Melanoma

Меланом. Хранене, лечение с билки и по стандартния начин

Защо се разболяваме от меланом, как да го разпознаем. Най-честите причини за меланом. Класификации и прогнози. Лечение на меланом у нас и зад граница. Терапии и медикаменти, диети и билки

За меланом се говори като най-опасната разновидност на рака на кожата. Развива се в меланоцитите – клетките, изработващи меланина, т.е. пигмента, от който зависи цветът на кожата. Меланом може да се развие не само по кожни участъци, но също и в окото и дори във вътрешен орган: хранопровода, червата, пикочните пътища.

Какво е меланом като вид рак на кожата

меланом
Това е причина да идем на лекар!

Меланом, както вече споменахме, е злокачествено новообразувание; този вид рак се развива от епителните клетки на кожата. Това е най-агресивният рак, който бързо образува метастази – при такова развитие на нещата болестта се определя като неизлечима. В същото време тази форма допуска ранна диагностика, стига внимателно да се следи за състоянието на различни петна и бенки по тялото. Важно е в същото време да се знаят симптомите на злокачествената трансформация и при първите признаци да се потърси лекар.

Подробните симптоми

Тази разновидност на рак на кожата може да се появи във всяка зона на тялото. Обикновено страдат онези части, които са изложени на директното слънчево греене: гърбът, ръцете и краката, лицето. Меланом обаче може да се появи и на най-странни места, например по дланите, на ходилото, под нокътя. Такъв тип меланом по-често се среща при хора с тъмна или матова кожа.
Първите симптоми, които би трябвало да заострят вниманието на един човек, са два:

  • Неочаквани и необясними промени в съществуващи лунички и бенки;
  • Поява на необичайно пигментирано образувание на кожата.

В 50-70% от случаите на меланом ракът се развива върху пигментно родилно петно, т.н. невус. Най-често се появява по кожата на главата, шията, крайниците. При мъжете обикновено меланомът е на гърба, гърдите и ръцете, а при жените – по гърдите и краката. Вай-опасни са формите по кожата на тестиса, дланите, ходилата. Признаците на злокачествената трансформация са промяна в цвета и размера.

Клинично злокачественият меланом изглежда като плътно възелче с черен или синьо-черен цвят. По-рядко се срещат т.н. безпигментни меланоми, които са розови. Размерите са различни, от половин до 2-3 сантиметра в диаметър. Понякога повърхността на опасното възелче се разранява и кърви, а основата е плътна. Такъв набор от видими признаци може да увери един опитен дерматолог, че се касае именно за меланом.

Признаци на меланома

Ако имате лунички и бенки по тялото, периодично ги оглеждайте. Първият признак на заболяването е несиметричността на образуванието. То е с неправилни, “назъбени” граници. Странно може да е и оцветяването на въпросните “бенки”: те са от жълто-кафеникави до черни, понякога с червеникави и сини примеси. Най-разпространени като размер са меланомите с размер от 3 до 6 мм.

Ако споменатите признаци или един от тях е налице, потърсете специалист и се консултирайте. Не се плашете дори и от биопсията – тя ще даде навреме информация за проблема ви и е значително по-поносима от нещата, които може да изтърпите при късно диагностициране на рака.

Как се различава меланом и бенка

Обикновените, здрави бенки са едноцветни, от червеникави до черни. Границите им са очертани точно и ясно, по форма са овални или кръгли с диаметър до 6 мм. Повечето хора имат до 45 такива невуси, като голяма част от тях се появяват около 50-годишна възраст. Нормалните бенки могат и да изчезват с времето.

Някои практики за различаването на меланом и бенка разчитат на модела ABCDE. Неговата същност е следната:

  • A – асиметричната форма. Бенките с неправилна форма трябва да бъдат наблюдавани, като се сравняват мислено разполовените им части. Ако те са съвсем различни по форма, големина и цвят, съмненията са основателни.
  • B – borders, граници. При злокачественото образувание те са неясни, то има вълнообразен или назъбен контур.
  • C – цвят. Опасни са онези образувания, които съчетават няколко цвята или са с неравномерно разположени нюанси.
  • D – диаметърът. Бенките с размер над 6 мм по-често се трансформират в меланом. Началният стадий се разпознава именно по бързото нарастване.
  • E – еволюция, преобразуване. Всяка видима промяна е повод за консултация с лекар.
Има ли болка? Сърбеж

Сърбеж и кървене – това са двата признака, които достатъчно категорично алармират за злокачественото развитие на образуванието. В много случаи бурното нарастване на раковите клетки причинява дискомфорт, локално напрежение и тъпа болка. Разчесването или опитите за премахване чрез средствата на народната медицина са неразумен, граничещ със самоубийство подход.

Причини

“Фигурин

Нерядко меланом се развива от вродени пигментни петна – бенки, невуси, като рискът нараства от травмиране. Злокачествената трансформация често се случва с петна на гърба, раменете, по ходилата или откритите части на тялото. Много опасни са трнсформациите на придобити пигментни петна, които се случват в зряла възраст. Като основен рисков фактор е сочено ултравиолетовото лъчение, но имат значение също семейната предразположеност и други фактори.

Излагане на слънце
меланом
Опитният лекар може да прецени наистина ли имате меланом

Ултравиолетовите лъчения – било то от слънчевото греене или от облъчване с бактерицидни лампи, са сочени като основен фактор за старт на злокачествения процес.

Много хора се питат защо в последно време така главоломно расте броят на болните от рак на кожата. Отговорът е съвсем прост. Например през XVIII век кожата със слънчев загар не е била модерна и тогава смъртта от това заболяване била както е днес от някаква неизвестна инфекция. Сега тенът е нещо почти задължително и заедно с увлечението по слънчевите бани расте и броят на раково болните. Някои млади хора, особено жени, нямат мярка нито през лятото – нито през зимата с прословутите солариуми. Връзката между ултравиолетовите лъчения и рака на кожата отдавна е доказана, но всеки е убеден, че “това” на него няма как да му се случи.

Слънчевите лъчи ускоряват стареенето на клетките, а “пърженето” на плажа унищожава защитните сили на епитела. Кожата става плътна и груба, изсъхва и се набръчква. И това не е най-страшното! Именно ултравиолетовите лъчи стимулират производството на клетки със сбъркана програма, т.е. злокачествени клетки, и появата на меланом.

Други

Специалистите сочат и други причини, които обясняват появата на меланом:

  • Бяла кожа и рижа коса по природа;
  • Меланом у близки родственици или у самия пациент в миналото;
  • Наличие на много бенки, над 50;
  • Напреднала възраст – макар че този рак се развива и у млади хора;
  • Мъжки пол;
  • Бърза и масирана поява на множество лунички;
  • Множество слънчеви изгаряния.

Тези причини не могат да се абсолютизират: например ако сте с много бяла кожа – това не значи, че непременно ще развиете меланом. И още една подробност: не се страхувайте от окосмените бенки. Ако сте носител на бенка, от която пониква косъм, не забравяйте, че тя не подлежи на злокачествена трансформация.

Видове меланоми

меланом МКБ 10 едно
Класификация на видовете меланом според МКБ-10 – първа част

Точното определяне на вида меланом е много важен фактор, който помага да се предвиди ходът, протичането на заболяването. Диагнозата определя начина, по който ще се провежда лечението и шансовете за оздравяване.

Международният класификатор на болестите МКБ-10 определя няколко типа меланом в зависимост от особеностите на развитието и шансовете за излекуване. Възможно е ракът на кожата да се развива само в повърхностния слой на кожата, да навлиза в дълбочина, да е фиксиран на необичайни места като нокътната плочка или свода на ходилото.

Какво е меланома малигнум (малигнен, злокачествен)

Меланома малигнум е форма, която се развива от група пигментни клетки. Няма точна формула за възникването на този вид рак на кожата, но се приема, че е резултат от комбинирано въздействие на споменатите по-горе причини. Една от споменаваните причини е механично дразнене или травма на бенка или пигментно петно. Меланома малигнум е силно агресивен рак, който бързо дава метастази; проявява се при хора в млада възраст, рядко при тези в напреднала възраст и по изключение при деца.

Първоначално бенката/петното започва да се уплътнява, да увеличава обема си и да почернява. Възможно е да се оформи като пигментирана брадавица, около която се появява зачервяване. Повърхността на малигнения меланом може да започне да кърви, да образува корички или незарастваща рана. Пациентът с такъв меланом има шансове, ако в най-ранен стадий се проведе оперативно лечение и се назначи програма с противоракови медикаменти. При напреднал стадий прогнозата не е добра.

Меланом на нокътя (и на краката). Акрален меланом
меланом
Черна лентичка в нокътната плочка – меланом?

Меланом на нокътя – това е сериозен здравословен проблем. Злокачествените клетки се развиват в нокътната плочка; първоначално е видима само тънка тъмна ивица, която постепенно се разраства. Най-често страдат палците на краката, по-рядко на ръцете. Този рак е причина за онкологично заболяване при жените в 3% от случаите, а при мъжете – в 4%. Както и при другите форми на меланом, колкото по-рано е открит и лекуван, толкова повече са шансовете за преживяване на пациента.

 

Меланом на окото

Меланом е най-често срещаният вид рак на окото, чиято първа локализация е в зрителния орган. В някои случаи се открива случайно – при рутинен преглед, в друг пациентът търси помощ заради влошено зрение или болки. Съвременната практика е да се съхрани максимално дълго зрителният орган, ако прогресията на болестта не е твърде интензивна и напреднала. Често меланомът на окото дава метастази в черния дроб, затова специалистите препоръчват контролно изследване на черния дроб веднага след диагностицирането на очния проблем.

Според по-старата практика на лечение е било премахвано болното око, но сега преценката за тази крайна мярка е индивидуална (blitz.bg) .

Как да познаем: бенка или меланом

Веднага трябва да се отбележи, че бенките са само един вид “терен” за злокачествени трансформации и развитие на меланом. Меланомът може да се появи и на чист участък от кожата, без никаква пигментация.

Бенка или меланом? Ако ни измъчва подобен въпрос, трябва сами да направим оглед на образувнит и да си отговорим на комплекса от въпроси ABSDE (вижте по-горе!). Дори само един от различитените признаци да е налице, потърсете лекар! Предимството на меланома пред другите видове рак е, че по правило се развива по видими части на тялото и лесно може да се забележи!

Меланом ин ситу (in situ)
меланом МКБ 10 едно
Класификация на меланом in situ в таблиците на МКБ-10

Формулировката in situ означава, че наблюдаваният меланом се развива само в клетките на епидермиса; той не образува инвазивен тумор – т.е. проникващ в дълбочина. Някои специалисти дори са на мнение, че в този случай се касае за преканцерозна фаза на патологията. Ако обърнем внимание на описанията, според които меланомът преминава през четири фази на развитие, меланом ин ситу е нулевата фаза на болестта (framar.bg). При липса на лечение заболяването прогресира.

На черен дроб

Меланомът на черния дроб е вторично образувание – резултат от метастазиране на първично огнище. Към това състояние насочват симптоми като отслабване, липса на апетит, температура, увеличени далак и черен дроб, събиране на течност в корема – асцит, обърканост и сънливост, жълтеница. Доказва се чрез биопсия и ехографски изследвания; при тях се разкриват находки от черни струпвания на меланин в тъканта на дроба. Прогнозата по правило е неблагоприятна, а медицинските процедури имат за цел единствено облекчаване. Добре е да се знае, че метастазите в черния дроб се развиват много бързо, значително по-бързо от злокачествените образувания на първичния чернодробен рак.

Лечение на меланом

При лечението на меланом е резонно да се зададат два въпроса: какво може да направи пациентът и какво може да направи лекарят.

Ако подозирате, че развивате меланом – незабавно потърсете дерматолог. Важно е да го направите – дори ако се окаже, че подозренията ви са неоснователни. Ако обаче тревогата е оправдана, печелите време и ще получите специализирана помощ достатъчно рано.

За лекаря диагностицираният меланом е трудна задача заради бурното му развитие и рано настъпващите метастази. Лечението изисква дейности и грижи в медицинско заведение; терапията е изключително хирургическа. В ранните стадии образуванието се изрязва заедно с прилежаща здрава тъкан, до 2 см около меланома. Понякога се налага веднага да се отстранят и лимфни възли в съседство. Химиотерапията и лъчевата терапия са допълнение към хирургичните методи при късни стадии на болестта.

Лечение в България

Лечението в България основно се изразява в хирургично отстраняване на диагностицирания меланом. Колкото по-рано, толкова по-големи шансове има пациентът, припомня в медийна публикация специалистът, доцент д-р Красимир Киров (24chasa.bg). Според здравната статистика 95% от пациентите, лекувани от меланом в първи стадий, могат да се считат за оздравели.

Практиката при лечението на меланом е да се прилага лъчелечение предимно на пациенти от третата възраст; аргументът е, че самата терапия може да провокира рецидив след 20 и повече години. За млади хора е неприемлив риск.

Други актуални методи са таргетните. При таргетната терапия се атакува генът, чиято трансформация е допуснала заболяването. Шансът да оздравееш след подобно лечение е много по-висок, но цената е недостъпна масово – струва около 20 000 лв на месец.

Много се говори и за препарати за локално външно приложение, които могат да премахнат туморни клетки по повърхността на тялото след няколкомесечно приложение.

Като най-нов продукт за лечение на меланом често се коментират зелбораф, вемурафениб и др.

Лечение в Израел

Лечението на меланом в Израел е диференцирано: прави се индивидуален избор на терапия в зависимост от вида и стадия на развитие на новообразуванието. Възможно е да се приложи и комбинирана терапия, като основните методи са химиотерапия, радиотерапия, биологична и хирургична. При последната се залага на щадящи методики тип мини инвазивни, като се използва лазерна техника, шоково дълбоко замразяване, електротерапии.

При биологичната терапия например акцентът е върху стабилизиране и подсилване на имунната система с продукти от типа на интерферони.

Някои от клиниките прилагат и авангардни методи, каквато е например TIL-терапията.  При меланом с метастази приложението й се изразява в изрязване на метастатичен материал, от който се извличат специалните TIL-клетки. Именно чрез тях организмът се опитва да преодолее раковото заболяване. Клетките се умножават в лабораторни условия и сетне отново се връщат в организма на пациента, за да подкрепят борбата му с болестта.

Прилага се и методът МОС: това е операционна технология, при която туморът се отстранява , образно казано, люспа по люспа – по слоеве, всеки от които се изследва щателно преди да се реши коя е най-надеждната индивидуална терапия.

В такива случаи винаги възниква въпросът за цената; трудно е да се обяви “твърда” и ето защо. Първата стъпка е свързана с диагностика, която също струва пари. Стойността зависи от това какво точно се прилага в изследването, какъв е мелномът, в какъв стадий и пр. Може да се приеме, че самото лечение е от порядъка 10-15 000 долара, без битови и пътни разходи и последваща терапия, контроли и пр.

В Германия само биопсията мжоже да е от три до 15 000 евро, а сетне и самото изрязване на меланома около 14 – 15 000. В Турция всичко е поне два пъти по-евтино. Повече подробности за цените вижте ТУК

Дайте мнение и Вие тук!
Биопсия, отстраняване

Биопсията е сигурният метод за доказване на злокачествено новообразувание и немалко специалисти я смятат за задължителна. В много случаи обаче огледът през увеличително стъкло е достатъчен и е най-добре директно да се пристъпи към изрязване. Практикува се и радиоизотопно изследване с фосфор: високото натрупване е достатъчно доказателство за наличието на злокачествени клетки.

Не бива да се забравя, че ако става дума за меланом, пункцията или биопсията може да генерализира злокачествената трансформация и да я ускори. Ако меланомът е с разранена и кървяща повърхност, може да се вземе отпечатък и да се направи цитологичен анализ на достъпния материал. Нерядко диагностицирането е следвано без отлагане от отстраняване на образуванието, след което материалът се подлага на анализ.

За да се провери за метастази във вътрешните органи се правят ултразвукови изследвания, рентгенография и компютърна томография.

Химиотерапия

Химиотерапията е един отподходите за лечение на меланом, когато заболяването е в напреднал стадий и с метастази. Съчетава се с хирургичното отстраняване на новообразуванието. За някои специалисти този метод има нужда от преоценка специално при лечението на меланом заради страничните ефекти – токсичност. Често прилагани медикаменти при химиотерапия на меланом са декарбазин и фотемустин (integramed.org) .

Химиотерапията може да се провежда само с един цитостатик или с комбинация – използват се дакарбазин, цисплатина, винбластин, кармустин. Практикува се също комбиниране с хормонални продукти – тамоксифен, и имуностимуланти (алфа интерферон).

БЦЖ, имуностимулация с ваксина

БЦЖ-ваксината или противотуберкулозната ваксина е сочена като едно от средствата за подкрепа на имунната система. Ваксината съдържа фактор, който упражнява противотуморен ефект и е активен по отношение на малигнения меланом. Въпросният фактор ограничава растежа на туморните клетки и блокира негативното им въздействие върху здравите клетки. Има разработени продукти – например Катрапс, при които щамовете за БЦЖ-ваксината се подбират и отглеждат по специален начин, за да се усили въздействието на противотуморния фактор.

Прилагането на подхода с БЦЖ-ваксина изисква индивидуална преценка, терапевтична схема и дозиране според състоянието на пациента и прогресията на болестта. Счита се, че по-добри резултати дава терапията с малки дози при къси интервали. Този тип лечение е свързан с изследванията и разработките от школата на професор Спартак Хаджиев.

Лекарства

Съвременните препарати, прилагани в лечението на меланом, като цяло са насочени към подкрепа на собствените имунни клетки. Т.н. интерферонови продукти например помагат да организма да се справя със собствени сили. Има всъщност различни подходи към укрепването на имунната система и в тях се изразява тънката разлика в прилаганите терапии. Целта е една: да се потисне растежът на злокачествените клетки и да се ограничи въздействието им върху  здравите.

В световен план медицината непрекъснато развива изследванията върху лечението на меланома с нов тип лекарствени продукти. Някои от тях притежават качествата на антитела – те блокират и разрушават раковите клетки. Други възпират активността на ферментите, вземащи непосредствено участие в клетъчното деление; могат също да нарушават туморното кръвообращение чрез блокиране развитието на кръвоносните съдове, подхранващи новообразуванието. Най-новите терапии разчитат на т.н. таргетни препарати. Те атакуват болестта на генетично ниво, като дават по-добър ефект и са с намалена токсичност в сравнение със старите противоракови лекарства.

Интрон А

Интрон А е лекарствен продукт, чието прилагане променя имунния отговор и помага на организма да противодейства на редица тежки заболявания. Сред тях са например злокачествените заболявания на кръвта, някои карциноми, хроничен хепатит В и С, както и коментирания злокачествен меланом.

Медикаментът за жалост е неприложим при алергии към интерферон; при тежки заболявания на сърцето, бъбреците и черния дроб; при хепатит, който е лекуван чрез имунопресори; при неовладяно заболяване на щитовидната жлеза; при склонност към гърчове. Продуктът е противопоказан при деца и юноши, склонни към суицидно мислене и действия.

Препаратът се въвежда инжекционно, като дозата и режимът се определят индивидуално от лекуващия. Терапевтичната схема трябва да се спазва точно и без самоволни корекции и прекъсвания. При повечето диагнози интрон А се инжектира подкожно през ден; при меланом въвеждането е чрез венозна инфузия, всеки ден през пет последователни дни от седмицата. Разтворът за всяка инфузия се приготвя непосредствено преди процедурата и се влива в продължение на 20 минути от медицинско лице. Лечебният модул се изпълнява в продължение на четири седмици; следва поддържащо лечение с подкожни инжекции през ден. Терапията с този продукт дава някои странични ефекти като отоци, болки в гърдите, кръвоизливи, зрителни и слухови смущения и др. Всеки от тях следва да бъде незабавно консултиран с лекуващия или при скоростна прогресия да се търси неотложна медицинска помощ.

Хомеопатия

Не са малко медиците, които намират хомеопатията за безсилна при ракови заболявания. Същевременно има и привърженици на този тип лечение; счита се, че редица хомеопатични продукти са в състояние да подкрепят имунната система и да съдействат за ограничаване растежа на злокачествените клетки. Има научни съобщения за хомеопатични терапии, които ограничават вграждането на злокачествени клетки между здравите при меланом, а това намалява риска от метастази. Лекарствените продукти, споменавани като ефективни – в различни комбинации – при лечението на меланом, са популярните Aconitum napellus, Arsenicum album, Asafoetida, Calcarea carbonica, Conium maculatum, Ipecacuanha, Phosphorus, Rhus toxicodendron, Silicea, Sulphur, Thuja occidentalis (по puls.bg).

Въздействието на различните комбинации може да се изрази в “приспиване” на злокачествените клетки и затихване на болестната трансформация, в усилване на имунната система и потискане растежа на меланомите.

Други

За лаиците в медицината, които са потенциални жертви на коментирания меланом, всяко медийно съобщение за ново лекарство звучи обнадеждаващо. Коментира се например известни работата върху т.в. тиазол бензенсулфонамиди, които били “с обещаващи противоракови свойства”. Говори се за френския лабораторен продукт НА15, който убива само клетките на меланома, а здравите не засяга. Науката очевидно залага на т.н. биотерапии и всичко това е чудесно – стига да е достъпно за обикновения човек. Много от авангардните продукти, успешни в една или друга степен, все едно не съществуват заради високата си цена. Едва ли редовият пациент може да плаща седмично лечение от 5-6 000 евро например.

Сред коментираните нови медикаменти за лечение на меланом, при това – в напреднал стадий и при неоперабилни пациенти, са Mekinist и Tafinlar. Двата продукта  се прилагат комбинирано и при клинични изпитания в САЩ са постигали пълно излекуване след десетмесечна терапия.

Дакарбазин, дабрафениб, патлитаксел, ипилимумаб: това са названия на част от медикаментите, използвани за лечение на меланом и у нас. За всеки от тях има предписания за прилагане при определени условия.

Диета, хранене, билки

При заболяване като меланом задължително трябва да се следи за правилното хранене. Калориите и протеините трябва да са оптималните, мазнините да се сведат до минимум. Храната трябва да се готви на пара или да се пече. Не се препоръчва съхранение на хранителни продукти в пластмасови опаковки. Важно е също да не се прекалява с хранителните добавки и витамините на таблетки, защото превишаването на дозите при някои от тях си е направо вредно. Забранени са всякакви екстремални диети.

Кои са препоръчваните храни? На първо място – богатите на фибри; пшенични кълнове, зелени подправки – магданоз, копър; зелен чай, подправки – шафран, куркума, розмарин; домати и доматен сок, риба – тон, сьомга; плодове и прясно изцедени сокове – ябълки, боровинки, вишни. Полезни са също продуктите с ненаситени мастни киселини – маслини, фъстъци; сурови или варени зеленчуци; пилешки гърди, пуйка, скариди; кафяв ориз, хляб с трици; зеле и ряпа.

Забранените храни са сладолед, животински мазнини, тлъсти меса, сметана, бонбони, сладкиши, коктейли с кафе и мляко. Силно се ограничава консумацията на яйца и субпродукти; ограничението важи и за растителните мазнини.

По време на болестта обонянието и вкусовите усещания се променят, обичайна е липсата на апетит, гадене и позиви за повръщане – особено при химиотерапия или прием на някои медикаменти. Правилното хранене в този момент е насочено към това пациентът да не губи голяма част от теглото си. ако преглъщането е трудна работа, храната трябва да се взема често – през два часа, по малко. Необходим е пълен отказ от алкохола и цигарите.

Йод в храната

Едно от правилата на хранене при диагностициран меланом е да се алкализира менюто, т.е. да се намали киселинността на храната и съответно на телесните течности. Друг съвет на специалисти по хранене е да се включат йодосъдържащи храни, добавки с водорасли или поне всеки ден да се изпива по една чаша вода с капка йод в нея. Разбира се, този режим трябва да бъде консултиран с лекар и да се отчете състоянието на щитовидната жлеза (bgbilka.com).

Други

Народната медицина препоръчва някои отвари и чайове от лековити треви, които действат укрепващо или задържат метастазирането на меланома. Така например десетина пресни кайсии са в състояние да вкарат в организма дневната доза от витамин В17, който  е с доказан противораков ефект. Помагат също отварите от репей и брезови листа, продуктите от гъба чага, прополис, корен от змийско мляко, сок от червено цвекло.

Диагностика

Формулирането на диагнозата меланом изглежда ясно за опитния лекар, но всъщност доказването й изисква точност и при необходимост – бързи действия заради агресивността на болестта. Много съществена роля тук има профилактиката и здравната просвета: всеки човек трябва да е наясно колко важно е поне веднъж месечно да оглежда подробно тялото си и да преценява дали не са настъпили тревожни промени по видимите зони.

Пациентите трябва да са убедени, че правилният подход при съмнителни прояви е да се иде на лекар веднага, а не да се изчаква нещата някак да отминат.

Диагностиката на меланом преминава през няколко етапа:

  • Оглед на кожата, проследяване на възможните патологии с помощта на увеличително стъкло – медицинска лупа, дермоскоп;
  • Пълна кръвна картина; лабораторен анали на урината;
  • Биопсия – вземане на тъканна проба или отстраняване на цялото новообразувание, което се подлага на анализ;
  • Цитологичен  анализ на тъканната проба;
  • Цитологичен анализ на проба от прилежащ лимфен възел;
  • Рентген на гръдния кош, компютърно сканиране, ядрено-магнитен резонанс, ултразвук и пр. – проверка за възможни поражения на вътрешни органи;
  • Конфокална микроскопия – инфрачервено облъчване на засегнатия участък от кожата, за да се види дълбочината на проникване.
Цитология

Цитологичният анализ е редовно прилаган при диагностициране на рак на кожата, в това число меланом. Същността му най-общо казано е в микроскопско изследване на клетките – проследяват се различни количествени и качествени показатели. Прието е да се говори за два подхода при цитологичния анализ в зависимост от това как е набавен материалът за изследването.

Ексфолиативната цитология работи с клетки, които са отделени от тъканната повърхност по естествен или изкуствен път. По този начин например се набавят проби от разранено или кървящо кожно новообразувание, от което се взема отпечатък. Същото се прави с туморче, от чиято повърхност леко се остъргва със скалпел незначително количество плът.

Неексфолиативната цитология изследва клетки, набавени при пункции на новообразуванията. Те могат да са от туморната маса или от прилежащи лимфни възли.

Раковите клетки при такъв анализ се отличават от здравите по начина на групирането си, размери, оцветяване, форма, наличие на повече ядра и други аномалии. По вида на злокачествените клетки може да се съди за типа меланом, както и да се прогнозира ходът на заболяването.

Стадии в развитието на меланом, разсейки

Прието е да се говори за четири стадия в развитието на коментирания меланом:

  • Първи – налично е петно с дебелина един милиметър при нарушена повърхностна цялост или до 2 мм при неувредена;
  • Втори – новообразуванието с увредена повърхност е с до 2 мм даебелина, или до 4 при съхранена повърхност;
  • Трети – патологичният процес се разпространява към съседни тъкани и лимфни възли;
  • Четвърти – раковите клетки се разпространяват в отдалечени органи; прогнозите в този случай са неблагоприятни, ефективността на лечението е ниска и не надхвърля 10%.

Злокачественият меланом рано и много бързо дава разсейки, метастази – първо в близко разположените лимфни възли. Обикновено са засегнати тези на шията, под мишниците и в слабините. Практиката е те да се премахнат. Ако се констатира увеличение на лимфни възли с подозрение за метастазиране, може да се проведе първоначално облъчване по метода на дистанционната гама-терапия. При откриването на метастазирал меланом най-често е необходимо да се приложи комбинирана терапия със съчетаване на хирургия, медикаменти, лъче- или химиотерапия.

Темата меланом във форумите

Темата меланом е сред често обсъжданите в различни форуми. Хора с тази диагноза и техни близки основно обменят информация за възможни терапии, избор на специалисти, прогнози, изследвания у нас и зад граница и пр. Най-сериозно стоят тематичните форуми в puls.bg и framar.bg, където често има коментари от специалисти и полезна нова информация по темата. Вижте някои примери:

Vavilonka7 от puls.bg: “Здравейте! Преди две седмици моя позната отиде на лекар с огромна кървяща и сърбяща бенка,която е била в това състояние от 3 месеца. Поставиха и диагноза нодуларен меланом и я оперираха . Казаха и ,че е най-лошото и в най добрия случай, при биене на ваксини и дават до 5 години. Интересното е ,че не са и направени никакви изследвания.Дори за разсейки.Другото е,че са я гледали само на ехограф и са и казали ,че няма разсейки. Въпросът ми е всъщност възможно ли е това да се определи по този начин?”

Д-р Цончев от puls.bg: “…Диагнозата е такава заради хистологичното състояние на процеса – преценява се че вече е метастазирал. Това, че все още няма видими метастази е друг въпрос”.

Bianca28 от puls.bg: “…Преди 2 години порязах една бенка, която още тогава след порязването зарастна малко по-релефна и по-голяма. От тогава не съм забелязала да се е променила повече. Мога ли да се съмнявам за меланом след като е минало толкова време от нараняването и уголемяването й в следствие на раничката?”

Д-р Цончев от puls.bg: “Според мен – не.”

Дъждовна от clubs.dir.bg: “…от хистологията е Кларк 2, бреслау 2, доколкото разбрах това е 1 стадий. На мен ми препоръчаха БЦЖ ваксина, която започнах миналата седмица. Този месец ще е 4 пъти, след това по веднъж на месец.
Направиха ми ехография на коремни органи и пълна кръвна картина.
Това, което ми казаха е, че не трябва да се приема витамин Б и съответно да се избягват лекарства съдържащи витамин Б.
Аз пия сок от моркови с ябълка и киви. Ям магданоз.
Опитвам се да гледам положително и се надявам, че ще преборя и това изпитание.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

диагностика по ноктите, видове болести

Диагностика по ноктите. Болести. Причини за набраздени нокти

Как се прави диагностика по ноктите. Видове болести по ноктите: Причини за набраздени нокти, меланом. …

5 Мнения

  1. възможно ли е да се поияви на повече места по кожата и ако е така за кой стадий става дума и ако се е разпространил в лимфните възли усеща ли се някакъв симптом. Аз имам една бенка която е от много отдавна на гърба ми в момента големината и е колкото 10 стотинки в диаметър общо взето е нараснала 2 пъти за около 30 години и не ме боли или сърби но имам множество други по малки които ме притесняват около част от тях усещам сърбеж и дискомфорт без болка и кървене

  2. иванова

    Доста подробна и на достъпен език статия.Поздравления.Много полезни неща в нея.

  3. Тошко Делев

    Разбираема и много полезна статия!Считам, че такива ще бъдат още по полезни, ако в по-голям обем се разглежда профилактиката и възможните средства за предпазване по принцип!

  4. Гинка Добрева

    Благодаря за информацията!Имам такива по кожата си и сега вече ще си обърна сериозно внимание.

  5. много добре разгледна тема . изчерпателна и засегнато всичко около нея . поздравлевия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *