Колко време боли набита пета?
Болки в петата

Колко време боли набита пета? Причини. Болки в петата при стъпване

Точно колко време боли набита пета? Какви причини може да има за болки в петата при стъпване. Лечение на силни болки. Какво ако е само вечер?

Болка в петата: усещали ли сте я? За дълго ли – и как се справихте? Това е доста разпространен симптом и причините за него могат да са най-различни. Понякога болката не е свързана с болестно състояние, а например с напрежение на стъпалото при ходене с много високи токчета. Възможно е да се появи при рязко нарастване на двигателната активност, като при това подкожната мазнина на ходилото в зоната на петата не е достатъчно плътна. Понякога боли просто защото сте стояли дълго прави, или защото килограмите ви са нараснали бързо за кратко време.

Дори обяснението за вашата болка в петата да е ясно, не бива да я пренебрегвате. Това си е истинско страдание, което влошава качеството на живот и час по-скоро трябва да се отстрани причината за него. По-неприятното е, че в немалко случаи появилата се болка в петата всъщност е един от първите симптоми на сериозно заболяване.

Болка в петата – възможни причини?

Появата на болка в петата, особено ако тя не е преходна и се появява често при определени условия, изисква на всяка цена консултация с лекар. Дори когато се касае за симптом на сериозно заболяване, има начин да се приложи подходящо лечение и процесите да са под контрол. Самолечението с обезболяващи не е разумен вариант, ясно защо. Да видим при кои заболявания и промени в организма са възможни проявите на болка в петата.

Още в текста: Какви може да са причините за болка в петата. Болката като сигнал – с кои заболявания го свързваме. Възможни причини, диагнози. Как да лекуваме болка в петата. Най-добрите терапии; режим, хранене. Обувки, стелки и пр. – нещата, с които ходенето е по-лесно
Шипове в костта на петата, болки при стъпване

Шиповете са костни израстъци, които с напредването на възрастта се появяват в различни точки и зони на скелета. Сами по себе си шиповете в костта на петата не са болезнени – но те притискат тъкани и нерви и причиняват дискомфорт, болка и възпаление. Възможно е някой да има шипове в петата, но болката да липсва и фактът да се установи случайно при рентгенова снимка по друг повод. Симптомите на шипове в петата са сходни с тези на плантарния фасциит – възпаление на тъканта на ходилото. Всъщност появата на шип често е причина за въпросното възпаление, т.е. двете болестни състояния са свързани и се проявяват паралелно. Болките се появяват при стъпване сутрин след събуждане; след раздвижване стегнатата и травмирана от шипа мускулна тъкан на ходилото се отпуска и болката намалява. Ако обаче страдащият човек постои прав по-дълго или ходи продължително, тя се появява отново.

Плантарен фасциит и болки в ходилото и петата сутрин
Шип - една от баналните причини за болка в петата
Шип – една от баналните причини за болка в петата

Плантарният фасциит е болезнено възпаление на споменатата тъкан – т.н. плантарна фасция, мускулеста тъкан на ходилото, която поддържа свода и осигурява плавното огъване при пристъпване. Плантарният фасциит обикновено е резултат на претоварване или прекомерно разтягане на описаната тъкан. Шиповете в костта на петата също са причинител на възпалителни процеси. Водещ симптом е неприятната болка в петата, която се появява и усилва при натоварване. Усещанията са по-силно изразени сутрин. За да се постави точна диагноза, при описаните признаци се разчита на субективните оплаквания от пациента, както и на рентгенова снимка. Така се изключва възможната травматична причина – счупване на кост, и се изясняват характеристики като наличие на шип или възпалителен процес на мускулните влакна.

Болест на Бехтерев (анкилозиращ спондилоартрит)

Болестта на Бехтерев е хронично възпалително заболяване на гръбначния стълб и ставите. Причината за това заболяване е агресивно въздействие от собствената имунна система, която атакува ставите и сухожилията. Резултатът е втвърдяване, вкостеняване на еластичните връзки, на междупрешленните дискове и връзки. На практика се развива срастване на прешлените и гръбнакът губи своята гъвкавост и подвижност.

Понякога ранните симптоми за болестта на Бехтерев са дискомфорт и неприятни усещания, когато даден човек трябва да стои прав върху твърд под. Появява се и въпросната болка в петата. Ако още в този етап не се вземат мерки, само за няколко години гръбнакът се сраства и се превръща в твърда костна структура.

Ревматоиден артрит

Това е едно от най-тежките ставни заболявания, протичащо с много усложнения. Основен симптом на ревматоидния артрит е болката, оток, ограничена подвижност на ставите. Сред поразените зони е и ставата на ходилото, макар това да не е типичната локализация на заболяването. Болките могат да се появят отначало само при движение. При силно възпаление боли и в състояние на покой, болката може да се появи в съня и да събуди внезапно страдащия човек. Освен от болки в ставите пациентът се оплаква от обща слабост, бърза умора, загуба на апетит.

Подагра
При болка в петата ходенето е истинско изпитание
При болка в петата ходенето е истинско изпитание

В този случай става дума за ставно заболяване, което е причинено от отлагане на солите на пикочната киселина – т.н. урати. Характеризира се с остра болка, оток и зачервяване на една или две стави- Пристъпът от подагра може да продължи няколко дни или седмици – ако не се провежда лечение. Много често пристъпът започва през нощта; ставата се затопля и става болезнено чувствителна дори при леко докосване. Обикновено са засегнати стави на палците на краката, но може да се прояви и при колянна става, ставите на ходилата, на пръстите на ръката или китката. В някои случаи възпалението обхваща и прилежащите сухожилия.

Туберкулоза на костта (костна туберкулоза)
Демир бозан за безсъние

Костната туберкулоза може да засегне и костта на петата. Започва се или със стопяване на костното вещество, или с некроза на кожата, като процесът с течение на времето обхваща все по-големи площи. Туберкулозата на костите и ставите в напреднал стадий причинява гнойни огнища, които разграждат тъканите и се отварят към повърхността на тялото в засегнатата зона. Острият възпалителен процес продължава няколко седмици, след което настъпва ремисия.

Остеомиелит на костта на петата

В този случай също е налице болка в петата, но не от шипове, а от гнойно-некротичен процес. Като цяло той засяга костната тъкан и костния мозък, както и прилежащите меки тъкани. Процесът е причинен от бактерии. Първоначално пациентът се оплаква от слабост, от болки в мускулите. След това температурата му рязко се повишава до 39-40 градуса. Почти веднага се появява и болка, локализирана в засегнатата кост. Тя е остра, човъркаща или раздираща отвътре; усилва се и при най-малкото движение. Трудно може да бъде сбъркана с някаква друга болка и е сериозен повод да бъде потърсена медицинска помощ. Петата между временно отича, кожата й придобива застойно-червен цвят и вените в съседство се разширяват.

Разтежение на Ахилесово сухожилие

Разтежение на Ахилесовото сухожилие може да се причини от пренатоварване или травма. Появява се остра болка в областта на сухожилието, последвана от оток. В повечето случаи цялото ходило остава блокирано – сгъването му е затруднено или дори невъзможно. Този тип травматизъм протича в следващи моменти с възпалителен процес.

Кои фактори по-конкретно предизвикват този проблем? Интензивен спорт – пренапрежение на мускулите на долните крайници, бягане на дълги дистанции или по наклонен терен, както и носене на неудобни обувки; провокатор е смяната на обувки на много висок ток с такива на равна подметка всяка вечер. Разтежението и последвалият възпалителен процес са свързани с болка в петата, подуване в областта на сухожилието и локално повишение на температурата, зачервяване на кожата и повишена чувствителност в засегнатата зона. Болките се проявяват и при повдигане на пръсти. Ситуацията е рискова – може да се получи разкъсване на сухожилието и на практика да се блокира ходенето. Задължително е при подобна картина веднага да се търси медицинска помощ.

Бурсит

Болка в петата наистина може да получите не само от шипове. Много коварни са възпалителните процеси в сухожилията, бурсити – по отношение на проблемите с петата са налице всички класически симптоми на възпаленията. Задната част на петата се възпалява, отича, зачервява се и боли. Ако пипнете мястото, ще усетите колко топло е станало то. Отокът при липса на адекватно лечение може да се увеличи. При хронично възпаление подутината боли тъпо и става плътна.

Пронация (еверзия) на петата (петната кост)
Неправилната походка също причинява болка в петата
Неправилната походка също причинява болка в петата

Причина за болка в петата може да бъде и разположението на петната кост, несъразмерното натоварване на ходилото. При т.н. пронация или еверзия тежестта на тялото при ходене пада навътре, глезенът също е насочен към вътрешната страна на ходилото и към палеца. Този проблем може да е провокиран от наднормено тегло, но в повечето случаи успешно се коригира чрез анатомични стелки и обувки, мануална терапия и лечебна гимнастика. Редукцията на теглото също помага

Счупена пета

Болка в петата при счупване – и това се случва. Причината – падане отвисоко, при което тежестта се стоварва върху петите. Болката в увредената област е толкова силна, че стъпването е невъзможно. Петата се деформира, изкривява навън или навътре, ходилото отича, видими са кръвонасядания, сводът на ходилото е уплътнен. Заради разрастващия се оток на меките тъкани в долната част на крака активното движение е рязко ограничено и направо невъзможно. Хипотезата за счупена петна кост се проверява чрез рентгеново изследване.

Болки в петата при деца

Проявите на този тип болки при децата могат да са свързани както с носене на неудобни обувки при наднормено тегло и затлъстяване, така и като реакция от инфекциозно заболяване с последващо възпаление на сухожилия. Условието за един здравословен проблем, известен като апофизит при подрастващи, е все още неукрепналата връзка между фрагментите на костите – в частност костите на ходилото. Въпросният апофизит може да означава разтежение или дори разкъсване, обикновено от него се оплакват активно спортуващи момчета на възраст 9-14 години. Болката се появява при бързо ходене или тичане. Болезнено е също изправянето на пръсти. Може да се усеща и ограничено движение и стягане на прасеца. Появяват се още отоци и повишена локална температура.

Кокоши трън на петата

Досадата кокоши трън, плантарна брадавица и пр. създава истински проблеми, особено ако е на петата. Не просто боли – боли много, тъй като петата при ходене е под постоянен натиск и всяка крачка след неговата поява става мъчителна. Очевидно това е проблем на меката тъкан, а не на костта, но от това болката не става по-поносима и лечението не бива да се отлага. Има немалко средства за отстраняването на кокошия трън, лечението в домашни условия е възможно – просто се иска търпение и постоянство. Действайте още при първите признаци, тогава успехът идва по-бързо!

Кокоши трън. Лечение с лекарства и народни средства

Други причини

За жалост болка в петата може да е и знак за злокачествен процес. Както и при други първични злокачествени тумори на костите, болката е най-ранният симптом. Отначало тя е преходна, после става постоянна. С напредването на злокачествения процес мястото започва да се подува. В детска възраст злокачественият процес протича бързо, като причинява и прогресираща анемия. Възможни са внезапни счупвания на кости. Над тумора понякога се развива мрежа от разширени кръвоносни съдове.

Лечение на болка в петата

Тъй като описваната болка в петата е симптом, методът на лечението й зависи от причината или основното заболяване. За да се намали все пак дискомфортът и болката, без значение какво я предизвиква, трябва да се спазват някои препоръки.

Ето какво е важно:

  • Раздяла с наднормените килограми – излишното тегло увеличава натоварването на мускулите на ходилата.
  • Носене на ортопедични стелки, особено при плоско ходило.
  • Носене на удобни обувки; токът да не е по-висок от 5 см, но и да не липсва съвсем. Обувките тип “балерина” са мили, но доказано вредни.
  • Лечебна гимнастика за краката всеки ден.

Силната болка в петата може да се тушира с кубче лед, което обаче да не се държи в проблемната точка повече от 20 минути. Самата пета и зоната над нея могат да се масажират внимателно с някакъв крем от типа на фастум гел.

Ако вашата болка в петата е трайна и все повече ви притеснява – няма да е по силите ви да се справите сами. Търсете добър ортопед.

Отслабване

Наднорменото тегло причинява претоварване на целия опорно-двигателен апарат и особено на ходилото – в зоната на свода. Пълните и затлъстелите хора задължително трябва да носят ортопедични обувки със стелки за поддържане на свода. Трайното решение обаче е свързано с отслабване – с нормализиране на теглото чрез спазване на разумна диета и подходящи физически натоварвания.

Повече от обичайните килограми носят временно и бременните жени. За тях е препоръчително да носят удобни обувки, да забравят за малко за високите токчета и да се хранят разумно, така че да не трупат излишни килограми – но и да не стигат до вредящи крайности. Трансформациите в организма на една бъдеща майка не винаги са обратими: така например добавените килограми могат да причинят плоскостъпие, което да остане трайно и след раждането.

Дайте мнение и Вие тук!
Народна медицина

Алтернативните терапии обикновено помагат за овладяване на болката, като чрез тях се избягва в много случаи приемът на обезболяващи и нестероидни противовъзпалителни. В повечето случаи съветите на народните лечители са насочени към случаи на болна в петата, причинена от шипове. Работят рецептите със сол; ето няколко примера:

  • Една скилидка чесън се смачква необелена, забърква се с една лъжица счукана морска сол. Получената смес се разстила върху парче стреч фолио и се увива болната пета. Върху компреса се обува чорап и се оставя така за два часа. Същите действия се повтарят три поредни дни (lechenie.newage.bg).
  • Болната пета се намазва с мед и се посипва със счукана морска сол. Превързва се с памучна кърпа, отгоре се поставя стреч фолио и се обува вълнен чорап. Компресът се оставя за цялата нощ. Ако болката не намалее – повтаря се след еднодневна почивка.

Някои рецепти звучат странно, но само ако вие самите не страдате от болка в петата. Боли ли – какво ли не опитва човек! Ето една рецепта с медна тавичка, която се приписва на пророчицата Ванга:

  • При болка от шип в петата се взема стара медна тавичка и се обръща с дъното нагоре. Покрива се с парче вълнен плат и се наръсва с газ за горене и сяра на прах. Стъпва се с двата крака на босо; трябва да се стои в тази поза един час. След това краката се измиват и обуват в памучни чорапи. Процедурата се повтаря 4-5 пъти и обикновено болката изчезва.

Препоръчва се също и продуктът дикрасин – в него активните съставки са извлечени от риган, жълт кантарион и глог. Апликациите с този продукт в съчетание с магнезиев гел овладяват възпалението и постиган етапно овладяване на конкретната болка в петата.

Погрешно някои хора пристъпват към самолечението на болка в петата с народни средства  от затоплящ тип, което може да се окаже грешка. Разумно е първо да се установи каква точно е причината за проблема и едва тогава да се търси медикамент или цяр.

Мануална терапия

Масажът помага най-вече в случаите, когато причина за болка в петата е плантарен фасциит. Специалистите препоръчват два пъти дневно да се прави дълбок тъканен масаж, което си е работа за мануални терапевти (zdravotialo.bg). Това обаче не винаги е възможно, затова се налага да си помагаме сами. Единият вариант е да се снабдим с топка за тенис и бавно да я търкаляме с крак – под натиск, така че да ангажираме целия свод на ходилото. Препоръчва се вечер топката да бъде заменена от бутилка със замразена вода, директно от фризера. Най-подходяща за целта е малката бутилка от кока кола. Масажът облекчава, но цялостното решение на проблема изисква и носене на подходящи обувки: независимо от сезона да се избягват отворените, а за тънките чехлички и джапанките може направо да забравим.

Коригиране с нееластична лепенка

Много често болка в петата се получава при наднормено тегло, което причинява размествания на петъчната кост. Боли, както вече коментирахме, и при проблеми с Ахилесовото сухожилие. Тогава е възможно да се направи корекция или мястото да се фиксира в точно определена позиция с помощта на нееластична лепенка, тейп. Методиката за фиксирането и поставянето на нееластичната лепенка е проработвана многократно в практиката на различни спортове (framar.bg).

Кинезитерапия

Както названието подсказва – това е вариант за лечение при болка в петата чрез движения. Обикновено самите упражнения са елементарни, но трябва да научим от специалист кои точно ще ни свършат работа и как да не си навредим. Затова, още веднъж да повторим, изясняването на причината за нашата болка е първото, което следва да направим. Ако наистина кинезитерапията би ни била от полза, отново специалистът ще каже как.

Като начало да се опитаме със следните движения: Сядаме на стол и изпъваме болния крак. Петата остава на пода, а цялото стъпало се повдига нагоре. Хващаме палеца и го издърпваме нагоре и назад. Задържаме 15-30 секунди (zdravotialo.bg).

Кинезитерапия: Къде я правят най-добре. Обучение. Как се прави?

Кинезиотейпинг метод. Кинезио ленти

Този метод е сходен с коригирането с нееластична лепенка, но в този случай специалистът фиксира проблемната пета с помощта на еластични ленти или кинезио ленти. С тяхна помощ проблемната зона се фиксира и получава допълнителна опора, но само за някои движения. Лентата може да е с различна еластичност и да се разтяга от 0 до 100 % (fizioterapevt-bg.com). Поставянето на лентите изисква професионални умения, затова може да се повери единствено на правоспособен кинезитерапевт.

Този метод на лечение помага при проблеми с мускули, сухожилия и стави, което почти изцяло изчерпва възможните причини за болка в петата. Това прави метода приложим в случаи като коментираните, тъй като той върши работа при претоварвания и разтежения, при нарегнати мускули, намалява болките и отока и оптимизира функциите на ставите и сухожилията в лекуваната зона.

Ортопедични стелки

Ортопедичните стелки са допълнителен елемент към удобните обувки, благодарение на който се неутрализират някои дефицити на конструкцията или външни обстоятелства: продължително стоене прав, продължително ходене, плоскостъпие, наднормени килограми. Има стандартни ортопедични стелки на водещи световни фирми, които компенсират например деформацията на напречния свод или плоското стъпало. Под формата на цяло ходило, ¾ или “капка” се подобрява комфортът на обичайните обувки. Обикновено цените им варират от 14 до 30-32 лв.

Има възможност също да се изработят индивидуални стелки по поръчка, които отчитат специфичните потребности на отделния потребител.

Ортопедични стелки по поръчка и др. Как да изберем и откъде се вземат?

Лечебна гимнастика

При точна диагноза специалистът може да препоръча лечебна гимнастика, която е съобразена с характера на проблема. Обикновено това е набор от елементарни упражнения, които трябва да се изпълняват редовно, всеки ден, като се спазват и останалите правила за профилактика срещу болка в петата. Така например ако причината за болка в петата е плантарен фасциит, веднага след преодоляването на острото състояние се започва стречинг, т.е. система от разтягания с подходяща интензивност. Ясно е, че усвояването на двигателния комплекс трябва да стане с помощта на физиотерапевт. Лечебната гимнастика не само съдейства за преодоляване късните последици от състояния с болка в петата, но и изпълнява профилактична роля.

Комфортни обувки

Елементарно условие, но именно то като че ли изглежда най-трудно изпълнимо! Обувките трябва да са достатъчно широки и да не притискат ходилото; удобният ток е 3-5 см. Съвършено равната и тънка подметка създава риск от разместване на ставните връзки в ходилото и пренапрягане на сложната структура. Ако добрите ортопедични обувки не са по джоба ви, снабдете се поне с качествена стелка от описания по-горе вид!

Други начини

Други изпитани начини за лечение при болка в петата са балнеопроцедурите с минерална вода, луга или лечебна кал, но това също става след точно изясняване причината за здравословния проблем. Ако болката е резултат от прогресията на други болести като диабет или подагра, ясно е, че вниманието трябва да се насочи към основното заболяване – а болката в петата да се третира симптоматично.

Има и случаи, при които се избира индивидуално решение за конкретен пациент, например при травма. Като крайна мярка специализираните източници сочат оперативното лечение.

Към кого да се обърнем?

При болка в петата естествената реакция е да се консултираме с ортопед. Той обаче може, на базата на преглед и изследвания, да установи, че проблемът е за друг специалист – невролог, интернист, ендокринолог.

Най-често проблемите с опорно-двигателния апарат отвеждат към специализирания център в Горна баня, но добри екипи има и в клиниките по ортопедия при университетските болници. Все пак трябва да вярваме, че решението на нашия проблем може да дойде и в кабинета на някой опитен лекар от кварталната поликлиника.

Още информация и източници на английски: Причини за болки в петата. * Колко време боли набита пета? * Заболявания на петата и тяхното лечение.
Откъде се взимат стелки, обувки и пр.?

Справка в мрежата; в София и големите градове има специализирани магазини за ортопедични обувки. Актуална е и онлайн-търговията с ортопедични обувки и стелки. Освен това ортопедични обувки могат да се изработят и по поръчка, като в определени случаи с медицински протокол те могат да са и безплатни.

Потърсете решение на вашия проблем на protezi.bg/bg/ortopedichni-obuvki-ot-ncpr-gorna-banya.html, ledianatomic.bg, kalapod.bg, sisi-bg.com, articom-bg.com и др.

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Afa3

Афламил. Мнения и странични ефекти. Колко дълго може да се приема? Мидокалм, Милгама, Мовалис и Фламексин

Колко дълго може да се приема Афламил на таблетки? Мнения и странични ефекти на Афламил …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *