бяло течение, хронично
Болки и сърбеж заедно с бяло течение - това е тревожно

Упоритата досада хронично бяло течение: кога е опасно

Обичайното лечение. Розалгин. Цитросепт. Ескапел. Калиев перманганат. Йодасепт. Преди цикъл. Помощ! Защо е на парцали?! Миризма и диагностика. Цитонамазка. Ешерихия коли. Хламидия. При бременност. Свещички. При жените, мъжете и при деца. При хемороиди. При овулация. При болки в кръста. При менопауза. Лечение с билки. Бял равнец. Смрадлика

Отделянето на специфичен секрет от женските полови органи е нормално явление. Названието бяло течение обикновено се отнася за онези случаи, когато въпросният секрет е твърде обилен, оцветен, странен на вид, издава неприятна миризма.

Понякога паралелно с това има болки, зачервяване на гениталиите, сърбеж (pharmacy-bg.com). Смущаващите отклонения в отделянето на вагинален секрет алармират за болестно състояние, за инфекция.

Ако тя не се овладее в ранен етап успешно, има голяма вероятност да стане хронична и да създаде доста сериозни здравословни и репродуктивни проблеми.

Лечението на болестно бяло течение е с подходящи медикаменти, билки за вътрешен прием и промивки, спазване на стриктна интимна хигиена.

Розалгин

Розалгин е лекарствен продукт – гранули с активен компонент бензидаминов хидрохлорид. Гранулите се използват под формата на разтвор за промивки – действа противовъзпалително и болкоуспокояващо (framar.bg).

Препоръчва се за приложение преди и след гинекологични прегледи, изследвания и манипулации, които променят вагиналната среда и причиняват усилено отделяне на секрет. Продуктът повлиява успешно и вагинални раздразнения вследствие на химио- и лъчетерапия.

Цитросепт

Популярният екстракт от червен грейпфрут, който има широк спектър на полезно действие, успешно се бори с голям брой патогенни микроорганизми и гъбички. Сочат го като сполучливо, природосъобразно лекарство и при бяло течение с причинител бактерии или гъбички.

Подходящ е вътрешен прием за очистване на организма и укрепване на антиоксидантната защита. Става и за вагинални промивки, като течността за тях се приготвя от половин литър преварена вода и 15 капки цитросепт. При сериозен проблем промиването се прави два пъти дневно. Практикува се и вагинален тампон, потопен в смес от една супена лъжица сусамово масло и 10 капки цитросепт (eruditabg.com).

Ескапел

Прилагането на хапчето за спешна контрацепция ескапел се радва на доста голям интерес и коментарите на тази тема в нета са немалко. Сред страничните ефекти от приема му се споменава и усилването на вагиналния секрет (spodeli.net).

Калиев перманганат

Слаб разтвор от това вещество в много случаи се използва за вътрешни влагалищни промивки. Специалистите обаче съветват това да не се прави, тъй като промивки от този род могат да съдействат за разпространение на болестните промени към по-горните “етажи” на женската репродуктивна система.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Освен това те неизбежно променят вагиналната среда и унищожават – заедно с патогените, полезна микрофлора със защитни функции. Препоръчва се промивките да се правят само външно, а ванигалната терапия при всички случаи да е само след лекарска препоръка и с определен от лекуващия лекарствен продукт.

Трябва да се има предвид опасността от изгаряне на кожата и лигавицата при работа с калиев перманганат, който не е в достатъчно разреден разтвор. И при най-безопасното боравене с това вещество да не се забравя, че то силно изсушава кожата (ag-specialist.com).

Йодасепт

Споделено в нета: при бяло течение помага вагинална промивка с половин литър вода и пет капки йодасепт, разтворени хубаво в нея (ladyzone.bg). Ако се замисли човек – отношението към този тип терапия е логично да е същото както при калиев перманганат. Какво ли не прави човек, за да се спаси от досадно и неприятно нещо като болестното бяло течение!

Преди цикъл

бяло течение
Неглижираното бяло течение може да увреди репродуктивните способности

Количеството и консистенцията на вагиналния снекрет се променят в зависимост от фазите на месечния цикъл. Нормално е например два-три дни преди овулация и по време на самата овулация да се усили т.н. бяло течение – да стане по-обилно, а след овулацията да е по-плътно и белезникав цвят (puls.bg).

Промени се наблюдават също няколко дни преди кървене. Стресът и приемът на някои медикаменти също могат да активират бяло течение.

Всички тези промени имат своето обяснение; важно е да се запомни, че ако липсва сърбеж и парене по гениталиите, течението не издава необичайна миризма и не е оцветено – жълто, зеленикаво или кафеникаво, може би става дума само за описаните причини, а не за възпалителен процес, инфекция.

Помощ! Защо е на парцали?!

Нерядко бялото течение тревожи с консистенцията си – на парцали, като пресечено мляко. В повечето случаи то е придружено и с оток и зачервяване, сърбеж на гениталиите и очевидно става дума за инфекция. Доста от постовете на тази тема признават за самолечение с всякакви медикаменти за вътрешен прием, промивки и диети.

Инфекциите обичайно са гъбични и диетите следва да изключват храни с мая (дрожди), захар и принципно въглехидрати. Помагат хомеопатичните лекарствени средства; каквото и лечение да се предприеме – то следва да е назначено от специалист. Само тогава има шанс инфекцията да се овладее и да не стане хронична (tophomeo.com).

Миризма и диагностика

Появата на миризма, съпътстваща смущаващо активирано бяло течение или вагинално течение с необичайна консистенция или оцветяване, е сигурен белег за болестно състояние. Миризмата може да е сладникаво-гнилостна или отблъскваща – на риба.

За да се установи със сигурност какъв точно е проблемът, е необходимо микробиологично изследване. Най-често се касае за трихомонас вагиналис или кандида албиканс (dar-center.com).

Цитонамазка

Целта на цитонамазката е да установи дали има изменения в клетки от шийката на матката. Според специалистите в тази област, при видимо болестно състояние и променена влагалищна среда с бяло течение не е редно да се прави цитонамазка.

Определянето на причинителя на инфекцията става не с цитонамазка, а с микробиологично изследване и специфично изследване за гъбична инфекция (bg-mamma.com).

Ешерихия коли

Ешерихия коли и ентеробактер, които понякога се откриват при бяло течение във влагалищния секрет, всъщност са обичайно в дебелото черво и не им е мястото във вагината (zenskozdrave.com). Поради спецификата на женската анатомия обаче това често се случва с единични клетки.

При лоша хигиена или при редуване на анален и вагинален полов акт е възможно “нашествие” на несвойствените микроорганизми с всички произтичащи от това болестотворни промени.

Дайте мнение и Вие тук!

Хламидия

При по-обилно вагинално течение с жълтеникав цвят и неприятна миризма може да се мисли за хламидии. Това е упорита инфекция, чието пренебрегване може да засегне тежко репродуктивната система. Лечението е продължително, медикаментозно. Заразяването с хламидии става при полов контакт; това е силно разпространена зараза, втора по честота след гонореята (zachatie.org).

При бременност

бяло течение
Консултирайте се с лекар при обилно бяло течение

По време на бременност количеството на вагиналния секрет се увеличава – това е защитна мярка на репродуктивната система, която по този начин се очиства, поддържа здравословна микросреда и се предпазва от навлизането на патогени.

Тъй като все пак не са изключени различни инфекции, бременната жена трябва да следи дали обичайното бяло течение се променя. Тревожни сигнали са паренето и сърбежът, както и промяната на секрета – той може да стане жълтеникав и с неприятна миризма.

Инфекцията трябва да се лекува под медицински контрол; не бива да се предприема самолечение, защото това може да задълбочи проблема или да навреди на бременността. Има риск заразата да се пренесе върху бебето при положение, че раждането е естествено (puls.bg).

Свещички

По лекарско предписание лечението на инфекции с болестно бяло течение може да се провежда с вагинални глобули, свещички (супозитории) или вагинални таблетки. Сред най-често прилаганите медикаменти са полижинакс, гино-певарил, ломексин, клотримазол (framar.bg).

Добри отзиви в последно време има за овулите цикатридина. При лечение с тези средства условието е медикамент да приема и постоянният партньор; препоръчва се въздържане от секс и контролно изследване след приключването на лечението.

При жените, мъжете и при деца

Болестното бяло течение, причинено от патогенни микроорганизми, може да засегне както жени, така и мъжете. Двата пола са еднакво уязвими; при мъжете инфекцията се усеща доста по-бързо – изразява се в поява на необичайно бяло течение, “сълзене” от пениса, сърбеж и зачервяване, парене при уриниране (dar-center.com).

Познати са случаи на вагинално течение при малки момиченца (evropea.com). В тези случаи става дума за случайно инфектиране или за лоша хигиена. Ако течението е упорито или има симптомите на бактериална зараза – трябва да се търси лекарска помощ.

При хемороиди

Няма връзка между хемороиди и бяло течение – т.е. едното не причинява другото. Лош късмет е обаче някой да страда и от двете. Терапията е специфична за всеки от проблемите (framar.bg – форум, мнение на д-р Атанас Матев).

При овулация

Както е известно, количеството на вагиналния секрет при здрава жена варира в зависимост от фазите на месечния цикъл. Два-три дни преди овулация и след нея количеството на отделяния секрет се увеличава. Той обаче остава чист, без неприятна миризма (dermasofia.com).

При болки в кръста

Болките в кръста са свидетелство за това, че бялото течение е само сигнал за болестен процес в репродуктивната система (pharmacy-bg.com). Болките в кръста означават, че някаква част от нея е обхваната от възпаление и че инфекцията въздейства по възходяща линия. Паралелно с бяло течение и болки в кръста може да има данни за усещане на постоянна умора, главоболие и раздразнителност. В подобни случаи активираното бяло течение се разглежда само като симптом на гинекологично заболяване, което може да засегне и други органи – например бъбреците, при токсични въздействия.

При менопауза

Бяло течение в менопауза – това не е рядко срещано състояние. Жените в тази възраст са податливи към възпаления, тъй като влагалището е лишено до голяма степен от естествените си защити, сухо е и с атрофични изменения, с намалена киселинност, податливо на въздействия от патогенни микроорганизми и гъбички (puls.bg). При оплаквания от пациентки с такива проблеми обикновено се препоръчват препарати с локално въздействие.

Лечение с билки

Лечението на бяло течение с билки се базира на вътрешен прием и външно въздействие – промивки (pharmacy-bg.com). Външно се препоръчват отвари и запарки за промивка с цариче, невен, лайка, мащерка, босилек и смрадлика. Особено място заемат ябълковият оцет и чесънът. С пет супени лъжици оцет на литър вода се правят промивки, а от 1-2 скилидки чесън се приготвя вагинален тампон – очевидно се разчита на противомикробното му действие. Същите компоненти се препоръчват и за вътрешен прием – това според вещите в билколечението и народната медицина очиства организма и укрепва антиоксидантната му защита.

Бял равнец

Тази билка е сочена като една от най-полезните за женското здраве. Конкретно при бяло течение се препоръчват промивки със запарка от бял равнец и всеки ден по две чаши чай с билката (zajenata.bg).

Смрадлика

За лечението на бяло течение със смрадлика се препоръчва външно и вътрешно приложение (lechitel.info). При вътрешен прием се прави чай от смрадлика: една супена лъжица суха смрадлика се запарва в половин литър вода и се оставя за пет минути, след което се прецежда. Пие се по 250 мл три пъти дневно преди хранене. Паралелно с това се прави смрадликова баня, като 50 г билка се варят в два литра вода 15-20 минути. Отварата се прецежда и се използва за външна промивка 1-2 пъти дневно.

Хомеопатия

Мнението на специалисти в областта на хомеопатията е, че проблемът бяло течение се повлиява от този тип терапия. За всеки конкретен случай обаче трябва да се търси индивидуално комбиниране на хомеопатични продукти – след като е изяснен подробно здравният статус и е налице микробиологично изследване за причинителя на инфекцията. Едно примерно лечение може да включи продукти от рода на Хелониас диоика, Монилия албиканс, Силицеа, Туя окциденталис. При хомеопатичната терапия е важно да се спазват стриктно препоръчаните дози и продължителността на приема (phytolek.com).

Аквасорс

Специалисти по алтернативно лечение са на мнение, че продуктите на Аквасорс могат да съдействат при лечението на проблеми от гинекологично естество, в частност при бяло течение (estestveni.com). Споменаваните продукти от тази гама са водораслите АФА, както и комбиниран продукт водорасли+коластра. Ефектът, особено при бяло течение поради кандидози, е обусловен от подсушаващото и алкализиращо действие на продуктите Аквасорс. Разчита се и на цялостното укрепване на имунната система.

Лечение с мед

бяло течение
Болки и сърбеж заедно с бяло течение – това е тревожно

Има немалко привърженици на апитерапията, които намират меда за успешно средство при лечението на бяло течение. Препоръчва се вътрешен прием: 2-3 пъти на ден да се пие по чаша вода, в която са разтворени по една чаена лъжичка мед и ябълков оцет (pharmacy-bg.com).
Познати са също рецепти от народната медицина с мед и сода срещу бяло течение. Техен популяризатор е известният професор Христо Мермерски. Едната препоръчва да се смесят равни части от захаросан мед и сода бикарбонат и от тях да се направят глобули. Вечер преди лягане такова топче се поставя дълбоко във влагалището (prekrasna.bg). Друг вариант е вместо медно-содени глобули вечер да се използват тампони от стерилна марля и захаросан мед. Сутрин се правят промивки с топла вода и сода – една чаена лъжичка на литър. Терапията продължава десет дни.

Вижте и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2011/10/04/%D0%B1%D1%8F%D0%BB%D0%BE-%D1%82%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D1%81/

Първоначално публикувано на:23.03.2015 @ 17:30

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

Едно мнение

  1. “DOOR8” 2001 , , , . . .
    , , . , , (-), , ( CPL), . http://www.door8.ru/
    CPL HPL . . , , ” ” ” “. , , , , . – .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *