Лечение на упорито безсъние, старческо безсъние

Лечение на упорито безсъние с народна медицина и лекарства

Кое лечение на упорито безсъние е ефикасно? Какво се прави при старческо безсъние? Лекарства и народна медицина, билки и трикове. Причини. Безсъние при бременност.

Още в текста: Безсъние: защо се случва и защо е опасно. Основните причини за това състояние. Трябва ли да се лекува и как? Безопасни ли са хапчетата? Видове безсъние, диагностика. Народна медицина при безсъние

Безсъние или инсомния най-общо казано е разстройството на съня. То може да се проявява по различни начини: трудно заспиване, лек и повърхностен сън, често прекъсван, преждевременно събуждане. При такова положение човекът с проблемен сън не може да отпочине, да си възстанови силите и сутрин се чувства съсипан. През деня желанието да спи го връхлита със страшна сила; влошава се работоспособността му, настроението му се скапва.

Безсъние – това е авария в работата на биологичния ни часовник, който е отговорен за редуването на сън и бодърстване. При нормално положение въпросният часовник ни подготвя за сън приблизително по едно и също време. При това постепенно се забавя скоростта на реакциите ни, отслабват умствената и физическата работоспособност, намаляват се температурата и артериалното налягане. Тялото продуцира по-малко адреналиноподобни хормони, които са свързани с активностите ни.

Ако обаче нещо в механизма се повреди, всички тези процеси се включват не вечер, а призори – когато вече наближава време да ставаме.

От безсъние страдат системно 30% от мъжете и 35% от жените. Проблемът е актуален и за малките деца, и за възрастните. Интересното е, че колкото по-възрастен е един човек – толкова по-често се оплаква от безсъние.

Причини за упорито безсъние

Ефективната борба с безсънието е възможна само след като се установи точно какво го причинява. Разбира се, само диагностицирането не е достатъчно – но ако знаем кой краде съня ни, можем да се опитаме да преодолеем този фактор. Тогава проблемът безсъние ще се разреши сам.

лечение на упорито безсъние
Важно е да се разбере каква е причината за упоритото безсъние
Безсъние при бременност

При много жени проблемът безсъние се свързва с бременността. В такива случаи сложност в преодоляването на проблема са ограничените възможности за медикаментозно въздействие, както и за приема на билки. В такива случаи са необходими безопасни методи, които не биха навредили както на бъдещата майка, така и на плода. Нарушенията на съня могат да се преодоляват с успокояваща вана или душ, но без използването на етерични масла. Добър ефект има от разходките на чист въздух преди лягане

Вижте и ТОВА:

Лечение на упорито безсъние с билки, лекарства и терапия [ЛИЧЕН ОПИТ!]

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Важни са дори такива подробности като правилния избор на пижама – тя трябва да е от натурална материя. Не бива бременната да се заседява дълго пред компютъра или да гледа телевизия преди лягане. Специалистите отбелязват, че здравият сън при бременност зависи и от здравословното хранене. Един от “храносмилателните” проблеми са киселините от стомаха, които също пречат на при здравия сън. От менюто на бъдещата майка се изключват пикантните храни, пържено и мазно, газирано, шоколад.

Бременните се тревожат за какво ли не, а това също има връзка с качеството на съня. В отделни случаи за справянето с подобен проблем може да се поиска психологическа помощ. При напреднала бременност пък е добре да се използва специалната възглавница-опора, за да може бъдещата майка да се разположи удобно в постелята. Споменахме за ограниченията в приема на лекарства за тази пациентска група; забраната засяга също сънотворните и антидепресантите. Ако нещата са сериозни и бременната се измъчва, при консултация с лекар все пак би могло да се намери безопасен вариант с продукти от натурален тип.

Алкохолизъм

Алкохолът е мощен психостимулатор, способен да измени структурата на съня. Той съкращава фазата на парадоксалния сън, скъсява продължителността на трети и четвърти стадий на дълбокия сън. Така общата продължителност на съня се намалява. Впоследствие тя може да се възстанови, но заспиването е трудно; обикновено проблемите със съня възникват при въздържание от алкохол. Абстинентният синдром се проявява както чрез трудното заспиване, така и чрез общо влошаване на качеството на съня – лесно събуждане, “накъсване” и пр.

При тревожно разстройство

При пациенти с тревожно разстройство сънят има своя специфика. Най-често безсъние се развива при хората с панически атаки. Според медицинската статистика паник атаки са имали около 70% от пациентите, които са потърсили помощ поради безсъние.

Известно е, че тревожните разстройства са свързани с внезапни пристъпи на страх; при това организмът изработва изведнъж огромно количество адреналин и той буквално нахлува в кръвта. Панически атаки при бодърстване се развиват денем и са характерни с внезапен страх, силно сърцебиене, дезориентация в пространството. Паническите атаки на съня се проявяват нощем; тогава страховият компонент е по-ярко изразен; налице са и вегетативни нарушения – силно потене, тахикардия. При безсъние именно тези нощни пристъпи играят ключова роля. Те са по-кратки, но възникват до 20-30 минути след заспиването и буквално разрушават структурата на здравия сън. Според изследванията тези епизоди произтичат от нарушения във функционалното състояние на мозъка; от дисбаланс между активиращите и инхибиращите структури на главния мозък.

лекарства против безсъние
Напрежението и стресът са обичайна причина за безсъние
Старческо безсъние

Безсъние в преклонна възраст – това е свързано с особености на организма в тази житейска фаза, както и с промени в самата структура на съня. Към възрастовите особености се отнасят съдови и съдово-атрофични промени в главния мозък. В същото време е налице и разстройство на денонощния ритъм – т.н. инверсия на съня и бодърстването. Въпросната инверсия всъщност е невъзможността да се заспива и спи нощем – и увеличена сънливост през деня.

Безсънието в напреднала възраст трудно се поддава на лечение. Много често се наблюдават резистентни или неподдаващи се на лечение случаи.

Употреба на някои лекарства

Нерядко хронично безсъние се развива поради употребата на психоактивни вещества, невролептици и други непсихотропни медикаменти. Някои препарати са способни да променят структурата на съня, провокирайки по този начин безсъние. Опасни в това отношение компоненти са кофеин, антибиотици, хормонални средства, антиаритмични препарати и пр.

Общи препоръки за лечение

Има няколко лесни правила за здрав сън – те помагат вечер да заспим бързо и на сутринта да се събудим отпочинали и заредени с нови сили. Ето ги:

  • Спазвайте режим на деня;
  • Бдете физически активни през по-голямата част от деня, движете се повече;
  • Не преяждайте вечер;
  • Не използвайте тонизиращи напитки във втората половина от деня: кофеин, алкохол, цигари;
  • Създайте си комфорт в спалнята: прохладно, свеж въздух, уютна постеля;
  • 15 минути поне всяка вечер отпускайте с музика, приятна книга, топла вана, медитация;
  • Не вземайте приспивателни без лекарско назначение; то може да помага само няколко дни, после се привиква; по-добре се ориентирайте към фитотерапията.
Какво влияе зле на съня?

Тази тема уж на всички е позната, но ние не спираме да допускаме грешки, пренебрегвайки някои прости правила. Всъщност – какво не бива да приемаме вечер, преди лягане? И какво не бива да правим? Малко разум и дисциплина няма да са излишни; по-добре в сравнение с усложненията, които можем да си докараме сами и които ще изискват медикаменти!

Какво не бива да приемаме преди сън?

  1. Чаят, кафето, колата и черния шоколад съдържат кофеин; той определено тонизира нервната система. Желателно е да ги избягваме около 6 часа преди обичайното време за сън.
  2. Енергийните напитки с екстракти от гуарана, с кофеин и таурин активират нервната система. Те ще ви държат будни и активни два пъти по-дълго в сравнение с кафето. Ето защо трябва и за тях да забравите през втората половина от деня.
  3. Алкохолът и цигарите също са стимулатор на нервната система; и те са в състояние да предизвикат краткосрочно безсъние. Злоупотребата с психоактивни вещества от рода на марихуана, хашиш, ЛСД пък могат да причинят хронично разстройство на съня.
  4. Обилната вечеря често причинява множество събуждания и кошмарни сънища. Запомнете, че месото остава в стомаха осем часа, затова е по-добре да го изядете за обяд. Вечер добрият избор са плодове и зеленчуци, млечни блюда, каши.
  5. Сънят може да бъде нарушен и от голямото количество течности, приети след обяд и вечер. Пикочният мехур няма да пропусне да ви събуди през нощта, даже не само веднъж.
  6. Нарушения на съня предизвикват и някои лекарства. Посъветвайте се с лекаря си, може той да предложи алтернативен медикамент или да промени дозата, да препоръча режим с по-ранен прием на лекарствата.
Какво не бива да правим?

Всякакви активности от рода на занимания на тренажори трябва да се прекратят около 6 часа преди лягане вечер. Заниманията със спорт след работа едва ли са разумно решение – по-добре е да отделите време за разходки. Не забравяйте, че сънят се влошава при физическа или умствена преумора.

  • Старайте се да избягвате стресови ситуации вечер; научете се да се абстрахирате от проблем, който не можете да разрешите в момента. Кажете си: “Ще се заема с това утре!”. Отложете за сутринта всяко изясняване на отношенията. Не се карайте в спалнята и най-вече в леглото. Леглото за вас да е единствено мястото за сън.

По отношение на спалнята има още ред ограничения. Леглото не бива да ви служи при хранене, четене или гледане на телевизия. Идеалното е да прекарате там само 15 минути повече, отколкото продължава сънят ви!

  • Забелязали ли сте, че заспивате по-трудно, ако на следващия ден ви предстои нещо важно – и ви се иска да потънете в съня веднага, за да се заредите с много сили? Това се нарича невроза на очакването. Не гледайте часовника, не мислете за утрешния ден. Легнете, дишайте дълбоко и отпуснете всички мускули.

Ако вечер стаята ви е осветена, ако работи телевизор – сънят може трайно да ви убягва. Светлината, дори изкуствената, подсказва на организма, че сега е ден и трябва да е активен. Телевизорът освен това претоварва с информация.

  • И компютърът е враг на здравия сън. Интернет предлага множество развлечения за всякакъв вкус – от тях е трудно да се откъснеш и веднага да заспиш.

Влошават съня най-различни неща: силната музика, шумните детски игри.

  • Хубаво е, ако можете да избегнете нощния труд – но това не винаги е възможно. Дежурствата, графиците с дълги часове труд и къси почивки объркват биологичния часовник. Трудно ще е да заспивате в нормален вечерен час дори когато сте свободни и можете да си го позволите.

Какво влияе добре на съня?

В 70% от случаите човек може да се справи сам с безсънието си, ако има определен обем от знания по въпроса. Така ще е наясно какво да направи, за да има здрав сън и да се събужда сутрин отпочинал.

тя още е далеч от т.нар старческо безсъние
След безсънна нощ през целия ден си сънлив

На първо място трябва да определим дали спим достатъчно. На някои хора им трябват 10 часа сън за възстановяване, на други и 5 им стигат. За безсъние може да се говори при наличието на следните симптоми:

  • Събуждате се често или прекарвате будни посред нощ няколко часа;
  • Сутрин сте изморени, разбити;
  • През деня сте сънливи, заспивате на неподходящи места;
  • Работоспособността ви е намалена, имате лоша концентрация на вниманието.

Първото, което трябва да се направи, е да се определи дневен режим; и за децата – и за възрастните е важно да си лягат по едно и също време – така се настройва биологичният часовник.

Погрижете се за комфорта в спалнята: трябва да имате плътни завеси, да сте проветрили добре; леглото да е удобно, да си изберете за комфорт подходяща възглавница, постелка и завивка. Важно е качеството на матрака.

Събуждането сутрин е по-бързо, ако отворите прозореца и дръпнете завесите – така мозъкът ви ще започне да се настройва за работа. Вечер всичко се прави в обратен ред, за да “включите” настройката за сън. Въпрос на условни рефлекси!

Хубаво е през деня да се движите повече, особено преди обяд. Вечер просто се разходете на чист въздух. Ходенето ще ви измори умерено и ще се въртите по-малко в кревата, преди да дойде сънят. Сънят ви ще е здрав, защото сте поели повече кислород.

Дори да ви се доспи през деня – откажете се от такава почивка. Починете си, вземете душ, но дайте на тялото си да разбере, че ще спите само през нощта.

Вечеряйте не по-късно от 3 часа преди лягане. Хапвайте пиле, млечни продукти, пуешко, банани – тези храни съдържат триптофан, а той помага при безсъние.

Не занемарявайте болестите си – например болните стави определено пречат на здравия сън. Вземайте си редовно лекарствата и не развивайте самодейност в това отношениу, за да не си навредите повече. Така например аспиринът ще помогне при болките в краката – но ако го вземате често, ще си разболеете стомаха.

Ако пътувате и преминавате през няколко часови зони, ще имате нужда от време за адаптация и постоянно ще ви се спи. Организирайте си условията, при които трябва да сте будни или можете да си легнете на новото място: сутрин трябва да ви е много светло, а вечер приглушавайте светлината.

Научете се да отпускате: има какви ли не начини за това! Снемете напрежението, като се възползвате от следните съвети:

  • Вдишвайте бавно, като се изправяте на пръсти и разгръщате рамене – издишвайте бавно и отпускайте мускулатурата;
  • Измийте си лицето с хладка вода;
  • Дръжте ръцете си под течаща топла вода;
  • Масажирайте слепоочията си – там има акупунктурни точки, които ще помогнат да отпуснете спазмираните си мускули;
  • Отпуснете мускулите, които стягат челюстите ви; раздвижете долната челюст наляво-надясно;
  • Концентрирайте се върху дишането си – старайте се да е бавно и ритмично;
  • Направете си билкова запарка от мента, маточина и лайка. Пийте една чаша на глътки за 5 минути.
  • Опитайте автотренинг в кревата: напрягайте поред мускулните групи на тялото си и ги отпускайте; започнете от ходилата и постепенно стигнете до шията и рамене, лицето; след това отпуснете мускулите на цялото тяло;
  • Спомнете си детската игра с броене на овце – това е отлично средство за отпускане; бройте на вдишване и на издишване и ако се объркате – започнете отначало;
  • Полежете без завивка, като отпуснете мускулите – след няколко минути ще ви стане хладно и това означава, че тялото се приготвя за сън; тогава се завийте и спете!

Ако въпреки всички усилия след 15 минути сте още будни – станете. Почетете, пийнете прясно мляко, подишайте на балкона. Ще ви се доспи – тогава легнете веднага. Практикувайте този трик редовно, докато започнете да заспивате бързо. За да дисциплинирате тялото си по този начин ще са необходими упражнения в продължение на 3-4 седмици. За успеха има две условия: да ставате всяка сутрин по едно и също време, и никога да не спите през деня.

Диагностика. Полисомнография

Говорим за безсъние само тогава, когато са налице поне три от следните условия:

  1. За заспиването е необходим повече от половин час;
  2. Често събуждане нощем;
  3. Нощем мозъкът е пълен с различни мисли;
  4. Чести ранни събуждания;
  5. Дневна сънливост;
  6. Лошо настроение, емоционална нестабилност.

Тези симптоми трябва да се проявяват постоянно в продължение на месец или епизодично в рамките на три месеца.

Дайте мнение и Вие тук!

В диагностиката на съня се използва и методът полисомнография. Той дава възможност да се изследва качеството на съня с помощта на електроенцефалограми и видео-мониторинг. Методът определя продължителността на хазите, съотношението им, както и някои физиологични параметри. Регистрират се данни като електрическата активност на мозъка, движенията на очите, наситеността на кръвта с кислород, дихателните движения на гърдите и корема. Паралелно се прави запис на електрокардиограмата.

безсъние при бременност, лечение
Има доказани трикове за прогонване на безсънието

Регистрацията на всички параметри става по време на сън: пациентът спи на удобно легло, с прикрепени към главата и тялото му електроди. Стаята, в която се намира, е снабдена с видеокамера – регистрират се всички движения на пациента. Всички сигнали, събрани чрез специалната техника, се записват и преобразуват  в специална графика – хипнограма. Тълкуването й се възлага на лекар-сомнолог.

Видове безсъние: инсомния, хронично безсъние и др.

В зависимост от момента на възникване на безсънието и характера на протичането му се разпознават няколко типа на това разстройство. Става дума за инсомния, хиперсомния, парасомния.

Инсомния е трудното заспиване и проблемното поддържане на самия сън. Като правило това се съчетава с усещането за умора на сутринта, дневна слабост и намалена работоспособност, постоянна сънливост. Това безсъние се счита за симптом на първично психогенно заболяване. Всъщност инсомнията рядко е самостоятелно заболяване – обикновено тя е свързана с депресии и други разстройства от невротичен тип. Безсънието може също да е първи симптом на такива заболявания като шизофрения и биполярна психоза. Така че в подобни случаи лечението на безсънието означава най-първо да се лекува основното заболяване. Не е правилно просто да се гълтат сънотворни, защото това отстранява симптома, но не и причината за проявата му.

За хронично безсъние говорим, ако то продължава повече от три седмици. То също почти не се развива като самостоятелно заболяване; в над 90% от случаите е симптом на психично или соматично заболяване. Връзката е с тревожни разстройства, панически атаки, агорафобия, депресия, алкохолизъм.

Отделно би могло да се коментира за такива форми като хиперсомния – истерична, синдром на Клайн-Левин, нарколепсия; епизодично, кратковременно безсъние и пр.

Лечение на безсъние с народни средства

Народната медицина има цяла система от мерки за лечение на безсъние. Принципът на действие на тези средства е свързан с успокояващо въздействие и това помага на човека с проблеми да заспи. В повечето случаи се касае за различни отвари и билкови запарки действието им е меко, което означава по-дълго прилагане за постигането на успех. По-бързо се подреждат нещата, ако се използват едновременно няколко метода. Може да се избира измежду следните методи: чай против безсъние; билки срещу безсъние; настойки и отпускащи вани.

Чай при безсъние

Чаят против безсъние се приготвя от билки с успокояващ ефект. Такива растения отпускат нервната система, което ускорява заспиването и прави съня по-здрав. Еднократната доза от напитката се приготвя от чаена лъжичка билков материал – суха или наситнена прясна лековита трева, и чаша вряла вода, около 250 мл. Най-често препоръката е да се изчака сместа да се запари добре за около 15-20 минути. Подходящи билки за такъв чай са мащерка, лайка, мента и маточина.

Необходима е консултация с фитотерапевт при избора на подходящата билка. Така например мащерката е най-добра при тревожност, маточината – след преживян стрес, ментата – при преумора, умствена и физическа, лайката – при депресии (тя спокойно може да се пие и през деня).

Демир бозан за безсъние

Демир бозан е едно от най-хубавите средства за лечение на хронично безсъние. То не е приспивателно, нито е антидепресант, нито пък е успокоително, затова няма нито един от всичките техни ужасни странични ефекти. Това е древна комбинация, която е дошла от Изток, от практиките и ученията на старите ходжи. Съчетанието от 6 билки има почти магическо действие и се отразява почти незабавно върху всички нарушени душевни функции. Демир бозан ликвидира трайно и в дълбочина самите неприятни причини за безсънието.

Демир бозан за лечение на упорито безсъние
Така изглежда оригиналният Демир бозан, който е идеален за лечение на упорито безсъние, включително и старческо!

Само един месец пиене на чай (или по-дълго, ако прецените, че имате нужда), е достатъчно за да забравите за безсънието и от тук нататък всяка нощ да спите като къпани. Има много мнения за Демир бозан в интернет, но с най-ценните от тях можете да се запознаете ТУК! Даваме ви този линк, за да избегнете опасността да се натъкнете на Демир бозан менте. Защото фалшификатите вече заляха българския интернет. Тук говорим и гарантираме само за комбинацията на “Фарма витал”, която струва 43 лева. Тя лекува безсъние безотказно.

Билки и настойки

За по-лесно прилагане на билковата терапия е добре да си подготвим предварително смеси, от които да си приготвяме при необходимост необходимите запарки. Смесите се съхраняват в затворени стъклени буркани; преди употреба просто се гребва една супена лъжица от сместа и се залива с чаша вряла вода. Комбинираните билкови запарки оказват комплексно въздействие върху организма и се отразяват чудесно върху качеството на съня. Ето една примерна смес: състои се от 2.5 дози лайка, 1.5 – валерианов корен, по една доза мента и лавандула. Всички сушени билки в посочените пропорции се наситняват, смесват се хубаво и се съхраняват в затворен буркан.

Настойките представляват спиртен извлек от същите билки; при приготвянето им билковата смес се залива със спирт или водка в пропорции 1:5. Сместа се оставя да престои 3-4 седмици, прецежда се и се съхранява в тъмна стъклена бутилка в хладилник. Обикновено приемът е по схема, на капки, които се отброяват в течност според указанията на фитотерапевт. Класическа настойка с успокояващ ефект е комбинираната от валериана, мента и глог.

Вани

Отпускащите вани преди сън помагат да се премахне напрежението на мускулите, умората, така че сънят да дойде по-бързо и да е здрав. Топлата вода отпуска нервната система, помага да се преживеят неприятностите и стресът. При изпълнението на водните процедури обаче трябва да се спазват някои правила – в противен случай вместо отпускащо, ваната ще има тонизиращо действие и заспиването ще е още по-трудно.

безсъние, народна медицина, билки, хапчета
Народната медицина е наясно с лечението на безсъние

Отпускащата вана се прави с вода, чиято температура е 35-37 градуса; може да се вземе час и половина – два след вечеря и да продължи не повече от половин час; допуска се през ден; добре е обстановката да действа също успокояващо – приглушена светлина, тиха музика и пр. Ефектът може да се усили с добавяне във водата на компоненти от рода на мляко, мед или морска сол.

Отпускащата вана може да подобри въздействието си и чрез добавянето на билков компонент – приготвя се от лайка, лавандула, липа, мента, маточина. Билковата добавка се прави от 100 г суха тревна смес и 2-3 литра гореща вода. Запарва се 30-40 минути, след което се прецежда и се долива във ваната.

Лекарства против безсъние

В някои случаи тези мерки не са достатъчни или заедно с тях се налага прием на лекарства. Някои от тях са синтетични, други – на растителна основа. Важно е медикаментът да бъде назначен от лекар; задължително се спазват дозировката и продължителността на приема. Някои от препаратите оптимизират мозъчното кръвообращение; други са на основата на фенобарбитал; използват се също адаптогени, антихистамини, транквилизатори, бензодиазепини, барбитурати, последните наистина при сериозни казуси.

Тритико

Тритико е тип антидересант; прилага се при тревожни разстройства, които могат да са придружени и с безсъние. Не трябва да се дава на деца и подрастващи под 18 години; има някои ограничения и при възрастни, например при чернодробни и бъбречни заболявания, болести на щитовидната жлеза, при шизофрения и психотични състояния. Приемът започва с малки дози вечер преди лягане и постепенно да се достигне стандартното 300 мг дневно на два приема; тази доза подлежи на корекция според състоянието на пациента и може да нараства – но не помече от 600 мг дневно в няколко приема.

Мнения за Тритико 150 и 75. Действие: За сън и др. Странични ефекти

Мелатонин

Мелатонинът е хранителна добавка, чиято роля е да  набави недостигащия хормон в организма и да неутрализира възможния дефицит. Въпросният дефицит може да е резултат от заболяване или дегенеративни промени; естественият хормон се произвежда в най-високи дози при децата и младите хора и с напредването на възрастта продуцирането му отслабва. Това е и причината за безсъние в много случаи, особено при възрастни. Благодарение на мелатонина се преодоляват последиците от преживения стрес, забавя се стареенето на клетките.

Препаратът се приема вечер, най-често между 22 и 23 часа; вземат се от една до три таблетки – според лекарските препоръки. Може да се приема продължително; не създава привикване.

Мнения за Мелатонин Релакс Форте, Амброз, Плюс и др. Противопоказания

Атаракс

Този медикамент е от типа психолептици; успокоява при състояния на тревожност, понижава мускулното напрежение и разширява бронхите. Препоръчва се при тревожност, при заболявания с упорит сърбеж – от тях също може да се влоши качеството на съня. Дава се и като успокояващо, като премедикация при предстояща хирургична интервенция.

Приемът е в рамките на 25-50 мг дневно, като обикновено се препоръчват 3-4 приема, последният един час преди лягане вечер. Преди хирургични интервенции се дава доза до 200 мг в два приема – един вечерта преди операцията и втори час преди началото й.

Атаракс, 25 мг. за успокоение. Мнения, форум. С алкохол може ли?

Други лекарства: барбитурати

Барбитуратите успокояват нервната система, намаляват тревожността, помагат да се справим с депресията и свързаното с нея безсъние. В последно време тези продукти се избягват заради многото странични ефекти и развитието на лекарствена зависимост.

Лекарствата от този вид се назначават индивидуално, след като се разбере от какво е предизвикано безсънието. Особено внимателно тези лекарства се дават на хора в напреднала възраст, на пациенти с хронични заболявания на бъбреците и черния дроб, както и на хора с психични разстройства.

Важно е да се знае, че барбитуратите никога не бива да се вземат едновременно с приема на алкохол – това е много опасно! Добър ефект се получава, ако приемът на барбитурати се съчетава с автогенна тренировка, режим, хигиена на съня и психотерапия – при необходимост. Примери: барбитал, фенобарбитал, бутобарбитал.

Бензодиазепини

Тези медикаменти са с кратък период на въздействие; до сутринта въздействието им се прекратява. Те не причиняват сънливост и затормозеност през деня. Ускоряват заспиването и подобряват качеството на съня, намаляват нощните събуждания. Ако обаче се превиши дозата, могат да развият привикване и зависимост. Рязкото прекратяване на приема причинява обостряне на безсънието. Препоръчва се прием в рамките на 3-4 седмици, не повече. Примери: клоназепам, диазепам, етизолам. Прекратяването на приема става постепенно.

Физиотерапия при безсъние

Физиотерапията е лечение с физически фактори: вода, електрически ток, магнитно поле, въздействие върху рефлекторните зони.

Механичното въздействие, масажът подобрява кръвообращението  на главния и гръбначния мозък; нормализира оттока на кръвта, успокоява нервната система, разслабва стегнатата в спазъм мускулатура, ускорява обмяната. Процедурата е с продължителност 20-30 минути. За усилване на ефекта се използват масажни кремове с етерични масла. След масажа е желателно да се изпълняват водни процедури.

Според потребностите и общото състояние на пациента лекуващият може да препоръча още електросън, магнитотерапия, електрофореза, магнитотерапия, акупунктура и др.

За още информация (на английски): Причините за безсъние; Симптоми и диагностика; Лечение на безсъние.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Какви мнения съществуват за Тритико 75 и 150?

Мнения за Тритико 75. За сън. Странични ефекти, форум

Схема за спиране на Тритико 75. Странични ефекти, форум. Напълнява ли се от Тритико? Мнения. …

3 Мнения

  1. dimdammeister

    Лично мнение. Повечето от съветите са известни. Може да прилагаш всичко така както е написано и пак да няма ефект. Нещата са комплексни и няма какво да се лъжем, свързано е с начина на живот, а той е много стресов. Аз съм пробвал всичко описано, комбинирал съм различни варианти, не става. Науката още не може да намери точното решение. Иначе, дискусии много… Но, без кой знае какъв ефект

  2. Кирил Петров

    Изпитана система за заспиване без никакви лекарства. Нарича се още 4-7-8. Практикувам я успешно от години. Ето как го правя:
    Първо действие : Вдишване с корема – 4 такта. /Обикновено броя ударите на сърцето/.Много важно да се вдишва с корема, както го правят спортистите.
    Второ действие: Задържане – 7 такта.
    Трето действие: Издишване – 8 такта.
    Отново повтаряте, като се стремите тялото да е отпуснато и да не мислите за проблемите си. Понякога правя само вдишване с корема няколко пъти и след това пак 4-7-8.
    Опитайте. Отначало е малко непривично, но с времето се свиква.

  3. Ланселот Парцуцев

    За първи път попадам на толкова абсурдно организиран сайт – точното определение, което ми се натрапва, е електонна кочина! Както се казва в едно парче :”Slow down, you move too fast…” Н(е)ма ‘а забогатеете кaт’ дигате ентропията!!! Инак ви бива…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *