окосмяване при жените
Прекомерното и неестествено окосмяване при жените е често срещан проблем, причините за който са много индивидуални и свързани с редица външни и вътрешни фактори

Начини за борба с неприятното окосмяване при жените

Прекомерното и неестествено окосмяване при жените е често срещан проблем, причините за който са много индивидуални и свързани с редица външни и вътрешни фактори

Женският тип окосмяване е далеч по-оскъден, отколкото мъжкият, но когато по-фините косми по тялото започнат да се увеличават и сгъстяват, вече става въпрос за по-сериозно състояние, наречено хирзутизъм.

Сред основните причини за поява на хирзутизъм са: хормонални проблеми (предизвикани от високата концентрация на мъжки полов хормон), поликистозни яйчници (резултат от дисбаланс между дейността на хипофизата и надбъбречните жлези), наднормено тегло, наличие на тумор в тялото (тумор на яйчниците или на надбъбречната жлеза).

Стъпките, които могат да се предприемат при поява на окосмяване при жените, са: балансиране на телесното тегло (редица специалисти са на мнение, че при някои жени регулирането на килограмите може да повлияе и на окосмяването им), ограничаване на храните, съдържащи рафинирани въглехидрати, и консумация на храни с нисък гликемичен индекс, засилен прием на витамин В6 (помагащ на организма да разгради нишестето и регулиращо нивата на глюкозата), прием на естествени витамини и билкови добавки.

Методите, използвани за премахване на неприятното окосмяване при жените, са с временен или траен ефект.

Дайте мнение и Вие тук!
окосмяване при жените
Прекомерното и неестествено окосмяване при жените е често срещан проблем

Методите с временен ефект са отскубване с пинцета и „епилейди“, подстригване с ножичка, бръснене, кола маска, депилатоари.

Методите с дълготраен ефект за премахване на неестетичното окосмяване при жените са електроепилацията (чрез която бива унищожаван коренът, луковицата и папилът на по-грубите косми по краката и лицето), електроепилация с пинцета (увреждаща луковицата на по-фините косми на горната устна, подмишниците и интимните зони), лазерна епилация (потискаща растежа на клетките, отговорни за прекомерния растеж на космите) и фотоепилация (използваща светлина с определена дължина на вълната).

За Костадин Стефанов

Името ми е Константин Серафимов и съм част от екипа на Chudesa.net и Lekar.bg. Интригуват ме чудесата, които се случват в този невероятен свят, а здравната тематика ми е слабост.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.