Шиацу масажор 01

Шиацу масаж, ползи. Как точно се ползва шиацу масажор (+ВИДЕО)

Как да ползваме правилно шиацу масажор за врат и гръб? Какви ползи има от шиацу масаж. Мнения, цена

Шиацу е японски вариант на точков масаж – акупресура. Тази мануална техника е със стогодишна история, а от 1964 г. е призната в Япония за официална медицинска терапия.

Шиацу се основава на разбиранията за циркулацията на енергията Ци по меридианите на човешкото тяло. Ключовите точки по тялото се манипулират с пръсти. Днес за тази цел са създадени уреди – шиацу масажори.

Как се ползва шиацу масажор за врат и гръб?

Шиацу не е просто масаж. Това е лечебна техника срещу болка, излишно тегло и възрастови изменения по кожата.

Ако действаме с пръсти като японските масажисти (защото не разполагаме със специален масажор), трябва да знаем точно къде да упражним натиск и с каква продължителност. В таблица даваме някои основни техники за най-разпространените проблеми.

Постижения с шиацу масажор
Място на масаж, цел Ефект Времетраене
стягане и подмладяване на лице подобрява тена, премахва подпухване, намалява изразеността на бръчките, успокоява нерви 3 Х 5 – 7 секунди на всяка точка
за отслабване 3 точки: талус, най-високата точка на носа между веждите и поглаждане на врата 3 точки по 30 сек.
за енергиен баланс и настроение 6 см под пъпа 1 точка Х 1 мин.
при нервно напрежение и безсъние меката част на ушите и гърба 2 точки Х 1 мин.
при болки в гърба вдлъбнатини под коляното 30 сек.
болезнена менструация, менопауза едновременен натиск на центъра на челото и между веждите 2 точки по 30 сек.
при умора, за работоспособност точки на лице и глава около 10 точки Х 30 – 60 сек.
при болка и напрегнатост на раменен пояс и врат вдлъбнати точки в основата на главата, където започва окосмяването, и връхна точка на плешките 2 точки Х 7 – 10 сек.
при главоболие чело и теме общо 3 – 5 мин.
при виене на свят между веждите 3 Х 30 сек.
при запек в средата на лакътната сгъвка и 3 пръста под колянната чашка 2 точки Х 1 минута

Познанията за точките се оказват излишни, ако разполагаме с шиацу масажор. Уредът работи със специални глави, които оказват преса. Той е конструиран така, че главите да попадат на нужните точки. Силата на натиска също е дозирана и не се оставя на лична преценка.

Шиацу масажорите са особено ефикасни за гръб, врат и рамене. Те премахват умора, главоболие, нервно напрежение. Доставят и удоволствие. Лесни са за употреба и за поддържане.

Конструирани са като яка, която се изпъва от ръцете. Всяка глава – а те са много на брой, попада на точното място и започва да работи.

Плюс на хубавите модели е нагряването, което спомага за отпускане на мускулатурата и облекчава достъпа до ключовите точки.

На каква цена може да се вземе?

В България се предлагат няколко десетки модели шиацу масажор на разнообразни цени. Някои оказват интензивно въздействие, други са с функция затопляне, работят по различни програми за стъпала, крака, корем, за отслабване и др.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Ако не търсим най-евтиния модел, може да се насочим към такъв с интуитивен контрол. Има преносими модели. Намираме разлика и в масажиращите глави, които са от различен материал (например гел) и различен брой.

Цената на шиацу масажор, както и ползата от уреда, зависи от неговия вид. Най-напред има ръчни (с батерии) и електрически модели. Оказват въздействие чрез вибриране и пулсиране. Определени модели са предназначени само за врата и раменния пояс (специфично разновидност са въглавниците – масажори), а други са универсални – обработват всички части на тялото.

Средната цена е 30 – 60 лв, но има модели и от 14 – 18 лв.

Дайте мнение и Вие тук!

Какви ползи има от шиацу масаж?

Показания за японското точково масажиране са:

 • Болки (в главата, гърба, крайниците и др.);
 • Изразена и бързо настъпваща умора, съчетана с чести простуди и неразположение;
 • Излишно тегло, подпухване, поява на отоци по лице и тяло;
 • Безсъние и играене на кр. налягане;
 • Стареене на кожата, уморен и повехнал вид;
 • Намалено желание за интимност.

Ползите от такъв масаж са неизброими. Те обхващат моментни проблеми като болка, умора, стегната мускулатура, стрес, напрегната психика и т.н. до хронични като нисък имунитет, постоянна болка, безсъние, както и дългосрочни тенденции като менопауза и други възрастови изменения.shiatsu-massager-02

Мнения

Потребителите хвалят универсалните шиацу масажори, които се използват и за отслабване, и за трениране на мускулатурата. Невисоката им цена ги прави отлични за подарък и не малко хора са се сдобили с уред по този повод.

В интернет има доста отзиви, които определят този тип масажори като практични, удобни и нескъпи решения за хора с хронични проблеми с гърба, умората, болки и прочее.

Потребителите се радват на повече режими и разнообразни приложения. Особено ласкави отзиви се получават от хора, които работят пред компютър и въобще в неподвижно положение на тялото.

Оставете и вие мнение и вижте мненията на другите ползватели ТУК, или пишете по-долу във формата за коментари, където се намира нашият форум по темата.

Вижте и ТОВА:

Шипове във врата: Лечение с масаж, упражнения и др. начини

За Виолета Станева

Прочети още

Физиотерапия 03 fizioterapia-physiotherapy-01

Ползи от физиотерапията. Различните методи и процедури

Физиотерапията е метод за лечение на различни заболявания с помощта на различни физически фактори. Някои …

3 Мнения

 1. Николина Д.

  Два пъти сменям шиацу масажор, щото първо се хвърлих на евтини модели. А като цяло тези уредчета са достъпни и не си струваше да спестявам.

 2. Имам шиацу масажор за врат и гръб и яко му се кефя вечер след втора смяна. Задължително го пускам за 10 минути преди да си легна.

 3. Стефанова

  А колко струва ръчен шиацу масаж, сигурно масажор е по-икономично спрямо цена?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *