4esto

Често уриниране – защо и кога това е опасно?

Кога се говори за често уриниране – при възрастни и при деца. Допълнителни болестни симптоми: парене, болка, кървене. Какво е полиурия и никтурия.

Още в текста: Заболявания, при които има често уриниране. Често уриниране и бременност. Лечение

Често уриниране – за това се говори, ако позивите за ходене по малка нужда са повече от 10 за денонощие, като при това не са изпити повече от два литра течности за същия срок.
При децата до 12-14-годишна възраст уриниранията са повече и са в зависимост от възрастта.
Проблемът с често уриниране и отделяне на големи количества урина се коментира резонно във връзка със заболявания като възпаление на бъбреците, проблеми с простатата/матката, дори мозъчни тумори. Диагностицирането и лечението в такива случаи изисква комплексен подход и участие на тесни медицински специалисти като уролог, нефролог, гинеколог, ендокринолог, невролог и пр.

Класификация по симптоми

Симптом като често уриниране обикновено не се проявява самостоятелно, а в комплекс с още характерни признаци. Комплексната оценка на симптомите позволява да се направи точна предварителна диагноза на здравословния проблем. Така например ако имаме често уриниране с малки количества, но при силни позиви, болезненост и отделяне заедно с урината на кръв или гной, най-вероятно става дума за цистит.

Ако при често уриниране остава усещането, че пикочният мехур е недоизпразнен, урината е с променен цвят, част от уриниранията са нощем, налице е болка ниско в корема и пациентът вдига температура – може би се касае за бъбречнокаменна болест.
При пиелонефрит пък честото отделяне на малки количества урина е “в пакет” с температура, болки в кръста, при лабораторен анализ се откриват левкоцити и еритроцити в урината.

Често уриниране при мъжете

Съдържание:

Преди да коментираме ситуации с често уриниране при мъжете, да определим каква всъщност е нормата. Счита се, че здравият мъж е нормално да уринира 4 до 6 пъти за денонощие, със среден обем на отделената “порция” около 300 мл, и общо количество – приблизително 750 до 1500-1600 мл. Общият обем на урината при читава отделителна система трябва да е приблизително 75% от количеството на приетите течности.

Такива стойности са нормални при наличието на комплекс от условия, по-точно: телесната температура на човека е в рамките 36.2 до 36.9 градуса, поетите течности са средно 30-40 мл за килограм от теглото, външната температура е под 30 градуса, не са приемани диуретици или много напитки с диуретичен ефект като билкова отвара, кафе, зелен чай; освен това наблюдаваният пациент няма пристъпи на задух или учестено дишане.

Нарушенията на този баланс могат да са свързани не само при мъжете, но и при двата пола със споменати заболявания като цистит, пиелонефрит, също уретрит, тумори или камъни в пикочния мехур. Сред причините за често уриниране при мъже са също и вроденото или придобито стеснение на уретър, при което уринирането е болезнено и затруднено. Ако е налице често уриниране през нощта – повече от един път, може да се мисли за диабет или за сърдечна недостатъчност. Тогава се следи и за други симптоми; състоянията са валидни за двата пола.

Специфични за мъжете са случаите на често уриниране при аденом и карцином на простатата. През деня хората с този проблем уж са здрави, макар да имат усещането за непълно изпразване на мехура при уриниране, а понякога и болка в интимната зона. Нощем обаче те уринират често, с възрастта се увеличават и дневните епизоди. При аденом настъпва доброкачествено разрастване на простатната тъкан, в резултат накоето започват да се дразнят рецепторите по стените на пикочния мехур. Разрастването в някои случаи може да се окаже толкова мащабно, че човек да има позиви за уриниране, а да не е в състояние да отдели и капка. Задържането на урина по подобен начин изисква спешна медицинска намеса, тъй като изчакването може да даде плачевни резултати.

В по-млада възраст не са изключени проблеми с често уриниране заради полово предавани болести от типа на гонорея, трихомониаза, хламидиаза. Във възрастовата група под 50 години силно разпространен урологичен проблем е и простатитът – т.е. възпаление на простатата, при което проявите на често уриниране са съпроводени с парене и болка.

Често уриниране при деца
често уриниране
Честотата на уриниране при деца е значително по-висока; дали при това е налице заболяване, ще покаже диагностиката

Видяхме каква е честотата на уриниране при възрастни – за мъже; за жените е приблизително същата, като в норма се отчитат до 8 уринирания. Трябва все пак да се отбележи, че по време на бременност настъпват промени, за които ще говорим отделно.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

При децата количествената характеристика е по-различна, тъй като организмът се развива и според възрастта се определят различни норми. Така например новородените и бебетата до четиримесечна възраст обикновено пишкат по 15-20 пъти в денонощие. Децата до едногодишна възраст отделят урина 12-16 пъти, до тригодишна възраст честотата спада до десет пъти. От 3 до 9 години започва да се стабилизира по-рядкото ходене по малка нужда и към края на периода нормата се доближава до тази на възрастните. След деветгодишна възраст здравите деца “влизат в графика” на възрастните, т.е. посещават WC за уриниране по 6-7 пъти в денонощието.

Много често уриниране
често уриниране
При често уриниране се търси проблем във всяка зона на отделителната система
Споменатите норми обикновено определят 6-8 уринирания на денонощието като правило; все пак съществуват индивидуални специфики, които могат да се отразят на въпросната цифра. Сега се счита, че с оглед на тези специфики може да се приеме за приемливо да се отделя урина до 10 пъти за 24 часа, това е в рамките на нормалното.

За да говорим за много често уриниране, констатираната бройка трябва доста да надвишава споменатата количествена граница. Познати са случаи с много често уриниране през деня и нормално – нощем. Това се случва при неврози и засегнати най-често са жените. Много честото ходене по малка нужда нощем е познато като никтурия; то може да се развива при бъбречнокаменна болест или при интензивен прием на медикаменти.

Парене при уриниране

Различни патологични процеси могат да провокират един от основните болестни симптоми, свързани с отделителната система – парене при уриниране. Този синдром никога не е самостоятелен, винаги е съпроводен от други неприятни усещания, влошаване на собственото самочувствие и дискомфорт.

Лекарите определят три групи здравословни проблеми, при които се проявява коментиранитя симптом:

 • Възпалителни заболявания на отделителната система;
 • Инфекциозни заболявания от полово предавани зарази;
 • Психоемоционални/ нервни нарушения.

Към първата група проблеми се отнася например бъбречнокаменната болест. В началната й фаза парене няма, но при нарастването на камъка и отделянето на песъчинки се създават условия за травмиране на лигавиците. При оттичането на урината по уретрите заедно с нея се движат микрочастици и кристали, които са причина за невидими травми и драскотини. По този начин се отразяват също заболявания като простатит, уретрит, цистит.

Втора група са заболяванията от рода на гонорея, кандидоза, трихомониаза, хламидиоза. Причина за паренето са патогенните микроорганизми, които се заселват по лигавиците и причиняват промени в кондицията им и състава на секретите.

При третата група се касае за въздействието на фактори, свързани с депресии и неврози. По-често се среща у жени и обикновено липсват съпътстващи симптоми.

Възможно е също паренето да се дължи на травми на половите органи, алергични реакции към миещи средства, възрастови промени, поява на злокачествени новообразувания.

Трудно уриниране
често уриниране
И трудното уриниране си има обяснение

Трудното уриниране или странгурия има своите обяснения както при мъжете, така и при жените.

При мъжете трудното уриниране може да се проявява на фона на патологии в отделителната система. Отделянето на урина става чрез слаба, прекъсваща се или раздвоена струя. Налице са позиви за често уриниране, дискомфортни усещания при отделянето на урината, намаляване обема на “порциите”. При подобни симптоми трябва без отлагане да бъде търсен уролог.

Понякога затрудненото уриниране се дължи на намален просвет на уретрите поради нарастването на трансформирана тъкан – доброкачествено или злокачествено новообразувание. Странгурия може да има също и при простатит, най-често в комбинация и с еректилна дисфункция. Не бива да се отминават също различни промени в системата поради възпаления и инфекции от полово предавани болести.

Странгурията при жените се проявява с допълнителни признаци като напрежение и болка в интимната зона, продължително изчакване на началото на фона на интензивни позиви за уриниране, раздвояване и разпръскване на струята. Към валидните за мъжете причини тук се добавят първите полови контакти с възможни травми и инфекции, простуди, бременност и послеродов период, гинекологични заболявания и интервенции, прием на пикантни и люти храни, стрес.

Кръв в урината

Кръв в урината – това без съмнение е тревожно и трябва без забавяне да се търси каква е причината. Проблемът може да е във всяко звено на отделителната система: от бъбреците, където се образува урината, до финалната зона на уретрите, откъдето тя напуска тялото. Ако кръвта идва от бъбреците, причина за това може да са камъни или инфекция. Следващата уязвима зона  са уретрите, които биха могли да страдат от възпаление или да са травмирани при изхвърлянето на песъчинки. Финалната зона може да кърви след инфекции поради полово предавани болести. Рискова зона е пикочният мехур, който може да създава условия за кървене поради възпаление, инфекция, полипи, тумор. Увеличената и инфектирана простата също е възможно обяснение.

Първото, което трябва да се изясни при подобна находка, е дали заедно с този симптом се проявяват и други – болка, парене, дали имате често уриниране. Понякога тревогата е лъжлива: с кърваво оцветяване може да ви изглежда урината след прием на някои медикаменти и храни, например червено цвекло, отделни антибиотици. Ако всепак се касае наистина за кръв, обърнте внимание на цвета. Ако тя е тъмна, кафеникава, значи идва от горните зони на отделителната система, т.е. от бъбреците. Ако е яркочервена – от крайните и участъци. Ако се появява в самото начало на уринирането – значи е от пикочния канал, а ако се появи в края е от пикочния мехур. Ако откривате съсиреци, лекарят ще ви назначи допълнителни изследвания за търсене на туморно образувание. Колкото по-рано се отчетат всички болестни признаци в комплекс, толкова по-бърза и точна ще е поставената диагноза и ще започне адекватно лечение.

мнения, отзиви, коментари, форум
Често уриниране и болки

При често уриниране заедно с болки трябва да се обърне внимание на това – къде точно е локализирана болката. Така например при пиелонефрит тя е в кръста и ниско в корема; има много често уриниране, като единичните дози са малки, но общото количество се увеличава. Самата урина обикновено не променя цвета си.

При бъбречнокаменна болест също има намаление на единичните дози, понякога с видими следи от кръв, урината е мътна; възможни са бъбречни колики, повишаване на температурата.

Такава комбинация от симптоми се проявява още при уретрит, цистит, при аденом на простатата, вродено или придобито стеснение на уретрите, при неврогенен или хиперактивен пикочен мехур. Понякога симптомите са идентични и установяването на точната причина става след анализ на урината. Например при цистит и при рак на пикочния мехур симптомите са подобни, но при цистит урината може да е мътна и съдържаща гной, докато при рак няма подобни отклонения.

Нощно напикаване (при деца и възрастни) и никтурия

Никтурия е състоянието при което нощната диуреза по количество устойчиво превишава дневната. При нормално състояние през нощта се отделя с 40% по-малко течност, отколкото през деня.  Основна причина за често уриниране нощем са  бъбречните заболявания и тезина пикочния мехур: цистит, нефрит, гломерулонефрит, хроничен пиелонефрит, нефросклероза.  Никтурия може да се развие и поради различни патологични процеси, следствие от диабет, сърдечна недостатъчност, аденом и карцином на простатата.

Енурезата или уриниране насън, напикаване, е отклонение както при възрастните, така и при децата на възраст над пет години. Различават се първична и вторична форма на отклонението – т.н. незадържане на урина. Първичното е характерното за детската възраст и обикновено е свързано с наследствен фактор, дефицит на хормона вазопресин или друг дефицит, който е попречил за изграждане на съответните навици във възрастовия период 3-5 години. Вторичното се проявява при деца и при възрастни, като при детайлен анализ може да се установи преживян стрес или насилие, проблеми със съня, с концентрацията, хиперактивност, при възрастните – с деменция, застойна сърдечна недостатъчност, депресивни състояния, сънна апнея. Състоянията се поддават на различен тип терапии – включително психотерапия, медикаменти, хирургия, като се избира тази с най-висок очакван ефект за конкретния случай.

Често уриниране без болка и парене
често уриниране
Честото уриниране при бременност има различно обяснение

Не е задължително да сме болни, за да имаме този проблем. Често уриниране без болка и парене може да се прояви както при заболяване – така и под въздействието на временни фактори. Към така наречените физиологични причини например се отнася симптоматиката след прием на по-големи количества пикантна, солена или кисела храна, както и алкохол. Действително болки липсват, но позивите са чести, а всяко единично отделяне на урина е средно от 200 мл. При преживяване на стрес и напрежение общият обем на урината нараства, без обаче цветът й да се промени. При бременност това е буквално неотменен симптом. Промени в тази посока има и във връзка с месечния цикъл. Универсална причина при всяка възраст и пол пък е настинката.

Често уриниране без болка може да има още и поради различни патологии, например незахарен диабет, цистоцеле – отпускане на пикочния мехур след раждане (тогава може да има незадържане на урина при кихане и кашляне, вдигане на тежко, смях, при полов акт). Въздействат и по-редки причини като травми и тумори на гръбначния мозък, вродена слабост на мускулната тъкан в пикочния мехур, миома на матката, прием на диуретици.

Други видове симптоми

Проявите на често уриниране, както вече стана дума,  обикновено са съпроводени и с други симптоми, които се анализират съвместно и насочват към определено заболяване. Такива симптоми, както проследихме, са парене, кървене и болка. Болката може да е локализирана в кръста, в корема, в интимната зона. В по-редки случаи може да се установи и повишена температура. Субективната картина по правило се допълва с лабораторни изследвания на урината, при които може да се установи наличие на еритроцити,завишени левкоцити, патогенни микроорганизми. Плюс за овладяването на неприятното състояние е ранното диагностициране. По тази причина специалистите съветват: при често уриниране, дори когато не ви притесняват болка, кървене или температура, потърсете лекарска консултация. Понякога проблемът е преходен и бързо решим, но друг път от бързата реакция може да зависи животът ни.

Възможни причини за полиурия

Причините за често уриниране могат да са симптом на заболяване – преходно или усложняващо се хронично, но могат да са и случайни и външни; елиминирането на последните неутрализира проблема. Към причините за често уриниране, придружено с още смущаващи симптоми, се отнасят например патологии на бъбреците или други органи и системи, настинки, прием на определени лекарства. Като цяло всички причини могат да се класифицират в четири групи:

 • Физиологични фактори – бременност, стрес, настинка, особености на храненето.
 • Патология на отделителната система.
 • Патология на различни органи и системи, водеща до често уриниране като вторичен симптом.
 • Прием на лекарствени препарати, причиняващи интензивно отделяне на урина.
При настинка

Настинките, най-общо казано, представляват преохлаждане на различни зони от тялото и при отслабен имунитет това води до разстройство на основни функции. Един от признаците на настинката е честото ходене до тоалетната; често уриниране. Симптомът е свързан директно с преохлаждането на пикочния мехур и вероятността от възпалителен процес, от развитие на цистит. В този случай са налице чести позиви за ходене по малка нужда, а при уриниране се усещат парене и болка. Честото уриниране се проявява на фона на други признаци на простудното заболяване като обща слабост, повишена температура, болки в гърба и ниско в корема, главоболие и хрема. Терапията срещу често уриниране е част от комплексното лечение на простудното заболяване.

От стрес, притеснение, студ или нерви

В състояние на стрес, вълнение или напрежение от един или друг характер настъпва рефлекторно стесняване на кръвоносните съдове. В свито състояние те не се справят с кислородното насищане на тъканите; изпитвайки кислороден глад, организмът компенсаторно изхвърля голямо количество урина. От подобни състояния няма смисъл да се плашим; дори изявените спортисти преди началото на някое голямо състезание тичат до тоалетната на всеки 15-20 минути. Ако обаче възрастен или дете остава дълго време под въздействието на стрес-факторите, честото уриниране е не просто дразнещо, но и опасно. В такива случаи е разумно да се анализира истинската причина за състоянието и да се елиминира дразнителят.

Понякога силното преохлаждане причинява кратковременно разстройство и уриниранията нарастват като бройка и обем. Но ако не става дума за хронични възпаления на отделителната система, състоянието отминава и без специално лечение.

Дайте мнение и Вие тук!
От пиене на много кафе, бира или чай

Върху честотата на уринирането въздейства и диетата, по-скоро включването в менюто на много течности – особено кафе и силен чай, газирано, бира, шампанско. Подобен ефект има и храните с пикочогонно действие – диня, пъпеш, боровинки, ягоди, краставици. В такава ситуация честото уриниране също не е повод за тревоги: така организмът реагира при въвеждането на много течности с храната.

Слаб или хиперактивен пикочен мехур

При слаба мускулатура в стената на пикочния мехур са налице чести позиви на уриниране с малък обем на отделяната урина. Такава патология на мехура е вродена; преодолява се проблемът чрез специални упражнения и медикаменти.

Ако мехурът е хиперактивен, нервните окончания в тъканта му непрекъснато сигнализират, че е пълен и затова се задейства мехавизмът на уринирането. Това на практика е болестно състояние на централната нервна система; терапията е насочена към потискане на прекалената възбудимост и регулиране процеса на уриниране. Препоръчват се лекарства – седативи, миорелаксанти.

Простата. Аденом на простатната жлеза

Аденом на простатата е разрастване на тъканта на простатната жлеза и възникване на доброкачествен тумор, възли и пр. Новообразуванието притиска пикочния канал и затруднява уринирането. Такъв проблем се появява у доста мъже на възраст над 40-50 години. Позивите за уриниране са чести и неболезнени – болка в интимната област може да се появи непосредствено при уринирането. Остава  усещането за недокрай освободен пикочен мехур; възможни са и по-честите позиви и уриниране нощем.

Проблеми с бъбреците. Пиелонефрит. Камъни в бъбреците

Честото уриниране в много случаи е свързано с болестни състояния на бъбреците. Така например при недиагностициран пиелонефрит честото уриниране може да се окаже насочващ симптом, който да бъде последван от обстойни изследвания. За пиелонефрита са характерни чести позиви за уриниране, отделяне на малки количества урина с непроменен цвят. Пациентите се оплакват от  болки в кръста и долната част на корема. При анализ на кръвна проба се откриват еритроцити и левкоцити в урината. Установяват се и състояния с повишена температура. При пиелонефрит е налице възпаление на бъбреците и пикочните пътища, причинено от патогенни бактерии.

Бъбречнокаменната болест е друг фактор, обясняващ позивите за често уриниране. То е характерно с малките порции, цветът на урината се променя, остава усещането за недоопразнен пикочен мехур. Характерни са увеличен брой нощни уринирания и повишена температура. Пациентите с този проблем се оплакват от болки в кръста и долната част на корема. Както при пиелонефрит, в урината се откриват голям брой левкоцити и еритроцити.

Цистит. Уретрит. Венерически болести

Възпалението на пикочни мехур – цистит, е най-разпространената причина за често уриниране. Урината е променена – има червеникав цвят, понякога се забелязва съдържание от гной. Уринирането е болезнено, усеща се парене и често пациентът не е в състояние да задържа урината след императивен позив. Налице са и симптоми на интоксикация – слабост, прилошаване, липса на апетит. Температурата може да се повиши.

Възпалението на уретрите – уретрит, увеличава общия обем на отделяната урина и това може да се установи с изследване в рамките на 24 часа. Урината става мътна, с просто око се виждат примеси от слуз, гной или кръв. Отделянето на урина е болезнено през цялото време на акта, а желанието да се уринира още е особено силно изразено накрая – когато всъщност е отделен целият събран обем.

Много често при позиви за уриниране и болка освен проблем на отделителната система е налице и заболяване на половата система. Анатомичните особености правят уязвими двете системи при инфекция на едната. Полово предаваните болести като гонорея, хламидиоза и трихомониаза също причиняват често и обилно уриниране, болезненост на акта, парене. При диагностициране на уретрит например може да се открие и вагинит. Нещата могат да се усложнят по възходяща линия – т.е. при инфекция с полово предавани патогени процесът може да достигне до пикочния мехур и до бъбреците.

Често уриниране при ранна бременност

Много жени още в първите месеци на бременността започват да посещават тоалетната много по-често от преди. С други това се случва едва през последните месеци. Има и такива, при които това става през цялата бременност. Особено характерно е позивите да бъдат нощем. Разбира се – при някои това неудобство е съвсем слабо изразено и мехурът им работи в обичайния си режим.

Има немалко причини за подобни промени. Отделителната система се повлиява, както и целият организъм, от настъпващия хормонален дисбаланс. Честотата на позивите е повлияна и от увеличения обем на течностите в организма. Става дума за кръвта, но и за околоплодните води, които се обновяват на всеки три часа. Разбира се – естествената причина за описваното явление е растежът на матката и плода.  При това положение естествено натискът върху пикочния мехур се увеличава и по-често жената изпитва потребност да го освобождава. Колкото повече напредва бременността, толкова по-силен става натискът. Особено отчетливо се усеща той преди самото раждане, когато бебето започва да се спуска надолу.

Честото уриниране се смята за нормално през бременността; на това състояние са присъщи такива прояви като незадържане на урина при смях, кашлица или кихане. Ако обаче честото уриниране е придружено с обезпокоителни симптоми като парене и болка, отделяне на кръв или мътна урина, трябва да се говори с лекар и да се направят изследвания. Инфекциите по време на бременността могат да имат сериозни последици както за майката, така и за плода.

Диабет като причина за често уриниране

При често уриниране, когато урината е в голямо количество и много светла, може да възникне подозрение за диабет. Това подозрение е толкова по-правдоподобно, когато са налице още признаци: жажда, необяснима загуба на килограми, хронична умора, сърбеж в интимната зона. Терапевтичната практика е съмнението за диабет да се провери чрез анализ на кръв и урина, както и с други методи. След това се препоръчва лечение с медикаменти или инсулин, диета и се дават препоръки за здравословен живот.

Смъкване на матката

Честото уриниране в някои случаи е свързано с промяна в анатомичното разположение на матката. При смъкване матката притиска пикочния мехур и причинява учестените позиви за уриниране. Такова смъкване може да е свързано с възрастови промени в  менопаузата или с някакво заболяване в малкия таз или коремната кухина. Възможно е лечение с медикаменти, хормони, лечебна гимнастика.

Често уриниране преди цикъл

Ако една жена забелязва, че преди цикъл получава позиви за често уриниране, това може да е причина за тревоги. Освен дискомфорт този ритъм причинява безпокойство, защото възникват въпроси за здравословното й състояние. Всъщност ако проблемът приключва всеки път с края на цикъла, тревогите се оказват излишни. Обикновено честото уриниране преди цикъл се свързва с хормоналните колебания; настъпва отпускане на влагалищните мускули, задържане на течности, оточност на зони от репродуктивната система. Началото на цикъла стимулира изхвърлянето на излишните телесни течности и освобождаване от оточността на тъканите. Някои специалисти дори смятат, че наблюдаваните промени като често уриниране и диария са “програма” на женския организъм за изхвърляне на всичко ненужно.

Ако обаче честото уриниране е постоянно и се забелязва независимо от фазите на месечния цикъл, със сигурност се касае за болестен проблем и не бива да се чака да си отмине без лечение. Най-често това е цистит, но ние сме наясно, че това не е безобидно и че има начин да се въздейства в помощ на оздравителните процеси.

Други причини

Друга причина за често уриниране, и то най-вече нощем, е сърдечната недостатъчност. При заболяване на сърдечно-съдовата система се случва през деня, когато е налице динамика и организмът се натоварва по един или друг начин, в различни зони на тялото да се образуват застойни депа на течности. Тези невидими отоци при състояние на нощен покой започват да се редуцират, задържаните течности се насочват към отделителната система. Това е и причината за обичайните прояви на никтурия при хора със заболявания на сърдечно-съдовата система.

Не е изключено често уриниране да измъчва хора с травми в областта на малкия таз, обичайно след аварии и катастрофи.

Стандартно лечение с лекарства и др.

Ако специалистите преценят, че причина за даден случай на често уриниране не е случайно, физиологично, преходно състояние, се назначава лечение според конкретния пациент. Практиката е да се лекува заболяването, за което проблемът с уринирането е вторичен. Лечението може да е медикаментозно – както е при захарния диабет, или хирургично, например при стеснения на уретрите или откриване на тумор. Консервативните терапии по принцип са комплексни, в много случаи се препоръчват не само медикаменти – но и лечебна гимнастика, диети и пр.

Инконтан

Инконтан е перорален лекарствен продукт с активна съставка – троспиев хлорид. Препоръчва се в случаи на често уриниране, позиви за уриниране, незадържане на урина с или без позиви. Балансира мускулатурата на пикочния мехур, като не допуска прекалено интензивен или неоправдано силен натиск на урината в пикочния мехур – откъдето идват и позивите за изхвърлянето й независимо от количеството.

Стандартната дневна доза от медикамента е 45 мг – три таблетки, приемани по формулата 3х1 или две таблетки сутрин и една – вечер. Медикаментът може да се приема продължително, но лекуващият трябва да следи състоянието на пациента и да прецени дали е необходимо инконтан да се взема още.

Това лекарство не е подходящо при алергия към някоя от съставките, състояния с ускорен сърдечен пулс, задържане на урина, бъбречна недостатъчност с диализа, възпалителни заболявания на дебелото черво, глаукома. Не се прилага при деца под 12-годишна възраст.

Лечението с инконтан трябва да бъде препоръчано от лекар; лекуващият разяснява на пациента някои от страничните му ефекти като запек, гадене и болки в корема, ускорен пулс, затруднено дишане, обриви, отоци. Медикаментът е на цена около 10 лв за опаковка от 20 таблетки по 15 мг. При стандартен прием тази опаковка стига за една седмица.

Хомеопатия

Хомеопатичните лекарства имат място при лечението на проблеми с често уриниране. Обикновено се препоръчват продукти с разреждания 30 и 200С (samuelhahnemann.bg). Много е важно да се дефинира точно същността на проблема, за да се избере подходящият продукт. стане ли това, ефектът на облекчение може да се прояви доста бързо. Вижте няколко примера за прилагане на популярни хомеопатични продукти. Приемът им трябва да бъде препоръчан от лекар хомеопат.

 • Mercurius corrosivus (живачен хлорид). Подходящ при често уриниране заради цистит; парещи болки, тъмна урина, понякога с гной и кръв.
 • Apis mellifica (пчела). Често уриниране – порциите са малки, отделят се с усилие. Процесът е придружен с пареща болка; състоянието се подобрява при затопляне.
 • Pulsatilla (съсънка)- Помага при често уриниране по време на бременност. Подходящо при трудно задържане на урина, с болки в края на отделянето.Болки в пикочния мехур в края на уринирането.
Други лекарства

Вижте кои лекарства още се прилагат при често уриниране:

 • Спазмо-лит: При чести позиви, никтурия, незадържане на урина; при непрекъснато изтичане на урина и други проблеми на отделителната система, причинени от нервни смущения.
 • Везикеър: Медикамент за лечение на свръхактивен пикочен мехур. Приемът редуцира прекалено честото уриниране; увеличава се времето за събиране и задържане на урина в пикочния мехур.
 • Везомни: Това е комбиниран продукт за мъже от две съставки – солифенацин и тамсулозин. Прилага се при често уриниране, причинено от заболявания на пикочния мехур или при увеличена простата.
Лечение с билки

Към проблема с често уриниране не е равнодушна и народната медицина. Познати са множество работещи рецепти с билки против нощно напикаване, за намаляване честотата на уриниране с или без болки и парене. По-долу споделяме няколко проверени рецепти, с чиято помощ може да се въздейства най-често при възпалителни заболявания на уро-гениталната система. При такива проблеми помагат чайове и отвари от царевична коса, вишневи дръжки,  жълт и червен кантарион, брезови и тополови листни пъпки, бял равнец, глухарче. Препоръчват се билките с противовъзпалителен ефект, тъй като в много случаи проблемът с често уриниране е свързан с инфекции и възпаление на зони от отделителната система.

 • Добре действа ментовата отвара, която може да се приготви ето така: В половин литър вряща вода се сипват 20 г изсушена мента. Сместа ври 10 минути, след което се оттегля от огъня и като поизстине се прецежда. Пие се три пъти на ден по една чаша, около 250 мл.
 • Връзка пресен магданоз се накълцва на ситно; настъргват се връзка моркови. Двата компонента се смесват и от сместа се взема една супена лъжица. Заливаме с половин литър вряла вода и оставяме да се запарва два часа. Настойката се изпива на четири части в рамките на деня, половин час преди хранене. Очаква се подобряване след седмица.

Счита се, че помага и компресът от настърган лук. Настъргва се една голяма глава и получената маса се полага върху чист памучен плат. Налага се върху корема за 1-2 часа; намалява позивите за уриниране и неприятни симптоми като парене и болка.

В рецептурника на народните лечители специално място има комбинацията от жълт и червен кантарион. Червеният кантарион е сравнително по-малко популярна билка; среща се по-рядко като компонент от терапии, но има добър ефект. * От двата вида кантарион се вземат равни части. Смесват се, от сместа се гребва една супена лъжица и се кипва с чаша вода. Веднага след това се отдръпва от огъня и се оставя да кисне 6-8 часа. Изпива се вечер преди лягане и след това не се приемат никакви течности. Тази рецепта е срещу нощно напикаване. Лечението трябва да продължи един месец.

Лекарства, които предизвикват често уриниране

Цяла група медикаменти, които се препоръчват за лечение на различни заболявания, предизвикват често уриниране. Това са така наречените диуретици: ефектът от техния прием е увеличено отделяне от организма на натриеви йони и вода. Приемат се на пример при сърдечно-съдови заболявания, хипертония, както и при други страдания, свързани с образуването на отоци – т.е. задържане на течности.

Фурантрил, дуфастон

Фурантрил е един от диуретиците, които се приемат за освобождаване от наднормено задържаните течности в организма. Така се случва при някои заболявания – сърдечна недостатъчност, болести на бъбреците и черния дроб и др. приемът на фурантрил причинява често уриниране до момента, когато лекарството действа. Върши работа при хипертония и при изгаряния. Медикаментът не се прилага при бъбречна недостатъчност, бременност, анурия, алергични състояния, отравяне със салицилати.

Дуфастон – това е хормонален препарат, който се препоръчва при различни разстройства на месечния цикъл – нередовни цикли, болезненост, обилно кървене или прекалено често кървене, ПМС, като заместителна терапия в менопауза, при риск от аборт, за насърчаване на зачеването. Интензивното отделяне на урина е един от страничните ефекти при лечение с този медикамент.

Реновиа (понякога), канефрон

Реновиа – медикамент от групата калциеви антагонисти. Използва се при хипертония, като един от ефектите му е освобождаване от задържани наднормени течности. Не може да се прилага при деца и подрастващи под 18 години; не се използва при бременност и кърмене, не се комбинира с грейпфрут – плод или сок.

Канефрон – лекарствен продукт на растителна основа; съдържа екстракти от червен кантарион, корен девисил и розмарин. За поддържащо лечение при възпалителни процеси в отделителната система, за предпазване от отлагане на пясък в бъбреците. Медикаментът трябва да подейства в рамките на седмица като част от комплексно лечение. Подходящ за подрастващи над 12-годишна възраст.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: [email protected]За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Кои са добрите лекарства при цистит? Какво означават: Болки при уриниране,

Болка при уриниране, след и в края на уринирането. Лекарства за цистит и пикочен мехур

Кои са добрите лекарства при цистит? Какво означават: Болки при уриниране, болки в пикочния мехур …

Едно мнение

 1. Коментар - Елена Атанасова Йорданова - 66 г

  Пожелание за здраве и повече бебета за да има действие съвиране и умножение от математиката. Да няма болести и блазнещ финансов оборот от болести ! За съжаление: По лични съображения няма да отговарям повече на бюлетините.

  Симтомите за настинка се учат от прогимназията, а миналата седмица студенти медици / лекари – доктори / сложиха тогите и положиха ‘- хипократовата клетва – “ ВИНАГИ ГОТОВ “ – за хармония, отговорност и т.н..

  затова се учи ….и практикува години наред и професия лекар е да помагаш на хората / и за себе си жизнен поминък – заплати ? / За да няма често уриниране се стои на топличко а по цял ден на едно място се настива и бъбречните легенчета се пълнят с пихтиести хвърчащи парцали на пиелонефрит ! Затова трябва да се пазим от настинки – да се грижим за себе си и органите кръвоносните съдове ! Повече праволинейна любов !

  Асеновград – Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.