цистит червената боровинка
цистит, лечение с обичайните лекарства, антибиотик, хомеопатия и ценни билки

Цистит. Лечение с лекарства и билки. Антибиотик, хомеопатия

Причини и симптоми на цистит. Обичайното лекарство (антибиотик). Бисептол. Как действа но-шпа. Лечение с уринал и уринал акут. Какво е левокса? Помага ли цистон? А монурал? Подходящи билки. Лечение с червена боровинка. Хроничен и остър цистит. При мъже. При деца. Хомеопатия. Интерстициален цистит. Хеморагичен.

Една от най-срещаните урологични инфекции е възпалението на пикочния мехур, познато като цистит. Причинява се от микроорганизми, в най-честия случай (80-90%) от Ешерихия коли.

По принцип мястото, което тази бактерия обитава, е дебелото черво. Попадне ли обаче в уринарния тракт, Ешерихия коли започва бързо да се репродуцира и довежда до цистит. Предпоставки за цистит биха могли да са различни фактори като лоша хигиена, запек, простуда, прием на твърде малко количество течности и др.

Повишената сексуална активност, както и употребата на локални контрацептиви също могат да провокират появата на цистит. Самият термин произхожда от гръцкото κύστης (кистис), означаващо мехур с наставка -ит, която значи възпаление.

Причини и симптоми на цистит.

Заболяването е доста разпространено, като е срещано по-често при жени. Причината за това се крие в по-късия и широк пикочен канал у жените, поради което той е по-склонен на външни инфекции. Една на всеки пет жени е преминала през това заболяване.

За да се предотврати заразяването с бактерии от дебелото черво, е много важен начинът, по който се извършват хигиенните локални процедури. Посоката на избърсване или миене трябва да е отпред – назад, а не обратно.

Главните симптоми на цистит са болезненото често ходене по малка нужда, парене, тъпа болка в долната част на корема, усещане за не напълно изпразнен пикочен мехур, трудно уриниране и малко количество урина. Тези дискомфортни прояви на цистита могат силно да влошат качеството на живот на заболелите жени. Случва се при цистит да има и кръв в урината.

По принцип температурата не е сред симптомите на цистита. Появи ли се такава обаче и е придружена с болки в поясната област, то тогава вече може да се мисли за пиелонефрит (бъбречно възпаление). Комбинацията цистит, температура и болка в кръста често означава съчетано засягане на пикочния мехур и бъбреците.

Наложително е да вземете навременни мерки като се допитате до лекар. В противен случай циститът може да премине в хроничен. Тогава възпалението се разпространява по цялата стена на мехура, а също така може да засегне и други органи и тъкани.

Циститът може да е или инфекциозен, или неинфекциозен – класификация според причината, поради която е възникнал. Проява на инфекциозния е внезапната болка след като се активизира вирусът. Добре е да се има предвид, че поставената диагноза цистит, невинаги значи, че възпалението е възникнало току-що.

В повечето случаи инфекцията вече е била в урогениталния тракт, но е била в спящо състояние (латентност) и се е активирала вследствие на умора, слаб имунитет, стрес, настинка или др. Нерядко цистит се появява при бременни жени, родилки и при пациенти с проблемна кръвна циркулация.

“Демир

Симптомите при инфекциозен цистит биха могли да продължат от 2 до 8 дни, в зависимост от причините, след което отшумяват. Това обаче не бива да ви заблуждава! Малко хора притежават имунна система, способна да се справи сама с инфекциозния цистит.

По-вероятно отшумяването е знак, че заболяването преминава към хронично.

Причините за развитието на неинфекциозния цистит са химическите вещества в урината, включително и лекарства, които възпаляват пикочния мехур. Интимните душове също могат да доведат до цистит от неинфекциозен тип, ако са с по-силен концентрат или се правят с температура, по-висока от препоръчителната.

Обичайното лекарство (антибиотик).

цистит левокса
Левокса е едно от популярните лекарства при цистит.

При поява на вече посочените симптоми, обезателно трябва да се посети уролог и да не се опитва самолечение. За да се открие причинителят на възпалението и да се предпише най-подходящият медикамент, се изследва урината.

Потвърди ли се диагнозата цистит, необходимо е да бъде лекуван антибактериално в продължение на 1-7 дни, нещо което се определя според това колко голяма тежестта на цистита. Важно е, докато трае лечението, да се наблегне на приема на повече течности, което ще засили отделянето на вредните микроби.

Обичайното лечение на цистит е антибиотично. Съществуват различни антибиотични групи, които са се доказали в ефективността си спрямо причинителите на възпалението. Това са Цефалоспорини, Тетрахинолони, Trimethoprim-sulphamethoxazol и други.

От избраната антибиотична група зависи и продължителността на терапията. При остър цистит често е достатъчен кратък курс на антибиотици. Всичко може да отшуми, както с еднократно приемане на антибиотика, така и с курс от три дни. При бременност подходът трябва да е особено внимателен.

Болшинството антибиотици са сред противопоказните медикаменти за бременни. Препоръката при бременни е 7 до 10-дневен курс с второ или трето поколение цефалоспорини или бета-лактами.

Когато циститите рецидивират, може да се опита приложението на нискодозирана, но по-продължителна антибактериална терапия.

бисептол при цистит
Бисептол също е доста популярно лекарство при цистит.

Профилактично се използват стимулиращи имунитета лекарства, подкиселяване на урина, както и медикаменти, отделящи се в урината, където специфично се свързват с микробите, лишавайки ги от възможността да се закрепят за лигавицата на мехура.

Липсва ли закрепване, урината измива бактериите. Такива препарати се приемат профилактично при често рецидивиращ цистит и са подходящи за по-продължително приемане.

Бисептол при цистит.

Освен с антибиотик, лечението на цистит може да започне и с друго антисептично лекарствено средство. Предпочитаните орални антимикробни медикаменти са сулфонамидите, какъвто е и бисептолът. При него и при другите от групата първична резистентност се наблюдава рядко.

С оглед унищожаването на бактериурията (присъствие на бактерии в урината) важен е ефектът им върху вагиналната флора. Концентрацията във вагиналния секрет на бисептола е достатъчно висока, за да ликвидира Ешерихия коли, без забележително да уврежда нормалната вагинална микрофлора, за разлика от широкоспектърните антибиотици, които я нарушават.

3-дневното лечение с бисептол при жени до 65-годишна възраст е достатъчно. Еднократната доза не е достатъчна и може да причини рецидив. При здрави и млади мъже пък лечението със сулфонамиди трябва да продължи 7 дена. По-краткото лечение е недостатъчно.

Как действа но-шпа.

цистит но шпа
Но шпа се изписва масово за цистит.

За симптоматично лечение на цистит се предписват спазмолитици и аналгетици. Те облекчават състоянието при силни болки. Най-предпочитаният сред спазмолитиците при съпътстващо лечение на цистит е но-шпа.

мнения, отзиви, коментари, форум

Той не лекува цистита, но бързо потушава болките и спира спазмите. Релаксиращият ефект се получава благодарение на намесата на медикамента в предаването на импулси от центровете на вегетативната нервна система към мускулите.

Но-шпа целенасочено въздейства на рецепторите на пикочния мехур и облекчава болезнените симптоми. Благодареение на комплексното действие на спазмолитиците и антибиотиците върху причината и симптомите, се ускорява оздравяването. Обиновено дозата но-шпа при циститна криза е 2 таблетки през деня и 1-2 през нощта в рамките на 5-10 дни.

Лечение с уринал и уринал акут.

цистит уринал акут
Уринал и уринал акут също вършат работа при цистит.

Когато се появят симптоми на цистит, през първия ден би могло да се опита лечение с някои фитопрепарати. Такъв е уринал акут. Ако това лечение постигне успех и заболяването бързо отзвучи, вероятно става дума за цистит с по-малко микробно число или песъчинков цистит.

При всички случаи обаче причината за оплакванията не трябва да остава неизяснена. Уринал акут би могъл да се взима, както в началото до консултация с лекар и успоредно с антибиотичното лечение, така и като заключителен етап след основната терапия. Уринал във всичките си форми би могъл да се прилага за профилактика на урологичните инфекции. Подходящ е за бременни и деца.

Уринал е добавка – извлек от червена боровинка (на която ще обърнем внимание след малко). Широкият й спектър от лечебни ефекти се дължи на нейното синергично действие на съставките.

Какво е левокса?

Левокса е синтетичен антимикробен медикамент, принадлежащ към т.нар. група на флуорохинолоните. Левокса се предписва тогава, когато на лице са инфекции, предизвикани от бактериите, които са чувствителни към този препарат. Когато причинители на цистит са тези бактерии, тогава и левокса намира своето приложение.

Помага ли цистон?

цистит цистон
При цистит не забравяме и за цистон. Той се оказва доста подходящ

Много хора виждат в названието на лекарството цистон аналогия с цистит. Ето защо при възникване на характерните симптоми на заболяването често го считат за средството, което ще помогне. Въпреки това в случаите, когато циститът протича остро, използването само на цистон не е достатъчно.

Приемът на всяко едно лекарствено средство, дори на растително такова, трябва да бъде съобразен с мнението на медицинско лице, на основание на диагнозата и клиничната картина. Растителните компоненти, част от състава на препарата, подпомагат увеличението до 30% на дневното производство на урина, благодарение на което се ускорява процеса на отделяне на инфекциозните агенти.

Лекарственото средство цистон, показанията на което включват и лечение на цистит, се използва в комбинация със стандартна антибактериална и противогъбична терапия. За разлика от антибиотиците, цистин не оказва влияние върху микрофлората на червата и отделителната система.

А монурал?

Монурал е антибиотик. Използва се за лечение на остър цистит. Счита се за един от оптималните медикаменти за лечение на цистит. Монурал (фосфомицин) е единственият антибиотик с доказано въздействие върху основни възбудители на цистита като E. coli и др, който само за два приема може да ви избави от цистита завинаги.

цистит монурал
В текста споменаваме и за значението на монурал при цистит.

Отчитайки факта, че монурал е ефективен и върху болшинството грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, то той би могъл да се назначи и без да се прави уринално бактериологично изследване.

Дайте мнение и Вие тук!

Друго преимущество на монурал над останалите препарати е, че при перорален прием максималната концентрация в урината достига достатъчно бързо (3-4 часа), а периодът на полуразпад трае около 48-72 часа.

Т.е. създава се продължителна и стабилна концентрация на медикамента. На практика монурал се отделя напълно през бъбреците и поради тази причина при приемането му отсъства риск от дисбактериоза. Също така краткият курс на лечение (в повечето случаи 1 ден) избягва риска от развитие на резистентност на микроорганизмите спрямо него.

Понеже циститът често се среща по време на бременност, основно изискване тогава е предписаното лечение да няма негативен ефект върху плода и да има добра поносимост. Монурал е един от малкото медикаменти, разрешени по време на бременност. И тук преимуществото на монурал се състои в краткия курс на лечение, за разлика от останалите, при които обикновено периодът е около 5-7 дни.

Монурал при цистит и др. Лекарства – аналози, заместители. Как се ползва? Цена, мнения

Подходящи билки. Лечение с червена боровинка.

Резистентността на бактериите към много от антибиотиците е проблем, който се засилва напоследък. Поради тази причина билколечението е силно препоръчително за затвърждаване на положителния ефект, постигнат от антибактериалното лечение.

На международно ниво се появяват все повече и повече съпоставки на ефективността между билковите медикаменти и антибиотиците. Билките, които имат благоприятно въздействие по време на комбинирано лечение на цистит, са многобройни.

Затруднение в употребата им е начинът на приготвяне, което често изисква време – варене, киснене и пр. Добрата новина в случая е, че на пазара има огромно разнообразие от медикаменти, представляващи извлеци от билки или комбинация между тях.

Голяма част от билките, които се приемат при лечение на инфекции на отделителната система, притежават антиспастичен и диуретичен ефект. Много популярна такава билка е мечото грозде. То може да бъде намерено и в аптеките във форма на таблетки.

Доста популярни са билките по рецепти на професор по урология през 60-те години на 20 век, в които са включени царевична коса, брезови листа, дръжки от череши, хвощ, златна пръчица, гръмотрън и други. През последните десет години пък особена популярност набират средства, в състава на които е включена американската червена боровинка.

За нея се знае, че съдържа ограничаващи прилепването на бактериите към стените на мехура вещества. Срещащите се в родните планини черна, червена и синя боровинка също оказват чудесно влияние при заболявания на отделителната система.

Слабо вероятно е циститът да се победи единствено с билки. Те обаче са едно великолепно допълнително средство, подпомагащо благоприятния ефект на антибиотиците. Силата на билките е и в профилактиката срещу рецидивиране на болестта. Не трябва да се забравя, че лечението с билки невинаги е безобидно.

При приемане на по-големи количества, при неправилно приготвяне и при неправилно комбиниране, съществува риск от натравяне на организма. Много е важно да се знае състава на билковите чайове за бъбреци, продавани в аптечната мрежа.

Често те съдържат жълт кантарион, който може да бъде вреден в комбинация с лекарства за други заболявания. В листовките на такива медикаменти изрично е записано, че биха могли да си взаимодействат с жълт кантарион.

Специалистът, който ви назначава лечението, трябва да е достатъчно компетентен, за да може да ви препоръча и най-доброто съпътстващо лечение с билки, без значение дали става въпрос за чай, таблетки или отвара.

Хроничен и остър цистит.

Остро и рязко настъпилото бактериално, гъбично или вирусно възпаление на лигавицата на мехура се определя като остър цистит. Остър цистит имаме тогава, когато възпалението е обхванало цялата повърхност на лигавицата на пикочния мехур. Тя е силно зачервена, оточна, с разширени кръвоносни съдове. Процесът може да се задълбочи и да порази мускулните слоеве на мехура.

Хроничният цистит е или последствие от неизлекуван остър цистит или, което е по-вероятно – вторично усложнение, вследствие на други заболявания на бъбреците, уретрата, пикочния мехур (склероза, простатит, тумор, неврогенно разстройство на отделянето, пиелонефрит и др.)

Нерядко хроничният цистит съпътства заболявания като хроничен колит, диабет, пролапс на матката, гастроентерит и др. Причинителите отново са бактерии, гъби и паразити.

При мъже

Циститът е по-характерен за жените. Разликата между 4-сантиметровия пикочен канал у жените и около 20-сантиметровия при мъжете е в основата на този факт. Понеже инфектирането най-често става при мигриране на бактерии от дебелото черво към иначе стерилната отделителна система, то тази анатомична разлика е в полза на мъжете, тъй като тя в повечето случаи ги предпазва от бактериално възпаление на мехура и последващ цистит.

При млади мъже цистит се наблюдава, когато е налице бактериална инфекция на уретрата – уретрит, предвижваща се към простатната жлеза (простатит) и накрая към пикочния мехур. Честа причина за повтарящ се цистит при мъже е инфекция на простатата, която се е хронифицирала.

Независимо че антибиотичното лечение изчиства бързо бактериите от мехура, повечето медикаменти не успяват да проникнат напълно в простатата и така не успяват да излекуват напълно възпалението там. Понякога простатитът изисква дълго антибиотично лечение, понякога продължаващо седмици. Необходима е и последваща профилактична терапия с Цистостоп Хроно.

Ако лечението е спряно преждевременно поради някаква причина, останалите бактерии в простатата, размножавайки се, могат да инфектират отново мехура. Следва рецидив и завръщане на симптомите, а бактериите вече са придобили резистентност към антибиотика, с който са третирани, откъдето идва и по-мъчното лечение на вече рецидивиралия цистит.

При мъже на възраст над 50 години причина за появата на цистит е увеличената простата, притискаща мехура, който не може да се изпразни напълно. Получава се задържане на урина, благоприятстващо евентуално инфектиране на пикочния мехур с микроби. В резултат имаме цистит.
Мъжете, боледуващи от диабет, са много по-предразположени към цистит от останалите.

При деца.

Децата също страдат от парещото заболяване. Важно е да се подчертае, че при възникването на цистит у деца немалка роля има продължителната употреба на памперси. Те са мост между ануса и пикочния канал и чревните микроби се пренасят без усилия надолу. Следва инфекция и зачервяване.

От особено значение е да се отбягва честата употреба и на мокри кърпички при децата, заради лошата хигиена, създаваща се в резултат на използването им. Повтарящ се цистит при деца вероятно се дължи на постоянното интензивно пипане, с което мъниците се опитват да облекчат дразнещите ги симптоми.

Лечението на цистит при деца трябва да започне с премахването на факторите запек, влажна среда, премахване на найлоновите гащички, които да бъдат заменени с памучни. Наложително е да се увеличи приемът на повече течности. При посещения в обществени басейни мокрите бански задължително трябва да се сменят.

Следва терапия с антибиотик, след което болката отшумява и мъникът е отново здрав и игрив. Не се ли започне навременно лечение обаче, възпалението може да премине нагоре към бъбречетата, което би могло да доведе до сериозни проблеми.

Хомеопатия

Тъй като приблизително около 80% от циститите са причинени от Ешерихия коли, хомеопатията би могла да се включи в борбата с цистита със своеобразна хомеопатична ваксина срещу бактерията. Това е хомеопатичният препарат Colibacillinum 15 CH. През ден се смучат по около 5 зрънца.

Резултатът не е много бърз, но за сметка на това – траен. Симптоматично може да се употребява Cantharis 9 CH. Той облекчава неприятните усещания. Смучат се 3 зрънца след всяко ходене по малка нужда до отшумяване на симптомите.

Интерстициален цистит

цистит червена боровинка
Нищо не е толкова добро при цистит, колкото е червената боровинка, ако се използва разумно.

Представлява инфилтративен възпалителен небактериален процес, засягащ цялата стена на мехура. В по-напреднал стадий на заболяването пикочният мехур може да се сбръчка и да намали размерите си.

Съществуват немалко теории за патогенезата на интерстициалния цистит – алергична, невровегетативна, ендокринна. Теорията за автоимунния характер на болестта обаче напоследък се налага като най-правдоподобна, без да се изключват и другите.

Проявите на този тип цистит са подобни – непълно изпразване на мехура, чести позиви за ходене по малка нужда, болка, тежест, парене, кръв в урината и пр. Обичайно оплакванията са постоянни като се обострят при странични фактори като менструация, стрес, инфекция или простуда. Лечението му е трудно.

Заедно с антибактериалната терапия се прилагат антидепресанти, кортизонови средства, аналгетици, физиотерапия и др.

Хеморагичен цистит

хеморагичен цистит
Хеморагичният цистит

Така се нарича циститът, придружен с кръв в урината. Хеморагичният цистит е характерен за вирусните инфекции като грип, аденовирус. Провокират го и химически дразнители и рентген. Урината е бистра в началото, а към края – червеникава (кръв). Много важна е клиничната диагноза в случая.

Поставя се, след като бъде изследвана обикновена урина за количеството на червените и белите кръвни телца. Паралелно с това се прави изследване и на стерилна урина, за да може да се определи разновидността на микробите, които са довели до тази болест. Следва съответното назначаване на лечение.

За Лекар.БГ

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Болка и често уриниране при дете (полакиурия).

Антибиотици за цистит при деца и възрастни. Домашно лечение на често уриниране

Болка и често уриниране при дете (полакиурия). Антибиотик за цистит. Рядко уриниране. Симптоми и изследване …

13 Мнения

 1. Постоянно страдам от цистит! Имали някой,който да се отървал и с какво ? Болката отминава чак на третия ден ? Какво да пия ? Всичко съм опитала

 2. Антоанета Добрева

  Циститът лесно може да бъде излекуван чрез Уникалната билка Мате – запарва се като чай, след което се запарва втори път с по – малко Вода, Целта е да се получи наситена Концентрация за да подейства по – бързо !!! Матето е Южноамериканска билка, имаща широк кръг на Приложение, като цяло Организмът се Балансира и функциите се Възобновяват !!! Само може да спечелите ако опитате !!!

 3. Стефан Асенов

  Рени, опитвали ли сте монурал при цистит? те по-горе го препоръчват в статията, но аз съм го и пробвал. На мен ми подейства суперски!

 4. Съпругата ми е на 61 години. Преди около 5 години се разболя от цистит, който лекува при уролозите в нашия град, но безуспешно. Опита лечение във Варна, което потуши до известна степен страданието. За съжаление, още не стихнало това възпаление, се появи възпаление на влагалището и тя тръгна по гинеколози. Лекарства през устата, лекарства за локална употреба – страданието поутихна. След известно време отново пламна цистита, после пак влагалището, а след това – възпаление на дебелото черво, после отново цистит и т.н. Отива при уролог – той я лекува и я съветва да отиде при гинеколог за ликвидиране на инфекцията. Отива при гинеколога – той я лекува, но я съветва да отиде при уролог за окончателно излекуване. Пак отива при уролог – той я праща на колоноскопия. Тоя омагьосан кръг се върти пета година… Последната сериозна криза беше в края на април – този път колит. Приеха я в болницата в нашия град. Помолихме лекуващия гастроентеролог – да се направи консулт с уролог и гинеколог и тримата да опитат заедно да открият първопричината и да предложат комплексно лечение. Обеща и не изпълни обещанието си. Междувременно колита беше овладян, но започна цистита. В понеделник бяхме при уролог във Варна. И него помолихме за консулт с гастроентеролог и гинеколог. А той ни каза: „Ще ви препоръчам една моя позната – много добър гинеколог, мисля че сте за нея“… Днес ми съпругата ми се оплака, че започват сърбежи – предвестник на вагинита. Това ме провокира да потърся съвет от Вас – КАКВО ДА ПРЕДПРИЕМЕМ?
  Извинете ме за създаденото неудобство. Но ще Ви бъда много благодарен ако получа информация или съвет от Вас – как бихме могли да съберем в един кабинет уролог, гинеколог и гастроентеролог (но достатъчно компетентни и способни да излекуват хронично възпаление). А дали няма в България специалист едновременно в трите области?

  • Лекар.БГ

   Препоръчваме ви да попитате д-р Антон Тодоров от Пловдив. Той е добър колопроктолог и уролог едновременно. Гинеколог не е, но ще може да ви насочи как да действате.
   Желаем ви успех!

  • Здравейте, виждам че отдавна сте писали по-темата, но и аз съм със същия пеоблем. Съсипаха ме от антибиотици 8 месеца и никакъв резултат. Искренно се надявам да сте намерели лечение. От няколко дни чета за сребърната вода и съм решила до пробвам с нея. И може би гладолечение.

 5. Много добра статия за цистита и лечението му! Благодаря!

 6. в.кехайова

  Пийте “Прополин“ и до там!
  И нещо много важно, което много от жените незнаят.
  По възможност си взимайте често душ, и просто чишкайте там,прави!
  Странно е, но опитайте и после ще говорим
  Няма да Ви навреди нали….:)?!

  Изпитано!
  Успех на всички …:)!
  Ще се радвам да съм помогнала и чакам отзиви… с положителни резултати:)

  • в.миланова

   КОНСУЛТИРАЙТЕ СЕ С ДОЦЕНТ ДЯНКОВА , ГИНЕКОЛОГ В ГИНЕКОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ В ОНКОЛОГИЯТА В ДЪРВЕНИЦА . ИМА ЧАСТЕН КАБИНЕТ СРЕЩУ ЗАЛА УНИВЕРСИАДА.

  • Потвърждавам ефикасността на капките прополис – мойта мама следоперативно имаше проблем и наред с Уринала пи и чай с 20-тина капки прополис – ефекта не закъсня. Много благодаря за информацията!

 7. Здравейте! Аз преди години боледувах от хроничен цистит. Всеки месец почти се проявяваше, изпила съм сума ти антибиотици и лекарства, без никакъв ефект. Най-накрая аз си самоназначих Цистон и Уринал, които пих около година, от тогава забравих за цистита! Сега се проявява веднъж на няколко години, и като се прояви си правя пак един курс за месец поне с тези хапчета! Дано помогна на някой, при мен имаше ефект! И другото което е пишкайте преди и след полов акт. Успех!

  • Здравейте. Имахте ли някакви оплаквания или странични ефекти по време на приема на тази комбинация? Все пак са лекарства, а месец или година е много дълъг период за прием. Благодаря предварително!

 8. Йорданка Желева

  От две години ме мъчи хеморагичен цистит. Започва с бистра урина и завършва с капки кръв и съсиречета по тоалетната хартия. Болка и тежест. Правиха ми цистоскопия, няма злокачествено образувание, но проблема остава. Провокира се от простуда, веднъж и от вирус. Появява се пролет и в момента, след простуда. Урологът ми се изчерпа и не получавам необходимото лечение.След лечение с Монурал, урината беше стерилна, но след 3 месеца, заболяването се повтори. Можете ли да ме посъветвате, какво да правя. Благодаря предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.