Маска за лице с белтък или жълтък от яйце
Маска за лице с аспирин. Със зехтин. С мед или захар и много други.

Маски за лице. С яйце: белтък или жълтък. Със сода, с хума против бръчки, зехтин, аспирин и 15+ други!

Маска за лице с белтък или жълтък от яйце и сода. С хума против бръчки. С аспирин. Със зехтин. С мед или захар и много други.

Още в текста: Как да изберем точните маски за лице според типа кожа и проблемите й. Разширени пори, петна, обриви и белези. Средства за поддържане на лицето според типа кожа. Качества на продуктите за най-популярните маски. Домашни и готови маски. Билки и продукти за домашни маски (проверени рецепти).

Маски за лице – една необятна тема, по която всеки има мнение, било то положително или крайно отрицателно. Към темата маски за лице са привлечени не само представителките на нежния пол; въпросната тема си има варианти за любители на готовия продукт, на приготвените вкъщи, има несломими привърженици на билковите рецепти и т.н.

Радетелите на природосъобразния живот например препоръчват да използваме в маски за лице онова, с което в същия момент се храним, било то плод или зеленчук. Има и смехотворни предложения; в крайна сметка – избор всеки си прави сам и сам понася възможните неприятни последици от експериментите в тази област. Но какво ще кажете, ако експериментите с маски за лице са успешни?!

Маски за лице според проблема

За немалко дами полагането на маски за лице е ненужно губене на време. Докато стане на около 25 години, младото лице може да мине и без тях, ако не се появи някакъв здравословен проблем. Добре е все пак да се разбере в достатъчно ранна възраст, че маската е съществена част от грижата за лицето, както почистването и полагането на всекидневен крем и грим.

Щастливите момичета, които са спасени по природа от неприятности като пъпки, разширени пори, акне и черни точки, наистина могат да започнат с тези занимания и по-късно. Но какво да се прави, когато споменатите проблеми са налице?

Първо – да се набави информация за същността на проблема и чрез съветите на опитен козметолог да се научи как да бъде неутрализиран. Понякога спасението не е в ефективните маски за лице, а в храненето и правилния подбор на миещите и почистващи средства.

Ето кои са най-често коментираните проблеми и подходящите маски за лицето в конкретните случаи:

При черни точки

Досадните черни точки (комедони) са драма най-вече за порасналите момичета; най-честата реакция за премахването им е да се изстискат, а това създава нови проблеми. Както знаем, черните точки са замърсени запушени пори; при увеличената мастна секреция на епитела в преходната е възможно те да са множество и тормозът да е постоянен.

В такива случаи е възможно да се помогне не чрез механичното почистване, а с подходящите маски за лице. Обикновено те едновременно и почистват, и тонизират кожата.

Подходящ продукт за такава маска е бялата хума (купува се от аптеката). Ето как се прави: Две супени лъжици хума се разбиват на кашичка с чиста хладка вода, прибавя се белтъка от едно сурово яйце, една лъжица течен мед и кафена лъжичка прясно изцеден лимонов сок. Добре разбитата смес трябва да има консистенцията на заквасена сметана. Полага се внимателно върху лицето, като внимавате да не попадне в очите. Изчаква се да изсъхне и веднага се измива с хладка вода.

“Фигурин

Ако черните точки са повече, може да се направи почистване само с яйчен белтък по следната рецепта: Белтъкът се разбива на пяна и от него се полага един пласт върху изпитото и подсушено лице. След това лицето се покрива с един пласт от хартиена носна кърпичка; потупва се да попие и се полага втори пласт белтък, пак хартиен пласт, нова доза белтък, трети хартиен пласт. Изчакваме да засъхне и отлепваме получената коричка. Измиваме и нанасяме подходящ крем (по edna.bg).

Още един ценен материал ТУК: Специално за премахването на черни точки. Видове маски.

За суха кожа

Най-популярните маски за лице при суха кожа съдържат пречистени масла; логично е в такива случаи да се търси овлажняващият ефект.  Само от един лек масаж със затоплено бадемово масло. Малко количество вземаме с памучен тампон, разнасяме го и масажираме внимателно по цялото лице и шията. Оставяме за 15-20 минути, след което почистваме с друг тампон, напоен с топла вода.

Чудесна работа върши лесната домашна маска с извара и зехтин. Трябва да сте сигурни, че изварата е прясна и безсолна; две супени лъжици от нея се смесват с две чаени лъжички студено пресован зехтин. Получената смес се нанася на лицето за 20 минути, след което самата маска се отнема с чисти, навлажнени тампони и лицето се измива с топла вода.

Сухата кожа е предпазена от някои проблеми на мазната като разширени пори, черни точки, “лъщене” и податливост на възпаления. Затова пък тя по-рано започва да образува бръчки и се нуждае от по-често полагане на овлажняващи и подхранващи маски за лице.

Бадемово масло: Маска за коса (растеж) и лице. Ползи от олиото

Против бръчки

Появата на първите бръчки около очите не винаги се забелязва, но на определена възраст е добре да се вглеждаме по-внимателно в огледалния си образ. Има подходящи маски за лице, които овлажняват и подхранват кожата и забавят стареенето на епителните клетки. На видимо “опъване” и заличаване на тези издайнически промени на всяка цена трябва редовно да се подлага сухата кожа. Ето някои проверени рецепти, за които не са необходими сложни приготовления или харчене на много пари.

Маски за лице против бръчки:
маски за лице
Ето как лесно се правят маски за лице!
  • Със суров жълтък: един жълтък се разбива с две супени лъжици брашно и една чаена лъжичка течен мед. Нанася се за 10-15 минути, след което се почиства с топла вода.
  • С билкова запарка: смесват се по една чаена лъжичка липов цвят, жълт кантарион и лайка. Сместа се залива с две чаши вряла вода; след като се охлади се прибавят две супени лъжици водка. Запарката се прецежда – получава се лосион, с който лицето се обтрива сутрин и вечер, особено местата с бръчки.
  • С аспирин: две таблетки аспирин се стриват с 1-2 капки вода, добавя се една чаена лъжичка мед и с получената кашичка се намазва цялото лице. След 10 минути се почиства с топла вода.
  • С картофено нишесте: една супена лъжица картофено нишесте се размива с половин чаена чаша студена вода; добавя се още половин – но вряла, и се вари до сгъстяване. Към получената кремообразна маса се прибавя една супена лъжица сметана и четири супени лъжици прясно изцеден сок от моркови. Маската се нанася на тънък слой и след половин час се измива. Помага при дълбоки бръчки (по framar.bg).
За мазна кожа

Мазната кожа е по-малко податлива за проблем като бръчките, но и нейното поддържане изисква внимание. Тя по-често страда от възпаления, запушени пори и акне, степента на омазняването й е в зависимост от  месечния цикъл и някои заболявания. При поддържането й често се използват компоненти като лимонов сок и белтък.

Мазната кожа лесно придобива свеж и сияен вид, ако се натрие с кубче лед. Това действа тонизиращо и в същото време редуцира секрецията на мастните жлези (zdrave.bg).

При мазна кожа са подходящи следните маски за лице:

  • Маска със сметана и лимонов сок: чаена лъжичка сметана се смесва със същто количество лимонов сок и се нанася върху измито и подсушено лице. След 15 минути се измива първо с топла, а след това със студена вода.
  • Белтъчно-медена маска: смесват се един белтък, по една чаена лъжичка мед и зехтин, фини овесени ядки за сгъстяване. Нанася се за 20 минути, след което се измива внимателно с топла вода.
  • Маска с тиква: за добро почистване, неутрализиране на възпалени зони и витаминизиране. Настъргва се парче тиква на ситно ренде, изстисква се и със сока се напоява парче тензух. Полага се на лицето и шията за 15 до 20 минути. Траен резултат се получава, ако това се прави два пъти седмично до общ брой на описаните маски за лице 15-20.
Петна по лицето
маски за лице със зехтин
Маски за лице стават и от продукти в кухнята

Пигментни петна и лунички: ако решите да се борите с тях, ще ви трябват избелващи маски за лице. В такива случаи е важно да се посъветвате със специалист какъв точно продукт да изберете, за да не си причините някакви увреждания; важно е и да спазвате компетентните съвети точно. Не предозирайте, не дръжте маската по-дълго в очакване дефектите да изчезнат бързо.

При системни грижи нещата могат да се подобрят визуално, що се отнася до петната, а луничките може би не си струва изобщо да закачате. Ето две възможности да подобрите визията си с изпробвани в тази посока маски за лице:

  • Маска с краставица: настържете неголяма краставица на ситно ренде, изцедете и смесете получената мека маса със супена лъжица сметана.Отделения краставичен сок изпийте, а маската положете на лицето си за 15-20 минути. Отмийте с топла вода.
  • Маска с лимон: смесете прясно изцеден лимонов сок с течен мед в съотношение 1:1. Получената смес е доста рядка и за да ви подейства по-ефективно използвайте салфетки от тензух: потопете ги в лимоново-медената смес и покрийте с тях лицето, като предварително сте изрязали дупки за очите.
Акне (Пъпки)

При акне, пъпки и обриви освен специфичните лекарствени средства вършат работа и противовъзпалителните маски. С тях се постига общо успокояване на кожата на лицето, хидратиране и по-добър тонус, подкрепа при възстановяването на мастните баланси. Горещо препоръчвана в такива случаи е маската с бирена мая; този продукт всъщност е полезен и за вътрешен прием като средство против същите проблеми.

  • Маска с бирена мая: към супена лъжица от маята се прибавят 10-12 капки пресен лимонов сок, след което се налива преварена топла вода и се бърка до получаването на гъста кашица. Нанасяме я на лицето, като покриваме плътно проблемните зони, и оставяме да засъхне. Отмиваме с топла вода. След това трябва да се положи специален крем за проблемна кожа.
  • Маска с мед и билки: подходяща е за суха кожа с обриви и акне. Смесваме една част мед с една част сок от изцедени свежи билки – лайка, градински чай, листа от глухарче, мента. Нанасяме върху измито и подсушено лице за 15 минути и измиваме с топла вода.
Белези от акне

Белезите от акне могат да останат след успешно преодоления проблем – под формата на грапавини или петна по лицето. Специалистите препоръчват при такива случаи да се използват маски с краставица, с алое вера, със зехтин, с ябълков оцет. Сред всички тези продукти избираме един и  нанасяме малко количество от него с памучен тампон в проблемната зона или по цялото лице. След 15-20 минути отмиваме с топла вода.

При подобни проблеми помага и билката тилчец. Трябва само да си я набавимпрясна  от надежден билкар, ако имаме такава възможност. Приготвя се паста от счукани листа и се нанася върху лицето за един час. Отмива се с топла вода.

Разширени пори

Особеност на някои кожи са разширените пори в определени участъци на лицето. Неприятни са на вид, запушват се с мастни секрети, могат да станат провокатор на локални възпаления. Те създават редовни главоболия – някои от проблемите като черни точки вече обсъдихме.

Един от начините да освобождаваме разширените пори от мастни секрети е редовно да измиваме лицето сутрин и вечер, и да използваме подходящ скраб – така ще предотвратяваме запушванията. Добре е да се посъветваме с козметолог за поддържането на кожа с разширени пори чрез подходящи маски за лице. Най-популярната е със суров белтък и лимон, тя има добър стягащ ефект. Същевременно не бива да се забравя, че с нея не бива да се прекалява, прави се не по-често от веднъж седмично (по kozmetikata.bg).

Други

Всички проблеми, за които стана дума дотук, се поддават на въздействие при правилното полагане на подходящите маски за лице. Понякога обаче се касае не за козметичен, а за изявен здравословен проблем. Болестни състояния като дерматит и псориазис не могат да се преодолеят с домашната козметика, нито със скъпи готови продукти. Необходимо е мнение на дерматолог и прилагане на лекарствени средства при определен режим.

Това, разбира се, не отменя грижата за кожата на лицето, дори полагането на подходящи маски, но само препоръчаните от лекаря. Важно е и да се спазва  точно лекарственият режим. Дори и при провеждането на лечебни процедури в такива случаи са полезни сравнително малко популярните маски с масло от авокадо. Достатъчно е с памучен тампон да се нанесат по няколко капки върху плаките и обривите, без да се притиска мястото, а върху здравата кожа с леки масажни движения. Оставя се да попие.

Маслото от авокадо и самият плод са подходящи за маски при изсушена от слънцето кожа, старчески петна и бръчки. Авокадото е основа на маски както за суха, така и за мазна кожа, маските се различават по добавените компоненти – за суха кожа масло от авокадо, за мазна – лимонов сок (organicshop.bg).

Маски за лице според средствата

“Суровините”, с които сами можем да си направим добри маски за лице, са навсякъде край нас. Единственото усилие, което е необходимо като начало, е да осмислим точно потребностите на собствената си кожа, да изберем точните продукти, с които ще правим маски за лице, и да вършим това редовно – без оправдания, че нямаме време.

Една забележка, която не е маловажна: ако количеството на приготвената маска е повече, отколкото ни е било необходимо – и нещичко остане, не бива да се опитваме да го оставим “за после”. С практиката ще се научим да правим само колкото ни трябва, а съхраняваната в хладилника “каша” след няколко дни няма да е годна да ни свърши добра работа.

С яйце
маски за лице с жълтък или белтък от яйце
Яйцето е незаменим компонент в множество маски за лице

Прясното яйце е универсален продукт за маски за лице. Обикновено се използва разделно, като белтъкът и жълтъкът могат да се полагат или самостоятелно, или всеки от тях в комбинации с други компоненти. Белтъкът е редовен участник в почистващи, стягащи и подмладяващи маски, а жълтък е незаменим за подхранване на кожата на лицето.

Вижте варианти на маски за лице с яйце:

Маски за лице с жълтък: чудесни са за суха кожа, както и подхранващи за нормална. Може да се нанесе само жълтък, или жълтък и мед – достатъчна е една лъжичка мед на един жълтък. Достатъчни са 15 минути, за да подейства сместа; измиваме внимателно с топла вода. Добре действа и маската със суров жълтък и една супена лъжица настърган плод, така даваме на лицето си една чудесна витаминозна “закуска”. За да не сме разточителни, може просто да намачкаме с вилица малка част от сезонен плод, който сме си приготвили за похапване.

Маски за лице с белтък: добър избор за мазната кожа. Може да положим само чист суров белтък, разбит на пяна, и след 15 минути да го отмием внимателно. Може да се направи и смес с по една чаена лъжичка лимонов сок и водка, и две лъжички сок от краставица. Тази маска едновременно отнема излишната мазнина, но същевременно хидратира и действа подмладяващо (по framar.bg).

С кисело мляко

Безценното кисело мляко има важна роля не само като хранителен продукт, но и в грижата за кожата на лицето и на кожата изобщо. Един стар трик е спасяването на зачервената кожа, когато сме прекалили със слънчевите бани: намазването с кисело мляко действа успокояващо и в същото време насърчава процесите на регенерация и замяна на увредените епителни клетки с нови.

Маските с кисело мляко действат успокояващо, подхранващи са, ревитализират кожата на лицето и възстановяват липидния баланс на кожата. Някои специалисти препоръчват дори всеки ден лицето да се натрива с тампон, потопен в малко кисело мляко.  След цялостно намазване се изчаква лицето да позасъхне и процедурата се повтаря още 1-2 пъти. Ако сте с мазна кожа и се намирате у дома, оставете тази млечна маска да действа на лицето ви около два часа. Освен че ще го хидратира и подхрани, тя ще допринесе за еластичността на кожата. С допълнителни добавки като мед, сода бикарбонат, овесено брашно могат да се забъркат различни млечни маски за лице, сред които може да изберете подходящата за себе си.

Вижте тези варианти:

Дайте мнение и Вие тук!
  • Маски за лице с кисело мляко и овесено брашно. Двата компонента се смесват в пропорции 1:1. Маската се държи до засъхване, обикновено 30 минути. Част от нея ще се отрони лесно, за измиване се използва хладка вода. Подхранва кожата и свива разширените пори.
  • Маски за лице с кисело мляко и витамин А: Смесваме супена лъжица цедено кисело мляко, една ампула витамин А, един счукан аспирин и една супена лъжица мед. Полагаме за 20 минути и измиваме с хладка вода; има избелващ ефект.
С мед

За качествата на чистия пчелен мед може да се говори с часове; всички ефекти, които ни карат да го приемаме като храна и лек едновременно, са валидни и при външното му приложение. В различни маски за лице меденият компонент осигурява антиоксидантна защита; той е чудесен дезинфектант, има бактерицидно действие и в същото време насища епителните клетки с важни биоактивни компоненти. Ако имате акне или възпалени участъци на кожата, опитайте да решите проблема със следната рецепта:

Смесват се по една чаена лъжичка течен мед, мляна канела и едно настъргано индийско орехче, добавя се половин чаена лъжичка пресен лимонов сок. Всички компоненти са с противовъзпалителен ефект, в комбинация този ефект се усилва и се постига оздравяващо действие.

Със сода бикарбонат

Содата бикарбонат или хлебната сода е добър антисептик; с нейна помощ могат да се премахват черни точки и излишно омазняване на лицето. Тъй като ексфолира успешно, с този си ефект се прилага в маски за лице, предназначени за всякаква кожа. Ето една универсална маска, която все пак е най-подходяща при раздразнена кожа и лица с акне и обриви. След полагане се държи 10 минути и след това лицето се измива обилно с хладка вода. Задължително се полага подходящ крем за лице, тъй като содата изсушава.

Маската: по една чаена лъжица сода и студено пресован зехтин, половин лъжица мед. Всичко се бърка до хомогенна каша и се полага върху измитото и подсушено лице. Прави се веднъж седмично.

С лимон

Лимонът е една от често коментираните съставки на маски за лице, особено тези с очакван избелващ и стягащ ефект. Може да използвате и само прясно изцеден лимонов сок, но разреден с вода: намазаното с него лице след десетина минути се измива обилно с хладка вода. Не бива да се забравя, че лимонът почиства и защитава кожата от патогенни микроби, но в същото време може да дразни, особено ако след такава процедура излезете на слънце. След маски за лице с лимон се пазете от слънце в продължение на около пет часа!

Лимонът може да е полезен в маски за всякаква кожа, стига да е комбиниран с подходящите добавки. Вижте две проверени рецепти с лимон и типа кожа, за който са предназначени:

  • Маска при черни точки: Смесваме две супени лъжици захар с две супени лъжици лимонов сок, разбъркваме леко и натриваме лицето с проблемните зони – без да изчакаме захарните кристали да се стопят. След десет минути измиваме обилно с хладка вода.
  • Маска при акне: Към  две супени лъжици лимонов сок прибавяме същото количество розова вода – купува се от аптеката. С тампон полагаме течната маска върху лицето, изчакваме да засъхне и третираме още 2-3 пъти проблемните места. Успокоява обривите и освобождава от патогенни микроорганизми, които причиняват възпаленията.
С хума

Хумата е класически компонент от натуралната козметика. Чрез популярните маски за лице с хума кожата се прочиства от излишни мазнини, поема минерални съставки, освобождава се от мъртви клетки и патогенни микроорганизми. При правилно приготвяне домашните маски с хума вършат чудесна работа. В този случай е важно да не се забравя, че при приготвянето на глинената каша не трябва да се използват метални съдове или прибори, а само от керамика, стъкло или дърво. С добавянето на масла и други елементи се получават маски за различен тип кожа, включително проблемна. Опитайте с тези проверени рецепти:

  • Маска за мазна кожа: Смесваме три супени лъжици зелена хума, две супени лъжици лимонов сок, по две капки масла от грейпфрут и салвия. В този си състав маската регулира отделянето на мазнини, свива порите и възстановява еластичността на кожата.
  • Маска за суха кожа: Към три лъжици червена хума прибавяме две супени лъжици портокалов сок, четири капки масло от канела. Маската оптимизира кръвообращението, възстановява еластичността и подобрява хидратацията на кожата.
Салицилов спирт

Салициловият спирт е един от възможните компоненти в грижата за лице с акне и прекомерно омазняване. Третирането с този спирт подсушава кожата, лекува възпаленията и ускорява изчистването на гнойни пъпки. Използването на салициловия спирт е по-скоро тип приложение на лосион, който се приготвя от стандартно шишенце спирт и 3-4 капсули от антибиотика хлорнитромицин (lechitel.net). Спиртът трябва да е еднопроцентов, тъй като по-силните варианти могат да навредят на кожата. Лицето се обработва с тампон, напоен в разтвора, 1-2 пъти на ден. Хубаво е да се направи консултация с дерматолог, за да се определи колко дълга да е тази терапия.

С краставица

Като че ли този зеленчук е специално създаден за бърза и ефективна биокозметика. Белите краставица за салата – и с отделените кори натривате лицето. Шли подреждате кръгчета краставица по цялото лице. Или само върху затворените си очи. Натърквате лицето и шията със сок от краставица; полагате настъргана краставица върху лицето, и т.н. Чрез краставицата лицето получава витамини и минерали, хидратира се, порите се стягат, лесно се премахват мъртви клетки. Сухата кожа се радва на маска от краставица и сметана, а мазната търпи краставица и алкохол в пропорция 1:1. Смес от настъргана кисела ябълка и краставица е чудесен материал за маска, която обезмазнява, хидратира, неутрализира умората и прави кожата сияйна.

Универсална рецепта с краставица: Разбъркваме две супени лъжици кисело мляко, една прясно, една чаена лъжичка бадемово масло, неголямо парче настъргана краставица. С тази каша намазваме лицето и след 20 минути почистваме и измиваме с топла вода.

С белтък и захар

За ролята на белтъка и захарта в поддържането на кожата на лицето вече стана дума. Традиционната маска от суров белтък, разбит на пяна със захар, върши добра работа при мазна кожа с разширени пори и черни точки. Според специалистите редовното й прилагане прави ненужно механичното почистване и по-грубо третиране на кожата, което всъщност е нежелателно.

Как се прави? Разбиваме един белтък с една-две лъжици захар и нанасяме приблизително половината от сместа върху лицето. Изчакваме да засъхне и вземаме с ръце останалата част, която добавяме върху лицето и с длани започваме да потупваме леко, така че да се получат нещо като отлепващи ефекти. Измиваме с хладка вода.

Почистване на лице с пара

Парната баня е един от масовите методи за почистване на лицето; лесно се прави в домашни условия при спазването на определени правила. За нея е необходима само вода и подходящ съд. Сгорещената вода се налива в широка купа – от нея се вдига пара, която може да омекоти кожата, да затвори порите, да позволи лесно освобождаване от себум и мъртви клетки. Същевременно активира кръвообращението, хидратира и балансира мастната секреция.

Ефектът се постига, като наведем лице над парата и покрием главата си с голяма кърпа. Прекарваме така минимум 5 и максимум 15 минути. При суха и уморена кожа са достатъчни максимум десетина минути. Тази процедура трябва да се избягва при кожни възпаления, по време на месечния цикъл, при бременности в зряла възраст. Правете я внимателно – може да ви прилошее, ако стоите по-дълго или ако сте наведени ниско над съда.

Веднага след парната баня следва ексфолиране на цялото лице и изстискване на черните точки. Следва полагане на маска, а след нея и на подходящ за съответната кожа крем.

Паста за зъби против пъпки

Пастата за зъби е едно от подръчните средства за спасение от неприятни пъпки по лицето. Достатъчно е вечер преди лягане проблемното място да се намаже с малко паста и да се остави така за цялата нощ. Съставките на пастата изсушават възпалената точка и блокират усложняването на проблема. По този начин се ускорява затихването на болестния процес и с лек грим досадното образувание може да се прикрие на сутринта. Ако ви се случи нещо подобно, не забравяйте, че с паста за зъби по-лесно “прегаря” и неприятният херпес по устните и носа.

С картоф

Той е богат на витамини и може да се използва за тонизиращи и “повдигащи” маски и в сурово състояние, и варен. Картофената основа чудесно се комбинира с други добавки, които въздействат комплексно и постигат видим ефект. За приготвянето на картожени маски за лице по-добри са младите картофи.

  • Картофена маска за уморена и застаряваща кожа: един сварен картоф се смачква още горещ на пюре и към него се прибавя по една супена лъжица  глицерин, зехтин и нишесте. Разбърква се до получаването на хомогенна смес, разстила се върху марля. Компресът се полага върху лицето за 20 минути; следва обилно измиване с хладка вода.
  • Картофена маска за  суха и  чувствителна кожа: на три супени лъжици суров настърган картоф добавяме по една супена лъжица  прясно мляко, бадемово масло и тоалетни трици. Маската се полага за 20 минути и се измива с хладка вода. Действа хидратиращо, обогатява епителните клетки с минерални компоненти и витамини.

Масло от репей (репейно масло). Ползи и приложение. Как да изберем?

Кестенови трици

Триците от див (конски) кестен са изпитан ексфолиант, но с тях могат да се приготвят и домашни маски за лице. Този непретенциозен продукт за смешни пари върши чудесна работа при системното почистване на лицето. Не ви трябва нищо друго освен малко трици и купичка, в която да си забъркате каша с малко вода. Ако искате, добавете кисело мляко или етерично масло, само няколко капки. Намажете лицето с кестеновата каша и оставете да действа няколко минути. През това кратко време кожата ще поеме полезните биокомпоненти от кестеновата съставка. Става дума за минерали и витамини, които ще подхранят епитела и ще неутрализират риска от възпалителни промени. Веднага след това разтрийте леко масата по кожата на лицето, за да почистите с помощта на триците всички излишни наслагвания. Измийте с хладка вода и намажете с подходящ крем.

С кафе

По-често ще откриете рецепти, в които утайката от кафе се използва заедно с други компоненти като скраб. Но то е богато на много антиоксиданти и минерални компоненти и успешно участва в освежаващите маски за лице.

Най-лесно е да забъркате кашичка от смляно кафе, прясно мляко и мед; не е беда, ако не спазите пропорцията 2:1:1. Нанесете маската на лицето за 20 минути и отмийте с хладка вода. Ефектът ще ви зарадва: постига се по-добър тонус, оптимизира се  кръвообращението, малките бръчки се изглаждат.

С лайка

Продуктите с лайка имат противовъзпалително действие; такъв ефект се търси в някои маски за лице с лековитото растение. С помощта на лайка се постига по-добро хидратиране на кожата. Тя е безценна при процедурите за почистване на лицето с пара: в съда, над който ще застанем, може да пуснем лайка и други билки по избор като лавандула и липа. Но и само лайката е достатъчна за лесно почистване на черни точки без възпаление, за свиване на разщирени пори, оптимизиране на кръвообращението и постигане на по-добър тен.

Суров белтък, разбит на пяна с малко чай от лайка и няколко капки лимонов сок, е добра идея за почистване и стягане на мазна кожа. Маската се полага за половин час и се измива със студена вода.

С лайка се постига и подмладяващ ефект, като я използваме за приготвянето на специален лосион. Той се прави от една чаша вино, в която се слага чаена лъжичка салицил на прах и 10 г сушена лайка. Съдът се затваря и се оставя сместа да престои пет дни, след което се прецежда и прибира в хладилник. С този лосион се мокри марлена маска за цялото лице, която се поставя веднъж на ден за пет минути. Маската трябва да покрие лицето, като за очите се правят отвори, а за носа – разрез. След 10 дни маските се прекратяват, а останалата лайкова смес се използва за обтриване на лицето 1-2 пъти на ден.

С банан

В последно време непреткъснато се говори за ползата от банановата кора: след като обелим екзотичния плод, трябва да натрием лицето си с обратната й страна и да изчакаме да минат 10-15 минути. Измиваме с хладка вода.

Вижте една лесна и многократно проверявана рецепта за подхранване и тонизирне на лицето с бананова маска! Трябва ни половин банан, по половин чаена лъжичка сметана или кисело мляко и зехтин, няколко капки лимонов сок. Всичко се смесва хубаво и маската се полага за 20 минути. Отмива се с топла вода. Тази маска заличава оптично множеството малки бръчки.

Зехтин: Топ маски за коса и лице. Лечение. Готварски рецепти

С овесено брашно

Маските за лице с овесено брашно или овесени ядки подхождат за всяка кожа, но най-добра работа вършат при чувствителната. Имат противовъзпалителен ефект. Класика в тази група маски за лице е тази с кисело мляко, краставица и овесено брашно. Маската се полага за 15-20 минути, след което се измива.

Добре действа и маската с овесено брашно, каже и кисело мляко.

Други

Помислете колко много продукти от трапезата могат да “нахранят” и кожата на лицето под формата на маски! Въпросът е да изберете онези, които са за вас. Дали това ще е олио от рапица, ягоди, цедено мляко – въпрос на личен избор. Дори зелената салата, оказва се, става за маска!

Ето как се прави: 3-4 листа от зелена салата, най-нежните, се счукват и се объркват с две лъжици кисело мляко и половин лъжичка зехтин. 10-12 минути са достатъчни за по-добър тонус и подхранване на лицето!

Много ценни са и маските за лице с Тривитаминол. Вижте ги ТУК:

Тривитаминол за коса: Как се прави маска? Цена, мнения. За лице

Готови маски

Ако не сте любители на домашната козметика, няма да е трудно да си купите готова маска. Има всякакви – за различни типове кожа, с екстракти от всевъзможни растения, от водорасли, минерали и пр. Консултирайте се със специалист и си изберете онази, която е за вашата кожа и по джоба ви. Тук бихме могли да споменем и производителите, но дали си струва. Всъщност всяка известна фирма има такава продукция. Доста добър прием имат например маските-кърпички, които са фабрично пакетирани в готов вид, напоени с полезните компоненти – само да се поставят върху лицето. Само дето в състава на готовите маски няма как да не са включени съставки като консерванти и кой знае още какво. Дали все пак домашните маски от пресни продукти не са по-разумното решение? И със сигурност – по-евтиното!

Източници:

За Марта Савова

marta-savovaМарта Савова е дългогодишен журналист с насоченост в областта на здравната и социалната тематика, политиката, културата и финансите.За контакт: martasavova@yandex.ru.За информацията си използва главно своите контакти в медицинските среди, сред които има професори и национални консултанти, а също и материали на webmd.com, kp.ru и други авторитетни източници.

Прочети още

доксициклин

Доксициклин + Стада: можем ли да го вземем без лекар за зъб и др.? Цена, приложение

Приложение на антибиотика доксициклин. При акне. За зъб. При хламидия. При бронхит. При гъбички. При …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *