Bezsanie 01
Ще ви предложим основните закони за здрав сън и изпробвани рецепти с билки против безсъние,

Срещу безсъние: 6 закона на здравия сън

Ще ви предложим основните закони за здрав сън и изпробвани рецепти с билки против безсъние, домашни средства, чайове и други лекове.

Безсънието е сериозен проблем. Забързаният начин на живот, които мнозина от нас водят, в най-голяма степен се отразява върху спокойствието ни. Това в голяма степен оказва влияние не толкова върху психическото или физическото ни здраве, а върху начина на осмисляне на съществуването ни.

Безсънието е чест индикатор на невъзможността да осмислим това, което ни се случва в реалния живот. Невъзможността нормално да се наспим е проблем, които обаче се носи години наред, преди към него да се подходи с необходимото внимание и задълбоченост. Но нека започнем с някои правила:

  1. Правило №1 при безсъние е да си лягате рано и да ставате рано. По възможност ставането да бъде преди изгрев слънце, около 5 часа.
  2. Осъзнайте, че сънят не е загубено време, а е най-ценното време от цялото денонощие;
  3. Организирайте спалнята си така, че тя да е привлекателно място за сън и за нищо друго (освен може би интимни удоволствия). Нито за четене, нито за цъкане на компютъра, нито за пиене. За добрия сън е важно качественото спално бельо;
  4. Медитирайте. Опитайте да си спомните деня в обратен ред. Това е шок за мозъка, че обръщате времето с главата надолу и това причинява скоростно заспиване;
  5. Не яжте преди лягане, това ще ви разсъни. Нормалните хора ядат веднага след залез слънце, а ако имате плаващо лятно и зимно време, яжте в 18:30;
  6. Не пийте течности преди лягане, а още по-малко алкохол. Това може да ви събуди в 03:30 и после да се кокорчите чак до сутринта.

Преди обаче да е дошъл моментът да осмислим как точно да лекуваме безсънието, можем да приложим няколко прости съвета, с които няма да го прогоним завинаги, но поне ще се наспим. Макар и за нощ! Важно правило е, след като легнем и не можем да запсим до около 20-ата минута, да станем от леглото. Няма нужда се насилваме само защото знаем, че рано или късно ще заспим. По-добре да се върнем в леглото тогава, когато наистина вече „очите ни се затварят”.

Същото правило важи и за полегването с идеята, че сънят ще дойде. По-добре да си изградим такъв режим, при който лягането в леглото е знак, че вече ни се спи и че ще заспим. Чаша топло мляко, подсладено с мед, изпито непосредствено преди лягане, също може да е от полза за по-бързото заспиване, а късната и обилна вечеря само вреди. Най-важното може би е да не се страхуваме от съня! Той носи само ползи!

Теменужка при нервно безпокойство

Миризливата теменужка е едно добре познато растение, което има мощни лечебни сили и помага при простудни заболявания и нервно безпокойство.
Билката е дребна, но разполага със силно развито коренище. Дълги дръжки закрепят листата към късото стебло на теменужката. Зелените листа на растението имат бъбрековидна форма и са леко назъбени в краищата. Цветовете имат красив виолетов цвят (който е най-често разпространен), но могат да се срещнат сини и в редки случаи бели. Плодът на билката се намира в сферична кутийка. Теменужката цъфти през март и април и ни радва не само с прелестните си малки цветове, но и с приятния аромат, който се носи във въздуха от тях.

Миризливата теменужка е силно разпространена в страната ни и се среща почти на всяка поляна, из храсталаците и горите. За лечебни цели в народната медицина има рецепти от цветовете и корените на билката. Те се събират през пролетния сезон, когато е цъфтежа на растението. Виолетовите цветове на теменужката имат мощно отхрачващо, втечняващо и дезинфекционно действие. Отвари от тях се препоръчват при магарешка кашлица, бронхити и всички други простудни заболявания. Отварите се препоръчват още за успокояване на нервната система, при безсъние, хистерия и сърцебиене.

Двете отвари, които ще ви предложим днес се приготвят от цветовете на миризливата теменужка. Ето ги тях:

  1. Студен извлек от миризлива теменужка при нервно безпокойство – цветовете се нарязват на ситно и от тях се взимат 2 чаени лъжички. Билката се залива с 250 милилитра студена вода и се оставя да престои така едно денонощие (24 часа). След изтичане на 24-те часа извлека се прецежда и се изпива на малки глътки през целия ден.
  2. Сироп от миризлива теменужка при простудни заболявания – нарязвате на ситно от цветовете на билката и взимате 50 грама от тях Заливате ги с 250 милилитра вряща вода и оставяте сиропа така за 24 часа. Готовата отвара се прецежда през ситна цедка и към нея се добавя 200 грама захар. Бърка се добре, за да може да се захарта да се разтвори. От сиропа се пие по 1 чаена лъжичка 3-4 пъти на ден.

Спазвайте препоръчаните количества за направата на извлека и сиропа и взимайте точно указаните количества. При предозиране има опасност да се прояви страничен ефект, който е гадене и повръщане.

Дайте мнение и Вие тук!

Лекарства против безсъние

  • Много добри мнения има за Атаракс ТУК, но също така има и лоши отзиви, защото води до пристрастяване. Доста хора, които са го пили, предпочитат Деанксит, други пък – обратното. А някои ги пият и двете заедно. Тези лекарства обаче не може да се приемат постоянно или да се ядат като бонбони. Те силно може да ви увредят. Така че умната и ако ги взимате, го правете само от време на време.
  • Тритико също е популярно лекарство против безсъние. Но има и силни странични ефекти, ако се прекалява с него. Можете да погледнете в линка нашия форум, където има доста мнения за лекарството. Там са посочени и по-добри негови заместители, а също и схемата за спиране на Тритико.

Седмица в палатка спасява от хронично безсъние!

Ако искате да се спасите от безсъние, опитайте да спите известно време в палатка. Експерти смятат, че въздействието на естествената светлина помага да се синхронизират циркадните ритми на организма.
Смяната на деня и нощта, която наблюдаваме директно, без посредничеството на електрическото осветление, се отразява благотворно на организма, коментират от medikforum.ru. Една седмица живот в палатка някъде сред природата е достатъчна да се спасите от хроничното безсъние и да започнете да спите като бебета.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Най-полезен е този режим за хората от типа на т.н. сови – т.е. хора, които си лягат много късно вечер. Постоянното въздействие на електрическото осветление причинява разпадане на синхрона във вътрешните ритми на организма. Т.н. циркадни ритми съответстват на ритмите в денонощието и загубата на синхрон с тях причинява разстройства на съня.

Любопитното е, че през 30-те години на миналия век, когато електричеството навлиза широко в бита, започват и масовите оплаквания от разстройства на съня. В днешно време ситуацията е усложнена допълнително от многобройните уреди – телевизори, компютри.

Учени от университета в Колорадо обаче са установили, че една седмица живот при естествено природно осветление, т.е. при наличието на натурално редуване “светло-тъмно”, циркадните ритми се нормализират. Организмът реагира на идването на тъмнината с преход от будно състояние към сън, а при разсъмването настъпва събуждане.

За постигането на такъв синхрон именно е достатъчна една седмица живот в палатка. Според изследователите тази методика е със стопроцентов положителен ефект.

Погледнете и ТОВА: Лечение на упорито безсъние с народна медицина. Как да се справим с неизбежното старческо безсъние? Кой домашен лек е ок при тотално безсъние?

Причини за безсъние: 4 вредни навика, които гонят съня

  • Висенето във Фейсбук – когато сте прекарали часовете непосредствено преди сън пред монитора на компютъра, то в съзнанието ви се е натрупало огромно количество информация, която информация занимава съзнанието ви дори когато искате да заспите. Това важи дори за Фейсбук и времето, прекарано в съзерцаване на снимки и профили;
  • Броене на овце – ако си мислите, че ще лежите и ще заспите, когато не ви се спи, лъжете се. Ако половин час след като сте положили снагата си в леглото, сънят все още не е дошъл, по-добре станете, намерете си някакво занимание, което няма да ангажира мозъка ви и ще видите как скоро ще започнете да се унасяте;
  • Книгите в леглото – четенето в леглото е много приятно, релаксиращо, отпускащо, но в същото време и вредно, защото отвлича вниманието от двете основни предназначения на леглото – секс и сън;
  • Тренировката преди лягане – правенето на упражнения непосредствено преди лягане по-скоро ще ви разсъни, отколкото умори и провокира да си легнете. Ето защо най-добре е да правите тренировката си около 3 часа преди лягане. Така хем ще изгорите калории и ще се отърсите от напрежението, хем след това блажено ще можете да заспите.

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте.

Мнения за Мелатонин Релакс Форте, Амброз, Плюс и др. Противопоказания

Противопоказания на Мелатонин Релакс Форте. Мнения за Мелатонин Релакс Плюс. Странични ефекти от мелатонин 3 …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *