холестаза

Холестаза. Доброто лечение и сигурните симптоми

Що е холестаза – болестта и причините за нея. Симптоми на интрахепатална холестаза. Класификация; диагностика и лечение. Консервативни и оперативни терапии; народна медицина. Помага ли диетата? Възможни усложнения; профилактика, прогнози

Холестаза е заболяване, при което отслабват постъпленията на жлъчен сок в дванадесетопръстника. Причина за това може да е намалената продукция, новообразувания в областта на жлъчката или черния дроб, запушване на жлъчепровод и др.

Какво представлява заболяването холестаза?

При недостатъчно количество на жлъчните сокове пациентът е със специфични усещания за дискомфорт в коремната област, като в същото време развива характерни симптоми – например сърбежи, потъмняване на урината и изсветляване до бяло на екскрементите. В зависимост от вида на патологията холестазата може да бъде извън-чернодробна или чернодробна; с или без жълтеница и пр. Други възможни признаци са констипацията, горчивият привкус в устата, болката в дясното подребрие. При анализ на кръвта се установява повишено съдържание на компоненти, които са характерни съставки на жлъчния сок.

В медицината е прието холестазата да се определя като синдром; разпространението на този синдром е около 10 на 100 000 души годишно. Най-често пациентите с такава диагноза са мъже над 40-годишна възраст. Малък процент се пада и на млади жени при бременност.

Диагностицирането на синдрома е доста сложно; понякога са необходими доста изследвания, докато се установи причината за проблема. С консервативното му лечение се занимават гастроентеролозите, а с оперативното – хирурзите.

Класификация: форми и видове холестаза

Холестатичният синдром възниква по различни причини; от това зависят характеристиката му и последващите методи на лечение. Възможни са няколко вида класификации на патологията:

Според локализацията на патологичните промени:

  • Интрахепатална – свързана с отклонения в синтеза или отделянето на секрети в жлъчните капиляри;
  • Екстрахепатална – провокирана от застой на жлъчните ферменти и киселини в мрежата за транспорт на соковете към дванадесетопръстника.

Според изразеността на патологията и начина на протичането й:

  • Остра – симптоматиката е внезапно и бурно изразена, с болки и пожълтяване на кожата;
  • Хронична – симптоматиката е слабо изразена, нараства и се усилва постепенно, липсват кризисни състояния.
холестаза
Типичен симптом при холестаза е пожълтяването на кожата

По наличието на допълнителни признаци и патологични изменения:

  • С жълтеница;
  • Без жълтеница;
  • С цитолиза – разрушаване на клетки;
  • Без цитолиза.

Много често причина за заболяването е първичният склерозиращ холангит, т.е. бактериална инфекция на екстрахепаталната част от жлъчната система. Възможно е също влияние на други патологии, например сърдечна недостатъчност.

Според механизма на появата си холестазата е три типа:

  • Дисоциативна – намалена е продукцията на отделни компоненти на жлъчния сок;
  • Парциална – намален е цялостно обемът на жлъчните сокове;
  • Тотална – напълно е прекратено вливането на жлъчни сокове в чревния тракт.
“Демир

При формулирането на холестатичната диагноза е възприета стандартна класификация, която насочва и към методите на бъдещото лечение. Така се разграничават три типа патологии:

  • Функционална – при намален обем на жлъчните компоненти като вода, липиди и пигменти; същевременно е налице влошен транспорт на жлъчните сокове в различни сектори на системата;
  • Клинична – жлъчните компоненти постъпват в чревния тракт в необходимото количество, но се натрупват в кръвта;
  • Морфологична – наблюдава се натрупване на жлъчни ферменти, фосфолипиди и други компоненти в чернодробните канали, което причинява гибел на хепатоцитите. Морфологичната холестаза може да причини сериозни усложнения. Без адекватна терапия тя причинява масово разрушаване на чернодробни клетки, което води до фиброза и цироза.

Симптоми на холестаза

Клиничните и лабораторните прояви на холестазата възникват при натрупването на жлъчни сокове в чернодробните клетки, в каналчетата и в кръвта. Симптоматиката зависи от причините за патологията, както и от това в каква степен е засегнат черният дроб; от стадия на заболяването, от пораженията върху други органи. Има и общи симптоми на холестазата, които могат първоначално да насочат към тази диагноза:

  • Увеличен черен дроб;
  • Обезцветяване на екскрементите;
  • Влошено храносмилане, липса на апетит, горчив вкус в устата;
  • Болка в дясното подребрие;
  • Проблеми с дефекацията, запек;
  • Обща слабост, сънливост;
  • Раздразнителност;
  • Световъртеж;
  • Гадене, киселини, метеоризъм.

При 80% от пациентите има кожни прояви на холестазата – силен сърбеж, пожълтяване на кожата. Неприятните усещания се усилват вечер, след хранене или душ.

холестаза
Точната диагноза определя начина за лечението на холестазата

Причини за болестта

Причините за интра- и екстрахепаталната холестаза са различни. В първия случай патологията е причинена от забавен или прекратен синтез на жлъчни сокове, от влошен транспорт в жлъчните съдове. Възможните причини тук са вътреутробни инфекции, вирусен хепатит, хромозомни заболявания, сърдечна недостатъчност, токсикоза на черния дроб, муковисцидоза, хипотиреоза, чернодробна цироза, сепсис. Интрахепаталната холестаза се развива на фона на болестни промени в черния дроб. Лечението се насочва към възстановяване функциите на поразения орган и придатъците му.

При екстрахепаталната форма са налице механични препятствия за транспорта на жлъчните секрети. Това може да е обтурация или стесняване на жлъчните протоци поради образуване на камъни в каналчетата за транспорт на секрети; запушване на протоците от кисти или тумори; притискане на каналите поради увеличение на черния дроб; дискинезия на жлъчните протоци.

При жените може да се развие холестаза при хормонален дисбаланс, при лекарствени отравяния или при токсикози на бременността.

Дайте мнение и Вие тук!

Диагностика и изследвания

За изследване на патологията се правят лабораторни и апаратни изследвания. Според получените резултати се назначава лечение, съответстващо на пациентския профил, степента на развитие на заболяването, поносимостта към медикаменти и пр. Ето от какви изследвания се нуждае гастроентерологът, преди да назначи адекватна терапия:

  • Общ и биохимичен анализ на кръвна проба;
  • Хепатитни маркери – тест;
  • Ултразвуково наблюдение на коремните органи;
  • Ядрено-магнитен резонанс или компютърна томография на черния дроб;
  • Изследване на жлъчката и панкреаса – състояние, функции.

Ако в кръвта се откриват високи стойности на жлъчните ферменти, холестазата е свързана с транспорта, а не със синтеза на секретите.

Ако се прецени, че консервативното лечение няма да реши проблема, пациентът се насочва към хирург.

Лечение в България

Лечението на холестаза предполага използването на комплекс от терапевтични мероприятия. Консервативният подход включва прием на медикаменти, физиотерапия, лечебна диета. При механична непроходимост на жлъчните канали се налага оперативна намеса – малоинвазивна или радикална. Консервативният подход се практикува в т.н. клиники по вътрешни болести – гастроентерология; оперативният – в хирургиите.

Лекарства

Медикаментите се подбират от лекуващия в зависимост от спецификата на холестазата при конкретния пациент. Сред използваните медикаменти са хидрофилната урзодезоксихолева киселина, адеметионин, холестирамин, витамини К, Е и D; опиоидни антагонисти. Целта на медикаментозната терапия е премахване на причините, което не винаги е възможно; тогава се търси оперативно решение.

  • Солу-медрол: препаратът укрепва стените на кръвоносните съдове, чрез което се намаляват отоците и сърбежът, присъщ на патологията;
  • Холестирамин – намалява концентрацията на жлъчни компоненти в кръвта, неутрализира сърбежа;
  • Хептрал – добър хепатопротектор, който възстановява цернодробните клетки, стимулира транспорта на жлъчните секрети, редуцира токсините в тъканите;
  • Викасол или витамин К – ускорява съсирването на кръвта при вътрешни кръвоизливи.
Операция

В 35-45% от случаите с холестаза се налага оперативно лечение. Вариантите са различни и са в зависимост от характера на патологията и възможността за безопасна интервенция. Възможно е например да се отстранят увредени части от жлъчните канали или от дванадесетопръстника в зоната на контакта; разширяване на каналчета извън черния дроб чрез метален или синтетичен пръстен.

холестаза
Диетата и здравословните норми на живот спасяват от холестаза

Практикува се и холецистектомия – премахване на жлъчния мехур; това може да стане чрез лапароскопия или чрез класическа, радикална операция при отворена коремна стена в зоната на дясното подребрие.

Диета и общи препоръки

Диетата е ключов елемент в консервативното лечение. Първото правило в този случай е да се яде често и по малко, до 6-7 пъти в денонощие.

  • При интрахепатална холестаза в менюто трябва да присъстват варено нетлъсто месо, зеленчукови супи, киселомлечни продукти с ниска масленост, печени зеленчуци, плодове под формата на кисели, компоти и нектари; каша от елда и просо, речна риба.
  • Екстрахепаталната холестаза изключва мазните месни супи, пушени колбаси, сметана, яйца, тлъсто месо, мариновани зеленчуци, пържени картофи, сланина, кафе, алкохол, гъбен бульон, сладкарски изделия.

Ако холестазата е причинена от запушване на жлъчните канали – камъни, кисти, диетата е пожизнена. Нарушението й води до състояния, изискващи оперативна намеса.

Народно лечение

Народната медицина подхожда към холестазата с консервативни средства; различните билкови продукти имат задачата да овладеят възпалителния процес, да подпомогнат чернодробните функции и да снемат отока от жлъчните канали. Ето кои лечебни растения могат да са от полза в такива случаи:

  • Запарки и извлек от брезови листа, жълт кантарион, царевична свила, шипков плод, мента, цикория, сок от алое, змийско мляко, лайка, сок от ряпа.

Лечебният ефект може да се очаква при системен прием на билкови продукти в продължение на 1-2 месеца. Това лечение изисква консултация с фитотерапевт и лекарски контрол при провеждането.

Усложнения

Холестазата не е нещо безобидно и липсата на адекватно лечение може да има сериозни последици за пациента. Някои от усложненията са кокоша слепота, механична жълтеница, чернодробна енцефалопатия, вътрешни кръвоизливи, жлъчнокаменна болест, жлъчен абсцес, фиброза и цироза на черния дроб, холангит, остеопороза, коматозни състояния, летален изход.

  • Най-тежките усложнения засягат промени в чернодробната тъкан: коремна воднянка, бактериален перитонит. Липсата на лечение в 97% от случаите води до смърт.

Прогноза и профилактика

При добро лечение, поддържаща терапия и диета е възможна стабилна ремисия и дори излекуване. За да се избегнат кризи и усложнения е необходимо да се спазват известни правила: отказ от алкохол, здравословно хранене, спорт, своевременно лечение при чернодробни проблеми, редовна годишна профилактика при гастроентеролог. Ако тези правила се спазват стриктно, вероятността от рецидиви и усложнения силно намалява.

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Index

От какви болки се спасяваме със спазмалгон

Кое важно нещо едва се вижда в обичайната листовка. Защо забраниха българския спазмалгон в Украйна. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *