Какво е живот без жлъчка? Възстановяване.
Диета и рецепти. Лапароскопска операция. Добър лекар, цена.

Живот без жлъчка. Премахване с лапароскопска операция. Диета и последствия. Болки

Какво е живот без жлъчка? Възстановяване. Премахване на жлъчка и камъни, последствия. Диета и рецепти. Лапароскопска операция. Добър лекар, цена. Болки. Напълняване и отслабване. ТЕЛК

Няма проблем човек да живее без жлъчен мехур, тъй като той изпълнява само ролята на резервоар. Живот без жлъчен мехур има! Той не е по-различен от този преди операцията, но хранителен режим трябва да се спазва.

Една болна жлъчка може да ви напакости много повече. Тя може да увреди дори костите, да ви докара сериозна мигрена и т.н.

Холецистектомия се възприема като най-резултативния подход за преодоляване на жлъчнокаменна болест (отлагане на камъни в жлъчния мехур). Има ситуации, в които отстраняването на целия орган е избор за съхраняване на живота на пациента. Особените показания за извършването на тази оперативна намеса даваме в таблица.

Кога е задължително да се изреже жлъчката
поражения (план за операция)тежест на изменението
жлъчни колики (планово отстраняване)когато пристъпите са повтарящи се, коликите са чести и мъчителни
калцифициране на жлъчката (планово отстраняване)калцифицираният орган не се справя с работата си и може да стане само източник на неприятности
Остър холецистит (спешно до 48 – 72 часа)усложнена форма или липса на подобрение от медикаментозната терапия
Холецистит в миналото (след 4-6, максимум до 12 седмици)оперира се с цел да се избегне повторен пристъп на остър холецистит, вероятността за който след прекаран холецистит е почти 100%
Холедохолитиаза, камъни в жлъчните пътищапровежда се операция за извеждане на камъни от общия жлъчен проток, често се изпълнява заедно с изрязването на жлъчния мехур
Пристъп на остър панкреатиткогато пристъпът е причинен от камъните в жлъчния мехур, след стихване на острия процес жлъчката се отстранява, за да се избегнат нови пристъпи в бъдеще. Острият панкреатит застрашава живота
Акалкулозна холецистопатияпри определени условия е показание за премахване на жлъчката в планов порядък

При човек без жлъчен мехур жлъчният сок не се събира, а постоянно постъпва в дванадесетопръстното черво. Поради това животът без жлъчка е нормален и дори комфортен. Тялото се адаптира към липсата на органа за период от 6 до 18 месеца.

Единственото неудобство е, че пациентът трябва да се придържа към определена диета, главно да се ограничава от приема на мазнини, сладки и брашнени храни. Неподходящо е да приема кафе, алкохол, чай и да пуши.

Но преди да пристъпим към премахването на жлъчката, нека първо обясним какво е нейното значение.

На теория жлъчният мехур играе ролята на торбичка за складиране на жлъчен сок, който пък играе ролята на „обезмаслител“ на храната. Сокът се отделя от черния дроб в жлъчката, но при липсата на такава това се случва в тънките черва.

holecistektomiya-01
Малък, но важен орган

При здравите хора преработената храна постъпва течна в дванадесетопръстника, където се излива жлъчния сок, за да я „обезмасли“. На същия принцип изпитваме глад – когато сокът се излива в дванадесетопръстника и го раздразва.

Ако този процес се случва ненавреме в организма, жлъчният сок е способен да предизвика интоксикация на мозъка и ако това продължи твърде дълго, сокът започва да се складира в ставите и млечните жлези. Така човек се разболява.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

Заболяванията на жлъчката могат да бъдат:

 • жлъчно-каменна болест;
 • рак на жлъчните пътища;
 • възпаление на жлъчния мехур (холецистит).

Най-често премахването на жлъчката се налага при жлъчно-каменната болест, като едва в 5% от случаите това не е наложително. Практиката показва, че има ли камъни, мехурът трябва да се премахне изцяло.

На практика пациентите с жлъчно-каменна болест изпитват силни болки около ребрата. Те се появяват спонтанно, с изпотяване, прилошаване, повръщане. Сред симптомите са и проблеми с храносмилането, раздразнителност, изнервеност. Доказано е, че нервните хора страдат по-често от проблеми с жлъчката.

Всичко това, в комбинация с проблемите, които може да създаде болната жлъчка на други органи, налага нейното премахване. След операцията и възстановяването от нея, животът на пациента се подобрява спрямо преди.

Операцията е лапароскопска, извършва се под пълна упойка и пациентът може да бъде изписан още на същия или на следващия ден. След седмица вече може да ходи на работа, особено ако е на бюро.

Вижте и ТОВА: Подробно за лечение на жлъчка, операции, последствия, диета и заболявания!

Възстановяване след операция

При успешно преминала операция и липсата на хронични патологии на храносмилателния тракт, специфично последващо лечение не е необходимо. Достатъчно е да се храним на разумни интервали, с неголеми порции, да пием чиста вода между храненията и да се подпомагаме с чай от шипка.

Важно е да се яде по малко, но често, примерно по 6-7 пъти на ден. Причината е, че при всяко хранене активно се изхвърля жлъчка в дванадесетопръстното черво. В 1-я месец след операцията се прилага щадяща диета с варени, пюрирани, немазни храни. Завръщането към обичайното меню се прави постепенно в течение на 3-6 месеца.

Описаният стил на хранене е гаранция за успешна адаптация.

Другата страна на възстановяването са лекарствата.

Най-разпространеният медикамент, който подобрява качеството на жлъчката и работата на чернодробните клетки е урсодезоксихолова киселина. Тя се приема нощем в доза 250 – 500 мг. Лекарство с такава киселина е например Урзофалк.

За свързване на жлъчния излишък в чревния тракт (особено при диария) се изписват сорбенти. Ефикасен е активен въглен в доза 5 – 10 таблетки през нощта, Сметка (1-3 пъти по 1 саше) и антиацидни препарати, които неутрализират солната киселина като Алмагел. Универсален сорбент е лененото семе в дневна доза от 1-2 ч.л. на 200 мл гореща вода при меки изпражнения и 3-4 ч.л. при твърди и при липса на изхождане в период от 8-10 часа.

При спазми на гладката мускулатура на сфинктера на Оди възникват болки. Отпускането се извършва със спазмолитици с насочено въздействие върху червата. Такива са Дуспаталин (2 Х 200 мг, курс 10 дни) и Дицетел (3 Х 1 бр., курс 3-6 седмици), Химекромон (премахва болката и е меко жлъчегонно).

При появата на диария, метеоризъм или запек, нерядко съпроводени с нарушения на чревната микрофлора, се назначават чревни антипептици – Ерцефурил (3 Х 1 капсула, за 5 – 7 дни) или Бисептол.

holecistektomiya-02
Типичните лекарства след премахването на органа

При нужда от противовъзпалителни и спазмолитични средства едновременно са показани билкови средства, например 3 с.л. цвят от лайка в 500 мл за 15 мин. на водна баня, да се пие 3 Х 1/3 чаша, евентуално с мед.

Лапароскопска операция

Лапароскопията е един от методите за хирургично вмешателство в коремната кухина. Провежда се за диагностика, за частично или пълно премахване на органа, както и за извличане на камъни.

мнения, отзиви, коментари, форум

Лапароскопията се смята за по-безопасна от пълноценната операция, но успехът й зависи от квалификацията на хирурга.

 • При отворена операция се разрязва коремната стена с разрез от 10 см и повече. Накрая той се затваря с хирургичен шев и остава белег. При лапароскопията се правят 3 отвора, всеки с големина от около 20 мм. През тях се въвежда камера с осветление и инструменти за опериране. Хирургът се ориентира по изображението от камерата.
 • Лапароскопският метод е приложим за пълно премахване на жлъчката. Такова решение се взима, ако камъните в нея са прекалено много или са големи. Тогава органът се изменя патологично и едва ли ще може да работи нормално.

Друг довод е, че ако се премахнат само камъните, има вероятност в бъдеще жлъчката периодично да се възпалява и да провокира други болести.

Когато камъните са малко на брой и с незначителен размер, има смисъл да се приложат други методи – раздробяване с ултразвук или разтваряне с лекарства.

Други преимущества на лапароскопията:

 • Пациентът може да ходи 4-6 часа след края на процедурата (но без натоварване и сложни движения);
 • Престоят в болница след лапароскопия е 1 – 10 дни;
 • Рехабилитационният период е значително съкратен;
 • Остават слабо забележими белези;
 • Има минимум риск от на херния.
Добър лекар за операция

Операцията се изпълнява във всички хирургични отделения. В описанията си болниците изтъкват, че провеждат безкръвна операция или че премахват жлъчка, без да остане белег.

Във форумите пациенти дават отлични отзиви за д-р Веселин Маринов от Токуда, проф. Никола Владов, д-р Ивелин Такоров и доц. Мутафчийски от ВМА, където има специализирана панкреатична клиника. С добро се споменават имената на д-р Видко Видев от УМБАЛ Пловдив,  д-р Врачански от и доц. Олег Чолаков от Пирогов, доц. Цеков от Транспортна болница.

Когато дават отзиви, за пациентите е водещо бързото възстановяване и липсата на болки и дискомфорт след процедурата.

Лапароскопска холецистектомия цена

Цената за здравно неосигурени пациенти е около 2000 лв.

holecistektomiya-03
Отвори при лапароскопия

Здравно-осигурените се обслужват по клинична пътека № 185, по която е предвиден престой от 2 дни.

Премахване на камъни без операция

Холелитиаза – жлъчнокаменна болест, се диагностицира при около 15% от възрастното население на Европа. Всяка година се изпълняват над 500 хиляди отстранявания на жлъчен мехур.

В средата на миналия век при откриване на камъни разрязвали жлъчката, премахвали камъните и зашивали органа. Обаче камъните пак се появявали, а хроничното възпаление оставало. Разбрало се, че камъните са само проява на болест, а не самата болест.

В опит да се лекува без операция започнали да прилагат ударно-вълнова липотрипсия, както се раздробяват камъни в бъбреците. Но прекалено често се случвал разрив на тъкани от ч. дроб и жлъчката, формиране на абсцеси, хематоми и перитонит. Раздробени отломки се движели в протоците, причинявайки усложнения. Този метод също остава в миналото.

Дайте мнение и Вие тук!

Следващата стъпка в търсене на консервативно лечение е приемът на жлъчегонни лекарства, които стимулират организма сам да изкара камъните. Този метод се ползва за много миниатюрни образувания. При по-големите се случва описаното по-горе – камъните се движат и причиняват  холедохолитиаза и механична жълтеница, често водейки до екстрена хирургия.

Към момента единственият радикален метод за действие при камъни в жлъчката остава нейното цялостно премахване – холецистектомия.

Още по темата ТУК: За премахване на камъни в жлъчката!

Колко време трае една лапароскопска операция

Продължителността на операцията варира между 30 и 80 минути, което зависи от състоянието на органа и доколко е възпален. След това е нужно оставане под наблюдение до 48 часа (и КП по НЗОК предвижда престой два дни).

Отслабване без жлъчка

Самото отстраняване на жлъчката не се отразява върху телесното тегло. Но повечето пациенти отслабват заради фактори, които съпътстват операцията като:

 • Хирургични нежелани явления като диария, гадене, повръщане;
 • Намаляване на апетита;
 • Прием на обезболяващи;
 • Диета с ниско съдържание на мазнини.

В повечето случаи загубата на тегло след операцията е временен проблем. Обичайно в течение на няколко седмици загубата на тегло се забавя и после спира.

Трайно върху теглото повлиява диетата, ако болният е спазва стриктно и дълго. Храненето с малко мазнини, добре приготвени ястия без вредности и много влакнини несъмнено се отразява.

Напълняване след отстраняване

Някои пациенти очакват, че без жлъчка ще напълнеят. Логиката е, че при липсващо звено от храносмилателния процес, ще се наруши правилното усвояване на нужните вещества. На практика не се случва така. Жлъчката се образува и изтича постоянно, тя винаги е налична при нужда от нея. Последствията са в друга посока, но не и към напълняване. Повечето пациенти отслабват или запазват телесното си тегло.

Рецепти за хранене след операция

Няма проблем човек да живее без жлъчен мехур. Той изпълнява функцията на резервоар и както казахме, без него киселината от черния дроб просто ще се излива директно в тънките черва.

Какво е по-различно след оперираната жлъчка?

Все пак, трябва да се спазва определен хранителен режим и разбира се, мазнините да се ограничат. Забранени са жълтъкът на яйцето, но може да консумирате мляко, стига да не е с висока масленост.

Най-общо казано, след оперирана жлъчка трябва да се избягват трудните за обработка храни, пърженото, шоколадът. Така например, пак може да си хапвате месо, но то не трябва да е свинско. Не е проблем да ядете риба, но не тлъста. Може да консумирате сладко като конфитюр, мед, сладка, но тортите със сметана избягвайте. Хапвайте варени картофи, вместо пържени. Всъщност пържените храни и тези, готвени на скара, са напълно забранени!

Забранени храни при оперирана жлъчка

 • Млечни – кашкавал, овче сирене, биволско мляко;
 • Месни – дробчета, воденички и други животински вътрешности, сланина, тлъсти свински меса, консервирани колбаси;
 • Риба – тлъстите риби като сом, паламуд и др.;
 • Зеленчуци – патладжан, спанак, коприва;
 • Плодове – фурми, смокини и сливи.

След втори, третия ден може да се яде обща храна, но ето най-добрият разчет за правилно натоварване на организма с храна.

Хранене след операцията
Ден след операциятаКакво се яде
ПървиОрганизмът е твърде отслабен, за предпочитане е да не се яде. Може вода на малки глътки и отвара от шипка
Вторинесладък кисел, обезмаслено мляко, течности около 1.5 л
Трети – петинатурални сокове, картофено пюре, чай, сухар (от петия ден) – всичко на миниатюрни дози
Шести и седмиизвара, кайма, каши, овесени ядки
Осми денОт този ден спокойно се хапват месо, риба, яйца, зеленчукови пюрета

В по-далечно бъдеще може да се консумират обичайните блюда, но с по-малко мазнини. Например майонезата трябва да се изключи.

Пълноценното хранене след операция включва достатъчно количество белтъчини от месо, риба и сирене, както въглехидрати от зърнени, плодове, зеленчуци.

Особено полезно е в менюто да присъстват богати на целулоза салати, дори най-простите от зеле, домати, краставица. Отлична идея е да се стържат на едро моркови и ряпа и леко да се подправят със зехтин.

И най-важното – хапвайте по-често и по малко! Споделете с нас каквото знаете по темата по-долу в коментарите. Ако все още имате неотговорени въпроси, вижте и ТОВА:

Жлъчна криза и успокояване на жлъчката: Какво да пия при болки? Лекарства

За нормализиране на изхождането и подобряване на качеството на жлъчния сок непременно трябва да се подават много фибри (влакнини). Присъствието им в блюдата при обичайно хранене е недостатъчно, трябва да се слага допълнително количество. След операция добавяйте пшенични трици към всяко ястие.

Другият вариант е да се приемат отделно. Ето рецепта: попарваме 2-3 с.л. трици с 200 мл вода и държим минимум 2 часа. Приема се отначало то 1 ч.л. при всяко ядене – или се слага към храната, или се преглъща с вода. Нататък количеството на триците се увеличава.

Дробното хранене трябва да се съчетава с често пиене на чиста вода – минерална или филтрирана. За предпочитане –  слабоминерализирана, негазирана, алкална.

Храненето се подпомага с билки и жлъчегонни чайове. Готови смеси се продават в аптеките, там има още тинктури и капсули с екстракти, например от шипка, царевична коса.

Болки след премахната жлъчка

Множество пациенти след холецистектомия се жалват от болки в зоната на ч. дроб. Този орган е лишен от нервни окончания, затова дискомфортът е свързан с операцията.

Ако болката не премине, тя евентуално свидетелства за развитие на постхолецистектомичен синдром. Той се предизвиква от нарушена работа на билиарната система и изисква наблюдение от специалист.

Помнете, че дори и след премахване на жлъчката е възможно образуване на нови камъни в каналите. Този проблем изначално е свързан с изменение на физико-химичните свойства на жлъчния сок. Профилактира се чрез храненето и стила на живот, самата операция не гарантира липсата му в бъдеще.

Цинарикс при отстранена жлъчка

Цинарикс е растителна комбинация, която поощрява жлъчната секреция. Главното в нея са листата от артишок, които имат подобно действие. Увеличава е секретирането на нужни за храносмилане ензими. Подпомага обработката на мазни храни и такива, които трудно се смилат. Изписва след премахване на жл. мехур.

Цинарикс се понася добре и на практика няма странични ефекти, което позволява този препарат за де приема продължително време.

ТЕЛК при отстранена жлъчка

Пациентите се интересуват как се живее без жлъчен мехур, възможно ли е физическо натоварване, могат ли да изпълняват предишните си отговорности?

Физическото натоварване е допустимо едва около 1-1.5 месеца след операцията. Започва се не директно, а с постепенно увеличаване на активностите.

Първото са пешеходни разходни, примерно по 30-40 минути – това препятства застоя на жлъчка и подобрява кислородното насищане на организма. След няколко дни се включва лека гимнастика – положение от седнало и легнало положение.

Придобива ли се инвалидност след премахване на жлъчка? Пенсиониране по болест се извършва при загуба на работоспособността над 50%. Това се установява от ТЕЛК, към които болният се насочва от лекуващия му лекар. Комисията взема решение на база представените документи – изследвания и резултати.

Инвалидност се предвижда при злокачествени процеси в този орган, но рядко се стига до пенсиониране след отстраняване поради камъни. Но случаите са индивидуални и ако имате основание, попитайте!

За Маргарита Алексиева

Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Как се ползва бял тамян за бъбреци.

Бял тамян за пиене и масло, за камъни в бъбреците и жлъчката. Мнения, рецепти

Как се ползва бял тамян за бъбреци. Масло от тамян. Мнения. Изхвърляне на камъни и …

25 Мнения

 1. Десислава Кирилова

  Мога ли да пия метформин?Премахната ми е жлъчката и имам сърдечна деполаризация.Наскоро ми правиха изследване и кръвната ми захар беше доста висока.

 2. Ивайло Кръстев

  Къде ще ми препъръчате да ми направят оперативна интервенция на жлъчката – ВМА или ИСУЛ ( София)?

 3. Тази диета колко време трябва да се спазва. Преди операция доктора ми каза 1-2седмици а след операцията станаха 2-3 месеца. Пиенето на алкохол забранено ли е

  • Мисля, че е по-добре да е постоянна диета.

  • Спазвайте си диетата една година, за да сте спокоен. И изобщо, се ограничавайте винаги, защото се пълнее след като я извадят.

  • От 13 години съм без жлъчка, научих се да карам без колбаси и туршии, които много обичам. Постоянно имам проблеми с тоалета, затова веднага разбирам, когато нещо съм сбъркала с храната. Няма възстановяване след операция на жлъчка, ограниченията са завинаги.

 4. Денислав Димитров

  Преди 5 дни ми премахнаха жлъчката в света Анна,хиляди благодарности на др.Близнашки,при мен операцията беше малко по сложна,но благодарение на добрия екип и др.Иво Близнашки всичко мина много добре,а диетите са около 3 месеца.Хиляди благодарности на Болница света Анна и нейните специалисти

 5. Diana Gospodinova

  na mama i otstraniha jlachnia mehur s dokazan carzinom,no zasega bez raszeiki…osven tova tia ima diabet na insulin e i sarceto ne e dobre..na 78god.,kakvi sa i shansovete da si izkara oshte niakoi-druga godina jivot?Blagodaria.

 6. Аз се оперирах преди 5 дни и не съм ходила до голяма нужда. Пиех преди кафе и пушех, дали сега е възможно, за да ме разхлаби?

 7. 60% съм съгласна с написаното. Много е важно да се приемат повече течности .Няма как ден след операцията да бъде изписан пациента или пък да се върне на работа преди да се е възстановил,Без значение пред или зад бюро е.Режима при някой си остава за цял живот, А при други поне 6 месеца. Много е важно след операцията да се спазва хранителен режим поради опасността от запушване на жлъчните пътища,увеличение на черния дроб-Това смесиха при мен( не съм лекар ).Изварата е много полезна ,А и още мн.др.

 8. Премахнаха ми жлъчката преди 10 години.Ям всичко и не правя диети.Нямам проблеми . На същият ден си бях в къщи и вечерта си хапнах супичка от леща.Отидох на работа след 7 дена и никой не разбра ,че бях оперирана реших да си взема отпуска и да не им кажа.Познавам един човек на който му е правена същата операция и като са го изписали на същият ден жена му ми каза, че е косил тревата пред къщата си . Това не е само тази история която съм чувала от други хора оперирани от жлъчка.Първо не повярвах ,но това е факт тъй като и аз се чувствах отлично и до ден днешен съм добре.Операцията ми е направена в Америка.То и в България правят същите операции.

 9. Димитър Кожарски

  Хе хе на другият ден косил трева? Голям лаф! Аз съм една седмица след операцията и ходя като пиян уморявам се бързо а и все още си боли та това си е 30 см разрез.

  • Абсолютно вярно. Аз съм 4ти ден след операцията и си ме боли. Разбира се по-малко, но си дърпа. Като пишат глупости някои, хората, които ги боли мислят че нещо не е наред. Айде стига. А и поддържам 37, 37.1. Нормално ли е това?

 10. На мен ми предстои премахване на жлъчния мехур – имам камъни. Ще ми предложите ли добър хирург за лапароскопска /безкръвна/
  операция?

  • мариета

   Здравей,Меги.Препоръчвам ти да се оперираш в Окръжна болница -София.Лекарите са се специализирали до съвършенство в отстраняването на жлъчката.По безкръвен път плащаш 1004 лв за консумативи,това е инструмента,с който ти отстраняват жлъчката.Ако е по нормалния начин,здравната каса поема операцията,но ще имаш 30 см разрез,а при безкръвната имаш 3 отворчета с диаметър 1 см.

 11. Д-р Григор Григоров ВМА – ет.6

 12. Георги

  Мен ме оперира прохесор Мутафчийски във ВМА. Сега си падя диета,преди 15 дни ми беше операцията.

 13. проф.Пожарлиев и д-р Бирданов в болница Доверие-велики специалисти.

 14. благо петров

  първа градска софия при академик дамянов няма по добър от него

 15. Пенка Иванова

  Много съм доволна от лапароскопската операция,която ми направиха в
  АВИС МЕДИКА гр.Плевен при д-р Владимир Рачков миналата седмица.Хиляди благодарности на доктора и екипа му! Много бързо върви възстановяването ми,сега спазвам диета.Доволна съм ,че докторът разяснява много добре всичко около операцията и така бях много спокойна.

 16. Оперирана ме на 1.09.2021г.В Авис Медика плевен от други Гранчовски. Възтановявам се има болки, но диета задължително

 17. Камен Алексиев

  Много успешно ми беше проведено лапароскопско отстранявана на жлъчен мехур от д-р Н. Цветков, от УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив”!
  Благодарности!

 18. Без жлъчка се живее нормално, махнаха ми я преди 5 години. Четох много за хранене след операция на жлъчка и се отказах да изпълнявам специални рецепти. Не ям мазно, пържено и остри подправки, гледам всичко да е леко и по малко, и този начин работи – добре съм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *