Кой домашен лек за тендовагинит е най-добър?
Народна медицина и най-доброто лекарство за тендовагинит

Най-доброто лекарство за тендовагинит. Лечение, мазила и ортези

Кой домашен лек за тендовагинит е най-добър? Стандартното лечение на щракащ пръст с мазила и упражнения. Народна медицина и най-доброто лекарство за тендовагинит, възпалено сухожилие

Тендовагинит е възпалено сухожилие и обвивката около него. За разлика от тендинит, засяга сухожилия с влагалище – подобие на мек тунел от съединителна тъкан.

Проявява се с болки, засилващи се от движене. Възможен оток и локално сгорещяване.

Видове тендовагинит
разновидностпричина и локация
асептиченпри натоварване; поразява китките, по-рядко стъпала и рамо
посттравматиченпри разтежения и навяхване; поразява лакътната става
реактивенпри ревматични заболявания, Бехтерев, склеродермия и др.; поразява всякакви стави
инфекциозенпрехвърляне на гниеродни бактерии от близко огнище или отвън при травма; поразява пръстите

Лечението на тендовагинит зависи от формата на заболяването, като вариантите са лекарства или операция.

Най-доброто лекарство за тендовагинит

В началния стадий се подбират лекарства, които премахват болката, възпалението, сковаността на ставата и унищожават възбудителя при инфекциозната форма. Отстраняват се скритите причини.

При усложнения (нагнояване) се разкрива мястото и се премахва ексудата. Това намалява риска от увреждане на сухожилието и съхранява подвижността на ставата.

Мазила за тендовагинит от аптеката

Лекарственото лечение е локално – обработва се засегнатата става. Основните средства са противовъзпалителни от нестероидния тип.

Финалгон

Финалгон при тендовагинитЛекарство с мощно аналгизиращо действие, осигурено от три компонента. Те оказват съдоразширяващ ефект, премахват зачервяването, стимулират нервните окончания в кожата, активизират ензимните и метаболитни реакции.

Осезаемото локално загряване свидетелства за бързото проникване на гела. Действието се проявява за минути и се разгръща до 20 – 30 мин. Интензивната болка се повлиява след 1 – 2 часа, при първо приложение – след 4 часа.

Показания за Финалгон са заболявания с ревматичен генезис, спортни травми, неврити и др. Лечението започва с неголямо количество крем, за да се види индивидуалната реакция. Винаги се намазва минималната доза, която дава търсения ефект. Обичайната доза е 0.5 см лента от крема, максималната – 1 см лента. Втрива се усилено. В времето лекарството отслабва и е нужно увеличаване на дозата.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Дийп Рилийф

Препаратът бързо и ефикасно купира болката в мускулите и съединителните тъкани, ставите и околните меки тъкани. Дийп Рилийф има уникален двоен механизъм на действие, осигурен от комбинацията на три съставки.

Дийп Рилийф при тендовагинит

Оказва натиск върху възпалението благодарение на изразените качества на ибупрофен 5%. Левоментол 3% в състава охлажда и облекчава. Трети компонент в състава играе ролята на проводник и доставя противовъзпалителния компонент направо в огнището на възпаление.

Препаратът е показан за 10 до 14-дневна терапия. При липса на действие в този срок се сменя. С възрастта проникването му през кожата се затруднява, затова възрастните пациенти боравят с увеличена доза и по-често нанасяне. Най-добре е да се въвежда с йонофореза, която достига до огнището на възпаляване.

Волтарен Емулгел

Волтарен съдържа диклофенак, един от най-ефикасните противовъзпалителни агенти за двигателната система. Препаратът реално премахва необходимостта от опиоидни аналгетици при тежък болеви синдром. Видимо ограничава възпалителния процес и отичането на тъкани, приоритетно в зоната на ставите и мускулатурата.

Волтарен Емулгел при тендовагинит

Показания за избора на емулгела са всякакви възпалителни и дегенеративни патологии, вкл. ревматоидни, конкретно тендовагинит. Действа направо в огнището, за разлика от загряващите и охлаждащи мехлеми, които само стимулират окончанията в кожата.

Гелът с концентрация от 1.16% е в консистенция, която с лекота попива в кожата. Има нежна текстура и слаб мирис.

Троксевазин Дуо

Троксевазин Дуо при тендовагинитТроксевазин е „Дуо“, защото комбинира противовъзпалителното индометацин и троксерутин за кръвния оборот. Премахва болка, оток, тежест. Показан е при ревматично поразяване на меки тъкани и конкретно тендовагинит в състава на комплексна терапия. Има бърз ефект и при дълбоко разположени възпалителни огнища.

Троксиметацин гел

Троксиметацин гел на Дансон при тендовагинитТроксиметацин е аналог – мехлем с индометацин и троксерутин, от друг производител. И двата визирани препарата се произвеждат в България и са на разумна цена.

Вивалек

Препаратът комбинира три съставки с цел бързо облекчаване на симптоматиката при състояния като тендовагинит. Възпалението се повлиява от метилсалицил, който добре работи в стави и ефективно премахва инфилтрирането на течности. Качествата му са благотворни при разглежданото от нас заболяване.

Вивалек при тендовагинит

Ментол и евгенол добавят усещането за облекчение, което изпреварва лечебния процес, осигурен от основното вещество. Леко охлаждат, а по-късно леко загряват и успокояват локално болката.

Вивалек е ефикасен във всички стави – малки и големи.

Рефригеранс

Рефригеранс при тендовагинитПрепаратът на Дансон е реплика на известния ветеринарен Рефригеранс, създаден специално за човека. В него има 7% арника, с което се подобрява основната формула.

Успокоява и укрепва тъканите, тонизира кръвоснабдяването и ускорява възстановяването. Много ефикасен при спортно травмиране и перманентна умора на една и съща част от двигателния апарат.

Човешкият Рефригеранс се нанася до 3-кратно на тънък слой. Той е безопасен и почти без странични явления.

Алга Сан

Този гел е създаден за двустепенно действие посредством масаж. Първоначално се усеща охлаждане и облекчаване на болката, а после – и загряване.Алга сан при тендовагинит

Маслото от алпийски клек прониква до огнището и успокоява тъканите. Основното му въздействие е спрямо възпалението и нарушеният тонус на съдовете. Повлиява зачервяване, отичане и ускорява възстановяването.

  • Антибиотик за тендовагинит. Те са нужни изключително при инфекциозните тендовагинити, за да се премахне причинителят. При хроничните форми с усилващо се възпаление се прави пункция от влагалището и при откриване на патогени се инжектира в него антибиотик с насочено действие (спрямо установения от лабораторията щам). Често се ползва цефтриаксон, в доза 1 – 2 г на един прием мускулно или венозно, за 5 – 8 дни до прекратяване на симптоматиката;
  • Инжекции. За купиране на силна болка се инжектира новокаин. Ако след 2 – 3 дни болката продължава да е на високо ниво, блокадата се повтаря.
Други лекарства

При тендовагинит противовъзпалителните са задължителни – основен и неизбежен медикамент. Обикновено се повлиява добре от нестероидни, но в някои случаи се налага ползването на стероидни като хидрокортизон, бетаметазон. Те оказват  изразено имуносупресивно действие, блокирайки възпалителните цитокини.

Приемат се на малки дози 2 – 3 мг. При достигане на нужния ефект плавно се намалява дозата за период от 5 – 7 дни. Целият курс със стероиди е 7 – 14 дни.

tendovaginit-021
Обичайни локации на тендовагинит

Към какъв лекар да се обърнем? Мнения

От форумите разбираме, че засегнатите от тендовагинит или не посещават лекар и се „оправят“ самостоятелно с домашни и самопредписани средства, или се отнасят към личния лекар.

По-опитните в това заболяване посещават ортопед или травматолог, се споделя в нарочна тема на БГ-мама.

В други форуми направо се пита какъв специалист лекува такива проблеми, като откровено се признава липсата на всякаква информация в тази посока.

tendovaginit-02

Ревматолог или ортопед?

Тендовагинит се лекува от ортопедите. Но със ставите и обкръжаващите ги тъкани се занимават и ревматолозите. Към кого да се отнесем? Този въпрос е ключов, защото в момента на избора на лекар болният няма представа каква е неговата диагноза.

Съществуват признаци, които указват какъв специалист да подберем. Запишете се при ревматолог, ако:

  1. Болят едновременно няколко стави;
  2. Не сте прекарали травма;
  3. Имате повишаване на телесната Т°С, уморявате се, обривате се;
  4. Имате болки в гърдите, в гърба, в мускулите, в главата;
  5. Ухапани сте от кърлеж;
  6. Губите килограми при непроменен стил на живота и се потите в повече.

Ревматолозите са тесни специалисти. Разумно е диагностиката да се проведе от ортопед, а той ще насочи към ревматолог, ако установи такава необходимост.

ВАЖНО: Вижте още мнения и препоръчайте и вие ревматолог, ортопед или друг специалист ТУК, в нашия форум с коментари!

Ортези при тендовагинит

Мненията на прекаралите тендовагинит са еднозначни. Има нещо по-важно от лекарствата и специалистите и това е незабавното обездвижване на засегнатата става.

За тази цел се използват ортези, какви днес се произвеждат от всякакви материали. Има разнообразни форми спрямо локацията, с различен набор от функции. Ето няколко варианта.

tendovaginit-01

Ортеза за китка и палец: тя осигурява опора чрез алуминиеви шини, поддържа във физиологично положение. Специално създадена за тендовагинит и карпален  синдром. Конкретният продукт е усъвършенстван с добавянето на капсули алое вера, които поддържат оптимално pH, допринасят за лечение и за бързо регенериране. В момента визираната ортеза е на половин цена;

Дайте мнение и Вие тук!

Ортеза за китка и палец:: обездвижва китката, засегната от вагинит, тендовагинит и карпален синдром. Обездвижването води до значимо отпадане на боката и по-бързо възстановяване;

Ортеза за китка и палец:: надеждно фиксира в необходимото положение. Материята позволява кожата да диша, а приспособлението да се носи дълго време.

Други ортопедични продукти за китка

Ластичен накитник е изделие от каучук и полиестер, което е направено за ежедневно носене при болки в ръцете и за защита при усилие и натоварване. Регулира налягането върху ставата;

Ортеза за китка и палец: е изделие от силикон, направено за защита на китката. Допълнена е с магнитни точки, които натискат определени места и подобряват кръвния оборот през ставата. Това намалява ефективно болката и подобрява възстановителния процес;

Ортеза за китка и палец Aolikes: защитава ставата и предпазва от навяхване. Изделието е от еластан и неопрен.

Стандартно лечение на тендовагинит

Лечението започва с консервативни мероприятия: имобилизация на поразената става, антибиотици при инфекциозна природа на тендовагинита, противовъзпалителни препарати външно и перорално.

Задължителен елемент са физиотерапевтичните процедури – ултравиолетово облъчване, електрофореза, кални бани, йонофореза с хидрокортизон, парафинови апликации и др.

За излекуването допринасят масаж, лечебна гимнастика за възстановяване на подвижността.

При липсата на прогрес се минава към оперативни методи, които се състоят в премахване на патологично изменените участъци и премахване на измененото влагалище.

Домашен лек за тендовагинит

tendovaginit-04
Така изглежда щракащ пръст

Естествени методи за лечение на тендовагинит са:

  • Значима и продължителна почивка от физически натоварвания. Това е особено актуално при травматичен провокатор и при заболяване поради повтарящи се движения. Продължителността на отдиха да е премерена, защото при прекаляване се губи еластичността на сухожилието;
  • Противовъзпалителна диета. Някои храни намаляват възпаляването. Зеленчуците и особено листните са чудесни за възстановителния период. Те са антиоксиданти и се борят с вътрешния провокатор на възпалението – стресът. Половината порция трябва да съдържа сурови зеленчуци като зеле, броколи, спанак, маруля, червени и жълти зеленчуци с витамини. Всяка порция да съдържа 120 – 140 г протеинова храна с лесни за усвояване аминокиселини – яйца, мляко, риба. Полезен е костният бульон;
  • Торбичка с лед. Прилагането й на болния участък за 20 минути намалява отока и отнема болката в домашни условия. Особено ефикасно е в стартовите чесове след травмирането или обострянето. Използвайте лед, загънат в тъкан, за да не травмира кожата;
  • Хранителни добавки за подобряване на имунитета, намаляване на възпалението и укрепване на тъканите – омета 3, колаген, бромелаин, MSM и етерични масла.
Компрес с ориз при тендовагинит

Домашното лечение отстъпва на конвенционалното първо поради риска от грешки и влошаване на положението. Във форуми и сайтове се препоръчва горещ компрес с ориз. Рецептата е сваряване на ориз, сгъването му в кърпа и налагане на болното място, докато е още с висока Т°С.

Този компрес не подхожда за тендовагинит, за кое да е възпалително заболяване. Върху възпаление се слага студен, леден компрес (пакет от фризер, било лед, месо или др. храна), но не и горещо, което раздува тъканите и увеличава възпалителната реакция. Освен това топлото не носи облекчение, нито обезболява в нашия случай.

Народна медицина, бабини рецепти, билки

При тендовагинит значение имат само противовъзпалителните обезболяващи мехлеми. Почти всички аптечни средства за такива. Можем да приготвим и вкъщи.

За масаж идеално подхождат морска сол и сок от лук. Противовъзпалителен ефект оказва неголямо количество куркума.

Домашен мехлем с пелин

Смесваме 100 г св. обезсолена мас и 30 г стрък пелин. Поставяме на слаб котлон за няколко минути да поври. Докато е топъл и втечнен, мехлемът се влива в съда, в който ще се съхранява. След когато изстине, е готов за мазане.

Нанася се на тънко, отгоре се залепва хартия и се фиксира с бинт.

Лечение с пчелен мед

За по-бърз оздравителен ефект се приготвя каша от ½ настърган ситничко картоф с 3-4 с.л. мед. Сместа се обърква и се намазва върху заболялото място, отгоре се покрива с марля и се фиксира с левкопласт. Държи се 3 часа.

Лечение със слез

Билката има противовъзпалителен ефект. Корен от слез се мие и наситнява. Вари се в свинска мас 10 минути, която се прецежда и прелива в бурканче. Маже се тънко до 3 пъти дневно.

Лечение със сланина

Кожата над болното сухожилие се разтрива с млян чесън, разбъркан с някакво базово масло, например кокос или зехтин. След масажа мястото се подсушава и на него се налагат тънки резени сланина. Обвиват се с бинт и се оставят цяла нощ.

Лечение с хомеопатия

Многокомпонентният състав на Траумил S обхваща различни аспекти на възпалителното явление. То не се потиска направо, а се модулират процесите на възстановяване на тъканите и поддържане на хомеостазата.

Освен противовъзпалителното действие, хомеопатичният препарат облекчава болка и намалява риска от хематом, ако причината е в травма. Оказва терапевтичен ефект чрез тънка и сложна регулировка на местното възпаление.

Точният механизъм на Траумил не е разкрит, но изследвания in vitro и in vivo показват регулярното му въздействие върху противовъзпалителните медиатори. Ефективността му е многократно доказана. След 7 дни лечение препаратът показва значим ефект спрямо болката и функционирането на ставата, по който не отстъпва на силния диклофенак.

tendovaginit-03

Траумил С се произвежда в няколко лекарствени форми, които осигуряват на пациента максимално удобство и гъвкавост в избора. Той е в мехлем или гел за локално намазване (12.59 лв), на перорални таблетки (10.09 лв) и на ампула за инжектиране (33.91 лв).

Физиотерапия при тендовагинит

Шансовете за успешно лечение и пълно възстановяване се повишават при включването на физиотерапевтични процедури. Показани са широк кръг от разновидности апаратни процедури на първия етап и упражнения за раздвижване в последващия етап.

Електрофореза и йонофореза

Апаратните процедури се използват за въвеждане на лекарствени вещества в дълбочина. Който и да е гел, мехлем или крем, независимо от качеството му и цената, не постъпва в достатъчна дълбочина. Затова локалното лечение отстъпва пред системното – ниската усвояемост на лекарството.

Физиотерапевтичните процедури изправят тази грешка, като пренасят лекарството в дълбочина от 5 мм (електрофореза) и 6 см (йонофореза). Първият метод работи с галваничен ток, вторият – с различни по интензивност ултразвукови импулси.

Двата вида процедури се различават слабо по усещането им. Електрофорезата причинява леко боцкане, докато йонофорезата не би трябвало да се усеща.

Кални бани

Апликациите на лечебна кал намалява възпалителната реакция, отпускат и действат благотворно на цялостното състояние на пациента.

Парафинова терапия, процедури. Къде?

След острия период за възстановяване са показани процедури с нагрят парафин. Това е вид лечение с топлина. В зоната на апликация тъканите се затоплят с 1°— 3°. Капилярите се отпускат и раздуват, потокът през тях се усилва, разнасят се инфилтрати и се стимулират регенеративните процеси в тъканите.

На втори етап парафинът кристализира и намалява обема си на 10 – 12%, оказвайки механична компресия.

Парафинова терапия се провежда в рехабилитационните центрове, санаториумите и болниците за възстановяване. Такива се предлагат и в някои СПА комплекси.

Упражнения, гимнастика

Гимнастиката и движението не са самостоятелно лечение за тендовагинит. В острия стадий, както и при синдром на щракащия пръст, не се изпълняват. Тогава се предписва обездвижване, почивка, минимално натоварване и дълъг покой. Това е докато клиничните признаци отминат.

Лечебната гимнастика се включва във възстановителния период за възвръщане на подвижността. Упражненията са несложни. Те повтарят обичайните движения от ежедневието, като целта е ставата да се приучи отново да ги извършва.

Движенето е плавно и постепенно. Принципът е да не създават болка. Болката е показател, че упражнението вреди.

Следващото видео отлично демонстрира характера на гимнастиката и степента на натоварване:

Масаж на китката

Масажът се провежда в първите дни на заболяването, на самото място директно се работи от трети – пети ден. Използват се главно техниките поглаждане, разминаване на мускулите и разтриване.

Операция на тендовагинит, кога и къде?

Оперативното лечение представлява разкриване на синовиалната обвивка на сухожилието и евакуиране на гнойното съдържание в нея.

Прави се неголям разрез на кожата. Подкожната тъкан се измества настрани и с разрез се разкрива синовиалното влагалище. То се дренира, отварят се костно-фиброзите канали и се дренира около сухожилието.

Какво е тендовагинит? МКБ-10 и симптоми

  1. Официалната класификация МКБ-10. Заболяването е записано като теносиновит. Всички заболявания на синовиалната обвивка са с код М 65;
  2. Синдром на карпалния тунел. Най-разпространената форма на тунелни синдроми. Възниква поради стесняване на канал в китката и притискане на нерва, който преминава през него;
  3. Теносиновит. Думата е синоним на тендовагинит и има същото значение, а именно възпаляване на обвивката на сухожилието;
  4. Тендинит или тендовагинит? Тендинит е възпаляване на сухожилието, тендовагинит е възпаляване на сухожилието + обвивката;
  5. Стенозиращ тендовагинит. Тази разновидност е кръстена на Де Кервен. Показва стесняване (стеноза) на канала (синовиалната обвивка), в която е разположено сухожилието;
  6. Тендовагинит на китката. Заболяването се развива в сухожилия, които се намират в канал. Най-често се регистрира на китката, заради повишеното използване и съответно – травматизъм. Но е възможен и на други места, например на рамото.

Още информация и източници на английски: Начини за лечение на Синдрома на карпалния тунел; * Теносиновит на Де Кервен, симптоми и лечение; * Как да се справим с щракащ пръст?

  • Тендовагинит на рамото. Първопричина за заболяване на сухожилие в областта на рамото е неразумо разпределено физическо натоварване, травма на рамото, инфекциозна болест, която чрез кръвния поток е стигнала до въпросното място. Получава се още при артроза и артрит на раменната става;
  • Щракащ пръст е народното наименование на стенозиращата разновидност – удебеляване на вложката и притискане на сухожилието в нея;
  • Тендовагинит на предмишницата. На това място се наблюдава при пианисти, машинопист и други професии, които насочено натоварват тази област;
  • Тендовагинит на пръстите на ръката или на палеца. Обикновено засяга ставите, които на по-близо до дланта и осигуряват сгъване/ разгъване. Това постоянно движение ги натоварва, понякога извънмерно;
  • Тендовагинит на глезена (ахилесова пета). В около 30% от случаите на поражение на сухожилията се случват в ставата на глезена. Провокатори са травми, реактивни артрити, ревматични поражения.
Къде да си направим диагностика? Ехограф

Разпознаването на заболяването е сложно, доколкото неговите симптоми напомнят артрит, разтежение на връзки и други патологии в зоната. Изследванията на кръвта показват възпаляване. Образните методи показват неговия характер.

Диференциалната диагностика се извършва чрез ултразвук, компютърна и ядрено-магнитна томография. Последната е възможно най-надежден и бърз метод за оценка на меките тъкани, но и максимално скъп.

Нужните изследвания се предписват или лично провеждат от ортопеда, който диагностицира заболяването. Това се изпълнява във всички лечебни заведения с малки изключения.

Вижте и ТОВА:

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Препоръчай ревматолог! Снимки на Синдром на Рейно.

Синдром на Рейно. Снимки и лечение. Опасна ли е тази болест?

Препоръчай ревматолог! Снимки на Синдром на Рейно. Лечение на болест на Рейно. Опасна ли е? …

3 Мнения

  1. Захари Иванов

    За мен Финалгон е №1 за каквото и да е, мажа при болка, подуване, няма значение и ми минава.

  2. Валерия Ничева

    Много добро и ще препоръчам Фелоран Ретард, за пиене е, и е много по-бързо действащо, отколкото мазила. Мазилата просто няма смисъл, ако се пие хапче и готово.

  3. Евгени

    Ортезите са неоправдано скъпи, аз навивам ластичен бинт по-стегнато и го сменям на 2-3 дни. За удобство да, но цената е просто безобразна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *