жлъчка - малко под черния дроб
Ето къде се намира вашата жлъчка

Лечение на жлъчка: Симптоми на прегъната жлъчка. Билки, лекове

Камъни в жлъчката – причини и симптоми. Прегъната жлъчка – как се получава. Какво представлява една операция. Симптоми на възпалена жлъчка. Болки – къде боли. Диета. Какво е жлъчен мехур. Билки. Други болести. Пречистване.

Eдна от причините за образуването на камъни е застоят на жлъчката и като следствие на това – натрупването на жлъчни соли. За застоя на жлъчката помагат обездвижването, неправилното или обилното хранене, употребата на пикантни, солени и пушени продукти и разбира се алкохолът.

Или обратното – рядко приемане на храна. Запекът също спомага. Може да има инфекциозно-възпалителни или дистрофични процеси или нарушена регулация на обмяната на липиди и холестерини. Често пъти камъни се образуват по време на бременност.

Камъните в жлъчния мехур биват с различен състав. Те са четири вида и се различават по химичен състав – холестеринови, билирубинови (пигментни), смесените холестерино-пигментно-калциеви и калциеви.

Симптомите за камъни в жлъчката са:

  • болка в точката, където се проектира жлъчния мехур, ако се удари няколко пъти полекичка с ръба на дланта по ребрената дъга отдясно, т. н.
  • Симптомът на Ортнер; ако при легнало положение вдъхнете дълбоко и след като е поели въздух, се натисне с пръст върху точката на проекцията на жлъчния мехур и почувствате болка при натискането на тази точка, т.н.
  • Симптомът на Кер; болезненост на коремната стена при натискане с пръст в точката на проекцията на жлъчния мехур по време на дълбоко вдишване в седнало положение, т. н.
  • Симптомът на Мърфи, болезненост в дясното подребрие при лек кос удар с ръба на дланта отгоре на долу, т. н
  • Симптомът на Волскси, болезненост при енергично почукване със свит пръст в точката на проекцията на жлъчния мехур, т. н.
  • Симтомът на Лерине, болезненост при натискане на мечовидния израстък на гръдната кост – долната част на костта, към която се прикрепени ребрата, т.н
  • Симптомът на Губергриц-Пикарски и др.
Симптоми на възпалена жлъчка.
А тук са симптомите на възпалена жлъчка. За пълен размер кликнете върху изображението.

Прегъната жлъчка – как се получава

Прегъната жлъчка или дискинезия на жлъчните пътища и жлъчния мехур е функционално разтройство на двигателната функция на жлъчния мехур и каналите извън черния дроб. Нарушава се моториката, която се контролира от централната нервна система.

Причина за заболяването е нарушение в работата на централната нервна система, различни болести на вътрешните органи, пренесени инфекции, нарушения в хранителния режим, интоксикация на организма или алергия. Различават се хипотонична и хипертонична форма на дискинезия.

В първия случай мехурът не се свива добре и жлъчният сок постоянно изтича от него. Във втория случай мехурът е свит и не отделя жлъчен сок. Симптомите са болки, локализирани в дясната слабина или подлъжичната област, или около пъпа, които могат да бъдат остри и непостоянни или по-рядко тъпи и продължителни.

Освен болките могат да се появят запек, диария или редуването им, пристъпи на гадене и повръщане. Лечението на двете форми дискинезия е различно. За да се повдигне тонусът, използваме женшен, аралия, елеутерокок, екстрат от алое и други стимулиращи препарати.

За да се успокои тонуса се приемат успокоителни средства като настойка от валериан, божур, глог, дяволска уста и се консумира топла минерална вода.

жлъчка - малко под черния дроб
Ето къде се намира вашата жлъчка

Какво представлява една операция на жлъчка

Операцията на жлъчката е отстраняване на жлъчния мехур. Тя се прави в болница от хирург. Бива два вида – стандартна и лапароскопска. При стандартната холецистектомия се прави разрез на тялото и се отстранява жлъчния мехур при пълна упойка. Стои се от седмица до десет дена в болницата.

При лапароскопската холецистектомия, т. н. безкръвна операция се правят три малки дупчици, в които се вкарват микроскопична камера и инструменти. Няма разрези. Няма следоперативни инфекции. Възстановяването е много по-бързо – в болница се стои само 2 дена. Не се прави такава операция при:

  • перфорация на жлъчния мехур
  • рак на жлъчката
  • сърдечна недостатъчност
  • хронична обструктивна белодробна болест
  • напреднала бременност
  • затлъстяване – 3-4 степен
Демир бозан за безсъние

Преди да минем към болките и диетата за жлъчка, може да отворите този материал за операциите в нов таб, използвайки десния клавиш на мишката:

Живот без жлъчка. Премахване и последствия

Болки в жлъчката – къде боли

Основна проява са болките в дясното подребрие. При криза може да се появи и рязка режеща болка, разпространяваща се към дясната лопатка, дясното рамо, по рядко към кръста.Тя може да продължи от 15 минути до 5-6 часа. Обикновено болките се проявяват вечер или през нощта.

Може да има гадене, повръщане, подуване на корема, краткотрайно повишаване на температурата. При запушване на жлъчния канал с камък се появява жълтеница с сърбеж и обезцветяване на изпражненията.

При относително леко протичане на болестта пристъпите са редки, като между тях могат да минат години. В други случай коликата може да бъде всеки ден.

Дайте мнение и Вие тук!

Диета за жлъчка:

ABC
1
Разрешени храни при болна жлъчка:
2
прясно обезмаслено мляко,
виенски кифли,
гликоза, кристална и течна,
3
айран,сухари,фруктоза, до 50 г за денонощие
4
прясно подквасено кисело мляко,
нишесте,захар,
5
кефир от 12- и 24-часова закваска,
ориз,олио,
6
диетична извара,макарони,малко прясно краве масло и маргарин,
7
прясно подсирено сирене,фиде,
белтък и до 1-2 яйца, цели, седмично, в храната,
8
млади червени и бели меса,
юфка с лецитин,
всички плодове,
9
млади птици,брашно,по-голяма част от зеленчуците,
10
малко нетлъсто свинско месо,
кускус с лецитин,
малко зрял фасул след премахване на люспите,
11
нетлъсти речни и океански риби,
грис,5-6 г готварска сол на денонощие,
12
бял хляб,бисквити,чайове и минерални води.
13
„Добруджа”,пчелен мед,

Препоръчва се и ядене на повече картофи при болна жлъчка.

Забранени храни при болна жлъчка.

  1. От млечните: сирена, кашкавал „Балкански”, пушено сирене, може малко кашкавал „Витоша”,
  2. От месните: колбаси, тлъсти меса и птици, вътрешности, рибни консерви, осолена, пушена или сушена риба, хайвер, свинска мас, говежда и овча лой,
  3. От тестените: пълнозърнест и ръжен хляб, царевица, баници, пържени сладкиши, пасти, торти,
  4. От растителните храни: сушени плодове, фъстъци, кестени, спанак, лапад, киселец, сини домати, гъби, туршии, кисело зеле, разсол, солени и мариновани краставички, лук, чесън, черен пипер, бахар, дафинов лист, оцет, майорана, канела, карамфил, индийско орехче,
  5. Други: всички видове спиртни напитки, вина, газирани напитки и газирани минерални води, (разрешава се съвсем малко бира, но не студена), силния чай, кафето, какаото и шоколадът.

Пържено – не. Само варено или печено.

Какво е жлъчен мехур

Жлъчният мехур (vesica fellea) e торбовидно, обикновено с формата на круша образувание с дължина 75-80 mm и напречен размер (диаметър) в най-широката си част 25-40 mm. Неговата вместимост обикновено е 40-60 mm3, но при разтягане тя може да достигне 180-200 mm3. Жлъчният мехур е разположен по долната повърхност на черния дроб в т.нар. fossa vesicae felleae.

Състои се от дъно, тяло, преходно-изходна част и шийка, която продължава в канала на жлъчния мехур. Този канал е с дължина 30-40 mm и със среден диаметър 2-4 mm. Жлъчният мехур не е съвсем свободно подвижен. Той е фиксиран във fossa vesicae felleae с чернодробната повърхност чрез съединителна тъкан.

Обикновено дъното му се подава малко под долния ръб на черния дроб и се опира в предната коремна стена на нивото на хрущяла на деветото ребро отдясно. Нормално при палация мехурът не се опипва освен при патологични състояния.

Билки за жлъчка

  • Не се започва билколечение без предварителен разговор с лекуващия лекар!
  • Отварите и запарките се използват в деня на приготвянето им, ако няма специални указания. Когато отварата се приготвя за цял ден се съхранява на прохладно място.
  • При подготовката на суровината се използва илюстративен справочник.
  • За профилактика и лечение на жлъчнокаменната болест в народната медицина се използват: запарки, настройки и отвари от блатен аир, кисел трън, обикновена бреза, брезова черна гъба, жълт смил, сибирски девесил, червена боровинка, ранилист, калуна, кървавиче, градско омайниче, бял оман, обикновен риган, лечебна пищялка, лечебен пореч, средна звездица, жълт кантарион, горска ягода, двудомна коприва, гъше прозорче, голям репей, обикновена хвойна, лекарствено глухарче, черно кучешко грозде, овчарска торбичка, вратига, пирей, сърдечник, трънка, обикновен хмел и др.

Други болести на жлъчката:

Холангитът е възпаление на вътрешночернодробните жлъчни пътища. В повечето случаи то възниква в резултат на на проникване на инфекцията от жлъчния мехур, червата, кръвоносните съдове, от лимфните пътища. Може да бъде и от панкриетичните сокове, дразнещи стените на жлъчните канали.

Болестта се диагностира по три признака: болка, напомняща чернодробна колика, бързоразвиваща се механична жълтеница и увеличен, болезнен при палпация черен дроб. Болките са тъпи, напъващи. Възможно напрежение в мускулите нв дясното подребрие, повишаване на температурат с втрисане, сърбеж по кожата. Лечението му е оперативно.

Холецистит е възпаление на жлъчния мехур, в повечето случаи от камъни в жлъчката.

Може да бъде предизвикан от острици или аскариди, от вродена деформация на жлъчния мехур, дискинезия на жлъчните пътища, травми, тумори, нарушени обмяна на веществата или хранителен режим, запек, заседнал начин на живот, алергични реакции или възрастови нарушения в кръвоснабдяването на жлъчния мехур.

Симптомите на острата му форма са: болки в дясното подребрие, разпростиращи се в дясната лопатка и рамото, жълтеница, подуване на корема оригване, горчив вкус в устата, гадене, понякога повръщане, повишаване на температурата зо 38-39 градуса. При съмнения не слагайте гореща грейка върху корема, не промивайте стомаха и не приемайте слабителни!

Лежете и сложете лед в областта на жлъчния мехур. На хроничната му форма: тъпи болки в дясното подребрие, усилващи се след хранене, чувство на тежест в горната част на корема, гадене, усещане на горчивина в устата, диария след хранене. Лечението му е консервативно и оперативно.

Пречистване на жлъчка.

  • Прочистване не се прави при захарен диабет и остри възпалителни процеси в организма! Не се прави прочистване след тежка физическа работа или продължително гладуване.
  • Преди прочистването се прави ултразвуково изследване, за да се изясни размера на камъните. Ако те се окажат големи, не бива да се опитвате да ги изкарате сами. Лекарят ще ви помогне да ги раздробите с билки или лазер.
  • Преди прочистването трябва да се спазва вегетарианска диета, като изключат и млечните продукти.
  • Има много видове прочиствания. Някои то тях носят имената на създателите си. С помощта на зехтин, лимон, сок от цвекло, ряпа, пелин, овес, билки се стимули изливането на жлъчен сок заедно с камъните в стомаха и от там чрез дебело черво, често се прилагат и клизми, за да се изхвърлят навън.
  • Брой на прочистванията – общо са нужни 9-12 прочиствания, като първите при прочиствания са с интервал от три седмици, четвъртото – след месец, петото – след два; след година – още 2, а след още една година – още едно.
  • След прочистване трябва да се пази хранителен режим.

Непременно погледнете и ТОВА:

Жлъчна криза и успокояване на жлъчката: Какво да пия при болки? Лекарства

За Радост Ангелова

Радост Ангелова е редактор и репортер в множество национални и регионални вестници и електронни медии с над 30 години стаж в областта на здравеопазването, социалните политики и бизнеса.

Прочети още

Index

От какви болки се спасяваме със спазмалгон

Кое важно нещо едва се вижда в обичайната листовка. Защо забраниха българския спазмалгон в Украйна. …

6 Мнения

  1. valentina matinova -tina

    imam kamuni v jluckata i pone vednuj v meseca imam bolki v gornata dqsna chast na stomaha pridrujeni s origvane i poduvane na stomaha,nqmam gadene no kogato imam bolki predizvikvam povru6tane kato izpivam golqmo kolichestvo topla voda ,sled izprazvane na stomaha bolkata otminava i profilaktichno vzimam bolkouspokoitelno .Ot 3 meseca piq 1 lujica sok ot limon razburkan s 1 lujica chist zehtin sutrin na prazen stomah,vuprosa mi e ,vredno li e da go piq vseki den i ako bolkite mi sa vednuj v meseca dali treqbva da se operiram??

  2. zdraveite v koe otdelenie se leji za pregunat jluchen mexur pri kriza i bolki

  3. Повръщам жлъчка при тежък въздух, пара, студен въздух, особенно ако не съм яла още, или не съм се справила с тоалетната добре. Да не спомениавам при малко физическо упражнение, как се задъхвам, синузита ми се активира и започва да ме души от секрети. Кашлянето до издиране на дробовете е задължително и докато не повърна не ми олеква. Нищо, че по пътя почти се задавям всеки път и ме оставя полу жива и изтощена до припадък. Е, това е. Нямам обаче болки, нито температури. Апетита е намален, отслабнах заради това. Не ям пържено, мазно. Не пия алкохол.
    Кажете, какво ми е?

  4. веселина василева

    daite recepta при шлака в жл. мехур-как да се изчисти?

  5. Димитър

    Благодаря.Отлична информация за прегънатата жлъчка.

  6. Koi sa kriteriite po koito se opredelia dali operaziata za otstraniavaneto na jla4kata da e standarten/s palna upoika / ili laparoskopi4en?
    blagodaria

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *