разбиване на камъни в жлъчката с ултразвук
и лекарства за камъни в жлъчката

Разбиване на камъни в жлъчката с лекарства и ултразвук

Доскоро единственият начин за лечение на жлъчнокаменната болест (камъни в жлъчката) е бил хирургичният. Но сега вече, за щастие, много пациенти могат да се лекуват чрез консервативни методи.

След като учените детайлно изследвали биохимичния състав на жлъчния сок, било предложено жлъчнокаменната болест да се лекува чрез заместителна терапия – прием на изкуствени и получени от животни жлъчни киселини.

Започнали да произвеждат такива препарати, но първите от тях оказали раздразващо действие на червата и засилване на тяхната перисталтика.

По-ефикасен и безопасен се оказал друг препарат, изработен от жлъчната киселина на кафява мечка. Учените обърнали внимание на това, че мечките, които спят през цялата зима, нямат жлъчнокаменна болест.

Препарати, разтварящи холестероловите камъни.

Други препарати са изготвени на основата на урсодезоксихолова киселина, защото тя разтваря холестероловите камъни и не дава странични ефекти. Оказало се, че тази киселина оказва положително въздействие върху чернодробните клетки (хепатоцити). Това дало основание тези препарати да бъдат използвани и при различните видове хепатити.

Въпреки всичко обаче, те не трябва да се смятат за панацея, защото се предписват само по строги показания – когато камъните имат холестеролов произход. Чрез методите на съвременната диагностика може да установи структурата на камъните – холестеролови, билирубинови, смесени и много рядко – варовити. И друг момент при този метод на лечение.

Той е ефикасен само когато размерът на камъните не превишава един сантиметър, а малките камъчета заемат не повече от една четвърт от обема на жлъчния мехур.

В противен случай такова лечение може да провокира раздвижване на камъните и да се запушат протоците. И накрая, за да се получи желания ефект, тези препарати трябва да се приемат не по-малко от една година.

Методът литотрипсия.

През последните години този метод се прилага доста често и представлява раздробяване на камъните под въздействието на ударна вълна от инфразвук с висока мощност, която се формира с помощта на специален апарат.

Дайте мнение и Вие тук!

При литотрипсията могат да се раздробяват камъни до 3 см големина. След това малките остатъци се разтварят със специални препарати и впоследствие излизат сами. Тук му е мястото да предупредим хората, че не трябва сами да предприемат прочистване, защото няма как да знаят каква е големината на камъните и могат да предизвикат запушване на жлъчните протоци.

Вижте и ТОВА:

Демир бозан за безсъние

https://www.lekar.bg/2017/11/26/%D0%B6%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%BD%D0%B0-%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BA%D0%B8-%D0%B6%D0%BB%D1%8A%D1%87%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0/

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

живот без жлъчка премахване

Живот без жлъчка. Премахване и последствия

Какво е живот без жлъчка? Премахване на жлъчка, последствия. Диета след лапароскопска операция. Колко време …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

АБОНИРАЙ СЕ БЕЗПЛАТНО!

Получавай на мейла си новите публикации на Лекар.БГ

Публикуваме рядко, не пропускайте!АБОНИРАЙ СЕ!