диетата на ваня червенкова
Какво трябва да знаем за диетата на Ваня Червенкова!?

Диетата на Ваня Червенкова: правила, рецепти, резултати

Може ли диетата на Ваня Червенкова да се прилага от всеки? Безопасна ли е за здравето? Вижте с колко килограма и за колко време се отслабва. Какви хапчета и добавки препоръчва Червенкова. Меню за отслабващи ден по ден. Подобни режими на хранене: точкова диета, протеинова, житна, разделно хранене и др.

Диетата на Ваня Червенкова не спира да интригува, не стихва интересът към чудесното преобразяване на популярната бизнес дама. Макар от първите демонстрации на впечатляващо променената й визия да е изминало доста време, хората продължават да се питат как е постигнала тази забележителна трансформация и основно – как се чувства, стопявайки – според медийни данни – първоначално 18, а сетне и още. Истина ли е всичко това и как се спасява после от кошмарния йо-йо-ефект (dietata.com)?

Защо диетата на Ваня Червенкова не губи от популярността си

Една диета е приемлива и може да бъде успешна, ако има “човешки” параметри: т.е. ако не изисква мъчителни лишения, терзаещ глад или съсипващи тренировки във фитнеса. Може би това е първото, което прави впечатление при диетата на Ваня Червенкова: тя си има своите ограничения и режим, но той не оставя стомаха празен и с него няма как да се чувстваш “като вълк”. В този смисъл диетата остава популярна, защото изглежда постижима. Освен това не изисква яко охарчване за специални добавки и таблетки, поне не на всяка цена. Щадящи и без крайности са и физическите натоварвания, които са част от всяка програма за отслабване – включително и при диетата на Ваня Червенкова. Самата г-жа Червенкова пояснява, че три пъти седмично ходи на тренировки в дамско студио и ползва вакуумна пътека, подлага се на лимфодренаж и масаж с ролшейпър.

Причината да предприеме всичко това бил неин здравословен проблем – предстояла й операция на щитовидната жлеза. Прилагайки диетата в продължение на около три месеца, стопила 18 кг. Според изявленията й това спомогнало за по-бързото възстановяване след операцията, както и за по-доброто самоусещане и кондиция след това.

Защо я наричат “Докторска диета”

Едно от обясненията – на самата Ваня Червенкова: Хората, които спазват тази диета, подготвят тялото си да понесе по-лесно изпитание като хирургичните интервенции. А също и по-бързо и без проблеми да се възстанови сетне (dietata.com).

Възможно е и друго обяснение: Режимът на тази диета предполага прием на един хранителен продукт в продължение на два дни; няма смесване на хранителни групи, което облекчава метаболитните процеси. Същевременно чрез редуването на храните в рамките на 12 дни организмът получава всички необходими компоненти, така че няма опасност от развитие на дефицити. Принципът на умереност, който е залегнал в диетата на Ваня Червенкова, всъщност е и обяснение за положителните ефекти от спазването й.

Резултати от диетата

Програмата на диетата е 12-дневна; при точно изпълнение след приключването й трябва да сте смъкнали до 6-7 килограма. Ако се изпълнят два последователни модула без прекъсване – т.е. 24 дни, може да се отслабне 8-9 кг. Практиката на Ваня Червенкова: тя изпълнила два 12-дневни цикъла един след друг, прекъснала за 3-4 дни и последвали нови два 12-дневни модула. С такова редуване за два месеца и половина стопила 18 кг (24chasa.bg). Последователното и стриктно изпълнение на диетичния режим в крайна сметка определило постижение, каквото рядко се постига! И най-важното, новият силует на Червенкова не е пострадал впоследствие от йо-йо-ефект!

Какво представлява самата диета

диетата на Ваня Червенкова
Диетата на Ваня Червенкова се крепи на тези храни

12-дневната диета на Ваня Червенкова (или диета 6х2) включва храни от 6 вида, като за всеки от тях се дават по два дни: картофи, пиле, зеленчуци, риба, плодове, кисело мляко. Може да се пие кафе и чай, но без захар. Препоръчва се сутрин да се гълта по един аспирин и витамин С. Пие се много вода. За тези, които искат да смъкнат повече килограми и ще повтарят 12-дневните модули: допускат се два един след друг, следва пауза от 3-4 дни. По време на паузата могат да се ядат тестени и сладки храни в умерени количества. След това диетичният цикъл се започва отново. Важно е да не се смесват храни; при приготвянето им може да се използват малки количества сол и пресен лимонов сок.

И още нещо важно: преди да предприемете каквото и да било, направете консултация с личния си лекар. Още по-добре ще е, ако успеете да обсъдите намерението си и с диетолог. Самата Червенкова е действала по този начин.

Примерно меню, ден по ден
 • Първи и втори ден: Картофи;
 • Трети и четвърти: Пилешко месо;
 • Пети и шести: Зеленчуци;
 • Седми и осми: Риба;
 • Девети и десети: Плодове;
 • Ден 11 и 12: Кисело мляко.
Особености при приготвяне на храната
диетата на Ваня Червенкова
Червенкова днес залага на растителните храни

Важно е да се спазва условието да няма смесване на храни: например пилешкото да не се придружава с гарнитури, било то и най-невинни зеленчукови. Овкусяването е минимално – малко сол и лимонов сок, няколко капки зехтин в зеленчуковите дни. Няма точно определени количествени разчети, но важи правилото да не се преяжда. Храненията трябва да са повече на брой, с малки количества.

Картофите за един ден са около килограм; за предпочитане е да са варени и да се ядат “натюр”, само със сол и лимон. Пилешкото може да е варено, печено и дори пържено, според вкуса (но не и панирано!). Зеленчуците могат да са сурови, варени на пара или гриловани. През млечните дни се допускат до четири кофички кисело мляко на ден. През плодовите дни може да се прави плодова салата, но да не се смесват повече от два вида плодове в едно хранене. Без банани, защото са много калорични!

Може ли с алкохол?
“Фигурин

Не се допуска алкохол. По изключение веднъж в рамките на 12-дневния модул могат да се пийнат няколко глътки сухо бяло вино, ако има повод за това.

Захранване

Някои привърженици на диетата считат, че в този случай не е необходим специален режим на захранване, тъй като тя е сравнително кратка – 12 дни, и в рамките й организмът не е бил лишаван от основни компоненти. Все пак е добре да се започне с по-леки и щадящи блюда, като бульони и крем супи, които да обогатят менюто. За предпочитане е през първите 3-4 дни да се избягва смесване на много продукти. Дори ако е възможно през по-голяма част от времето да се придържаме към принципите на разделното хранене в най-широк смисъл.

Мнения от БГ Мама и др. форуми

диетата на Ваня Червенкова
Преди диетата

Диетата на Ваня Червенкова си има както горещи привърженици, така и строги критици. Привържениците й отчитат факта, че не са изключени за дълго време големи хранителни групи, което спасява организма от проява на дефицити. Харесва им по-свободният режим на хранене, който допуска многократен прием в рамките на деня – макар и само на един вид храна.

Критиците са скептични относно безопасността на диетата и намират за нелогични някои съвети на самата Червенкова, например прием на аспирин на гладно – за ускоряване на метаболизма. Безопасното топене на килограми е около 4-5 на месец, а тази диета е по-ефективна и това може да причини стрес на системите. В дългосрочен план диетата застрашава ензимния баланс и еластичността на съединителната тъкан. Освен това само два зеленчукови дни за 12 на специалистите им изглежда недостатъчно. Ето и автентични реплики от форуми:

 • Kaleq от bg-mamma.com: “Здравейте момичета! Много съм впечатлена от диетата на Ваня Червенкова, с която тя успяла да свали 18-19 кг. за около месец. Прочетох я и ми се стори доста лесна, като имам в предвид всички диети, които съм пробвала. Питането ми е дали някоя вече я е започнала или има намерение да я започне. Аз я започвам от утре. Стискам си сама палци засега!”
 • Poli_h от bg-mamma.com: “Момичета и аз мисля да я почна от другата седмица на едно място четох в нейно интервю че след първите 12 дена също препоръчва да се направят 2 дена почивка и след това да се повтори и след това да се опитваме да се храним разделно. И казва че няма йо йо ефект.”
 • 7a09595c7b от spodeli.net: “Аз съм на тази диета от 3 дни и за тези 3 дни съм свалила 4 кг. Успех!”
 • Вероника Налбатска от bb-team.org: “Диетата НЕ СТАВА.
  Не и ако искаш да се храниш здравословно и да постигаш трайни резултати.”
 • Queen Cobra от bb-team.org: УУУ, по време на диетата всяка сутрин по 1 аспирин на гладно “да загрее стомаха” ??!!
  Господи, Аллах, Буда, който и да си, спаси тая жена от мъките! “

А вие самите запознати ли сте с диетата на Ваня Червенкова? Практикували ли сте я? Какво е вашето мнение за този начин на редукция на килограмите – СПОДЕЛЕТЕ!

Най-добрите рецепти за вкусна диета

Като знаем какви са правилата на това диетично хранене, можем да подберем щадящи храносмилателната система рецепти. Изявленията на г-жа Червенкова са, че може да има и пържено, но май ще е по-добре да го ограничим. Освен това пак тя признава, че паузите между 12-дневните модули са “свински” дни, защото тогава може да се яде всичко, включително тестени и подсладени храни. Нека всеки да прецени дали това е разумно и здравословно. Вижте повече ТУК:

https://youtu.be/rGDJAObT5M8

 Рецепти с картофи

Двата картофени дни са сравнително лесни за организация, но едва ли някой си представя да ги кара само на варени картофи. Диетата може да е по-вкусна, но “добавките” си остават забранени – с изключение на малко сол, няколко капки мазнина и лимонов сок. Ето два примерни варианта на рецепти за картофените дни по диетата на Ваня Червенкова:

 • Килограм картофи се обелват и нарязват на половинки или четвъртинки – зависи колко са големи. Сваряват се в леко посолена вода; изсипват се в тавичка и се овкусяват с малко олио или зехтин, мащерка или риган. Запичат се до порозовяване. Добавя се лимонов сок на вкус. Хапват се на малки порции за един ден.
 • Около килограм картофи се обелват и нарязват на полумесеци. Посоляват се, добавят се няколко капки олио и се подреждат в плитка тава върху хартия за печене. Пекат се до златисто, добавят се лимонов сок и пресен копър.
Рецепти за салати

Тук като че ли фантазията може най-активно да се намеси, за да не му дотегне на отслабващия от еднообразната храна. За предпочитане е да се наблегне на сезонните зеленчуци. Може да се яде свеж зеленчук директно – краставица, домат, зелена чушка. Могат да се приготвят и салати в различни комбинации, където многообразието е неизчерпаемо. Хич не си помисляйте да доовкусявате с меслини, варено яйце, сирене или ядки! Зеленчуковите дни са си само зеленчукови. Ако може, не солете, добавяйте само лимонов сок и градински подправки.

 • Варена зимна салата: Сварете 3-4 моркова на колелца и една малка глава карфиол на розички. Добавете лимонов сок.
 • Зелена салата: Накъсваме прясна марулка, прибавяме нарязан зелен лук, краставица или репички. Овкусяваме с лимон и малко зехтин.

Зеленчуковите дни могат да бъдат интересни с топлите блюда: тиквички на грил, тиквички с домати на фурна, задушено зеле с домати, чесън и дафинов лист. При всички случаи се използва минимално количество мазнина и се избягват пикантните подправки.

Рецепти с пиле

Двата “пилешки” дни могат да са много ползотворни, стига да не се изкушим да разнообразим менюто с картофено пюре или зелена салатка. Пилешкото може да се приготвя по различни начини, така че храната през тази фаза на диетата да не ни втръсне. Може да се хапва варено или печено, дори според г-жа Червенкова и пържено. За да се приготви вкусно все пак няма как да се откажем от малко олио, сол и пипер – червен, чер, розов. Допускат се зелени подправки (mamadnes.wordpress.com).

Получавайте първи ЛЕКАР.БГ безплатно на мейла!

Публикуваме доста рядко! Въведете своя Email адрес ТУК:

Най-лесно е да решим проблема, като сварим едно цяло пиле и го “обезкостяваме” постепенно. Можем също да приготвяме блюда от различни части: задушени гърди, печени бутчета, пържени крилца. Добавката от лимонов сок никога не е излишна.

 • Мариновано пиле: Месото се обработва с лимонов сок, малко олио, 2-3 зърна счукан чер пипер, сол. Оставя се в хладилника най-малко за 3-4 часа. “Запечатваме” за коричка върху грил тиган, довършваме във фурната в съд с малко вода.
Рецепти с риба

Тук няма специални рецепти; няма и ограничения за вида на рибата – сладководна или морска. Спорно е дали може да се хапва пържена риба след предупреждението, че не трябва да се използва брашно. По-доброто и лесно е да се заложи на печена риба. Добри варианти за това – и достъпни – са скумрия и пъстърва. За лимона не е нужно да споменаваме, но припомняме, че не бива да има гарнитура.

Последователи на Червенкова умуват често на тема – с какво да заменя рибата, защото не я понасям. Възможностите са ограничени; има дори спорове за това дали да се заложи на пилешкото или на картофите. Проблем имат и вегани и вегетарианци, които се чудят как да си организират формулата 6х2 в отсъствие на животински протеини. Коментарите съдържат предложения за картофи, тофу, зеленчуци, дори има вариант за варен ориз с добавка от един зеленчук (което всъщност е в разрез с принципите на диетата).

Рецепти с плодове

Тук разнообразието е доста голямо, но не бива да се забравя условието да не се включват банани, както и да не се смесват в едно хранене повече от два вида плодове или при плодовите салати да се добавят мед и сметана.

Рецепти с кисело мляко

Няма кой знае какви варианти, освен алтернативата натурално мляко или разбито на айран. Червенкова изрично предупреждава да не се комбинират кисело мляко и сирене въпреки, че и двете храни са от една и съща група.

мнения, отзиви, коментари, форум
Рецепти за диета с елда

За тази суперхрана става дума отново покрай атрактивната бизнесдама. Този път диетата на Ваня Червенкова се крепи на елда и айран. За нея са ви необходими литър айран и стандартна купа елда на ден. Елдата се залива с вряла вода от вечерта и на другия ден е готова за консумация. С такова меню според Червенкова може да се изкара една седмица – видимо нещата тук са доста по-сериозни в сравнение с “докторската” диета. Допълнително се пие много вода (lechiteli.bg). Интересно е захранването след диетата, тъй като тя е нискокалорична – около 600 до 700 калории дневно. Връщането към пълноценно хранене става постепенно, при увеличения от по стотина калории на ден.

Елдата е древна култура, считана от много хора за зърнена. Всъщност растението е от семейство ападови; зърната съдържат растителни протеини и въглехидрати, незаменимите аминокиселини аргинин и лизин, фибри, витамини от В-групата, желязо, калий и калций, фосфор и магнезий, бор и цинк, йод, никел и кобалт.

Хапчета за отслабване, добавка “Биваред диет”, препоръчани от Червенкова

Хранителната добавка Bevared diet се рекламира като средство за редуциране на наднорменото тегло и укрепване на антиоксидантната защита на организма. Продуктът представлява балансирана композиция от осем съставки, в които водеща роля играят стандартизираните растителни екстракти. Прилагането на продукта според фармацевтични анонси е възможно без вреда за здравето и през зимния сезон. Вижте подробности:

На какъв принцип действат тези таблетки?

Всяка от съставките в “Биваред диет” изпълнява определена функция. Така например екзотичният компонент худия е отговорен за потискането на апетита. Тази съставка се получава от вид кактус, използван в някои географски ширини за потискане на апетита и жаждата при преходи през пустини като Калахари.

Приемът на таблетките, препоръчвани от Ваня Червенкова, ускорява метаболизма и съдейства за по-бързо изгаряне на мазнините. Добавката от брезови листа – екстракт, насърчава отделянето на излишните течности, т.е. действа като добър диуретик. Като важен компонент присъства и зеленото кафе, подсилващо антиоксидантната защита на клетките. Проблемното за много хора усещане за вълчи глад, което на практика не може да се овладее, тук се “предава” благодарение на съставка от азиатското растение конджак. Чрез нея мозъчните зони, контролиращи апетита, получават своевременно сигнал за ситост и така нещата остават под контрол.

Присъствието на още съставки като куркума, бергамот, L-карнитин и витамин В-12 позволява на продукта да упражнява детоксикиращ ефект, да балансира собствените антистрес-реакции и да поддържа стабилна психика и нервен статус.

Новият продукт на Ваня
диетата на Ваня Червенкова
Ето го!

Освен изброените ефекти новият продукт на Ваня Червенкова съдейства за бързо осезаема нормализария на храносмилането, подобряване на важни стойности като тези на холестероза и кръвната захар. При разумно прилагане хранителната добавка съдейства за редуциране на излишните килограми, без спирането й да води до неприятния йо-йо-ефект.

Дайте мнение и Вие тук!

Препоръчваният режим е една таблетка дневно, преди хранене. Ефектът става видим в края на първия месец, за стабилен резултат трябва да се приема поне два месеца.

Една опаковка от 30 таблетки, достатъчни за месец, струва приблизително 30 лева.

Разновидности и подобни диети

Коментари, свързани с диетата на Ваня Червенкова отбелязват, че всъщност този начин на хранене не е нейно откритие – нещо, което и самата Червенкове неведнъж отбелязва. Програмата на диетата е тип моно-хранене, като  се правят комбинации от различни храни на принципа на късата ротация. Вижте какви други възможности за редукция на теглото се практикуват в момента!

12-дневна диета, диета с картофи

Храненето само с картофи е начало на описваната дотук 12-дневна диета, популярна и като докторска или диетата на Ваня Червенкова. В диетологията обаче съществуват и варианти на диетично хранене, базирано на картофите, с продължителност 3, и 6-7 дни.

 • Тридневна картофена диета: ядат се само варени картофи без сол, 1-2 на хранене, в зависимост от размера. Комбинира се с айран от нискомаслено кисело мляко; очакван ефект – редукция на килограмите с около пет.
 • Друга тридневна картофена диета: килограм и половина картофи се обелват, нарязват на филийки и се изпичат с малко мазнина, без подправки. Изпечените картофи се разделят на 4-6 порции. Две от тях се изяждат без добавки, за останалите е позволено масло или зехтин, сол и билки. Пие се много вода, до 8-10 чаши на ден; сутрин и вечер по една чаша целен чай без захар. Споделен опит от форумите сочи, че с такава диета може да се кара седмица и повече. Противно на общото мнение, храненето само с картофи може при стриктно спазване на правилата да топи по един килограм дневно.

Съществуват още “картофени” варианти, които допускат разнообразяване със зеленчуци: краставица, домат, настърган морков.

Точкова диета

Точковата диета не е от вчера, но не губи популярността си и постоянно възкръсва в различни варианти. При този тип хранене се набляга на белтъчно-растителното хранене; въглехидратите се ограничават максимално, дори при възможност се изключват. Всяка храна се разглежда като носител на определен брой точки за дадено стандартно количество. Целта е да се практикува хранене при минимален брой точки. Това принуждава организма да се снабдява с енергия за сметка на собствения си резерв, който – разбираемо – е в мастните депа. Редукцията на мастните натрупвания е първият видим резултат на този вид хранене.

На първо четене точковата диета изглежда приемлива и постижима, защото няма напълно забранени храни. Могат да се хапват и въглехидратни, като се държи сметка за точките им. Има риск обаче храненето да е еднообразно и небалансирано, ако се концентрираме единствено върху тази количествена характеристика. Популяризирането на една или друга точкова диета по тази причина трябва да засяга и примерно меню, което да покаже правилните варианти на пълноценно хранене при ограничено постъпление на калории.

 • Най-разпространена е класическата точкова диета. Тя отчита съдържанието на въглехидрати в 100 грама от даден хранителен продукт. Един грам въглехидрат е една точка. За да постигнем желанието си да отслабнем, не трябва да допускаме повече от 40 точки дневно; постигнатите килограми се поддържат с максимум 70 точки. Колко са точките в някои храни: за 100 г от продукта – 75 г за суров ориз, 1.6 за кашкавал, 4 за домати, от 40 до 60 за хляб, 20 за печени картофи. Недостатък на тази диета е необходимостта от постоянно пресмятане. При продължително следване все пак обичайните храни се научават и сметките се правят по-лесно.
 • Друг вариант на точковата е американската космическа диета. Тя проследява храните по групи; месото и месните продукти са “занулени”, зеленчуците са с по 2 до 16 точки, плодовете – от 3 до 68, млечните храни от половин до 28 в зависимост от маслеността. Тази диета изключва захарта и сладкишите, тестените – сред които хляб, подсладени сокове и газирани напитки, зърнените и бобовите храни, зеленчуците с високо нишестено съдържание – картофи, цвекло, подсладените млечни продукти. В продължение на две седмици се отслабва активно – храни до 20 точки. През следващите 3 до 6 плавно се преминава на меню до 40 до достигане на желаните килограми. След това може да се достигне до 60 и хранене да продължи по същия начин.
Протеинова диета

При нея акцентът е върху протеиновите храни; лице на протеиновото хранене е прословутата диета на Пиер Дюкан. При нея въглехидратите са напълно изключени. За да си набавя енергия, организмът започва да преработва собствени резерви. Най-напред се освобождава от течностите, сетне и от мастните натрупвания и започва трансформация на мускулна тъкан. При правилно провеждане на диетата стопените килограми могат да достигнат до 5 за седмица. Оптималния срок за провеждането й е две седмици, но се практикуват и варианти с меню за една седмица, за 14 и за 30 дни.

Вижте как би изглеждало менюто в един ден от протеиновата диета: “закуска – чаша мляко или айрян; втора закуска – 200 г оризова каша; обяд – 150 г варено телешко; следобедна закуска – 200 г зеленчукова салата; вечеря – 200 г зеленчукова салата; преди сън – чаша ябълков сок.”

 

Плюс на диетата е това, че храненето оставя усещане за ситост за дълго и това е един от плюсовете й. Същевременно критиците на протеиновото хранене не отминават факта, че разграждането на протеини натоварва бъбреците, бедна е на фибри и при неумело провеждане може да доведе до авитаминоза. Успешното отслабване амбицира немалко хора да се хранят по този начин дълго време, а това може да има негативни последици за метаболизма и за здравето като цяло.

Житна диета

Житната диета, известна също и като диетата на Учителя Дънов, представлява система за пречистване на тялото, но и за освобождаване на духа от негативни наслоения и помисли. Известно е, че в основата й е вярването в силата на житното зърно и в способността на житото да дава на човека Божествената енергия и Божествения подтик.

Житната диета е част от разгърната система, която акцентира върху начина на хранене, режим на живот, отношения, мисли. Говори се за житен режим, житен пост, житна диета в конкретен смисъл.

 • Житният режим се провежда през февруари според фазите на лунния календар; целта му е пълноценно пречистване на тялото и духа в края на зимата. Подготовка е за нов жизнен цикъл преди началото на пролетта, която хармонизира човешкия живот с природното обновление.
 • Житният пост не е фиксиран във времето и може да се изпълнява по различни поводи. Счита се, че помага при различни житейски трудности.
 • Житната диета – конкретно – е тип монодиета на жито, чрез която се постига освобождаване от задържани токсини и шлаки. Тя дава възможност за обновление на храносмилателния тракт, балансира  енергийния обмен, насърчава организма към саморегулация и обмен. Храненето само с жито позволява на тялото да се доближи до оптималното си тегло; продължителността на такава диета е от три до пет дни, през които се хапва само специално приготвено жито. То се приготвя ден за ден, като количеството не трябва да е по-малко от 100 и повече от 500 г в сурово състояние. Измива се хубаво и се залива в термос с вряла вода за една нощ. На другия ден количеството за деня се разделя на порции за 4 или 5 хранения. През тези дни се пие много вода, чай, може също ограничено количество чай и мляко. Позволени са също няколко ябълки.

Много често като житна диета се посочва т.н. житен режим, който трае десет дни и през това време освен жито се консумират ябълки, орехи, мед. Продуктите се разпределят по равно, например килограм жито и килограм мед се делят на 10 части; планират се по три ябълки и 9 ореха на ден. Стриктното следване по Дънов обаче означава житото да не се запарва в термос, а в открит съд и със студена вода; отгоре се поставя кърпа. Необходима е цяла нощ, за да достигне до степен на готовност.

Системата на житно хранене-диета-режим има множество привърженици, но и отрицатели, особено в средите на протеиновите последователи.

Разделно хранене

За разделното хранене се казва, че не е диета в собствения смисъл на думата, а принцип на хранене. При него не се достига до изтощително състояние поради много ограничения и еднообразие, няма тежки последици за храносмилателната система или отделни органи като бъбреци и черен дроб.

Същността на разделното хранене е в приема на храни от един тип; не се смесват продукти, чието разграждане изисква киселинна среда за една група, и алкална за друга. Основният проблем при съвременното хранене е в смесването на въглехидрати и протеини. При разделното хранене продуктите се разделят на три групи според вида на средата, необходима за преработването им. В първа група са храните с киселинен профил – месо, риба, яйца, ядки, патладжани, бобови; във втора са неутралните – мазнини, плодове, зеленчуци; в трета са алкалните храни като картофи, хляб, тестени продукти, зърнени смеси, мед, захар, сладости. Здравословното съчетаване е на първа с втора или на втора с трета група, но никога на първа с трета. Това означава например че е недопустимо една хубава пържола да се хапва едновременно с пържени картофи.

Разделното хранене не игнорира определени храни, но не допуска да се приемат и усвояват едновременно несъвместими продукти. Цитираното разделение е много трудно за изпълнение и затова под общото название “разделно хранене” се практикуват различни хранителни програми. Отчита се например видът на плодовете, някои от които се съчетават по-пълноценно и безопасно с продуктите от първа група, например ябълки и лимони, а други като банани, смокини и фурми – с тези от трета.

Ако се обърнем към разделното хранене за редукция на теглото, трябва да сме готови също да хапваме по-малки порции и да ядем само когато наистина сме гладни.

Сравнение с диетата на Преслава

Доста коментари събра променената визия на Преслава, която стопи 20 кг за една година. Как точно? Според медийни твърдения фолк дивата се хранела само с домати, краставици, марули, репички и много вода. Този изтощителен режим Преслава поддържала всеки ден – до две седмици, след което обогатявала менюто си с по-калорични храни. Чрез диетата си певицата смъквала за 14 дни по 5 кг, след което възстановявала някой и друг килограм, до следващите 14 “гладни” дни. Допускайки движение на теглото си нагоре-надолу, всеки месец дивата отчитала все по-нисък резултат в сравнение с първоначалните си килограми, докато за година ги докарала до 45.

Не за всички почитатели на Преслава новата й визия е приемлива. Част от тях коментираха в мрежата вида й с квалификациите, че им прилича на анорексичка. Спорно е дали това непълноценно хранене не залага пред нея здравословни проблеми в бъдеще.

Ако сравним диетата на Преслава с тази на Червенкова веднага можем да отчетем, че дори само по линия на балансираното хранене тази на Преслава е с повече спорни параметри. Макар и лишена от разнообразие в рамките на всеки двудневен етап, диетата “6х2”, популярна и като диетата на Ваня Червенкова, не достига до подобни крайности и позволява на организма да функционира без продължителния стрес и “остъргване” само на зеленчуци и вода за 10-14 дни.

Биография на Ваня Червенкова: Кое е важното, свързано с диетата

Ваня Червенкова е познато лице в бизнес средите; биографичните справки я представят като един от пионерите на новата частна инициатива. Развива множество проекти в областта на алкохолното производство и бутилираните безалкохолни напитки и минерална вода, в аграрния сектор се реализира като крупен производител на люцерна; известна е още с успешната си външнотърговска дейност, работи в сферата на вътрешния дизайн и производството на мебели.

Медийни публикации отбелязват, че г-жа Червенкова имала завидна енергия и упоритост при реализацията на проектите си. Като човек с характер изпълнявала стриктно и предписанията на прословутата диета. Един по-слабохарактерен човек може би ще се откаже въпреки сравнително поносимите й правила. Не и Червенкова, чийто характер си проличавал дори при опитите за редукция на теглото.

Книгата на Червенкова

“Светлина след смъртта” е нейна автобиографична книга от 2005 година; веднага след излизането си тя става изключително популярна и търсена от любителите на езотериката. В нея Червенкова описва преживяванията си при събития, случили се през 2003 година. Както е известно, Червенкова бе простреляна във Варна пред очите на дъщеря си и оцеля буквално по чудо, след като бе ранена с пет куршума.

“Светлина след смъртта” е визията на  Ваня Червенкова за  прехода към Отвъдното; за това – какво се случва, след като животът приключи. Самата тя, представяйки книгата си признава, че преживяванията й са били напълно неочаквани и че изпитаното просветление й е показало истинската стойност на земното битие и безсмъртието на душата.

Защо осъди Албена Вулева?

Скандални публикации на Албена Вулева, при които са били тиражирани обиди по адрес на Ваня Червенкова, станаха преди години причина за съдебни дела. Прословутата публикация “Всичките прасета на мезета” е квалифицирана от съда като обидна и засягаща честта и достойнството на Червенкова; Вулева е призната за виновна. Формулировките на Вулева коментират иронично и грубо опитите на бизнес дамата да стопи излишните си килограми.

Кога е родена? Червенкова и смъртта

Ваня Червенкова е родена през 1967 година в Пловдив. Живее и развива бизнеса си във Варна. През 2003 година преживява споменатия публичен разстрел, който мнозина свързват с бизнес заниманията й, финансови спорове, битка за територии и пр. Клюката я коментира като свързана с руско-чеченската мафия. Самата Ваня Червенкова превръща срещата си със смъртта в нова отправна точка – според признанията си търси упование в Бога и Вярата.

Как и колко е отслабнала?

Спазвайки въпросната диета, разбираемо. В началото на 2015 година Червенкова сама описва в социалните мрежи как е успяла да свали 18 килограма. Мълвата  разду това постижение до 35 килограма, а Червенкова сама го опроверга в поредица телевизионни предавания. Вижте какво сподели Ваня Червенкова пред Гала:

За Марта Савова

Марта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Чай за отслабване диети фигурин демир бозан годжи бери

Чай за отслабване 2020: Мнения. Инхуа, Фигурин, Сание или др.?

Как да изберем чай за отслабване през 2020 г.? ♠ Видове според състава ♠ Инхуа …

11 коментара

 1. ЕЛЕНА АТАНАСОВА ЙОРДАНОВА

  Девиза на диетата : ” Когато ям съм глух и ням ”
  Въоръжен с нож, вилица и лъжица !
  Сухари и корички – обичаме ги всички !
  А из подземните мазета
  обичат и мезета !
  Че колко е напета госпожата,
  която е на диета !
  Защото такъв и е късмета !

 2. Можели вместо риба да ям нещо друго или пък да предскочя този ден.

 3. Моят въпрос е дали мога да разменям дните, примерно да започна с плодове с не с картофи?

 4. Катя Христова Трифонова

  Размишлявам на тема: затлъстяването в наше време.
  Хапваме , пийваме, много си угаждаме,
  но не се замисляме колко пъти преяждаме.
  От утре на диета , започвам, но времето разсрочва..
  Това утре не идва , минават ден , месец година, две
  отдавана приличам на кюфте.
  Влизам в магазина и една позната по същото време мина,
  каза че започнала диета , здравословна била , стопявала за 12 дни 6 кила.
  Започнах, два дни ядох картофена салата, слагах малко олио оцет.
  За пържола мечтаех но на картофи дерзаех.
  После минах на печено пиле, с мечта за салата, но забранена бе за мен мечтата.
  Следващите два дни на зеленчуци. хапваш краставици , домати’
  лук , гъби тиквичка печена , питам си дали не съм обречена ,
  толкова усилия положих, кантара гледам – няма драма, свалила съм три килограма.
  Сега ми се повдига , два дни ям само риба , поглеждам в страни , не ще продължа няма да спра.
  Стигнах до плодовете , ягодата сочна поемам , диня , компоти, , превъртях на всички обороти.
  Ето дойде ред на двата дни последни с кисело млекце , издържах не се отказах воля показах.
  Дали ще имам сила цикъла да повторя не зная, но на диетата дойде и края , постигнах резултат и не изглеждам като квадрат.
  Изчезнаха и някои проблеми , като кръвно и топли вълни , доволна съм и затова другото не се брои.
  Ваня Червенкова виждала съм те на екрана , не те познавам ,
  но ти благодаря че публично сподели как килограмите стопи.

 5. николинка калчева

  и все пак има хапчета.да видим без хапчета.днес е втория ден на картофи. да видим само това мляко как ще се оправя с него че ми дразни на стомаха.

 6. Правих диетата миналата година,за 12 дни отслабнах с 7 килограма,починах 3 дни и отново я почнах,тогава забелязах че грам не съм отслабнала,но като си примерих талията се оказа,че с 10 см е по малка.Много съм доволна в момента съм на пиле и ще продължа.Бях доста време слаба но имаше чести поводи за купони и пак ги наддадох.

 7. моля някой да даде точната рецепта за отслабване на Ваня Червенкова,Благодаря!

  • Лекар.БГ

   И на нас ще ни бъде интересно, ако Ваня Червенкова е дала конкретна единствена рецепта, която може да замести цялостната диета. За съжаление до момента не сме се натъквали на такава информация.

  • Няма определена рецепта , освен да се яде САМО това което е предназначено за деня! Пример: само картофи – пържени , печени , варени – както ви се хапва. Киселото мляко – единственият друг вариант е като айрян… Може лимон да си изтискате към пилето и рибата , сол също може да се добавя! / Всичко това казва във видеото. 🙂 /

 8. Маргарита

  Възможно ли е след първия месец от диетата след като свалих 7кг през паузата да кача някой друг килограм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!