки, прободни, остри, хронични, периферни, централни и парацентрални. Дефектът по правило засяга едното око, много рядко – и двете.

За развитието на тази патология решаващо значение имат следните фактори:

  • Вторична дистрофия на роговицата;
  • Синдром на сухото око;
  • Гъбични заболявания;
  • Носене на контактни лещи;
  • Неправилна терапия с антибиотици и кортикостероиди;
  • Провеждане на медицински процедури;
  • Механично увреждане;
  • Операции.

Рискът от поява на язви нараства при блефарит, трхома, трихиаза. Причина може да е също и кератит.

зачервени очи
Точната диагноза е условие за успешно лечение
Кератит

Проявява се подобно на конюнктивита, само че възпалението е ограничено върху роговицата. Освен зачервяването болният усеща болки и дискомфорт от светлината. Възможни са тежки усложнения, отслабване на зрението.

Блефарит

Възпалени са клепачите, като най-често това иде от съседни възпалени зони: устата, носа, сливиците. Възпалителни процеси по кожата на лицето също могат да предизвикат това състояние, при което се зачервяват и очните ябълки. Обикновено е хронично; свързва се с отслабване на имунната система, гъбични зарази, глисти, нарушения в стомашно-чревния тракт, алергия, диабет.

Иридоциклит

Зачервяване може да се развие и при възпаление на ириса. То е следствие от прогресията на скарлатина, туберкулоза, гонорея, малария и пр. най-често има връзка с метаболитни нарушения. При неглижиране и отказано лечение следват промени и проблеми със зеницата и цвета на ириса.

Еписклерит и склерит

Става дума за възпаление на склерата – склерит, или само на външния й слой, еписклерата. Еписклерата също има покритие – това е конюнктивата. Тези пластове са взаимно проницаеми, следователно не е трудно възпалителният процес да премине от конюнктивата към еписклерата. Инфекцията може да се пренесе и от ириса. На практика заболявания от този тип протичат на фона на други инфекции в организма.

Пристъп на глаукома

Това е много опасно състояние, предизвикано от влошена циркулация на течността в окото. На практика следва повишаване на вътреочното налягане. Зачервяването и силната болка в очите – това са типичните симптоми на глаукома. Съпътстващите признаци са гадене, главоболие и повишено кръвно налягане.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Пристъпите от глаукома се разпознават доста трудно, тъй като симптоматиката им е сходна с признаците на други заболявания. Ако сте наясно, че става дума именно за това, трябва да потърсите спешно медицинска помощ. В очакване на лекарския екип най-доброто, което можете да направите за себе си, е да потопите крака в гореща вода. По този начин силата на пристъпа ще отслабне.
Поява на червено петно

Частен случай по темата “зачервени очи” е когато върху бялата част на окото се появи само червено петънце или точка. Всъщност именно тогава се касае за спукан кръвоносен съд и локален кръвоизлив. Понякога причината за това е болест на кръвоносните съдове – друг път се касае за преумора, тежки физически действия, стрес. Обикновено петънцето изчезва след 5-10 дни и няма нужда от лечение. За по-бързото възстановяване помагат компресите с лед.

Ако обаче петънцето не минава или се появяват още, прегледът при офталмолог не бива повече да се отлага.

Изследвания и лечебна тактика

Важно е да се разбере не само защо очите се зачервяват, но и какви изследвания за необходими за точната диагноза. Лечението на описаните проблеми може да бъде успешно само след консултация с лекар и пълни изследвания.

Ето каква е практиката и чрез какви методи се установява точната причина за зачервени очи: оценка на остротата на зрението с помощта на таблицата на Сивцев; тонометрия; офталмоскопия; биомикроскопия; периметрия; ултразвуково изследване на очите; изследване функциите на слъзните жлези; ангиография; кератотопография; общи клинични анализи; бактериологичен анализ на секрет.

Лечение на симптома зачервени очи

Действията на лекуващия и препоръките му зависят от резултатите на споменатите изследвания. Очевидно е, че ако се касае за инфекциозно заболяване, вниманието ще бъде насочено към овладяването на възпалителния процес. Паралелно се препоръчват противовирусни очни капки или мехлем.

зачервени очи
Ако терапията започне навреме, здравето на очите може да бъде спасено

Ако зачервяването има връзка с причина от неинфекциозен тип – захарен диабет или хипертония, една от препоръките ще засегне режима на живот: повече сън и по-малко физически натоварвания.

Лекарства

Добрият офталмолог е наясно с методите на лечение и при необходимост може да препоръча точните лекарства – било то антибиотици, антисептици, противовирусни продукти във вид на капки или таблетки. Ако очите болят и са зачервени, могат да са полезни капките от типа на тобрекс.

  • Възпалението се преодолява с диклофенак; допълнително се назначават витамини, в някои случаи е добре да се правят промивки. Има и такива случаи, при които се налага инжекционно въвеждане на медикаменти.

Не са изключени заболявания с хламидийна етиология, когато е неизбежно прилагането на тетрациклини или макролиди. При алергичен конюнктивит се назначават антихистаминови препарати и капки със съдосвиващ ефект. Сред прилаганите медикаменти са още нестероидните противовъзпалителни, локалните антибиотици и кортикостероиди за външна употреба.

  • При глаукома се назначават хипотензивни средства, физиотерапия, бета-адреноблокери, производни на простагландините, инхибитори на карбоангидразата.
Народни средства

Освен лекарствата, които докторът ще ни препоръча, можем да си помогнем срещу зачервени очи и с народни средства. Ето няколко примера:

  • Използвани пакетчета чай, след като сме запарили дозите за топла напитка: пакетчетата се потапят в топла вода, изстискват се и се поставят върху затворените очи за десетина минути. Това помага при продължителна работа в климатизирани помещения и пред компютър. Особено полезни са пакетчетата за чай от лайка.
  • Листа от каланхое: смачкваме ги до кашица и полагаме масата върху клепачите за десетина минути.
  • Сок от краставица – това е класика, помага при уморени и зачервени очи. Добре е да се полежи 10-15 минути със затворени очи, като върху всяко полагаме по едно кръгче от прясна краставица. Същата работа вършат и памучни тампони, навлажнени с краставичен сок.

Сок от алое: можем да ползваме малки компреси от памук, навлажнени със сок от алое, или да поставим във всяко око по 1-2 капки сок от алое – от аптеката.

Запарка от лайка: две супени лъжици лайка се заливат с чаша вряла вода; изчаква се сместа да стане хладка, прецежда се и в нея се потапят компресчета за двете очи. Такива билкови компреси могат да се правят също с градински чай, невен, кора от дъб, сок от магданоз, смачкани листа от мента.

Как да снемем пренапрежението на очите?

Ако очите ни са зачервени след безсънна нощ или след дълъг ден пред компютъра, трябва да си помогнем сами с кратка програма за релакс. Тя започва с хладен душ и почивка, при която върху очите слагаме салфетки, навлажнени в запарка от черен чай. Успокояващо действат и описаните по-горе компреси с билкови запарки.

  • Друг трик е леденият компрес – би било грешка да положим бучка лед върху окото; достатъчно е да обработим с него кожата около очите, както и клепача – кратко, за по няколко секунди.

Ако липсват условия за всички описани дотук трикове – просто намокрете с хладка вода две хартиени салфетки, сгънете ги върху очите за няколко минути и веднага ще почувствате разликата.

зачервени очи
Понякога е нужно малко, за да се спасим от зачервените очи
Упражнения за очите

Какво да направим, за да се спасим от проклятието зачервени очи?! На първо място – да си осигурим пълноценен сън, почивка и чист въздух. Да избягваме безсънието и физическото пренатоварване.

Ако работим на компютър, на всеки два часа да правим прекъсвания; добре е да се поинтересуваме за специалната гимнастика, отпускаща очите. За изпълнението на един комплес са достатъчни само пет минути. Ето как:

  1. Разтрийте енергично длани, докато ги усетите да се затоплят. Поставете ги върху затворените очи за около 40 секунди; след това стискайте и отпускайте спуснатите си клепачи 20 пъти;
  2. Затворете очи и направете 10 въртеливи движения с очите; стиснете силно клепачи и отворете очи; повторете всичко 5 пъти;
  3. Мигнете два пъти, зажумете силно и отворете очи; изълнете всичко 10 пъти;
  4. Затворете очи, отпуснете се и се постарайте за няколко минути да не мислите за нищо от деня.

Ако правите тази гимнастика всеки ден, тя ще намали опасността от парене, сухота на окото и зачервени очи – всичко това, което си причинявате при дълга работа на компютър. А ето и за оправянето на торбички под очите:

Активен въглен за премахване на торбички под очите. Капки и др.

Мерки за профилактика

Можем да си спестим проблема зачервени очи, ако положим малко грижи за собственото си здраве. Започваме с храненето: в менюто ни трябва да има много зеленчуци, особено моркови, зеле, орехи, зелено. За очите са много важни витамините – добре е да си ги набавяме от плодове като портокали, грейпфрут, ябълки. Особено ценни са дините и черни боровинки, касис, арония. Такъв режим на хранене е основата за добро зрение за дълги години.

Да се опитаме да се откажем от лошите навици – алкохол, цигари; токсините в тях вредят не само на очите, но и на организма като цяло.

Не бива да забравяме да се пазим от агресивните въздействия на външната среда – слънчевите очила не са глезотия, а необходимост. Специални очила със светлоотразяващи стъкла ще ни пазят от излъчванията на телевизора.

Здравето на очите е нещо много важно; отслабено, то трудно може да се възстанови. Затова ако зачервените очи ни тормозят повече от три дни; ако сърбят, сълзят и ни боли, трябва непременно да потърсим лекар. Самолечението в подобни случаи е нещо глупаво.

Капки за осветени очи. Тобрекс, изкуствени сълзи и др. капки за очи

 

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Max

Макситрол или Гентазон? Капки нос и за очи. Мнения

Гентазон, капки за нос. Мнения. Макситрол или Гентазон са по-добри при хрема? Антибиотични капки за …

Едно мнение

  1. Коко Ботев

    Много подробна статия.На мен ми се случвало често спукване на
    кръвоносен съд.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *