Щитовидната жлеза: Живот след операцията

Има методи, които дават възможност на пациентката, оперирана от щитовидна жлеза, да живее нормално.

Става въпрос за заместителна терапия или с други думи – за приемането на хормони, които изработва липсващият вече орган. Разбира се, те трябва да бъдат в лекарствена форма.

Оперирана ми е щитовидната жлеза и продължавам да пия лекарствата, които ми предписа лекарят. Докога ще трябва да ги пия? Постоянно ли?

Да, хормоналните препарати, които ви е предписал лекарят, ще трябва да вземате цял живот. Вземат се само сутрин, на гладно, тази доза от препарата, която обикновено се пресмята на килограм от теглото на тялото. Изключително важно е да спазвате точно препоръката и предписанието на ендокринолога, да не се занимавате със самолечение.

И нещо, което малко хора спазват – да приемате медикаменти, а не разпространените напоследък хранителни добавки. Те в никакъв случай няма да ви помогнат, а в повечето случаи струват много пари.

Не всеки човек с болна щитовидна жлеза е готов да легне на операционната маса. Освен това някои, особено жените, се страхуват от дъба, който остава след операцията.

Разбира се, че ще остане ръб след операцията, но не може да се каже, че той обезобразява шията. Съвременните технологии позволяват операцията да се направи така, че практически да не останат забележими следи. Що се отнася до самата операция, като всяка оперативна намеса и този на щитовидната жлеза крие опасности и носи рискове. Но ако се налага операцията, трябва да се направи въпреки всичко.

И ВСЕ ПАК КОГА ЧОВЕК ТРЯБВА ДА СЕ ПОДЛОЖИ НА ОПЕРАЦИЯ?

Показанията за операция винаги определя лекарят-специалист в тази област. Разбира се, най-добре е той да бъде квалифициран специалист-ендокринолог. Но ако имате съмнения, може и да не се доверите на лекаря. Направете си допълнителна консултация поне с още двама специалисти, вземете техните мнения и тогава на тази база вземете решение дали да се оперирате или не.

При какво количество възли в щитовидната жлеза е необходима операция?

Дори и да имате само един възел, и той да е по-голям от 3 см, това вече е показател, че трябва да се оперирате. Проблемът е в това, че в областта на шията няма чак толкова много място и възелът с по-големи размери започва да притиска близките органи: трахеята, хранопровода, пречи на дишането, на преглъщането на храната.

При такива обстоятелства операцията е задължителна.

Ако възелът е доброкачествен, колоиден, и не с голям размер, а щитовидната жлеза работи нормално, трябва да се изчака с операцията. Но при всеки възел има една задължителна процедура -пункционна биопсия. Тя ще покаже как да се постъпи по-нататък – или да се лекува медикаментозно, или да се отстрани оперативно, или да се ограничи само с наблюдение.

Има ли някакви ограничения при храненето след отстраняване на щитовидната жлеза?

Не! Няма такива ограничения, не е необходимо да се поддържат някакви диети, болният може да се храни както винаги го е правил. Когато щитовидната жлеза е отстранена, въобще няма да помогнат продуктите, които съдържат йод, като морското зеле например.

Понякога възлите на щитовидната жлеза са толкова малки, че е изключително трудно да им се направи пункиия. Как се действа при такива обстоятелства?

Ако възлите са по-малки от 1 см, трябва само да се наблюдават и да се предприеме йодна профилактика. За сведение – такъв пациент трябва задължително да приема йодирана сол.

Демир бозан за безсъние

Ако обаче възелът е по- голям от 1 см, ще трябва да му се направи пунктиране, защото и в най-малкия възел на щитовидната жлеза може да се крие рак, при нормален фон на хормоните. Освен това, ако допуснем, че е отстранена само една част от щитовидната жлеза, има опасност да се появи възел в останалата.

В такива случаи на пациента предписват комбинирани препарати, които ще предпазят останалата част на щитовидната жлеза от формиране на нов възел. Но по принцип, при една такава операция на щитовидната жлеза не би трябвало да остава част от нея в организма. Затова е добре подобни операции да се правят в реномирани медицински заведения и при добри хирурзи и ендокринолози.

Променя ли се човек, след като му е извадена щитовидната жлеза? Какво става с неговия характер?

Както е известно, при повишено изработване на хормони човек става раздразнителен, много по-деен. При хипотиреоза точно обратното – болният става пасивен и апатичен. Такъв ще бъде болният и след операцията, ако не получава заместителна терапия. Ако започне да приема необходимите лекарства в адекватни количества, характерът му въобще няма да се промени. Но той трябва да продължи да ходи на контролни прегледи при ендокринолога.

Това е необходимо, за да може да се контролира дозата на приеманите лекарства. Достатъчно е веднъж в годината да се изследва кръвта на болния. Патологията на щитовидната жлеза често е причина за възникването на различни женски заболявания. На какво трябва да се обърне внимание при такъв случай?

Жените в периода на климакс често имат проблеми с щитовидната жлеза. Впрочем, тук проблемите са взаимосвързани. В този опасен за жената период често се появява миома на матката, мастопатия, защото в организма се извършват хиперпластични процеси, които могат да доведат да възникването на възли в щитовидната жлеза.

Кажете ми може ли човек да живее с отстранена щитовидна жлеза ако откаже да приема каквито и да било медикаменти?

Ако е отстранена цялата ви щитовидната жлеза и откажете да приемате хормонални препарати, можете да живеете нормално около месец. След това ще започнат да се появяват един след друг симптомите, които водят до изключително неприятни последствия. Ако жлезата е отстранена частично, симптомите се появяват по-рядко, но все едно – качеството на живота ви ще се наруши.

Дайте мнение и Вие тук!

Разбира се, че живеете, но ще започнете да пълнеете много бързо, все по-често ще се усещате безсилна, вяла, ще се появи и запек, ще се увеличи нивото на холестерина, ще започне да прогресира атеросклерозата. Всичко това рано или късно ще доведе до необратими последствия и най-вече ще се изрази внарушена сърдечна дейност.

Вярно е, много хора се страхуват да приемат хормони, но когато щитовидната жлеза си е на мястото и работи нормално, тя си ги произвежда толкова, колкото е необходимо за организма. Но когато щитовидната жлеза не работи нормално или е отстранена, некомпенсираната хипотиреоза може да доведе до много сериозни последствия.

Ако човек по някакви причини дълго време не е приемал хормони, не е изключено да изпадне в хипотиреоидна кома като крайната проява на болестта, което може да доведе болния до летален изход. За щастие с подобни случаи медиците се срещат много рядко. Най-често се наблюдава разстройство от страна на сърдечносъдовата система, безплодие при хората с некомпенсирана хипотиреоза.

ТОВА ТРЯБВА ДА СЕ ПОМНИ

Ако при 50-годишна жена възникне примерно миома, тя непременно трябва да си направи ултразвуково изследване на щитовидната жлеза, за да се види дали там не се е появило нещо друго.

Ако на млада жена е отстранена щитовидната жлеза и тя иска да си има дете, задължително трябва да приема лекарства, които са й предписани от лекар и не трябва да прекъсва приема им дори и по време на бременността. В такъв момент наблюдението от страна на ендокринолога е задължително и тогава всичко ще бъде наред.

Прочетете и ТОВА:

https://www.lekar.bg/2008/09/26/%D1%8F%D0%B6%D1%82%D0%B5%D0%B1%D1%80%D1%8E%D0%BA%D1%81%D0%B5%D0%BB%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%B8%D0%B5%D0%BC%D1%81%D1%89%D0%B8%D1%82d/

 

Първоначално публикувано на:17.12.2007 @ 9:18

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Хапчета за гуша, Л Тироксин и др. лекарства за хипотиреоидизъм

Хапчета за гуша, Л Тироксин и др. лекарства за хипотиреоидизъм

Болестта хипотиреоидизъм и нейното лечение с хапчета за гуша, Л Тироксин и пр. лекарства. Спиране …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *