Епилация, депилация, бръснене и други видове топ методи за обезкосмяване!

Епилация, депилация, бръснене и други видове топ методи за обезкосмяване!

Ще разгледаме трите основни методи за обезкосмяване. Прилагат ги предимно жените, макар напоследък да стават все по-популярни и сред мъжете.

Депилация или епилация: намерете 3 разлики
  • Депилацията е отстраняване на част от косъма, която се намира над кожата, а също и механично отстраняване без увреждане на космения фоликул.
  • Епилация обезкосмяване чрез унищожаване на космения фоликул (луковица). Нашата статия ще ви помогне да изберете най-добрия начин да се отървете от нежеланото окосмяване.
Основни видове депилация, предимства и недостатъци на всеки тип

Депилацията включва: бръснене, разлагане на космите с химически агенти, механично издърпване на космите – восъчна депилация или кола маска, ваксинг (от английски wax – восък), шугаринг, отстраняване с електрически епилатор, пинцети или конци.

Бръснене
  • Плюсове. Достъпно. Няма нужда да ходите в салона, да уговаряте среща, да контролирате датите на процедурите.
  • Минуси. Дразнене от острието на машината. Сухота, наранявания. Острите ръбове на космите врастват в кожата. Космите растат бързо – честотата на процедурата е веднъж на 1-3 дни.

Химическа депилация

Кремът, лосионът, гелът или спреят, който сте избрали, съдържа вещества, разтварящи протеиновата основа на косъма. В този случай косменият фоликул не се променя, косъмът расте както преди.

  • Плюсове. Не боцка като след бръснене. Лесно, безболезнено, удобно вкъщи.
  • Минуси. Процедурата трябва да се извършва често – веднъж на всеки 1-7 дни (към средствата се добавя и компонент за забавяне на растежа). Зачервяване, възпаление, алергични реакции и изгаряния на лигавицата от химикали. Продуктите за депилация са ефективни при определени температури. Не може да се използва върху чувствителни кожни участъци.

Депилаторни кремове – тук болка няма!, но трябва кожата е да здрава и устойчива. И да не забравяме добрия стар епилатор, но това е друга тема…

Механично отстраняване

Восъчна депилация

Има 2 вида восък – студен и горещ.

  • Плюсове. Депилацията със студен восък може да се направи у дома. Активността на растежа на космите намалява. Честотата на употреба е веднъж на 3-4 седмици. Използват се успокояващи масла във восъка.
  • Минуси. Процедурата е болезнена. Препоръчително е да се извършва с горещ восък в салона, за да се контролира температурата на нагряване и да се избегнат изгаряния на кожата. Космите врастват.
Студена кола маска

– факт е, че това се смята за доста болезнен метод за премахване на излишното окосмяване.

И с право!

Но ако сте решили да прилагате кола маска, определено студената е и по-безболезнена, и по-чиста като начинание. Самата процедура се изразява в нанасянето на лепкава субстанция върху кожата, пристискане и рязко отлепване;

Топла кола маска

– разликата между тази и първата очевидно е в температурата на субстанцията, която се нанася. Тя също е подходяща за прилагане в домашни условия, като ефектът е подобен – няколко седмици без косми. Трябва обаче лентите да се отлепят бързо, защото в обратен случай има опасност от залепване за кожата;

Шугаринг

Характеристики на процедурата – нанася се паста, съдържаща захар, нанася се само върху космите. След втвърдяване продуктът се отстранява заедно със слепените косми.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Плюсове. Кожата страда по-малко от восъчната депилация. Горният слой на кожата не се отстранява – следователно има по-малко враснали косми, отколкото при восъчна депилация. 1 процедура на месец.
  • Минуси. Болезнено. Възможни са алергични реакции. Космите все пак понякога врастват.

Въпреки че лятото вече е зад гърба ни, а предстоящата зима обещава да покрие естественото ни окосмяване под няколко пласта дрехи, за собствен комфорт, а и за удоволствие на половинката, добре е да премахнем излишното окосмяване по тялото си.

Демир бозан за безсъние

Дали ще го направим – е, това си е наш собствен избор все пак, но нека обърнем внимание на онези продукти и методи за обезкосмяване, които най-често се използват и съответно се радват на най-голяма популярност, когато става дума за прилагане в домашни условия.

Вижте и ТОВА:

Окосмяване и побеляване при жените. Бели косми по веждите

И едно интересно видео на руски:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Водещите шампоани против косопад,

Какъв шампоан против косопад да вземем? С чемерика, Низорал, Здраве и др.

Водещите шампоани против косопад, причини и начини за лечение. Шампоан с чемерика, Низорал, ампули, Алпецин …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *