понеделник, 6 декември, 2021
силно главоболие
Какво да правим при Силно главоболие и високо кръвно налягане

Силно главоболие: Бързо справяне. Симптоми, причини, трайно лечение

Главоболие – какви могат да са причините за упорития проблем. Съвременни изследвания при главоболие – как се правят. Лечение: медикаменти и билки. Кои процедури могат да помогнат

Главоболие: повечето хора, които имат този проблем, обикновено се справят с него чрез хапчета. Те като че ли не разбират, че по този начин не се лекуват, а само се спасяват на момента. Всъщност едно главоболие е реакция на организма срещу нещо. Болезненото усещане само по себе си не е болест, но може да е единственият симптом на опасно заболяване. При повтарящо се главоболие решението е задължително да потърсим медицинска помощ – вместо да замазваме проблема с обезболяващи.

Причини, симптоми и видове главоболие

Главоболие или цефалгия е най-разпространеният сигнал на организма за физиологично отклонение или органичен проблем. Хората, които често се оплакват от главоболие, задължително трябва да потърсят медицинска помощ; нужна им е точна диагностика. В 10-20% от случаите симптомът се оказва вторична последица от нарушени функции на един или друг орган. Тогава може да се назначи и провежда и адекватна терапия. Ако това не се случи – може да се развият хронични страдания или екстрени състояния, способни да причинят влошено качество на живота, инвалидизация, преждевременна смърт.

 • Медицината разграничава два типа главоболие: първично и симптоматично. Към първичното се отнасят мигрените, главоболие поради напрежение, клъстерно главоболие. Симптоматичното може да е свързано с черепно-мозъчни травми, травми и заболявания на шията, съдови патологии, вътречерепно налягане, атеросклероза, алкохолно отравяне или токсикоза, инфекция, нарушаване на обменни процеси, стоматологични заболявания.
Клъстерно главоболие

Клъстерното главоболие е едно от най-тежките; пациентът изпитва силни болки с пулсиращ характер, обикновено едностранни. Епицентър е очната ябълка, но болката може да обхване слепоочието и челото. Проблемната зона почервенява и понякога отича, окото сълзи, челото се изпотява от напрежението. Боли така силно, че не можещ да си намериш място – нито да седиш, нито да лежиш.

Силно главоболие
Симптомите на различните типове главоболие са добре изследвани и описани

Пристъпите продължават от 20 минути до час и половина; в тежки случаи могат да се повтарят по няколко пъти в денонощието в продължение на седмици. Най-често засегнатите са мъже на средна възраст. Такива болки могат да са симптом на вегетативна дисфункция, мигрена, но най-често глаукома или друго офталмологично заболяване. Несвоевременното търсене на медицинска помощ може да причини сериозни проблеми със зрението.

Изчислено е, че пациентите с такъв тип главоболие не са повече от един процент от засегнатите. Обикновено те търсят помощ от невролог; с такава болка няма как да се справиш сам. Описани са тежки случаи, в които поради непоносимостта на състоянието пациенти са правили опити за самоубийство.

Мигрена

Мигрената обикновено се характеризира със силно пулсиращо главоболие, придружено с гадене, непоносимост към силната светлина и агресивните миризми, с обща слабост. Болката е едностранна; продължителността на пристъпите е от няколко часа до три дни. Най-податливи към такова главоболие са жените на възраст 25-35 години. Счита се, че причината е неврологично заболяване от съдов тип. Необходимо е комплексно лечение, при което се търси облекчение на състоянието и профилактика срещу последващи рецидиви.

Главоболие при бременност

Главоболие – това е едно от честите оплаквания от бъдещи майки, особенно в ранна бременност или в рамките на третия триместър. Патологията може да се обясни с настъпващата хормонална пренастройка на организма, но не само. Два типа е основно главоболието при бременност: мигренозни пристъпи и главоболие от напрежение. Главоболието от напрежение може да е свързано с физическа преумора, с напрежение на шийните мускули, стрес.

 • Понякога причините за неприятния симптом са отстраними – касае се за отпускане, почивка, достатъчно сън, смяна на хранителния режим. В други случаи обаче е възможно да става дума за заболяване, което при бременност се обостря – например вегетативно-съдова дистония, венозна енцефалопатия, шийна остеохондроза, както и токсикози на бременността. Особено опасно е главоболие, свързано с прееклампсия: състояние с повишено артериално налягане, отоци, влошени сърдечни функции.
Силно главоболие

Силната, нетърпима болка може да е признак за състояние, застрашаващо живота на пациента. В такива случаи на всяка цена трябва да се потърси лекар, а не обезболяващо хапче.

 • Острата и силна болка може да е свързана с мозъчен кръвоизлив. Такова главоболие обикновено е придружено с гадене, повръщане, гърчове. Преживелите подобни епизоди описват усещанията си като силен удар по главата.
 • Остра болка може да причинят състоянията като синузит – възможно е да я свържем с менингит или остра невроинфекция. В такива случаи паралелно се проявяват симптоми като висока температура, хиперчувствителност, халюцинации.
 • Силно главоболие се появява също и при хипертонична криза, при нарушено мозъчно кръвообращение. Всички тези състояния подлежат на медицинска намеса – пациентът трябва да бъде хоспитализиран, да го изследват и лекуват.
Главоболие при деца

За главоболие при деца може да се говори след петгодишната им възраст, когато те са в състояние самостоятелно да опишат състоянието си. Дискомфорт от такъв тип при малките пациенти се проявява рядко, но показателите на патологични състояния с възрастта нарастват.

Силно главоболие: симптоми
Детското главоболие изисква специално внимание

Най-често става дума за посттравматични усещания за болка; реакция на организма към някакви изменения – вътрешни или във външната среда; дискомфорт и болки в резултат от възпаление на синусите; реакция към твърде високи дози лекарства. Най-често и при децата се проявяват мигренозните състояния и главоболие от напрежение. При тийнейджирите са по-изразени симптомите на клъстерно главоболие.

Постоянно главоболие
“Демир

Постоянното главоболие е нещо особено опасно; то може да е симптом на сериозни здравословни проблеми като менингит, поражения на нервната система енцефалит, арахноидит; може да е свързано с туберкулоза, сифилистично поражение на нервната система, паразитно заболяване. Продължителните, постоянни болки в черепа могат да са свързани и с мозъчен тумор.

Тензионно главоболие

Тензионното главоболие е свързано с пристъпи на еднообразна болка от сковаващ тип, обикновено разлята по цялата глава. Понякога се усеща акцент върху една черепна област: по тила и задната част на главата, по слепоочията или очните орбити. Отличителното в случая, в сравнение с други видове главоболие, е симетричността: не можеш да кажеш, че болката е по-силна или концентрирана вляво или отдясно. Популярно казано: все едно, че са ти нахлузили на главата тясна каска.

 • Тензионното главоболие може да се случва през ден, до 3-4 пъти седмично; това мъчение може да трае няколко месеца и тогава говорим за хроничен проблем. Патогенезата на тази болка не е изяснена докрай; доскоро единственото обяснение е било свързано с мускулни пренапрежения. Нещо от този род: главоболието е причинено от дълго седене в една и съща поза, например пред компютъра. Тогава гръбнакът буквално се вцепенява, а се пренапрягат мускулите на шията, гърба и главата. При такива пози може да се допусне също притискане на нерви и кръвоносни съдове.

Това е вярно, но не може да е цялото обяснение. Изследванията установяват, че първопричината във всички наблюдавани случаи все пак е стресът. Такова главоболие може да се очаква също ако прибавим към потенциалните фактори недоспиване, нездравословно хранене и пропускане на храненията, т.е. гладуване. Не бива да се пропуска и пренапрежението на очите.

Главоболие от синузит

Определен тип болки в главата могат да възникнат поради възпаление в синусите, синузит. Обикновено това е придружено с оток на лигавицата в носовите кухини, запушен нос, хрема. Характерни са болезнените усещания в челото и околоносните зони, които могат да продължават до пълното излекуване на основното заболяване.

Главоболие и гадене

Цефалгия или главоболие в комбинация с гадене може да се получи при повишено вътречерепно налягане. Обичайната причина за това са хипертоничните пристъпи или посттравматичните състояния. Заедно с посочените симптоми е възможно да се усеща учестено дишане и пулс, почервеняване на лицето, мяркане на мушички пред очите. Състоянията от този вид изискват медицинска намеса. Първата работа е да се измери артериалното налягане и при необходимост да се приеме подходящ медикамент.

Ако проблемът е в хипертонията, само с прием на лекарства няма да се направи достатъчно. Налагат се промени в режима на живот и хранене и се въвежда редовен контрол върху показатели от рода на холестерин, кръвна захар, редовно проследяване на кръвното налягане.

От шипове

При локализация на главоболието в задната част на главата е много вероятно проблемът да е в шийния отдел на гръбнака. При наличието на т.н. шипове може да се влоши кръвоснабдяването на главния мозък; други симптоми в такъв случай са световъртеж, болки и хрущене в шийната зона при обръщане на главата, намалена чувствителност на кожата в тази зона, схващане на пръстите на ръката. Пациентът определя болката като фокусирана в едно място, но усещанията “пълзят” към ухото, челюстта, окото или рамото откъм засегнатата страна. Симптомите се усилват с времето и се проявяват при всяко движение на тялото, ангажиращо болната територия.

Силно главоболие: причини
При главоболие от шийна остеохондроза е нужно комплексно лечение

Терапията в този случай се състои в лечебна физкултура, масажи, прием на хондропротектори. Допълнително на пациента се назначават медикаменти за подобряване на мозъчното оросяване, защита на нервните клетки от токсини, подобряване на циркулацията в тъканите.

От инфекция

Главоболието от инфекция обикновено е свързано с температура и треска. При простуда и грип болките не са много силни и обикновено са локализирани в слепоочията, челото или очите. Болните имат и типичните симптоми на вирусните заболявания: кашлица, хрема, обща слабост. Когато се вземат температуро понижаващи, главоболието изчезва.

 • Ако обаче се касае за вирусен менингит, главоболието е по-различно: болката е остра, пулсираща, температурата е 37.5 градуса и повече; допълнителен симптом е повръщането. В този случай пациентът се хоспитализира по спешност.

Има и други инфекциозни и бактериални заболявания, при които също може да има различен вид болки в главата; тогава са налице и различни неврологични симптоми, които насочват към съответната диагноза.

След травма

Посттравматичното главоболие може да се появи при нараняване или сътресение на мозъка, увреждане на черепа или шийния дял на гръбнака. Характерът и локализацията на болката директно зависят от вида на травмата. Болките могат да се появят веднага или след известно време.

Други видове

Възможни са и други видове главоболие, причинено от по-различни фактори – но обикновено свеждани до описаните типове. Особено мъчително се оказва главоболието, свързано с поражение на троичния нерв. Обикновено това е “прерязване” за секунди, но е много мъчително. Болката може да се появи във всяка зона на лицето – докато човекът говори или се храни. Повечето практикуващи лекари твърдят, че най-често това главоболие е причинено от поражение на троичния нерв, свързано с кариес, стоматит, синузит или … захапване накриво! В рисковата група тук попадат всички, които имат проблеми със зъбите и устната кухина.

Диагностика и изследвания

При проблеми с главоболие е резонно да се потърси медицинска помощ; обичайните диагностични процедури са няколко типа. Като начало лекарят просто разпитва пациента за вида и продължителността на болките, за локализацията им, за провокиращи и съпътстващи фактори. За първична диагностика на някои заболявания е достатъчно да се направи преглед при специалист: невролог, оториноларинголог, стоматолог, офталмолог. Но в немалко случаи се налагат и апаратни изследвания.

ЕЕГ (електроенцефалография)

Този тип изследване позволява да се прецени състоянието и функционирането на главния мозък; да се забележат отклоненията от нормалното функциониране, да се разпознаят съдовите поражения на мозъка, косвените признаци за тумори и хематоми.

Силно главоболие: ЕЕГ
Точната диагноза на едно главоболие понякога изисква множество изследвания
Рентген

Рентгеновото изследване проверява предположенията за хидроцефалия, травми, синузит.

Магнитен резонанс

Магнитно-резонансната томография се използва за диагностициране на тумори, хронични и остри нарушения на мозъчното кръвообращение, последиците от инсулт, синузити и много други заболявания.

мнения, отзиви, коментари, форум
Компютърна томография

Чрез компютърна томография се установяват патологии като кръвоизливи, променени тъкани в главния мозък, в церебралните съдове. Томографията на главния мозък позволява да се определи наличието на тумори, аневризми, тромбози, склеротични изменения на съдове.

Ултразвук и други изследвания

Ултразвуковата диагностика проследява за атеросклероза, различни съдови проблеми – аномалии в развитието на съдовете, промени в просвета на артериите, патологии на кръвоносни съдове във връзка с остеохондроза, проблемно кръвообращение.

Дайте мнение и Вие тук!

Лечение с хапчета и други лекарства

Необходимостта от един или друг вид терапия при главоболие се определя от лекар. Най-често това е неврологът, но спецификата на диагнозата може да насочи пациента и към други специалисти. Медиците препоръчват на пациента с главоболие да не се самолекува, защото по този начин има риск от усложнения като мускулни спазми, лимфостази, мозъчна хипоксия.

По правило лекарят препоръчва на първо място медикаменти, като ги избира според типа главоболие и общото състояние на пациента. Обикновено това са таблетки или инжекции от противовъзпалителен тип; същите продукти имат и обезболяващ и анестезиращ ефект. Понякога е достатъчно да се вземат няколко пъти от масовите таблетки, друг път се налага да се направи цял курс от медикаментозна блокада с използване на хормонални препарати.

НПВС – ибупрофен, аспирин

Нестероидните противовъзпалителни са първа стъпка при опитите за блокиране на неприятното главоболие. Особеното при тях е, че не бива да се вземат продължително време; дразнят стомашната лигавица и не се препоръчват при стомашно-чревни проблеми – могат да провокират кръвоизливи, язва или гастрит. Не се дават на деца на възраст 12-14 години според медикамента.

Ибупрофенът блокира редица болки, включително главоболие; взема се по време на хранене или непосредствено след това. Първоначално се вземат две таблетки с чаша вода; не трябва да се дъвчат или стриват. Сетне приемът е по една таблетка през 4 часа; максималният прием за 24 часа е 6 таблетки. Препоръката е приемът да се ограничи до три дни; ако е необходимо продължение, то трябва да бъде под лекарски контрол.

Аспиринът е доказано през поколения нестероидно противовъзпалително. Облекчава болезнените състояния, нормализира повишената температура. Добър при простуди. Трябва да се внимава за паралелния прием с други лекарства, особено противосъсирващи. Предпочитана форма са ефервесцентните таблетки; еднократната доза е една таблетка, дневната не повече от три.

Парацетамол, аналгин

Двата продукта са аналгетици; действат обезболяващо и температуропонижаващо. Помагат при главоболие; те също са продукти за краткотрайно приложение при леки до средни болки. Парацетамолът може да се взема от възрастни и деца над 12 години до 4 пъти дневно, по 1-2 таблетки; натоварва черния дроб, затова не бива в никакъв случай да се комбинира с алкохол. Деца на 6-12 години могат да приемат по половин до една таблетка, 3-4 пъти дневно през равни интервали от време. Удобните паузи между два приема са 3-4 часа. Приема се до три дни без лекарска препоръка.

главоболие, парацетамол
Хапчетата са първото, което търсим при главоболие, но то не винаги е достатъчно

Аналгинът може да се приема перорално под формата на таблетки или на капки от ампула. Класическо обезболяващо с активна съставка метамизол натрий. Подходящо при умерено или силно главоболие. За възрастни и деца над 15 години обичайният прием е три пъти дневно, по половин до една таблетка; максимална дневна доза – 6 таблетки. Деца на 10-15 години приемат до три пъти дневно по половин или една таблетка; max за 24 часа – 4 таблетки. Таблетките не са подходяща форма за по-малки деца, а при пациенти над 65 години трябва да се прилагат редуцирани дози.

Аулин

Аулинът се приема под формата на таблетки или разтворими прахчета. Нестероидно противовъзпалително на база нимезулид; има изразен болкоуспокояващ ефект. Подходящо при остри болки; бързо действащо. Трябва да се използва предпазливо заради повишен риск от инфаркт и инсулт. Рискови са и пациентите с чернодробни заболявания, гастрит и язва, склонните към вътрешни кръвоизливи. Приемът е два пъти дневно след хранене – прахче с чаша вода или таблетка. Препоръчва се краткотраен прием; възможна е терапевтична серия под лекарски контрол до 15 дни.

Но-шпа

Но-шпа е форма на дротаверинов хидрохлорид – таблетки или ампула. Спазмолитик, подходящ при остри спазми от бъбречен или жлъчен характер; успокоява гладката мускулатура. Препоръчва се при тензионно главоболие. Само за възрастни; удобната форма е таблетки – до 6 броя дневно, разпределени за 2-3 приема.

Пирацетам, паратрамол

Пирацетам: таблетки, ампули, капсули и сашета. Основното предназначение на продукта е лечението на мозъчни болестни проблеми след съдови инциденти, травми и дегенеративни процеси. Използва се например при световъртеж, нарушения на паметта, последици от инсулт, дислексия и др. Помага, ако състоянията са придружени с главоболие. Формата и дневните дози се определят индивидуално; медикаментът може да се прилага продължително.

Паратрамолът е комбинация от трамадолов хидрохлорид и парацетамол. Тази комбинация от две обезболяващи се използва само за възрастни и деца над 12 години по лекарска препоръка. Не бива да се взема при бременност и кърмене. Има специфични ограничения за паралелен прием с други лекарства. Вземат се  първоначално две таблетки наведнъж;интервалите между два приема е най-добре да са по около 6 часа. максималното количество за 24 часа е 8 таблетки. Продуктът е подходящ при силно главоболие.

Селеногин

Натурален продукт, комбинация от гинко билоба и селен. Прием – една таблетка дневно. Допълваща терапия при главоболие, свързано с проблемно оросяване на мозъка.

Други

Облекчават главоболието и лекарствата за намаляване на кръвното, ако главоболието и свързано с хипертонични отклонения.

Лечение с билки и народни методи

В народната медицина съществуват множество начини за спасение от главоболие. Тук трябва да споменем фито- и арома терапията, компресите и “разтривки” или масажи в точно определени точки на черепа и врата. Тези подходи понякога помагат, друг път – не. Все пак и при използването на народни методи е добре да се консултираме с лекар, който ще е отговорен цялостно за успешното ни лечение.

Рецепти

Вижте няколко рецепти с билки и етерични масла, които могат да облекчат състоянието при главоболие:

 • Масло от розмарин. То има противовъзпалително действие и бързо облекчава. За лечебни цели се приготвя чай от розмарин, градински чай и лайка. Билките се смесват в равни дози; от сместа се гребва една супена лъжица и се запарва десетина минути в чаша с гореща вода. Такъв чай може да се пие 2-3 пъти дневно.

Карамфил. Счукваме 2-3 пъпки от подправката и сипваме праха в найлонов или хартиен плик; вдишваме дълбоко – това действа облекчаващо. Може да се действа и с масло он карамфил: трябва да смесим няколко капки с морска сол и да втриваме сместа в слепоочията. Маслото охлажда, а солта стимулира кръвообращението. Болката отслабва.

 • Босилек. Тази ароматна трева винаги действа отпускащо. При главоболие помага запарката от 2-3 пресни листа босилек, които заливаме с гореща вода и след 5-6 минути пием на глътки. Може и просто да подъвчем 1-2 листа, като същевременно масажираме черепа в болните точки.

Джинджифил. Почистен корен с големината на палеца на ръката ни се нарязва ситно или се настъргва и се залива с чаша вряла вода. След 5 минути става за пиене; може да се подслади със захар/мед и да се добави прясно мляко. Тази напитка спасява от главоболие заради действието на джинджифила: намалява възпалението, регулира кръвното, антисептик е. доказано е, че джинджифилът спасява от главоболие със същата сила като аспирина.

 • Канела. Чудесно средство срещу главоболие при простуда. Приготвя се паста от вода и канела и се нанася с разтриващи движения на челото. След 10-15 минути трябва да се отмие. Може да се приготви и напитка от чаша горещо мляко и две чаени лъжички канела. Подслажда се с лъжичка мед.
главоболие
И билките помагат при главоболие

Мента, ментово масло. Използва се за масаж на лицето, шията, слепоочията. Може да се направи компрес на челото от пресни ментови листа, леко намачкани. Помага и ментовият чай: направете го с филтър пакетче или с пресни/сушени листа, които се запарват в чаша вряла вода.

 • Лавандула – познат е отпускащият й, успокояващ ефект. В съд с гореща вода добавяме няколко капки лавандулово масло и вдишваме парите в продължение на 5-8 минути. Друг вариант е разтривка на слепоочията с по 1-2 капки от етеричното масло.

Процедури

Освен прием на лекарства и билкови продукти, при главоболие могат да се приложат някои ефективни процедури.

Мануална терапия или масаж – помага при главоболие от напрежение и мигрена. Действа облекчаващо, но не винаги е достатъчно. Обикновено се прилага при мигрена или срещу посттравматично главоболие.

Иглорефлексотерапия. Т.н. акупунктура обикновено “върви” заедно с масажите – двата типа процедури се допълват взаимно. Понякога са достатъчни 1-2 процедури, за да се получи облекчение – понякога лечението е по-дълго.

Остеопатия – вид масаж, при който се третират патологични промени в стави и мускули; допълващо лечение на главоболието.

Физиотерапия. Отдавна е доказана високата ефективност на методите й, включително при главоболие – затова и приложението им е масово. Практикува се утразвук, постоянен или променлив ток, магнитно поле, затопляне и пр.

Лечебна физкултура. Още един съпътстващ метод. Щателно поддбраните упражнения в съчетание с други методи и/или медикаменти помагат да се неутрализира болката, породена от пренапрежение или травма.

Източници:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

кавинтон форте 10 мг cavinton цена, противопоказания

Кавинтон: Мнения, цена, противопоказания. Форте 10 мг. или Вицетин?

Как действа Кавинтон Форте 10 мг. Той или Вицетин е по-добър? Мнения за лекарството, противопоказания, …

2 Мнения

 1. Поля Дайрова

  Чудесна статия.Мисля,че можете да разширите информацията за лечението още.

 2. Даниела Йорданова

  Разбираемо и изчерпателно написано. За някои от билките не знаех, аз лично ползвам и обикновени слънчогледови семки. Не знам как и защо, но помагат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *