Къде се намира жлъчката?
Лечение на жлъчка с чай, лекарства

Жлъчка. Къде се намира? Проблеми и симптоми. Болка и лекарства

Къде се намира жлъчката? Основни проблеми и симптоми. Лечение с чай, лекарства и операция – безкръвна (лапароскопска) или др. Цена. Диета за жлъчка

Жлъчката е мехур, в който се събира сок в помощ на храносмилането. Официално се нарича vesica fellea, а разговорната дума „жлъчка“ се отнася за органа и за сока в него. Тялото функционира и без жлъчка, така че при нужда органът се отстранява.

Заболяванията на жлъчната с-ма поразяват мехура или жлъчните пътища. Обичайно те протичат хронично, периодично се обострят и се съпровождат с разни симптоми, най-яркият от които е болката.

Симптоми на болна жлъчка
Проява Описание
Болезненост в дясното подребрие
Нарушено храносмилане подуване, метеоризъм, гадене, диария, запек, повръщане
Загуба на енергия слабост, бързо уморяване
Пожълтяване обхваща кожата и видимите лигавици
Апетит снижаване или пълна загуба
Сън нарушения на заспиването и качеството

Къде се намира жлъчката?

Жлъчката е мехур с формата на круша, разположен на долната стена на черния дроб. Тя и разположената до нея задстомашна жлеза имат собствени канали, които се вливат в общ канал, идващ от черния дроб (виж схемата).

По канала на жлъчката минава жлъчния сок – гъст жълто-зелен секрет, който се състои от вода, жлъчни киселини, електролити, холестерол, лецитин и др. компоненти. Сокът стои „на склад“ в жлъчката, откъдето чрез протока отива в тънките черва, включвайки се в храносмилането.

Обемът на жлъчката е 70-100 мл. При нарушения като запушване обемът на органа може да се увеличи няколко пъти.

Видове проблеми с жлъчката и симптоми

Най-разпространената патология с жлъчния мехур (ЖМ) е образуването на камъни в него. Това поражда схваткообразна болка (колика), възпаление и запушване на пътя на секрета. Тоест повечето проблеми с този орган са породени от формирането на твърди конкременти.

jluchka-03
Ето къде се намира жлъчката
Възпалена жлъчка

Холецистит е възпаляване на ЖМ. Най-често се провокира от запушване на канала в резултат от образувани камъни, затова тази форма има отделно име – калкулозен. Запушването спира оттичането на жлъчен сок и възниква възпаление.

Останалите провокатори на възпаление се оценяват като акалкулозен холецистит. Тук се имат предвид бактериални инфектирания, намалено кръвоснабдяване на органа (исхемия) и др.

Основен симптом е болката и усещането за тежест в зоната на жлъчката. При калкулозната форма болезнеността се усилва при движене на тялото.

“Демир

Освен остро възпаление, има и хронично – повтарящо се. То се характеризира с по-слаба болка и тежест, но с постоянно присъствие.

Камъни в жлъчката

Холелитиаза или жлъчнокаменна болест (ЖКБ) е хронична патология, която нерядко е без признаци. Тя се обостря при поява възпаление или ако камък запуши жлъчните канали. Днес ЖКБ се среща при 10% от човешката популация.

jluchka-02
Строеж на жлъчка – къде се отлагат камъните

Жлъчният камък се състои от лошо разтворими в жлъчния сок вещества, в повечето случаи – от холестерол. Образуването му се провокира от генетични, диетични причини, от съпътстващи заболявания и приемани лекарства. Фактор на риска е възрастта от 40 до 69 г. и женски пол. По-честата поява на ЖКБ при жените се обуславя от хормонални изменения през бременността и климакса. През менопаузата намалява и съкратимостта на мехура.

Доказана е връзката на ЖКБ със стила на хранене. Животинските мазнини и простите въглехидрати насищат жлъчния сок с холестерол. Провокатори са острите подправки и дефицита на витамини, особено на витамин Е. Недостигът на влакнини забавя придвижването на хранителната маса по червата, при което се случва обратно всмукване на жлъчни киселини.

Основен фактор е затлъстяването, като рискът за образуване на камъни е пропорционален на излишното тегло. При индекс на тел. маса от 25 до 30 рискът от камъни нараства 2 пъти, а при ИТМ над 35 рискът се увеличава 20 пъти.

Негативен фактор е рязкото отслабване, което нарушава циркулацията на жлъчни киселини.

Има сведения за връзка между камъните и физическата активност. Рискът от ЖКБ при лица, които гледат телевизия над 40 часа седмично, се повишава двукратно. Съвсем рядко се намират камъни при хора на физическия труд.

Има ли характерни признаци за образуване на камъни и как да разберем?

Симптомите зависят от разположението на камъните, техните размери, състав и количество. Типична проява е жлъчната колика със силна болка и усещане за натиск под дясното подребрие.

Пристъпът на болка обичайно се съпровожда с гадене, рефлекторно подуване на корема, задържане на изхождането и уринирането, многократни повръщания. Възможно е повишаване на телесната Т°С заради присъединяване на холецистит (възпаление).

Пристъпът на болка е от минути до часове и приключва внезапно с явно подобрение на цялостното състояние. Честотата варира от няколко пъти дневно до единични случаи на няколко години.

Внимание! При възникване на болезненост под ребрата вдясно и при всякаква болка в корема е важно да се проведе преглед и да се открие причината за болевия синдром, особено ако е съчетан с втрисане и гадене.

Острият холецистит се развива най-често заради запушване на тесния жлъчен канал с движещ се камък. Болката и жлъчната колика се разпространяват към рамото и плешката отдясно. Към симптомите бързо се присъединява жълтеница.

Погледнете и ТУК: Разбиване на камъни в жлъчката с ултразвук и лекарства за разтваряне.

Прегъната жлъчка

Деформациите на ЖМ най-често касаят формата и структурата му – вътрешни прегради и разтягания (24.1%), прегъване (единично сгъване се среща с честота от 38.4%).

В повечето случаи прегънатия жлъчен мехур не дава симптоми и се открива случайно при образни изследвания. Изразеното прегъване поражда болки и обичайната дясностранна тежест. Вниманието се изостря при поява на гадене и горчиво в устата, както неустойчиви като вид и консистенция изпражнения.

Прегъването се доказва визуално и ендоскопски. Безсимптомното протичане не се лекува. При влошаване се назначават холекинетици, ензимни препарати и спазмолитици.

Нервна жлъчка

Нервите, стресът и психосоматични прояви също са провокатори за прегъване на жлъчката. Затова разговорно това състояние се определя като „нервна жлъчка“. Това не е отделно заболяване, а описаното по-горе прегъване с официално название дискинезия.

Други болести на жлъчката

По-слабо разпространени патологии са:

 • Вродени аномалии на жл. пътища – изменения в размера и формата на органа и неговите пътища. В тези случаи възниква болка при прегъване или завъртане на мехура;
 • Вродени аномалии на жл. канали – атрезия (липса по рождение) или хипоплазия (недоразвити канали). Тези аномалии се откриват в ранна възраст;
 • Кисти на жлъчния проток. Развиват се бавно и в половината случаи дават симптоми след десетилетия;
 • Холедохолитиаза — образуване на конкременти в общия жл. проток, обикновено в старческа възраст. Не се проявяват с години.

Вижте и ТОВА: Симптоми на прегъната жлъчка. Може ли да се оправи? Лекарства и лечение.

Болки в жлъчката, успокояване

jluchka-01
Как жлъчката се свързва с ч. дроб и задстомашна жлеза

Главен признак на проблеми с жлъчката е болка, за която има три причини:

Разтягане на стените, при което се дразнят нервни окончания. Болката се съпровожда с тежест в горната коремна зона, усещане за чуждо тяло, понякога – парене;

Режещи, дърпащи и спастични болки при спазъм на гладките мускули на мехура. Болният не намира комфортно положение;

Непосредствено дразнене на рецептори от възпаление, исхемия или деструкция на тъканите на органа.

Типичен признак на жлъчната болка е мястото – от дясна страна, където завършват ребрата. Жлъчка винаги боли там и болката ирадира нагоре вдясно към рамото.

Мястото на болката не е достатъчен признак, за да отделим жлъчен проблем. В същата локация се намират и други органи – долната страна на черния дроб, главата на задстомашната жлеза, части от червата – тънки, дванадесетопръстно и дебело. Болка под десните ребра възниква при хепатит и паразитни инфекции, при цироза и злокачествени чернодробни тумори.

 • Характер на жлъчната болка – тъпа, дърпаща, по-рязко спастична.
 • Времеви характеристики – тъпата болка възниква 40 – 60 минути след храна и продължава около 2 – 3 часа. Спастичната болка възниква 15 – 20 минути след хранене и е краткотрайна.
Лекарства за жлъчка

Антибактериални препарати

В комплексната терапия на патологии на жлъчния мехур често се използват антибиотици, действащи на клетъчно ниво – разрушители на бактериалните стени. Подходящи препарати са цефалоспорини и пеницилини.

 • За лечение на инфекции от чревна пръчица и стрептококи се назначават Ампицилин, Цефазолин, Гентамицин, Еритромицин, Линкомицин, Тетрациклин, Цефалексин.
 • При наличие на алергичност на пациента спрямо най-ползваните наименования те се заменят със сулфонамиди.

В процеса на антибиотично лечение нерядко се развиват гъбични инфекции. С цел предпазване от кандидоза паралелно с антибиотиците се назначават и противогъбични препарати.

Спазмолитици

За облекчаване на болевите усещания специалистите назначават спазмолитици, които се делят на две групи – с широк спектър и с избирателно действие.

 • Широкоспектърните спазмолитици са Папаверин, Но-шпа, Дротаверин. Те оказват въздействие върху гладката мускулатура в тялото, където и да се намира тя, а не само върху жлъчния мехур.
 • Препарати с избирателно въздействие са Спазмомен, Антиспазмин, Бускопан. Те въздействат избирателно върху мускулатурата на храносмилателната с-ма, облекчават чревно спазмиране, подуване и др.

Жлъчегонни средства

Лекарствата подсилват придвижването на жлъчен сок по жлъчните пътища, намаляват количеството на утаяващия се холестерол, препятстват формирането на камъни. Стимулират двигателната активност на червата. Такива препарати са Ровахол, Химекромон (отпуска жлъчните пътища за улесняване на оттичането), Урзофалк.

jluchka-05
Ултразвукът е най-информативното изследване при проблемна жлъчка

Лечението на жлъчния мехур нерядко включва препарати за стимулиране на образуването и извеждането на жлъчния сок, които са с растителен или синтетичен характер, но имат изразено холеретично действие, например Цинарикс, Хепацея.

Дайте мнение и Вие тук!

Хепапротектори

Те имат различен състав, според който се делят основно на 5 групи:

 • Ензими, извлечени от панкреас на прасета – Креон. Продава се на капсули. Обезпечава защита на тъканите от въздействие на токсини, стимулира изработката и активността на ензими, способтващи изчистването на храносмил. тракт и пречещи на всмукването на вредни вещества;
 • Растителни препарати с бял трън и други билки – Гастровал, Хепатостим, Хепабаланс и др. Оказват лечебен ефект със съдържанието на масла, фитонциди, смоли. Хималая Лив – 52 намалява количеството мастни отлагания в ч. дроб, подобрява храносмилателния процес, стимулира вътреклетъчния обмен на поразените тъкани.
 • Храносмилателни ензими – комбинация от различни ензими Панли Про. Влияе на всички процеси в храносмилателния тракт.
 1. Есенциални фосфолипиди – Есенциали Форте, Хепа Мерц, Есенциале Макс, Регенил. Способстват възстановяването на повредени клетки на ч. дроб и жлъчка, Аминокиселините възстановяват и детоксикират.
 • Препарати за възстановяване на чернодробните клетъчни мембрани – Урозофалк.

Противовирусни препарати

Те са нужни при вирусни хепатити. Използват се Роферон – А, Интрон – А и други препарати с интерферони.

Седативни лекарства

Пациентите със заболявания на ЖЧ често страдат от нарушения на нервната с-ма. В такива случаи се добавят седативи, за предпочитане растителни с участието на глог, валериана, дяволска уста, жълт кантарион и др. Помага и Валидол.

Още по темата ТУК: Успокояване на жлъчката и жлъчна криза. Кое е най-доброто лекарство за жлъчка?

Чай за жлъчка, билки

За стимулиране на жлъчния отток мнозина предпочитат билковите пред лекарствените средства, защото са ефективни при минимум странични явления. Най-безопасните са:

 • Шипка – отвара от плодовете се пие в течение на целия ден, замествайки водата. Наситеността на напитката е по вкус – да е приятен. Приема се на курсове по 3 седмици;
 • Царевична коса – влакната се купуват, а може и да отделите от царевични кочани в млечна зрялост. Приготвя се отвара от 3 с.л. на 200 мл вода. Ври 15 – 20 минути и се пие по няколко чаши на ден.

Други полезни растения за жлъчка са семе анасон, кора и лист черен бъз, сок от глухарче, корен от лечебна ружа, стрък пелин, семе копър, лист мента, цял стрък магданоз, лист и плод на горска ягода, сок и семена на бял трън, стрък жълт кантарион, бял равнец, риган лист, зърно овес и много други.

Тези билки се използват срещу възпаляване и за избавяне от малки камъни в мехура.

В аптеките се предлагат жлъчегонни билкови сборове като Цяр за жлъчка (30 филтърни пакета за 6.30 лв). Билковите средства имат ред допълнителни положителни въздействия – свалят спазмите, борят се с възпаляването, обезболяват и обеззаразяват.

Още за билките при болна жлъчка ТУК: Стопяване на камъни в жлъчката с чай и рецепти. Храни, разтварящи камъните.

Операция на жлъчка, видове, цена

Основните видове операции са:

 • Холецистектомия – премахване, изрязване на целия жлъчен мехур;
 • Холецистостомия — дрениране на жлъчния мехур;
 • Холедохотомия — откриване на общия жл. проток;
 • Папилосфинктеротомия — разрязване на сфинктера на Оди;
 • Външно дрениране на жлъчни протоци;
 • Билиодигестивна анастомоза — свързване на жлъчните пътища със ст.-чревния тракт.

Използват се различни достъпи до жлъчния мехур и протоците.

jluchka-06
Лапароскопско премахване – какво представлява

Лапароскопски се прониква през отвор до пъпа по бялата линия на корема или се предприема конвенционална, отворена операция с разрез с размер от 3-4 см.

Достъпът през средната част на корема се използва в 90% от случаите, защото има ред преимущества – по-малко травматичен, не уврежда коремните мускули, дава бърз достъп до коремната кухина, намалява риска от постоперативни усложнения.

Холецистектомия се заплаща по клинична пътека от НЗОК, а пациентът доплаща суми от порядъка на 300 лв (за лапароскопска интервенция), които се вписват като избор на екип или друга допълнителна услуга. За неосигурени пациенти операцията е 3-4 пъти по-скъпа. Например във варненската „Света Марина“ конвенционалната хирургична интервенция е оценена на 1 627 лв.

Добри лекари и клиники

Жлъчка се оперира във всички лечебни заведения с хирургични отделения и оборудвани операционни. Това поражда конкуренцията за пациенти, а самите болни трудно правят избор. Някои болници рекламират холецистектомия без белег (Вита), стараейки се да изпъкнат. Пациентите пък питат във форуми и социални мрежи за добри лекари и къде излиза по-евтино.

Препоръки прочетохме за проф. Пожарлиев от „Света Анна“, д-р Тошев от Александровска болница, за клиники Торакс, хирурзите на ВМА, пловдивските Медикус Алфа и Медлайн.

Възстановяване след операция

След операцията пациентите се сблъскват с ред ограничения. В първите часове им се разрешава само вода максимум до 500 мл. На второто денонощие се добавят чай, айрян, течно картофено пюре без мляко. В следващата седмица се въвеждат постепенно каши, леки бульони, немазни парченца месо.

Жл. сок се извежда от протоците само при приемане на храна, затова пациентите минават на дробно хранене, минимум 5-6 пъти на ден. Ако това се спазва, няма да има застой на жлъчка и образуване на нови камъни, нито започва възпалителен процес.

Пълното възстановяване след премахване на жлъчка заема около половин година, през които на пациентите се забранява вдигане на тежести, тежка работа и интимна близост, спорт, солариум, плаж, бани и сауни – за избягване на прегряване и преохлаждане.

Още нещо интересно ТУК: Премахване на жлъчка и живот без нея. Последствия, форум след операция. ТЕЛК.

Кризи след операцията, усложнения

Операцията не решава проблема с образуването на камъни, а само отнема едно от местата за установяването им. Остава условието за възникване на нови камъни – изменен състав на жлъчния сок, изработван от ч. дроб. Секретът е гъст, мътен, еластичен и лесно се утаява, а после и вкаменява.

Около 30% от оперираните изпитват болка, тежест, гадене и горчиво в устата, забелязват изменен цвят на урината и изпражненията. Повторното възникване на симптоми свидетелства за развитие на усложнения след операцията.

Усложнения и живот без жлъчен мехур

Как се живее с премахнат жл. мехур?

jluchka-04
Преди и след премахване на жлъчка

Мнозина се изненадват, че е възможно тялото да функционира без този орган. Функционира, но се изменя работата на други органи от храносмилателния тракт. Възниква относителен дефицит на хормони, регулатори на мускулния тонус, има риск от постоянен спазъм на сфинктера на Оди с болки, имитиращи панкреатит.

В обратния случай – при отпускане на сфинктера, микрофлора от червата се заселва в незащитените жлъчни канали, което провокира възпаление – холангит.

Жл. сок не се събира, а изтича неконцентриран. Това пречи на нормалната активация на ензимите и се нарушава чревната фаза на храносмилането. Като резултат възникват случаи на запек и диария, нарушава се микрофлората.

Липсата на жлъчен мехур е допълнителен риск за затлъстяване на ч. дроб заради нарушен синтез на хормони и неправилно хранене.

Поради всичко това е необходимо периодично наблюдение от гастроентеролог и ултразвуково изследване на коремната кухина с честота 1 – 2 пъти годишно. Пациентите приемат постоянно на курсове лекарства за разреждане на жлъчния сок (урзодезоксихолиева киселина) и спазмолитици.

Кръвни изследвания при възпалена жлъчка

При възпаление на ЖМ се назначава общ анализ на кръвта, като се проследява за изменения в левкоцитите и повишаване на СУЕ.

В биохимичния анализ се гледа за повишена активност на ензимите АЛАТ и АСАТ, нивото на холестерол, b-липопротеиди, свободни фракции на билирубин, завишена алкална фосфатаза. Урината се проверява за наличие на билирубин.

След премахване на ЖМ се направят лабораторни анализи за инфекции, вкл. ХИВ, хепатит, сифилис.

Ултразвуковото изследване е стандарт при съмнения за възпаляване и за диагностициране на хроничен холецистит. Чрез него се оценяват размерите на мехура, дебелината на стените и неговото съдържимо. В някои случаи се назначава ядрено-магнитна томография.

Още информация и източници на английски: Успокояване на жлъчката с народни средства; * Къде се намира жлъчката? Функции и анатомия; * Лекарства и нехирургични начини за лечение на жлъчка.

Диета за жлъчка + готварски рецепти

Главното правило е да се приемат малки порции храна през 2 – 4 часа. Прилага се лечебна диета №5 за храносмилателния тракт, която изключва тежки, мазни, солени и силно подправени продукти. Сред забраните попадат питиетата, тестените, мазното месо.

Готварски рецепти за диетична храна

 • Супа от тиквички: тиквички, картофи, домати, морков, лук, краве масло, сметана.Зеленчуците се нарязват и задушават в маслото. В зеленчуков бульон първо врат само картофите и след 15 мин. се добавят останалите съставки. При сервиране се посипва с кълцан магданоз и се слага лъжица сметана;
 • Хек със зеленчуци: хем, лук, картофи, тиквички, морков, зелен грах, олио. Картофите се сваряват до полуготовност, а останалите зеленчуци се нарязват на ситно. В тавичка се нареждат зеленчуците, а отгоре се разполага филето. Посолява се и се залива с олиото (при желание може и сметана). Пече се във фурна до образуване на златиста коричка.

Видео: предпочитани храни при ЖКБ

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Какво е живот без жлъчка? Възстановяване.

Живот без жлъчка. Премахване с лапароскопска операция. Диета и последствия. Болки

Какво е живот без жлъчка? Възстановяване. Премахване на жлъчка и камъни, последствия. Диета и рецепти. …

3 Мнения

 1. Доротея Иванова

  Аз нямам симптоми на възпалена жлъчка, оказа се зле положението, добре че ми го откриха случайно.

 2. Генка Павлова

  От 10 години имам проблеми с жлъчката и ми казват за операция, само че ме е страх и не знам как ще живея без цял орган!

 3. Панчето

  Сега ми направиха кръвни изследвания при възпалена жлъчка, но не успявам да разчета резултатите. Кой е най-важният показател, какво да гледам?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *