световъртеж в легнало положение
Виене на свят, световъртеж в легнало положение.

Световъртеж, особено в легнало положение – това винаги е сериозно!

Сигурно сте имали поне веднъж усещането, че светът около вас се върти и вие всеки момент ще паднете. Световъртеж – това не бива да се подценява; подобно състояние е знак за нещо сериозно.

Какво става с нас, когато имаме световъртеж?

Самото състояние “световъртеж” може да има различни измерения: може да губите равновесие за миг след рязко изправяне от седнало или легнало положение.

Може да почувствате изведнъж, че земята се изплъзва изпод краката ви и трябва да се хванете за нещо, защото нямате опора. Или че незнайно защо тялото ви олеква и се завърта, описват от nevrolog.eu. Често това необяснимо състояние е придружено с гадене и/или главоболие.
За вас трябва да е ясно, че посещението при лекар не бива да се отлага. Особено ако тревожните признаци не са преходни или подобни събития се повтарят.
Вашият световъртеж може да е симптом за някое сериозно заболяване, което е било до този момент в латентна фаза или вие сте пренебрегвали други сигнали за здравословния си проблем.

При кои болести можем да усетим световъртеж? Как да се справим?

“Чист” световъртеж

– моментно замайване, преходно състояние – може да се получи при кислороден глад на мозъка или от медикамент. В такива случаи е най-добре пациентът да седне, за да не изгуби равновесие и да падне, обясняват от puls.bg. В седнало положение очите са затворени, а брадичката е приближена към шията. Препоръчва се дълбоко и бавно вдишване и издишване за вкарване на повече кислород в организма и оросяване на мозъка. Такъв тип световъртеж могат да причинят някои антибиотици, нестероидните противовъзпалителни и медикаментите срещу хипертония.

Световъртеж при хеморагичен инсулт

– ясно е, че става дума за живото застрашаващо състояние. Ето защо при внезапна проява на този симптом, особено ако е придружен с гадене, главоболие, задължително се търси медицинска помощ, при това – колкото може по-бързо! Ако лечението започне до четвъртия час от събитието, прогнозата за пациента със световъртеж е оптимистична. Възможно е също кръвоснабдяването на част от мозъка да бъде функционално прекратено за кратко време и да се самовъзстанови, но в подобни случаи няма време за догадки и изчакване.

Възпалението на вътрешното ухо

често е причина за мъчителен световъртеж с гадене и повръщане, загуба на ориентация и главоболие. Субективните усещания са особено мъчителни – засегнат е вестибуларният апарат и всяко движение причинява страдание. Обикновено такива състояния са резултат от вирусни инфекции и спасението е в специфично лечение с медикаменти.

Понякога до световъртеж водят

проблеми с шийните прешлени

– обострен остеоартрит, при който всяко извръщане на главата е болезнено и следвано от световъртеж. Обездвижването със специална шийна шина спасява от пристъпите на световъртеж до момента, когато основното заболяване се овладее чрез медикаменти.

световъртеж
Медицината има не едно решение за проблема световъртеж

Медицината описва и други заболявания, при които може да се чувства световъртеж: високо или ниско артериално налягане, анемия, диабет.

Дайте мнение и Вие тук!

Има ли надеждно лечение на световъртеж? Помагат ли билките?

световъртеж
При световъртеж най-важно е да се разбере кое заболяване го причинява

Специалистите са категорични, че спасението от световъртеж минава през точно диагностициране на причините, които превръщат света около нас във въртележка. Когато диагнозата е ясна – методите и средствата за лечение на световъртеж не са проблем за лекаря, най-често невролог.

Ето и една лесна рецепта от Петър Димков за лечение на световъртеж: 100 г листа от маточина се смесват с 50 г цвят от глог и 10 г валериана корен. Две супени лъжици от тази смес се попарват с 400 мл гореща вода и се оставят в похлупен съд за два часа. Запарката се прецежда и от нея се пие три пъти дневно по една чаена чаша преди хранене (от bilkolechenie-zdraveotprirodata.blogspot.com).

“Фигурин

Народната медицина препоръчва различни билки при световъртеж – лечебните практики са съобразени с факта, че световъртеж не е самостоятелно заболяване, а симптом на поне 20 различни болести. В зависимост от основното заболяване се определя и ефективната билка. Тя може да е глог, сироп от орехови ядки и лимон, детелина. Само за пример – рецепта за лечение на световъртеж с лавандулово масло от webzdrav.ru. Правят се масажи с 5-6 капки масло в областта на слепоочията три пъти дневно. Масажите могат да се заменят с отвара от лавандула за вътрешно приложение. Приготвя се така: 20 грама накълцани сухи цветове и листа се заливат с две чаши гореща вода и се варят 7 минути. След изстиване отварата се прецежда и от нея се пие по една супена лъжица три пъти дневно. (Текстът продължава и след видеото с отговор на читателски въпрос.)

Какви лекарства да ползваме при световъртеж и главоболие?

Въпросът бе зададен от потребител, подписващ се като Danail. Ето и неговия отговор:

По-горе в статията сме изброили 4 различни вида световъртеж. Всеки един от тях изисква различни медикаменти. В някои случаи лекарствата за единия тип световъртеж са неподходящи за другия. А в други случаи дори биха могли да засилят симптомите на световъртежа и главоболието, ако не сте уцелили точната причина за тях.

Ето защо преди да изберете хапчетата или билките, с които ще се лекувате, е добре да установите кои са причините за вашия световъртеж. Това ще бъде установено най-добре от лекар. Преди да направите точната диагностика, не ви препоръчваме да рискувате с първите попаднали ви лекарства.

И все пак ще се радваме, ако някои от читателите се решат да споделят с нас какви лекарства приемат при световъртеж, действат ли им те и как им действат. Пишете ни най-долу във формата за коментари! Споделете с нас как вие решавате проблемите, които очевидно вълнуват една немалка част от хората!

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

Витамин Б Комплекс с магнезий, странични ефекти.

За какво се пие витамин В комплекс?

Мнения: Точно за какво се пие витамин В комплекс? Странични ефекти. С добавка магнезий за …

7 Мнения

  1. kakvi lekarstva da piem za svetovartej i silno glavobolie

    • Лекар.БГ

      Здравейте, Данаиле! Дописахме статията по-горе с отговора на вашия въпрос. За съжаление той няма как да бъде еднозначен, защото само световъртежът бива 4 вида, а главоболието – още повече. Затова е трудно да се назоват лекарствата, които ще ви помогнат, без да се постави по-прецизна диагноза и да се посочат причините, поради които имате главоболие и световъртеж.

      Ще ви бъдем благодарни, ако споделите с нас какво се е случило по-нататък и кои лекарства вършат работа по споделения от вас проблем. Нека повече хора да знаят кое лекарство е добро за главоболие и световъртеж и кое не. Пишете ни пак!

  2. стефан момчилов

    имам болки в врата от доста време а от вчера и силно главоболие и световъртеж като си легна ми няма нищо когато стана имам чуството ще падна ами сега накъде?

  3. Параскева Ангелова

    Здравейте! През м.ноември 2013 год. припаднах в къщи и загубих съзнание за секунди. Кардиологът при който ходих постави диагноза “синкоп”. На мен не ми се изясниха причините за този синкоп. Също така вдигнах кръвно – 140,150 на 90,85,80. И започна еди световъртеж – отначало не можех да се движа в къщи. Посетих 5 невролога, 2 кардиолога ; направих скенер, ЕЕГ, доплер, изследвания за диабет, щитовидна жлеза, холестерол. Всички се чудят защо не мога да се движа сама по улицата. От тогава, до днес /28.01.2015г./ имам замайване – като вървя по улицата имам чувството, че се клатя, че ще падна, залитам на ляво. Все още кръвното ми не се е нормализирало. Невролозите ми изписаха Вертиго и успокоителни. Нищо не подобри състоянието ми. Личният ми лекар отказа да ми дава по-вече направления, тъй като нямам сериозна диагноза. Сега не пия нищо и продължавам да съм нестабилна. Изгубила съм надежда , че ще се оправя.

  4. Imam svetovartezhi zaradi narusheno vatreshno uxo; minierova bolest. Hapchetata koito nai dobre mi pomagat sa Betahistin. Vapreki tova kogato zachestat pristapite na svetovartezh varia chai ot listata na ginko ot koito slagam po chaena lazichka v chasha normalen chai , po tozi nachin as lichno se vastanovyavam po barzo.

  5. Моето питане е следното. Имам шипове на шиини прешлени, незнам дали от това е проблема със световъртежа и болките в главата НО. Личният ми лекар ми изписа ВЕСТИБО от 24 mg и Кавинтон от 10 mg. Въпросът ми е. Трябва ли да пия и двата медикамента или не???

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *