Spirulina 02

Анемия – всички факти за болестта на едно място

Анемията е медицинско състояние, при което броят на червените кръвни клетки е по-малък от нормалното.

По последните проучвания, суперхраната Спирулина, която съдържа редица полезни вещества, повлиява изключително благоприятно на болните от анемия. При мъжете, за анемията обикновено се приема, когато нивото на хемоглобина е по-малко от
13,5 g/100 ml, а при жените – под 12,0 g/100 ml. Анемията често протича без симптоми, въпреки че някои от пациентите докладват, че се изморяват по-лесно, имат учестен пулс, бледи са на цвят и изпитват недостиг на въздух.

Ако мислите, че имате някои от гореизброените симптоми, свържете се с вашия лекар и той ще ви назначи кръвен тест, който ще покаже дали имате анемия. Лечението на анемия зависи от причината за появата ѝ, заради това само кръвния тест може и да не е достатъчен за диагностициране.

Какво по-точно представлява анемията?

Нормалното ниво на хемоглобина е различно при мъжете и при жените. Заради това, има различни стойности спрямо пола, които се приемат за анемия. Имайте предвид, че стойностите, които ви показахме горе може да варират, освен това различните лаборатории могат да покажат различни стойности. Допълнителни симптоми за анемия са усилено падане на косата и физическо неразположение.
Ако обаче страдате от хронична анемия, много вероятно е тялото ви да се е приспособило към ниските нива на кислород и изобщо да не разберете, че сте болни, докато анемията не стане по-сериозна. От друга страна, ако анемията настъпи бързо (остра анемия), пациентът може да получи ясни симптоми сравнително бързо, но да има относително леки колебания в нивата на хемоглобина.

Какво се крие като причина зад анемията?

02 спирулина анемияВече знаем, че червените кръвни телца са основни участници в анемията, тоест тяхната липса е причината за болестта. От там следва и логиката, че всеки един процес, който намаля бройката им, естественото им ниво, предизвиква и анемия. Нормалният живот на червените кръвни клетки обикновено е около 120 дни, като те се образуват в костния мозък. Основните причини за болестта са две:

  • Намаляване на производството на червени кръвни клетки или хемоглобин;
  • Увеличаване на бройката на загубените или унищожените червени кръвни телца.

Анемията може да бъде микроцитна, нормоцитна и макроцитна. Спрямо нивото ѝ на развитие, лекарите могат да определят възможните причини и да се търси точната из между тях.

Какво означава анемия, предизвикана от дефицит на желязо?

Желязото е основен компонент на хемоглобина и е от съществено значение за правилното му функциониране. Поради тази причина, липсата на желязо предизвиква анемия.
Хроничната загуба на кръв поради някаква причина е основната причина за ниското ниво на желязо в тялото, тъй като изчерпва запасите от желязо в организма, за да компенсира продължаващата загуба. Анемията, която се дължи на ниски нива на желязо, се нарича желязодефицитна анемия.

Младите жени, които имат нормална месечна менструация, е по-вероятно да изпитат желязодефицитна анемия, но в ниски нива. Естествено, тя протича без почти никакви симптоми и е за съвсем кратко време. Друга често срещана причина за желязодефицитна анемия е повтарящо се кървене, например от рак на дебелото черво или от стомашни язви. Кървенето от язва на стомаха може да бъде предизвикано и от често срещани лекарства, които се изписват без рецепта, като аспирин и ибупрофен. Бавното и хронично кървене от тези язви може да доведе до загуба на желязо. Болестта на Crohn също може да доведе до анемия с дефицит на желязо. При бебетата и малките деца пък желязодефицитната анемия най-често се дължи на диета, в която липсва желязо. Този вид анемия може да се открие чрез пълен кръвен тест.

Какво е апластична анемия?

Апластичната анемия е животозастрашаваща форма на анемията, при която има недостиг на костен мозък. В резултат на това, кръвта съдържа недостатъчен брой червени кръвни клетки (анемия), както и недостатъчни бели кръвни клетки (левкопения), също и тромбоцити (тромбоцитопения). Недостигът на костен мозък причинява недостиг и на трите вида кръвни клетки, които се произвеждат в него. Това състояние се нарича панцитопения. Апластичната анемия може да се появи на почти всяка възраст. Началото ѝ може да бъде внезапно или да се развива постепенно. Симптомите на тази анемия са подобни на симптомите на всички анемии, но включват и рецидивиращи инфекции и абнормни кръвоизливи.

Причините могат да бъдат най-разнообразни:

  • хронично излагане на токсични химикали;
  • лечение на рак (лъчетерапия; химиотерапия);
  • инфекции (някои вирусни инфекции);
  • лекарства (например, хлораменикол, карбамазепин и фенитоин);
  • миелодиспластични синдроми;
  • генетични аномалии.

Какви са другите видове анемия и причините за тях?

Най-честите причини за развитието на тази болест са:

  • Липсата на Витамин B12 може да причини пернициозна анемия. Това се случва, когато хората не могат да абсорбират Витамин B12 от червата си, поради някаква причина. На риск са изложени вегетарианците, които не приемат никакви хранителни добавки или комплекси с витамини. Изложени са и хора, които имат анормална структура или функция на стомаха и червата, което води до нарушена абсорбция на В12, въпреки адекватния прием. Липса на Витамин B12 се открива и при алкохолиците. Причината се крие във факта, че този витамин участва в производството на хемоглобина и липсата му причинява директно макроцитна анемия;
Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Съвет: Яжте повече зелени растения, като спанак, зелена салата и др.

Дайте мнение и Вие тук!
  • Разрушаване на червените кръвни клетки (хемолитична анемия), което се дължи на прилепване на антитела към повърхността на клетките. Примери за хемолитична анемия са хемолитичната болест на новородените бебета, която се предизвиква от кръвопреливане или автоимуннен отговор;
  • Заболявания на костния мозък. Рак, който се разпространява (метастазира) към костния мозък или рак на самия костен мозък (като левкемия), могат да причинят костният мозък да произвежда червени кръвни клетки неадекватно, което да доведе до анемия. Химиотерапията също може да доведе до увреждане на произвеждането на червени кръвни телца и до появата на болестта. Други причини в тази група са силни инфекции, бъбречна недостатъчност, алкохолизъм;
  • Друга често срещана причина за анемия са хроничните заболявания. Това се случва при хората с дългогодишни хронични заболявания;
  • Човешкият имунодефицитен вирус (HIV) и синдромът на придобитата имунна недостатъчност (СПИН) могат да причинят анемия.

Може ли анемията да бъде наследствена?

03 спирулина анемияДа, анемията може да е генетична. Наследствените заболявания създават анормален хемоглобин и могат да съкратят продължителността на живота на червените кръвни клетки и да доведат до анемия (например сърповидно-клетъчна анемия). Наследствените заболявания също могат да причинят анемия и като нарушават производството на нормален хемоглобин (например, алфа таласемии и бета таласемии).
В зависимост от степента на генетичната аномалия, наследствените анемии могат да причинят лека, умерена или тежка анемия. В действителност, този вид анемии могат да са толкова тежки, че да доведат до загуба на плода при бременност. Могат обаче да бъдат и толкова леки, че човек да не разбере, че е болен преди да му се направи изследване на кръвта.

Как така загубата на кръв причинява анемия?

Остра загуба на кръв от вътрешно кървене (от кървяща язва) или външно кървене може да предизвика анемия в удивително кратък период от време. Този вид анемии водят до тежки последици, ако не бъдат взети мерки веднага. Ако губите кръв ще усетите замаяност, виене на свят, обърканост, недостиг на въздух и загуба на съзнание.

Как се диагностицира анемията?

Анемията обикновено се открива, или поне се потвърждава, чрез преброяване на кръвните клетки. Тест за анемия може да бъде направен като допълнение към основните кръвни изследвания, както и ако пациентът има някакви симптоми или притеснения.

Как се взема кръв за тест за анемия?

Кръв се взема чрез венепункция, с помощта на игла за изтегляне на кръв от вена, като това се прави само в лаборатория, болница или кабинет на лекар. Обикновено кръвта се събира в специална стерилна тръбичка. В самата тръбичка има някои консерванти, които пречат на кръвта да се съсири. Резултатите могат да бъдат готови за няколко часа.
Има и бърз тест, който може да се извърши даже и в офиса, нарича се „бърз тест за хемоглобин“, като се използват няколко капки кръв от убождане на пръста. Предимството на този бърз тест е, че резултатите се получават за няколко минути и се налага само леко убождане и няколко капки кръв.

Какво е хемоглобин?

Хемоглобинът е червен пигмент, който придава червения цвят на червените кръвни телца и на кръвта. Функционално, хемоглобинът е ключовото химично съединение, което се комбинира с кислорода. Хемоглобинът пренася кислорода от белите дробове до всички останали клетки в тялото. Кислородът е от съществено значение за всички клетки в организма – благодарение на него се произвежда енергия. Кръвта транспортира и въглероден диоксид, който е отпадъчен продукт от процеса на производство на енергия. Той се транспортира обратно в белите дробове и се издишва във въздуха.

Какво означава ниско ниво на хемоглобина?

01 спирулина анемияМедицинското име на това състояние е анемия. Когато има ниско ниво на хемоглобина, има и нисък брой на червените кръвни телца и нисък хематокрит. Хематокритът е мярка за това колко кръв е била създадена от червени кръвни клетки. Хематокритът е много удобен начин да се определи дали броят на червените кръвни клетки е твърде висок, твърде нисък или нормален. Това става, като пробите кръв се центруфугират при определени условия. След това се измерва процентът на червените кръвни телца в епруветката и се изваждат резултатите.

Как се лекува анемия?

Първо, трябва да се определи основната причина за анемията. Например, при анемия в резултат на загуба на кръв заради стомашна язва, трябва да се започне с лекарства за лечение на язва. Понякога е нужна операция, понякога само добавки желязо, а понякога се стига и до преливане на кръв. Пациенти, страдащи от злокачествена анемия заради недостиг на Витамин B12, ще се нуждаят и от инжекции с Витамин B12. При някои пациенти с болест на костния мозък (или увреждане на костния мозък от химиотерапия) или пациенти с бъбречна недостатъчност, епоетин алфа (Procrit, Epogen) може да се използва за стимулиране на производството на червени кръвни телца. Ако се установи, че определено лекарство е виновно за анемията, то тогава, то трябва да се спре и пациента да остане под лекарско наблюдение.

Симптоми на анемия. Дефицит на желязо и червени кръвни телца

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Желязодефицитна анемия. Симптоми

Желязодефицитна анемия. Симптоми, изследвания и лечение

Желязодефицитна анемия: що е то? Анемия, хемоглобин и дефицит на желязо. Симптоми и степени на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *