разбиване на камъни в жлъчката с ултразвук
и лекарства за камъни в жлъчката

Разбиване на камъни в жлъчката с лекарства и ултразвук

Доскоро единственият начин за лечение на жлъчнокаменната болест (камъни в жлъчката) е бил хирургичният. Но сега вече, за щастие, много пациенти могат да се лекуват чрез консервативни методи.

След като учените детайлно изследвали биохимичния състав на жлъчния сок, било предложено жлъчнокаменната болест да се лекува чрез заместителна терапия – прием на изкуствени и получени от животни жлъчни киселини.

Започнали да произвеждат такива препарати, но първите от тях оказали раздразващо действие на червата и засилване на тяхната перисталтика. Още нещо интересно ТУК: Може ли да се оправи прегъната жлъчка? Симптоми.

По-ефикасен и безопасен се оказал друг препарат, изработен от жлъчната киселина на кафява мечка. Учените обърнали внимание на това, че мечките, които спят през цялата зима, нямат жлъчнокаменна болест.

Препарати, разтварящи холестероловите камъни.

Други препарати са изготвени на основата на урсодезоксихолова киселина, защото тя разтваря холестероловите камъни и не дава странични ефекти. Оказало се, че тази киселина оказва положително въздействие върху чернодробните клетки (хепатоцити). Това дало основание тези препарати да бъдат използвани и при различните видове хепатити.

Въпреки всичко обаче, те не трябва да се смятат за панацея, защото се предписват само по строги показания – когато камъните имат холестеролов произход. Чрез методите на съвременната диагностика може да установи структурата на камъните – холестеролови, билирубинови, смесени и много рядко – варовити. И друг момент при този метод на лечение.

Той е ефикасен само когато размерът на камъните не превишава един сантиметър, а малките камъчета заемат не повече от една четвърт от обема на жлъчния мехур.

В противен случай такова лечение може да провокира раздвижване на камъните и да се запушат протоците. И накрая, за да се получи желания ефект, тези препарати трябва да се приемат не по-малко от една година. Вижте и ТОВА: Начини за успокояване на жлъчката. Какво да пия при болки в жлъчката? Кое е най-доброто лекарство?!

Дайте мнение и Вие тук!

Методът литотрипсия.

През последните години този метод се прилага доста често и представлява раздробяване на камъните под въздействието на ударна вълна от инфразвук с висока мощност, която се формира с помощта на специален апарат.

При литотрипсията могат да се раздробяват камъни до 3 см големина. След това малките остатъци се разтварят със специални препарати и впоследствие излизат сами. Тук му е мястото да предупредим хората, че не трябва сами да предприемат прочистване, защото няма как да знаят каква е големината на камъните и могат да предизвикат запушване на жлъчните протоци.

Вижте и ТОВА:

Стопяване на камъни в жлъчката: как се справих без операция

“Фигурин

За Маргарита Алексиева

margarita-alexieva2Маргарита Алексиева е редактор в множество здравни отдели на различни национални и регионални всекидневни и седмични вестници и списания. В журналистиката е от 1992 година, като през последните години се ориентира предимно към тематиките на здравеопазването и медицината.

Прочети още

Index

От какви болки се спасяваме със спазмалгон

Кое важно нещо едва се вижда в обичайната листовка. Защо забраниха българския спазмалгон в Украйна. …

Едно мнение

  1. Другите материали за прегънатата жлъчка и за лечението на камъни в жлъчката са по-интересни. Читателите трябва да погледнат и тях. също е ценен и този за начините да се успокоят болките в жлъчката. Линковете са по-горе. Въобще добре сте се подготвили по темата, а много хора се интересуват, защото се хранят неправилно. Прекалено много въглехидрати и малко мазнини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *